Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 12 iulie 2024  de evaluare pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 12 iulie 2024 de evaluare pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice

EMITENT: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 765 din 5 august 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.946 din 12 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 765 din 5 august 2024.
──────────
    ART. 1
    Procedura de evaluare pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice cuprinde:
    1. etapa de preevaluare (evaluarea documentaţiei);
    2. etapa de evaluare pe teren.


    ART. 2
    (1) Documentaţia pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice/prelungirea statutului de destinaţie ecoturistică se transmite electronic la adresa de e-mail ecodestinatii@mturism.ro sau prin poştă, se înregistrează la registratura generală a autorităţii centrale cu atribuţii în domeniul turismului şi apoi la direcţia de specialitate.
    (2) Aplicant în cadrul acestui program de certificare este liderul parteneriatului local sau membrul parteneriatului local, constituit conform criteriului A.1.1 din anexa nr. 12 la Strategia naţională de dezvoltare a ecoturismului - context, viziune şi obiective - 2019-2029, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 358/2019, cu modificările şi completările ulterioare, delegat să depună documentaţia.

    ART. 3
    (1) Documentaţia pentru desemnarea ca destinaţie ecoturistică include solicitarea aplicantului, însoţită de:
    a) o prezentare a zonei, cu descrierea principalelor obiective turistice naturale şi culturale;
    b) un document în care va fi descris modul de îndeplinire/ neîndeplinire a fiecărui criteriu/subcriteriu prevăzut în anexa nr. 12 la Strategia naţională de dezvoltare a ecoturismului - context, viziune şi obiective - 2019-2029, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 358/2019, cu modificările şi completările ulterioare, cu ataşarea de materiale/documente/fotografii/hărţi justificative, conform specificaţiilor prezentate în anexa la prezenta procedură.

    (2) În urma analizei documentaţiei, Comisia are dreptul să solicite clarificări, respectiv informaţii/documente suplimentare, în termen de maximum 30 de zile de la primirea acesteia.
    (3) Aplicantul are obligaţia de a răspunde solicitării de clarificare în termen de maximum 30 de zile, în caz contrar Comisia propunând neacordarea statutului de destinaţie ecoturistică şi clasarea documentaţiei.

    ART. 4
    (1) Etapa de preevaluare se încheie cu întocmirea unui raport preliminar prin care se propune:
    a) trecerea în etapa a doua, etapa de evaluare pe teren, în cazul în care aplicantul îndeplineşte punctajul minim acceptat pentru fiecare criteriu. Se poate solicita ca anumite documente/ materiale să fie pregătite pentru etapa de evaluare pe teren;
    b) neacordarea statutului de destinaţie ecoturistică, în baza documentaţiei primite şi pe baza raportului de evaluare semnat de către membrii Comisiei.

    (2) Propunerea se supune spre aprobare conducerii instituţiei şi decizia se comunică aplicantului în termen de maximum 60 de zile de la data primirii documentaţiei. În cazul în care s-au solicitat clarificări, termenul se prelungeşte cu perioada necesară soluţionării acestora, dar nu mai mult de 30 de zile.

    ART. 5
    (1) Etapa de evaluare pe teren constă în:
    a) organizarea vizitei de evaluare pe teren, la o dată convenită de Comisie cu reprezentanţii instituţiei/organizaţiei aplicante;
    b) deplasarea în cadrul destinaţiei a unei echipe formate din minimum trei persoane din cadrul Comisiei, dintre care cel puţin una din partea autorităţii publice centrale cu atribuţii în domeniul turismului;
    c) analiza pe teren a îndeplinirii criteriilor, corelat cu informaţiile primite în prima etapă de preevaluare.

    (2) După etapa de evaluare pe teren, Comisia are dreptul de a solicita noi clarificări într-un interval de 10 zile.
    (3) Aplicantul are obligaţia de a răspunde solicitării de clarificare în termen de maximum 30 de zile, în caz contrar Comisia propunând neacordarea statutului de destinaţie ecoturistică şi clasarea documentaţiei.
    (4) Pe baza analizei documentaţiei şi a evaluării pe teren, Comisia întocmeşte un raport final de evaluare, în care sunt trecute observaţiile şi eventualele recomandări ale acesteia, şi propune acordarea/neacordarea statutului de destinaţie ecoturistică.
    (5) Decizia de acordare/neacordare a statutului de destinaţie ecoturistică, aprobată de conducerea autorităţii publice centrale cu atribuţii în domeniul turismului, se comunică aplicantului în termen de maximum 30 de zile de la data efectuării vizitei de evaluare. În cazul în care s-au solicitat clarificări suplimentare, termenul se prelungeşte cu perioada necesară soluţionării acestora, dar nu mai mult de 30 de zile.

    ART. 6
    Statutul de destinaţie ecoturistică se obţine pentru o perioadă de maximum trei ani, putând fi prelungit la solicitarea aplicantului pe o perioadă similară.

    ART. 7
    (1) Pentru ca statutul de destinaţie ecoturistică să fie prelungit, în termenul de valabilitate, aplicantul trebuie să transmită o solicitare însoţită de documentaţia prevăzută la art. 3 alin. (1), la care se adaugă:
    a) un document în care să fie explicat modul de îndeplinire a recomandărilor formulate de către Comisie la obţinerea statutului de destinaţie ecoturistică;
    b) o declaraţie pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul în declaraţii, din care să reiasă faptul că toate informaţiile transmise în cadrul documentaţiei sunt conforme cu adevărul.

    (2) În cazul în care se doreşte extinderea unei destinaţii ecoturistice, în cadrul solicitării de prelungire a statutului sunt menţionate expres unităţile administrativ-teritoriale care se alătură destinaţiei. În cadrul documentaţiei se ataşează acordul de parteneriat semnat de membrii activi şi/sau hotărârea/ hotărârile consiliului local prin care s-a decis aderarea la acordul de parteneriat, precum şi harta destinaţiei cu noile limite.
    (3) În situaţia în care anumite unităţi administrativ-teritoriale nu mai doresc să facă parte din cadrul destinaţiei ecoturistice, în cadrul solicitării transmise se menţionează acest lucru. Solicitarea va fi însoţită de hotărârea consiliului local prin care s-a decis ieşirea din cadrul parteneriatului sau de noul acord de parteneriat semnat de membrii activi. De asemenea, tot în cadrul documentaţiei se va ataşa şi harta destinaţiei cu noile limite.
    (4) În urma analizei documentaţiei, Comisia are dreptul să solicite clarificări, respectiv informaţii/documente suplimentare, în termen de maximum 30 de zile de la primirea documentaţiei.
    (5) Aplicantul are obligaţia de a răspunde solicitării de clarificare în termen de maximum 30 de zile, în caz contrar Comisia propunând neprelungirea statutului de destinaţie ecoturistică şi clasarea documentaţiei.
    (6) Este obligatorie evaluarea pe teren, cu respectarea procedurii prevăzute la art. 5 alin. (1)-(3):
    a) în cazul în care în urma evaluării documentaţiei se constată neconcordanţe sau există suspiciuni de neîndeplinire a criteriilor ce au condus la acordarea statutului;
    b) au trecut cel puţin şapte ani de la ultima evaluare pe teren.

    (7) Procedura de evaluare se finalizează cu întocmirea unui raport final, în care sunt trecute observaţiile şi eventualele recomandări ale Comisiei şi prin care se propune prelungirea/ neprelungirea statutului de destinaţie ecoturistică.
    (8) Decizia de prelungire/neprelungire a statutului de destinaţie ecoturistică, aprobată de conducerea autorităţii publice centrale cu atribuţii în domeniul turismului, se comunică aplicantului în termen de maximum 60 de zile de la data primirii documentaţiei. În cazul în care s-au solicitat clarificări sau s-a urmat procedura de evaluare pe teren, termenul se prelungeşte în mod corespunzător.

    ART. 8
    (1) Împotriva deciziei prin care se dispune acordarea/neacordarea sau, după caz, prelungirea/neprelungirea statutului de destinaţie ecoturistică aplicantul poate depune contestaţie în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării acesteia.
    (2) În cazul depunerii contestaţiei la termenul stabilit, aceasta va fi soluţionată în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea acesteia de o comisie de contestaţii formată din cel puţin doi membri/membri supleanţi care nu au luat parte la procesul de evaluare, iar răspunsul va fi transmis în scris.

    ART. 9
    Ghidul de depunere a documentaţiei este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură.

    ANEXA 1

    la procedură
    GHID DE DEPUNERE A DOCUMENTAŢIEI

┌────────────────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ │ │Valoare punctaj │ │
│Criteriu │Indicator ├─────────────────────────┬─────────────────┬────────┤Informaţii transmise de aplicant │
│ │ │2 puncte │1 punct │Minim │ │
│ │ │ │ │acceptat│ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│(1) │(2) │(3) │(4) │(5) │(6) │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0. Precondiţii │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0.1. │ │ │ │ │ │
│Atractivitate │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0.1.1. Existenţa│ │ │ │ │- lista ariilor naturale protejate│
│a cel puţin o │Ariile naturale │Există cel puţin o arie │ │ │din cadrul destinaţiei │
│arie naturală │protejate din │naturală protejată │ │2 │- link către actul normativ prin │
│protejată în │cadrul │desemnată în cadrul │ │ │care aceasta a fost declarată/ │
│interiorul │destinaţiei │destinaţiei. │ │ │actele normative prin care acestea│
│destinaţiei │ │ │ │ │au fost declarate │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Resursele │ │ │
│ │ │ │turistice │ │- lista monumentelor istorice din │
│ │ │ │antropice ale │ │destinaţie (http://www.cultura.ro/│
│0.1.2. Existenţa│ │Resursele turistice │zonei sunt │ │lista-monumentelor-istorice) │
│unor resurse │ │antropice ale zonei sunt │identificate şi │ │- lista muzeelor acreditate (a se │
│turistice │Lista resurselor │identificate şi sunt deja│sunt deja │ │vedea baza de date dezvoltată de │
│antropice, care │turistice │promovate în circuite │promovate în │1 │Institutul Naţional al │
│să crească │antropice │turistice. Există cel │circuite │ │Patrimoniului - http:// │
│atractivitatea │ │puţin un monument istoric│turistice. Există│ │ghidulmuzeelor.cimec.ro/) │
│destinaţiei │ │categoria A. │cel puţin un │ │- link către site-ul web al │
│ │ │ │monument istoric │ │destinaţiei, secţiunea dedicată │
│ │ │ │categoria B sau │ │obiectivelor turistice │
│ │ │ │declarat la nivel│ │ │
│ │ │ │local. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0.2. │ │ │ │ │ │
│Accesibilitate │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0.2.1. Existenţa│ │ │ │ │ │
│unui drum rutier│ │ │Există cel puţin │ │ │
│cu indicatoare │Drumurile rutiere│ │un drum rutier de│ │- lista drumurilor rutiere din │
│specifice │din cadrul │Există cel puţin un drum │acces în │ │cadrul destinaţiei (autostradă, │
│destinaţiei cel │destinaţiei, cu │de acces modernizat şi │destinaţie │1 │drum expres, drum naţional, drum │
│puţin până la │indicatoare │semnalizat cu indicatoare│semnalizat cu │ │judeţean) │
│unul dintre │specifice │specifice destinaţiei. │indicatoare │ │- fotografii relevante cu │
│punctele de │ │ │specifice. │ │indicatoarele specifice │
│acces în │ │ │ │ │ │
│destinaţie │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Mijloacele de │Transportul public │ │ │ │
│0.2.2. Existenţa│transport în │asigură facilităţi │ │ │- programul mijloacelor de │
│unor mijloace de│comun spre │speciale diverselor │ │ │transport în comun, cu │
│transport în │destinaţie şi în │tipuri de turişti: │ │ │evidenţierea facilităţilor │
│comun spre │interiorul │persoane cu nevoi │Există o formă de│1 │specifice pentru diferite tipuri │
│destinaţie şi, │destinaţiei │speciale, cicloturişti, │transport public.│ │de turişti (linkuri către paginile│
│dacă este cazul,│(pentru │persoane cu bagaj │ │ │operatorilor de transport/link │
│în interiorul │destinaţii cu mai│voluminos (de exemplu, │ │ │către pagina web a destinaţiei, │
│destinaţiei │mult de două │rucsac) etc. │ │ │dacă informaţia se găseşte acolo) │
│ │localităţi) │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Informaţia este │ │ │
│ │ │ │disponibilă pe │ │- link către pagina web a │
│0.2.3. Existenţa│ │Informaţia în legătură cu│internet sau în │ │destinaţiei - copii ale │
│informaţiei în │Informaţia legată│modalităţile de acces │alte materiale │ │materialelor de informare/ │
│legătură cu │de modalităţile │este publică pe internet │doar parţial, dar│1 │promovare în care se regăsesc │
│modalităţile de │de acces │şi în alte materiale de │există un plan de│ │informaţii despre modalităţile de │
│acces în zonă │ │promovare. │completare a │ │acces în destinaţie │
│ │ │ │informaţiei cu │ │ │
│ │ │ │termen clar. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0.3. Nivel minim│ │ │ │ │ │
│de servicii │ │ │ │ │ │
│turistice │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0.3.1. Existenţa│ │ │ │ │- lista structurilor de primire │
│unor structuri │ │ │ │ │turistică cu funcţiuni de cazare │
│de primire │Numărul de locuri│ │ │ │clasificate (extras din baza de │
│turistice cu │de cazare în │ │ │ │date a autorităţii publice │
│funcţiuni de │structuri de │Minimum 50 de locuri │ │2 │centrale din domeniul turismului │
│cazare, a căror │primire │ │ │ │cu structurile de cazare │
│capacitate │clasificate │ │ │ │clasificate din cadrul destinaţiei│
│totală să fie de│ │ │ │ │- https://turism.gov.ro/web/ │
│minimum 50 de │ │ │ │ │autorizare-turism/) │
│locuri │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0.3.2. Existenţa│ │ │ │ │ │
│unor structuri │Raportul dintre │ │ │ │ │
│de primire │structurile │Minimum 75% din │Minimum 50% din │ │- raportul calculat pe baza │
│turistice cu │clasificate de │structurile de primire │structurile de │ │datelor furnizate la criteriul │
│funcţiuni de │mici dimensiuni │turistice cu funcţiuni de│primire turistice│1 │0.3.1 (lista structurilor de │
│cazare de mici │şi numărul total │cazare sunt de mici │cu funcţiuni de │ │primire turistice cu funcţiuni de │
│dimensiuni │de structuri de │dimensiuni. │cazare sunt de │ │cazare clasificate) │
│(maximum 15 │cazare │ │mici dimensiuni. │ │ │
│camere/spaţiu de│ │ │ │ │ │
│cazare) │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un plan │ │ │
│ │ │ │sub formă de │ │ │
│ │Structurile de │ │document scris, │ │ │
│0.3.3. Existenţa│primire turistice│ │care să includă: │ │ │
│unor structuri │cu funcţiuni de │ │a. angajamentul │ │ │
│de primire │cazare care să │ │privind │ │- lista structurilor de primire │
│turistice cu │implementeze un │ │implementarea │ │turistice cu funcţiuni de cazare │
│funcţiuni de │sistem de bune │ │criteriului; b. │ │care implementează un sistem de │
│cazare care să │practici în │Există structuri de │planificarea │ │bune practici în ecoturism, cu o │
│implementeze un │ecoturism (de │primire turistice cu │implementării │ │dovadă în acest sens (de exemplu, │
│sistem de bune │exemplu, eticheta│funcţiuni de cazare care │planului pe 3 │ │link către pagina web a │
│practici în │ecologică │implementează un sistem │ani; │1 │organizaţiei/instituţiei care a │
│ecoturism (de │europeană, │de bune practici în │c. identificarea │ │certificat respectivul serviciu - │
│exemplu, │sistemul │ecoturism. │opţiunilor de │ │copie a certificării, în cazul în │
│eticheta │Eco-România etc.)│ │sisteme de bune │ │care informaţia nu se regăseşte │
│ecologică │sau, dacă este │ │practici ce sunt │ │online) - planul pentru │
│europeană, │cazul, planul │ │promovate la │ │dezvoltarea/ extinderea unei │
│sistemul │pentru │ │nivelul │ │astfel de reţele, dacă este cazul │
│Eco-România │dezvoltarea/ │ │destinaţiei; │ │ │
│etc.) │extinderea unei │ │d. modalităţile │ │ │
│ │astfel de reţele │ │de comunicare a │ │ │
│ │ │ │lor către │ │ │
│ │ │ │pensiuni. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Raportul dintre │ │Minimum 50% din │ │ │
│0.3.4. Existenţa│programele │ │totalul │ │- lista cu programele turistice │
│unor programe │turistice bazate │Minimum 75% din totalul │programelor │ │din cadrul destinaţiei │
│turistice │pe natură şi │programelor turistice din│turistice din │1 │- link către site-ul web al │
│majoritar bazate│totalul │cadrul destinaţiei │cadrul │ │destinaţiei/copie a materialelor │
│pe natură │programelor │ │destinaţiei │ │de promovare │
│ │turistice │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- lista structurilor de primire │
│0.3.5. Existenţa│ │ │ │ │turistice cu funcţiuni de │
│unor structuri │ │ │ │ │alimentaţie clasificate (extras │
│de primire │ │ │ │ │din baza de date a autorităţii │
│turistice cu │ │ │ │ │publice centrale din domeniul │
│funcţiuni de │ │ │ │ │turismului cu structurile de │
│alimentaţie, de │ │Există structuri de │ │ │alimentaţie clasificate din cadrul│
│preferinţă cu │ │primire turistice cu │ │ │destinaţiei - https:// │
│meniuri bazate │Structurile de │funcţiuni de alimentaţie │ │ │turism.gov.ro/ web/ │
│pe produse │primire turistice│ce au meniuri bazate pe │ │ │autorizare-turism/) │
│locale şi, în │cu funcţiuni de │produse locale şi, în │ │ │- lista punctelor gastronomice │
│măsura │alimentaţie │măsura posibilităţilor, │ │2 │locale din destinaţie (extras de │
│posibilităţilor,│Punctele │produsele pot fi obţinute│ │ │pe pagina web a direcţiilor │
│produsele pot fi│gastronomice │în sistemul agriculturii │ │ │sanitar-veterinare şi pentru │
│obţinute în │locale │ecologice/Există puncte │ │ │siguranţa alimentelor judeţene, │
│sistemul │ │gastronomice locale în │ │ │respectiv a municipiului Bucureşti│
│agriculturii │ │cadrul destinaţiei. │ │ │(DSVSA) │
│ecologice. │ │ │ │ │- link către pagina web a │
│Existenţa unor │ │ │ │ │destinaţiei, unde sunt prezentate │
│puncte │ │ │ │ │unităţile de alimentaţie publică │
│gastronomice │ │ │ │ │cu meniuri bazate pe produse │
│locale │ │ │ │ │locale/produse obţinute în │
│ │ │ │ │ │sistemul agriculturii ecologice │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- extras din baza de date a │
│ │ │ │ │ │autorităţii publice centrale din │
│ │Traseele │ │Existenţa unei │ │domeniul turismului cu traseele │
│ │turistice, │ │reţele de trasee │ │omologate în cadrul destinaţiei │
│0.3.6. Existenţa│pedestre, │ │în curs de │ │(https://turism.gov.ro/web/ │
│unei reţele de │cicloturistice │ │omologare │ │autorizare-turism/) │
│trasee │omologate, │Existenţa unei reţele de │(documentaţii │ │- extras din baza de date a │
│turistice, │conform │trasee turistice, │depuse la │ │Centrului Naţional Velo cu │
│pedestre, │legislaţiei în │pedestre, cicloturistice │autoritatea │1 │traseele cicloturistice omologate │
│cicloturistice │vigoare/ │omologate │publică centrală │ │(https:// │
│pentru diverse │neomologate │ │cu atribuţii în │ │centrulnationaldecoordonarevelo.ro│
│categorii de │pentru diferite │ │domeniul │ │/ro/articles/ │
│vizitatori │categorii de │ │turismului/ │ │omologare-trasee-piste) │
│ │vizitatori │ │dezvoltării │ │- link către pagina web a │
│ │ │ │durabile) │ │destinaţiei cu traseele turistice,│
│ │ │ │ │ │pedestre, cicloturistice omologate│
│ │ │ │ │ │şi în curs de omologare │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Existenţa unui │ │ │
│ │ │ │protocol de │ │ │
│ │ │ │intervenţie │ │ │
│ │ │ │pentru salvarea │ │ │
│0.3.7. Existenţa│ │ │turiştilor │ │- informaţii privind existenţa │
│unor servicii de│ │ │conform │ │serviciilor de salvare furnizate │
│salvare pentru │ │Existenţa unui serviciu │legislaţiei în │ │de structura responsabilă cu │
│turişti │Serviciile de │funcţional de salvare │vigoare şi/sau a │ │managementul destinaţiei şi │
│specifice │salvare pentru │pentru turişti specific │unui plan de │1 │- dovada că aceste informaţii sunt│
│destinaţiei, │turişti specifice│destinaţiei, la nivelul │înfiinţare a unui│ │accesibile turiştilor (pagina web │
│organizate │destinaţiei │destinaţiei ecoturistice │serviciu de │ │a destinaţiei, materiale de │
│conform │ │ │salvare (în cazul│ │promovare, la recepţia │
│legislaţiei în │ │ │zonelor montane, │ │structurilor de cazare) │
│vigoare │ │ │existenţa unui │ │ │
│ │ │ │serviciu │ │ │
│ │ │ │Salvamont, cel │ │ │
│ │ │ │puţin la nivel │ │ │
│ │ │ │judeţean) │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│0.4. Nivel minim│ │ │ │ │ │
│de servicii │ │ │ │ │ │
│publice │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- lista serviciilor medicale │
│0.4.1. Existenţa│ │ │Existenţa a cel │ │furnizate în cadrul destinaţiei │
│unor servicii │ │Existenţa a cel puţin o │puţin un cabinet │ │(spitale, policlinici, cabinete │
│medicale la │Serviciile │policlinică medicală la │de medic de │1 │medicale) │
│nivel de │medicale │nivel de destinaţie │familie la nivel │ │sau │
│destinaţie │ │ │de destinaţie │ │- link pe pagina web a destinaţiei│
│ │ │ │ │ │cu secţiunea în care se găseşte │
│ │ │ │ │ │informaţia │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- lista unităţilor de învăţământ │
│0.4.2. Existenţa│ │ │Existenţa a cel │ │din cadrul destinaţiei (unităţi de│
│unei unităţi de │Unităţile de │Existenţa a cel puţin o │puţin o unitate │ │învăţământ universitar, liceal, │
│învăţământ la │învăţământ │unitate de învăţământ │de învăţământ │1 │gimnazial) sau │
│nivel de │ │liceal │gimnazial │ │- link pe pagina web a destinaţiei│
│destinaţie. │ │ │ │ │cu secţiunea în care se găseşte │
│ │ │ │ │ │informaţia │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Existenţa a cel │ │- lista unităţilor bancare din │
│0.4.3. Existenţa│ │ │puţin o bancă/un │ │cadrul destinaţiei (în cazul în │
│unei bănci sau a│ │ │bancomat la o │ │care în cadrul destinaţiei nu │
│unui bancomat │Bancă/Bancomat │Existenţa a cel puţin o │distanţă de │1 │există nicio bancă, se va puncta │
│(ATM) la nivel │ │bancă/un bancomat │maximum 20 km de │ │amplasamentul ATM-urilor) sau │
│de destinaţie │ │ │limita │ │- link pe pagina web a destinaţiei│
│ │ │ │destinaţiei │ │cu secţiunea în care se găseşte │
│ │ │ │ │ │informaţia │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A. Demonstrarea │ │ │ │ │ │
│unui management │ │ │ │ │ │
│durabil │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.1. │ │ │ │ │ │
│Managementul │ │ │ │ │ │
│destinaţiei │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.1.1. │ │ │ │ │ │
│Constituirea │ │ │ │ │ │
│unui parteneriat│ │ │ │ │ │
│între factorii │ │ │ │ │ │
│interesaţi la │ │ │ │ │- acordul de parteneriat semnat la│
│nivelul │ │ │ │ │nivelul destinaţiei (administraţia│
│destinaţiei │ │ │ │ │publică locală, administratorul │
│(administraţia │Parteneriat │Există un parteneriat │Există un │ │ariei naturale protejate, sectorul│
│publică locală, │funcţional între │funcţional cu o structură│parteneriat cu o │ │de afaceri, societatea civilă), │
│administratorul │factorii │de funcţionare şi │structură de │ │prin care este recunoscută │
│ariei naturale │interesaţi la │reprezentare şi un plan │funcţionare şi │1 │structura care se ocupă de │
│protejate, │nivelul │de acţiuni în curs de │reprezentare şi │ │managementul turistic al │
│sectorul de │destinaţiei │implementare. │un proiect de │ │destinaţiei şi prin care este │
│afaceri etc.) │ │ │plan de acţiune. │ │asumat un plan de acţiune pentru │
│recunoscut drept│ │ │ │ │dezvoltarea turismului pe │
│coordonator al │ │ │ │ │principii durabile │
│planurilor şi │ │ │ │ │ │
│programelor de │ │ │ │ │ │
│dezvoltare a │ │ │ │ │ │
│turismului în │ │ │ │ │ │
│zonă │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.1.2. Definirea│ │Destinaţia este conturată│ │ │- harta destinaţiei, cu limitele │
│clară din punct │ │pe hartă şi recunoscută │ │ │acesteia şi ale unităţilor │
│de vedere │Destinaţia este │de parteneriat la nivel │ │ │administrativ-teritoriale │
│geografic şi │definită │de unităţi │ │2 │componente şi suprapunerea cu │
│administrativ a │geografic şi │administrativ-teritoriale│ │ │limitele ariilor naturale │
│destinaţiei de │administrativ. │şi de limite ale ariilor │ │ │protejate, inclusiv în format │
│către │ │protejate. │ │ │shapefile │
│parteneriat │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- planul (strategia) de dezvoltare│
│ │ │ │ │ │durabilă a destinaţiei sau │
│A.1.3. Existenţa│ │ │Priorităţile de │ │- un document prin care se │
│unui plan │ │ │dezvoltare a │ │prezintă stadiul implementării │
│(strategii) de │Planul │ │ecoturismului au │ │strategiei/acţiunile implementate │
│dezvoltare │(strategia) de │ │fost identificate│ │până în prezent (în cazul în care │
│durabilă a │dezvoltare │Existenţa planului │şi parteneriatul │ │este în curs de implementare). │
│destinaţiei cu │durabilă a │(strategiei) de │şi-a luat │ │În cazul în care strategia/planul │
│accent pe │destinaţiei cu │dezvoltare durabilă a │angajamentul │1 │nu a fost realizată/realizat, se │
│ecoturism agreat│accent pe │destinaţiei în curs de │pentru realizarea│ │va transmite: │
│(ă) de │ecoturism, │implementare │unui plan de │ │- un document prin care sunt │
│parteneriat │oficializat(ă) de│ │dezvoltare │ │identificate priorităţile de │
│(pentru │parteneriat │ │durabilă şi de │ │dezvoltare a ecoturismului la │
│componenta │ │ │implementare a │ │nivelul destinaţiei şi │
│turism) │ │ │lui. │ │- un angajament semnat de │
│ │ │ │ │ │managerul destinaţiei pentru │
│ │ │ │ │ │realizarea unui plan de dezvoltare│
│ │ │ │ │ │durabilă şi de implementare a lui.│
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.1.4. Existenţa│ │ │ │ │- contract de administrare a ariei│
│unui │Administrator al │ │ │ │naturale protejate sau │
│administrator al│ariei naturale │Existenţa unui │ │2 │- (link către) actul normativ în │
│ariei naturale │protejate │administrator │ │ │care se prevede că aria naturală │
│protejate │ │ │ │ │protejată este administrată de o │
│ │ │ │ │ │anumită instituţie │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- planul de management al │
│ │ │ │ │ │vizitatorilor/strategie de │
│A.1.5. Existenţa│ │ │ │ │vizitare sau - link către acesta/ │
│unui plan de │ │ │ │ │aceasta │
│management al │ │ │Existenţa unui │ │În cazul în care strategia de │
│vizitatorilor │ │Existenţa planului de │angajament din │ │dezvoltare a destinaţiei a fost │
│(strategie de │Planul de │management al │partea │ │realizată împreună cu │
│vizitare) la │management al │vizitatorilor la nivelul │administratorului│ │administratorul ariei naturale │
│nivelul ariei │vizitatorilor/ │ariei naturale protejate │/custodelui ariei│ │protejate şi tratează şi aspecte │
│naturale │Strategie de │şi integrarea lui în │naturale │1 │de management al vizitatorilor, nu│
│protejate, │vizitare la │cadrul planului │protejate pentru │ │mai este necesar un document │
│armonizat cu │nivelul ariei │(strategiei) de │elaborarea │ │separat în acest sens. │
│planul │naturale │dezvoltare durabilă a │planului de │ │În cazul în care nu există, se │
│(strategia) de │protejate │destinaţiei │management al │ │transmite: │
│dezvoltare │ │ │vizitatorilor │ │- un angajament semnat de │
│durabilă a │ │ │ │ │administratorul ariei naturale │
│destinaţiei │ │ │ │ │protejate pentru realizarea unui │
│ │ │ │ │ │plan de management al │
│ │ │ │ │ │vizitatorilor şi de implementare a│
│ │ │ │ │ │lui. │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.1.6. Existenţa│ │ │ │ │ │
│unui plan de │ │ │Planul de │ │ │
│management │Planul de │ │management al │ │- planul de management (aprobat │
│pentru aria │management al │Existenţa planului de │ariei naturale │ │sau draft al acestuia) sau │
│naturală │ariei naturale │management al ariei │protejate este în│1 │- link către pagina web unde este │
│protejată (sau │protejate │naturale protejate │curs de elaborare│ │publicat │
│în curs de │ │ │/aprobare. │ │ │
│elaborare/ │ │ │ │ │ │
│aprobare) │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.1.7. Existenţa│ │ │ │ │ │
│unui regulament │ │ │Regulamentul de │ │- regulamentul de vizitare │
│de vizitare a │ │Existenţa regulamentului │vizitare a ariei │ │(aprobat sau draft al acestuia) a │
│ariei naturale │Regulamentul de │de vizitare a ariei │protejate este în│1 │ariei naturale protejate sau │
│protejate (sau │vizitare │protejate │curs de elaborare│ │- link către regulamentul de │
│în curs de │ │ │/aprobare. │ │vizitare a ariei naturale │
│elaborare/ │ │ │ │ │protejate │
│aprobare) │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.1.8. Existenţa│ │ │ │ │ │
│unui plan de │ │ │ │ │ │
│acţiune pentru │ │ │ │ │ │
│protejarea │ │ │Planul de acţiune│ │ │
│comunităţilor │Planul de acţiune│ │pentru protejarea│ │ │
│locale în cazul │pentru protejarea│Existenţa planului de │comunităţilor │ │- planul de acţiune/un draft al │
│apariţiei unor │comunităţilor │acţiune pentru protejarea│locale în cazul │ │planului de acţiune la nivel de │
│riscuri naturale│locale în cazul │comunităţilor locale în │apariţiei unor │1 │destinaţie (dacă există) sau la │
│(incendii, │apariţiei unor │cazul apariţiei unor │riscuri naturale │ │nivel judeţean sau la nivelul │
│inundaţii, │riscuri naturale │riscuri naturale şi/sau │şi/sau antropice │ │UAT-urilor componente │
│cutremure etc.) │şi/sau antropice │antropice │este în curs de │ │ │
│şi/sau │ │ │elaborare. │ │ │
│antropice, în │ │ │ │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │ │ │
│legislaţia în │ │ │ │ │ │
│vigoare │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.2. │ │ │ │ │ │
│Conformităţi │ │ │ │ │ │
│juridice │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- adresă din partea │
│A.2.1. │Respectarea │Nu sunt semnalate acţiuni│ │ │administratorului ariei naturale │
│Reglementările │reglementărilor │/proiecte în curs de │ │ │protejate prin care să se │
│pentru ariile │pentru ariile │implementare în aria │Sunt semnalate │ │menţioneze în ce măsură sunt │
│naturale │naturale │protejată şi pe întreg │abateri, dar │ │respectate reglementările │
│protejate şi │protejate şi │teritoriul destinaţiei │există măsuri │1 │În cazul în care sunt semnalate │
│pentru │pentru │care nu corespund │concrete pentru │ │abateri, se vor menţiona care sunt│
│conservarea │conservarea │reglementărilor în │diminuarea lor. │ │măsurile luate pentru diminuarea │
│naturii sunt │naturii la │vigoare pentru │ │ │lor. Managerul destinaţiei │
│respectate. │nivelul │conservarea naturii. │ │ │solicită o astfel de adresă │
│ │destinaţiei │ │ │ │administratorului ariei naturale │
│ │ │ │ │ │protejate. │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Toţi operatorii │ │ │
│ │ │ │economici în │ │ │
│ │ │ │turism promovaţi │ │ │
│A.2.2. │ │ │prin │ │ │
│Operatorii │ │ │instrumentele │ │- link către pagina web a │
│economici care │ │ │folosite de │ │destinaţiei, secţiunea dedicată │
│desfăşoară │Respectarea │Toţi operatorii economici│destinaţie sunt │ │structurilor de cazare │
│activităţi │reglementărilor │în turism sunt │autorizaţi sau în│1 │- alte materiale de promovare │
│turistice │legale │autorizaţi. │curs de │ │specifice în care sunt prezentate │
│funcţionează cu │ │ │autorizare. │ │structurile de cazare din cadrul │
│respectarea │ │ │Parteneriatul │ │destinaţiei │
│prevederilor │ │ │depune eforturi │ │ │
│legale. │ │ │ca toţi │ │ │
│ │ │ │operatorii din │ │ │
│ │ │ │turism să intre │ │ │
│ │ │ │în legalitate. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.2.3. │ │ │ │ │ │
│Parteneriatul să│ │ │ │ │- dovezi ale faptului că │
│fie reprezentat,│Parteneriat │Reprezentanţii │ │ │autoritatea competentă pentru │
│respectiv │consultat în │autorităţii competente │Reprezentanţii │ │protecţia mediului (APM/ARPM/ANPM/│
│implicat în mod │cadrul procedurii│pentru protecţia mediului│autorităţii │ │MMAP) informează parteneriatul/ │
│activ în │de reglementare │Agenţia pentru Protecţia │competente pentru│ │instituţia care gestionează │
│procedura de │din punct de │Mediului/Agenţia │protecţia │ │destinaţia în faza de consultare │
│reglementare din│vedere al │Regională pentru │mediului (APM/ │ │publică pentru obţinerea avizului/│
│punctul de │protecţiei │Protecţia Mediului/ │ARPM/ANPM/MMAP) │ │acordului de mediu a planurilor/ │
│vedere al │mediului pentru │Agenţia Naţională pentru │cunosc existenţa │ │proiectelor cu impact în cadrul │
│protecţiei │planurile/ │Protecţia Mediului/ │destinaţiei de │1 │destinaţiei (adresă, invitaţie de │
│mediului pentru │programele/ │Ministerul Mediului, │ecoturism. │ │participare, procese-verbale ale │
│planurile/ │activităţile şi │Apelor şi Pădurilor (APM/│Parteneriatul │ │consultărilor publice) │
│programele/ │proiectele care │ARPM/ANPM/MMAP) cunosc │este reprezentat │ │În cazul în care nu pot fi │
│activităţile şi │pot avea un │existenţa destinaţiei de │cel puţin la o │ │furnizate astfel de dovezi, ar │
│proiectele care │impact asupra │ecoturism. Parteneriatul │parte din │ │trebui să existe cel puţin o │
│pot avea un │destinaţiei, │este reprezentat la toate│dezbaterile │ │adresă din partea parteneriatului │
│impact asupra │conform │dezbaterile publice │publice │ │din care să reiasă că autoritatea │
│destinaţiei, │legislaţiei în │relevante. │relevante. │ │competentă pentru protecţia │
│conform │vigoare │ │ │ │mediului a fost informată în │
│legislaţiei în │ │ │ │ │legătură cu existenţa destinaţiei.│
│vigoare │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.3. Formarea │ │ │ │ │ │
│personalului │ │ │ │ │ │
│Personalul din │ │ │ │ │ │
│instituţiile/ │ │ │ │ │ │
│organizaţiile │Programul de │ │ │ │ │
│relevante │informare şi/sau │ │Existenţa unui │ │- dovezi cu privire la programul │
│beneficiază de o│instruire │Existenţa unui program │program periodic │ │de informare (de exemplu, │
│informare şi/sau│periodică a │periodic de informare şi │de informare │ │newsletter, gazetă, e-mail, │
│instruire │personalului din │a unuia de instruire │pentru personalul│ │broşură, pliant, ghid etc.) │
│periodică cu │aparatul │pentru personalul din │din aparatul │1 │- dovezi cu privire la programul │
│privire la │administrativ şi │aparatul administrativ şi│administrativ şi │ │de instruire (de exemplu, │
│practicile de │a personalului │personalul din sfera │personalul din │ │fotografii realizate, listă │
│dezvoltare │din sfera │serviciilor de turism │sfera serviciilor│ │prezenţă, suport curs/program de │
│durabilă a │serviciilor de │ │de turism │ │instruire etc). │
│destinaţiei şi │turism │ │ │ │ │
│valorile │ │ │ │ │ │
│naturale şi │ │ │ │ │ │
│socioculturale │ │ │ │ │ │
│ale zonei. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.4. Satisfacţia│ │ │ │ │ │
│clientului │ │ │ │ │ │
│La nivelul │ │ │ │ │ │
│destinaţiei este│ │ │Existenţa │ │- cel puţin un raport de analiză a│
│implementat un │ │ │sistemului de │ │răspunsurilor primite de la │
│sistem pentru │Sistemul de │1. Existenţa sistemului │colectare de │ │vizitatori În cazul în care încă │
│colectarea şi │colectare şi │de colectare de │informaţii şi │ │nu a fost realizat un prim raport │
│analizarea │analiză periodică│informaţii │angajamentul din │1 │de analiză, se vor furniza │
│periodică a │a răspunsurilor │2. Existenţa unei analize│partea │ │informaţii cu privire la sistemul │
│răspunsurilor │primite de la │a răspunsurilor primite │parteneriatului │ │de colectare a informaţiilor │
│primite de la │vizitatori │de la vizitatori │pentru analizarea│ │(chestionarul folosit, modalitatea│
│vizitatori, iar │ │ │datelor │ │de colectare a datelor). │
│când este cazul │ │ │ │ │ │
│sunt întreprinse│ │ │ │ │ │
│acţiuni │ │ │ │ │ │
│corective. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.5. Marketingul│ │ │ │ │ │
│responsabil │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.5.1. │Materialele de │ │ │ │ │
│Marketingul │promovare │ │ │ │ │
│practicat pentru│realizate la │ │ │ │ │
│promovarea │nivelul │ │ │ │ │
│destinaţiei este│destinaţiei oferă│1. Nu există discordanţe │1. Nu există │ │- materialele de promovare ale │
│responsabil şi │informaţii │între oferta reală şi │discordanţe între│ │destinaţiei (broşuri, pliante │
│corect şi │practice │promovarea destinaţiei. │oferta reală şi │ │etc.) şi/sau │
│asigură │destinate │2. Există informaţii │promovarea │ │- link către pagina web a │
│informaţii │vizitatorilor, │practice în materialele │destinaţiei. 2. │1 │destinaţiei şi/sau │
│practice (de │iar conţinutul │de promovare. │Există informaţii│ │- link către materialele de │
│exemplu: o hartă│informaţional │3. Există o hartă │practice în │ │promovare ale destinaţiei (în │
│turistică a │este corect în │turistică a destinaţiei. │materialele de │ │cazul în care se regăsesc în │
│destinaţiei, │comparaţie cu │ │promovare. │ │format electronic) │
│perioadele de │oferta reală de │ │ │ │ │
│vizitare, │ecoturism a │ │ │ │ │
│echipament │destinaţiei. │ │ │ │ │
│necesar). │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- materialele de promovare ale │
│ │ │ │ │ │destinaţiei (broşuri, pliante │
│ │ │1. Există o listă agreată│ │ │etc.) şi/sau │
│ │ │de parteneriat cu │Există un acord │ │- link către pagina web a │
│A.5.2. │ │tipurile de imagini │din partea │ │destinaţiei şi/sau │
│Realizarea unei │ │folosite, iar ele sunt │parteneriatului │ │- link către materialele de │
│imagini unitare │Imagine unitară │utilizate de către │cu privire la │ │promovare a destinaţiei (în cazul │
│a destinaţiei şi│de marketing la │parteneriat şi de către │tipurile de │1 │în care se regăsesc în format │
│existenţa unui │nivelul │agenţii economici. 2. │imagini ce vor fi│ │electronic) │
│program comun de│destinaţiei │Există o siglă a │folosite pentru │ │În cazul în care cele de mai sus │
│marketing │ │destinaţiei care este │promovarea │ │nu sunt relevante sau nu pot fi │
│ │ │folosită de parteneriat │destinaţiei. │ │verificate, se ataşează un acord │
│ │ │şi de agenţii economici. │ │ │asumat de parteneriat cu privire │
│ │ │ │ │ │la tipurile de imagini ce vor fi │
│ │ │ │ │ │folosite pentru promovarea │
│ │ │ │ │ │destinaţiei. │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.5.3. │ │ │ │ │ │
│Elementele │Natura şi │ │ │ │ │
│definitorii ale │componenta │ │ │ │- materialele de promovare ale │
│destinaţiei │culturală ocupă │Natura şi elementele de │Natura şi │ │destinaţiei (broşuri, pliante │
│trebuie să │rolul central în │cultură locală sunt │elementele de │ │etc.) şi/sau │
│cuprindă │imaginea │folosite cu predilecţie │cultură locală │ │- link către pagina web a │
│elemente de │destinaţiei şi │în imaginea destinaţiei │sunt folosite cu │1 │destinaţiei şi/sau │
│natură şi, după │sunt promovate │şi sunt prezentate │predilecţie în │ │- link către materialele de │
│caz, de cultură │activităţile │activităţi ecoturistice. │imaginea │ │promovare a destinaţiei (în cazul │
│locală, precum │ecoturistice │ │destinaţiei. │ │în care se regăsesc în format │
│şi activităţi │(activităţi │ │ │ │electronic) │
│specifice │nemotorizate). │ │ │ │ │
│ecoturismului. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6. Proiectarea│ │ │ │ │ │
│şi construcţia │ │ │ │ │ │
│de clădiri şi │ │ │ │ │ │
│infrastructură │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.1. Zonarea │ │ │ │ │ │
│locală │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.1.1. │ │ │ │ │ │
│Proiectele de │ │ │ │ │ │
│investiţii care │ │ │ │ │ │
│se realizează în│ │ │ │ │ │
│destinaţie │ │ │ │ │- declaraţie/declaraţii din partea│
│respectă zonarea│ │Nu există proiecte de │ │ │reprezentantului/reprezentanţilor │
│funcţională │ │investiţii care să fie în│ │ │UAT-urilor din cadrul destinaţiei │
│reglementată în │ │contradicţie cu │ │ │prin care să se menţioneze în ce │
│cadrul │Respectarea │reglementările de │Sunt semnalate │ │măsură sunt respectate │
│documentaţiilor │reglementărilor │urbanism şi protejare a │abateri, dar │ │reglementările de urbanism şi de │
│de urbanism │de urbanism şi de│monumentelor istorice şi │există măsuri │1 │protejare a monumentelor istorice │
│aprobate şi │protejare a │care să fie în │concrete pentru │ │În cazul în care sunt semnalate │
│prevederile │monumentelor │contradicţie cu planul │diminuarea lor. │ │abateri, se vor menţiona care sunt│
│legale privind │istorice │(strategia) de dezvoltare│ │ │măsurile luate pentru diminuarea │
│protejarea │ │durabilă la nivelul │ │ │lor. Managerul destinaţiei │
│monumentelor │ │destinaţiei. │ │ │solicită astfel de declaraţii │
│istorice, precum│ │ │ │ │UAT-urilor din destinaţie. │
│şi planul │ │ │ │ │ │
│(strategia) de │ │ │ │ │ │
│dezvoltare │ │ │ │ │ │
│durabilă, după │ │ │ │ │ │
│caz. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.1.2. │ │ │ │ │ │
│Proiectele de │ │ │ │ │ │
│investiţii din │ │ │ │ │ │
│aria naturală │ │ │ │ │- declaraţie din partea │
│protejată, care │Respectarea │ │ │ │administratorului ariei naturale │
│se realizează în│reglementărilor │Nu există proiecte de │ │ │protejate prin care să se │
│destinaţie, │din planul de │investiţii care să fie în│ │ │menţioneze în ce măsură sunt │
│respectă │management al │contradicţie cu │ │2 │respectate reglementările │
│reglementările │ariei naturale │reglementările din planul│ │ │Managerul destinaţiei solicită o │
│specifice din │protejate │de management. │ │ │astfel de declaraţie │
│planul de │ │ │ │ │administratorului ariei naturale │
│management al │ │ │ │ │protejate. │
│ariei naturale │ │ │ │ │ │
│protejate │ │ │ │ │ │
│respective. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.2. │ │ │ │ │ │
│Proiectare şi │ │ │ │ │ │
│amplasare │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.2.1. │ │ │ │ │ │
│Realizarea unui/│ │ │ │ │ │
│unor regulament/│ │ │ │ │ │
│e local/e de │ │ │ │ │ │
│urbanism/ │ │ │ │ │ │
│documentaţii de │ │ │ │ │ │
│urbanism prin │Regulamentul │ │ │ │ │
│care se va │local de urbanism│ │ │ │ │
│detalia un set │/Regulamentele │ │Regulamentul │ │ │
│de reguli │locale de │Existenţa regulamentului │local de urbanism│ │- regulamentul local de urbanism/ │
│privind tipul de│urbanism sau alte│local de urbanism/ │/Documentaţiile │ │regulamentele locale de urbanism │
│materiale, │documentaţii de │documentaţiilor de │de urbanism şi │ │sau │
│tehnici de │urbanism prin │urbanism şi a unui │regulamentul │1 │- alte documentaţii de urbanism │
│construcţie şi │care sunt │regulament ilustrat de │ilustrat de │ │prin care sunt detaliate astfel de│
│aspectul general│detaliate astfel │construire │construire sunt │ │reguli │
│al clădirilor │de reguli sunt │ │în proces de │ │ │
│construite, în │asumate de │ │elaborare. │ │ │
│conformitate cu │UAT-urile din │ │ │ │ │
│patrimoniul │destinaţie. │ │ │ │ │
│natural şi │ │ │ │ │ │
│cultural local, │ │ │ │ │ │
│cu respectarea │ │ │ │ │ │
│peisajului │ │ │ │ │ │
│specific │ │ │ │ │ │
│destinaţiei │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.2.2. │ │ │ │ │ │
│Aspectul │ │ │ │ │ │
│exterior al │Aspectul exterior│ │ │ │ │
│clădirilor │al majorităţii │ │ │ │ │
│respectă │clădirilor nu │Majoritatea clădirilor │Există │ │ │
│arhitectura │este în │respectă arhitectura │arhitectură │ │- fotografii relevante din │
│tradiţională, │contradicţie │tradiţională şi se │tradiţională în │1 │localităţile din destinaţie │
│precum şi modul │evidentă cu │încadrează în peisaj. │zonă. │ │ │
│de încadrare a │arhitectura │ │ │ │ │
│volumului │locală │ │ │ │ │
│arhitectural în │tradiţională. │ │ │ │ │
│cadrul │ │ │ │ │ │
│peisajului. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.2.3. │ │ │Există cazuri │ │ │
│Asigurarea │ │ │izolate de │ │ │
│accesului │Accesul │ │îngrădire/ │ │- declaraţie din partea │
│vizitatorilor şi│vizitatorilor şi │Nu sunt semnalate cazuri │restrângere a │ │parteneriatului că acest criteriu │
│rezidenţilor la │al rezidenţilor │în care accesul │accesului la │ │este respectat │
│infrastructura │la infrastructura│vizitatorilor sau │infrastructura de│1 │În cazul în care sunt semnalate │
│de interes │de interes public│rezidenţilor este │interes public de│ │abateri, se vor menţiona care sunt│
│public de turism│de turism nu este│îngrădit. │turism, dar sunt │ │măsurile luate pentru oferirea de │
│(de exemplu, │îngrădit. │ │luate măsuri │ │alternative. │
│potecile de │ │ │pentru oferirea │ │ │
│utilitate │ │ │de alternative. │ │ │
│turistică) │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.3. │ │ │ │ │ │
│Construcţii │ │ │ │ │ │
│durabile - │Sistemul de │ │ │ │ │
│existenţa unui │informare la │ │ │ │ │
│sistem de │nivelul │ │ │ │ │
│informare la │destinaţiei oferă│ │ │ │ │
│nivelul │informaţii despre│Persoanele din aparatul │ │ │ │
│destinaţiei cu │principiile şi │administrativ şi din │Persoanele din │ │ │
│privire la │tehnicile de │sectorul privat au primit│aparatul │ │- informaţii privind programul/ │
│principiile şi │construcţii │informaţii despre │administrativ şi │ │sistemul de informare a │
│tehnicile de │bioclimatice şi │principiile şi tehnicile │din sectorul │ │personalului din aparatul │
│construcţii │folosirea │de construcţii │privat au primit │ │administrativ şi a personalului │
│bioclimatice şi │materialelor şi │bioclimatice şi folosirea│informaţii despre│1 │din sfera serviciilor de turism │
│folosirea │tehnicilor de │materialelor şi │reducerea │ │- dovezi cu privire la programul │
│materialelor şi │construcţie │tehnicilor de construcţie│consumului de │ │de informare (de exemplu, │
│tehnicilor de │tradiţionale, │tradiţionale, producţia │apă, energie, │ │newsletter, gazetă, e-mail, │
│construcţie │producţia de │de bioenergie, reducerea │colectarea │ │broşură, pliant, ghid, afişaj │
│tradiţionale, │bioenergie, │consumului de apă, │selectivă a │ │etc.) │
│producţia de │reducerea │energie, colectarea │deşeurilor. │ │ │
│bioenergie, │consumului de │selectivă a deşeurilor. │ │ │ │
│reducerea │apă, energie, │ │ │ │ │
│consumului de │colectarea │ │ │ │ │
│apă, energie, │selectivă a │ │ │ │ │
│colectarea │deşeurilor etc. │ │ │ │ │
│selectivă a │ │ │ │ │ │
│deşeurilor etc. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.6.4. Accesul │ │ │ │ │ │
│persoanelor cu │ │ │ │ │ │
│nevoi speciale -│ │ │ │ │- lista cu serviciile şi │
│la nivelul │ │ │Există cel puţin │ │programele turistice accesibile │
│destinaţiei să │Serviciile şi │Există o gamă variată de │un tip de program│ │persoanelor cu nevoi speciale şi/ │
│existe servicii │programele │servicii şi programe │turistic │ │sau │
│turistice care │turistice pentru │turistice accesibile │disponibil │1 │- un link către pagina web a │
│să permită │persoanele cu │persoanelor cu nevoi │persoanelor cu │ │destinaţiei, la secţiunea unde pot│
│accesul │nevoi speciale │speciale. │nevoi speciale │ │fi găsite aceste informaţii şi/sau│
│persoanelor cu │ │ │(locomotorii). │ │- alte materiale de promovare │
│nevoi speciale │ │ │ │ │relevante │
│(dizabilităţi │ │ │ │ │ │
│locomotorii) │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.7. │ │ │ │ │ │
│Interpretare │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.7.1. Existenţa│ │ │ │ │- planul de interpretare sau │
│unui plan de │ │ │Parteneriatul a │ │- link către planul de │
│interpretare la │Planul de │Existenţa unui plan de │elaborat un plan │ │interpretare │
│nivelul │interpretare │interpretare la nivelul │de interpretare │ │În cazul în care planul este în │
│destinaţiei │elaborat şi în │destinaţiei şi în curs de│şi este în │1 │curs de implementare, se transmit │
│elaborat şi │curs de │implementare │punctul de a │ │informaţii şi se oferă dovezi în │
│implementat de │implementare │ │începe să fie │ │acest sens (fotografii, panouri │
│către │ │ │implementat. │ │interpretative, trasee tematice, │
│parteneriat │ │ │ │ │centru de vizitare etc.). │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.7.2. │ │ │ │ │- o listă a traseelor tematice, cu│
│Realizarea de │ │Existenţa a cel puţin un │Nu este încă │ │specificarea celor care pot fi │
│trasee tematice,│Traseele tematice│traseu tematic la nivelul│finalizat un │ │folosite de persoane cu nevoi │
│care să poată fi│deschise către o │destinaţiei care să ofere│traseu tematic la│ │speciale │
│folosite de o │categorie largă │acces adulţilor, copiilor│nivelul │1 │- fotografii reprezentative │
│categorie cât │de utilizatori │şi persoanelor cu nevoi │destinaţiei, dar │ │- link către secţiunea din cadrul │
│mai largă de │ │speciale │este în curs de │ │site-ului web al destinaţiei unde │
│vizitatori │ │ │amenajare. │ │se face o descriere a acestora │
│ │ │ │ │ │(dacă este cazul) │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Personalul │ │Există │ │ │
│ │instruit (de │ │disponibilitate │ │ │
│ │exemplu, │Există ghizi locali, iar │şi capacitate din│ │- o listă a personalului instruit/│
│A.7.3. │rangerii, │personalul ariei naturale│partea │ │ghizilor autorizaţi conform │
│Interpretarea │biologul ariei │protejate este disponibil│personalului │ │legislaţiei în vigoare şi/sau │
│este oferită de │naturale │să conducă grupuri de │ariei protejate/ │ │- un link către pagina web a │
│către personal │protejate) şi/sau│vizitatori, fiind │un custode care │1 │destinaţiei/ariei naturale │
│instruit şi sau │autorizat (de │capabili să comunice în │să conducă │ │protejate unde sunt prezentate │
│autorizat │exemplu, ghizi │cel puţin o limbă de │grupuri de │ │informaţii privind personalul │
│conform │locali) pentru │circulaţie internaţională│vizitatori şi să │ │instruit/ghizii autorizaţi (nume, │
│legislaţiei. │realizarea │pe temele şi activităţile│comunice într-o │ │specializare, limbi străine etc.) │
│ │programelor cu │specifice destinaţiei. │limbă de │ │ │
│ │vizitatorii │ │circulaţie │ │ │
│ │ │ │internaţională. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.7.4. Sursele │ │ │ │ │ │
│de informaţii, │ │Există o bază de │ │ │ │
│care sunt │ │informaţii din surse │S-au identificat │ │ │
│folosite în │ │credibile (de exemplu, │principalele │ │ │
│cadrul │ │studii, planuri de │surse de │ │ │
│interpretării, │ │management, publicaţii │informaţii în │ │- o listă a surselor folosite │
│sunt credibile │Surse credibile │etc.) care să fie │materialele │ │pentru realizarea materialelor de │
│şi garantează │de informaţii │disponibilă ghizilor │folosite la │1 │promovare a destinaţiei şi în │
│calitatea │ │locali, parteneriatului │promovarea │ │procesul de comunicare cu │
│conţinutului │ │sau altor actori locali │destinaţiei şi în│ │vizitatorii │
│informaţiilor │ │pentru utilizare în │procesul de │ │ │
│privind │ │procesul de interpretare │comunicare cu │ │ │
│patrimoniul │ │şi promovare. │vizitatorii. │ │ │
│natural şi │ │ │ │ │ │
│cultural. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.7.5. Existenţa│ │ │Există un set │ │ │
│materialelor de │ │ │minim de │ │ │
│informare şi │ │ │informaţii la │ │- materialele de promovare a │
│interpretare la │Materialele de │ │nivelul │ │destinaţiei (broşuri, pliante │
│nivelul │informare şi │ │destinaţiei, în │ │etc.) │
│destinaţiei: │interpretare în │Există pagină web, │cel puţin una │ │- fotografii ale panourilor │
│panouri, │limba română şi │materiale tipărite, │dintre formele │ │- link către pagina web a │
│tipărituri, │în cel puţin o │panouri în limba română │menţionate, │1 │destinaţiei şi/sau │
│website, în │limbă de │şi o limbă de circulaţie │disponibil în │ │- link către materialele de │
│limba română şi │circulaţie │internaţională. │română şi într-o │ │promovare a destinaţiei (în cazul │
│în cel puţin o │internaţională │ │limbă de │ │în care se regăsesc în format │
│limbă de │ │ │circulaţie │ │electronic) │
│circulaţie │ │ │internaţională │ │ │
│internaţională │ │ │(acces, programe,│ │ │
│ │ │ │servicii). │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.7.6. Existenţa│Centrele de │Există cel puţin un │ │ │ │
│unor centre de │vizitare şi/sau │centru de vizitare a │Există cel puţin │ │ │
│vizitare şi/sau │punctele de │destinaţiei/ariei │un centru de │ │- lista centrelor de vizitare şi a│
│a unor puncte de│informare la │naturale protejate şi un │informare │ │centrelor de informare turistică │
│informare la │nivelul │centru de informare │turistică care │1 │şi/sau - link către pagina web a │
│nivelul │destinaţiei/ariei│turistică care │funcţionează la │ │destinaţiei unde se regăsesc │
│destinaţiei/ │naturale │funcţionează la nivelul │nivelul │ │aceste informaţii │
│ariei naturale │protejate │destinaţiei. │destinaţiei. │ │ │
│protejate │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│A.8. Conformarea│ │ │ │ │ │
│activităţilor cu│ │ │ │ │ │
│reglementările │ │ │ │ │ │
│speciale din │Regulamentul de │ │Regulamentul este│ │ │
│ariile naturale │vizitare a ariei │1. Regulamentul este │disponibil şi │ │ │
│protejate │naturale │disponibil şi vizibil la │vizibil la │ │- dovezi cu privire la măsurile de│
│Se cunoaşte şi │protejate este │nivelul destinaţiei şi la│nivelul │ │popularizare a regulamentului │
│se respectă │cunoscut de către│nivelul operatorilor │destinaţiei şi la│ │(pagină web, panouri, pliant, │
│regulamentul de │operatorii │economici care desfăşoară│nivelul │1 │broşură etc.) şi │
│vizitare a ariei│economici care │activitate turistică. 2. │operatorilor │ │- declaraţie din partea │
│naturale │desfăşoară │Nu sunt semnalate abateri│economici care │ │parteneriatului în care se │
│protejate de │activitate │majore, iar cele │desfăşoară │ │menţionează dacă sunt sau nu sunt │
│către operatorii│turistică şi │existente sunt │activitate │ │semnalate abateri │
│economici care │către turişti şi │sancţionate. │turistică. │ │ │
│desfăşoară │este respectat. │ │ │ │ │
│activitate │ │ │ │ │ │
│turistică şi de │ │ │ │ │ │
│către turişti. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B. Maximizarea │ │ │ │ │ │
│beneficiilor │ │ │ │ │ │
│sociale şi │ │ │ │ │ │
│economice pentru│ │ │ │ │ │
│comunităţile │ │ │ │ │ │
│locale şi │ │ │ │ │ │
│minimizarea │ │ │ │ │ │
│efectelor │ │ │ │ │ │
│negative │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.1. Dezvoltarea│ │ │ │ │ │
│comunităţii │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.1.1. În │ │ │ │ │ │
│interiorul │ │ │Sunt create │ │ │
│destinaţiei │Activităţile/ │ │premisele ca în │ │- o listă a activităţilor/ │
│există │Proiectele │ │perioada │ │proiectelor educative ce vizează │
│activităţi │educative ce │Există un program │următoare │ │conştientizarea cu privire la │
│educative ce │vizează │educativ implementat ce │(maximum 6 luni) │ │aprecierea naturii şi a culturii │
│vizează │conştientizarea │vizează conştientizarea │să se │1 │locale realizate de partenerii din│
│conştientizarea │cu privire la │cu privire la aprecierea │implementeze un │ │cadrul destinaţiei, inclusiv │
│în special a │aprecierea │naturii şi a culturii │proiect în acest │ │dovezi privind realizarea anumitor│
│generaţiei │naturii şi a │locale. │sens (de exemplu,│ │activităţi/proiecte (linkuri, │
│tinere pentru │culturii locale │ │proiect depus, │ │materiale tipărite, liste de │
│aprecierea │ │ │finanţat). │ │participare etc.) │
│naturii şi a │ │ │ │ │ │
│culturii locale.│ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.1.2. La │ │ │ │ │ │
│nivelul │ │ │ │ │ │
│destinaţiei │ │ │ │ │ │
│există acţiuni │Acţiunile/ │ │ │ │ │
│care încurajează│Proiectele/ │ │ │ │ │
│participarea │Programele/ │ │Poate fi dat cel │ │- lista acţiunilor/proiectelor/ │
│activă a │Strategiile/ │ │puţin un exemplu │ │programelor/strategiilor/ │
│comunităţilor │Politicile/ │Parteneriatul şi alţi │de participare │ │politicilor/ deciziilor cu privire│
│locale în │Deciziile cu │reprezentanţi ai │activă a │ │la dezvoltarea turismului, │
│planificarea şi │privire la │comunităţilor locale sunt│comunităţilor │ │conservarea naturii şi │
│luarea │dezvoltarea │consultaţi periodic în │locale în │ │patrimoniului cultural la nivelul │
│deciziilor cu │turismului, │procesul de planificare │planificarea şi │ │destinaţiei, la care comunitatea │
│privire la │conservarea │şi luare a deciziilor cu │luarea deciziilor│1 │locală a fost consultată │
│dezvoltarea │naturii şi │privire la dezvoltarea │cu privire la │ │- dovezi cu privire la procesul de│
│turismului, │patrimoniului │turismului şi conservarea│dezvoltarea │ │consultare (anunţ în mass-media, │
│conservarea │cultural la │naturii şi patrimoniului │turismului şi la │ │link, anunţ pe site-ul autorităţii│
│naturii şi │nivelul │cultural. │conservarea │ │publice locale/ariei naturale │
│patrimoniului │destinaţiei, la │ │naturii şi │ │protejate/destinaţiei, minută │
│cultural (de │care comunitatea │ │patrimoniului │ │dezbatere publică etc.) │
│exemplu: │locală a fost │ │cultural. │ │ │
│reprezentant al │consultată │ │ │ │ │
│parteneriatului │ │ │ │ │ │
│în consiliul │ │ │ │ │ │
│local/consiliile│ │ │ │ │ │
│locale etc.). │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.2. Ocuparea │ │ │ │ │ │
│forţei de muncă │ │ │ │ │ │
│locale │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Raportul dintre │ │ │ │ │
│ │numărul │ │ │ │- declaraţie din partea │
│B.2.1. Forţa de │persoanelor │ │ │ │parteneriatului că acest criteriu │
│muncă angajată │angajate în │ │ │ │este respectat │
│în activităţile │activităţi │ │ │ │Dacă este cazul, o listă cu măsuri│
│turistice │turistice │ │ │ │realizate pentru pregătirea │
│provine │provenite de pe │Minimum 50% │ │2 │resurselor umane de pe plan local │
│majoritar din │plan local şi │ │ │ │(de exemplu, programe de │
│cadrul │numărul total al │ │ │ │dezvoltare a resurselor umane de │
│destinaţiei. │persoanelor │ │ │ │pe plan local în activităţi legate│
│ │angajate în │ │ │ │de turism) │
│ │turism în cadrul │ │ │ │ │
│ │destinaţiei │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.2.2. │Raportul dintre │ │ │ │ │
│Majoritatea │agenţii economici│ │ │ │ │
│operatorilor │din turism ce au │ │ │ │- declaraţie din partea │
│economici care │sediul social în │ │ │ │parteneriatului că acest criteriu │
│desfăşoară │cadrul │ │ │ │este respectat │
│activităţi │destinaţiei şi │Minimum 50% │ │2 │În cazul în care nu este │
│turistice │numărul total de │ │ │ │respectat, se detaliază acţiunile │
│trebuie să aibă │agenţi economici │ │ │ │avute în vedere pentru conformare │
│sediul social în│din turism ce │ │ │ │(de exemplu, reduceri de taxe
│cadrul │activează în │ │ │ │locale etc.). │
│destinaţiei. │cadrul │ │ │ │ │
│ │destinaţiei │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.3 Economia │ │ │ │ │ │
│locală │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un │ │ │
│ │ │ │angajament din │ │- o listă a acţiunilor de │
│ │ │ │partea │ │susţinere a producătorilor de │
│ │ │ │parteneriatului │ │bunuri şi servicii locale │
│ │ │ │de implementare a│ │tradiţionale şi/sau ecologice - │
│ │ │ │unui program de │ │dovezi cu privire la modalitatea │
│B.3.1. Există un│Programul/ │Programul există şi este │susţinere a │ │de sprijin (de exemplu, promovarea│
│program de │Acţiunile de │în implementare. Sunt │producătorilor de│ │acestora pe pagina web a │
│susţinere a │susţinere a │producători de bunuri şi │bunuri şi │ │destinaţiei, promovarea prin │
│producătorilor │producătorilor de│servicii locale │servicii locale │1 │materialele de promovare a │
│de bunuri şi │bunuri şi │tradiţionale şi/sau │tradiţionale şi/ │ │destinaţiei, fotografii de │
│servicii locale │servicii locale │ecologice care │sau ecologice. În│ │participare la târguri de profil, │
│tradiţionale şi/│tradiţionale şi/ │beneficiază de susţinere.│cadrul acestui │ │sprijin financiar etc.) │
│sau ecologice. │sau ecologice │ │angajament sunt │ │În cazul în care încă nu există un│
│ │ │ │detaliate │ │astfel de sprijin, ar trebui să │
│ │ │ │modalităţile prin│ │existe un angajament semnat de │
│ │ │ │care vor fi │ │parteneriat prin care sunt agreate│
│ │ │ │sprijiniţi │ │modalităţile prin care vor fi │
│ │ │ │producătorii │ │sprijiniţi producătorii locali. │
│ │ │ │locali. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un │ │- o listă a acţiunilor de │
│ │ │ │angajament din │ │susţinere a produselor ecologice │
│ │ │ │partea │ │de pe plan local - dovezi cu │
│B.3.2. Există un│ │ │parteneriatului │ │privire la modalitatea de sprijin │
│program de │ │ │de implementare a│ │(de exemplu, promovarea acestora │
│susţinere a │ │ │unui program de │ │pe pagina web a destinaţiei, │
│produselor │Programul/ │ │susţinere a │ │promovarea prin materialele de │
│ecologice de pe │Acţiunile de │Programul există şi este │produselor │ │promovare a destinaţiei, │
│plan local │susţinere a │în implementare. Sunt │ecologice de pe │ │fotografii de participare la │
│(include │produselor │produse ecologice pe plan│plan local. │1 │târguri de profil, sprijin în │
│procesul de │ecologice de pe │local ce beneficiază de │În cadrul acestui│ │procesul de producţie, desfacere │
│producţie, │plan local │susţinere. │angajament sunt │ │etc.) │
│avizarea lor şi │ │ │detaliate │ │În cazul în care încă nu există un│
│piaţa de │ │ │modalităţile prin│ │astfel de sprijin, ar trebui să │
│desfacere). │ │ │care vor fi │ │existe un angajament semnat de │
│ │ │ │sprijinite │ │parteneriat prin care sunt agreate│
│ │ │ │produsele │ │modalităţile de sprijin al │
│ │ │ │ecologice de pe │ │produselor ecologice. │
│ │ │ │plan local. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Iniţiativele/ │ │ │ │- o listă a acţiunilor de │
│ │Acţiunile de │ │Există un │ │susţinere a calităţii produselor │
│ │susţinere a │1. Sunt consemnate │angajament din │ │şi serviciilor locale tradiţionale│
│B.3.3. Există │calităţii │iniţiative de susţinere a│partea │ │şi/sau ecologice │
│iniţiative de │produselor şi │calităţii produselor │parteneriatului │ │- dovezi cu privire la modalitatea│
│susţinere a │serviciilor │tradiţionale şi/sau │de implementare a│ │de susţinere (de exemplu, program │
│calităţii │locale │ecologice pe plan local. │unui set de │ │de certificare a diferite bunuri │
│produselor şi │tradiţionale şi/ │2. Este implementat/în │măsuri de │ │şi servicii etc.) │
│serviciilor │sau ecologice. │curs de implementare un │susţinere a │1 │În cazul în care încă nu există un│
│locale │Program de │program de certificare a │calităţii │ │astfel de sprijin, ar trebui să │
│tradiţionale şi/│certificare a │calităţii produselor şi │produselor şi │ │existe un angajament semnat de │
│sau ecologice, │calităţii │serviciilor locale │serviciilor │ │parteneriat prin care sunt agreate│
│de certificare a│produselor şi │tradiţionale şi/sau │locale │ │modalităţile de sprijin al │
│lor. │serviciilor │ecologice. │tradiţionale şi/ │ │calităţii produselor şi │
│ │locale │ │sau ecologice. │ │serviciilor locale tradiţionale şi│
│ │tradiţionale şi/ │ │ │ │/sau ecologice. │
│ │sau ecologice │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.4. Utilizarea │ │ │ │ │ │
│bunurilor şi │ │ │ │ │ │
│serviciilor │ │ │ │ │ │
│locale în turism│ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.4.1. La │ │ │ │ │- o prezentare a ofertei turistice│
│nivelul │ │ │ │ │(programe, servicii turistice), cu│
│destinaţiei se │Prezenţa │ │Sunt promovate │ │accent pe acelea care integrează │
│promovează │produselor │Sunt promovate şi │produsele │ │produse locale (de exemplu, vizita│
│folosirea │realizate la │utilizate produsele │realizate la │ │la un meşter popular, existenţa │
│produselor │nivelul │realizate la nivelul │nivelul │1 │unor puncte gastronomice locale, │
│realizate la │destinaţiei în │destinaţiei în cadrul │destinaţiei în │ │posibilitatea de a cumpăra │
│nivelul │activităţile │produsului turistic al │cadrul produsului│ │suveniruri realizate de localnici │
│destinaţiei în │turistice │destinaţiei. │turistic al │ │etc.) şi/sau │
│activităţile │ │ │destinaţiei. │ │- linkul către pagina web a │
│turistice. │ │ │ │ │destinaţiei, broşuri turistice, │
│ │ │ │ │ │fotografii relevante │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.4.2. │ │ │ │ │ │
│Destinaţia │ │ │ │ │- materialele de promovare a │
│promovează │ │ │ │ │destinaţiei (broşuri, ghiduri, │
│producătorii şi │ │ │ │ │pliante etc.) şi/sau │
│furnizorii de │Prezenţa │Producătorii şi │ │ │- link către pagina web a │
│produse/servicii│producătorilor şi│furnizorii de produse/ │Parteneriatul a │ │destinaţiei, secţiunea unde se │
│locale prin │furnizorilor de │servicii locale sunt │agreat un plan de│ │regăsesc astfel de informaţii │
│instrumentele │produse/servicii │promovaţi prin │promovare a │1 │În cazul în care nu pot fi │
│sale de │locale în │instrumentele de │producătorilor │ │furnizate dovezi în acest sens, │
│marketing sau │instrumentele de │marketing ale │locali. │ │parteneriatul ar trebui să │
│cele ale │marketing ale │destinaţiei. │ │ │transmită un angajament în care să│
│turoperatorilor │destinaţiei │ │ │ │puncteze acţiunile (cu termene) │
│cu care │ │ │ │ │avute în vedere pentru promovarea │
│colaborează │ │ │ │ │producătorilor locali prin │
│(pagină web, │ │ │ │ │canalele proprii. │
│broşură, ghid). │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.5. Servicii de│ │ │ │ │ │
│bază │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.5.1. │ │ │ │ │ │
│Activitatea │ │ │ │ │ │
│turistică (în │Probleme în │Nu sunt semnalate │Au fost semnalate│ │- declaraţie din partea │
│special în │alimentarea cu │probleme în alimentarea │probleme, dar │ │parteneriatului/UAT-urilor din │
│sezonul de vârf)│apă şi energie │cu apă şi energie │sunt luate măsuri│ │destinaţie că acest criteriu este │
│nu provoacă │electrică pentru │electrică pentru │concrete pentru │1 │respectat │
│probleme în │comunitatea │comunitatea locală │diminuarea/ │ │În cazul în care sunt semnalate │
│alimentarea cu │locală generate │generate de activitatea │eliminarea │ │probleme, se menţionează măsurile │
│apă şi energie │de activitatea │turistică. │acestora. │ │pentru diminuarea/eliminarea │
│electrică pentru│turistică │ │ │ │acestora. │
│comunitatea │ │ │ │ │ │
│locală. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.5.2. │ │ │ │ │ │
│Activitatea │Probleme în │ │ │ │ │
│turistică (în │colectarea │ │ │ │- declaraţie din partea │
│special în │deşeurilor şi │Nu sunt semnalate │Au fost semnalate│ │parteneriatului/UAT-urilor din │
│sezonul de vârf)│apelor uzate │probleme în colectarea │probleme, dar │ │destinaţie că acest criteriu este │
│nu provoacă │menajere la │deşeurilor şi apelor │sunt luate măsuri│ │respectat │
│probleme în │nivelul │uzate menajere la nivelul│concrete pentru │1 │În cazul în care sunt semnalate │
│colectarea │destinaţiei │destinaţiei generate de │diminuarea/ │ │probleme, se menţionează măsurile │
│deşeurilor şi │generate de │activitatea turistică. │eliminarea │ │pentru diminuarea/eliminarea │
│apelor uzate │activitatea │ │acestora. │ │acestora. │
│menajere la │turistică │ │ │ │ │
│nivelul │ │ │ │ │ │
│destinaţiei. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│B.5.3. La │ │ │ │ │ │
