Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 23 aprilie 2025  de evaluare profesională a personalului din serviciile Camerei Deputaţilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 23 aprilie 2025 de evaluare profesională a personalului din serviciile Camerei Deputaţilor

EMITENT: Camera Deputaţilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 358 din 23 aprilie 2025
──────────
    Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 33 din 23 aprilie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 358 din 23 aprilie 2025.
──────────
    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezenta procedură, denumită în continuare Procedură de evaluare, reglementează modalitatea de organizare şi desfăşurare a procesului de evaluare profesională a funcţionarilor publici parlamentari şi a personalului contractual din serviciile Camerei Deputaţilor, denumiţi în continuare personal, în vederea punerii în aplicare a dispoziţiilor Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 9/2025 privind reducerea numărului de posturi alocate compartimentelor din serviciile Camerei Deputaţilor.
    (2) Procedura se desfăşoară cu respectarea drepturilor personalului în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, a condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă, precum şi cu respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Etapele procedurii de evaluare
    ART. 2
    (1) Evaluarea profesională constă în parcurgerea următoarelor etape obligatorii, în funcţie de specificul fiecărui compartiment din care fac parte persoanele supuse procesului de evaluare profesională:
    a) verificarea cunoştinţelor teoretice necesare în îndeplinirea atribuţiilor compartimentului respectiv, prin susţinerea unui testgrilă, ce reprezintă maximum 50 de puncte;
    b) verificarea abilităţilor practice şi a experienţei în activitatea desfăşurată în compartimentul respectiv, ce reprezintă maximum 30 de puncte, prin una dintre următoarele modalităţi:
    1. lucrare scrisă, care constă în rezolvarea unor subiecte/întrebări/teme/cerinţe relevante în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu;
    2. probă practică, care constă în rezolvarea, într-o perioadă determinată de timp, a unor teme/cerinţe relevante în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, folosind mijloace tehnice utilizate în activitatea curentă;
    3. interviu, care constă în interacţiunea directă între membrii Comisiei de evaluare profesională şi persoanele supuse evaluării, prin care se adresează întrebări generale şi specifice, având în vedere atribuţiile de serviciu ale persoanelor supuse evaluării;

    c) analizarea informaţiilor înscrise în fişa profesională, care cuprinde elementele redate în anexa nr. 1, ce reprezintă maximum 20 de puncte.

    (2) Etapele evaluării profesionale prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) pot avea loc în aceeaşi zi şi, în acest caz, se desfăşoară în aceeaşi sală.
    (3) Modalitatea de punere în aplicare a prevederilor alin. (1) lit. b) se stabileşte de Comisia de evaluare profesională.
    (4) Participarea personalului supus procesului de evaluare profesională la probele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) este obligatorie.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Activităţi premergătoare desfăşurării procedurii de evaluare
    ART. 3
    (1) Pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 9/2025, secretarul general al Camerei Deputaţilor stabileşte prin ordin:
    a) compartimentele din serviciile Camerei Deputaţilor al căror personal este supus procesului de evaluare profesională, în care numărul de posturi disponibile este mai mic decât numărul de personal, respectiv în care se aplică dispoziţiile din anexa nr. 2 la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 9/2025;
    b) numărul posturilor care trebuie reduse, respectiv repartizate din compartimentele de la lit. a);
    c) componenţa şi conducerea Comisiei de evaluare profesională şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor;
    d) calendarul de desfăşurare a procedurii de evaluare;
    e) alte menţiuni referitoare la organizarea procesului de evaluare profesională.

    (2) Ordinul prevăzut la alin. (1) se comunică compartimentelor prevăzute la alin. (1) lit. a), pentru a fi adus la cunoştinţa personalului prin grija conducătorilor acestora.

    ART. 4
    Publicitatea organizării şi parcurgerii etapelor procedurii de evaluare se asigura într-o secţiune dedicată pe pagina de intranet a site-ului Camerei Deputaţilor şi la avizier.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Comisia de evaluare profesională şi Comisia de soluţionare a contestaţiilor
    ART. 5
    (1) Comisia de evaluare profesională şi Comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt alcătuite din funcţionari publici parlamentari, astfel:
    a) conducătorii compartimentelor în care personalul este supus procesului de evaluare profesională;
    b) conducători ai altor compartimente din serviciile Camerei Deputaţilor.

    (2) Din Comisia de evaluare profesională şi Comisia de soluţionare a contestaţiilor pot face parte şi reprezentanţi ai sindicatelor.
    (3) Secretariatul comisiilor se asigură de către Direcţia generală resurse umane şi salarizare.
    (4) Calitatea de membru în Comisia de evaluare profesională este incompatibilă cu calitatea de membru în Comisia de soluţionare a contestaţiilor sau cu calitatea de persoană supusă evaluării.
    (5) Nu pot fi membri în Comisia de evaluare profesională sau în Comisia de soluţionare a contestaţiilor persoanele care au calitatea de soţ, soţie, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv cu oricare dintre persoanele supuse evaluării.
    (6) Sesizarea privind situaţia de incompatibilitate se transmite secretarului general de către persoana în cauză, de oricare dintre persoanele supuse evaluării sau de către orice altă persoană interesată.
    (7) Membrii Comisiei de evaluare profesională/Comisiei de soluţionare a contestaţiilor au obligaţia să informeze secretarul general, în scris, cu celeritate, despre orice conflict de interese care a intervenit sau ar putea interveni.
    (8) În oricare dintre cazurile prevăzute la alin. (4) şi (5) în care se constată situaţia de incompatibilitate, secretarul general desemnează, în cel mai scurt timp posibil, o altă persoană, cu respectarea condiţiilor reglementate de prezenta procedură.

    ART. 6
    Comisia de evaluare profesională are următoarele atribuţii:
    a) stabileşte bibliografia şi tematica necesare evaluării profesionale;
    b) întocmeşte întrebările pentru testul-grilă, pe baza bibliografiei şi tematicii stabilite, şi baremul de notare corespunzător;
    c) decide modalitatea de verificare a abilităţilor practice şi a experienţei în activitatea desfăşurată ale personalului supus procesului de evaluare profesională, conform dispoziţiilor art. 2 alin. (1) lit. b), conţinutul probei şi baremul de notare corespunzător, după caz;
    d) acordă punctajul evaluării profesionale;
    e) transmite secretarului general, prin secretariatul comisiei, rezultatele evaluării profesionale şi propunerile de repartizare pentru fiecare persoană supusă procesului de evaluare;
    f) asigură, prin secretariatul comisiei, publicarea punctajului evaluării profesionale în secţiunea specială de pe intranet şi la avizier.


    ART. 7
    Comisia de soluţionare a contestaţiilor are următoarele atribuţii:
    a) soluţionează contestaţiile depuse;
    b) asigură, prin secretariatul comisiei, publicarea rezultatelor contestaţiilor în secţiunea specială de pe intranet.


    ART. 8
    Secretariatul Comisiei de evaluare profesională are următoarele atribuţii:
    a) întocmeşte fişa profesională pentru fiecare persoană supusă evaluării, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;
    b) întocmeşte, redactează şi semnează alături de Comisia de evaluare profesională întreaga documentaţie privind activitatea acesteia;
    c) publică punctajul evaluării profesionale în secţiunea specială de pe intranet şi la avizier;
    d) îndeplineşte alte sarcini la solicitarea preşedintelui Comisiei de evaluare profesională, necesare pentru buna desfăşurare a activităţii Comisiei de evaluare profesională.


    ART. 9
    Secretariatul Comisiei de soluţionare a contestaţiilor îndeplineşte în mod corespunzător atribuţiile prevăzute la art. 8 lit. b)-d).

    SECŢIUNEA a 5-a
    Personalul evaluat
    ART. 10
    Personalul supus procesului de evaluare profesională este personalul titular al unui post de execuţie din compartimentele stabilite în ordinul secretarului general prevăzut la art. 3 alin. (1).

    ART. 11
    Pentru aplicarea unitară şi în condiţii de echitate a prezentei proceduri se stabilesc următoarele măsuri pentru personalul prevăzut la art. 10:
    a) persoanele care la data emiterii ordinului prevăzut la art. 3 alin. (1) sunt detaşate în alte instituţii sau autorităţi publice participă la evaluarea profesională;
    b) persoanele care sunt promovate temporar în alte funcţii participă la evaluarea profesională fără întreruperea promovării temporare;
    c) persoanele care exercită temporar activitatea în alte compartimente participă la evaluarea profesională fără întreruperea exercitării temporare;
    d) persoanele care la data stabilită pentru susţinerea probelor efectuează concediu de odihnă vor fi rechemate din concediul de odihnă, imediat după afişarea anunţului privind desfăşurarea procedurii de evaluare.


    ART. 12
    (1) Fac excepţie de la aplicarea prevederilor art. 10 persoanele care se află în una din următoarele situaţii:
    a) au raportul de serviciu suspendat potrivit art. 61 alin. (1) lit. a)-f) şi lit. h)-l) din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) au raportul de muncă suspendat potrivit art. 50 lit. c)-i) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) intră sub incidenţa prevederilor art. 25 alin. (2) lit. a)-c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    (2) Posturile ocupate de persoanele aflate în situaţiile de la alin. (1) sunt incluse în numărul de posturi prevăzut în art. 1 alin. (1) din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 9/2025.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Desfăşurarea procedurii de evaluare
    ART. 13
    (1) În termen de 5 zile de la publicarea anunţului prevăzut la art. 14 alin. (2), secretariatul Comisiei de evaluare profesională completează în fişele profesionale ale persoanelor supuse evaluării informaţiile de la pct. 1-4, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.
    (2) În termen de 5 zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), persoanele supuse evaluării confirmă prin semnătură corectitudinea datelor înscrise de secretariatul comisiei.
    (3) În cazul în care se constată inadvertenţe la datele completate, acestea sunt remediate în cel mai scurt timp posibil, fără a depăşi termenul prevăzut la alin. (2).
    (4) Personalul încadrat în compartimentele prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 9/2025 completează fişa de opţiuni conform anexei nr. 2, odată cu confirmarea datelor înscrise în fişa profesională.
    (5) După confirmarea datelor înscrise în fişa profesională, persoanelor supuse evaluării li se atribuie un cod unic utilizat la comunicarea rezultatelor evaluării profesionale în condiţii de protecţie a datelor cu caracter personal.
    (6) Fişa profesională şi/sau fişa de opţiuni, după caz, se înregistrează într-un registru întocmit special de secretariatul comisiei şi sunt transmise Comisiei de evaluare profesională.

    ART. 14
    (1) Bibliografia şi tematica se stabilesc în termen de trei zile de la data emiterii ordinului prevăzut la art. 3 alin. (1) şi se întocmesc separat pentru fiecare compartiment al cărui personal este supus evaluării profesionale.
    (2) Informaţiile din ordinul prevăzut la art. 3 alin. (1), bibliografia şi tematica stabilite, precum şi modalitatea de punere în aplicare a dispoziţiilor art. 2 alin. (1) lit. b) constituie anunţul privind desfăşurarea procedurii de evaluare şi se publică la avizier şi în secţiunea dedicată de pe intranet în ziua următoare împlinirii termenului prevăzut la alin. (1).

    SECŢIUNEA a 7-a
    Întocmirea subiectelor
    ART. 15
    (1) În termen de 5 zile de la împlinirea termenului prevăzut la art. 13 alin. (1), membrii Comisiei de evaluare profesională stabilesc:
    a) întrebările tip grilă din tematica stabilită, pentru fiecare compartiment al cărui personal este supus evaluării profesionale, precum şi baremul de notare aferent;
    b) conţinutul probei pentru verificarea abilităţilor practice şi a experienţei în activitate ale personalului supus procesului de evaluare profesională.

    (2) Întrebările tip grilă conţin 3 variante de răspuns, dintre care o singură variantă este corectă.
    (3) Întrebările tip grilă se împart aleatoriu în seturi care cuprind minimum 25 de întrebări fiecare.
    (4) Subiectele pentru proba prevăzută la alin. (1) lit. b) se împart aleatoriu în seturi.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Desfăşurarea probelor
    ART. 16
    (1) Personalul supus evaluării susţine probele conform calendarului stabilit prin ordinul prevăzut la art. 3 alin. (1).
    (2) Cu 30 de minute înainte de începerea probei/probelor se face apelul nominal al personalului ce urmează să fie evaluat, în vederea îndeplinirii formalităţilor de verificare a identităţii acestuia, pe baza legitimaţiei de serviciu.
    (3) După verificarea identităţii personalului prezent, ieşirea din sală a acestuia atrage eliminarea de la susţinerea probei/probelor, cu excepţia situaţiilor de urgenţă, în care acesta poate fi însoţit de unul dintre membrii Comisiei de evaluare profesională sau de personalul care asigură secretariatul.

    ART. 17
    (1) Durata de desfăşurare a testului-grilă este de maximum două ore.
    (2) În situaţia în care desfăşurarea testului-grilă are loc în aceeaşi zi cu proba pentru verificarea abilităţilor practice şi a experienţei profesionale, durata de desfăşurare a celor două probe este de maximum 3 ore.
    (3) Una dintre persoanele prezente alege aleatoriu unul dintre seturile de întrebări tip grilă.
    (4) Setul de întrebări tip grilă ales se multiplică în sală şi se distribuie personalului prezent în sală.
    (5) În situaţia în care verificarea abilităţilor practice şi a experienţei profesionale ale personalului supus evaluării se realizează pe baza unei lucrări scrise, personalului prezent în sală i se distribuie simultan cu testul-grilă ales şi subiectele/ întrebările/temele/cerinţele lucrării scrise, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor alin. (3) şi (4).
    (6) Baremele de notare se afişează în sală până la finalul probei/probelor.
    (7) După distribuirea subiectelor este interzis accesul în sală al personalului înscris la evaluarea profesională sau al oricărei alte persoane, cu excepţia membrilor Comisiei de evaluare profesională, secretariatului comisiei şi persoanelor care asigură supravegherea desfăşurării probei.
    (8) Pe toată durata desfăşurării probei/probelor, inclusiv a procedurilor prealabile sau ulterioare finalizării acesteia/ acestora, este interzisă deţinerea sau folosirea de către personalul evaluat a vreunei surse de consultare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanţă.
    (9) Constatarea, de către Comisia de evaluare profesională, a încălcării dispoziţiilor prevăzute la alin. (8) conduce la eliminarea din sală a persoanei în cauză. În acest caz, comisia face menţiunea „anulat“ pe lucrare şi consemnează situaţia în procesul-verbal.
    (10) Răspunsurile la întrebările tip grilă se consemnează, sub sancţiunea anulării, doar pe colile de hârtie puse la dispoziţie de către Direcţia generală resurse umane şi salarizare, care poartă ştampila acesteia. Fiecare persoană prezentă la evaluarea profesională notează, în colţul din dreapta sus, numele şi prenumele, cu iniţiala tatălui; colţul este împăturit, sigilat şi ştampilat astfel încât datele înscrise să nu poată fi identificate. După acordarea punctajului conform baremului de corectare, lucrările se desigilează. Orice semn sau menţiune pe colile distribuite, care duce la identificarea autorului, atrage anularea acestora.
    (11) Persoanele prezente predau secretariatului Comisiei de evaluare profesională lucrarea/lucrările cel târziu la expirarea timpului alocat probei/probelor şi semnează borderoul special întocmit în acest sens.
    (12) Persoana care întârzie sau nu se prezintă în sală este considerată „Absentă“ şi această situaţie se consemnează în procesul-verbal.

    ART. 18
    În cazul în care, din motive obiective, nu se pot respecta data şi ora desfăşurării probei/probelor, Comisia de evaluare profesională, prin secretariatul acesteia, are obligaţia de a aduce, de îndată, la cunoştinţa personalului evaluat modificarea intervenită prin afişare la avizier şi pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, în secţiunea de intranet dedicată.

    SECŢIUNEA a 9-a
    Evaluarea profesională a personalului
    ART. 19
    (1) În termen de 5 zile de la susţinerea probelor, Comisia de evaluare profesională corectează testul-grilă, analizează lucrarea scrisă/proba practică/interviul, după caz, şi informaţiile înscrise în fişa profesională şi acordă punctajul, cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (1).
    (2) Punctajele se înscriu într-un proces-verbal întocmit de secretariatul Comisiei de evaluare profesională, care se semnează de membrii acesteia.
    (3) Punctajul obţinut constituie rezultatul iniţial al evaluării.

    ART. 20
    (1) Aspectele constatate pe parcursul desfăşurării probelor şi rezultatele iniţiale ale acestora se consemnează în procesul-verbal prevăzut la art. 19 alin. (2), care se transmite secretarului general al Camerei Deputaţilor prin secretariatul Comisiei de evaluare profesională.
    (2) Rezultatele iniţiale ale probelor se afişează pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, în secţiunea de intranet dedicată, şi la avizier, în ziua imediat următoare împlinirii termenului prevăzut la art. 19 alin. (1).

    SECŢIUNEA a 10-a
    Depunerea şi soluţionarea contestaţiilor
    ART. 21
    (1) După afişarea rezultatelor iniţiale, personalul nemulţumit poate contesta punctajul obţinut la probele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) şi b).
    (2) Contestaţiile se depun la secretarul general al Camerei Deputaţilor, în termen de o zi de la data afişării, sub sancţiunea decăderii din acest drept.

    ART. 22
    (1) Comisia de soluţionare a contestaţiilor analizează contestaţia depusă şi acordă punctajul pe baza baremului de notare, cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (1).
    (2) Punctajul acordat de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor constituie punctajul final al evaluării.
    (3) Comisia de soluţionare a contestaţiilor acordă punctajele finale în termen de o zi de la expirarea termenului prevăzut la art. 21 alin. (2).
    (4) Punctajele iniţiale pentru care nu au fost depuse contestaţii şi punctajele finale obţinute în urma soluţionării contestaţiilor constituie rezultatele finale ale evaluării profesionale.
    (5) Aspectele constatate pe parcursul desfăşurării întregii proceduri de evaluare profesională şi rezultatele finale ale acesteia se consemnează într-un proces-verbal, întocmit de secretariatul Comisiei de evaluare profesională, care se semnează de membrii Comisiei de evaluare profesională şi de membrii Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, dacă este cazul.
    (6) Procesul-verbal prevăzut la alin. (5) se transmite secretarului general prin secretariatul Comisiei de evaluare profesională.
    (7) Comunicarea rezultatelor finale la evaluarea profesională se face prin afişare pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, în secţiunea de intranet dedicată, şi la avizier, în ziua imediat următoare soluţionării acestora.

    SECŢIUNEA a 11-a
    Rezultatul procesului de evaluare
    ART. 23
    (1) Pe baza rezultatelor finale, Comisia de evaluare profesională consemnează în procesul-verbal propunerile de repartizare pentru fiecare persoană supusă procesului de evaluare.
    (2) În situaţiile în care rezultatul final este identic, are lor un interviu de departajare al Comisiei de evaluare profesională cu persoanele în cauză, în vederea formulării propunerii de repartizare.
    (3) Pentru personalul încadrat în compartimentele prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 9/2025, propunerile de repartizare se realizează pe baza rezultatului final şi a opţiunilor exprimate de fiecare persoană supusă evaluării profesionale în fişa de opţiuni.

    SECŢIUNEA a 12-a
    Dispoziţii finale
    ART. 24
    Personalul supus procesului de evaluare profesională din compartimentele înscrise în ordinul prevăzut la art. 3 alin. (1) se reîncadrează pe posturile disponibile, potrivit propunerilor Comisiei de evaluare profesională, până la concurenţa numărului de posturi din compartimentul respectiv.

    ART. 25
    (1) Personalul supus procesului de evaluare profesională care, în urma evaluării, nu a fost reîncadrat în compartimentul din care făcea parte la momentul evaluării poate fi încadrat în compartimentele din serviciile Camerei Deputaţilor, în limita numărului de posturi disponibile.
    (2) Personalul care nu a participat la procesul de evaluare profesională, deşi era încadrat într-un compartiment supus evaluării, conform ordinului prevăzut la art. 3 alin. (1), poate fi încadrat în alte compartimente din serviciile Camerei Deputaţilor, în limita numărului de posturi disponibile, doar după aplicarea prevederilor alin. (1).
    (3) Posturile de execuţie ocupate de personalul care nu mai poate fi reîncadrat se desfiinţează.

    ART. 26
    Termenele prevăzute în prezenta procedură sunt exprimate în zile lucrătoare.

    ART. 27
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta procedură de evaluare.

    ART. 28
    În aplicarea dispoziţiilor Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 9/2025, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor poate adopta norme de interpretare a prezentei proceduri.

    ANEXA 1

    la procedură
    FIŞA PROFESIONALĂ
    Numele şi prenumele ....................................., codul .....................
    Funcţia .........................................................
    Compartimentul .......................................................
    Am luat la cunoştinţă că la compartimentul în care sunt încadrat se va desfăşura evaluarea profesională a personalului în conformitate cu prevederile Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 9/2025 privind reducerea numărului de posturi alocate compartimentelor din serviciile Camerei Deputaţilor şi ale Procedurii de evaluare profesională a personalului din serviciile Camerei Deputaţilor. Totodată, confirm corectitudinea datelor înscrise la pct. 1-4 din prezenta fişă.
    Data şi semnătura ......................................................

┌──────────────────────────────────────┐
│1. Studii şi cursuri de formare │
│profesională │
│- Studiile absolvite, ca nivel şi │
│specializare/domeniu (de exemplu, │
│licenţă - Drept, master - Drept │
│internaţional şi comunitar, doctorat -│
│Drept, titlul tezei) │
│- Denumirea cursurilor de formare │
│profesională absolvite │
│2. Vechime în structurile Camerei │
│Deputaţilor │
│- Vechimea dobândită în structurile │
│Camerei Deputaţilor, exprimată în ani │
│şi luni întregi, calculată la data │
│intrării în vigoare a prezentei │
│hotărâri │
│3. Calificative obţinute în ultimii 2 │
│ani │
│Se înscriu calificativele obţinute în │
│anii 2023 şi 2024, de forma: Foarte │
│bine/Bine/Satisfăcător/Nesatisfăcător │
│sau Fără evaluare. │
│4. Situaţia disciplinară │
│Se înscrie una dintre variantele: │
│- Are o sancţiune disciplinară │
│neradiată. │
│- Nu are o sancţiune disciplinară │
│neradiată. │
└──────────────────────────────────────┘



┌───────────────────────────────────────┐
│Semnătura DRU │
├─────────────┬─────────────────────────┤
│I. Analiza │ │
│informaţiilor│ │
│de la pct. │ │
│1-4, 20 de │ │
│puncte │ │
├─────────────┼────────────┬────────────┤
│ │[ ] Nu a │[ ] A depus │
│ │depus │contestaţie.│
│ │contestaţie.│ │
├─────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Punctaj │Punctaj │
│ │iniţial │final │
├─────────────┼────────────┼────────────┤
│II. │ │ │
│Test-grilă, │ │ │
│50 de puncte │ │ │
├─────────────┼────────────┼────────────┤
│III. Lucrare │ │ │
│scrisă/Proba │ │ │
│practică/ │ │ │
│Interviu, 30 │ │ │
│de puncte │ │ │
├─────────────┼────────────┼────────────┤
│Total puncte │ │ │
│(I+II+III) │ │ │
├─────────────┴────────────┼────────────┤
│Rezultat final la │ │
│evaluarea profesională │ │
└──────────────────────────┴────────────┘

    Comisia de evaluare profesională
    .............................................................
    .............................................................
    .............................................................
    .............................................................

    Comisia de soluţionare a contestaţiilor
    .............................................................
    .............................................................
    .............................................................
    .............................................................


    ANEXA 2

    la procedură
    FIŞA DE OPŢIUNI
    Numele şi prenumele ..................................., codul .....................
    Funcţia ..................................
    Compartimentul .........................................
    În conformitate cu prevederile art. 13 alin. (4) din Procedura de evaluare profesională a personalului din serviciile Camerei Deputaţilor, formulez următoarele opţiuni:
    Înscrieţi numere de la 1 la 31 reprezentând ordinea descrescătoare a preferinţelor (cifra 1 reprezintă prima opţiune):

┌─────────────────────────────┬────────┐
│Denumirea comisiei │Opţiunea│
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru politică │ │
│economică, reformă şi │ │
│privatizare │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru buget, finanţe│ │
│şi bănci │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru industrii şi │ │
│servicii │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru transporturi │ │
│şi infrastructură │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru agricultură, │ │
│silvicultură, industrie │ │
│alimentară şi servicii │ │
│specifice │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru drepturile │ │
│omului, culte şi problemele │ │
│minorităţilor naţionale │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru administraţie │ │
│publică şi amenajarea │ │
│teritoriului │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru mediu şi │ │
│echilibru ecologic │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru muncă şi │ │
│protecţie socială │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru sănătate şi │ │
│familie │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru învăţământ │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru cultură, artă │ │
│şi mijloace de informare în │ │
│masă │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia juridică, de │ │
│disciplină şi imunităţi │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru apărare, │ │
│ordine publică şi siguranţă │ │
│naţională │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru politică │ │
│externă │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru cercetarea │ │
│abuzurilor, corupţiei şi │ │
│pentru petiţii │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru Regulament │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru tehnologia │ │
│informaţiei şi comunicaţiilor│ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru egalitatea de │ │
│şanse pentru femei şi bărbaţi│ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru comunităţile │ │
│de români din afara │ │
│graniţelor ţării │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru afaceri │ │
│europene │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru │ │
│constituţionalitate │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru ştiinţă şi │ │
│tehnologie │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru tineret şi │ │
│sport │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia pentru antreprenoriat│ │
│şi turism │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia comună permanentă a │ │
│Camerei Deputaţilor şi │ │
│Senatului pentru exercitarea │ │
│controlului parlamentar │ │
│asupra activităţii │ │
│Serviciului Român de │ │
│Informaţii │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia parlamentară specială│ │
│pentru controlul activităţii │ │
│SIE │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia parlamentară a │ │
│revoluţionarilor din │ │
│Decembrie 1989 │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia permanentă a Camerei │ │
│Deputaţilor şi Senatului │ │
│privind Statutul deputaţilor │ │
│şi al senatorilor, │ │
│organizarea şi funcţionarea │ │
│şedinţelor comune ale Camerei│ │
│Deputaţilor şi Senatului │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia permanentă a Camerei │ │
│Deputaţilor şi Senatului │ │
│pentru relaţia cu UNESCO │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Comisia permanentă comună a │ │
│Camerei Deputaţilor şi │ │
│Senatului în domeniul │ │
│securităţii naţionale │ │
└─────────────────────────────┴────────┘


    Data şi semnătura .................................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016