Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
PROCEDURĂ din 31 august 2022 de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate, în baza prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare
EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 885 din 8 septembrie 2022
──────────
Aprobată prin ORDINUL nr. 1.587 din 31 august 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 885 din 8 septembrie 2022.
──────────
A. Prevederi generale
1. Prezenta procedură se aplică contribuabililor declaraţi inactivi, potrivit art. 92 alin. (1) lit. a)-g) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (Codul de procedură fiscală), pentru care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate, în baza prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare (Legea contenciosului administrativ).
2. Punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate se face cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
3. Competenţa pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate revine compartimentului cu atribuţii în domeniul gestionării registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale în a căror evidenţă fiscală sunt înregistraţi contribuabilii/plătitorii, denumit în continuare compartiment de specialitate.
B. Fluxul de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate, la data suspendării executării
4. Compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent în administrarea fiscală a contribuabililor declaraţi inactivi comunică compartimentului de specialitate hotărârile judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziilor de declarare în inactivitate, în maximum 3 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti, în vederea punerii în aplicare a prevederilor acestora.
5. (1) Pentru reactivarea contribuabilului, în baza hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate, compartimentul de specialitate întocmeşte un referat motivat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, în care bifează situaţiile corespunzătoare suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate şi care conţine în mod obligatoriu:
a) datele de identificare ale contribuabilului (denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală);
b) numărul şi data deciziei prin care respectivul contribuabil a fost declarat inactiv;
c) numărul şi data hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate pentru respectivul contribuabil;
d) motivaţia propunerii de scoatere din oficiu din evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi;
e) propunerile privind efectele aplicării suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate şi motivaţia acestora, potrivit pct. 6-8, după caz.
(2) Referatul se semnează de către persoana care l-a întocmit, se vizează de către conducătorul compartimentului de specialitate şi se înaintează spre aprobare conducătorului organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul. În cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aprobă de directorul general adjunct care coordonează compartimentul de specialitate.
(3) În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea hotărârii judecătoreşti de către compartimentul juridic, pe baza referatului aprobat, compartimentul de specialitate înscrie în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul naţional pentru informaţii financiare, menţiunea de reactivare, începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate pentru respectivul contribuabil.
6. În cazul persoanelor impozabile pentru care, în temeiul deciziei de declarare în inactivitate, a fost anulată, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (11) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), compartimentul de specialitate verifică şi dacă persoana impozabilă se încadrează în altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal. Rezultatul verificării se înscrie, de asemenea, în referat.
7. (1) Dacă, din informaţiile deţinute, compartimentul de specialitate constată că persoana impozabilă nu îndeplineşte altă condiţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prin referat se propune şi înregistrarea în scopuri de TVA şi păstrarea codului de înregistrare în scopuri de TVA atribuit iniţial.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), compartimentul de specialitate întocmeşte şi certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit iniţial. Data de la care înregistrarea în scopuri de TVA devine valabilă şi data emiterii certificatului de înregistrare în scopuri de TVA sunt aceleaşi cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate pentru respectivul contribuabil.
(3) Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA se comunică persoanei impozabile potrivit dispoziţiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală.
(4) Compartimentul de specialitate înscrie persoana impozabilă în Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul naţional pentru informaţii financiare.
(5) Înregistrarea în scopuri de TVA şi, implicit, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, emis potrivit alin. (2), rămân valabile pe toată perioada suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate.
8. (1) Dacă, din informaţiile deţinute, compartimentul de specialitate constată că persoana impozabilă îndeplineşte altă condiţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, prin referat se propune ca înregistrarea în scopuri de TVA să rămână anulată.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), compartimentul de specialitate emite Decizia privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările ulterioare, având înscris noul temei legal al anulării înregistrării, şi înscrie în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată noul temei legal pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA prevăzut la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal. Decizia se comunică persoanei impozabile potrivit dispoziţiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală.
(3) Compartimentul de specialitate informează persoana impozabilă cu privire la faptul că a fost pusă în executare hotărârea judecătorească prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate, însă în urma verificării s-a emis o nouă decizie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, întrucât îndeplineşte altă condiţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, precum şi cu privire la menţiunile înscrise potrivit alin. (2), în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată, printr-o notificare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.
(4) Notificarea se întocmeşte în două exemplare, se vizează de către conducătorul compartimentului de specialitate şi se înaintează spre aprobare conducătorului organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul. În cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, notificarea se aprobă de directorul general adjunct care coordonează compartimentul de specialitate.
(5) Copia notificării se semnează de către persoanele implicate potrivit competenţelor stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov (aparat propriu şi unităţi subordonate), precum şi al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili şi prin prezenta procedură.
(6) Notificarea se comunică contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar cel de-al doilea exemplar se arhivează la dosarul fiscal al acestuia. Notificarea se comunică contribuabilului însoţită de Decizia privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, întocmită potrivit alin. (2).
9. În ipoteza în care, în temeiul deciziei de declarare în inactivitate a fost anulată, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare/servicii, conform art. 317 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate aplică în mod corespunzător dispoziţiile pct. 7 alin. (1)-(5), respectiv pct. 8 alin. (1)-(6), după caz, în situaţia în care contribuabilul îndeplineşte altă condiţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art. 317 alin. (9) din Codul fiscal.
C. Fluxul de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate, la data încetării de drept a suspendării executării
10. În cazul în care contribuabilul nu a introdus la instanţa judecătorească, în termen de 60 de zile de la suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate, nicio acţiune în anularea actului, potrivit prevederilor art. 14 alin. (1) teza a II-a din Legea contenciosului administrativ, intervine încetarea de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate.
11. (1) În 3 zile lucrătoare de la împlinirea termenului de 60 de zile, calculat potrivit dispoziţiilor Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, compartimentul de specialitate solicită contribuabilului fie să facă dovada înregistrării acţiunii în anulare a deciziei de declarare în inactivitate, prezentând un certificat de grefă din care să rezulte obiectul şi data introducerii acţiunii, fie să informeze organul fiscal cu privire la faptul că nu a introdus acţiunea în anulare a deciziei de declarare în inactivitate.
(2) Compartimentul de specialitate întocmeşte o notificare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin.
(3) Notificarea se întocmeşte în două exemplare, se vizează de către conducătorul compartimentului de specialitate şi se înaintează spre aprobare conducătorului organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul. În cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, notificarea se aprobă de directorul general adjunct care coordonează compartimentul de specialitate.
(4) Copia notificării se semnează de către persoanele implicate potrivit competenţelor stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov (aparat propriu şi unităţi subordonate), precum şi al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili şi prin prezenta procedură.
(5) Notificarea se comunică contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar cel de-al doilea exemplar se arhivează la dosarul fiscal al acestuia.
(6) Contribuabilul are obligaţia să depună, la organul fiscal competent, dovada înregistrării acţiunii în anulare, în maximum 5 zile lucrătoare de la data comunicării notificării.
12. Începând cu data la care a intervenit încetarea de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, contribuabilul este repus în stare de inactivitate.
13. (1) În a 6-a zi lucrătoare de la data comunicării notificării, dacă nu a fost depusă dovada înregistrării acţiunii în anulare, compartimentul de specialitate întocmeşte un referat motivat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, în care completează capitolul corespunzător încetării de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate şi care conţine în mod obligatoriu:
a) datele de identificare ale contribuabilului (denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală);
b) data încetării de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate;
c) motivaţia propunerii de repunere în stare de inactivitate a contribuabilului, ca urmare a încetării de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate;
d) propunerile privind efectele aplicării încetării de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate şi motivaţia acestora, potrivit pct. 14, 15 sau 16, după caz.
(2) Referatul se semnează de către persoana care l-a întocmit, se vizează de către conducătorul compartimentului de specialitate şi se înaintează spre aprobare conducătorului organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul. În cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aprobă de directorul general adjunct care coordonează compartimentul de specialitate.
(3) În termen de 6 zile lucrătoare de la data comunicării notificării, pe baza referatului aprobat, compartimentul de specialitate înscrie în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul naţional pentru informaţii financiare, data încetării de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ, contribuabilul fiind repus în stare de inactivitate de la data încetării de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate.
14. (1) În cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispoziţiile pct. 7 alin. (1)-(5), compartimentul de specialitate propune, prin referat, încetarea efectelor înregistrării în scopuri de TVA, respectiv anularea înregistrării în scopuri de TVA începând cu data încetării de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, precum şi a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, emis potrivit pct. 7 alin. (2), ca urmare a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate.
(2) Compartimentul de specialitate emite Decizia privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările ulterioare. Data anulării înregistrării în scopuri de TVA este data la care a intervenit încetarea de drept a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, iar în decizia de anulare se înscriu seria şi numărul certificatului de înregistrare în scopuri de TVA emis potrivit pct. 7 alin. (2).
(3) Decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA se comunică persoanei impozabile potrivit dispoziţiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală.
(4) Compartimentul de specialitate radiază persoana impozabilă din Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, şi înscrie persoana impozabilă în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată.
15. În cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispoziţiile pct. 8 alin. (1)-(6), compartimentul de specialitate completează, în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată, temeiul legal pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA, în sensul că sunt îndeplinite şi condiţiile prevăzute la art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, respectiv contribuabilul este declarat inactiv fiscal.
16. În cazul unui contribuabil pentru care au fost aplicate dispoziţiile pct. 9, privind înregistrarea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare/servicii, conform art. 317 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate aplică în mod corespunzător dispoziţiile pct. 14 alin. (1)-(3).
D.1. Fluxul de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti definitive prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate
17. Dacă suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate încetează ca urmare a soluţionării definitive a cauzei, în condiţiile prevăzute de Legea contenciosului administrativ, în baza hotărârilor judecătoreşti prin care se dispune anularea deciziei de declarare în inactivitate, contribuabilul este repus în situaţia anterioară datei comunicării deciziei de declarare în inactivitate.
18. Compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent în administrarea fiscală a contribuabililor declaraţi inactivi comunică compartimentului de specialitate, în termen de 3 zile de la pronunţare, soluţia definitivă prin care instanţa a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate, în vederea punerii în aplicare a acesteia.
19. (1) În baza hotărârii judecătoreşti compartimentul de specialitate întocmeşte un referat motivat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, care conţine în mod obligatoriu:
a) datele de identificare ale contribuabilului (denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală);
b) numărul şi data deciziei prin care respectivul contribuabil a fost declarat inactiv;
c) numărul şi data hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate pentru respectivul contribuabil;
d) motivaţia propunerii de scoatere, din oficiu, din evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi;
e) propunerile privind efectele anulării deciziei de declarare în inactivitate şi motivaţia acestora, potrivit pct. 20 şi 21, după caz.
(2) Referatul se semnează de către persoana care l-a întocmit, se vizează de către conducătorul compartimentului de specialitate şi se înaintează spre aprobare conducătorului organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul. În cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aprobă de directorul general adjunct care coordonează compartimentul de specialitate.
(3) În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea hotărârii judecătoreşti de către compartimentul juridic, pe baza referatului aprobat, compartimentul de specialitate operează corespunzător în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul naţional pentru informaţii financiare, în sensul eliminării menţiunilor privind inactivarea, contribuabilul păstrându-şi calitatea de contribuabil activ de la data comunicării deciziei de declarare în inactivitate.
20. (1) În cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispoziţiile pct. 7 alin. (1)-(5) sau pct. 9, după caz, aceasta fiind înregistrată în scopuri de TVA pe perioada suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, compartimentul de specialitate verifică dacă, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate, sunt îndeplinite alte condiţii prevăzute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.
(2) Dacă, din informaţiile deţinute, compartimentul de specialitate constată că, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate, persoana impozabilă nu îndeplineşte altă condiţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate propune prin referat:
a) anularea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, emisă în baza deciziei de declarare în inactivitate, a cărei anulare a fost dispusă de instanţa judecătorească;
b) încetarea efectelor înregistrării în scopuri de TVA, respectiv anularea înregistrării în scopuri de TVA, din oficiu, a persoanei impozabile şi a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, emis potrivit pct. 7 alin. (2), valabile pe perioada suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate;
c) înregistrarea în scopuri de TVA, de la data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA. Compartimentul de specialitate întocmeşte certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrise data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA şi codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit iniţial. Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA se comunică persoanei impozabile, potrivit dispoziţiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală, însoţit de decizia prin care se anulează decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prevăzută la lit. a), precum şi de decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prevăzută la lit. b).
