Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
PROCEDURĂ din 29 octombrie 2019 privind modalitatea de notificare a operatorilor economici - organizatori de jocuri de noroc licenţiaţi şi a modelului de înştiinţare de plată pentru contribuţia anuală prevăzută la art. 10 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc
EMITENT: Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 897 din 6 noiembrie 2019
──────────
Aprobată prin ORDINUL nr. 400 din 29 octombrie 2019, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 897 din 6 noiembrie 2019.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta procedură cuprinde regulile de bază aplicabile în modul de organizare şi desfăşurare a modalităţii de înştiinţare de plată a organizatorilor de jocuri de noroc privind contribuţia anuală, cu respectarea prevederilor:
a) Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2013, cu modificările şi completările ulterioare;
b) Hotărârii Guvernului nr. 298/2013 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, cu modificările şi completările ulterioare;
c) Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
d) Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
CAP. II
Operaţiuni premergătoare înştiinţării propriu-zise
ART. 2
Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc aplică procedura de înştiinţare de plată a operatorilor economici licenţiaţi care derulează activitate şi care datorează contribuţia prevăzută de lege pentru anul 2019-2020, precum şi pentru anii următori de valabilitate a licenţei, cu minimum 10 zile înainte de expirarea termenului prevăzut la art. 14 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare, sau odată cu eliberarea deciziei de acordare a licenţei pentru operatorii care au obţinut licenţă după această dată.
ART. 3
Înştiinţarea de plată se întocmeşte de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc prin structurile de specialitate, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (Codul de procedură fiscală).
CAP. III
Redactarea înştiinţărilor de plată şi stabilirea sumelor de plată
ART. 4
Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, prin structura cu atribuţii stabilite prin lege, procedează la emiterea înştiinţărilor de plată, în vederea comunicării către operatorii economici care derulează activitate în perioada 2019-2020, precum şi pentru perioada de valabilitate a licenţei, în vederea achitării creanţei bugetare conform prevederilor legale în vigoare, documente prin care vor fi comunicate sumele de plată corespunzătoare contribuţiilor anuale, de natura creanţelor bugetare datorate de către aceştia.
ART. 5
Înştiinţările vor fi comunicate tuturor operatorilor economici prevăzuţi la art. 10 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pentru următoarele contribuţii:
a) pentru organizatorii de jocuri de noroc la distanţă licenţiaţi din clasa I - 5.000 euro/an;
b) pentru persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă licenţiate din clasa II - 1.000 euro/an;
c) pentru organizatorii de jocuri de noroc la distanţă monopol de stat clasa III - 5.000 euro/an;
d) pentru organizatorii de jocuri de noroc tradiţionale licenţiaţi - 1.000 euro/an.
ART. 6
Înştiinţarea de plată va conţine obligatoriu următoarele date:
a) datele de identificare ale Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc;
b) denumirea operatorului, domiciliul fiscal/sediul social, codul de identificare fiscală, denumirea contribuţiei, tipul de organizator, suma datorată în euro şi contul în care urmează a se vira debitul.
ART. 7
Înştiinţarea de plată va fi întocmită o singură dată, pentru fiecare operator economic licenţiat în domeniul jocurilor de noroc, şi va cuprinde cuantumurile datorate anual în euro şi scadenţele corespunzătoare, pe perioada de valabilitate a licenţei.
ART. 8
Contribuţia anuală se va achita în lei, prin transformarea sumelor exprimate în moneda euro prevăzute la art. 5, la cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valabil la data achitării.
ART. 9
În situaţia încetării valabilităţii licenţei, din orice motive, în sarcina operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc va fi reţinută calitatea de debitor faţă de bugetul de stat pentru sumele datorate reprezentând contribuţiile anuale, de natura creanţelor bugetare, prevăzute la art. 10 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, doar pentru perioada efectivă, anuală, de desfăşurare a activităţii licenţiate, rezultată ca diferenţă între numărul anilor de valabilitate a licenţei şi numărul de ani de funcţionare efectivă, prin fracţiile din anul de funcţionare în care a survenit încetarea activităţii înţelegându-se anul întreg.
CAP. IV
Modalitatea de comunicare
ART. 10
Comunicarea înştiinţării de plată se face după cum urmează:
a) prin prezentarea reprezentantului persoanei juridice sau a persoanei împuternicite de către aceasta, după caz, la sediul Oficiului şi primirea sub semnătură a înştiinţării de plată, data comunicării fiind data ridicării actului;
b) prin poştă, la sediul social al persoanei juridice sau al persoanei împuternicite de către aceasta, după caz, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, precum şi prin alte mijloace, dacă se asigură transmiterea textului înştiinţării de plată şi confirmarea primirii acesteia;
c) prin remiterea, sub semnătură, a înştiinţării de plată de către persoanele împuternicite sau structurile teritoriale ale Oficiului, data comunicării fiind data remiterii sub semnătură a înştiinţării de plată;
d) prin publicitate, dacă comunicarea nu s-a putut realiza prin celelalte modalităţi menţionate la lit. a)-c). Comunicarea prin publicitate se face prin afişarea, concomitent, la sediul Oficiului şi pe pagina de internet a acestuia a unui anunţ în care se menţionează că a fost emisă înştiinţarea pe numele persoanei juridice sau al persoanei împuternicite de către aceasta, după caz. Înştiinţarea de plată se consideră comunicată în termen de 15 zile calendaristice de la data afişării anunţului;
e) în cazul societăţilor aflate în procedura insolvenţei sau în dizolvare, potrivit legii, comunicarea actului administrativ se face administratorului judiciar/lichidatorului judiciar la locul indicat de acesta ori de câte ori se solicită, în scris, acest lucru.
ART. 11
Ori de câte ori comunicarea se realizează prin remitere sau publicitate, direcţiile de specialitate din cadrul Oficiului întocmesc un proces-verbal. Procesul-verbal se întocmeşte şi în situaţia în care operatorul economic ori împuternicitul acestuia primeşte actul administrativ, dar refuză să semneze dovada de înmânare ori, din motive întemeiate, nu o poate semna.
CAP. V
Termenul de achitare a creanţei bugetare
ART. 12
Termenul de plată a sumelor prevăzute la art. 10 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pentru primul an de valabilitate a licenţei, este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care documentaţia a fost aprobată.
ART. 13
Având în vedere faptul că anul de valabilitate a licenţelor emise în favoarea operatorilor economici privind desfăşurarea activităţilor din domeniul jocurilor de noroc nu coincide cu anul calendaristic, exclusiv pentru licenţele a căror valabilitate se circumscrie perioadei 2019-2020, data scadentă este 15 decembrie 2019, privind achitarea contribuţiilor anuale de natura creanţelor bugetare datorate de către operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc.
ART. 14
Începând cu anul 2020, cu ocazia achitării la scadenţa legală a taxei de licenţă corespunzătoare următorului an de licenţă, se va achita corespunzător şi contribuţia prevăzută la art. 10 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, cu minimum 10 zile înainte de expirarea anului precedent de licenţă.
ART. 15
Pentru anii următori de licenţă, pe toată perioada de valabilitate a licenţei, plata contribuţiei se va efectua cu minimum 10 zile înainte de expirarea anului precedent de licenţă.
ART. 16
Dacă obligaţiile de plată privind contribuţiile anuale nu sunt achitate în termenul şi în cuantumul prevăzute, înştiinţarea devine titlu executoriu şi se execută potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: