Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PROCEDURĂ din 3 ianuarie 2023 de notificare a Comisiei Europene şi a celorlalte state membre ale Uniunii Europene privind organismele de evaluare a conformităţii produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE
────────── Aprobată prin ORDINUL nr. 2 din 3 ianuarie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 12 ianuarie 2023. ────────── ART. 1 Prezenta procedură stabileşte etapele, documentele şi modalitatea prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, notifică organismele de evaluare a conformităţii produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE, denumite în continuare organisme, la Comisia Europeană şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
ART. 2 Organismele care au fost aprobate prin decizie de către Comisia de aprobare a organismelor de evaluare a conformităţii produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE, prevăzută la art. 4 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2022 privind stabilirea unor măsuri de punere la dispoziţie pe piaţă a unor produse fertilizante şi pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de îngrăşăminte şi al îngrăşămintelor, denumită în continuare OUG nr. 121/2022, se notifică la Comisia Europeană şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
ART. 3 În vederea notificării la Comisia Europeană şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene, organismul depune la registratura MADR o cerere de notificare, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură, însoţită de documentele prevăzute la art. 4 alin. (6) lit. b) şi c) din OUG nr. 121/2022.
ART. 4 (1) Notificarea se realizează de către Direcţia generală afaceri europene şi relaţii internaţionale din cadrul MADR, denumită în continuare DGAERI, folosind instrumentul de notificare electronică dezvoltat şi gestionat de către Comisia Europeană potrivit art. 28 alin. (2) şi (3) din Regulamentul (UE) 2019/1.009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziţie pe piaţă a produselor fertilizante UE şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.069/2009 şi (CE) nr. 1.107/2009 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.003/2003, denumit în continuare Regulament. (2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se realizează pe baza documentelor comunicate de către structura din cadrul MADR cu atribuţii în sectorul fertilizanţilor.
ART. 5 După atribuirea unui număr de identificare de către Comisia Europeană, potrivit art. 29 alin. (1) din Regulament, organismul poate începe să îşi exercite activităţile unui organism notificat pentru evaluarea conformităţii produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE.
ART. 6 Lista organismelor notificate din România, inclusiv numerele de identificare care le-au fost atribuite de către Comisia Europeană şi activităţile pentru care au fost notificate, se afişează pe pagina web a MADR şi se actualizează periodic de către DGAERI.
ART. 7 (1) Lista tuturor organismelor notificate, inclusiv numerele de identificare care le-au fost atribuite de către Comisia Europeană şi activităţile pentru care au fost notificate, reprezintă document public şi se actualizează de către Comisia Europeană. (2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) se regăsesc în baza de date NANDO a Comisiei Europene.
ART. 8 (1) În situaţia în care MADR a constatat sau a fost informat că un organism notificat nu mai respectă cerinţele prevăzute la art. 24 din Regulament sau nu îşi îndeplineşte obligaţiile pentru care a fost aprobat în vederea notificării, MADR restrânge, suspendă sau retrage notificarea, după caz, potrivit art. 30 alin. (1) din Regulament şi informează de îndată, prin DGAERI, Comisia Europeană şi celelalte state membre în consecinţă. (2) În situaţia prevăzută la art. 31 alin. (4) din Regulament, MADR aplică măsurile solicitate de către Comisia Europeană prin actul de punere în aplicare.
ART. 9 Restrângerea, suspendarea sau retragerea notificării în situaţiile prevăzute la art. 8 se fac în baza deciziei Comisiei de aprobare a organismelor de evaluare a conformităţii produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE.
ART. 10 În cazul restrângerii, al suspendării sau al retragerii notificării sau în cazul în care şi-a încetat activitatea, organismul notificat are obligaţia de a preda dosarele aflate în lucru unui alt organism notificat şi de a achita contravaloarea serviciilor de evaluare a conformităţii produselor fertilizante plătite de către solicitanţi şi neefectuate, cu acordul solicitantului.
ART. 11 MADR, prin DGAERI, informează Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene cu privire la restrângerea, suspendarea sau retragerea notificării, respectând procedura aplicabilă a Uniunii Europene, şi actualizează lista prevăzută la art. 6, după caz.