(3) Compartimentul de specialitate înscrie, pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, în Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, menţiunea potrivit căreia persoana impozabilă îşi păstrează calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA de la data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA, precum şi numărul şi data hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate pentru respectivul contribuabil.
(4) Dacă, din informaţiile deţinute, compartimentul de specialitate constată că, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate, persoana impozabilă îndeplineşte altă condiţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate propune prin referat:
a) anularea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, emisă în baza deciziei de declarare în inactivitate, a cărei anulare a fost dispusă de instanţa judecătorească;
b) încetarea efectelor înregistrării în scopuri de TVA, respectiv anularea înregistrării în scopuri de TVA, din oficiu, a persoanei impozabile şi a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, emis potrivit pct. 7 alin. (2), valabile pe perioada suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate;
c) înregistrarea în scopuri de TVA, de la data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA;
d) anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, de la data comunicării deciziei de anulare. Decizia privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările ulterioare, se comunică persoanei impozabile, potrivit dispoziţiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală, însoţită de decizia prin care se anulează decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prevăzută la lit. a), de decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prin care încetează efectele înregistrării efectuate la data suspendării, prevăzută la lit. b), precum şi de certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrise data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA şi codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit iniţial. Data anulării înregistrării în scopuri de TVA, întocmită întrucât persoana impozabilă îndeplineşte altă condiţie de anulare, se stabileşte în condiţiile art. 316 alin. (11) din Codul fiscal.
21. (1) În cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispoziţiile pct. 8 alin. (1)-(6) şi pentru care înregistrarea în scopuri de TVA a rămas anulată, compartimentul de specialitate verifică dacă la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate se menţin/sunt îndeplinite alte condiţii prevăzute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.
(2) În ipoteza în care nu se mai menţin/nu mai sunt îndeplinite alte condiţii privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, compartimentul de specialitate propune prin referat:
a) anularea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, emisă în baza deciziei de declarare în inactivitate, a cărei anulare a fost dispusă de instanţa judecătorească;
b) înregistrarea în scopuri de TVA, de la data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA. Compartimentul de specialitate întocmeşte certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrise data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA şi codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit iniţial. Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA se comunică persoanei impozabile, potrivit dispoziţiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală, însoţit de decizia prin care se anulează decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prevăzută la lit. a).
(3) Compartimentul de specialitate înscrie, pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, în Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, menţiunea potrivit căreia persoana impozabilă îşi păstrează calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA de la data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA, precum şi numărul şi data hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate pentru respectivul contribuabil.
(4) În ipoteza în care la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate se menţin/sunt îndeplinite alte condiţii prevăzute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, compartimentul de specialitate propune prin referat:
a) anularea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, emisă în baza deciziei de declarare în inactivitate, a cărei anulare a fost dispusă de instanţa judecătorească;
b) înregistrarea în scopuri de TVA, de la data înregistrării iniţiale în scopuri de TVA [valabilă până la data suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, dată de la care înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată potrivit pct. 8 alin. (1)-(6) din procedură];
c) înregistrarea în scopuri de TVA rămâne anulată.
(5) Compartimentul de specialitate informează persoana impozabilă, printr-o notificare întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, cu privire la faptul că a fost pusă în executare hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate, însă, în urma verificării, s-a constatat că, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare în inactivitate, se menţin condiţii de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prevăzute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, motiv pentru care înregistrarea în scopuri de TVA rămâne anulată. Dispoziţiile pct. 8 alin. (4)-(6) sunt aplicabile în mod corespunzător.
D.2. Fluxul de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti definitive prin care s-a dispus menţinerea dispoziţiilor deciziei de declarare în inactivitate
22. Dacă suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate încetează ca urmare a soluţionării definitive a cauzei, în condiţiile prevăzute de Legea contenciosului administrativ, în baza hotărârilor judecătoreşti prin care se dispune menţinerea deciziei de declarare în inactivitate, contribuabilul este repus în starea de inactivitate de la data pronunţării soluţiei definitive.
23. Compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent în administrarea fiscală a contribuabililor declaraţi inactivi comunică compartimentului de specialitate, în termen de 3 zile de la pronunţare, soluţia definitivă prin care instanţa a dispus menţinerea deciziei de declarare în inactivitate, în vederea punerii în aplicare a acesteia.
24. Pe baza comunicării de la pct. 23, compartimentul de specialitate întocmeşte un referat motivat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, care conţine în mod obligatoriu:
a) datele de identificare ale contribuabilului (denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală);
b) numărul şi data hotărârii judecătoreşti cu soluţia definitivă prin care s-a dispus menţinerea deciziei de declarare în inactivitate pentru respectivul contribuabil;
c) motivaţia propunerii de menţinere în evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi;
d) propunerile privind efectele menţinerii dispoziţiilor deciziei de declarare în inactivitate, potrivit pct. 25 şi 26, după caz.
25. (1) Referatul se semnează de către persoana care l-a întocmit, se vizează de către conducătorul compartimentului de specialitate şi se înaintează spre aprobare conducătorului organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul. În cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aprobă de directorul general adjunct care coordonează compartimentul de specialitate.
(2) În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea soluţiei definitive de către compartimentul juridic, pe baza referatului aprobat, compartimentul de specialitate operează corespunzător în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul naţional pentru informaţii financiare, în sensul repunerii în starea de inactivitate de la data pronunţării soluţiei definitive privind menţinerea deciziei de declarare în inactivitate.
26. (1) În cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispoziţiile pct. 7 alin. (1)-(5) sau pct. 9, după caz, aceasta fiind înregistrată în scopuri de TVA pe perioada suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, compartimentul de specialitate propune, prin referat, încetarea efectelor înregistrării în scopuri de TVA, respectiv anularea înregistrării în scopuri de TVA, a persoanei impozabile începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care sa dispus menţinerea dispoziţiilor deciziei de declarare în inactivitate, precum şi a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, emis potrivit pct. 7 alin. (2).
(2) Compartimentul de specialitate emite Decizia privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările ulterioare. Data anulării înregistrării în scopuri de TVA este data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus menţinerea dispoziţiilor deciziei de declarare în inactivitate, iar în decizia de anulare se înscriu seria şi numărul certificatului de înregistrare în scopuri de TVA emis potrivit pct. 7 alin. (2).
(3) Decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA se comunică persoanei impozabile potrivit dispoziţiilor art. 47 din Codul de procedură fiscală.
(4) Compartimentul de specialitate radiază persoana impozabilă din Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, în care a fost înscrisă pe perioada suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate şi înscrie persoana impozabilă în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată. În registre se înscriu numărul şi data hotărârii judecătoreşti prin care s-a menţinut decizia de declarare în inactivitate pentru respectivul contribuabil, precum şi menţiunea privind păstrarea calităţii de persoană impozabilă a cărei înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată potrivit art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus menţinerea dispoziţiilor deciziei de declarare în inactivitate.
27. (1) În cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispoziţiile pct. 8. alin. (1)-(6), aceasta fiind persoană impozabilă a cărei înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată pentru îndeplinirea altor condiţii prevăzute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate modifică temeiul legal pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA, în sensul că sunt îndeplinite şi condiţiile prevăzute la art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, respectiv contribuabilul este declarat inactiv fiscal.
(2) Compartimentul de specialitate informează şi persoana impozabilă cu privire la menţiunile înscrise, potrivit alin. (1), în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată, printr-o notificare întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin. Dispoziţiile pct. 8 alin. (4)-(6) sunt aplicabile în mod corespunzător.
E. Dispoziţii finale
28. Documentaţia care a stat la baza întocmirii referatului motivat/notificărilor, elaborat/elaborate în aplicarea prezentei proceduri, după caz, se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
29. La data radierii unui contribuabil, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central sistează procedura în derulare. În acest sens se întocmeşte un referat motivat, care se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: