Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
PROCEDURĂ din 9 decembrie 2024 privind prestarea temporară sau ocazională a activităţilor de fizioterapie pe teritoriul României şi înregistrarea temporară automată la Colegiul Fizioterapeuţilor din România
EMITENT: Colegiul Fizioterapeuţilor din România PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1330 din 31 decembrie 2024
──────────
Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 160 din 9 decembrie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1330 din 31 decembrie 2024.
──────────
ART. 1
(1) Dispoziţiile prezentei proceduri se aplică exclusiv fizioterapeuţilor care se deplasează în România în scopul exercitării, în mod temporar şi ocazional, a activităţilor de fizioterapie şi care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
a) sunt stabiliţi în vederea exercitării profesiei de fizioterapeut într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană, denumite în continuare state membre;
b) au exercitat profesia de fizioterapeut în unul sau mai multe state membre pe o perioadă de cel puţin un an în decursul ultimilor 10 ani anteriori prestării de servicii, atunci când profesia nu este reglementată în statul membru de stabilire. Condiţia de exercitare timp de un an a profesiei nu se aplică în cazul în care profesia sau educaţia şi formarea care conduc la exercitarea profesiei sunt reglementate.
(2) Caracterul temporar şi ocazional al prestării activităţilor de fizioterapie se evaluează de la caz la caz, de către Colegiul Fizioterapeuţilor din România, denumit în continuare CFZRO, în special în funcţie de durata prestării, frecvenţa, periodicitatea şi continuitatea acestora.
ART. 2
Pe durata prestării cu caracter temporar sau ocazional a serviciilor de fizioterapie pe teritoriul României, persoanele prevăzute la art. 1:
a) exercită profesia pe teritoriul României cu titlul profesional de fizioterapeut;
b) sunt exceptate de la obligaţia înscrierii în CFZRO şi de la plata cotizaţiei de membru;
c) sunt înregistrate automat în cadrul CFZRO, pe durata prestării serviciilor respective;
d) se supun normelor de conduită cu caracter profesional, de reglementare sau administrativ, prevăzute de legislaţia în vigoare, direct şi specific legate de calificările profesionale, care reglementează definiţia profesiei, utilizarea titlului oficial de calificare în profesia de fizioterapeut, abaterile profesionale grave care afectează direct şi specific protecţia şi siguranţa consumatorilor, precum şi dispoziţiilor disciplinare prevăzute de lege, pentru fizioterapeuţii cetăţeni români, membri ai CFZRO.
ART. 3
Solicitările referitoare la prestarea temporară sau ocazională de servicii în România se soluţionează de către CFZRO, prin Comisia pentru standarde profesionale.
ART. 4
(1) Fizioterapeutul care urmează să se deplaseze pentru prima dată dintr-un stat membru în România pentru a furniza servicii trebuie să informeze CFZRO în acest sens, în prealabil, printr-o declaraţie scrisă care să cuprindă informaţiile privind acoperirea asigurării sau alte mijloace de protecţie personală ori colectivă privind răspunderea profesională.
(2) Declaraţia se reînnoieşte o dată pe an în cazul în care prestatorul intenţionează să furnizeze servicii, temporar sau ocazional, în România, în decursul anului respectiv. Declaraţia se poate prezenta prin orice mijloace.
ART. 5
(1) Pentru înregistrarea temporară automată la prima prestare de servicii în România, fizioterapeutul solicitant înaintează către CFZRO următoarele documente:
a) declaraţia menţionată la art. 4, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;
b) copia documentului de cetăţenie (paşaport sau carte de identitate) şi, după caz:
(i) copie după certificatul de căsătorie sau orice alt document relevant, în caz de schimbare a numelui, în situaţia în care pe documente apar nume diferite;
(ii) certificatul de naştere sau alt document care să indice locul naşterii, dacă pe paşaport sau pe cartea de identitate acesta nu figurează;
(iii) pentru solicitanţii care nu sunt cetăţeni ai unui stat membru: un document care să ateste calitatea de membru de familie al unui cetăţean din Uniunea Europeană a titularului sau statutul de refugiat sau de rezident pe termen lung într-un stat membru al Uniunii Europene al acestuia sau orice alte dovezi relevante care să demonstreze că titularul ar putea beneficia de drepturile conferite de Uniunea Europeană în cazul deţinerii Cărţii albastre a Uniunii Europene;
c) o declaraţie privind cunoaşterea limbii române, necesară pentru practicarea profesiei în România, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;
d) o dovadă prin care autorităţile competente ale statului membru de stabilire atestă că titularul nu a suferit abateri disciplinare şi nu i-a fost suspendat temporar sau definitiv dreptul la exercitarea profesiei ori condamnări penale;
e) copia titlului de calificare prevăzut de lege ori de normele Uniunii Europene pentru prestarea activităţilor de fizioterapie;
f) traducerea autorizată în limba română a documentelor prevăzute la lit. b)pct. (i)-(iii) şi lit. d) şi e).
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se pot depune prin curier rapid la sediul CFZRO, serviciul de curierat fiind contractat de către solicitant, ori prin Punctul de contact unic electronic.
ART. 6
(1) La primirea solicitării, Comisia pentru standarde profesionale verifică documentele şi, după caz, solicită prestatorului, în completare, documentele lipsă.
(2) Comisia pentru standarde profesionale procedează la verificarea formării profesionale a prestatorului în scopul evitării producerii de daune grave asupra sănătăţii pacientului, din cauza lipsei calificării profesionale a prestatorului, fără a depăşi necesarul în acest sens.
(3) În termen de 30 de zile de la data primirii declaraţiei şi a tuturor documentelor menţionate la art. 5, Comisia pentru standarde profesionale înaintează propunerile acesteia preşedintelui CFZRO. Preşedintele CFZRO informează solicitantul prestator cu privire la decizia luată:
a) de a-i solicita să promoveze o probă de aptitudini; sau
b) de a-i acorda aviz de prestare temporară a activităţilor de fizioterapie în România.
(4) În cazurile în care la verificarea calificării solicitantului pot apărea situaţii care să conducă la întârzierea în luarea unei decizii, Comisia pentru standarde profesionale notifică acestuia, în termenul de 30 de zile prevăzut la alin. (3), motivele întârzierii. Situaţiile constatate se rezolvă în termen de 30 de zile de la notificare, iar decizia se finalizează în termen de 60 de zile din momentul soluţionării acestora.
(5) Proba de aptitudini se aplică în cazul constatării unei diferenţe importante între calificarea de fizioterapeut a prestatorului de servicii şi formarea de fizioterapeut impusă în România, în măsura în care această diferenţă poate afecta în mod negativ sănătatea publică şi nu poate fi compensată de cunoştinţele, abilităţile şi competenţele dobândite prin învăţarea pe tot parcursul vieţii, validată în mod formal în acest scop de un organism relevant.
(6) În urma susţinerii probei de aptitudini de către solicitantul în cauză, CFZRO decide cu privire la furnizarea serviciului de către acesta, iar prestarea serviciilor trebuie să fie posibilă în termen de 30 de zile de la data luării deciziei.
ART. 7
(1) În caz de reînnoire a declaraţiei, în termen de 30 de zile de la primire, CFZRO notifică înregistrarea temporară automată fizioterapeuţilor care au mai prestat servicii în România.
(2) În cazul în care CFZRO nu ia o decizie în termenele stabilite mai sus, serviciul poate fi prestat.
ART. 8
Solicitantul poate contesta deciziile CFZRO la instanţele judecătoreşti competente, în termen de 30 de zile de la comunicare.
ART. 9
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta procedură.
ANEXA 1
la procedură
DECLARAŢIE
prealabilă în scopul furnizării activităţilor de fizioterapie,
temporar sau ocazional, în România, de către fizioterapeuţii
stabiliţi într-un stat membru al Uniunii Europene,
într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European
sau în Confederaţia Elveţiană
NOTĂ:
Declaraţia prealabilă este obligatorie, se depune la sediul CFZRO prin servicii de curierat rapid sau prin e-mail adresa secretariat@cfizio.ro şi se reînnoieşte o dată pe an în cazul în care prestatorul fizioterapeut estimează că va furniza servicii, temporar sau ocazional, în România, în decursul anului în cauză.
Declaraţia prealabilă conferă titularului dreptul de a avea acces la prestarea unor activităţi de fizioterapie sau de a exercita profesia de fizioterapeut pe întreg teritoriul României.
Subsemnatul/Subsemnata, ...(numele, prenumele, iniţiala tatălui)...., născut(ă) la data .... (zi, lună, an).... în localitatea ..............., ţara ..............., cetăţenia ..............., cu domiciliul stabil în str. ............... nr. ...., bl. ...., sc. .., et. ..., cod poştal ....., localitatea ..............., ţara ..............., telefon ................, e-mail ..............., titlu profesional deţinut ................, declar pe propria răspundere că deţin asigurare/alte mijloace de protecţie personală sau colectivă privind răspunderea civilă profesională, respectiv ...(denumirea documentului asigurator).. nr. ...... seria ......., profesia de fizioterapeut exercitată cu limita de răspundere asigurată în valoare de .............. (în EUR/lei) valabil(ă) pentru perioada ....(zi, lună, an)....-..........., emis(ă) de ...(denumirea integrală a instituţiei emitente)..., adresa completă ........., telefon ............., adresa de e-mail: ............
Depun prezenta declaraţie în scopul furnizării activităţilor de fizioterapie, temporar sau ocazional, în România, începând cu data ....(zi, lună, an) ..., în cadrul ......(denumirea unităţii sanitare gazdă) ......., adresa completă ..........., telefon ........., e-mail ........., localitatea ................, judeţul ........., până la data ……..../pe o perioadă de ..........
Data
.........
Semnătura
..................
ANEXA 2
la procedură
DECLARAŢIE
privind cunoaşterea limbii române în scopul furnizării
activităţilor de fizioterapie, temporar sau ocazional, în România,
de către fizioterapeuţii stabiliţi într-un stat membru
al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând
Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană
Subsemnatul/Subsemnata, ....(numele, prenumele, iniţiala tatălui)..., născut(ă) la data ...(zi, lună, an)..., în localitatea .........., ţara .............., cetăţenia .............., cu domiciliul stabil în str. .............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ...., cod poştal ......., localitatea ..............., ţara ................, telefon ..............., adresa de e-mail .............., de profesie fizioterapeut, declar pe propria răspundere că posed cunoştinţele de limbă română (vorbit şi scris) necesare practicării profesiei de fizioterapeut în România.
Depun prezenta declaraţie în scopul furnizării activităţilor de fizioterapie în calitate de fizioterapeut, temporar sau ocazional, în România.
Data
..............
Semnătura
..............
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: