Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PROCEDURĂ din 30 martie 2022 privind recalcularea din oficiu de către organul fiscal a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
────────── Aprobată prin ORDINUL nr. 493 din 30 martie 2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 460 din 9 mai 2022. ────────── 1. (1) Prezenta procedură se aplică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, persoanelor fizice prevăzute la art. 180 din Codul fiscal care au optat pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul II (denumită în continuare declaraţie unică estimativă) şi care au decedat în cursul aceluiaşi an fiscal/celor 12 luni pentru care datorează contribuţia, după caz. (2) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 din Codul fiscal sunt persoanele care se încadrează în următoarele categorii şi au optat pentru plata contribuţiei: a) persoanele fizice care au estimat pentru anul fiscal venituri anuale cumulate din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) din Codul fiscal sub nivelul plafonului minim anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative; b) persoanele fizice care nu au realizat venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal şi nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal; c) persoanele fizice care au realizat venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
2. Prezenta procedură nu se aplică persoanelor prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, care anterior survenirii decesului şiau recalculat obligaţia de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul în curs, întrucât au început să realizeze venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal sau s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei. 3. În sensul prezentei proceduri, organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui evidenţă este înregistrată persoana fizică ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii. 4. Recalcularea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către compartimentul cu atribuţii în administrarea impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale din cadrul organului fiscal competent, denumit în continuare compartiment de specialitate. 5. Identificarea contribuabililor de la pct. 1 se face de către compartimentul de specialitate, pe baza următoarelor surse de informaţii: a) datele existente în registrul contribuabililor, furnizate de serviciul de evidenţă a populaţiei, precum şi pe baza constatărilor proprii, potrivit stării de fapt reale; b) ultima declaraţie unică estimativă depusă de contribuabil pentru anul fiscal sau cele 12 luni în care s-a constatat decesul, având bifată la subsecţiunea „Date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate estimată“ de la capitolul II una din lit. B, C sau D, după caz.
6. Recalcularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face până la data de 31 decembrie a anului fiscal în care contribuabilul a decedat sau ori de câte ori se constată îndeplinirea condiţiilor pentru efectuarea recalculării, potrivit legii. 7. Recalcularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face după cum urmează: a) se recalculează baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, proporţional cu perioada de până la luna în care survine decesul; b) se stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, prin aplicarea cotei de 10%, prevăzută la art. 156 din Codul fiscal, asupra bazei de calcul recalculate de la lit. a).
8. Recalcularea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face proporţional cu perioada de până la luna în care survine decesul, după cum urmează: a) pentru persoanele care au bifat lit. B, C sau D de la capitolul II al Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi care au declarat contribuţia calculată la o bază de calcul reprezentând echivalentul a 6 salarii de bază minime brute pe ţară: Baza de calcul recalculată = (6 salarii de bază minime brute pe ţară/12 luni) x Număr luni, unde Număr luni se calculează începând cu luna depunerii declaraţiei unice estimative inclusiv până la luna în care survine decesul exclusiv;
b) pentru persoanele care au bifat lit. B de la capitolul II al Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi care au declarat contribuţia calculată la o bază de calcul în funcţie de numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 122 din Codul fiscal, întrucât au depus declaraţia estimativă peste termenul legal: Baza de calcul recalculată = salariul de bază minim brut pe ţară x Număr luni, unde Număr luni se calculează începând cu luna depunerii declaraţiei unice estimative inclusiv până la luna în care survine decesul exclusiv.
9. Baza de calcul recalculată, precum şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă se stabilesc prin „Referatul privind recalcularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate“, prevăzut în anexa nr. 2 la ordin. Referatul se întocmeşte în două exemplare, care se verifică şi se avizează de către conducătorul organului fiscal competent, precum şi de către persoanele implicate, potrivit competenţelor stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare. 10. În baza referatului, contribuţia de asigurări sociale de sănătate recalculată se prelucrează în aplicaţia informatică prin care se gestionează declaraţiile fiscale depuse de contribuabilul care a decedat, urmând ca ulterior aceste informaţii să fie transferate în aplicaţia informatică prin care se gestionează evidenţa analitică pe plătitori a acestui contribuabil. 11. Sumele transferate în evidenţa fiscală pe plătitori potrivit pct. 10 se menţionează în certificatul de atestare fiscală eliberat la solicitarea notarului public cu ocazia dezbaterii succesiunii persoanei fizice decedate. 12. În situaţia în care succesiunea persoanei fizice decedate a fost acceptată de moştenitori, organul fiscal emite şi comunică decizia prevăzută la art. 23 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, către persoanele care devin debitori, utilizând modelul prevăzut în anexa nr. 60 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale, precum şi pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice, cu modificările şi completările ulterioare. 13. Toate documentele primite şi emise de organul fiscal în aplicarea prezentei proceduri se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului decedat.
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email