Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 23 iulie 2024  privind organizarea şi înscrierea în Registrul RO e-Factura opţional    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 23 iulie 2024 privind organizarea şi înscrierea în Registrul RO e-Factura opţional

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 736 din 29 iulie 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 3.788 din 23 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 736 din 29 iulie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. Potrivit prevederilor art. 10^5, 10^6, 10^7 şi 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 139/2022, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele entităţi nu au obligaţia, dar pot opta pentru utilizarea sistemului naţional RO e-Factura:
    a) persoanele prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. j)-n) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de către acestea;
    b) institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate, până la data de 1 iulie 2025;
    c) asociaţiile şi fundaţiile constituite în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, alte asociaţii fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025;
    d) agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1 din Codul fiscal, pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025;
    e) operatorii economici nestabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, în relaţia comercială B2B sau în relaţia B2G. Procedura privind exercitarea opţiunii de utilizare, de către operatorii economici nestabiliţi în România, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura este prevăzută la cap. IV.

    2. În situaţia în care entităţile prevăzute la pct. 1 optează pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura, acestea sunt obligate să fie înregistrate în Registrul RO e-Factura opţional.
    3. Prezenta procedură se aplică de organele fiscale centrale subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în a căror evidenţă sunt înregistrate ca plătitori de impozite şi taxe entităţile de la pct. 1.
    CAP. II
    Registrul RO e-Factura opţional
    4. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează Registrul RO e-Factura opţional (registrul opţional).
    5. Registrul opţional este gestionat, din punct de vedere informatic, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor.
    6. Registrul opţional este public şi se afişează pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    7. Registrul opţional cuprinde următoarele informaţii:
    a) codul de identificare fiscală al entităţii prevăzute la pct. 1 sau codul de înregistrare în scopuri de TVA, în situaţia în care aceasta este înregistrată în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal;
    b) denumirea/numele şi prenumele entităţii;
    c) categoria din care face parte, respectiv: „persoane prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. j)-n) din Codul fiscal“, „institute/centre culturale ale altor state care activează pe teritoriul României“, „asociaţii, fundaţii, alte asociaţii fără scop lucrativ/patrimonial, partide politice, culte“, „agricultori persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori“, „operatori economici nestabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal“;
    d) adresa domiciliului fiscal al entităţii;
    e) data la care entitatea a solicitat înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional;
    f) data înscrierii în Registrul RO e-Factura opţional, respectiv data de 1 a lunii următoare solicitării;
    g) opţiunea exercitată de operatorul economic nestabilit în România, respectiv în relaţii comerciale B2B şi/sau în relaţii B2G, după caz.

    8. În registrul opţional se preiau automat toţi operatorii economici nestabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, care au optat pentru utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura prin depunerea formularului (083), aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.831/2021 pentru aprobarea Procedurii privind exercitarea opţiunii de utilizare, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi a modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (083) „Opţiune privind utilizarea, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura“, şi care au fost înscrişi în Registrul RO e-Factura organizat potrivit Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.713/2021 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea şi înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura, precum şi a modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (084) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura/renunţarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura“, până la data de 1 iulie 2024.
    9. Registrul opţional se actualizează permanent, pe baza cererilor de înregistrare în Registrul RO e-Factura opţional (formular 081) depuse de entităţile prevăzute la pct. 1 şi a informaţiilor deţinute de organele fiscale cu privire la radierea contribuabililor din Registrul contribuabililor/plătitorilor.
    CAP. III
    Înscrierea în Registrul RO e-Factura opţional şi radierea din Registrul RO e-Factura opţional
    10. Opţiunea de utilizare a sistemului naţional RO e-Factura şi solicitarea de înregistrare în Registrul RO e-Factura opţional se exercită prin completarea şi transmiterea, de către entităţile prevăzute la pct. 1, a formularului (081) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional/renunţarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional“, având bifată secţiunea III.
    11. Formularul (081) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional/renunţare la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional“ se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.
    12. Entitatea prevăzută la pct. 1 care a optat pentru utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura este înscrisă în Registrul RO e-Factura opţional începând cu data de 1 a lunii următoare transmiterii formularului (081) prin care şi-a exercitat opţiunea de utilizare a sistemului.
    13. De la momentul înscrierii în Registrul RO e-Factura opţional, emitentul dobândeşte şi calitatea de destinatar.
    14. (1) Entităţile prevăzute la pct. 1 pot să renunţe la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional, până la data înscrierii acestora în Registrul RO e-Factura opţional, respectiv până la data de 1 a lunii următoare transmiterii cererii de înregistrare, prin transmiterea unui nou formular (081), având bifată secţiunea IV „Renunţare la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional“ şi completată cu numărul şi data înregistrării formularului iniţial (081), prin care a fost solicitată înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional.
    (2) . Entităţile prevăzute la pct. 1 care au renunţat la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional, în termenul prevăzut la alin. (1), nu vor mai fi înscrise în acest registru.

    15. Entităţile prevăzute la pct. 1 sunt radiate din Registrul RO e-Factura opţional, de la data radierii din Registrul contribuabililor/plătitorilor, potrivit legii.
    CAP. IV
    Procedura privind exercitarea opţiunii de utilizare, de către operatorii economici nestabiliţi în România, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura
    16. Operatorii economici nestabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal îşi exercită opţiunea pentru utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura în relaţia comercială B2B cu operatori economici sau în relaţia B2G cu autorităţi contractante/entităţi contractante prin depunerea formularului (081) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional/renunţarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opţional“, având completate secţiunile destinate acestora.
    17. Ghidul privind exercitarea opţiunii de utilizare, de către operatorii economici nestabiliţi în România, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura este pus la dispoziţia acestora pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    18. După depunerea formularului (081), având bifată secţiunea III.1 „Utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura de către operatorul economic nestabilit în România, potrivit art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare“, organul fiscal competent, respectiv Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, atribuie operatorului economic nestabilit în România un număr de evidenţă, utilizat numai în cadrul sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura.
    19. Numărul de evidenţă are structura codului de înregistrare fiscală/numărului de identificare fiscală. Numărul de evidenţă nu reprezintă cod de identificare fiscală, în sensul titlului IV „Înregistrarea fiscală“ din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    20. Organul fiscal comunică operatorului economic nestabilit în România numărul de evidenţă atribuit, la adresa de e-mail înscrisă în formularul (081).
    21. Operatorul economic nestabilit în România care a optat pentru utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura în relaţii comerciale B2B şi/sau în relaţii B2G este înscris în Registrul RO e-Factura opţional, organizat de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, începând cu data de 1 a lunii următoare exercitării opţiunii.
    22. Dispoziţiile capitolului III sunt aplicabile în mod corespunzător.
    23. Identificarea operatorilor economici, nestabiliţi în România, în Registrul RO e-Factura opţional se face utilizând numărul de evidenţă atribuit potrivit pct. 18.
    CAP. V
    Modul de furnizare a informaţiilor din Registrul RO e-Factura opţional
    24. Registrul RO e-Factura opţional permite următoarele:
    a) consultarea informaţiilor pentru fiecare entitate în parte, identificată prin codul de identificare fiscală sau prin codul de înregistrare în scopuri de TVA, în situaţia în care acesta este înregistrat în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, ori prin numărul de evidenţă atribuit operatorilor economici nestabiliţi în România, care au optat pentru înscrierea în registru;
    b) furnizarea, prin servicii web, a informaţiilor din Registrul RO e-Factura opţional. Interogarea registrelor se face pe baza unei liste care conţine codul de identificare fiscală al entităţii/numărul de evidenţă şi/sau denumirea/numele, prenumele. Răspunsul serviciului web furnizează informaţii privind denumirea/numele, prenumele şi adresa la care îşi are domiciliul fiscal fiecare entitate care figurează în registru, starea (figurează/nu figurează) la data solicitată de către persoanele interesate, denumirea registrului în care figurează înscrisă (Registrul RO e-Factura opţional), categoria din care face parte entitatea înregistrată, opţiunea exercitată de operatorul economic nestabilit în România (în relaţii comerciale B2B şi/sau în relaţii B2G, după caz), precum şi intervalul de înregistrare corespunzător datei solicitate. Termenii şi condiţiile de utilizare a serviciului web de furnizare a informaţiilor, în condiţiile prezentei proceduri, se publică pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

    25. Mesajele care se afişează la consultarea informaţiilor din Registrul RO e-Factura opţional pentru fiecare entitate în parte cuprind informaţii privind starea actuală, din ziua solicitării, a entităţii despre care se solicită informaţiile, respectiv calitatea de entitate înregistrată în Registrul RO e-Factura opţional sau de entitate neînregistrată în Registrul RO e-Factura opţional.
    26. Pentru furnizarea informaţiilor din acest registru, la solicitarea oricărei persoane interesate, pe pagina de internet www.anaf.ro/Informaţii publice/Informaţii privind agenţii economici se publică un mesaj de informare, de tipul:
    "Entitatea (denumire/nume, prenume), cu domiciliul fiscal .........., identificat prin codul de identificare fiscală/codul de înregistrare în scopuri de TVA/număr de evidenţă ................., figurează la data de .............. (data solicitării) ca entitate înregistrată în Registrul RO e-Factura opţional. Entitatea, care face parte din categoria ............., a fost înregistrată în Registrul RO e-Factura opţional la data de ..............."

    27. În cazul operatorilor economici nestabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, mesajul de informare va conţine şi opţiunea exercitată de operatorul economic nestabilit în România, respectiv în relaţii comerciale B2B şi/sau în relaţii B2G, după caz.
    28. Pentru furnizarea informaţiilor privind entităţile care nu figurează în registrul opţional se publică un mesaj de informare, de tipul:
    "Entitatea (denumire/nume, prenume), cu domiciliul fiscal ........., identificat prin codul de identificare fiscală/codul de înregistrare în scopuri de TVA/număr de evidenţă ..............., nu figurează la data de .............. (data solicitării) ca entitate înregistrată în Registrul RO e-Factura opţional."


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016