Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 24 iulie 2024  privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 24 iulie 2024 privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 774 din 7 august 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 3.792 din 24 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 774 din 7 august 2024.
──────────
    I. Dispoziţii generale
    1. Procedura privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor potrivit art. 91 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (Codul de procedură fiscală), se aplică de către compartimentul cu atribuţii în gestionarea registrului contribuabililor, denumit în continuare compartiment de specialitate, din cadrul organului fiscal competent.
    2. Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat, ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii, contribuabilul/plătitorul pentru care se aplică prezenta procedură.
    3. Procedura se aplică în situaţiile în care se constată că plătitorul/contribuabilul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a depune declaraţia de menţiuni, în termen de 15 zile de la data producerii modificărilor, potrivit art. 88 alin. (1) şi art. 89 alin. (2) din Codul de procedură fiscală, sau la alte termene prevăzute expres de lege.
    4. Nedepunerea de către contribuabil/plătitor la termenul prevăzut de lege a declaraţiei de menţiuni constituie contravenţie, potrivit prevederilor art. 336 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.

    II. Modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor
    A. Notificarea contribuabililor/plătitorilor
    5. În cazul în care se constată că este necesară modificarea din oficiu a datelor înscrise în Registrul contribuabililor/plătitorilor, organul fiscal notifică contribuabilul/plătitorul în cauză cu privire la această situaţie.
    6. Prin excepţie, organul fiscal nu notifică contribuabilii/plătitorii în situaţia în care constatarea a fost efectuată de organele fiscale cu atribuţii de control prin acte administrativ-fiscale rămase definitive prin neexercitarea căilor de atac prevăzute de lege sau prin hotărâre judecătorească definitivă, în situaţia în care acestea au fost atacate în justiţie.
    7. Notificarea cuprinde şi termenul în care contribuabilul/ plătitorul se poate prezenta în vederea exercitării dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală. Modelul şi conţinutul notificării sunt prevăzute în anexa nr. 2 la ordin.
    8. Notificarea se comunică contribuabilului/plătitorului, în conformitate cu prevederile art. 47 din Codul de procedură fiscală. Pentru contribuabilii/plătitorii care sunt înrolaţi în Spaţiul Privat Virtual, comunicarea notificării se face prin intermediul acestui serviciu.
    9. În cazul contribuabililor/plătitorilor care, ca urmare a notificării, au refuzat explicit să se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal, audierea se consideră îndeplinită potrivit art. 9 alin. (3) lit. a) din Codul de procedură fiscală şi sunt aplicabile prevederile lit. C. Prin refuz explicit în sensul prezentei proceduri se înţelege renunţarea în scris la dreptul de a fi ascultat în procedura audierii.
    10. (1) Compartimentul de specialitate, în termen de 10 zile de la data comunicării notificării, transmite o invitaţie, prin care stabileşte cel de-al doilea termen privind exercitarea dreptului de a fi ascultat în cazul contribuabililor/plătitorilor care:
    a) nu au depus declaraţia de menţiuni;
    b) nu şi-au exercitat dreptul de a fi ascultaţi în procedura audierii;
    c) nu au refuzat explicit să se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal pentru desfăşurarea audierii.

    (2) Modelul şi conţinutul invitaţiei sunt prevăzute în anexa nr. 3 la ordin. Prevederile pct. 8 se aplică în mod corespunzător.

    11. Pentru contribuabilul/plătitorul care, în urma notificării/invitaţiei, a depus declaraţia de menţiuni, precum şi în cazul în care contribuabilul/plătitorul a prezentat organului fiscal, în procedura audierii, documente din care rezultă că nu au intervenit modificări în datele din declaraţia de înregistrare fiscală, compartimentul de specialitate aplică prevederile lit. B.

    B. Încetarea procedurii de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor
    12. (1) Compartimentul de specialitate întocmeşte formularul „Referat privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor“, prevăzut în anexa nr. 4 la ordin, prin care se propune încetarea procedurii de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor.
    (2) Referatul se semnează de către persoana care l-a întocmit, se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi se aprobă de conducătorul organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul. În cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aprobă de directorul general adjunct care coordonează compartimentul de specialitate.


    C. Modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor
    13. (1) Organul fiscal aplică procedura de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor în următoarele situaţii:
    a) pentru contribuabilii/plătitorii care, ca urmare a notificării/invitaţiei, nu au depus declaraţia de menţiuni şi nici documente justificative care să ateste faptul că nu au intervenit modificări în datele din declaraţia de înregistrare fiscală;
    b) în cazul contribuabililor/plătitorilor pentru care organele fiscale cu atribuţii de control au constatat neîndeplinirea obligaţiei de depunere a declaraţiei de menţiuni, prin acte administrativ-fiscale rămase definitive prin neexercitarea căilor de atac prevăzute de lege sau prin hotărâre judecătorească definitivă, în situaţia în care acestea au fost atacate în justiţie.

    (2) Compartimentul de specialitate întocmeşte formularul referat, prevăzut în anexa nr. 4 la ordin, în care se consemnează datele din Registrul contribuabililor/plătitorilor care se modifică din oficiu, precum şi data de la care modificările produc efecte.
    (3) Referatul se semnează de către persoana care l-a întocmit, se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi se aprobă de conducătorul organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul. În cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aprobă de directorul general adjunct care coordonează compartimentul de specialitate.


    D. Emiterea şi comunicarea deciziei privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor
    14. (1) Înainte de întocmirea deciziei privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor, compartimentul de specialitate verifică dacă respectivul contribuabil/plătitor a depus declaraţia de menţiuni pentru situaţia pentru care a fost notificat, iar în cazul în care se constată că respectivul contribuabil/plătitor a depus declaraţia de menţiuni cu privire la situaţia pentru care a fost notificat, compartimentul de specialitate încetează procedura.
    (2) Compartimentul de specialitate aplică prevederile lit. B.

    15. Pentru contribuabilul/plătitorul care nu a depus declaraţia de menţiuni pentru situaţia pentru care a fost notificat, pe baza referatului privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor, compartimentul de specialitate întocmeşte formularul „Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor (701)“, prevăzut în anexa nr. 5 la ordin.
    16. Decizia privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor, prevăzută la pct. 15, se întocmeşte în două exemplare, din care:
    - un exemplar, semnat doar de conducătorul unităţii fiscale, se comunică contribuabilului/plătitorului;
    – un exemplar, avizat de şeful compartimentului de specialitate şi semnat de conducătorul unităţii fiscale, se păstrează la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului.

    17. Formularul „Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor (701)“ se comunică contribuabilului/plătitorului în conformitate cu dispoziţiile art. 47 din Codul de procedură fiscală. Pentru contribuabilii/plătitorii care sunt înrolaţi în Spaţiul Privat Virtual, comunicarea deciziei se face prin intermediul acestui serviciu.
    18. Pe baza deciziei, compartimentul de specialitate operează modificarea datelor din Registrul contribuabililor/ plătitorilor.
    19. Documentele primite de la contribuabil/plătitor şi cele emise de organul fiscal în desfăşurarea prezentei proceduri se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016