│nivelul │Probleme privind │ │Au fost semnalate│ │- declaraţie din partea │
│destinaţiei, │siguranţa │Nu sunt semnalate │probleme, dar │ │parteneriatului/UAT-urilor din │
│activitatea │personală a │probleme privind │sunt luate măsuri│ │destinaţie că acest criteriu este │
│turistică nu │rezidenţilor şi a│siguranţa personală a │concrete pentru │1 │respectat │
│pune în pericol │vizitatorilor │rezidenţilor şi a │diminuarea/ │ │În cazul în care sunt semnalate │
│siguranţa │cauzate de │vizitatorilor cauzate de │eliminarea │ │probleme, se menţionează măsurile │
│personală a │activitatea │activitatea turistică. │acestora. │ │pentru diminuarea/eliminarea │
│rezidenţilor şi │turistică │ │ │ │acestora. │
│a vizitatorilor.│ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C. Maximizarea │ │ │ │ │ │
│beneficiilor │ │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │ │
│patrimoniul │ │ │ │ │ │
│cultural şi │ │ │ │ │ │
│minimizarea │ │ │ │ │ │
│efectelor │ │ │ │ │ │
│negative │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.1. │ │ │ │ │ │
│Valorificarea │ │ │ │ │ │
│patrimoniului │ │ │ │ │ │
│cultural │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.1.1. La │ │ │ │ │ │
│nivelul │ │ │ │ │ │
│destinaţiei │ │ │ │ │ │
│există personal │ │ │ │ │ │
│instruit pentru │ │ │ │ │ │
│realizarea unor │ │ │ │ │ │
│excursii/vizite │ │ │ │ │- o listă a ghizilor autorizaţi │
│la monumentele │Personalul │ │ │ │conform legislaţiei în vigoare şi/│
│istorice, │instruit pentru │Există cel puţin un ghid │ │ │sau │
│definite conform│realizarea unor │specializat pentru │ │ │- un link către pagina web a │
│Legii nr. 422/ │excursii/vizite │realizarea unor excursii/│ │2 │destinaţiei/ariei naturale │
│2001 privind │la monumentele │vizite la monumentele │ │ │protejate unde sunt prezentate │
│protejarea │istorice │istorice. │ │ │informaţii privind ghizii │
│monumentelor │ │ │ │ │autorizaţi care activează │
│istorice, │ │ │ │ │ │
│republicată, cu │ │ │ │ │ │
│modificările şi │ │ │ │ │ │
│completările │ │ │ │ │ │
│ulterioare (vezi│ │ │ │ │ │
│criteriul │ │ │ │ │ │
│0.1.2.). │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.1.2. La │ │ │ │ │ │
│nivelul │ │ │ │ │ │
│destinaţiei │ │ │ │ │ │
│există un sistem│Sistemul de │1. Este implementat un │ │ │ │
│de informare a │informare a │sistem de informare a │ │ │ │
│turiştilor, │turiştilor despre│turiştilor despre │Este implementat │ │- dovezi privind mijloacele de │
│despre │restricţiile │restricţiile specifice │un sistem de │ │informare (pliante, broşuri, site │
│restricţiile │specifice │monumentelor. │informare a │ │web, panouri informative) │
│specifice │monumentelor │2. Se face periodic │turiştilor despre│1 │- raport/rapoarte de monitorizare │
│monumentelor │istorice Raport │(anual) monitorizarea │restricţiile │ │a comportamentului vizitatorilor │
│istorice sau │de monitorizare a│comportamentului │specifice │ │(dacă este cazul) │
│alte │comportamentului │turiştilor - a fost │monumentelor. │ │ │
│reglementări şi │acestora │realizat cel puţin un │ │ │ │
│este realizată │ │raport de monitorizare. │ │ │ │
│monitorizarea │ │ │ │ │ │
│comportamentului│ │ │ │ │ │
│acestora. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- o prezentare a ofertei turistice│
│ │ │ │ │ │(programe, servicii turistice, │
│ │ │ │ │ │evenimente organizate), cu accent │
│ │Prezenţa unor │ │Există cel puţin │ │pe acelea care integrează astfel │
│C.1.3. Elemente │elemente ale │ │un program │ │de elemente (de exemplu, │
│ale culturii │culturii locale │Sunt consemnate elemente │turistic care │ │posibilitatea vizitării unor │
│locale sunt │în cadrul │ale culturii locale în │include elemente │1 │meşteri populari, organizarea unor│
│incluse în │produsului │cadrul produsului │de patrimoniu │ │evenimente specifice, existenţa │
│produsul │turistic al │turistic al destinaţiei. │material şi │ │unui muzeu etnografic, traseu │
│turistic. │destinaţiei │ │imaterial. │ │tematic bazat pe elemente ale │
│ │ │ │ │ │culturii locale etc.) şi/sau │
│ │ │ │ │ │- link către site-ul web al │
│ │ │ │ │ │destinaţiei, broşuri turistice, │
│ │ │ │ │ │fotografii relevante │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- o prezentare a ofertei turistice│
│ │ │ │ │ │(programe, servicii turistice, │
│C.1.4. La │Prezenţa │ │ │ │evenimente organizate), cu accent │
│nivelul │gastronomiei │ │ │ │pe acelea care integrează astfel │
│destinaţiei se │locale │Gastronomia locală este │ │ │de elemente (de exemplu, │
│promovează │tradiţionale în │inclusă/promovată în │ │2 │evenimente tip brunch, existenţa │
│gastronomia │cadrul produsului│cadrul produsului │ │ │unor puncte gastronomice locale, │
│locală │turistic al │turistic al destinaţiei. │ │ │anumite certificări de tipul „Mic │
│tradiţională. │destinaţiei │ │ │ │dejun sibian“ etc.) şi/sau │
│ │ │ │ │ │- link către site-ul web al │
│ │ │ │ │ │destinaţiei, broşuri turistice, │
│ │ │ │ │ │fotografii relevante │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.2. Protejarea │ │ │ │ │ │
│patrimoniului │ │ │ │ │ │
│cultural │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- o listă a măsurilor de protecţie│
│ │ │ │Există un │ │a monumentelor istorice şi a │
│ │ │ │angajament din │ │celorlalte elemente de patrimoniu │
│ │ │ │partea │ │cultural identificate (de exemplu,│
│C.2.1. La │ │ │parteneriatului │ │lucrări pentru punerea în │
│nivelul │ │ │cu privire la │ │siguranţă/reabilitare a unui │
│destinaţiei │Măsurile active │ │implementarea │ │monument aflat în stare de │
│există măsuri │de protecţie a │Sunt luate măsuri active │unui set de │ │degradare, o hotărâre a │
│active de │monumentelor │de protecţie a │măsuri active de │ │consiliului local care are în │
│protecţie a │istorice şi a │monumentelor istorice şi │protecţie a │ │vedere păstrarea arhitecturii │
│monumentelor │celorlalte │a celorlalte elemente de │monumentelor │1 │dintr-un anumit sit, dintr-o zonă │
│istorice, dar şi│elemente de │patrimoniu cultural │istorice şi a │ │protejată etc.) sau │
│a celorlalte │patrimoniu │identificate conform │celorlalte │ │- un angajament din partea │
│elemente de │cultural │legislaţiei în vigoare. │elemente de │ │parteneriatului cu privire la │
│patrimoniu │identificate │ │patrimoniu │ │implementarea unui set de măsuri │
│cultural │ │ │cultural │ │active de protecţie a monumentelor│
│identificate. │ │ │identificate │ │istorice şi a celorlalte elemente │
│ │ │ │conform │ │de patrimoniu cultural │
│ │ │ │legislaţiei în │ │identificate conform legislaţiei │
│ │ │ │vigoare. │ │în vigoare (în cazul în care nu au│
│ │ │ │ │ │putut fi încă identificate astfel │
│ │ │ │ │ │de măsuri) │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.2.2. La │ │ │ │ │ │
│nivelul │Măsurile de │ │ │ │- o listă a măsurilor de │
│destinaţiei │încurajare a │Sunt luate măsuri de │ │ │încurajare a rezidenţilor pentru a│
│rezidenţii sunt │rezidenţilor │încurajare a rezidenţilor│ │ │vizita monumentele istorice de pe │
│încurajaţi să │pentru a vizita │pentru a vizita │ │2 │plan local (intrări gratuite în │
│viziteze │monumentele │monumentele istorice de │ │ │anumite perioade, programe │
│monumentele │istorice de pe │pe plan local. │ │ │adresate şcolilor locale pentru │
│istorice │plan local │ │ │ │Săptămâna altfel/Săptămâna verde │
│existente pe │ │ │ │ │etc.) │
│plan local. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.3. Stimularea │ │ │ │ │ │
│tradiţiilor şi │ │ │ │ │ │
│obiceiurilor │ │ │ │ │ │
│rezidenţilor │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- o listă a evenimentelor │
│ │ │ │ │ │organizate/susţinute de membrii │
│ │ │ │Există un │ │parteneriatului local │
│C.3.1. La │ │ │angajament din │ │- link către pagina web a │
│nivelul │Măsurile de │Sunt implementate măsuri │partea │ │destinaţiei, secţiunea unde sunt │
│destinaţiei │susţinere a │de susţinere a │parteneriatului │ │postate informaţii despre aceste │
│există măsuri de│evenimentelor/ │evenimentelor/ │de realizare a │1 │evenimente sau │
│susţinere a │festivalurilor │festivalurilor │unui program de │ │- un angajament din partea │
│evenimentelor/ │tradiţionale │tradiţionale. │susţinere a │ │parteneriatului cu privire la │
│festivalurilor │ │ │evenimentelor/ │ │implementarea unui set de măsuri │
│tradiţionale. │ │ │festivalurilor │ │de susţinere a evenimentelor/ │
│ │ │ │tradiţionale. │ │festivalurilor tradiţionale (în │
│ │ │ │ │ │cazul în care nu au putut fi încă │
│ │ │ │ │ │identificate astfel de măsuri) │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- o listă a măsurilor de susţinere│
│ │ │ │ │ │a tradiţiilor şi obiceiurilor │
│ │ │ │ │ │locale (de exemplu, cluburi, │
│ │ │ │ │ │ateliere, organizarea unor cursuri│
│ │ │ │Există un │ │în cadrul şcolilor, căminelor │
│C.3.2. La │ │ │angajament din │ │culturale, susţinute de │
│nivelul │ │ │partea │ │autorităţile publice locale sau de│
│destinaţiei │Măsurile de │Sunt implementate măsuri │parteneriatului │ │alţi membri din cadrul │
│există măsuri de│susţinere a │de susţinere a │de realizare a │ │parteneriatului local, care să │
│sprijinire a │tradiţiilor şi │tradiţiilor şi │unui program de │1 │vizeze învăţarea unei meşteşug │
│tradiţiilor şi │obiceiurilor │obiceiurilor locale. │susţinere a │ │popular, a unui dans tradiţional │
│obiceiurilor │locale │ │tradiţiilor şi │ │etc.) sau │
│locale. │ │ │obiceiurilor │ │- un angajament din partea │
│ │ │ │locale. │ │parteneriatului cu privire la │
│ │ │ │ │ │realizarea unui program de │
│ │ │ │ │ │susţinere a tradiţiilor şi │
│ │ │ │ │ │obiceiurilor locale (în cazul în │
│ │ │ │ │ │care nu au putut fi încă │
│ │ │ │ │ │identificate astfel de măsuri) │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- o listă a măsurilor încurajare a│
│ │ │ │Există un │ │rezidenţilor de a împărtăşi │
│ │ │ │angajament din │ │vizitatorilor moştenirea culturală│
│ │ │ │partea │ │(de exemplu, realizarea unor │
│C.3.3. │Măsurile de │ │parteneriatului │ │ghiduri, newslettere pentru │
│Rezidenţii sunt │încurajare a │Sunt luate măsuri de │de realizare a │ │localnici, organizarea unor │
│încurajaţi să │rezidenţilor de a│încurajare a rezidenţilor│unui program de │ │întâlniri etc.) sau - un │
│împărtăşească │împărtăşi │de a împărtăşi │încurajare a │1 │angajament din partea │
│vizitatorilor │vizitatorilor │vizitatorilor moştenirea │rezidenţilor de a│ │parteneriatului cu privire la │
│moştenirea │moştenirea │culturală. │împărtăşi │ │realizarea unui program de │
│culturală. │culturală │ │vizitatorilor │ │încurajare a rezidenţilor de a │
│ │ │ │moştenirea │ │împărtăşi vizitatorilor moştenirea│
│ │ │ │culturală. │ │culturală (în cazul în care nu au │
│ │ │ │ │ │putut fi încă identificate astfel │
│ │ │ │ │ │de măsuri) │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.4. Respectarea│ │ │ │ │ │
│valorilor şi │ │ │ │ │ │
│tradiţiilor │ │ │ │ │ │
│comunităţilor │ │ │ │ │ │
│locale │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.4.1. La │ │ │ │ │ │
│nivelul │Codul de conduită│ │ │ │ │
│destinaţiei s-a │şi comportament │ │ │ │ │
│dezvoltat un cod│pentru vizitatori│ │ │ │ │
│de comportament │pentru │1. Este realizat un cod │ │ │ │
│pentru turişti │activităţile şi │de comportament pentru │ │ │- codul de conduită şi │
│şi se │comportamentul │activităţile turistice │ │ │comportament sau un draft al │
│monitorizează │acestora în │derulate în comunităţile │ │ │acestuia, în cazul în care este în│
│activitatea şi │comunităţile │locale. │Un cod de │ │curs de realizare, sau │
│comportamentul │locale şi în │2. A fost realizat cel │comportament este│1 │- raportul/rapoartele de │
│acestora în │zonele sensibile │puţin un raport de │în curs de │ │monitorizare a activităţii │
│cadrul │cultural, │monitorizare a │realizare. │ │comportamentului vizitatorilor │
│activităţilor │arheologic, │activităţii şi │ │ │(dacă este cazul, corelat cu │
│derulate în │istoric etc. │comportamentului │ │ │criteriul C.1.2) │
│comunităţile │Monitorizarea │turiştilor. │ │ │ │
│locale şi în │activităţii şi │ │ │ │ │
│zonele sensibile│comportamentului │ │ │ │ │
│cultural, │vizitatorilor │ │ │ │ │
│arheologic, │ │ │ │ │ │
│istoric etc. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│C.4.2. La │ │1. Se cunosc zonele din │ │ │ │
│nivelul │ │cadrul destinaţiei unde │ │ │ │
│destinaţiei se │ │sunt anumite presiuni din│ │ │ │
│face o │Raport de │partea unui număr mare de│Se cunosc zonele │ │ │
│monitorizare a │monitorizare a │vizitatori. 2. Periodic │din cadrul │ │- o listă cu zonele din cadrul │
│impactului │fluxurilor de │sunt realizate acţiuni de│destinaţiei unde │ │destinaţiei unde sunt anumite │
│fluxurilor de │vizitatori şi a │monitorizare a fluxurilor│sunt anumite │ │presiuni din partea unui număr │
│vizitatori în │impactului │de vizitatori şi este │presiuni din │ │mare de vizitatori şi │
│anumite zone │acestora asupra │identificat impactul │partea unui număr│ │- rapoartele de monitorizare a │
│(zone cu flux │principalelor │acestora asupra │mare de │1 │fluxurilor de vizitatori şi a │
│mare de │situri culturale │principalelor zone │vizitatori şi │ │impactului acestora asupra │
│vizitatori în │şi naţionale │sensibile din cadrul │sunt propuse/ │ │respectivelor zone (dacă este │
│anumite │Măsurile de │destinaţiei. │avute în vedere │ │cazul) │
│perioade), iar │management al │3. Pe baza rezultatelor │măsuri pentru │ │- o listă a măsurilor implementate│
│pe baza │vizitatorilor │activităţii de │managementul │ │pentru managementul vizitatorilor │
│monitorizării se│implementate │monitorizare, sunt luate │vizitatorilor. │ │ │
│iau măsuri de │ │anumite măsuri de │ │ │ │
│management al │ │management al │ │ │ │
│acestora. │ │vizitatorilor. │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D. Maximizarea │ │ │ │ │ │
│beneficiilor │ │ │ │ │ │
│pentru mediu şi │ │ │ │ │ │
│minimizarea │ │ │ │ │ │
│efectelor │ │ │ │ │ │
│negative │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.1.1. Politica │ │ │Există un │ │ │
│de achiziţii │ │ │angajament din │ │- un document de politică (separat│
│ecologice │ │ │partea │ │pentru acest subiect sau politică │
│Destinaţia │Politică de │ │parteneriatului │ │comună de mediu) pentru sectorul │
│adoptă o │achiziţii │Politica locală este │pentru definirea │ │public şi pentru sectorul privat │
│politică de │ecologice care │definită şi pusă în │şi implementarea │ │din turism │
│achiziţii │acordă prioritate│practică de către │unei politici de │1 │- exemple de acţiuni implementate/│
│ecologice care │produselor │operatorii economici şi │achiziţii │ │în curs de implementare │
│acordă │refolosibile, │autorităţile publice │ecologice care │ │- un angajament din partea │
│prioritate │returnabile şi │locale. │acordă prioritate│ │parteneriatului pentru definirea │
│produselor │reciclabile │ │produselor │ │şi implementarea unei astfel de │
│refolosibile, │ │ │refolosibile, │ │politici, în cazul în care nu │
│returnabile şi │ │ │returnabile şi │ │există │
│reciclabile. │ │ │reciclabile. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.1.2. Consumul │ │ │Există un │ │ │
│de energie │ │ │angajament din │ │- un document de politică (separat│
│La nivelul │ │ │partea │ │pentru acest subiect sau politică │
│destinaţiei se │Politica de │ │parteneriatului │ │comună de mediu) pentru sectorul │
│adoptă o │reducere şi │Politica locală este │pentru definirea │ │public şi pentru sectorul privat │
│politică de │eficientizare a │definită şi pusă în │şi implementarea │ │din turism │
│reducere şi │consumului de │practică de către │unei politici de │1 │- exemple de acţiuni implementate/│
│eficientizare a │energie electrică│operatorii economici şi │reducere şi │ │în curs de implementare │
│consumului de │(în sectorul │autorităţile publice │eficientizare a │ │- un angajament din partea │
│energie │public şi privat)│locale. │consumului de │ │parteneriatului pentru definirea │
│electrică (în │ │ │energie electrică│ │şi implementarea unei astfel de │
│sectorul public │ │ │(în sectorul │ │politici, în cazul în care nu │
│şi privat). │ │ │public şi │ │există │
│ │ │ │privat). │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.1.3. Consumul │ │ │ │ │ │
│de apă │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un │ │- un document de politică/măsuri │
│ │ │ │angajament din │ │de reducere şi eficientizare a │
│D.1.3.1. La │ │ │partea │ │consumului de apă (separat pentru │
│nivelul │ │ │parteneriatului │ │acest subiect sau politică comună │
│destinaţiei se │Setul de măsuri │ │pentru definirea │ │de mediu) pentru sectorul public │
│adoptă măsuri de│de reducere şi │Măsurile sunt definite şi│şi implementarea │ │şi pentru sectorul privat din │
│reducere şi │eficientizare a │puse în practică de către│unui set de │ │turism │
│eficientizare a │consumului de apă│operatorii economici şi │măsuri de │1 │- exemple de acţiuni/măsuri │
│consumului de │(în sectorul │autorităţile publice │reducere şi │ │implementate/în curs de │
│apă (în sectorul│public şi privat)│locale. │eficientizare a │ │implementare │
│public şi │ │ │consumului de apă│ │- un angajament din partea │
│privat). │ │ │(în sectorul │ │parteneriatului pentru definirea │
│ │ │ │public şi │ │şi implementarea unei astfel de │
│ │ │ │privat). │ │politici/unor astfel de măsuri, în│
│ │ │ │ │ │cazul în care nu există │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │1. Cunoaşterea │ │ │
│D.1.3.2. La │ │ │situaţiei actuale│ │ │
│nivelul │ │ │cu privire la │ │- date cu privire la resursele de │
│destinaţiei se │ │1. Cunoaşterea situaţiei │resursele de apă │ │apă potabilă existente la nivelul │
│face o │Monitorizarea │actuale cu privire la │potabilă 2. │ │destinaţiei/UAT-urilor, corelat cu│
│monitorizare │cantitativă a │resursele de apă potabilă│Există un │ │consumul │
│cantitativă a │resurselor de apă│2. Programul de │angajament din │1 │- un angajament din partea │
│resurselor de │potabilă corelate│monitorizare este definit│partea │ │parteneriatului pentru definirea │
│apă potabilă, │cu consumul │şi pus în practică. │parteneriatului │ │şi implementarea unui program de │
│corelate cu │ │ │pentru definirea │ │monitorizare a resurselor de apă, │
│consumul local. │ │ │şi implementarea │ │în cazul în care nu există │
│ │ │ │unui program de │ │ │
│ │ │ │monitorizare. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.1.3.3. La │ │ │ │ │ │
│nivelul │ │ │ │ │ │
│destinaţiei │ │ │ │ │ │
│consumul de apă │Consum de apă │ │S-au identificat │ │- o declaraţie din partea │
│este echilibrat,│echilibrat fără │Consumul de apă este │probleme legate │ │parteneriatului/UAT-ului/ │
│fără a avea un │impact negativ │echilibrat, fără a avea │de consumul de │ │UAT-urilor privind îndeplinirea │
│impact negativ │semnificativ │un impact negativ │apă suplimentar │ │criteriului │
│semnificativ │asupra │semnificativ asupra │generat de turism│1 │În cazul în care sunt semnalate │
│asupra │comunităţilor şi │resurselor de apă pentru │şi se iau măsuri │ │probleme, se menţionează măsurile │
│resurselor de │ecosistemelor │comunităţile locale şi │pentru diminuarea│ │pentru diminuarea/eliminarea │
│apă pentru │naturale │ecosistemele naturale. │acestor probleme.│ │acestora. │
│comunităţile │ │ │ │ │ │
│locale şi │ │ │ │ │ │
│ecosistemele │ │ │ │ │ │
│naturale. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un │ │- un document de politică/măsuri │
│ │ │ │angajament din │ │pentru folosirea mijloacelor │
│D.2.1. Gazele cu│ │ │partea │ │alternative de transport (separat │
│efect de seră La│ │ │parteneriatului │ │pentru acest subiect sau politică │
│nivelul │Setul de măsuri │Măsurile sunt definite şi│pentru definirea │ │comună de mediu) │
│destinaţiei se │pentru promovarea│puse în practică de către│şi implementarea │ │- exemple de acţiuni/măsuri │
│promovează │mijloacelor │operatorii economici şi │unui set de │1 │implementate/în curs de │
│folosirea │alternative de │autorităţile publice │măsuri pentru │ │implementare │
│mijloacelor │transport │locale. │promovarea │ │- un angajament din partea │
│alternative de │ │ │mijloacelor │ │parteneriatului pentru definirea │
│transport. │ │ │alternative de │ │şi implementarea unei astfel de │
│ │ │ │transport. │ │politici/unor astfel de măsuri, în│
│ │ │ │ │ │cazul în care nu există │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.2.2. Apele │ │ │ │ │- o situaţie centralizată pentru │
│uzate menajere │ │ │ │ │fiecare UAT din cadrul destinaţiei│
│Instituţiile │ │ │Există un plan de│ │cu reţelele locale de canalizare │
│publice şi │ │Toate instituţiile │informare despre │ │cu tratare a apelor uzate │
│facilităţile │Reţea locală de │publice şi facilităţile │soluţiile de │ │- materialele de informare │
│turistice sunt │canalizare cu │turistice sunt conectate │tratare a apelor │ │realizate (pliant, broşură, │
│conectate la │tratare a apelor │la reţeaua locală de │uzate menajere şi│ │postare pe pagina web a UAT etc.) │
│reţeaua locală │uzate menajere şi│canalizare cu tratare a │un plan de │1 │despre soluţiile de tratare a │
│de canalizare cu│/sau soluţii │apelor uzate sau dispun │conformare cu │ │apelor uzate menajere şi soluţii │
│tratare a apelor│individuale de │de propriile lor │legislaţia în │ │de conformare cu legislaţia în │
│uzate sau dispun│colectare/tratare│instalaţii de colectare/ │vigoare coordonat│ │vigoare (dacă este cazul) │
│de propriile lor│a apelor uzate │tratare a apelor uzate. │de administraţia │ │- un plan de informare despre │
│instalaţii de │ │ │locală. │ │soluţiile de tratare a apelor │
│colectare/ │ │ │ │ │uzate menajere/plan de conformare │
│tratare a apelor│ │ │ │ │cu legislaţia în vigoare, dacă │
│uzate. │ │ │ │ │este cazul │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.2.3. Planul de│ │ │ │ │ │
│gestionare a │ │ │ │ │ │
│deşeurilor │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.2.3.1. │ │ │ │ │ │
│Existenţa unui │ │ │Existenţa unui │ │- informaţii despre existenţa unui│
│sistem de │Sistemul de │Existenţa unui sistem de │sistem de │ │sistem de colectare (selectivă) a │
│colectare a │colectare a │colectare a deşeurilor │colectare a │1 │deşeurilor │
│deşeurilor la │deşeurilor │selectivă │deşeurilor │ │- copie după contractul cu firma/ │
│nivel de │ │ │ │ │firmele de salubritate │
│destinaţie │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │- un document de politică/program/│
│ │ │ │ │ │măsuri de reducere a deşeurilor │
│ │ │ │Există un │ │(separat pentru acest subiect sau │
│D.2.3.2. La │ │ │angajament din │ │politică comună de mediu) pentru │
│nivelul │ │Programul este definit şi│partea │ │sectorul public şi pentru sectorul│
│destinaţiei se │Programul de │pus în practică de către │parteneriatului │ │privat din turism │
│pune în aplicare│reducere a │operatorii economici şi │pentru definirea │1 │- exemple de acţiuni/măsuri │
│un program de │deşeurilor │autorităţile publice │şi implementarea │ │implementate/în curs de │
│reducere a │ │locale. │programului de │ │implementare │
│deşeurilor. │ │ │reducere a │ │- un angajament din partea │
│ │ │ │deşeurilor. │ │parteneriatului pentru definirea │
│ │ │ │ │ │şi implementarea unei astfel de │
│ │ │ │ │ │politici/unor astfel de măsuri, în│
│ │ │ │ │ │cazul în care nu există │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un │ │- date cu privire la volumul de │
│D.2.3.3. La │Programul de │ │angajament din │ │deşeuri produs la nivelul │
│nivelul │monitorizare a │ │partea │ │destinaţiei/UAT-urilor │
│destinaţiei se │datelor privind │Programul este definit şi│parteneriatului │ │- un angajament din partea │
│colectează şi │volumul de │pus în practică de către │pentru definirea │1 │parteneriatului pentru definirea │
│monitorizează │deşeuri produs la│autorităţile publice │şi implementarea │ │şi implementarea unui program de │
│datele privind │nivelul │locale. │programului de │ │monitorizare a volumului de │
│volumul de │destinaţiei/ │ │monitorizare a │ │deşeuri produs, în cazul în care │
│deşeuri produse.│UAT-urilor │ │volumului de │ │nu există │
│ │ │ │deşeuri produs. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.2.3.4. Se │ │ │ │ │ │
│adoptă un │ │ │ │ │ │
│program de │ │ │ │ │- o declaraţie din partea │
│gestionare a │ │ │ │ │parteneriatului/UAT-ului/ │
│deşeurilor: │ │ │ │ │UAT-urilor privind modul de │
│• organice - │ │ │Există un │ │îndeplinire a criteriului │
│pentru obţinerea│Programul de │ │angajament din │ │- existenţa unui program de │
│compostului la │gestionare a │Programul este definit şi│partea │ │gestionare a deşeurilor (operator,│
│nivel individual│deşeurilor │pus în practică de către │parteneriatului │ │obiective, activităţi, măsuri de │
│sau la nivelul │(organice, │operatorii economici şi │pentru definirea │1 │informare publică, termene de │
│zonei; │reciclabile, │autorităţile publice │şi implementarea │ │realizare etc.) │
│• reciclabile - │nereciclabile) │locale. │programului de │ │- un angajament din partea │
│pentru │ │ │gestionare a │ │parteneriatului pentru definirea │
│refolosirea lor;│ │ │deşeurilor. │ │şi implementarea unui program de │
│• nereciclabile │ │ │ │ │gestionare a deşeurilor, în cazul │
│- de colectare │ │ │ │ │în care nu există │
│şi transportare │ │ │ │ │ │
│în locurile de │ │ │ │ │ │
│depozitare. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.2.4. Substanţe│ │ │ │ │ │
│periculoase │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un │ │ │
│D.2.4.1. La │ │ │angajament din │ │ │
│nivelul │ │ │partea │ │- un document de politică/program/│
│destinaţiei se │Programul de │ │parteneriatului │ │măsuri de reducere a utilizării │
│pune în aplicare│reducere a │ │pentru definirea │ │substanţelor chimice, în special │
│un program de │utilizării │ │şi implementarea │ │în domeniul agriculturii (separat │
│reducere a │substanţelor │ │programului de │ │pentru acest subiect sau politică │
│utilizării │chimice, în │Programul este definit şi│reducere a │ │comună de mediu) │
│substanţelor │special în │pus în practică de către │utilizării │ │- exemple de acţiuni/măsuri │
│chimice, în │domeniul │operatorii economici şi │substanţelor │1 │implementate/în curs de │
│special în │agriculturii │autorităţile publice │chimice, │ │implementare │
│domeniul │(utilizarea │locale. │artificiale, în │ │- un angajament din partea │
│agriculturii │pesticidelor şi │ │special în │ │parteneriatului pentru definirea │
│(utilizarea │fertilizanţilor │ │domeniul │ │şi implementarea unei astfel de │
│pesticidelor şi │chimici) │ │agriculturii │ │politici/unor astfel de măsuri, în│
│fertilizanţilor │ │ │(utilizarea │ │cazul în care nu există │
│chimici). │ │ │pesticidelor şi │ │ │
│ │ │ │fertilizanţilor │ │ │
│ │ │ │chimici). │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un │ │- un document de politică/program/│
│D.2.4.2. La │ │ │angajament din │ │măsuri de utilizare a produselor │
│nivelul │ │ │partea │ │de curăţare ecologice în sectorul │
│destinaţiei se │Programul de │ │parteneriatului │ │public şi privat (separat pentru │
│pune în aplicare│utilizare a │Programul este definit şi│pentru definirea │ │acest subiect sau politică comună │
│un program de │produselor de │pus în practică de către │şi implementarea │ │de mediu) │
│utilizare a │curăţare │operatorii economici şi │programului de │1 │- exemple de acţiuni/măsuri │
│produselor de │ecologice (în │autorităţile publice │utilizare a │ │implementate/în curs de │
│curăţare │sectorul public │locale. │produselor de │ │implementare │
│ecologice (în │şi privat) │ │curăţare │ │- un angajament din partea │
│sectorul public │ │ │ecologice (în │ │parteneriatului pentru definirea │
│şi privat). │ │ │sectorul public │ │şi implementarea unei astfel de │
│ │ │ │şi privat). │ │politici/unor astfel de măsuri, în│
│ │ │ │ │ │cazul în care nu există │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.2.5. Alte │ │ │ │ │ │
│surse de poluare│ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.2.5.1. La │ │ │ │ │- document de politică/program/ │
│nivelul │ │ │ │ │măsuri de reducere a poluării │
│destinaţiei se │Programul de │ │ │ │atmosferice, fonice, luminoase şi │
│pune în │management de │ │ │ │de contaminare a solului, în │
│aplicare, ca │reducere a │ │Există un │ │sectorul public şi privat (separat│
│parte a planului│emisiilor de │Programul este definit şi│angajament din │ │pentru acest subiect sau politică │
│de dezvoltare │poluanţi în │pus în practică de către │partea │ │comună de mediu) │
│durabilă, un │atmosferă, a │operatorii economici şi │parteneriatului │1 │- exemple de acţiuni/măsuri │
│program de │zgomotului, a │autorităţile publice │pentru definirea │ │implementate/în curs de │
│reducere a │emisiilor │locale. │şi implementarea │ │implementare │
│poluării │luminoase şi de │ │programului. │ │- un angajament din partea │
│atmosferice, │contaminare a │ │ │ │parteneriatului pentru definirea │
│fonice, │solului │ │ │ │şi implementarea unei astfel de │
│luminoase şi de │ │ │ │ │politici/unor astfel de măsuri, în│
│contaminare a │ │ │ │ │cazul în care nu există │
│solului. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un │ │- un document de politică (separat│
│ │ │ │angajament din │ │pentru acest subiect sau politică │
│D.2.5.2. Punerea│ │ │partea │ │comună de mediu) pentru sectorul │
│în aplicare a │Politica de │Politica este definită şi│parteneriatului │ │public şi pentru sectorul privat │
│unei politici de│reducere a │pusă în practică de către│pentru definirea │ │din turism │
│reducere a │iluminării │operatorii economici şi │şi implementarea │1 │- exemple de acţiuni implementate/│
│iluminării │artificiale │autorităţile publice │programului de │ │în curs de implementare │
│artificiale │excesive │locale. │reducere a │ │- un angajament din partea │
│excesive │ │ │iluminării │ │parteneriatului pentru definirea │
│ │ │ │artificiale │ │şi implementarea unei astfel de │
│ │ │ │excesive. │ │politici, în cazul în care nu │
│ │ │ │ │ │există │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.1. Specii │ │ │ │ │ │
│sălbatice │ │ │ │ │ │
│La nivelul │ │ │ │ │ │
│destinaţiei │ │ │Lista speciilor │ │ │
│există măsuri │ │ │strict protejate │ │ │
│concrete de │ │ │la nivel de │ │ │
│împiedicare a │ │ │destinaţie │ │ │
│recoltării de │Setul de măsuri │Plan de management pentru│Informaţii minime│ │- planul de management pentru │
│specii de floră │de împiedicare a │speciile protejate de │privind situaţia │ │speciile protejate (planul de │
│şi faună strict │recoltării de │interes economic şi │acestora (de │ │management al ariei naturale │
│protejate │specii de floră │rapoarte de monitorizare │exemplu, harta │ │protejate, cu măsuri avute în │
│conform │şi faună strict │anuală Măsurile sunt │distribuţiei │ │vedere) În cazul în care nu există│
│reglementărilor │protejate. Setul │definite şi puse în │acestora, │1 │plan de management: │
│locale, │de măsuri de │practică de către │descriere │ │- o listă a speciilor strict │
│naţionale şi │monitorizare a │administraţia ariei │preliminară a │ │protejate la nivel de destinaţie, │
│internaţionale, │speciilor │naturale protejate şi │intereselor │ │cu informaţii minime privind │
│de monitorizare │protejate │autorităţile publice │existente pentru │ │situaţia acestora │
│a recoltării │ │locale. │valorificarea │ │ │
│speciilor │ │ │acestora, precum │ │ │
│protejate şi se │ │ │şi a │ │ │
│iau măsuri │ │ │activităţilor de │ │ │
│împotriva │ │ │valorificare) │ │ │
│activităţilor │ │ │ │ │ │
│ilegale conform │ │ │ │ │ │
│legislaţiei. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.2. Specii de│ │ │ │ │ │
│animale │ │ │ │ │ │
│sălbatice în │ │ │ │ │ │
│captivitate │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.2.1. │Respectarea │ │1. Legislaţia │ │- o declaraţie din partea │
│Parcurile zoo │legislaţiei │1. Legislaţia este │este respectată, │ │parteneriatului că acest criteriu │
│funcţionează în │europene şi │respectată, iar animalele│iar animalele au │ │este respectat │
│conformitate cu │naţionale pentru │au condiţii bune de │condiţii bune de │ │În cazul în care sunt deţinute │
│legislaţia │parcurile zoo (în│existenţă. │existenţă. │1 │specii care nu sunt de pe plan │
│naţională şi cea│cazul în care │2. În cadrul parcului zoo│2. Pentru viitor │ │local: │
│europeană şi │există), iar │(în cazul în care există)│se are în vedere │ │- angajamentul că pe viitor se are│
│deţin doar │acestea deţin │sunt doar specii │achiziţionarea │ │în vedere achiziţionarea exclusiv │
│specii │doar specii │autohtone. │exclusiv de │ │de specii autohtone │
│autohtone. │autohtone. │ │specii autohtone.│ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.2.2. La │ │ │ │ │ │
│nivelul │Nu există ferme │La nivelul destinaţiei nu│ │ │- o declaraţie din partea │
│destinaţiei nu │şi ţarcuri de │există ferme şi ţarcuri │ │2 │parteneriatului că acest criteriu │
│există ferme şi │vânătoare. │de vânătoare. │ │ │este respectat │
│ţarcuri de │ │ │ │ │ │
│vânătoare. │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.3. Design │ │ │ │ │ │
│peisagistic │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.3.1. La │ │ │1. Planul de │ │ │
│nivelul │Elementele │ │management este │ │ │
│destinaţiei s-au│caracteristice de│ │în curs de │ │- planul de management (sau draft │
│identificat │peisaj la nivelul│1. Există capitol de │elaborare şi va │ │al acestuia), în care ar trebui să│
│elementele unice│destinaţiei sunt │protecţia peisajului, cu │avea un capitol │ │existe capitol de protecţia │
│şi │identificate. │măsurile aferente în │de protecţie a │ │peisajului, sunt identificate │
│caracteristice │Ameninţările la │planul de management │peisajului, cu │ │valorile, ameninţările şi sunt │
│de peisaj şi │adresa peisajului│pentru aria naturală │măsurile pentru │ │prevăzute măsuri pentru protecţia │
│ameninţările la │sunt identificate│protejată. │aria naturală │ │peisajului şi/sau │
│adresa acestora,│atât la nivelul │2. Există o sinteză cu │protejată. │ │- planul/planurile de urbanism, în│
│iar proprietarii│ariei naturale │valori, ameninţări şi │2. Parteneriatul │1 │care sunt identificate valorile, │
│/administratorii│protejate, cât şi│măsuri pentru protecţia │a iniţiat │ │ameninţările şi sunt prevăzute │
│de terenuri sunt│în exteriorul ei.│peisajului în afara ariei│procesul de │ │măsuri pentru protecţia peisajului│
│informaţi şi │Set de măsuri │naturale protejate. │identificare a │ │(pentru arealele din afara ariei │
│încurajaţi să │pentru informarea│3. Există un program de │valorilor, │ │protejate) │
│prevină/oprească│proprietarilor/ │informare a localnicilor │ameninţărilor şi │ │- dovezi privind informarea │
│activităţi care │administratorilor│cu privire la protecţia │măsurilor pentru │ │localnicilor cu privire la │
│pot avea ca │cu privire la │peisajului. │protecţia │ │protecţia peisajului (pliante, │
│efect │ameninţările │ │peisajului în │ │broşuri, ghiduri etc.) │
│modificarea │existente şi │ │afara ariei │ │ │
│peisajului. │prevenirea lor │ │naturale │ │ │
│ │ │ │protejate. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Amenajarea │ │ │ │ │
│D.3.3.2. La │spaţiilor publice│ │ │ │ │
│nivelul │se face exclusiv │ │Există elemente │ │ │
│destinaţiei se │cu specii locale.│ │singulare cu │ │- o declaraţie din partea │
│folosesc specii │Măsurile de │La nivelul destinaţiei nu│specii de │ │parteneriatului/UAT-urilor din │
│locale pentru │renaturare/ │sunt folosite specii │vegetaţie exotice│ │destinaţie că acest criteriu este │
│amenajarea │reîmpădurire se │exotice sau invazive în │şi nu sunt │1 │respectat │
│teritoriului şi │fac exclusiv cu │amenajarea spaţiilor │planuri pentru │ │În cazul în care sunt semnalate │
│se iau măsuri │specii locale. │publice şi a altor zone │introducerea │ │probleme, se menţionează măsurile │
│pentru a evita │Set de măsuri │naturale. │altora sau │ │pentru diminuarea/eliminarea │
│introducerea de │pentru evitarea │ │extinderea celor │ │acestora. │
│specii exotice │introducerii de │ │prezente. │ │ │
│sau invazive. │specii exotice │ │ │ │ │
│ │sau invazive │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.4. │ │ │ │ │ │
│Conservarea │ │ │ │ │ │
│biodiversităţii │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Planurile de │ │ │
│ │ │ │urbanism sunt în │ │ │
│ │ │ │curs de realizare│ │ │
│ │ │ │şi includ ariile │ │ │
│D.3.4.1. Ariile │ │ │naturale │ │- planurile de dezvoltare şi de │
│naturale │ │ │protejate sau │ │urbanism realizate de UAT-uri, în │
│protejate sunt │Evidenţierea │ │există │ │care să fie evidenţiate ariile │
│evidenţiate în │ariilor naturale │Existenţa suprafeţelor de│angajamentul din │ │naturale protejate sau │
│planurile de │protejate în │arii naturale protejate │partea │1 │- un angajament din partea │
│dezvoltare şi de│planurile de │clar delimitate în │autorităţilor │ │autorităţilor locale ca la │
│urbanism la │dezvoltare şi de │planurile de urbanism │locale ca la │ │următoarea revizuire a planului de│
│nivelul │urbanism │ │următoarea │ │urbanism să introducă aria │
│destinaţiei. │ │ │revizuire a │ │naturală protejată │
│ │ │ │planului de │ │ │
│ │ │ │urbanism să │ │ │
│ │ │ │introducă aria │ │ │
│ │ │ │naturală │ │ │
│ │ │ │protejată. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Autorităţile │ │ │ │ │
│ │locale sunt de │ │ │ │ │
│ │acord cu măsurile│ │Există un proces │ │ │
│ │incluse în planul│ │de consultare │ │- o listă cu măsuri/acţiuni/ │
│D.3.4.2. │de management al │Există sprijin concret │publică iniţiat │ │proiecte comune dezvoltate de aria│
│Sectorul public │ariei naturale │din partea │de către │ │naturală protejată şi UAT-ul/ │
│sprijină │protejate şi │administraţiilor publice │administraţia │ │UAT-urile din destinaţie │
│implementarea │sprijină măsurile│locale cu privire la │ariei naturale │ │În cazul în care nu pot fi date │
│măsurilor de │de conservare. │implementarea măsurilor │protejate şi │1 │astfel de exemple, se transmit │
│conservare a │Măsurile concrete│de conservare a naturii │dorinţa enunţată │ │angajamente din partea UAT-urilor,│
│naturii în │de sprijin din │la nivelul destinaţiei şi│de │ │prin care îşi exprimă acordul/ │
│special în │partea │în special în aria │administraţiile │ │interesul pentru derularea unor │
│ariile naturale │autorităţilor │naturală protejată. │publice locale de│ │activităţi în comun cu │
│protejate. │publice locale │ │a colabora cu │ │administratorul ariei naturale │
│ │pentru │ │administraţia │ │protejate. │
│ │implementarea │ │ariei protejate. │ │ │
│ │măsurilor de │ │ │ │ │
│ │conservare │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │1. Există un mecanism │ │ │ │
│D.3.4.3. │Mecanismul │funcţional (de exemplu, │ │ │- document în care este descris │
│Sectorul privat │funcţional prin │listă de proiecte oferite│ │ │mecanismul (de exemplu, listă de │
│din turism │care sistemul │de administraţia ariei │ │ │proiecte oferite de administraţia │
│contribuie │privat sprijină │naturale protejate) prin │Există o reţea │ │ariei naturale protejate), prin │
│direct la │proiecte de │care sectorul privat │operatori │ │care sectorul privat poate │
│susţinerea │conservare a │poate contribui direct la│economici care │ │contribui direct la măsurile de │
│măsurilor de │naturii │măsurile de conservare a │sprijină în mod │1 │conservare a naturii prin sprijin │
│conservare a │Operatorii │naturii prin sprijin │activ măsurile de│ │financiar sau în natură şi │
│naturii prin │economici care │financiar sau în natură. │conservare a │ │- o listă de operatori economici │
│sprijin │sprijină în mod │2. Există o reţea de │naturii. │ │care sprijină în mod activ │
│financiar sau în│activ măsurile de│operatori economici care │ │ │măsurile de conservare a naturii │
│natură. │conservare a │sprijină în mod activ │ │ │(de exemplu partenerii locali) │
│ │naturii │măsurile de conservare a │ │ │ │
│ │ │naturii. │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │Există un plan de│ │ │
│D.3.4.4. │ │ │comunicare al │ │ │
│Activităţile de │Planul de │ │administraţiei │ │ │
│conservare sunt │comunicare a │ │ariei naturale │ │ │
│comunicate │ariei naturale │ │protejate în curs│ │- planul de comunicare (sau un │
│personalului │protejate către │Existenţa planului de │de elaborare şi │ │draft al acestuia) şi o listă de │
│(din sectorul │personalul din │comunicare şi │există deja o │1 │acţiuni de comunicare cu │
│public şi │sectorul public │implementarea lui la │serie de │ │vizitatorii şi comunitatea locală │
│privat), │şi privat, │nivelul destinaţiei │activităţi │ │derulate │
│vizitatorilor şi│vizitatori şi │ │concrete de │ │ │
│comunităţii │comunităţile │ │comunicare cu │ │ │
│locale. │locale │ │vizitatorii şi │ │ │
│ │ │ │comunitatea │ │ │
│ │ │ │locală. │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.5. │ │ │ │ │ │
│Gestionarea │ │ │ │ │ │
│speciilor de │ │ │ │ │ │
│animale │ │ │ │ │ │
│sălbatice pentru│ │ │ │ │ │
│conservare şi │ │ │ │ │ │
│ecoturism │ │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│ │1. Identificarea │ │ │ │ │
│ │fondurilor │ │ │ │ │
│ │cinegetice şi a │ │ │ │ │
│ │gestionarilor la │ │ │ │ │
│ │nivelul │ │ │ │ │
│ │destinaţiei │1. Fondurile cinegetice │ │ │ │
│ │2. Existenţa │şi gestionarii acestora │ │ │ │
│ │planurilor de │sunt identificate/ │1. Fondurile │ │ │
│ │management │identificaţi. │cinegetice şi │ │ │
│D.3.5.1. La │cinegetic la │2. Există planuri de │gestionarii │ │ │
│nivelul │nivelul │management cinegetic la │acestora sunt │ │- o listă cu fondurile cinegetice │
│destinaţiei │fondurilor │nivelul fondurilor de │identificate/ │ │din cadrul destinaţiei şi cu │
│există un sistem│cinegetice, │vânătoare din cadrul │identificaţi. 2. │ │gestionarii acestora │
│de gestionare │conform legii, cu│destinaţiei. │Există planuri de│ │- planurile de management │
│sustenabilă a │materializarea pe│3. Există un plan de │management │1 │cinegetic la nivelul fondurilor │
│fondului │hărţi a zonelor │acţiune asumat de │cinegetic la │ │- plan/planuri de acţiune în │
│cinegetic/ │de linişte. 3. │autorităţile locale în │nivelul │ │vederea prevenirii conflictelor cu│
│fondurilor │Existenţa unui │colaborare cu gestionarii│fondurilor de │ │fauna sălbatică, dacă este cazul │
│cinegetice. │plan de acţiune │fondurilor cinegetice şi │vânătoare din │ │ │
│ │realizat de │alte entităţi interesate │cadrul │ │ │
│ │autorităţile │în vederea prevenirii │destinaţiei. │ │ │
│ │locale împreună │conflictelor cu fauna de │ │ │ │
│ │cu gestionarii de│interes cinegetic. │ │ │ │
│ │fonduri │ │ │ │ │
│ │cinegetice în │ │ │ │ │
│ │vederea │ │ │ │ │
│ │prevenirii │ │ │ │ │
│ │conflictelor cu │ │ │ │ │
│ │fauna sălbatică │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼──────────────────────────────────┤
│D.3.5.2. │ │ │ │ │ │
│Existenţa la │Codul de │ │ │ │ │
│nivelul │comportament │ │ │ │ │
│destinaţiei a │pentru │ │ │ │ │
│unui cod de │activităţile │Este realizat un cod de │Un cod de │ │- codul sau un draft al acestuia, │
│comportament │turistice ce pot │comportament pentru │comportament este│ │în cazul în care este în curs de │
│pentru │influenţa sau │activităţile turistice ce│în curs de │1 │realizare (poate fi realizat un │
│activităţile │interacţionează │interacţionează cu │realizare. │ │document comun cu cel menţionat la│
│turistice ce pot│cu animalele │animalele sălbatice. │ │ │criteriul C.4.1.) │
│influenţa sau │sălbatice (se │ │ │ │ │
│interacţionează │poate corela cu │ │ │ │ │
│cu animalele │criteriul C.4.1) │ │ │ │ │
│sălbatice. │ │ │ │ │ │
└────────────────┴─────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────┴────────┴──────────────────────────────────┘


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016