ART. 12 (1) Organismul naţional de acreditare prevăzut la art. 4 alin. (2) din OUG nr. 121/2022 evaluează periodic, prin intermediul evaluărilor de supraveghere, organismele de evaluare a conformităţii acreditate. (2) Organismul notificat informează Comisia de aprobare a organismelor de evaluare a conformităţii produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE cu privire la rezultatul evaluărilor realizate de către organismul naţional de acreditare, prin transmiterea raportului complet privind evaluarea, încheiat de echipa de evaluare a organismului naţional de acreditare, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii documentului. (3) Organismul notificat are obligaţia transmiterii către MADR a oricărei modificări asupra documentelor care au stat la baza notificării, precum şi a oricărei măsuri pe care intenţionează să o implementeze şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legătură cu notificarea, în maximum 10 zile lucrătoare începând cu data modificării documentelor sau a implementării măsurii.
ART. 13 (1) În caz de existenţă a oricărui indiciu privind nerespectarea cerinţelor care au stat la baza notificării, organismul notificat va transmite, la solicitarea MADR, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apărute. La solicitarea scrisă a MADR, organismul naţional de acreditare poate decide efectuarea unei evaluări neplanificate a organismului notificat în cauză. (2) Organismul naţional de acreditare va transmite Comisiei de aprobare a organismelor de evaluare a conformităţii produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE raportul şi concluziile privind evaluarea neplanificată prevăzută la alin. (1), în termen de 10 zile lucrătoare de la finalizarea acestuia.
ANEXA la procedură
Organismul ..................................... (denumirea completă, adresa, telefon/fax, e-mail, codul unic de înregistrare, numărul de ordine în registrul comerţului) Nr. ........../data .................. CERERE DE NOTIFICARE - model - Persoana juridică ................, cu sediul în localitatea ...................., str. ................ nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ....., judeţul/ sectorul ..............., înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu nr. ............, cod unic de identificare (CUI) ................ reprezentată legal prin^1) ...................., aprobată ca organism de evaluare a conformităţii produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE prin Decizia nr. ……./……….., în aplicarea prevederilor art. 4 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2022 privind stabilirea unor măsuri de punere la dispoziţie pe piaţă a unor produse fertilizante şi pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de îngrăşăminte şi al îngrăşămintelor, solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) notificarea la Comisia Europeană şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene, în scopul realizării evaluării conformităţii produsului/produselor fertilizante^2) ...................... prin^3) ............................... . ^1) Numele şi prenumele. ^2) Se menţionează categoria funcţională de produse (CFP) şi categoria de materii componente (CMC) pentru care organismul a fost acreditat. ^3) Denumirea modulului sau modulelor de evaluare a conformităţii produsului/produselor.
Anexăm prezentei cereri următoarele documente^4): .................................................................................. ^4) Documentele necesare conform prevederilor art. 24 alin. (2)-(11) din Regulamentul (UE) 2019/1.009 şi art. 4 alin. (6) din OUG nr. 121/2022.
Declar că: - mă oblig să furnizez orice document justificativ care îmi va fi solicitat în susţinerea celor prezentate; – mă angajez să notific în scris MADR orice modificare asupra documentelor care au stat la baza notificării, precum şi orice măsură pe care intenţionez să o implementez şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legătură cu notificarea, în maximum 10 zile lucrătoare începând cu data modificării documentelor sau a implementării măsurii; – mă oblig ca în cazul restrângerii, al suspendării sau al retragerii notificării sau în cazul în care mi-am încetat activitatea să predau dosarele aflate în lucru unui alt organism notificat cu acordul solicitanţilor şi să achit contravaloarea serviciilor de evaluare a conformităţii produselor fertilizante plătite de către solicitanţi şi neefectuate; – sunt de acord ca datele din cerere să fie introduse în baza de date, procesate şi verificate, precum şi făcute publice cu respectarea prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările şi completările ulterioare; – cunosc că toate datele cu caracter personal colectate vor fi stocate numai cât este necesar îndeplinirii scopului pentru care au fost colectate, plus termenele de arhivare prevăzute de dispoziţiile legale în materie, şi/sau atât cât este necesar pentru ca părţile să îşi poată exercita drepturile legitime; – cunoscând că falsul în declaraţii se pedepseşte conform art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, declar că datele înscrise în formularul de cerere şi în documentele anexate sunt reale, corecte, complete şi perfect valabile.
Reprezentantul legal al organismului, ........................................................^5) ^5) Numele, prenumele, semnătura reprezentantului legal al organismului şi ştampila organismului, după caz.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email