Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 28 iunie 2024  privind redirecţionarea impozitului pe profit, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 28 iunie 2024 privind redirecţionarea impozitului pe profit, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 643 din 5 iulie 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 3.562 din 28 iunie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 5 iulie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. Plătitorii de impozit pe profit pot dispune redirecţionarea unor sume din impozitul datorat, potrivit legii, până la termenele legale de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit.
    2. (1) Valoarea impozitului pe profit sau a diferenţei de impozit pe profit care poate fi redirecţionată se calculează prin scăderea din valoarea minimă stabilită, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, a sumelor reprezentând sponsorizare şi/sau mecenat, acordate entităţilor beneficiare în anul pentru care s-a depus declaraţia anuală de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. i) şi ţ), şi a sumelor reportate, astfel cum au fost înscrise în formularul 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit“ a anului respectiv.
    În situaţia în care se datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, nu se aplică prevederile art. 42 alin. (4) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv contribuabilii nu pot dispune redirecţionarea impozitului pe profit stabilit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

    (2) Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit prevăzute la art. 25 alin. (4) lit. i) pct. 2 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se va avea în vedere şi scăderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal şi a impozitului pe profit scutit/redus, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit“ şi 120 „Decont privind accizele“, cu modificările şi completările ulterioare.

    3. (1) Obligaţia plăţii sumei redirecţionate din impozitul pe profit revine organului fiscal competent.
    (2) Redirecţionarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea persoanelor juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităţilor de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
    (3) În cazul redirecţionării impozitului pe profit către Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii - UNICEF şi către alte organizaţii internaţionale care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, nu există obligaţia înscrierii entităţii beneficiare respective în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

    4. În sensul prezentei proceduri, entitatea beneficiară poate fi persoană juridică fără scop lucrativ, unitate de cult, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, orice organizaţie internaţională care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, alţi beneficiari prevăzuţi de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    5. Prezenta procedură se aplică de către compartimentul cu atribuţii în gestiunea registrului contribuabililor şi declaraţiilor fiscale din cadrul organului fiscal central competent, denumit în continuare compartiment de specialitate.
    6. Termenul de soluţionare a cererilor privind redirecţionarea impozitului pe profit este de 45 de zile de la data depunerii, potrivit art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai târziu de 45 de zile de la data expirării termenului legal de exercitare a opţiunii de redirecţionare.
    CAP. II
    Depunerea cererilor privind redirecţionarea impozitului pe profit
    7. (1) Contribuabilii îşi exercită opţiunea de redirecţionare a impozitului pe profit prin completarea şi depunerea formularului 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit“.
    (2) Opţiunea de redirecţionare poate fi exercitată pentru una sau mai multe entităţi, în limita sumei stabilite potrivit pct. 2.
    (3) Formularul 177 se depune cu respectarea prevederilor art. 79 alin. (1^1) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirecţionarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă.
    (5) Cererile care se corectează la iniţiativa contribuabililor nu se pot depune mai târziu de 45 de zile de la termenul legal de exercitare a opţiunii de redirecţionare.

    8. Cererile depuse după termenul prevăzut de lege şi cererile care se corectează la iniţiativa contribuabililor depuse după termenul prevăzut la pct. 7 alin. (5) nu vor fi prelucrate de către compartimentul de specialitate.
    CAP. III
    Soluţionarea cererilor privind redirecţionarea impozitului pe profit
    9. Compartimentul de specialitate realizează următoarele operaţiuni în vederea soluţionării formularelor 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit“:
    a) primeşte şi înregistrează cererile;
    b) organizează evidenţa cererilor;
    c) procesează cererile;
    d) verifică stingerea obligaţiilor privind impozitul pe profit pentru contribuabilii care au depus cereri de redirecţionare;
    e) notifică contribuabilii ale căror cereri conţin erori;
    f) transmite borderoul către unitatea de trezorerie în vederea virării sumelor către entităţile beneficiare;
    g) în baza acordului scris al contribuabilului, exprimat în prealabil, comunică entităţii beneficiare informaţiile privind denumirea şi codul de identificare fiscală ale contribuabilului care a dispus redirecţionarea impozitului pe profit, precum şi suma redirecţionată de acesta;
    h) notifică contribuabilii privind modul de soluţionare a cererii de redirecţionare a impozitului pe profit;
    i) notifică contribuabilii privind contul bancar al entităţii beneficiare.

    10. (1) Compartimentul de specialitate organizează o evidenţă, în format electronic, a cererilor primite.
    (2) Evidenţa cererilor conţine următoarele elemente:
    a) codul de identificare fiscală a contribuabilului;
    b) denumirea contribuabilului;
    c) domiciliul fiscal al contribuabilului;
    d) numărul de înregistrare a cererii, la organul fiscal;
    e) datele de identificare ale fiecărei entităţi beneficiare înscrise în cerere;
    f) suma solicitată a fi redirecţionată către fiecare entitate beneficiară;
    g) existenţa acordului contribuabilului care a dispus redirecţionarea impozitului pe profit pe baza căruia organul fiscal comunică entităţii beneficiare informaţiile privind denumirea şi codul de identificare fiscală ale contribuabilului, precum şi suma redirecţionată de acesta;
    h) numărul şi data notificării privind erorile identificate în cererea de redirecţionare şi ale notificării privind contul bancar al entităţii beneficiare;
    i) data comunicării notificării privind erorile identificate în cererea de redirecţionare şi a notificării privind contul bancar al entităţii beneficiare;
    j) termenul de răspuns la notificarea privind erorile identificate în cererea de redirecţionare şi la notificarea privind contul bancar al entităţii beneficiare;
    k) data verificării stingerii obligaţiilor de plată privind impozitul pe profit, precum şi menţiuni privind stingerea acestora (obligaţiile sunt stinse/obligaţiile nu sunt stinse);
    l) modul de soluţionare a cererilor privind redirecţionarea impozitului pe profit:
    - suma din impozitul pe profit a fost redirecţionată: se completează numărul şi data borderoului transmis unităţii de trezorerie în vederea virării sumei către entitatea beneficiară;
    – suma din impozitul pe profit nu a fost redirecţionată: se completează motivul pentru care suma din impozitul pe profit nu a fost redirecţionată (nu au fost corectate informaţiile din cerere, în termenul prevăzut de notificare, entitatea beneficiară nu figurează în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, obligaţiile privind impozitul pe profit nu au fost stinse în termen de 45 de zile de la scadenţă sau contribuabilul datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri).


    (3) Compartimentul de specialitate înregistrează în evidenţă datele prevăzute la alin. (2) lit. a)-g), în termen de o zi lucrătoare de la primirea cererilor.
    (4) În vederea completării informaţiilor de la alin. (2) lit. e), compartimentul de specialitate înregistrează următoarele date privind entitatea beneficiară înscrisă în cerere:
    a) denumirea entităţii beneficiare;
    b) codul de identificare fiscală;
    c) contul bancar.

    (5) În vederea completării informaţiilor de la alin. (2) lit. f), compartimentul de specialitate înregistrează în evidenţă, pentru fiecare entitate beneficiară, suma din impozitul pe profit pentru care a fost solicitată redirecţionarea.

    11. În situaţia în care contribuabilii solicită redirecţionarea impozitului pe profit prin depunerea mai multor formulare 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit“, solicitările vor fi analizate în ordinea cronologică a înregistrării acestora la organul fiscal.
    12. (1) În vederea soluţionării cererii, compartimentul de specialitate verifică în evidenţele fiscale informaţiile cuprinse în cerere.
    (2) În situaţia contribuabililor care datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, cererea se respinge.
    (3) Dacă în urma verificării informaţiilor se constată erori în cererea depusă, compartimentul de specialitate transmite contribuabilului Notificarea privind erorile identificate în cererea de redirecţionare, în care detaliază erorile identificate şi solicită contribuabililor remedierea acestora.
    (4) Notificarea se completează conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin şi se comunică prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual.
    (5) Corectarea informaţiilor din cerere se realizează prin depunerea unei cereri 177 rectificative, care va cuprinde informaţiile corectate solicitate în notificare, precum şi toate informaţiile corecte înscrise în cererea iniţială.
    (6) Dacă, în termenul prevăzut în notificare, contribuabilul nu corectează informaţiile eronate, identificate în notificare, cererea se respinge.
    (7) Contribuabilul poate depune, în cadrul termenului legal de depunere, un nou formular 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit“.

    13. (1) Zilnic, pentru contribuabilii care au depus cereri de redirecţionare corecte, compartimentul de specialitate verifică stingerea obligaţiilor fiscale reprezentând impozitul pe profit aferent anului fiscal pentru care se solicită redirecţionarea.
    (2) Compartimentul de specialitate înscrie în evidenţa cererilor, la fiecare contribuabil, la pct. 10 alin. (2) lit. k) data verificării stingerii obligaţiilor fiscale de la alin. (1), precum şi menţiuni privind stingerea acestora (obligaţiile sunt stinse/obligaţiile nu sunt stinse).
    (3) În cazul în care, după expirarea unui termen de 45 de zile de la scadenţă, compartimentul de specialitate constată că obligaţiile fiscale de la alin. (1) nu sunt stinse, cererea se respinge.

    14. (1) Compartimentul de specialitate întocmeşte lista privind redirecţionarea impozitului pe profit, care cuprinde contribuabilii care au depus cereri corecte şi care nu înregistrează obligaţii de plată reprezentând impozit pe profit, entităţile beneficiare şi suma solicitată.
    (2) Compartimentul de specialitate verifică dacă entităţile beneficiare care au obligaţia înregistrării în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale figurează în acest registru.
    (3) Din lista de la alin. (1) sunt eliminate entităţile nonprofit/unităţile de cult care nu figurează în registru.
    (4) Pe baza listei de la alin. (3), compartimentul de specialitate editează, cu ajutorul aplicaţiei informatice, câte un borderou, care cuprinde următoarele informaţii:
    a) numărul/data borderoului;
    b) informaţii privind contribuabilul:
    (i) codul de identificare fiscală;
    (ii) denumirea;

    c) informaţii privind entitatea beneficiară:
    (i) denumirea entităţii beneficiare;
    (ii) codul de identificare fiscală al entităţii beneficiare;
    (iii) simbol cont bancar (IBAN);
    (iv) suma redirecţionată



    15. Borderoul se aprobă de către conducătorul unităţii fiscale, cu menţiunea „Bun de plată“, şi se transmite unităţii de trezorerie.
    16. (1) În situaţia în care unitatea de trezorerie comunică organului fiscal că nu poate efectua viramentul sumelor întrucât contul bancar înscris în cerere figurează ca fiind închis, compartimentul de specialitate întocmeşte şi transmite contribuabilului Notificarea privind contul bancar al entităţii beneficiare prevăzută în anexa nr. 6.
    (2) Transmiterea informaţiei privind contul bancar se realizează prin depunerea unei cereri 177 rectificative, care va cuprinde informaţiile solicitate în notificare, precum şi toate informaţiile corecte înscrise în cererea iniţială.
    (3) Dacă, în termenul prevăzut în notificare, contribuabilul nu comunică informaţia solicitată prin notificarea de la alin. (1), cererea se respinge.
    (4) Contribuabilul poate depune, în cadrul termenului legal de depunere, un nou formular 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit“.
    (5) Dispoziţiile pct. 13-15 se aplică în mod corespunzător.

    17. Informaţiile privind modalitatea de soluţionare a cererii se înscriu în evidenţă la pct. 10 alin. (2) lit. l).
    18. Compartimentul de specialitate comunică contribuabilului, prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual, o notificare privind modul de soluţionare a cererii privind redirecţionarea impozitului pe profit conform modelului prevăzut în anexa nr. 4.
    19. (1) În cazul contribuabililor care şi-au exprimat acordul, potrivit legii, compartimentul de specialitate centralizează, pe codul de identificare fiscală a entităţii beneficiare, informaţiile privind datele de identificare a contribuabililor care au dispus redirecţionarea sumelor către respectiva entitate, precum şi sumele redirecţionate de aceştia, conform borderoului transmis unităţii de trezorerie.
    (2) Lunar, până la data de 10 a fiecărei luni, compartimentul de specialitate comunică entităţii beneficiare, prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual, o notificare cu informaţiile prevăzute la alin. (1) conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016