Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
PROCEDURĂ din 19 iulie 2024 de ocupare a funcţiilor specifice corpului instructorilor din unităţile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne
EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 736 din 29 iulie 2024
──────────
Aprobată prin ORDINUL nr. 118 din 19 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 736 din 29 iulie 2024.
──────────
ART. 1
(1) Corpul instructorilor din unităţile de învăţământ este format din cadrele militare şi poliţiştii care ocupă, în condiţiile legii şi ale prezentei proceduri, funcţiile prevăzute la art. 206 alin. (2) lit. b) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Instructorii militari şi de ordine publică, denumiţi în continuare instructori, desfăşoară activităţi didactice aferente modulelor cu specific militar şi/sau poliţienesc cuprinse în curriculumul unităţilor de învăţământ, cu aplicarea în mod corespunzător a dispoziţiilor art. 167 din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 2
(1) Funcţiile de instructori se prevăd în statele de organizare ale unităţilor de învăţământ cu grade militare sau, după caz, cu grade profesionale, potrivit prevederilor legale în vigoare.
(2) În funcţie de gradele militare/profesionale cu care sunt prevăzute funcţiile de instructori, acestea sunt ocupate de:
a) ofiţeri/ofiţeri de poliţie;
b) maiştri militari sau subofiţeri/agenţi de poliţie.
(3) În funcţie de natura lor, funcţiile instructorilor sunt:
a) de execuţie;
b) de conducere.
ART. 3
În raport cu relaţiile de muncă stabilite cu unitatea de învăţământ, instructorii pot fi:
a) titulari - încadraţi în unitatea de învăţământ, pe o perioadă nedeterminată, în condiţiile prezentei proceduri;
b) asociaţi - poliţişti sau cadre militare, în activitate sau ale căror raporturi de serviciu au încetat din motive neimputabile acestora, care fac parte din categoria specialiştilor cu valoare profesională recunoscută în domeniu şi îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute în fişa postului, precum şi personalul didactic din cadrul sistemului naţional de învăţământ cu specializare/ calificare corespunzătoare postului pentru specialităţile informatică, limbi străine şi educaţie fizică şi sport care desfăşoară activităţi didactice specifice în condiţiile legii, în sistemul de plată cu ora.
ART. 4
(1) Funcţiile vacante de instructori se ocupă, de regulă, prin concurs organizat cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi ale prezentei proceduri.
(2) În situaţia concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante de instructor prevăzute a fi ocupate cu ofiţeri de poliţie sau, după caz, cu agenţi de poliţie, dispoziţiile art. 2-66 din anexa nr. 3 şi ale art. 23 din anexa nr. 7 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
(3) În situaţia concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante de instructor prevăzute a fi ocupate cu ofiţeri sau, după caz, cu maiştri militari ori subofiţeri, dispoziţiile art. 2-74 din anexa nr. 3 şi ale art. 47 din anexa nr. 7 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
(4) În situaţia concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor de execuţie vacante de instructor, prin excepţie de la dispoziţiile art. 24 alin. (2) lit. a) din anexa nr. 3 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, se susţine în mod obligatoriu proba practică.
(5) Proba prevăzută la alin. (4) constă în pregătirea şi susţinerea unei activităţi didactice la clasă, în cadrul unei teme aferente curriculumului, din specialitatea postului didactic scos la concurs şi asigură aprecierea de către comisie a unor capacităţi precum: proiectarea didactică, comunicarea eficientă cu elevii, prelucrarea didactică a conţinuturilor predării, folosirea metodelor activ-participative, obţinerea rezultatelor şi a feedbackului clasei/grupei de elevi.
(6) Susţinerea probei practice se desfăşoară cu o formaţiune de studiu, în baza unui proiect didactic, pe durata unei ore convenţionale. Un exemplar al proiectului didactic se predă comisiei de concurs înainte de desfăşurarea probei. Comisia de concurs apreciază calitatea prestaţiei didactice şi a proiectului didactic, potrivit unei fişe de observare a lecţiei stabilite de comisie în dimineaţa susţinerii probei.
ART. 5
(1) Pot participa la concursul organizat pentru ocuparea unei funcţii vacante specifice corpului instructorilor:
a) ofiţeri/ofiţeri de poliţie care îndeplinesc condiţiile de ocupare prevăzute în fişa postului, precum şi condiţiile generale de selecţie prevăzute de Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţiile vacante specifice corpului instructorilor prevăzute a fi ocupate cu ofiţeri/ofiţeri de poliţie;
b) maiştri militari sau subofiţeri/agenţi de poliţie care îndeplinesc condiţiile de ocupare prevăzute în fişa postului, precum şi condiţiile generale de selecţie prevăzute de Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţiile vacante specifice corpului instructorilor prevăzute a fi ocupate cu maiştri militari sau subofiţeri/agenţi de poliţie.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a), dispoziţiile art. 206 alin. (7) şi (8) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
ART. 6
(1) Funcţiile vacante specifice corpului instructorilor pot fi ocupate, fără concurs, prin mutare ori detaşare a instructorilor în cadrul corpului din care fac parte, cu respectarea reglementărilor în domeniul managementului resurselor umane aplicabile în MAI.
(2) Atribuţiile funcţiilor de conducere vacante sau temporar vacante, specifice corpului instructorilor, pot fi exercitate cu caracter temporar, prin împuternicire, de instructori din cadrul corpului, în condiţiile legii.
ART. 7
(1) Specialitatea studiilor de predare în care instructorii pot să desfăşoare activităţi didactice se stabileşte în funcţie de:
a) studiile universitare de licenţă/diploma, respectiv studiile postliceale pentru instructorii care ocupă funcţii de maiştri militari sau subofiţeri/agenţi de poliţie;
b) studiile universitare de master şi/sau specialitatea programelor de învăţământ postuniversitar;
c) studiile universitare de doctorat;
d) competenţele certificate potrivit reglementărilor în vigoare, dobândite prin studii universitare sau postuniversitare, prin programe de formare profesională a adulţilor sau programe pentru dezvoltare profesională continuă, autorizate, respectiv acreditate în condiţiile legii, ori prin programe de formare continuă nonuniversitară desfăşurate în cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
e) programele de formare absolvite în străinătate, similare celor de la lit. a)-d), recunoscute în condiţiile legii.
(2) Instructorii îşi pot desfăşura activitatea profesională de predare în cel mult trei specialităţi dobândite în condiţiile prevăzute la alin. (1).
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: