Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 18 iulie 2024  de implementare a Programului naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 18 iulie 2024 de implementare a Programului naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM

EMITENT: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 726 bis din 24 iulie 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.974 din 18 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 726 bis din 24 iulie 2024.
──────────
    1. Obiectivul Programului
     Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, denumit în continuare Programul, este un program de încurajare şi de stimulare a înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii, implementat de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) prin intermediul Agenţiilor pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Turism (AIMMT), în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (3) Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, prevederilor art. 7 şi 8 ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2024 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi turism, precum şi ale prevederilor art. 2 alin. (1) lit. i) Hotărârea Guvernului nr. 864/2023 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu modificările şi completările ulterioare.
     Prin prezenta procedură se instituie o schemă de ajutor de minimis. Acordarea ajutoarelor de minimis în cadrul Programului se va face numai cu respectarea criteriilor privind ajutorul de minimis prevăzute de Regulamentul E nr. 2023/2831 privind aplicarea art.107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis.
        Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării IMM - urilor înfiinţate şi conduse de către femei, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, realizarea unei creşteri economice inteligente, sustenabile şi incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare şi pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă la nivel local.
     Prezenta schemă nu intră sub incidenţa obligaţiei de notificare către Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 2023/2831 privind aplicarea art.107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis.
        Schema se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

    2. Bugetul schemei de minimis şi valabilitatea schemei de ajutor de minimis
    2.1. Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, plăţile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.
    2.2. Bugetul estimat pentru perioada 2024 - 2027 este de 800.000.000 lei, iar bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2024, aprobat prin Legea nr. 421/2023 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2024, este de 200.000.000 lei.
    2.3. Prin implementarea Programului în perioada 2024-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 4.000 de beneficiari, din care 1.000 în anul 2024.

    3. Beneficiarii de ajutor de minimis în cadrul Programului
    3.1. (1) întreprinderea unică, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 2023/2831, include toate întreprinderile între care există cel puţin una dintre relaţiile următoare:
    (a) o întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor unei alte întreprinderi;
    (b) o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere sau de supraveghere ale unei alte întreprinderi;
    (c) o întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în cauză sau în temeiul unei prevederi din actul constitutiv sau din statutul acesteia;
    (d) o întreprindere care este acţionar sau asociat al unei alte întreprinderi şi care controlează singură, în baza unui acord cu alţi acţionari sau asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor întreprinderii respective.

    (2) întreprinderile care întreţin, prin intermediul uneia sau a mai multor întreprinderi, oricare din relaţiile la care se face referire mai sus, sunt considerate întreprinderi unice.
    (3) în sensul Regulamentului (UE) nr. 2023/2831 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, noţiunea de întreprindere unică stabileşte cuantumul ajutorului de minimis de care poate beneficia aplicantul.

    3.2.1. Pot beneficia de prevederile schemei de ajutor de minimis societăţile (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii) care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
    a) sunt înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, sau în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) sunt IMM, conform prevederilor art. 2 şi ale art. 4 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) sunt considerate întreprinderi autonome, legate, partenere;
    d) au capital social integral privat;
    e) persoanele care au calitatea de asociaţi/acţionari în mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului Program decât cu o singură societate;
    f) sunt înfiinţate până la data de 31.12.2021, inclusiv şi sunt înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, au sediul social/punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
    g) codul CAEN Rev. 2 pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat la locaţia implementării, până la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT, conform art. 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în Registrul Comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare. Solicitarea finanţării se face pe un singur cod CAEN;
    h) Cel puţin 50% din părţile sociale/acţiuni ale societăţii aplicante sunt deţinute de femei. Pentru societăţile înfiinţate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, condiţia se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatişti din Consiliul de Administraţie este formată din femei.
    i) Nu au datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru, la momentul verificării administrative şi de eligibilitate. Solicitanţii care au datorii eşalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
    j) (1) Nu au depăşit plafonul de minimis de 300.000,00 Euro pe durata ultimilor 3 ani pentru o întreprindere unică, aşa cum este aceasta definită de Regulamentul (UE) nr. 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023, privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis.
    (2) Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene.
    (3) Perioada de 3 ani care trebuie luată în considerare ar trebui evaluată în mod continuu. Pentru fiecare nou ajutor de minimis acordat, trebuie luată în considerare valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate în ultimii 3 ani.
    (4) în cazul în care, prin acordarea unor noi ajutoare de minimis, s-ar depăşi plafonul maxim menţionat la lit. i alin. (1) după caz, respectivul ajutor nou nu beneficiază de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 2023/2831 al Comisiei din 15 decembrie 2023.
    (5) Pentru fuziunile şi/sau a achiziţiile ce modifică statutul controlului, în cazul depăşirii plafoanelor valorice prevăzute de art. 12 din Legea concurenţei nr. 21/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acestea vor fi notificate Consiliului Concurenţei, punerea în aplicare a tranzacţiei de natura concentrării economice fiind posibilă doar după obţinerea unei decizii de autorizare din partea autorităţii de concurenţă.
    (6) în cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea, şi anume, în principiu, întreprinderii care preia activităţile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. în cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporţional pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi la data la care separarea produce efecte.
    (7) Ajutorul de minimis acordat prin prezenta măsură poate fi cumulat cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2023/2832*1) al Comisiei, în limita plafonului maxim cumulat de 1.050.000 euro.
     *1) Regulamentul (UE) 2023/2832 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene în cazul ajutoarelor de minimis acordate întreprinderilor care prestează servicii de interes economic general (JO L, 2023/2832, 15.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2832/oj).

    (8) Ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu prezentul regulament pot fi cumulate cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentele (UE) nr. 1408/2013*2) şi (UE) nr. 717/2014*3) ale Comisiei în limita plafonului relevant prevăzut la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 2023/2832.
     *2) Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol (JO L 352, 24.12.2013, p. 9).
     *3) Regulamentul (UE) nr. 717/2014 al Comisiei din 27 iunie 2014 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul pescuitului şi acvaculturii (JO L 190, 28.6.2014, p. 45).

    (9) Ajutoarele de minimis nu se cumulează cu ajutoarele de stat acordate pentru aceleaşi costuri eligibile sau cu ajutoarele de stat acordate pentru aceeaşi măsură de finanţare prin capital de risc dacă un astfel de cumul ar depăşi intensitatea sau valoarea maximă relevantă a ajutorului stabilită pentru condiţiile specifice ale fiecărui caz de un regulament sau de o decizie de exceptare pe categorii adoptată de Comisie.
    (10) Ajutoarele de minimis care nu se acordă pentru sau nu sunt legate de costuri eligibile specifice pot fi cumulate cu alte ajutoare de stat acordate în temeiul unui regulament de exceptare pe categorii sau al unei decizii adoptate de Comisie.

    k) nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii;
    l) nu au fost subiectul unei decizii emise de către Comisia Europeană/AIMMT/alt furnizor de ajutor de stat/Consiliul Concurenţei, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată, cu penalităţi aferente;
    m) (1) creează cel puţin două locuri de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanţare şi menţine locurile de muncă ocupate cel puţin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT;
    (2) în cazul în care locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze sau se suspendă după crearea lor în cadrul schemei, beneficiarul are un termen de maximum 45 de zile să le ocupe, păstrând numărul pentru care a primit finanţare;
    (3) în perioada menţionată la lit. (m), alin. (1), un contract de muncă poate fi suspendat de maximum 2 ori, în afara situaţiilor excepţionale reglementate prin legislaţie specială şi emisă de autorităţile competente.
    (4) Fiecare beneficiar are obligaţia să facă dovada, cel târziu la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT a angajării prin proiect, cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi cu normă completă a locurilor de muncă pentru care beneficiază de finanţare, precum şi obligaţia menţinerii acestora pe perioada pentru care a primit punctaj la finanţare, dar nu mai puţin de 12 luni din momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT.
    (5) Locul de muncă se consideră a fi creat prin proiect dacă este creat şi ocupat între data semnării acordului de finanţare şi data emiterii acordului de plată, de către o persoană care nu a avut raporturi de muncă în ultimele 6 luni cu întreprinderea aplicantă, anterior semnării acordului de finanţare.

    n) Asigură o cofinanţare în procent de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancţiunea neacordării AFN.

    3.2.2. (1) Nu beneficiază de prevederile schemei societăţile care desfăşoară:
    a) activităţi de prelucrare şi comercializare a produselor pescăreşti şi de acvacultură5, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza preţului sau a cantităţii de produse achiziţionate sau introduse pe piaţă;
    b) activităţi legate de producţia primară a produselor agricole;
    c) activităţi legate de producţia primară de produse pescăreşti şi de acvacultură*4);
     *4) Definite conform Regulamentului (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1184/2006 şi (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului (JO L 354, 28.12.2013,p.1)

    d) activităţi de prelucrare şi comercializare ale produselor agricole, în unul din următoarele cazuri:
    i. atunci când valoarea ajutorului este stabilit pe baza preţului sau a cantităţii produselor de acest tip achiziţionate de la producătorii primari sau introduse pe piaţă de întreprinderile respective;
    ii. atunci când ajutorul este condiţionat de a fi parţial sau integral transferat producătorilor primari.

    e) producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope;
    f) producţie sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, activităţi de leasing.
    g) activităţi legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantităţile exportate, ajutoarelor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
    h) ajutoarele condiţionate de utilizarea preferenţială a bunurilor şi serviciilor naţionale faţă de bunurile şi serviciile importate;

    (2) în cazul în care o întreprindere îşi desfăşoară activitatea atât într-unul din sectoarele exceptate la alin. (1) lit. a), b) , c) sau d), cât şi în unul sau mai multe sectoare sau domenii de activitate incluse în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023, prevederile prezentei scheme se aplică ajutoarelor acordate pentru aceste din urmă sectoare sau activităţi, cu condiţia ca întreprinderea în cauză să se asigure, prin mijloace corespunzătoare, precum separarea activităţilor sau distincţia între conturi, că activităţile desfăşurate în sectoarele excluse din domeniul de aplicare al Regulamentului 2023/2831 nu beneficiază de ajutoare de minimis acordate în conformitate cu prezenta schemă.
    (3) Nu pot beneficia de ajutor de minimis în cadrul schemei întreprinderile în situaţia în care există legături de rudenie, inclusiv soţ-soţie, până la gradul II inclusiv şi afini până la gradul II inclusiv între structurile acţionariatului beneficiarului şi furnizorii acestuia sau atunci când ofertantul câştigător deţine pachetul majoritar de acţiuni în două firme participante pentru acelaşi tip de achiziţie în cadrul achiziţiilor realizate de solicitanţii privaţi ai fondurilor nerambursabile. Aplicantul va depune o declaraţie în acest sens, conform legislaţiei în vigoare privind conflictul de interese.
        Notă referitoare la conflictul de interese:
     Legislaţie conexă: Legea nr 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare; Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ; Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei şi Noul Cod Penal al României; Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau fondurilor publice naţionale aferente acestora.


    (4) Nu sunt eligibili beneficiarii şi/sau acţionarii/asociaţii/administratorii societăţilor care au comis/comit nereguli de ordin financiar sau acte de corupţie stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive.


    4. Tipurile de ajutor financiar
    4.1. (1) MEAT, prin intermediul AIMMT administrează, gestionează şi derulează direct sau prin intermediul organizaţiilor ori instituţiilor de drept privat, selectate printr-o procedură deschisă, transparentă, nediscriminatorie, necondiţionată şi suficient promovată, programele de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, finanţate de la bugetul de stat la nivel naţional, şi asigură managementul financiar şi/sau tehnic al fondurilor alocate de la bugetul de stat, conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Între MEAT şi organizaţia/organizaţiile ori instituţia/instituţiile de drept privat selectată/selectate, denumită/denumite în continuare instituţie/instituţii parteneră/partenere, se încheie o convenţie de colaborare/act adiţional în baza căreia se derulează Programul.
    (3) Instituţia/instituţiile de drept privat selectată/selectate are/au calitatea de agenţie de implementare a ajutoarelor de minimis şi poate/pot acorda din surse proprii facilităţi de creditare pentru implementarea cererilor de finanţare.

    4.2. Prin Program se finanţează cererile de finanţare completate prin formularul de înscriere (Anexa 1), în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în următoarele condiţii:
    - Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) - maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului;

    4.3.1. Obiectul finanţării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:
    a) (1) Echipamente tehnologice, cu excepţia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înţeleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1 şi 2.2. din H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu excepţia celor specificate de prezenta procedură de implementare.
    (2) în categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate şi activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, săli de fitness, drone, săli de x-body şi săli, de forţă, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, inclusiv echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă/copiator/multifuncţională, sisteme portabile, telefoane smart, tablete.

    b) (1) Achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Valoarea activului ce urmează a fi achiziţionat în cadrul Programului se va face pe baza unei evaluări a unui expert evaluator ANEVAR, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/producţie/prestări servicii/comerţ.
    (2) Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă atât la momentul achiziţiei, cât şi pe toată durata de implementare a Programului.
    (3) în categoria spaţii mobile de lucru/producţie/prestări servicii/comerţ sunt incluse şi corturile pentru organizare evenimente şi baloanele presostatice. Pentru spaţii mobile de lucru/producţie/prestări servicii/comerţ nu este necesar raport ANEVAR.

    c) (1) Mijloace de transport, autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart- uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, remorci şi semiremorci, platforme, izoterme şi frigorifice, doc plutitor, şalupe maritime pentru călători, ambarcaţiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare şi autovehicule cu destinaţie specială, cu excepţia tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pentru activităţile de rent-a-car, şcoli de şoferi şi pilotaj şi transporturi cu taxi-uri nu sunt limitate valoarea maximă/autoturism şi numărul de autoturisme achiziţionate.
    (3) Cu excepţia activităţilor prevăzute la alin. (2), autoturismele sunt eligibile pentru toate activităţile din cadrul Programului în valoare eligibilă de maximum 50.000 lei şi maximum 1 autoturism/beneficiar.

    d) Achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
    e) Salariile, utilităţile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon şi internet), serviciile de contabilitate şi cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ, reprezentând sumă forfetară de maximum 60.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanţare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoţită de documentele care să ateste crearea a minimum 2 locuri de muncă;
    f) Site de prezentare a activităţii, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, soft/softuri necesar/necesare desfăşurării activităţii, semnătură electronică, licenţe necesare desfăşurării activităţii. Cheltuiala cu semnătura electronică este eligibilă şi înainte de semnarea acordului de finanţare.
    g) Cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale desfăşurate în România sau în altă ţară membră a Uniunii Europene - pentru asociatul/acţionarul/administratorul societăţii, în valoare eligibilă de maximum 5.000 lei/persoană;
    h) Consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului Program şi pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 10.000 lei; Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finanţare. Furnizorii de servicii de consultanţă eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizaţii furnizoare de consultanţă care au dreptul legal de a desfăşura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanţă în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfăşurată una dintre activităţile incluse în cod CAEN-Rev2, diviziunea 70. Societăţile care furnizează servicii de consultanţă în cadrul Programului nu pot avea calitatea de furnizori pentru alte cheltuieli eligibile în cadrul proiectului. în situaţia în care în urma verificărilor se constată că furnizorul de servicii de consultanţă este şi furnizor pentru alte cheltuieli eligibile din cadrul proiectului, atât cheltuielile aferente serviciilor de consultanţă prestate, cât şi celelalte tipuri de cheltuieli pentru care s-a constatat neregula, nu vor fi decontate.
    i) Două plăcuţe informative obligatorii, sub sancţiunea neacordării AFN, în valoare de maximum 500 de lei din valoarea cheltuielilor eligibile, care vor fi plasate astfel:
    - una în interiorul spaţiului de la locaţia de implementare a proiectului (indoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru vizitatori (recepţie, secretariat, loc de aşteptare etc);
    – una în exteriorul spaţiului de la locaţia de implementare a proiectului (outdoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru clienţi, pe lângă spaţiul unde se desfăşoară activitatea (faţada stradală, intrare în clădire etc).

    j) Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanţiilor obţinute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanţii care utilizează credit pentru implementarea proiectului.

    4.3.2. (1) Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede nu se finanţează.
    (2) Nu se finanţează cheltuielile aferente activităţilor de astrologie şi spiritism, inclusiv on-line, servicii personale de tipul: servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat, servicii ale agenţiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială şi psihologică, site-uri de matrimoniale.

    4.3.3. Activele corporale achiziţionate în cadrul Programului sunt considerate cheltuieli eligibile dacă fac parte din categoria mijloacelor fixe, cu excepţia celor menţionate la art. 4.3.1 lit. f). şi i).
    4.4. (1) Fiecare cheltuială efectuată trebuie să fie în legătură cu fluxul activităţilor/subactivităţilor care sunt necesare desfăşurării activităţilor codului CAEN, autorizat cel târziu la momentul emiterii acordului de plată, pentru care se solicită finanţare, aşa cum sunt detaliate activităţile codului CAEN în "Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN Rev. 2", cu excepţia sumei forfetare.
    (2) Orice societate cu activitate economică neactualizată conform CAEN Rev. 2 va fi respinsă la finanţare.
    (3) Cheltuielile privind avizele sau alte taxe (inclusiv TVA, timbru verde şi accize energie electrică), ambalarea, transportul, punerea în funcţiune, montarea, manopera şi instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor/utilajelor, nu sunt eligibile.

    4.5. Activele achiziţionate trebuie să fie noi (cu excepţia spaţiilor pentru care se solicită raport ANEVAR), iar pentru toate activele achiziţionate pe Program nu se aplică amortizarea accelerată prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul activelor achiziţionate, ajutorul financiar va fi acordat numai dacă acestea există la locul implementării proiectului şi după caz, sunt puse în funcţiune, cu respectarea reglementărilor tehnice aplicabile. în caz contrar, ajutorul financiar nu se acordă.
    4.6. Nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziţionate în sistem de leasing, second-hand şi cele care au constituit obiectul unei subvenţionări/finanţări nerambursabile din alte surse.
    4.7. Solicitanţii (întreprinderi) pot beneficia de finanţarea nerambursabilă obţinută în cadrul Programului o singură dată pe perioada 2022-2027.
    4.8. Beneficiarii sunt obligaţi să asigure în favoarea Agenţiilor pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Turism activele corporale achiziţionate prin Program, împotriva tuturor riscurilor, pe toată perioada de valabilitate a acordului de finanţare şi să cesioneze toate drepturile pe care le vor dobândi în temeiul asigurării către AIMMT. Această asigurare poate fi făcută şi anual, cu obligativitatea trimiterii către AIMMT a unei copii după aceasta, la momentul reînnoirii. în situaţia unui credit acordat de băncile partenere pentru implementarea proiectului, asigurarea activelor corporale poate fi cesionată, cu acordul AIMMT, în favoarea instituţiei partenere până la rambursarea acestuia, iar ulterior către AIMMT.
    4.9. Aplicarea prevederilor referitoare la achiziţii:

    (1) Solicitanţii care au semnat acordul de finanţare au obligativitatea de a achiziţiona bunurile şi serviciile eligibile cu respectarea principiilor prevăzute în legislaţia în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, inclusiv principiul celor 3 E (economicitate, eficienţă şi eficacitate). Se va depune o declaraţie a firmei aplicante în acest sens.

    (2) În cazul în care există o suspiciune privind nerespectarea tuturor principiilor prevăzute la art. 4.9, alin. (1), respectiv există diferenţe disproporţionate între preţurile de achiziţie şi preţurile medii de piaţă, AIMMT poate solicita clarificări sau poate refuza plata.

    (3) Aplicanţii vor avea posibilitatea încărcării de oferte la momentul înscrierii.

    4.10. (1) O întreprindere nu poate avea în cadrul aceleiaşi sesiuni de Program calitatea de beneficiar şi cea de furnizor pentru alte întreprinderi beneficiare de ajutor financiar nerambursabil, respectiv pentru elemente de cost (bunuri/servicii) achiziţionate şi decontate în cadrul Programului. Se va depune o declaraţie a firmei aplicante în acest sens.
    (2) O persoană fizică nu poate fi furnizor sau nu poate avea calitatea de acţionar/asociat/administrator/reprezentant legal într-o firmă furnizoare către firmele beneficiare de AFN în care deţine calitatea de asociat/acţionar/administrator/reprezentant legal, în cadrul aceleiaşi sesiuni de Program. Se va depune o declaraţie a firmei aplicante în acest sens.


    5. Procedura de înscriere în Program
    5.1. (1) înscrierea în Program şi completarea formularului electronic de înscriere (Anexa 1) în vederea obţinerii finanţării se fac on-line în aplicaţia informatică de înscriere şi gestiune a schemei de ajutor disponibilă la adresa https://minimis.imm.gov.ro.
    (2) Aplicanţii au obligaţia de a urmări permanent contul creat în aplicaţia informatică, adresa de email, precum şi informaţiile referitoare la măsura de sprijin postate pe site-ul ministerului pe toată perioada de implementare (înscriere, verificare, clarificări, semnare acord de finanţare, depunere documente decont, încărcare documente cheltuieli, efectuare plăţi, monitorizare, raportare, etc.).
    (3) Toată corespondenţa şi transmiterea de anunţuri/clarificări/notificări oficiale ce ţin de implementarea Programului vor avea loc electronic prin intermediul aplicaţiei informatice de înscriere şi gestiune a schemei de ajutor, drept pentru care aplicanţii au obligaţia de a verifica permanent contul din aplicaţia informatică pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale de răspuns.
    (4) înscrierile în cadrul măsurii se vor realiza prin intermediul adresei de email, autentificarea realizându-se prin linkul transmis automat la această adresă.

    5.2. (1) Înscrierea va fi activă pe site-ul https://minimis.imm.gov.ro
    (2) Data de la care este activă înscrierea în cadrul Programului se comunică pe site-ul instituţiei înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu-zis.
    (3) Aplicaţia electronică de înscriere va fi deschisă 45 de zile lucrătoare, începând cu ora 10:00 a primei zile de înscriere şi până la ora 20:00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

    5.3. După completarea profilului în aplicaţia informatică, aplicanţii vor avea acces la aceasta pe toată perioada de implementare a Programului, vor putea accesa documentaţia transmisă şi vor avea posibilitatea accesării acordului de finanţare şi încărcării a acordului semnat, descărcării şi încărcării de documente diverse, clarificări, documente aferente plăţilor sau monitorizării, etc. în mod electronic.
    5.4. (1) În momentul transmiterii formularului de înscriere, aplicaţia electronică va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării, mesaj care se va regăsi în contul aferent aplicaţiei informatice.
    (2) După completarea şi trimiterea on-line a formularului de înscriere nu se mai pot face completări/modificări asupra acestuia.
    (3) Admiterea la finanţare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea formularelor de înscriere, la punctaje egale departajarea făcându-se în funcţie de criteriile enumerate în Anexa 1 la prezenta procedură.
    (4) Calcularea punctajului se face transparent, pe măsură ce este completat formularul conform Anexei 1 la procedura Programului.
    (5) în maximum 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 5.2 alin (3) şi în conformitate cu punctajul obţinut, aplicaţia electronică va genera un număr de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, denumit număr RUE, iar ministerul va posta pe site listele aplicanţilor înscrişi în ordinea numerelor RUE.

    5.5. (1) Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.
    (2) Solicitanţii nu vor avea posibilitatea înscrierii unei societăţi de 2 ori în cadrul aceleiaşi sesiuni de înscriere.

    5.6. Aplicaţia de înscriere va solicita încărcarea de documente semnate electronic de către reprezentantul legal sau împuternicit, drept pentru care, pentru accesarea Programului, deţinerea unei semnături electronice este obligatorie, iar achiziţia acesteia este cheltuială eligibilă în cadrul Programului atât înainte, cât şi după semnarea acordului de finanţare.
    5.7. Documentele ilizibile, incomplete sau neîncărcate în aplicaţie pot fi solicitate prin clarificări. Netransmiterea tuturor documentelor solicitate prin clarificări în cadrul aplicaţiei informatice, atrage după sine decăderea solicitantului din dreptul de a beneficia de prevederile Programului.
    5.8. (1) în vederea îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de prezenta procedură, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în calitate de administrator tehnic al aplicaţiei informatice prevăzută la art. 5.1 alin. (1), prelucrează date cu caracter personal în calitate de persoană împuternicită de către MEAT, în calitate de operator de date, în conformitate cu responsabilităţile prevăzute la art. 4, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE.
    (2) Prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează de către reprezentanţii MEAT şi STS, în condiţiile şi în limitele stabilite prin acordul de împuternicire încheiat între aceştia. în acest sens, MEAT, prin politica de prelucrare a datelor cu caracter personal aplicabilă aplicaţiei informatice prevăzută la art. 5.1 alin. (1), stabileşte şi implementează măsurile necesare în vederea informării persoanelor vizate asupra operaţiunilor de prelucrare, precum şi modul de exercitare a drepturilor persoanelor vizate, în concordanţă cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679.
    (3) Cererile referitoare la datele din aplicaţia informatică prevăzută la art. 5.1 alin. (1), precum şi cererile formulate pentru exercitarea drepturilor persoanelor vizate, prevăzute la art. 13-22 din Regulamentul (UE) 2016/679, în raport cu prelucrările de date cu caracter personal realizate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, se adresează şi se soluţionează de către MEAT.
    (4) În vederea implementării şi utilizării funcţionalităţilor aplicaţiei informatice prevăzută la art. 5.1 alin. (1), MEAT transmite, primeşte, interoghează şi validează seturi de date din sistemele informatice ale instituţiilor şi autorităţilor publice care deţin seturi de date relevante în vederea implementării prezentei proceduri, în condiţiile prevăzute de acordul de colaborare încheiat între MEAT, STS şi entitatea care deţine seturile de date necesare. Aceste din urmă instituţii răspund pentru corectitudinea şi actualitatea datelor furnizate.
    (5) În aplicaţia informatică prevăzută la art. 5.1 alin. (1) sunt prelucrate seturi de date cu caracter personal privind: identificarea persoanei, relaţiile de muncă, date privind situaţia financiară.
    (6) Datele cu caracter personal prelucrate în aplicaţia informatică prevăzută la art. 5.1 alin. (1) sunt stocate pe o perioadă de 5 ani de la momentul colectării şi nu pot fi şterse. La împlinirea acestui termen, datele cu caracter personal se anonimizează prin proceduri ireversibile, în mod automat, fiind păstrate doar date de ordin statistic privind proiectul finanţat.


    6. Verificarea şi selecţia beneficiarilor

    (1) în scopul verificării solicitărilor şi implementării Programului, în cadrul AIMMT se va constitui Unitatea de Implementare a Programului, denumită în continuare UIP, al cărei număr de persoane, atribuţii şi responsabilităţi vor fi stabilite prin decizia ordonatorului terţiar de credite. Formularele de înscriere care intră în etapa de verificare vor fi stabilite în funcţie de bugetul Programului şi vor fi repartizate la AIMMT de care aparţin.

    (2) Ministerul poate repartiza formularele de înscriere în vederea verificării acestora în aşa fel încât volumul de verificări să fie uniform pentru toate cele trei AIMMT şi/sau MEAT.
    6.1. (1) Verificarea veridicităţii informaţiilor înscrise în formularul de înscriere, a completării tuturor câmpurilor, a codului CAEN Rev 2 eligibil, inclusiv a legăturii activelor achiziţionate cu fluxul activităţilor/subactivităţilor care sunt necesare desfăşurării activităţilor codului CAEN pentru care se solicită finanţare, a încadrării în categoria IMM, a declaraţiilor asumate de aplicant, se realizează de către UIP din cadrul AIMMT/MEAT şi conduce la admiterea cererii de finanţare din formularul de înscriere sau la respingerea acesteia.
    (2) Verificarea formularelor de înscriere (Anexa 1 la procedură) se va face în ordinea numărului RUE şi în limita bugetului aprobat. Peste limita bugetului aprobat, verificarea formularelor de înscriere se efectuează în cazul în care aplicanţii admişi la finanţare în limita bugetului depun cerere-tip de renunţare totală/parţială la finanţare, în cazul în care AIMMT/MEAT constată că solicitanţii nu transmit acordul de finanţare semnat în termenul specificat, în situaţia unei suplimentări a bugetului alocat Programului, precum şi în alte situaţii în care bugetul permite acest lucru.
    (3) În cazul admiterii cererii de finanţare aferentă formularului de înscriere se va emite Decizie privind acceptarea de principiu la finanţare. Aplicanţii au obligaţia de a urmări permanent contul din aplicaţie şi informaţiile referitoare la Program postate pe site-ul ministerului pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale. Ulterior primirii Deciziei privind acceptarea de principiu la finanţare, aplicanţii nu pot înstrăina părţi sociale/acţiuni ale societăţii într-un procent mai mare de 49%, sub sancţiunea respingerii la finanţare.
    (4) În cazul în care acestea sunt necesare, se pot solicita clarificări, aplicantului fiindu-i transmisă Solicitare clarificare. Răspunsurile la clarificări se încarcă şi transmit în aplicaţie în termen de 5 zile de la primirea solicitării de clarificare. Netransmiterea în termen a clarificărilor solicitate conduce la respingerea proiectului.
    (5) În cazul în care, în urma analizei formularului de înscriere, se constată neconcordanţe cu prevederile procedurale sau legale, sau faptul că informaţiile declarate de solicitant în formularul on- line nu sunt complete/corecte/reale/coerente, solicitantul va primi Decizie privind respingerea la finanţare. De asemenea, dacă, în urma verificărilor, se constată că punctajul real al solicitantului este inferior celui generat automat de aplicaţie, solicitantul va primi Decizie privind respingerea la finanţare transmisă automat în contul său din aplicaţie. Dacă, în urma verificărilor, se constată că punctajul real al solicitantului este superior celui generat automat de aplicaţie, solicitantul va rămâne cu punctajul acordat de aplicaţie.
    (6) Aplicanţii care au obţinut punctaj şi ordine la finanţare conform criteriilor selectate la înscriere, trebuie să respecte punctajele asumate prin formularul de înscriere. Dacă punctajele nu sunt respectate, AIMMT va diminua suma solicitată, astfel încât să se respecte punctajele obţinute. în cazul în care nu este posibilă respectarea punctajului prin redimensionare, dosarul va fi respins la finanţare.

    6.2. în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în situaţia în care solicitantul se consideră vătămat într-un drept al său sau într-un interes legitim, acesta poate transmite prin intermediul aplicaţiei AIMMT de care aparţine, o contestaţie, în termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii actului administrativ pentru neîndeplinirea condiţiilor din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii, veridicităţii şi conformităţii celor înscrise în formularul de înscriere on- line cu documentele justificative depuse.
    6.3. Contestaţia va cuprinde:
    - datele de identificare ale solicitantului;
    – obiectul contestaţiei;
    – motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază contestaţia;
    – dovezile pe care se întemeiază;
    – semnătura reprezentantului legal.
        Contestaţia se poate formula în orice etapă de implementare (verificare, semnare acord de finanţare, verificare decont, certificare cheltuieli, efectuare plăţi, monitorizare).

    6.4. Pentru soluţionarea contestaţiilor, se va constitui o Comisie de contestaţie din cadrul AIMMT, formată din membrii care nu au participat la procesul de verificare al formularului de înscriere pentru care s-a depus contestaţie.
    6.5. Termenul de soluţionare este de 10 zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei. Comunicarea soluţionării contestaţiei se va face prin intermediul aplicaţiei informatice.
    6.6. (1) Pentru aplicanţii acceptaţi în urma verificărilor administrative şi de eligibilitate în limita bugetului alocat măsurii, aplicaţia informatică va genera acord de finanţare (Anexa nr. 6) care se va regăsi în contul din aplicaţia electronică. Acordurile de finanţare vor fi semnate în limitele creditelor de angajament alocate fiecărui ordonator de credite şi vor intra în vigoare la data semnării de către ambele părţi.
    (2) Aplicanţii vor intra în aplicaţie, vor descărca acordul de finanţare, îl vor semna cu semnătură electronică, îl vor reîncărca semnat şi îl vor transmite în aplicaţie împreună cu dovada cofinanţării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit), în maximum 20 zile de la data primirii deciziei privind admiterea la finanţare, sub sancţiunea respingerii la finanţare.
    (3) După semnarea acordului de către ordonatorul terţiar de credite şi reîncărcarea în aplicaţie a acordului semnat de ambele părţi, instituţia de credit parteneră selectată de către aplicant la înscriere va putea vizualiza documentul semnat.
    (4) Beneficiarii eligibili declaraţi admişi vor deschide conturi curente distincte la instituţia de credit parteneră, care vor fi utilizate exclusiv pentru implementarea Programului pe perioada de derulare a acestuia. Plata tuturor cheltuielilor eligibile în cadrul Programului se va realiza exclusiv din contul distinct deschis de beneficiar la instituţia de credit parteneră.
    (5) în cazul în care AIMMT constată că solicitanţii admişi la finanţare nu încarcă dovada cofinanţării sau nu semnează acordul de finanţare în termenul prevăzut de prezenta procedură, aceştia vor primi decizie de respingere la finanţare, transmisă automat în contul aferent aplicaţiei informatice.
    (6) MEAT prin AIMMT, va transfera în contul/conturile de tranzit deschis/deschise la instituţiile de credit partenere, cu rol de agenţii de implementare, bugetele reprezentând ajutor de minimis.
    (7) Acordul de finanţare va fi reziliat şi ajutorul financiar nerambursabil acordat, împreună cu dobânzile aferente, vor fi recuperate şi în cazul în care obiectele/bunurile, fie ele mobile sau imobile finanţate în cadrul acordului nu sunt folosite conform scopului destinat, precum şi în cazul în care acestea sunt vândute, închiriate (cu excepţia activităţilor de închiriere) sau înstrăinate, sub orice formă prevăzută de legislaţia în vigoare, sau se instituie asupra lor o forma de garanţie reală, oricând pe perioada de valabilitate a acordului de finanţare semnat de părţi.
    (8) Pentru solicitanţii care solicită credit acordat de instituţiile de credit partenere se acceptă instituirea garanţiei de către banca parteneră (credit punte sau credit de cofinanţare), cu acceptul AIMMT.
    (9) Acordurile de finanţare în cadrul Programului se încheie pe o perioadă de maximum 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a acestora.
    (10) în termen de maximum 12 luni de la momentul intrării în vigoare a acordului de finanţare, dar nu mai târziu de 10.11.2025, beneficiarul are obligaţia efectuării tuturor cheltuielilor ( achiziţia activelor, prestarea integrală a serviciilor, plata integrală a acestora) şi încărcării şi transmiterii în aplicaţia informatică a cererii rambursare (Anexa 7), a facturilor, documentelor de plată, prevăzute în anexa nr. 7 la prezenta procedură şi a documentelor justificative care însoţesc cererea de rambursare, în caz contrar ajutorul nefiind acordat.
    (11) După depunerea cererii de rambursare, AIMMT poate solicita clarificări. Răspunsurile la clarificări se încarcă şi transmit în aplicaţie în termen de 5 zile de la primirea solicitării de clarificare. în cazuri excepţionale, în care beneficiarii nu au putut respecta termenul de transmitere a răspunsului la clarificări din motive independente de voinţa acestora, care pot fi dovedite prin documente, la solicitarea beneficiarului, AIMMT poate retransmite solicitarea de clarificare la care beneficiarii au obligaţia de a răspunde într-un nou termen de 5 zile de la primire. Netransmiterea în acest nou termen a clarificărilor solicitate conduce la respingerea proiectului.
    (12) Beneficiarii care au obţinut punctaj şi ordine la finanţare conform criteriilor selectate la înscriere, trebuie să respecte punctajele minime asumate prin formularul de înscriere. Dacă punctajele nu sunt respectate, AIMMT va diminua suma aprobată astfel încât să se respecte punctajele asumate, sau, după caz, va respinge cererea de rambursare.
    (13) în situaţia neefectuării cheltuielilor, sau în cazul în care cheltuielile nu corespund cu elementele de cost aprobate prin notificarea anexă la acordul de finanţare (Anexa 6), beneficiarul nu primeşte finanţare pentru acestea.
    (14) Pentru fiecare tip de cheltuială efectuată, la momentul transmiterii electronice a cererilor de rambursare se anexează toate documentele justificative conform Anexei 7 la procedura Programului.
    (15) În sensul prezentei măsuri se consideră că:
    - valoarea decontată reprezintă valoarea fără TVA.
    – beneficiarii au voie să schimbe la decont caracteristicile echipamentelor/utilajelor cu caracteristici mai performante, dar cu păstrarea denumirii şi cel puţin a operaţiilor pe care le efectua echipamentul iniţial.
    – beneficiarul poate schimba locaţia implementării proiectului numai cu notificarea prealabilă AIMMT.

    (16) Cheltuielile eligibile pentru care se vor aloca fonduri în cadrul Programului vor fi certificate prin vizita la faţa locului sau on-line a reprezentanţilor instituţiei bancare partenere sau a reprezentanţilor AIMMT/MEAT. Reprezentanţii instituţiei de credit partenere/AIMMT/MEAT vor face verificări la faţa locului sau on-line, consemnând cele constatate într-un proces-verbal, contrasemnat de beneficiar, întocmit în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.
    (17) în situaţia în care, la momentul certificării, se constată lipsa parţială sau totală a bunurilor achiziţionate prin program, sau în cazul în care cheltuielile nu corespund cu elementele de cost aprobate prin notificarea anexă la acordul de finanţare (Anexa 6), sau nu sunt noi şi puse în funcţiune, după caz, beneficiarul nu primeşte finanţare pentru acestea;
    (18) în cazul în care beneficiarii eligibili renunţă la finanţare pentru una sau mai multe cheltuieli pentru care UIP din cadrul AIMMT a transmis solicitanţilor acordul de finanţare, aceştia au obligaţia de a transmite la AIMMT cererea-tip de renunţare totală/parţială la finanţare, conform Anexei nr. 9 la prezenta procedură, cu respectarea punctajelor minime pentru care a obţinut ordinea la finanţare.

    6.7. (1) Plata acordurilor de finanţare se va face conform Convenţiei de colaborare încheiată de minister cu instituţia/instituţiile de credit parteneră/partenere. Ajutorul de minimis se va acorda beneficiarilor din contul de tranzit deschis de către instituţia parteneră pentru gestionarea Programului, prin unităţile teritoriale ale acesteia, după primirea de către instituţia parteneră a acordului de utilizare a ajutorului de minimis din partea AIMMT.
    (2) Virarea efectivă a AFN către beneficiar se face după primirea de către instituţia parteneră a acordului de plată, în contul deschis la instituţia parteneră.
    (3) Nu se admit compensări între valorile unitare ale activelor cuprinse în acordul de finanţare (Anexa 6). Nu se admit compensări între beneficiarii şi furnizorii lor.

    6.8. Ajutorul de minimis va fi eliberat beneficiarilor care au efectuat cheltuielile eligibile, în conformitate cu acordul de finanţare semnat între părţi (Anexa 6).
    6.9. Cheltuielile efectuate, inclusiv facturile emise înaintea intrării în vigoare a acordului de finanţare, nu sunt eligibile, cu excepţia facturilor aferente consultanţei pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentei măsuri şi pentru implementare, precum şi cheltuiala cu semnătura electronică.
    6.10. Pentru plăţile efectuate în valută, conversia se face utilizându-se cursul de schimb BNR de la data publicării în Monitorul Oficial al României a ordinului de ministru pentru aprobarea prezentei proceduri de implementare.
    6.11. Toate termenele prevăzute în prezenta procedură se calculează conform Codului de procedură civilă.
    6.12. (1) Decontarea se face într-o singură tranşă, conform mecanismului decontării cererilor de rambursare pentru care s-a făcut dovada achitării integrale a cheltuielilor aferente facturilor transmise. Dacă nu se respectă punctajele obţinute aferente criteriilor selectate la înscriere pentru care s-a obţinut punctaj şi ordinea RUE, se redimensionează valoarea totală a proiectului, astfel încât condiţia aferentă acestor punctaje minime să fie îndeplinită. în cazul în care nu este posibilă respectarea punctajelor minime prin redimensionare, dosarul va fi respins la finanţare.
    (2) Mecanismul decontării cererilor de rambursare este următorul:
    - După primirea facturilor, recepţia activelor, prestarea integrală a serviciilor contractate şi efectuarea integrală a plăţilor, beneficiarul transmite în aplicaţia informatică cererea de rambursare şi documentele justificative aferente acesteia, conform anexei 7.
    – AIMMT efectuează verificarea documentelor şi, în cazul în care sunt aprobate cheltuielile, banca este notificată şi programează vizita de certificare a cheltuielilor. După efectuarea certificărilor şi întocmirea procesului verbal de certificare, banca/AIMMT îl încarcă în aplicaţia informatică, în termen de maxim 3 zile lucrătoare, împreună cu fotografiile obligatorii aferente. AIMMT întocmeşte acordul de plată şi îl încarcă în aplicaţia informatică. Banca parteneră virează beneficiarului valoarea cheltuielilor eligibile aprobate spre rambursare, în termen de 7 zile lucrătoare de la momentul de la care aceasta dispune de resurse în conturile sale, într-un cont distinct disponibil, deschis pe numele beneficiarului la unităţile băncii partenere pentru care a optat beneficiarul.



    7. Monitorizarea şi controlul beneficiarilor Programului şi recuperarea ajutorului de minimis
    7.1. Monitorizarea şi controlul beneficiarilor Programului se va face de către UIP din cadrul AIMMT/MEAT, începând cu data plăţii AFN pe întreaga perioadă de valabilitate a acordului de finanţare.
    7.2. Reprezentanţii MEAT/AIMMT au dreptul să verifice anunţat/inopinat, on-line sau la locaţia implementării operatorilor economici veridicitatea şi conformitatea declaraţiilor, activităţilor şi cheltuielilor făcute în cadrul măsurii. Beneficiarul trebuie să accepte şi să faciliteze controlul reprezentantului MEAT/AIMMT asupra utilizării ajutorului de minimis acordat prin proiect. în caz contrar, se dispune recuperarea ajutorului de minimis.
    7.3. În cazul în care, în urma controalelor efectuate de reprezentanţii MEAT/AIMMT sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului, se constată că beneficiarii au făcut declaraţii incomplete/nereale şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine ajutorul de minimis, sau se constată că nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în acordul de finanţare (Anexa 6) sau în legislaţia schemei de ajutor, UIP din cadrul AIMMT va propune recuperarea totală a ajutorului acordat şi va anunţa MEAT că a fost declanşată recuperarea ajutorului de minimis împreună cu dobânzile aferente.
    7.4. (1) Recuperarea ajutorului de minimis se va efectua conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Ordinului nr. 1238/2017 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către MEAT a prevederilor art. 25 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 793 din 06 octombrie 2017.
    (2) Ajutorul care trebuie recuperat include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii ajutorului până la data recuperării acestuia. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 140/30.04.2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2015/1589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 248/24.09.2015. Procedura de calcul a dobânzii se stabileşte prin instrucţiuni emise de Consiliul Concurenţei, care se regăsesc la adresa: http://www.renascc.eu/wp-content/uploads/2020/12/ilovepdf merged-2.pdf.

    7.5. UIP monitorizează îndeplinirea indicatorilor pentru care s-a obţinut finanţare, precum şi menţinerea activităţii operaţionale/curente pentru o perioadă de minimum 3 ani începând cu data plăţii AFN.
    7.6. (1) în situaţia în care, pe perioada contractuală, beneficiarul intră în insolvenţă, reorganizare judiciară, închidere operaţională, lichidare judiciară, faliment, radiere sau îşi suspendă activitatea la ONRC, se va proceda la recuperarea ajutorului acordat prin Program.
    (2) După primirea deciziei privind acceptarea de principiu la finanţare, beneficiarii nu pot înstrăina părţi sociale/acţiuni ale societăţii într-un procent mai mare de 49%.

    7.7. Nerespectarea de către beneficiar a prevederilor actualei proceduri, precum şi a prevederilor acordului de finanţare conduce la recuperarea ajutorului acordat, împreună cu dobânzile aferente.
    7.8. Identificarea, de către alte instituţii abilitate sau de către organele de urmărire penală, oricând pe perioada de implementare, a unor fapte incriminate de Codul Penal sau de alte Legi speciale săvârşite de societăţi, reprezentanţi legali, acţionari/asociaţi/administratori în legătură cu obţinerea sau utilizarea frauduloasă a fondurilor europene şi/sau publice, conduce la respingerea cererii de finanţare sau, după caz, recuperarea ajutorului acordat, împreună cu dobânzile aferente.

    8. Prevederi referitoare la raportarea şi monitorizarea ajutoarelor de minimis
    8.1. Prezenta procedură va fi publicată integral pe site-ul ministerului şi, în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Ordinului de ministru pentru aprobare, se va transmite spre informare Consiliului Concurenţei, în conformitate cu art. 17 din O.U.G. nr. 77/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
    8.2. Raportarea şi monitorizarea ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme se face în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare. Se vor avea în vedere şi obligaţiile stipulate în cadrul Ordinului preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 441/2022 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat şi de minimis, precum şi al Ordinului preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 437 din 21 iunie 2016 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind Registrul ajutoarelor de stat.
    8.3. Furnizorul de ajutor de minimis are obligaţia de a supraveghea permanent ajutoarele acordate, aflate în derulare, şi de a dispune măsurile care se impun în cazul încălcării condiţiilor impuse prin prezenta schemă sau prin legislaţia naţională sau europeană aplicabilă la momentul respectiv.
    8.3.1. Furnizorul de ajutor de minimis are obligaţia de a transmite Consiliului Concurenţei, în formatul şi în termenul prevăzut de Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat*5), toate datele şi informaţiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor de stat la nivel naţional.
     *5) Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat şi minimis pus în aplicare prin Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 441, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 422 din data de 02.05.2022

    8.3.2. În cazul în care există îndoieli serioase cu privire la datele transmise de către Furnizorul de ajutor de minimis, Consiliul Concurenţei poate să solicite date şi informaţii suplimentare şi, după caz, să facă verificări la faţa locului.

    8.4. Pe baza unei cereri scrise, Furnizorul de ajutor de minimis va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Consiliului Concurenţei, în 20 de zile lucrătoare sau în termenul fixat în cerere, toate informaţiile pe care Comisia Europeană le consideră necesare pentru evaluarea respectării condiţiilor acestei scheme de ajutor de minimis.
    8.5. AIMMT va acorda un ajutor de minimis după ce va verifica, pe baza declaraţiei pe propria răspundere a operatorului economic, că este respectată regula cumulului, precum şi faptul că suma totală a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul ultimilor 3 ani, fie din surse ale statului sau ale autorităţilor locale, fie din surse comunitare, însumată cu cuantumul ajutorului de minimis solicitat în cadrul prezentei scheme nu depăşeşte la nivelul întreprinderii unice, pragul de 300.000 euro, echivalentul în lei.
    8.6. Furnizorul de ajutor de minimis va realiza şi menţine o evidenţă a ajutoarelor acordate în baza Programului, astfel încât să fie posibilă identificarea valorii, momentului acordării, modalităţii de acordare, provenienţei finanţării, duratei şi metodei de calcul al ajutoarelor acordate. Această evidenţă va fi păstrată la Furnizorul de ajutor de minimis timp de 10 ani de la data ultimei alocări în cadrul Programului.
    8.7. Operatorii economici beneficiari de ajutor de minimis în cadrul Programului vor ţine o evidenţă specifică a ajutoarelor primite conform prezentei scheme, a altor scheme de minimis şi a altor ajutoare de stat. Aceştia sunt obligaţi să arhiveze evidenţa specifică şi să o păstreze o perioadă de10 ani.
    8.8. Beneficiarul are obligaţia de a răspunde, în termenul stabilit de Consiliul Concurenţei, la orice solicitare de informaţii privind ajutoarele de stat sau de minimis primite. Termenul stabilit de Consiliul Concurenţei nu poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare.
    8.9. Pentru a crea posibilitatea verificării ex-ante a eligibilităţii potenţialilor beneficiari ai măsurilor de ajutor, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, MEAT/AIMMT în calitate de furnizor al măsurii de minimis are obligaţia încărcării în Registrul general al ajutoarelor de stat acordate în România (RegAS) a prezentei scheme.
    8.10. Furnizorul/Administratorul schemei are obligaţia de a respecta anumite termene privind încărcarea datelor şi informaţiilor în registrul ajutoarelor de stat şi de minimis, după cum urmează:
    a) măsurile de ajutor se încarcă în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării acestora în vigoare, respectiv de la data modificării lor;
    b) informaţiile referitoare la actele de acordare a finanţării se încarcă în termen de 7 zile lucrătoare de la data semnării actului sau a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, dacă este cazul;
    c) actele de acordare a ajutoarelor se încarcă în termen de 7 zile lucrătoare de la data semnării actului de acordare;
    d) plăţile se încarcă în termen de10 zile lucrătoare de la data plăţii;
    e) obligaţiile de recuperare a ajutoarelor ilegale sau utilizate abuziv şi rambursările efective ale respectivelor obligaţii se încarcă în termen de 7 zile lucrătoare de la data instituirii obligaţiei de recuperare, respectiv de la data rambursării.

    8.11. Furnizorul sau, după caz, administratorul unei măsuri de ajutor de stat sau de minimis are obligaţia transmiterii către Consiliul Concurenţei, spre informare, a actelor normative, administrative sau asimilatele acestora care implementează sau modifică ajutoare de stat sau de minimis, în termen de maximum 5 zile de la data intrării în vigoare a acestora.

    9. Reguli de promovare/publicitate a Programului
        Beneficiarii au obligaţia, pe întreaga perioadă de monitorizare a Programului, începând cu data plăţii, de a afişa şi de a menţine la loc vizibil cele două plăcuţe informative, cheltuieli eligibile obligatorii în cadrul programului, cu privire la Programul "Femeia Antreprenor 2024". Cele două plăcuţe informative vor fi plasate astfel:
    - una în interiorul spaţiului de la locaţia de implementare a proiectului (indoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru vizitatori (recepţie, secretariat, loc de aşteptare etc);
    – una în exteriorul spaţiului de la locaţia de implementare a proiectului (outdoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru clienţi pe lângă spaţiul unde se desfăşoară activitatea (faţada stradală, intrare în clădire etc).

        Dimensiunea, conţinutul şi modelul plăcuţei informative sunt obligatorii, în conformitate cu specificaţiile ce vor fi postate pe site-ul ministerului.

    10. Confidenţialitate
    10.1. Documentele justificative depuse de către solicitanţi în cadrul Programului sunt confidenţiale, membrii MEAT/AIMMT şi UIP având obligaţia de a nu dezvălui informaţii menţionate în acestea către terţe persoane, cu excepţia cazului în care informaţiile sunt furnizate organelor abilitate ale statului în exercitarea atribuţiilor ce le revin.
    10.2. MEAT - prin direcţia de specialitate şi AIMMT sunt autorizate să publice, în orice formă şi mediu, incluzând internetul, informaţiile referitoare la numele beneficiarului, CUI, activitatea pentru care a primit finanţare, suma şi/sau scopul ajutorului de minimis acordat, aşezarea geografică a proiectului (localitatea şi judeţul).

    11. Precizări
        Prezenta procedură se aprobă prin Ordin al ministrului şi va fi publicată în Monitorul Oficial al României.

    ANEXA 1

        la procedură
 (a se vedea imaginea asociată)
        Formular înscriere
        Femeia Antreprenor Ediţia 2024
        Profilul meu
     Prin continuarea folosirii acestei aplicaţii declaraţi faptul că sunteţi de acord ca Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să fie autorizat să împuternicească partenerii de implementare a schemelor de ajutor de stat, respectiv Agenţiile pentru IMM şi Turism, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, băncile partenere, să prelucreze datele dumneavoastră cuprinse în cererea pentru solicitarea ajutorului de minimis, respectând prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) pus în aplicare prin Legea nr. 190/2018.
        Consimţământul dumneavoastră în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, precum şi pentru transmiterea datelor personale către partenerii indicaţi mai sus este acordat pentru scopul implementării schemelor de ajutor de minimis.
     Declar că am înţeles această declaraţie de consimţământ, sunt de acord cu procesarea datelor mele personale prin canalele indicate mai sus, în scopurile descrise în prezenta, şi am luat la cunoştinţă de drepturile mele conferite de Regulamentul UE 679/2016: dreptul de acces la date, dreptul la ştergerea datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restricţionare, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziţie, dreptul la rectificare.
        Prin acceptarea acestor politici de utilizare, sunteţi de acord cu cele de mai sus.

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Nume ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Prenume ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│CNP ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│BI/CI Serie ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│BI/CI număr ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Telefon ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│E-mail ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Ţară ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Judeţ ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Localitate ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Stradă ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Număr ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Bl, Sc, Ap, etc ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod poştal ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        Certificatul digital folosit pentru semnarea formularului va trebui să fie acelaşi pentru semnarea tuturor documentelor.
        În cazul în care doriţi să folosiţi mai multe certificate digitale, este nevoie să urmaţi cei 3 paşi de mai jos pentru fiecare certificat.
        Pentru înregistrarea unui certificat digital care va fi utilizat la semnarea electronică a documentelor în sistem sunt necesari următorii paşi:
    1. Descarcă formularul de înregistrare a certificatului utilizat la semnarea digitală.
    2. Semnează digital declaraţia descărcată.
    3. Încarcă declaraţia semnată.

        ! Profilul meu se completează o singură dată dacă va fi utilizat pentru depunerea formularului de înscriere pentru mai multe persoane juridice.
        Informaţii persoană juridică - Date de identificare

┌─────────────────────────────────────┬┐
│CUI/CIF ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Denumire ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Formă juridică ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Număr Registrul Comerţului ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Data înfiinţării ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod CAEN principal ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Categorie întreprindere în funcţie de││
│dimensiune ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        Sediu social

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Judeţ ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Localitate ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Stradă ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Număr ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod poştal ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Telefon mobil ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│E-mail ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        Reprezentant legal/Împuternicit

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Nume ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Prenume ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│CNP ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│BI/CI Serie ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│BI/CI număr ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Telefon ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│E-mail ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Ţară ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Judeţ ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Localitate ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Stradă ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Număr ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Bl, Sc, Ap, etc ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod poştal ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        Acţionari/Asociaţi/Titulari

┌──────────┬────┬─────────┬────────────┐
│Tip │ │CNP/CUI/ │Pondere │
│persoană │Nume│CIF │capital │
│ │ │ │(%) │
├──────────┼────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────┼────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────┼────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────┼────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────┼────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────┼────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
└──────────┴────┴─────────┴────────────┘

        Informaţii cerere

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Denumire cerere ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Codul CAEN activitate pentru care se ││
│solicită AFN ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Banca parteneră ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Număr locuri de muncă nou create ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Criterii aferente profitabilităţii ││
│afacerii ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Vechimea calităţii de asociat/ ││
│acţionar ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Criterii aferente menţinerii ││
│locurilor de muncă obligatorii create││
│prin program ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Vechimea calităţii de administrator ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        Structura de finanţare a proiectului de investiţii

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Ajutor financiar nerambursabil ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Procent AFN ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Valoare aport propriu ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Procent aport propriu ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Total valoare eligibilă ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        Locaţie implementare

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Denumire ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Tip locaţie ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Ţara ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Judeţ ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Localitate ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Strada ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Număr ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Bl, Sc, Ap, etc ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod poştal ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        Dimensionare/Plan de cheltuieli

┌──────────┬──────────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┬─────────┬────────┬───────────┬────────┐
│ │ │ │Preţ │Valoare│ │ │Valoare│ │Cod │ │ │
│Categorie │Descriere │Număr │unitar│fără │Valoare│Valoare│aport │Valoare │clasific│Justificare│Document│
│cheltuială│cheltuială│bucăţi│fără │TVA │TVA │AFN │propriu│eligibilă│are │ │ │
│ │ │ │TVA │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼────────┼───────────┴────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┴──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼────────┴────────────────────┤
│Total cheltuială │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┬──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┴──────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│Total cheltuială │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│Total cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴─────────────────────────────┘

        Documente ataşate cererii

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Tip Document │Denumire fişier │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │
└────────────────┴─────────────────────┘

        Sumarul cererii se descarcă pdf, se semnează electronic şi se încarcă.
        Criterii privind evaluarea on-line a cererii de finanţare
        FEMEIA ANTREPRENOR 2024

┌──┬───────────────────────────┬───────┐
│ │Criterii │Punctaj│
├──┴───────────────────────────┴───────┤
│Vechimea calităţii de asociat/acţionar│
├──┬─┬─────────────────────────┬───────┤
│ │ │Vechimea calităţii de │ │
│ │ │Asociat/acţionar feminin │ │
│ │ │in societate este mai │ │
│ │1│mare decât 24 luni fata │20 │
│ │ │de data publicării │ │
│ │ │procedurii în Monitorul │ │
│ │ │Oficial, perioada │ │
│ │ │neîntreruptă │ │
│A ├─┼─────────────────────────┼───────┤
│ │ │Vechimea calităţii de │ │
│ │ │Asociat/acţionar feminin │ │
│ │ │in societate este mai │ │
│ │2│mare decât 12 luni fata │10 │
│ │ │de data publicării │ │
│ │ │procedurii în Monitorul │ │
│ │ │Oficial, perioada │ │
│ │ │neîntreruptă │ │
├──┴─┴─────────────────────────┼───────┤
│Valoarea aportului propriu │ │
├──┬─┬─────────────────────────┼───────┤
│ │ │Valoarea procentului │ │
│ │1│aferent aportului propriu│20 │
│ │ │este ≥ 30% din valoarea │ │
│ │ │eligibilă a proiectului │ │
│ ├─┼─────────────────────────┼───────┤
│ │ │Valoarea procentului │ │
│B │2│aferent aportului propriu│15 │
│ │ │este ≥ 20% din valoarea │ │
│ │ │eligibilă a proiectului │ │
│ ├─┼─────────────────────────┼───────┤
│ │ │Valoarea procentului │ │
│ │3│aferent aportului propriu│10 │
│ │ │este ≥ 10% din valoarea │ │
│ │ │eligibilă a proiectului │ │
├──┴─┴─────────────────────────┴───────┤
│Criterii aferente profitabilităţii │
│afacerii │
├──┬─┬─────────────────────────┬───────┤
│ │ │Societatea a obţinut │ │
│ │ │profit exploatare în │ │
│ │1│exerciţiile financiare │20 │
│ │ │aferente anilor 2022 şi │ │
│ │ │2023 │ │
│ ├─┼─────────────────────────┼───────┤
│ │ │Societatea a obţinut │ │
│ │2│profit exploatare doar în│10 │
│ │ │exerciţiul financiar │ │
│ │ │aferent anului 2022 │ │
│ ├─┼─────────────────────────┼───────┤
│C │ │Societatea a obţinut │ │
│ │3│profit exploatare doar în│10 │
│ │ │exerciţiul financiar │ │
│ │ │aferent anului 2023 │ │
│ ├─┼─────────────────────────┼───────┤
│ │ │Societatea NU a obţinut │ │
│ │ │profit exploatare în │ │
│ │ │niciunul din exerciţiile │ │
│ │4│financiare aferente │0 │
│ │ │anilor 2022 şi 2023, sau │ │
│ │ │nu a avut activitate în │ │
│ │ │această perioadă │ │
├──┴─┴─────────────────────────┴───────┤
│Criterii aferente menţinerii locurilor│
│de muncă obligatorii create prin │
│program │
├──┬─┬─────────────────────────┬───────┤
│ │ │Menţine locurile de muncă│ │
│ │ │obligatorii create prin │ │
│ │ │program, o perioadă de │ │
│ │1│minim 24 de luni de la │10 │
│ │ │momentul emiterii │ │
│ │ │acordului de plată de │ │
│ │ │către AIMMT │ │
│ ├─┼─────────────────────────┼───────┤
│ │ │Menţine locurile de muncă│ │
│ │ │obligatorii create prin │ │
│ │ │program, o perioadă de │ │
│D │2│minim 18 de luni de la │5 │
│ │ │momentul emiterii │ │
│ │ │acordului de plată de │ │
│ │ │către AIMMT │ │
│ ├─┼─────────────────────────┼───────┤
│ │ │Menţine locurile de muncă│ │
│ │ │obligatorii create prin │ │
│ │ │program, doar perioada │ │
│ │3│obligatorie de 12 luni de│0 │
│ │ │la momentul emiterii │ │
│ │ │acordului de plată de │ │
│ │ │către AIMMT │ │
├──┴─┴─────────────────────────┴───────┤
│Criterii aferente investiţiei în │
│echipamente tehnologice │
├─┬──┬──────────────────────────────┬──┤
│ │ │Ponderea investiţiilor în │ │
│ │ │echipamente tehnologice şi │ │
│ │ │cheltuielilor asimilate │ │
│ │ │echipamentelor tehnologice │ │
│ │ │specificate la art. 4.3.1, │ │
│ │1 │lit. a) din procedura │20│
│ │ │programului reprezintă mai │ │
│ │ │mult de 60% din valoarea │ │
│ │ │cheltuielilor eligibile │ │
│ │ │înscrise în cererea de │ │
│ │ │finanţare aferentă │ │
│ │ │formularului de înscriere; │ │
│ ├──┼──────────────────────────────┼──┤
│ │ │Ponderea investiţiilor în │ │
│ │ │echipamente tehnologice şi │ │
│ │ │cheltuielilor asimilate │ │
│ │ │echipamentelor tehnologice │ │
│ │ │specificate la art. 4.3.1, │ │
│E│2 │lit. a) din procedura │15│
│ │ │programului reprezintă mai │ │
│ │ │mult de 50% din valoarea │ │
│ │ │cheltuielilor eligibile │ │
│ │ │înscrise în cererea de │ │
│ │ │finanţare aferentă │ │
│ │ │formularului de înscriere; │ │
│ ├──┼──────────────────────────────┼──┤
│ │ │Ponderea investiţiilor în │ │
│ │ │echipamente tehnologice şi │ │
│ │ │cheltuielilor asimilate │ │
│ │ │echipamentelor tehnologice │ │
│ │ │specificate la art. 4.3.1, │ │
│ │ │lit. a) din procedura │10│
│ │ │programului reprezintă mai │ │
│ │ │mult de 40% din valoarea │ │
│ │ │cheltuielilor eligibile │ │
│ │ │înscrise în cererea de │ │
│ │ │finanţare aferentă │ │
│ │ │formularului de înscriere; │ │
├─┴──┴──────────────────────────────┴──┤
│Vechimea calităţii de administrator │
├─┬──┬──────────────────────────────┬──┤
│ │ │Vechimea calităţii de │ │
│ │ │administrator feminin al │ │
│ │1 │societăţii este mai mare decât│10│
│ │ │6 luni faţă de data publicării│ │
│ │ │procedurii în Monitorul │ │
│ │ │Oficial, perioada neîntreruptă│ │
│ ├──┼──────────────────────────────┼──┤
│F│ │Vechimea calităţii de │ │
│ │ │administrator feminin al │ │
│ │ │societăţii este mai mică decât│ │
│ │2 │6 luni faţă de data publicării│0 │
│ │ │procedurii în Monitorul │ │
│ │ │Oficial, perioada neîntreruptă│ │
│ │ │sau administratorul nu este │ │
│ │ │femeie │ │
└─┴──┴──────────────────────────────┴──┘

        Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 de puncte.
        Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte.
        Selectarea şi contractarea proiectelor se va face după următorul algoritm:
        Selectarea proiectelor se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut. La punctaje egale va prevala:
    - punctajul obţinut la criteriul aferent vechimii calităţii de asociat/acţionar (secţiunea A din criteriile de evaluare);
    – punctajul obţinut la criteriul aferent aportului propriu (secţiunea B din criteriile de evaluare);
    – punctajul obţinut la criteriul aferent menţinerii locurilor de muncă (secţiunea D din criteriile de evaluare);
    – punctajul obţinut la criteriul aferent investiţiei în echipamente tehnologice (secţiunea E din criteriile de evaluare);
    – valoarea exactă a profitului din exploatare aferent exerciţiului financiar 20227;
    – valoarea exactă a Cifrei de Afaceri nete aferente exerciţiului financiar 2022*);
    – valoarea exactă a profitului din exploatare aferent exerciţiului financiar 2023*);
    – valoarea exactă a Cifrei de Afaceri nete aferente exerciţiului financiar 2023*);
        *) La valori identice ale profitului din exploatare şi cifrei de afaceri nete la 31.12.2023, va prevala data şi ora înscrierii în program.



    ANEXA 2

        la procedură
        Declaraţie pe propria răspundere
        Subsemnatul/Subsemnata ....................., identificat/identificată cu actul de identitate seria ...., nr. ......, eliberat de .............. la data de ..............., cu domiciliul în localitatea ...................., str. ............. nr. ... bl. ..., sc. ..., ap. ..., sectorul/judeţul ....................., în calitate de reprezentant legal al ......................, declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete.
        Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsită conform legii.
    A. Declar pe propria răspundere că activitatea pentru care solicit finanţarea prin prezentul program nu face obiectul altui ajutor de stat/minimis. Declar pe propria răspundere că în ultimii 3 (trei) ani*1):
        *1) Se consideră ultimii 3 ani anteriori solicitării cererii de finanţare.
        [ ] NU am beneficiat de ajutor de stat şi/sau de ajutoare de minimis;
        [ ] am beneficiat de următoarele ajutoare de stat şi/sau de ajutoare de minimis:

┌────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│ │ │ │ │Actul │ │
│ │Anul │Forma │Furnizorul│normativ │ │
│Nr. │acordării │ajutorului│ajutorului│în baza │Cuantumul │
│Crt.│ajutorului│de stat/ │de stat/ │căruia a │ajutorului│
│ │de stat/ │minims │minimis │beneficiat│acordat │
│ │minimis │ │ │de │ │
│ │ │ │ │finanţare │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┼──────────┤
│TOTAL │ │
└────────────────────────────────────────────────┴──────────┘


    În conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 2023/2831 din 13 decembrie 2023 privind aplicarea art.107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 15 decembrie 2023.

    B. Declar pe propria răspundere că:
        ● întreprinderea nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii;
        ● întreprinderea are capital social integral privat şi este înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, are sediul social/punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.
        ● întreprinderea nu a beneficiat de ajutoare ilegale*2).
     *2) Ajutor ilegal înseamnă un ajutor de stat nou, pus în aplicare cu încălcarea condiţiilor prevăzute la articolul 93 alineatul (3) din tratat; în conformitate cu art. 93 alin. (3) din Tratat, orice planuri de acordare a unui nou ajutor trebuie notificate Comisiei şi puse în aplicare numai după autorizarea lor de către Comisie; întrucât, pentru a asigura respectarea articolului 93 din tratat, în special a obligaţiei de notificare şi a clauzei suspensive prevăzute la articolul 93 alineatul (3), Comisia trebuie să examineze toate cazurile de ajutor ilegal.

        ● împotriva întreprinderii nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.
        ● întreprinderea nu are datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru.
        ● întreprinderea va achiziţiona bunurile şi serviciile eligibile cu respectarea principiilor prevăzute în legislaţia în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, inclusiv principiul celor 3 E (economicitate, eficienţă şi eficacitate)
        ● întreprinderea nu are calitatea de beneficiar şi cea de furnizor pentru alte întreprinderi beneficiare de ajutor financiar nerambursabil, respectiv pentru elemente de cost (bunuri/servicii) achiziţionate şi decontate în cadrul Programului
        ● nu există legături de rudenie, inclusiv soţ/soţie, până la gradul II inclusiv şi afini până la gradul II inclusiv între structurile acţionariatului beneficiarului şi furnizorii acestuia sau atunci când ofertantul câştigător deţine pachetul majoritar de acţiuni în două firme participante pentru acelaşi tip de achiziţie în cadrul achiziţiilor realizate de solicitanţii privaţi ai fondurilor nerambursabile. Se va depune împreună cu cererea de rambursare o declaraţie în acest sens, ataşată dosarului de decont, conform legislaţiei în vigoare privind conflictul de interese.
        ● asociatul/acţionarul/administratorul întreprinderii nu este furnizor şi/sau nu are calitatea de acţionar/asociat/administrator/reprezentant legal într-o firmă furnizoare către firmele beneficiare de AFN în care deţine calitatea de asociat/acţionar/administrator/reprezentant legal, în cadrul acestei sesiuni a Programului
     ● în perioada contractuală de implementare şi monitorizare, întreprinderea nu va înstrăina părţi sociale/acţiuni ale societăţii într-un procent mai mare de 49%, cu excepţiile prevăzute în Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels;
        ● întreprinderea şi/sau acţionarii/asociaţii/administratorii societăţilor nu au comis/comit nereguli de ordin financiar sau acte de corupţie stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive.

        Semnătura autorizată a solicitantului*3)
        *3) Toate cererile depuse pentru acest program vor fi semnate de aceeaşi persoană autorizată să reprezinte legal societatea

        Numele ..................
        Semnătura ...............
        Data semnării ...........

    ANEXA 3

        la procedură
        DECLARAŢIE
        privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii
    I. Datele de identificare ale întreprinderii
        Denumirea întreprinderii ...................................
        Adresa sediului social .....................................
        Cod unic de înregistrare ...................................
        Numele şi funcţia ....(preşedintele consiliului de administraţie, director general sau echivalent)....

    II. Tipul întreprinderii
        Indicaţi, după caz, tipul întreprinderii:
     [ ] Întreprindere autonomă - În acest caz, datele din tabelul de mai jos sunt preluate doar din situaţia economico - financiară a întreprinderii solicitante. Se va completa doar declaraţia, fără anexa nr. 4 la procedură.
     [ ] Întreprindere parteneră - Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor efectuate conform anexei nr. 4 la procedură, precum şi a fişelor adiţionale care se vor ataşa la declaraţie.
     [ ] Întreprindere legată - Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor efectuate conform anexei nr. 4 la procedură, precum şi a fişelor adiţionale care se vor ataşa la declaraţie.


    III. Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii*1) (dacă tipul societăţii este parteneră sau legată)
     *1) Datele sunt calculate în conformitate cu art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

┌──────────────────────────────────────┐
│Exerciţiul financiar de referinţă*2) │
├───────────────┬──────────────┬───────┤
│ │Cifra de │Active │
│Numărul mediu │afaceri anuală│totale │
│anual de │netă │(mii │
│salariaţi │(mii lei/mii │lei/mii│
│ │€) │€) │
├───────────────┼──────────────┼───────┤
│ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼───────┤
│ │ │ │
└───────────────┴──────────────┴───────┘

        *2) Datele cu privire la numărul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anuală netă şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau asociaţi, respectiv pentru anul 2023, dacă societatea este parteneră sau legată.

┌───────────────────────┬──────────────┐
│Important: Precizaţi │ │
│dacă, faţă de │ │
│exerciţiul financiar │[ ] Nu │
│anterior, datele │[ ] Da (în │
│financiare au │acest caz se │
│înregistrat modificări │va completa şi│
│care determină │se va ataşa o │
│încadrarea │declaraţie │
│întreprinderii într-o │referitoare la│
│altă categorie │exerciţiul │
│(respectiv │financiar │
│micro-întreprindere, │anterior) │
│întreprindere mică, │ │
│mijlocie sau mare). │ │
└───────────────────────┴──────────────┘


        Declar pe propria răspundere că datele din această declaraţie şi din anexe sunt conforme cu realitatea.
        Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*3)
        *3) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)

        Numele .........................
        Funcţia: .......................
        Semnătura ......................
        Data semnării: .................

    ANEXA 4

        la procedură
        CALCULUL
        pentru întreprinderile partenere sau legate
        Secţiunile care trebuie incluse, după caz:
    - secţiunea A, dacă întreprinderea solicitantă are cel puţin o întreprindere parteneră (precum şi orice fişe adiţionale);
    – secţiunea B dacă întreprinderea solicitantă este legată cu cel puţin o întreprindere (precum şi orice fişe adiţionale).

        Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate

┌─────────────────────────────────────────┐
│Perioada de referinţă - anul 2023 │
├────────────────┬─────────┬───────┬──────┤
│ │ │Cifra │ │
│ │ │de │Total │
│ │Numărul │afaceri│active│
│ │mediu │anuală │(mii │
│ │anual de │netă │lei/ │
│ │salariaţi│(mii │mii €)│
│ │ │lei/ │ │
│ │ │mii €) │ │
├────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│1. Datele*1) │ │ │ │
│întreprinderii │ │ │ │
│solicitante sau │ │ │ │
│din situaţiile │ │ │ │
│financiare │ │ │ │
│anuale │ │ │ │
│consolidate (se │ │ │ │
│vor introduce │ │ │ │
│datele din │ │ │ │
│tabelul B1 din │ │ │ │
│secţiunea B2 ) │ │ │ │
├────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│2. Datele │ │ │ │
│cumulate*1) în │ │ │ │
│mod proporţional│ │ │ │
│ale tuturor │ │ │ │
│întreprinderilor│ │ │ │
│partenere, dacă │ │ │ │
│este cazul (se │ │ │ │
│vor introduce │ │ │ │
│datele din │ │ │ │
│secţiunea A) │ │ │ │
├────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│3. Datele │ │ │ │
│cumulate ale │ │ │ │
│tuturor │ │ │ │
│întreprinderilor│ │ │ │
│legate*1) (dacă │ │ │ │
│există) - dacă │ │ │ │
│nu au fost deja │ │ │ │
│incluse prin │ │ │ │
│consolidare la │ │ │ │
│pct. 1 din acest│ │ │ │
│tabel (se vor │ │ │ │
│introduce datele│ │ │ │
│din tabelul B2 │ │ │ │
│din secţiunea B)│ │ │ │
├────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│TOTAL │ │ │ │
└────────────────┴─────────┴───────┴──────┘

        *1)Datele cu privire la numărul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anuală netă şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau asociaţi. În cazul întreprinderilor nou înfiinţate datele cu privire la numărul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anuală netă şi activele totale se determină şi se declară pe propria răspundere.
        *2) Datele întreprinderii, inclusiv numărul mediu anual de salariaţi, sunt determinate pe baza situaţiilor financiare anuale şi a datelor întreprinderii sau, atunci când este cazul, pe baza situaţiilor financiare anuale consolidate ale întreprinderii ori a situaţiilor financiare anuale consolidate în care întreprinderea este inclusă.

     Datele incluse în secţiunea "Total" din tabel trebuie introduse în tabelul "Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii" din Anexa nr. 3 la procedură.
    SECŢIUNEA A

        ÎNTREPRINDERI PARTENERE
        Pentru fiecare întreprindere pentru care a fost completată "fişa de parteneriat" (câte o fişă pentru fiecare întreprindere parteneră a întreprinderii solicitante şi pentru orice întreprindere parteneră a oricărei întreprinderi legate, ale cărei date nu au fost încă incluse în situaţiile financiare anuale consolidate ale acelei întreprinderi legate), datele din această fişă de parteneriat trebuie să fie introduse în tabelul de mai jos.
    1. Date de identificare şi date financiare preliminare
        Tabelul A.1

┌───────────────────────────────────────────────────┬─────────┬───────┬──────┐
│Întreprinderea parteneră - Date de identificare │ │ │ │
├──────────────┬────────┬────────────┬──────────────┤ │Cifra │ │
│ │ │ │Numele şi │ │de │Active│
│ │ │ │prenumele │Numărul │afaceri│totale│
│Numele sau │Adresa │ │Preşedintelui │mediu │anuală │(mii │
│denumirea │sediului│Cod unic de │Consiliului de│anual de │netă │lei/ │
│întreprinderii│social │înregistrare│administraţie,│salariaţi│(mii │mii €)│
│ │ │ │Director │ │lei/mii│ │
│ │ │ │General sau │ │€) │ │
│ │ │ │echivalent │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│3. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│4. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│5. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│6. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│7. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│8. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┴────────┴────────────┴──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│Total │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────┴─────────┴───────┴──────┘


        NOTĂ:
        Aceste date sunt rezultatul unui calcul proporţional efectuat pe baza "fişei de parteneriat", pentru fiecare întreprindere cu care întreprinderea solicitantă este direct sau indirect parteneră.
        Datele introduse în secţiunea "Total" vor fi introduse la pct. 2 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate" (referitor la întreprinderile partenere).
        Aceste date rezultă din situaţiile financiare anuale consolidate şi din alte date ale întreprinderii partenere, dacă există, la care se adaugă în proporţie de 100% datele întreprinderilor care sunt legate cu această întreprindere parteneră, în cazul în care acestea nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate ale întreprinderii partenere. Dacă este necesar, adăugaţi "fişe privind legătura dintre întreprinderi" pentru întreprinderile care nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate.


        FIŞA DE PARTENERIAT
    1. Date de identificare a întreprinderii
        Denumirea întreprinderii .......................
        Adresa sediului social .........................
        Codul unic de înregistrare .....................
        Numele, prenumele şi funcţia ....Preşedintelui Consiliului de administraţie, Directorului general sau echivalent....

    2. Date referitoare la întreprindere

┌──────────────────────────────────────┐
│Perioada de referinţă - anul 2023 │
├─────┬────────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │Cifra de │ │
│ │Numărul │afaceri │Active │
│ │mediu anual │anuală │totale*2)│
│ │de │netă │(mii lei/│
│ │salariaţi*1)│(mii lei/│mii €) │
│ │ │mii €) │ │
├─────┼────────────┼─────────┼─────────┤
│Total│ │ │ │
└─────┴────────────┴─────────┴─────────┘

        *1) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu există date privind numărul de personal, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.
        *2) Active totale reprezintă active imobilizate + active circulante + cheltuieli în avans.
        NOTĂ:
        Aceste date rezultă din conturile sau alte date ale întreprinderii partenere, consolidate, dacă există. La acestea se adaugă într-un procent de 100% datele întreprinderilor care sunt legate de această întreprindere parteneră, dacă datele din conturile consolidate ale întreprinderilor legate au fost deja incluse prin consolidare în conturile întreprinderii partenere. Dacă este necesar, se va adăuga "fişa întreprinderii legate" pentru întreprinderile care nu au fost încă incluse prin consolidare.


    3. Calculul proporţional
    a) Indicaţi exact proporţia deţinută*3) de întreprinderea solicitantă (sau de întreprinderea legată prin intermediul căreia se stabileşte legătura de parteneriat), în întreprinderea parteneră la care se referă această fişă:
    *3) Procent din capitalul social sau din drepturile de vot deţinute, oricare dintre aceste procente este mai mare. La acesta trebuie cumulată proporţia deţinută de fiecare întreprindere legată în aceeaşi întreprindere parteneră.
        ...............................................
        Indicaţi, de asemenea, proporţia deţinută de întreprinderea parteneră, la care se referă această fişă, din capitalul social al întreprinderii solicitante (sau în întreprinderea legată)

    b) Introduceţi în tabelul de mai jos rezultatul calculului proporţional obţinut prin aplicarea celui mai mare dintre procentele la care se face referire la lit. a) la datele introduse în tabelul de la pct. 2.
        Tabelul de parteneriat - A.2

┌──────────┬─────────┬───────┬─────────┐
│ │ │Cifra │ │
│ │ │de │ │
│ │Numărul │afaceri│Active │
│Procent │mediu │anuală │totale*3)│
│ │anual de │netă │(mii lei/│
│ │salariaţi│(mii │mii €) │
│ │ │lei/mii│ │
│ │ │€) │ │
├──────────┼─────────┼───────┼─────────┤
│Valoare │ │ │ │
│rezultată │ │ │ │
│în urma │ │ │ │
│aplicării │ │ │ │
│celui mai │ │ │ │
│mare │ │ │ │
│procent la│ │ │ │
│datele │ │ │ │
│introduse │ │ │ │
│în tabelul│ │ │ │
│de la pct.│ │ │ │
│1. │ │ │ │
└──────────┴─────────┴───────┴─────────┘

        *3) Procent din capitalul social sau din drepturile de vot deţinute, oricare dintre aceste procente este mai mare. La acesta trebuie cumulată proporţia deţinută de fiecare întreprindere legată în aceeaşi întreprindere parteneră.
        Aceste date se vor introduce în Tabelul A.1.


    SECŢIUNEA B

        ÎNTREPRINDERI LEGATE
    1. Determinarea situaţiei aplicabile întreprinderii care solicită încadrarea în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii:
        [ ] Cazul 1: Întreprinderea solicitantă ţine situaţii financiare anuale consolidate sau este inclusă în situaţiile financiare anuale consolidate ale unei alte întreprinderi (tabelul B1).
        [ ] Cazul 2: Întreprinderea solicitantă sau una ori mai multe întreprinderi legate nu întocmeşte/întocmesc ori nu este/nu sunt inclusă/incluse în situaţiile financiare anuale consolidate (tabelul B2).
        NOTĂ:
        Datele întreprinderilor legate cu întreprinderea solicitantă derivă din situaţiile financiare anuale şi din alte date ale acestora, consolidate dacă este cazul. La acestea se adaugă în mod proporţional datele oricărei eventuale întreprinderi partenere a acelei întreprinderi legate, situată imediat în aval sau în amonte, dacă nu a fost deja inclusă prin consolidare1*4).
     *4) Definiţia întreprinderii legate din Ordonanţa de Guvern nr.27/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.



    2. Metode de calcul pentru fiecare caz
        Cazul 1: Situaţiile financiare anuale consolidate reprezintă baza de calcul. Se va completa tabelul B1 de mai jos.
        Tabelul B1

┌─────┬─────────────┬───────────┬──────┐
│ │ │Cifra de │Active│
│ │Numărul mediu│afaceri │totale│
│ │anual de │anuală netă│(mii │
│ │salariaţi*5) │(mii lei/ │lei/ │
│ │ │mii €) │mii €)│
├─────┼─────────────┼───────────┼──────┤
│Total│ │ │ │
└─────┴─────────────┴───────────┴──────┘

        *5) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu există date privind numărul de personal, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.
     Datele introduse în secţiunea "Total" din tabelul de mai sus se vor introduce la pct. 1 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate".


┌───────────────────────────────────────────────────┐
│Identificarea întreprinderilor incluse prin │
│consolidare │
├──────────────┬────────┬────────────┬──────────────┤
│ │ │ │Numele şi │
│Întreprinderea│ │ │prenumele │
│legată │Adresa │ │preşedintelui │
│(denumire/date│sediului│Cod unic de │consiliului de│
│de │social │înregistrare│administraţie,│
│identificare) │ │ │director │
│ │ │ │general sau │
│ │ │ │echivalent │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┤
│A. │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┤
│B. │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┤
│C. │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┤
│D. │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────────┤
│E. │ │ │ │
└──────────────┴────────┴────────────┴──────────────┘

        NOTĂ:
     Întreprinderile partenere ale unei întreprinderi legate, care nu au fost încă incluse în situaţiile financiare anuale consolidate, sunt considerate partenere directe ale întreprinderii solicitante. Datele aferente acestora şi o "fişă de parteneriat" trebuie adăugate la secţiunea A.


        Cazul 2: Pentru fiecare întreprindere legată (inclusiv prin intermediul altor întreprinderi legate), se va completa o "fişă privind legătura dintre întreprinderi" şi se vor adăuga datele din situaţiile financiare anuale ale tuturor întreprinderilor legate, prin completarea tabelului B2 de mai jos.
        Tabelul B2

┌──────────────┬─────────┬───────┬──────┐
│ │ │Cifra │ │
│ │ │de │Active│
│ │Numărul │afaceri│totale│
│Întreprinderea│mediu │anuală │(mii │
│numărul: │anual de │netă │lei/ │
│ │salariaţi│(mii │mii €)│
│ │ │lei/ │ │
│ │ │mii €) │ │
├──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│1. *) │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│2. *) │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│3.*) │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│4.*) │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│5.*) │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│Total │ │ │ │
└──────────────┴─────────┴───────┴──────┘

        *) Ataşaţi câte o "fişă privind legătura dintre întreprinderi" pentru fiecare întreprindere.

        NOTĂ
     Datele rezultate în secţiunea "Total" din tabelul de mai sus se vor introduce la pct. 3 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate" (privind întreprinderile legate)


        Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*6)
        *6) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)

        Numele ............................
        Funcţia:...........................
        Semnătura..........................
        Data semnării:.....................

        FIŞA
        privind legătura dintre întreprinderi nr. ....
        din tabelul B2, secţiunea B
        (numai pentru întreprinderile legate care nu sunt
        incluse în situaţiile financiare anuale consolidate)
    1. Date de identificare a întreprinderii
        Denumirea întreprinderii .............................
        Adresa sediului social ...............................
        Codul unic de înregistrare ...........................
        Numele, prenumele şi funcţia ....(Preşedintelui consiliului de administraţie, Directorului general sau echivalent)....

    2. Date referitoare la întreprindere

┌──────────────────────────────────────┐
│Perioada de referinţă - anul 2023 │
├─────┬─────────────┬───────────┬──────┤
│ │ │Cifra de │Active│
│ │Numărul mediu│afaceri │totale│
│ │anual de │anuală netă│(mii │
│ │salariaţi*7) │(mii lei/ │lei/ │
│ │ │mii €) │mii €)│
├─────┼─────────────┼───────────┼──────┤
│Total│ │ │ │
└─────┴─────────────┴───────────┴──────┘

        *7) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu există date privind numărul mediu anual de salariaţi, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate
     Datele trebuie introduse în tabelul B2 din secţiunea B.
        NOTĂ:
        Datele întreprinderilor legate cu întreprinderea solicitantă sunt extrase din situaţiile financiare anuale şi din alte date aferente acestora, consolidate dacă este cazul. La acestea se adaugă în mod proporţional datele oricărei eventuale întreprinderi partenere ale întreprinderii legate, situată imediat în aval sau în amonte de aceasta, dacă nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate.
        Acest tip de întreprinderi partenere sunt considerate ca fiind întreprinderi direct partenere cu întreprinderea solicitantă. Datele aferente acestora şi "fişa de parteneriat" trebuie introduse în secţiunea A.


        Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*8)
        *8) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)

        Numele ............................
        Funcţia:...........................
        Semnătura..........................
        Data semnării:.....................

    ANEXA 5

        la procedură
        Lista Agenţiilor
        pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Turism (AIMMT)

┌─────────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────────────────────┐
│Nr. crt. │ │Judeţe │ADRESA │TELEFON/ FAX/E-MAIL │
│AIMMT │ │arondate │ │ │
├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │ │Str. │ │
│ │ │BRAŞOV │Turnului, nr.│ │
│ │ │Braşov │5, Clădirea │0268-548.018 tel. │
│ │ │Covasna │AJOFM, et. 1,│agentia.brasov@imm.gov.ro │
│ │ │Sibiu │Braşov, C.P. │ │
│ │ │ │500152 │ │
│ ├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│ │Centrul │CLUJ- NAPOCA │ │ │
│ │teritorial │Bihor │Str. Horea, │ │
│1. Agenţia │pentru │Bistriţa │nr. 13, etaj │ │
│pentru │întreprinderi│Năsăud │3 │0264-487.224 tel. │
│întreprinderi│mici şi │Cluj │Cluj- Napoca,│agentia.cluj@imm.gov.ro │
│mici şi │mijlocii şi │Maramureş │C.P. 400174 │ │
│mijlocii şi │turism Cluj │Satu Mare │ │ │
│turism Braşov│Napoca │Sălaj │ │ │
│ ├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│ │Centrul │ │ │ │
│ │teritorial │TIMIŞOARA │Bd. Eroilor │ │
│ │pentru │Arad │de la Tisa, │0256-292.739 tel. │
│ │întreprinderi│Caraş-Severin│nr. 22, │0256-292.767 │
│ │mici şi │Hunedoara │Timişoara, │agentia.timisoara@imm.gov.ro │
│ │mijlocii şi │Timiş │C.P. 300575 │ │
│ │turism │ │ │ │
│ │Timişoara │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│2. Agenţia │ │CONSTANŢA │ │ │
│pentru │ │Brăila │Bd. Tomis, │ │
│întreprinderi│ │Buzău │nr. 79-81, │0241-661.253 tel. │
│mici şi │ │Constanţa │et. 6, │0241-661.254 tel. │
│mijlocii şi │ │Galaţi │Constanţa, │agentia.constanta@imm.gov.ro │
│turism │ │Tulcea │C.P. 900669 │ │
│Constanţa │ │Vrancea │ │ │
├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│ │Centrul │IAŞI │Bd. Tudor │ │
│ │teritorial │Bacău │Vladimirescu,│ │
│ │pentru │Botoşani │nr. 45A, Bl. │0371-402.212 tel. │
│ │întreprinderi│Iaşi │B2, parter, │agentia.iasi@imm.gov.ro │
│ │mici şi │Neamţ │Iaşi, judeţul│ │
│ │mijlocii şi │Suceava │Iaşi, C.P. │ │
│ │turism Iaşi │Vaslui │700305 │ │
│ ├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│ │Centrul │ │ │ │
│ │teritorial │ │ │ │
│ │pentru │TÂRGU MUREŞ │Str. Gheorghe│0265-311.660 tel. │
│ │întreprinderi│Alba │Doja, nr. 25,│0265-260.818 │
│ │mici şi │Harghita │Târgu Mureş, │agentia.targumures@imm.gov.ro│
│ │mijlocii şi │Mureş │C.P. 540342 │ │
│ │turism Târgu │ │ │ │
│ │Mureş │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│ │ │PLOIEŞTI │ │ │
│ │ │Argeş │Bd. │ │
│ │ │Călăraşi │Republicii, │0244-522.085 tel. │
│ │ │Dâmboviţa │nr. 12, Bl. │0244-544.054 tel. │
│ │ │Giurgiu │33, B1 – B2, │agentia.ploiesti@imm.gov.ro │
│ │ │Ialomiţa │Ploieşti, │ │
│ │ │Prahova │C.P. 100066 │ │
│ │ │Teleorman │ │ │
│ ├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│3. Agenţia │Centrul │ │ │ │
│pentru │teritorial │ │Str. │ │
│întreprinderi│pentru │BUCURESTI │Poterasi, nr.│ │
│mici şi │întreprinderi│Bucureşti │11, sector 4,│0372-768.484 │
│mijlocii şi │mici şi │Ilfov │Bucuresti, │agentia.bucuresti@imm.gov.ro │
│turism │mijlocii şi │ │C.P. 040263 │ │
│Ploieşti │turism │ │ │ │
│ │Bucureşti, │ │ │ │
│ ├─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┤
│ │Centrul │ │ │ │
│ │teritorial │CRAIOVA │Str. Ştefan │ │
│ │pentru │Dolj │cel Mare nr. │ │
│ │întreprinderi│Gorj │93, et. 3, │0251-510.785 tel. │
│ │mici şi │Mehedinţi │Craiova, C.P.│agentia.craiova@imm.gov.ro │
│ │mijlocii şi │Olt │200130 │ │
│ │turism │Vâlcea │ │ │
│ │Craiova │ │ │ │
└─────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────────────────────┘

        Contact Call-Center dedicat măsurilor de sprijin 021-9059.

    ANEXA 6

        la procedură
        ACORD DE FINANŢARE
        Nr. ..... din ...........
        În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului nr. ...../......., privind aprobarea schemei de minimis aferentă Programului naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, se încheie prezentul acord de finanţare între:
        Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Turism ...................... denumită, în continuare, AIMMT, cu sediul în ..........., str. ........... nr. ..., sectorul ...., telefon ..........., e-mail: ......................, reprezentată prin ordonator terţiar de credite, Director general ...................... şi Coordonatorul Unităţii de Implementare a Programului, (UIP) ......................, în calitate de administrator de Program,
        şi
        ....................., cu sediul în ....................., telefon ....................., înregistrată sub nr. .................. la oficiul registrului comerţului, cod fiscal nr. ........., reprezentată legal prin ....................., având funcţia de ....................., în calitate de Beneficiar, denumită în continuare Beneficiar.


    Precizări prealabile
        În prezentul Acord de Finanţare, cu excepţia situaţiilor când contextul cere altfel sau a unei prevederi contrare:
    - Toate termenele prevăzute în prezenta procedură se calculează conform Codului de procedură civilă;
    – Finanţarea nerambursabilă acordată Beneficiarului este stabilită în termenii şi condiţiile prezentului acord, ale Legii nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Ordinului Ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului nr. ...../......,

    I. Obiectul acordului
    ART. 1
         Obiectul acordului îl reprezintă ajutorul de minimis acordat, în baza cererii de rambursare şi a documentaţiei aferente, din bugetul de stat, prin Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, denumit în continuare Program, implementat de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) prin intermediul Agenţiei pentru IMM şi Turism, (AIMMT) .........., în conformitate cu prevederile Legii nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Ordinului Ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului nr. ...........

    ART. 2
        Beneficiarul poate primi ajutorul de minimis nerambursabil în valoare de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului;
        Cheltuielile efectuate, inclusiv facturile emise înaintea intrării în vigoare a acordului de finanţare, nu sunt eligibile, cu excepţia facturilor aferente consultanţei pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentei măsuri şi pentru implementare, precum şi cheltuiala cu semnătura electronică.


    II. Durata acordului
    ART. 3
        Acordul se încheie pe o perioadă de maximum 5 ani, începând cu data intrării în vigoare. Prezentul acord intră în vigoare la data de semnării de către ambele părţi.
        Acordul se desfăşoară pe parcursul a două perioade succesive, astfel:
    - o perioadă de implementare de maximum 12 luni calculate de la data intrării în vigoare a Acordului de finanţare până la depunerea cererii de rambursare (Anexa 7), dar nu mai târziu de data de 10.11.2025; Implementarea proiectului se consideră finalizată la momentul plăţii/achitării cererii de rambursare a ajutorului de minimis.
    – o perioadă de 3 ani de monitorizare, de la finalizarea implementării;

        Cele două perioade succesive de implementare şi monitorizare alcătuiesc împreună termenul contractual de maximum 5 ani în care se desfăşoară prezentul acord, conform schemei de ajutor de minimis.

    ART. 4
        Termenul-limită pentru efectuarea cheltuielilor eligibile şi pentru depunerea cererii de rambursare este .............. (se completează de către AIMMT/se preia automat de aplicaţie).


    III. Finanţare
    ART. 5
    (1) Prin Program, beneficiarul eligibil primeşte ajutor de minimis de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 200.000 lei, pentru crearea şi menţinerea a două locuri de muncă în cadrul Programului.
        Valoarea acordului de finanţare este de .......... lei, reprezentând ............ % din valoarea cheltuielilor eligibile, valoare aprobată prin Decizie privind acceptarea de principiu la finanţare, care se transmite automat de către aplicaţie în contul aplicantului.

    (2) În situaţia în care valoarea cheltuielilor eligibile solicitate la cererea de rambursare este mai mare decât ce s-a aprobat prin Decizia privind acceptarea de principiu la finanţare, atunci valoarea AFN acordată este cea stabilită în prezentul acord.
    (3) În situaţia în care valoarea cheltuielilor eligibile solicitate la cererea de rambursare este mai mică decât ce s-a aprobat prin Decizia privind acceptarea de principiu la finanţare, atunci valoarea AFN acordată este calculată prin aplicarea procentului stabilit în prezentul acord.
    (4) Decontarea se face într-o singură tranşă, conform mecanismului decontării cererilor de rambursare pentru care s-a făcut dovada achitării integrale a cheltuielilor aferente facturilor transmise. Dacă nu se respectă punctajele aferente criteriilor selectate la înscriere şi ordinea RUE, se redimensionează valoarea totală a proiectului, astfel încât condiţia aferentă acestor punctaje să fie îndeplinită.


    IV. Modalităţile de plată
    ART. 6
    (1) Beneficiarul va deschide cont curent distinct la instituţia de credit parteneră, care va fi utilizat exclusiv pentru implementarea Programului pe perioada de derulare a acestuia.
    (2) Suma reprezentând ajutor de minimis va fi eliberată după efectuarea tuturor cheltuielilor, încărcarea şi transmiterea în aplicaţia informatică a cererii rambursare (Anexa 7), însoţită de documentele justificative la procedura Programului, în caz contrar ajutorul nefiind acordat.

    ART. 7
    (1) Pentru fundamentarea plăţii ajutorului financiar nerambursabil, beneficiarul va încărca în aplicaţia informatică documentele justificative prevăzute în Anexa 7 la procedura Programului, semnate electronic de către reprezentantul legal/împuternicit.
    (2) Pentru plăţile efectuate în valută, conversia se face utilizându-se cursul de schimb BNR de la data publicării în Monitorul Oficial al României a ordinului ministrului pentru aprobarea procedurii de implementare a Programului.

    ART. 8
        În urma cererii de rambursare încărcată de către beneficiar în aplicaţia electronică, virarea efectivă a AFN către beneficiar se face după primirea de către instituţia parteneră a acordului de plată, în contul deschis de aceasta la instituţia parteneră.


    V. Drepturi şi obligaţii
    ART. 9
        Administratorul de Program:
    a) va asigura finanţarea proiectului în condiţiile acordului şi în limita fondurilor aprobate pentru Program, cuprinse în bugetul anual al acestuia;
    b) nu poate acorda plata ajutorului de minimis parţială per echipament;
    c) va refuza plata ajutorului de minimis în situaţia constatării nerespectării prevederilor schemei de finanţare şi a legislaţiei în vigoare sau a săvârşirii oricăror nereguli de ordin financiar;
    d) va monitoriza îndeplinirea indicatorilor pentru care s-a obţinut finanţare, precum şi menţinerea activităţii operaţionale/curente pentru o perioadă de minimum 3 ani începând cu data finalizării implementării proiectului. Implementarea proiectului se consideră finalizată la momentul achitării cererii de rambursare a ajutorului de minimis.
    e) va efectua monitorizarea şi controlul beneficiarilor Programului prin UIP din cadrul AIMMT/MEAT, începând cu data plăţii AFN pe întreaga perioadă de valabilitate a acordului de finanţare. Reprezentanţii MEAT/AIMMT au dreptul să verifice anunţat/inopinat, on-line sau la locaţia implementării operatorilor economici veridicitatea şi conformitatea declaraţiilor, activităţilor şi cheltuielilor făcute în cadrul măsurii.


    ART. 10
        Beneficiarul:
    a) este obligat să asigure partea de co-finanţare pentru care a obţinut punctaj la momentul înscrierii în Program şi să facă dovada acestei co-finanţări, sub sancţiunea respingerii la finanţare;
    b) este obligat să asigure implementarea proiectului în conformitate cu prevederile schemei de minimis. Beneficiarul va fi singurul răspunzător în faţa autorităţii finanţatoare pentru Program şi pentru implementarea proiectului său.
    c) este obligat să respecte obligaţiile asumate pentru care a obţinut punctaj în urma completării formularului de înscriere on-line (Anexa 1), prevederile prezentului acord de finanţare, precum şi cele ale schemei de ajutor de minimis;
    d) trebuie să accepte şi să faciliteze controlul reprezentantului MEAT/AIMMT asupra utilizării ajutorului de minimis acordat prin proiect. În caz contrar, se dispune recuperarea ajutorului de minimis.
    e) este obligat să încarce în aplicaţia electronică toate documentele prevăzute în cadrul schemei de ajutor de minimis. Administratorul de Program poate solicita oricând, prin intermediul aplicaţiei electronice, informaţii şi documente suplimentare (Solicitare de clarificare). Răspunsurile la clarificări se încarcă şi se transmit de către beneficiar în aplicaţia electronică în maximum 5 zile de la transmiterea Solicitării de clarificare. Netransmiterea în termen a clarificărilor solicitate conduce la respingerea proiectului.
    f) este obligat ca, pentru toată perioada de valabilitate a acordului de finanţare, să menţină investiţia pentru care primeşte AFN în cadrul Programului, să nu aplice amortizare accelerată pentru activele achiziţionate în cadrul programului. În caz contrar se va propune demararea procedurilor de recuperare a AFN, împreună cu dobânzile aferente;
    g) este obligat să achiziţioneze numai active noi şi să le pună în funcţiune cu respectarea reglementărilor tehnice aplicabile;
    h) este obligat să coreleze cheltuielile efectuate cu fluxul activităţilor/subactivităţilor care sunt necesare desfăşurării sau promovării activităţilor codului CAEN, autorizat până la momentul emiterii acordului de plată a cererii de rambursare, pentru care se solicită finanţare, aşa cum sunt detaliate activităţile codului CAEN în "Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN Rev. 2", cu excepţia sumei forfetare şi a cheltuielilor eligibile obligatorii;
    i) este obligat să achiziţioneze bunurile şi serviciile eligibile cu respectarea principiilor prevăzute în legislaţia în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, inclusiv principiul celor 3 E (economicitate, eficienţă şi eficacitate); În cazul în care există o suspiciune privind nerespectarea tuturor principiilor prevăzute la art. 4.9, alin. (1) din procedura programului, respectiv există diferenţe disproporţionate între preţurile de achiziţie şi preţurile medii de piaţă, AIMMT poate solicita clarificări sau poate refuza plata.
    j) este obligat să asigure în favoarea Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Turism activele corporale achiziţionate prin Program împotriva tuturor riscurilor, pe toată perioada de valabilitate a acordului de finanţare şi să cesioneze toate drepturile pe care le vor dobândi în temeiul asigurării către AIMMT. Această asigurare poate fi făcută şi anual, cu obligativitatea trimiterii către AIMMT, anual, a unei copii după aceasta la momentul reînnoirii. În situaţia unui credit punte, asigurarea activelor corporale poate fi cesionată, cu acordul AIMMT, în favoarea instituţiei partenere până la rambursarea acestuia.
    k) trebuie să deschidă cont curent distinct la instituţia de credit parteneră;
    l) are voie să schimbe la decont caracteristicile echipamentelor/utilajelor cu caracteristici mai performante, dar cu păstrarea denumirii şi cel puţin a operaţiilor pe care le efectua echipamentul iniţial;
    m) poate schimba locaţia implementării proiectului numai cu notificarea prealabilă a AIMMT .............;
    n) este obligat să nu înstrăineze şi să nu schimbe destinaţia bunurilor achiziţionate prin Program, să le menţină în stare de funcţionare şi să le păstreze în proprietatea societăţii pe întreaga perioadă de valabilitate a acordului de finanţare. În caz contrar, se va propune demararea procedurilor de recuperare a alocaţiei financiare nerambursabile, împreună cu dobânzile aferente.
    o) este obligat să menţină minim numărul locurilor de muncă pentru care a primit finanţare, pentru o perioadă de minimum 12-24 luni din momentul finalizării implementării proiectului, adică pe perioada asumată prin formularul de finanţare (Anexa 1). În cazul în care, în perioada menţionată, acestea se vacantează din diverse cauze, beneficiarul este obligat ca, în termen de maximum 45 de zile, să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând numărul minim pentru care a primit finanţate. Menţinerea numărului minim de locuri de muncă create prin proiect pe parcursul perioadei de valabilitate a acordului de finanţare, se va verifica de către AIMMT .......... în cadrul procesului de monitorizare; Locul de muncă se consideră a fi creat prin proiect dacă este creat şi ocupat între data semnării acordului de finanţare şi data emiterii acordului de plată a cererii de rambursare, de către o persoană care nu a avut raporturi de muncă în ultimele 6 luni cu întreprinderea aplicantă, anterior semnării acordului de finanţare. În perioada de menţinere a locului/locurilor de muncă, un contract de muncă nu poate fi suspendat de mai mult de 2 ori, cu excepţia situaţiilor excepţionale impuse prin legislaţie specială emisă de autorităţilor competente.
    p) are obligaţia de a face dovada creării noilor locuri de muncă până la momentul emiterii acordului de plată a cererii de rambursare, cu contractele individuale de muncă înregistrate cu normă întreagă, încheiate pe perioadă nedeterminată, extras REGES, Registru salariaţi din Revisal şi Raport pe salariat din REVISAL;
    q) nu poate înstrăina părţi sociale/acţiuni ale societăţii într-un procent mai mare de 49%, cu excepţiile prevăzute în Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels, în perioada contractuală de implementare şi monitorizare, sub sancţiunea respingerii de la finanţare.



    VI. Răspunderea contractuală
    ART. 11
        Administratorul de Program nu răspunde, în nicio situaţie şi pentru niciun motiv, pentru pagubele sau prejudiciile suferite de bunurile achiziţionate în cadrul programului pe tot parcursul derulării acordului şi nici nu poate accepta vreo pretenţie de compensare sau cerere de plată legate de aceste situaţii.

    ART. 12
        În cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperă sumele necesare finanţării proiectului, administratorul de Program este exonerat de orice răspundere.

    ART. 13
        Administratorul de Program este exonerat de orice răspundere asociată oricărei pretenţii sau acţiuni cauzate de încălcarea regulilor, reglementărilor sau legislaţiei de către beneficiar, angajaţii acestuia, ori de persoanele care răspund de aceşti angajaţi, precum şi urmare a încălcării drepturilor aparţinând terţelor părţi.

    ART. 14
        Reprezentanţii Ministerului sau ai AIMMT au dreptul să verifice atât la sediul operatorilor economici, cât şi la cel al furnizorilor veridicitatea şi conformitatea declaraţiilor, activităţilor şi cheltuielilor făcute în cadrul Programului. Beneficiarul AFN trebuie să accepte şi să faciliteze controlul reprezentanţilor Ministerului/AIMMT/instituţiei partenere asupra utilizării alocaţiei financiare nerambursabile acordate prin acest program.

    ART. 15
    a) În cazul în care, în urma controalelor efectuate de reprezentanţii MEAT/AIMMT sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului, se constată că beneficiarii au făcut declaraţii incomplete/nereale şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine ajutorul de minimis, sau se constată că nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în acordul de finanţare (Anexa 6) sau în legislaţia schemei de ajutor, UIP din cadrul AIMMT va propune recuperarea totală a ajutorului acordat şi va anunţa MEAT că a fost declanşată recuperarea ajutorului de minimis împreună cu dobânzile aferente.
    b) În cazul în care, se identifică de către alte instituţii abilitate sau de către organele de urmărire penală, oricând pe perioada contractuală, fapte incriminate de Codul Penal sau de alte Legi speciale săvârşite de societăţi, reprezentanţi legali, acţionari/asociaţi/administratori în legătură cu obţinerea sau utilizarea frauduloasă a fondurilor europene şi/sau publice, cererea de finanţare se respinge sau, după caz, ajutorul acordat este recuperat împreună cu dobânzile aferente.

    ART. 16
        Beneficiarul îşi asumă responsabilitatea în faţa terţelor părţi, inclusiv răspunderea pentru fapte sau prejudicii de orice fel cauzate de acesta în limita derulării acordului. Acordul angajează răspunderea solidară a beneficiarului şi succesorilor săi pe de o parte, iar pe de altă parte, a administratorului de Program şi succesorilor acestuia.


    VII. Conflict de interese
    ART. 17
        Beneficiarul se angajează să ia toate măsurile necesare pentru a evita conflictele de interese şi va informa imediat administratorul de Program despre orice situaţie care cauzează sau ar putea cauza un asemenea conflict. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi/sau AIMMT poate refuza plata AFN în situaţia identificării unor legături de rudenie, inclusiv soţ/soţie, până la gradul II inclusiv şi afini până la gradul II inclusiv între structurile acţionariatului beneficiarului şi furnizorii acestuia sau atunci când ofertantul câştigător deţine pachetul majoritar de acţiuni în două firme participante pentru acelaşi tip de achiziţie în cadrul achiziţiilor realizate de solicitanţii privaţi ai fondurilor nerambursabile.


    VIII. Clauza de confidenţialitate
    ART. 18
        În înţelesul prezentului acord, informaţii confidenţiale sau secrete includ datele referitoare la informaţiile prevăzute în situaţiile financiare ale beneficiarului, aşa cum sunt ele prezentate în documentele contabile depuse.

    ART. 19
        Părţile se obligă să nu dezvăluie pe durata acordului şi să nu utilizeze vreo informaţie confidenţială sau secretă obţinută pe parcursul acordului în legătură cu cealaltă parte.

    ART. 20
        Părţile convin că termenele şi clauzele prezentului acord sunt confidenţiale, fiecare dintre părţi obligându-se să nu transmită terţilor documente, date sau informaţii rezultate din derularea acestuia, cu excepţia cazului în care informaţiile sunt furnizate organelor abilitate ale statului în exercitarea atribuţiilor ce le revin.

    ART. 21
        Părţile vor lua măsurile care se impun pentru respectarea de către personalul propriu a prevederilor art. 19 şi 20.


    IX. Modificarea acordului
    ART. 22
        Orice modificare a prezentului acord se face prin act adiţional, semnat de ambele părţi, care face parte integrantă din acord.

    ART. 23
        Valoarea totală a acordului poate fi modificată de către administrator de Program, dar numai în sensul diminuării, în cazul constatării nerespectării de către beneficiar a clauzelor acordului sau în cazul solicitării exprese a beneficiarului.


    X. încetarea acordului
    ART. 24
     Acordul încetează de drept la termenul prevăzut în cap. II art. 3.

    ART. 25
        Acordul poate înceta prin reziliere la iniţiativa administratorului de Program, fără acordarea niciunui preaviz, fără a plăti niciun fel de compensaţie şi fără nicio altă formalitate, atunci când beneficiarul:
    a) nu îşi îndeplineşte oricare dintre obligaţiile asumate prin Acord sau prevăzute în procedura de implementare a programului;
    b) intră în insolvenţă, reorganizare judiciară, închidere operaţională, lichidare judiciară, faliment, radiere sau îşi suspendă activitatea la ONRC, în această situaţie beneficiarul fiind obligat să înştiinţeze AIMMT în termen de maximum 5 zile calendaristice din momentul apariţiei situaţiilor inserate;
    c) a făcut declaraţii false sau incomplete pentru a obţine finanţarea prevăzută în acord sau furnizează rapoarte ce nu reprezintă realitatea;
    d) Beneficiarul şi/sau reprezentanţii legali, acţionari/asociaţi/administratori a/au comis/comite nereguli de ordin financiar sau acte de corupţie, stabilite printr-o hotărâre judecătorească definitivă;


    ART. 26
    (1) Rezilierea acordului din motive precizate la art. 25, conduce la excluderea beneficiarului de la posibilitatea de a obţine sprijin financiar de la bugetul de stat în cadrul oricărui Program finanţat de la bugetul de stat/fonduri structurale administrate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pe o perioadă de 3 ani de la data constatării neîndeplinirii condiţiilor care au condus la încetarea acordului şi la restituirea de către beneficiar în întregime a sumelor de care a beneficiat, cu dobânzile datorate de la data plăţii până la data recuperării sau a rambursării.
    (2) Acordul poate fi reziliat şi finanţarea nerambursabilă acordată va fi recuperată şi în cazul în care beneficiarul nu creează şi menţine numărul locurilor de muncă pentru care a primit finanţare, obiectele/bunurile, fie ele mobile sau imobile, finanţate în cadrul prezentului acord, nu sunt folosite conform scopului destinat, activitatea operatorului economic se suspendă/devine inactivă, precum şi în cazul în care acestea sunt vândute, închiriate (cu excepţia activităţilor de închiriere) sau înstrăinate sub orice formă prevăzută de legislaţia în vigoare, oricând pe perioada de valabilitate a prezentului acord, aşa cum este stabilită la art. 3.


    XI. Cesiune
    ART. 27
        Beneficiarul nu poate ceda sau transfera prezentul acord sau oricare dintre creanţele sau obligaţiile rezultând din acesta în favoarea sau în sarcina unei terţe părţi.

    ART. 28
        Prezentul acord se supune legislaţiei româneşti.

    ART. 29
        Eventualele litigii ivite în legătură cu prezentul acord vor fi soluţionate pe cale amiabilă.
        În cazul în care acest lucru nu este posibil, litigiul va fi adus spre soluţionare instanţei judecătoreşti competente.


    XII. Forţa majoră
    ART. 30
        Forţa majoră exonerează părţile de răspundere în cazul imposibilităţii derulării acordului, executării necorespunzătoare sau cu întârziere a obligaţiilor asumate prin prezentul acord.

    ART. 31
        Prin forţă majoră se înţelege un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil ori insurmontabil, apărut după încheierea acordului, care împiedică părţile să îşi execute obligaţiile asumate.

    ART. 32
        Cazurile de forţă majoră vor fi certificate conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

    ART. 33
        Partea care invocă forţă majoră este obligată să notifice celeilalte părţi în termen de 5 zile, prin serviciul de poştă clasic sau prin e-mail ori prin aplicaţia electronică, existenţa şi data de începere a evenimentului sau împrejurările considerate ca forţă majoră, fiind obligată să ia toate măsurile posibile pentru limitarea consecinţelor produse de un asemenea caz.


    XIII. Dispoziţii finale
    ART. 34
        Prezentul acord reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere verbală dintre acestea, anterioară sau ulterioară lui şi intră în vigoare la data semnării de către ambele părţi.

    ART. 35
        Prezentul acord de finanţare este anexă şi se completează cu prevederile procedurii de implementare a programului prin Ordinul Ministrului nr. ............



┌─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│ │Beneficiar, │
├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Agenţia pentru IMM şi Turism, │..............................................│
│.................................................│ │
├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Ordonator terţiar de credite, │Reprezentant legal/funcţia, │
│................................................ │............................................ │
│(semnătura electronică) │(semnătura electronică) │
├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Control financiar preventiv propriu, │ │
│............................................. │ │
│(semnătura electronică) │ │
├─────────────────────────────────────────────────┤ │
│Compartiment economic, juridic │ │
│resurse umane şi administrativ, │ │
│................................................ │ │
│(semnătura electronică) │ │
├─────────────────────────────────────────────────┤ │
│Coordonator UIP │ │
│............................................. │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘


    ANEXA 7

        la procedură
        CERERE-TIP DE RAMBURSARE A AJUTORULUI DE MINIMIS
        (Se completează toate rubricile din formularul-tip în limba română)
        Subscrisa .................. având datele de identificare menţionate mai jos, reprezentată legal prin dl/dna .................. identificat(ă) cu B.I./C.I. seria ... nr. ... eliberat la data de ..............., cu domiciliul în localitatea ................. str ................... nr. ... bl. ... sc. ... ap. ... sectorul/judeţul............, cod poştal ............ solicit eliberarea alocaţiei financiare nerambursabile în condiţiile prevederilor procedurii de implementare a programului aprobată prin Ordinul Ministrului nr. ...................
        Datele de identificare ale operatorului economic:
        Denumirea operatorului economic ....................................
        Data înregistrării .................................................
        Nr. de ordine la Oficiul Registrul Comerţului ......................
        Codul unic de înregistrare .........................................
        Sediul/Adresa ......................................................
        Telefon .................. Fax .................. E-mail............
        Cont bancar .................. deschis la Banca ....................
     Nr. Acord de finanţare (anexa 6) ...................................

        Anexez la prezenta:
    a) formularul de decont prevăzut în anexa nr. 8 la prezenta procedură;
    b) documentele justificative în ordinea activităţilor completate în formularul de decont:
    - declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului că activul/activele achiziţionat/achiziţionate este/sunt nou/noi şi puse în funcţiune la locul implementării proiectului şi că nu aplică pentru acesta/acestea, amortizarea accelerată prevăzută în Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
    – contract/poliţa de asigurare pentru bunurile achiziţionate prin program împotriva tuturor riscurilor, cesionată în favoarea AIMMT/instituţie parteneră;
    – copia certificată a cărţii de identitate a mijlocului de transport achiziţionat, din care să rezulte categoria de folosinţă, după caz;
    – pentru toate documentele provenite din străinătate vor fi prezentate traduceri autorizate;
    – dovada achiziţiei proprietăţii pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ, inclusiv pentru corturi pentru organizare evenimente şi baloane presostatice (contract de vânzare-cumpărare), raportul de evaluare a activului întocmit de expert autorizat ANEVAR şi extras de carte funciară din care să reiasă destinaţia non-locativă a spaţiului, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/producţie/prestări servicii/comerţ, corturi pentru organizare evenimente şi baloane presostatic;
    – pentru licenţe şi software - factura fiscală, tradusă în limba română de către un traducător autorizat (pentru furnizori externi), contract din care să reiasă obiectul cheltuielii;
    – pentru cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale - factură fiscală, în original şi copie certificată, copie certificată după diploma de absolvire, dovadă a pregătirii antreprenoriale.
    – Exemple de documente care atestă cunoştinţele antreprenoriale şi/sau digitale: diplomă de licenţă/master/doctorat/atestat/adeverinţă/certificat, eliberate Ministerul Educaţiei; certificate de absolvire a unor cursuri de pregătire antreprenorială/competenţe digitale, eliberate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei; certificate/diplome eliberate de către UNCTAD Geneva;
    – pentru consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul programului şi/sau implementarea proiectului - contractul de prestări servicii cu furnizorul de servicii de consultanţă*1); statutul (ONG, asociaţii, fundaţii etc.) sau certificatul constatator al furnizorului de consultanţă pentru întreprinderile definite conform Legii nr. 346/2004, cu codul CAEN autorizat din clasa 70 (în copie certificată), factură fiscală, în original şi copie certificată, proces-verbal privind execuţia contractului de consultanţă.
        *1) În contract se va preciza perioada de desfăşurare a activităţii şi obiectul serviciilor de consultanţă furnizate.

    – pentru locul/locurile de muncă nou create în cadrul proiectului - dovada creării acestora se va face cu contractul individual de muncă înregistrat, cu normă completă, încheiat pe perioada nedeterminată, extras REGES, Registru salariaţi din Revisal şi Raport pe salariat din REVISAL şi, ulterior , pe o perioadă de raportare de doi ani după finalizarea implementării proiectului, se va face dovada menţinerii acestora cu documentele prevăzute de legislaţia în vigoare (extras REGES, Registru salariaţi din Revisal şi Raport pe salariat din REVISAL).
    – pentru fiecare tip de cheltuială efectuată şi depusă spre rambursare, cu excepţia sumei forfetare se anexează facturile în original, însoţite de instrumentele care dovedesc efectuarea plăţii integrale (ordine de plată/chitanţă/foaie de vărsământ/bilet la ordin trecut prin bancă şi plătit prin bancă/dispoziţii de plată interne şi externe, traduse autorizat în limba română, extras de cont).


        Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*2)
        *2) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)

        Numele ............................
        Funcţia:...........................
        Semnătura..........................
        Data semnării:.....................

    ANEXA 8

        la procedură
        FORMULAR DE DECONT
        Denumirea operatorului economic ...................

┌────┬───────────┬───────────┬────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────┬───────┬───────┐
│Nr. │ │ │Factura │Instrumente de plată*3) │ │ │ │
│Crt.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┤ │ ├───────┬────────┬───────┼────────────┬───┬────┬───────┤ │ │ │
│ │ │ │ │ │Valoare│ │ │ │ │ │Valoare│Valoare│
│ │Denumirea │ │ │ │din │ │ │ │ │Valoare │ajutor │ajutor │
│ │cheltuielii│Serie sau │ │ │factură│ │ │ │ │ajutor de│de │de │
│ │si nr de │număr de │ │ │cu TVA │ │ │ │ │minimis │minimis│minimis│
│ │bucăţi*1) │inventar*2)│Nr. │Data ├───────┤Felul │Nr.│Data│Valoare│solicitat│aprobat│aprobat│
│ │ │ │Factură│facturii│Valoare│documentului│ │ │cu TVA │ │UIP*4) │UMCR │
│ │ │ │ │ │din │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │factură│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │fără │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │TVA │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────────┼───┼────┼───────┼─────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ ├───────┤ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────────┼───┼────┼───────┼─────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ ├───────┤ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────────┼───┼────┼───────┼─────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ ├───────┤ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴───────────┴───────────┴───────┴────────┼───────┼────────────┴───┴────┼───────┼─────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
│TOTAL ├───────┤ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────────┴───────┴─────────────────────┴───────┴─────────┴───────┴───────┘

        *1) Se va completa cu nr. de bucăţi.
        *2) Se va completa de către beneficiar cu seria bunului sau nr. de inventar.
        *3) Ordine de plată/chitanţă/cotor filă CEC/foaie de vărsământ,bilet la ordin, dispoziţii de plată externe în cazul importurilor,traduse în limba română şi legalizate.
        *4) Se va completa de AIMMT.
        Pentru plăţile efectuate în valută, conversia se face utilizându-se cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data publicării Ordinului în Monitorul Oficial.
        Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*5)
        *5) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)

        Numele ............................
        Funcţia:...........................
        Semnătura..........................
        Data semnării:.....................
        Viza UIP*6)
        *6) Se va completa de AIMMT

┌─────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │Coordonator│Verificator│Verificator│
├─────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Nume şi │ │ │ │
│prenume │ │ │ │
├─────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Semnătura│ │ │ │
├─────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Data │ │ │ │
├─────────┼───────────┴───────────┴───────────┤
│Aprobat │ │
│(lei) │ │
└─────────┴───────────────────────────────────┘

        Viza UMCR*6)
        *6) Se va completa de AIMMT

┌─────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │Coordonator│Verificator│Verificator│
├─────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Nume şi │ │ │ │
│prenume │ │ │ │
├─────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Semnătura│ │ │ │
├─────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Data │ │ │ │
├─────────┼───────────┴───────────┴───────────┤
│Bun de │ │
│plată │ │
│(lei) │ │
└─────────┴───────────────────────────────────┘


    ANEXA 9

        la procedură
        CERERE-TIP
        DE RENUNŢARE TOTALĂ SAU PARŢIALĂ LA FINANŢAREA PENTRU CARE
        EXISTĂ DECIZIE PRIVIND ACCEPTAREA DE PRINCIPIU LA FINANŢARE
        (Se completează în cazul modificării uneia dintre condiţiile
        în care s-a semnat acordul de finanţare)
        Subscrisa ..................... având datele de identificare menţionate la secţiunea A, reprezentată legal prin dl/dna ................, având calitatea de ............ renunţ la finanţarea pentru categoriile de cheltuieli prezentate în secţiunea B.
    SECŢIUNEA A.
    Prezentarea operatorului economic
        Denumirea operatorului economic ..........................................
        Adresa ...................................................................
        Telefon .............. Fax .............E-mail ..................... Cod poştal.......
        Data înregistrării .....................
        Nr. de ordine în Registrul Comerţului ....................................
        Codul unic de înregistrare ...............................................
     Nr. Acord de finanţare (anexa 6) .........................................
        Valoarea totală pentru care se solicită renunţarea la finanţare .....................
        Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*1)
        *1) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)

        Numele ............................
        Funcţia:...........................
        Semnătura..........................
        Data semnării:.....................
        Notă: această cerere se completează numai în cazul în care se renunţă în totalitate la finanţare sau la cel puţin una dintre cheltuieli.
    SECŢIUNEA B.
    Cheltuieli pentru care se solicită renunţarea 1a finanţare în cadrul Programului

┌────┬────────────┬────┬──────┬───────┬───────┬───────┬─────────┬───────────┬───────────┬────┐
│ │Element de │ │ │ │ │ │ │Cod │ │ │
│ │investiţie/ │ │Preţ │ │Valoare│ │ │clasificare│ │ │
│Nr. │Cheltuieli │Nr │unitar│Procent│fără │Valoare│Valoare │H.G. 2139/ │Justificare│Obs.│
│Crt.│operaţionale│Buc.│fără │TVA │TVA │TVA │eligibilă│2004 │cheltuială │ │
│ │Denumire │ │TVA │ │ │ │ │(Clasă │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │cheltuieli)│ │ │
├────┼────────────┼────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┼───────────┼────┤
│ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴────┴──────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴───────────┴───────────┴────┘

    SECŢIUNEA C.

        Declaraţie pe propria răspundere
    Subsemnatul (a) ...................., identificat (ă) cu B.I./C.I. seria ..... nr. ...... eliberat la data de ...................., cu domiciliul în localitatea .................... str. .................... nr. ... bl. ... sc. ... ap .... sectorul/judeţul ......., în calitate de reprezentant legal al operatorului economic ...................., declar pe propria răspundere că renunţ (total/parţial) la finanţarea în valoare de ....... lei, pentru care am primit Decizia privind acceptarea de principiu la finanţare nr. .......
        Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*2)
        *2) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)

        Numele ............................
        Funcţia:...........................
        Semnătura..........................
        Data semnării:.....................

    ANEXA 10

        la procedură
        MODEL ÎMPUTERNICIRE
        Subsemnatul/Subsemnata ....................., legitimat prin BI/CI seria .... nr. ...., având funcţia de ....................., reprezentant legal al ....................., CUI ....................., cu sediul în ....................., împuternicesc pe Dl/Dna ....................., să reprezinte entitatea pe care o reprezint legal, în toate acţiunile necesare implementării Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, aprobat prin Ordinul nr. .........
        Împuternicitul va întreprinde toate acţiunile şi va semna toate documentele necesare entităţii juridice ..................... în implementarea programului, în numele şi pentru Reprezentantul legal.
        Reprezentant legal al .....................
        Nume Prenume .....................
        Data .....................
        Semnătura, .....................

    ---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016