Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 24 mai 2024  de constatare a încetării calităţii de membru al CMSR    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 24 mai 2024 de constatare a încetării calităţii de membru al CMSR

EMITENT: Colegiul Medicilor Stomatologi din România
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 547 din 12 iunie 2024
──────────
    Aprobată prin DECIZIA nr. 18/2CN din 24 mai 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 12 iunie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Calitatea de membru al CMSR încetează în următoarele cazuri:
    a) la cererea medicului stomatolog, prin renunţarea scrisă la calitatea de membru;
    b) prin deces;
    c) în cazul întreruperii profesiei de medic stomatolog pe o durată mai mare de 5 ani consecutivi;
    d) prin retragerea calităţii de membru, cu titlu de sancţiune disciplinară, pronunţată prin decizia comisiei de disciplină din cadrul CMSR, rămasă definitivă.

    (2) Retragerea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România operează de drept pe durata stabilită de instanţele judecătoreşti prin hotărâre definitivă cu privire la interzicerea exercitării profesiei.

    ART. 2
    Decizia biroului executiv prin care se constată încetarea calităţii de membru al CMSR este executorie.

    ART. 3
    (1) Dacă este cazul, în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) şi d), în cadrul deciziei se va menţiona cuantumul cotizaţiilor restante datorate de medicul stomatolog înainte de intrarea în vigoare a încetării calităţii de membru al CMSR.
    (2) Biroul executiv va efectua demersurile necesare pentru recuperarea sumelor prevăzute la alin. (1).

    ART. 4
    La data încetării calităţii de membru al CMSR se pierde dreptul de a exercita profesia de medic stomatolog pe teritoriul României.

    ART. 5
    Reînscrierea medicului stomatolog în CMSR după întreruperea exercitării profesiei pe o perioadă mai mare de 5 ani consecutivi se poate efectua numai după reatestarea competenţei profesionale a medicului stomatolog, în condiţiile stabilite prin ROF şi prin decizie a Consiliului naţional.

    ART. 6
    În cazul în care solicită redobândirea calităţii de membru al CMSR, medicul stomatolog are obligaţia achitării tuturor cotizaţiilor restante, inclusiv a penalităţilor de întârziere datorate până la încetarea calităţii de membru al CMSR.

    ART. 7
    Dacă nu se dispune altfel în prezenta secţiune, înainte de intrarea în vigoare a încetării calităţii de membru al CMSR, biroul executiv are obligaţia de a dispune şi de a verifica actualizarea corespunzătoare a informaţiilor referitoare la medicul stomatolog în sistemul informatic naţional de înregistrare, evidenţă şi autorizare a medicilor stomatologi.

    CAP. II
    Încetarea calităţii de membru al CMSR
    SECŢIUNEA 1
    Renunţarea la calitatea de membru al CMSR
    ART. 8
    (1) Cererea de renunţare la calitatea de membru al CMSR, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură, se depune la colegiul teritorial în cadrul căruia este înscris medicul stomatolog, împreună cu certificatul de membru al CMSR, în original.
    (2) În situaţia în care certificatul de membru a fost pierdut, distrus sau furat, cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de dovada publicării anunţului corespunzător într-un cotidian naţional.
    (3) Certificatul de membru declarat pierdut, distrus sau furat este nul de drept.

    ART. 9
    Medicul stomatolog care doreşte să renunţe la calitatea de membru al CMSR are obligaţia de a achita la zi cotizaţia de membru datorată CMSR.

    ART. 10
    (1) Cererea de renunţare la calitatea de membru al CMSR se depune la colegiul teritorial în condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (2) din Decizie.
    (2) În situaţia în care cererea prevăzută la alin. (1) se depune prin mijloace electronice, medicul stomatolog are obligaţia de a comunica certificatul de membru, în original, înainte de data soluţionării cererii de către biroul executiv, dacă nu sunt aplicabile prevederile art. 8 alin. (2).

    ART. 11
    (1) Cererea de renunţare la calitatea de membru al CMSR se soluţionează de biroul executiv în termen de 15 zile de la data înregistrării cererii sau, dacă este cazul, de la data comunicării certificatului de membru în original ori a dovezii publicării anunţului prevăzut la art. 8 alin. (2).
    (2) După analiza cererii şi a documentelor depuse în susţinerea acesteia, biroul executiv poate dispune:
    a) completarea cererii şi/sau a documentelor justificative;
    b) aprobarea cererii;
    c) respingerea cererii dacă problemele constatate nu au fost remediate de către medicul stomatolog în termen de 15 zile de la comunicarea solicitării biroului executiv de completare remediere în situaţia în care:
    (i) nu a fost depus în original certificatul de membru al CMSR sau, după caz, nu a fost făcută dovada publicării anunţului prevăzut la art. 8 alin. (2);
    (ii) medicul stomatolog înregistrează restanţe la plata cotizaţiei şi/sau, dacă este cazul, a penalităţilor de întârziere datorate CMSR ori nu a achitat cotizaţia datorată CMSR la zi.



    ART. 12
    (1) Încetarea calităţii de membru intră în vigoare şi produce efecte juridice la data menţionată în decizia biroului executiv.
    (2) În situaţia în care medicul stomatolog nu a precizat în cerere data de la care solicită încetarea calităţii de membru al CMSR sau aceasta este anterioară datei înregistrării cererii, încetarea intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

    ART. 13
    (1) Decizia prin care a fost soluţionată cererea prevăzută la art. 8 alin. (1) va conţine obligatoriu următoarele elemente:
    a) numărul deciziei şi data adoptării;
    b) numele şi prenumele medicului stomatolog;
    c) numărul din Registrul unic al medicilor stomatologi din România;
    d) măsura adoptată;
    e) data intrării în vigoare a încetării calităţii de membru al CMSR sau, după caz, motivul respingerii cererii;
    f) temeiul legal al adoptării soluţiei de către biroul executiv;
    g) informaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3);
    h) numele, prenumele, semnătura preşedintelui şi ştampila colegiului teritorial.

    (2) În cazul aprobării cererii, se va face menţiune cu privire la faptul că la data încetării calităţii de membru al CMSR se pierde dreptul de a exercita profesia de medic stomatolog pe teritoriul României.
    (3) Decizia biroului executiv poate fi contestată la Biroul executiv naţional în termen de 15 zile de la comunicare.
    (4) Contestaţia se depune la colegiul teritorial a cărui decizie este atacată, sub sancţiunea anulării.
    (5) Dispoziţiile art. 7 alin. (4) din Decizie sunt aplicabile.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Încetarea calităţii de membru al CMSR ca urmare a decesului
    ART. 14
    (1) În cazul decesului unui medic stomatolog, la cererea membrilor de familie sau a succesorilor acestuia, biroul executiv constată prin decizie încetarea calităţii de membru al CMSR.
    (2) Cererea prevăzută la alin. (1) se depune la colegiul teritorial în care era înscris medicul stomatolog, însoţită de copia certificatului/extrasului de deces, certificată pentru conformitate, sau a adeverinţei eliberate în condiţiile legii.

    ART. 15
    În situaţia comunicării de documente justificative de către autorităţile publice, biroul executiv poate constata încetarea calităţii de membru al CMSR ca urmare a decesului şi din oficiu.

    ART. 16
    Decizia de constatare a încetării calităţii de membru al CMSR ca urmare a decesului va conţine obligatoriu următoarele elemente:
    a) numărul deciziei şi data adoptării;
    b) numele şi prenumele medicului stomatolog;
    c) numărul din Registrul unic al medicilor stomatologi din România;
    d) măsura adoptată;
    e) data intrării în vigoare a încetării calităţii de membru al CMSR;
    f) temeiul legal al adoptării soluţiei de către biroul executiv;
    g) informaţiile prevăzute la art. 14 alin. (2);
    h) numele, prenumele, semnătura preşedintelui şi ştampila colegiului teritorial.


    ART. 17
    În cazul prevăzut în prezenta secţiune, biroul executiv are obligaţia de a dispune şi de a verifica actualizarea corespunzătoare a informaţiilor referitoare la medicul stomatolog în sistemul informatic naţional de înregistrare, evidenţă şi autorizare a medicilor stomatologi în termen de cel mult 5 zile de la data adoptării deciziei.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Încetarea calităţii de membru al CMSR în cazul întreruperii exercitării profesiei pe o durată mai mare de 5 ani consecutivi
    ART. 18
    Medicul stomatolog care a întrerupt exercitarea profesiei pentru o perioadă mai mare de 5 ani consecutivi, inclusiv în situaţia în care s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate în această perioadă, pierde de drept calitatea de membru al CMSR.

    ART. 19
    (1) Încetarea calităţii de membru în cazul prevăzut la art. 18 se poate dispune numai după notificarea prealabilă a medicului stomatolog de către comisia menţionată la art. 22.
    (2) Notificarea prevăzută la alin. (1) va cuprinde cel puţin:
    a) numărul de înregistrare şi data emiterii;
    b) numele şi prenumele medicului stomatolog;
    c) numărul din Registrul unic al medicilor stomatologi din România;
    d) informarea că, în lipsa transmiterii, în termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea notificării, a dovezii că medicul stomatolog nu a întrerupt exercitarea profesiei pe o perioadă mai mare de 5 ani consecutivi, urmează a fi constatată prin decizie a biroului executiv încetarea calităţii de membru al CMSR;
    e) modalităţile de comunicare a dovezii prevăzute la lit. d);
    f) numele, prenumele şi semnătura persoanei desemnate, precum şi ştampila colegiului teritorial.

    (3) Notificarea prevăzută la alin. (2) se transmite prin una dintre următoarele modalităţi:
    a) scrisoare recomandată cu confirmare de primire comunicată la domiciliul sau, după caz, la reşedinţa medicului stomatolog ori la adresa de corespondenţă, dacă aceasta diferă de domiciliu;
    b) prin mijloace electronice, dacă medicul stomatolog sau reprezentantul acestuia a indicat o adresă de poştă electronică în scopul comunicării notificărilor şi deciziilor de către colegiul teritorial, respectiv de către CMSR.

    (4) Dispoziţiile art. 7 alin. (4) din Decizie sunt aplicabile.

    ART. 20
    În cazul în care medicul stomatolog exercită profesia pe teritoriul altui stat şi nu a renunţat la calitatea de membru al CMSR, dovada exercitării profesiei de medic stomatolog se face cu înscris eliberat de autorităţile competente din statul respectiv din care să reiasă inclusiv caracterul onorabil, moral sau absenţa unei situaţii care suspendă sau interzice exercitarea profesiei de medic stomatolog în caz de eroare profesională gravă, respectiv o atestare de confirmare a inexistenţei unor suspendări temporare sau definitive de la exercitarea profesiei sau a unor condamnări penale, însoţit de traducerea legalizată în limba română.

    ART. 21
    (1) În situaţia în care medicul stomatolog nu comunică dovada că nu a întrerupt exercitarea profesiei pe o perioadă mai mare de 5 ani consecutivi în termenul prevăzut la art. 19 alin. (2) lit. d), biroul executiv dispune prin decizie încetarea calităţii de membru al CMSR.
    (2) Decizia de constatare a încetării calităţii de membru al CMSR în cazul întreruperii exercitării profesiei pe o durată mai mare de 5 ani consecutivi va conţine obligatoriu următoarele elemente:
    a) numărul deciziei şi data adoptării;
    b) numele şi prenumele medicului stomatolog;
    c) numărul din Registrul unic al medicilor stomatologi din România;
    d) măsura adoptată;
    e) data intrării în vigoare a încetării calităţii de membru al CMSR;
    f) temeiul legal al adoptării soluţiei de către biroul executiv;
    g) informaţiile prevăzute la alin. (3) şi (4);
    h) numele, prenumele, semnătura preşedintelui şi ştampila colegiului teritorial.

    (3) Decizia biroului executiv poate fi contestată la Biroul executiv naţional în termen de 15 zile de la comunicare.
    (4) Contestaţia se depune la colegiul teritorial a cărui decizie este atacată, sub sancţiunea anulării.
    (5) Dispoziţiile art. 7 alin. (4) din Decizie sunt aplicabile.

    ART. 22
    Comisia consiliului colegiului teritorial care are ca atribuţie ţinerea evidenţei medicilor stomatologi cu drept de liberă practică, prin membrul biroului executiv care coordonează această comisie conform regulamentului de organizare şi funcţionare a colegiului teritorial, are obligaţia de a comunica lunar biroului executiv un referat cuprinzând lista membrilor înscrişi în colegiul teritorial care au întrerupt exercitarea profesiei sau se află într-o situaţie de incompatibilitate pe o durată mai mare de 5 ani consecutivi.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Retragerea calităţii de membru al CMSR prin decizia comisiei de disciplină din cadrul CMSR, rămasă definitivă, sau prin hotărâre definitivă a instanţelor judecătoreşti naţionale
    ART. 23
    (1) Calitatea de membru al CMSR poate fi retrasă prin decizie a comisiei de disciplină din cadrul CMSR, rămasă definitivă, cu titlu de sancţiune disciplinară, sau prin hotărâre definitivă a instanţelor judecătoreşti naţionale privind interzicerea exercitării profesiei.
    (2) Medicul stomatolog poate face o nouă cerere de redobândire a calităţii de membru al colegiului după expirarea perioadei stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă de interdicţie a exercitării profesiei sau după 2 ani de la data rămânerii definitive a sancţiunii dispuse de comisia de disciplină.
    (3) În situaţia în care prin decizia comisiei de disciplină s-a dispus şi obligarea medicului stomatolog sancţionat la efectuarea unor cursuri de perfecţionare sau de educaţie medicală ori a altor forme de pregătire profesională, cu precizarea numărului de credite de educaţie medicală continuă ori a formei de pregătire şi a domeniului în care acestea trebuie realizate, radierea sancţiunii se va face numai după ce medicul stomatolog prezintă dovada efectuării formei de pregătire corespunzătoare.

    ART. 24
    În situaţia prevăzută la art. 23 alin (1), biroul executiv va solicita medicului stomatolog în cauză depunerea la colegiul teritorial a certificatului de membru, în original.

    ANEXA 1

    la procedura de constatare
    Către
    Biroul executiv al Colegiului Medicilor Stomatologi ........
    CERERE
    de renunţare la calitatea de membru al CMSR
    I. Subsemnatul/Subsemnata, .............., nr. registru unic ............, domiciliat/ă sau, după caz, cu reşedinţa în .............., str. .................. nr. ......, bl. ....., sc. ....., et. ......., ap. ......., sectorul/judeţul ............., telefon ............, e-mail ....................., (dacă este cazul) prin* ......................, telefon ........................, e-mail .................., conform \u-3985? procurii notariale/împuternicirii avocaţiale, solicit aprobarea renunţării la calitatea de membru al CMSR începând cu ...../..../..... .
    * Se precizează numele şi prenumele reprezentantului şi se ataşează dovada calităţii de reprezentant.

    II. Ataşez următoarele documente:
    [ ] certificatul de membru al CMSR, în original**;
    ** În situaţia în care cererea se depune prin mijloace electronice, certificatul de membru se comunică, în original, înainte de data soluţionării cererii de către biroul executiv, dacă acesta nu a fost pierdut, distrus sau furat.

    [ ] dovada publicării anunţului într-un cotidian naţional (dacă este cazul).

    III. Solicit comunicarea notificărilor prin (Se alege doar una dintre modalităţi.):
    A. [ ] mijloace electronice, la adresa de e-mail .............
    B. [ ] poştă:
    1. [ ] la adresa de domiciliu/reşedinţă;
    2. [ ] la ....(numele şi prenumele/denumirea)..., localitatea ............., str. ............ nr. ...., bl. ...., sc. ....., et. ....., ap. ....., sectorul/judeţul .............. .


    IV. Solicit comunicarea deciziei biroului executiv (Se alege doar una dintre modalităţi.):
    [ ] la sediul colegiului teritorial;
    [ ] prin mijloace electronice, la adresa de e-mail ...........;
    [ ] poştă, la adresa: [ ] de domiciliu/reşedinţă/[ ] prevăzută la pct. III lit. B subpct. 2.


┌────────────────────────────┬─────────┐
│Data ......./......./...... │Semnătura│
└────────────────────────────┴─────────┘


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016