Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ DE AVIZARE TEHNICĂ din 19 decembrie 2017  a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ DE AVIZARE TEHNICĂ din 19 decembrie 2017 a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 30 din 12 ianuarie 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 3.247/1.179/2017, publicat în Monitorul oficial, Partea I, nr. 30 din 12 ianuarie 2018.
──────────
    ART. 1
    Operatorii economici care solicită emiterea avizului tehnic prevăzut la art. 78 alin. (1) lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare norme metodologice, depun la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti următoarele:
    a) cererea prin care solicită eliberarea avizului tehnic, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură;
    b) un aparat, ca model de referinţă, pentru efectuarea testelor şi o memorie fiscală goală, accesibilă;
    c) prospectul, manualele de utilizare, programare şi documentaţia de service, în original sau copii conforme, traduse în limba română, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale provenite din afara ţării;
    d) declaraţia producătorului privind rezistenţa la condiţiile de mediu, în conformitate cu prevederile art. 81 alin. (2) din normele metodologice, tradusă în limba română, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale provenite din afara ţării;
    e) declaraţia producătorului cu privire la modulul criptografic, din care să reiasă certificarea acestuia în conformitate cu standardul FIPS 140-2 Level 2 sau minimum Common Criteria EAL3, prin indicarea numărului de certificat;
    f) copia aprobării de model evidenţiată prin Declaraţia de conformitate CE, referitoare la compatibilitate electromagnetică, echipamente electrice de joasă tensiune, echipamente terminale de radio şi telecomunicaţii după caz, precum şi certificatul de conformitate examinare CE de tip în cazul taximetrelor;
    g) documentaţia tehnică de implementare a jurnalului electronic, precum şi dispozitivele şi/sau programele de citire a memoriei fiscale şi programele de citire şi de verificare a integrităţii fişierelor jurnal electronice, traduse în limba română, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale provenite din afara ţării;
    h) declaraţia producătorului cu privire la asigurarea stocării datelor şi funcţionarea ceasului de timp real minimum 1.440 de ore în absenţa tensiunii de alimentare de către modulul fiscal;
    i) o memorie fiscală la limita de umplere şi un dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, în conformitate cu art. 33 pct. C lit. a) din normele metodologice.


    ART. 2
    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti verifică şi/sau testează:
    a) îndeplinirea funcţiilor şi condiţiilor tehnice prevăzute în secţiunea a 2-a din normele metodologice, cu excepţia celor prevăzute la art. 23 lit. b), c) şi e) şi la art. 33 pct. A lit. f), pentru care verificarea se asigură de organismul notificat care a eliberat certificatul de conformitate examinare CE de tip;
    b) îndeplinirea cerinţelor generale prevăzute la art. 81 din normele metodologice;
    c) programarea aparatului de marcat electronic fiscal;
    d) funcţiile obligatorii;
    e) imposibilitatea accesului la funcţiile interzise, cu excepţia celei prevăzute la art. 35 lit. a) pentru care verificarea se asigură de organismul notificat care a eliberat certificatul de conformitate examinare CE de tip;
    f) memoria fiscală şi jurnalul electronic;
    g) funcţionarea în cadrul unui sistem de gestiune, dacă este cazul;
    h) imposibilitatea accesării componentelor aparatului de marcat electronic fiscal şi programului de operare;
    i) posibilitatea ieşirii din situaţiile de pană.


    ART. 3
    Testarea programării aparatului de marcat electronic fiscal constă în programarea parametrilor şi în listarea documentelor, în condiţiile prevăzute de normele metodologice.

    ART. 4
    Testarea funcţiilor obligatorii se efectuează prin apelarea funcţiilor obligatorii prevăzute la art. 33 din normele metodologice şi prin verificarea rezultatelor obţinute.

    ART. 5
    Programul aparatului de marcat electronic fiscal corespunde cerinţelor dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 24-29 din normele metodologice şi nu permite accesul la funcţiile interzise prevăzute în secţiunea a 3-a din normele metodologice.

    ART. 6
    (1) Testarea memoriei fiscale constă în activarea acesteia şi în efectuarea programului de înregistrare, pe baza instrucţiunilor de folosire a aparatului de marcat electronic fiscal.
    (2) Se verifică rezultatele înregistrărilor şi se fac încercări de schimbare a înregistrărilor din memoria fiscală sau de ştergere a acestora.
    (3) Memoria fiscală corespunde numai dacă satisface prevederile referitoare la securitatea datelor înregistrate.

    ART. 7
    (1) Testarea jurnalului electronic pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, constă în:
    a) iniţializarea şi programarea jurnalului electronic;
    b) calculul valorii SHA-2 a fişierului jurnal electronic;
    c) înregistrarea valorii SHA-2 în memoria fiscală şi în fişierul jurnal electronic;
    d) verificarea integrităţii înscrierilor valorilor SHA-2 cu ajutorul programelor externe de verificare;
    e) tipărirea de rapoarte şi memorarea fişierelor jurnal electronice pe un dispozitiv de salvare extern.

    (2) Jurnalul electronic corespunde numai dacă satisface prevederile referitoare la securitatea datelor înregistrate.

    ART. 8
    (1) Testarea operării în cadrul unui sistem de gestiune se efectuează prin simularea funcţionării terminalului aparatului de marcat electronic fiscal într-o configuraţie identică cu cea prevăzută pentru utilizarea tipului respectiv, prin verificarea programului de operare a sistemului care trebuie să corespundă cerinţelor unei case de marcat electronice fiscale şi prin listarea documentelor în concordanţă cu prevederile din ordonanţa de urgenţă.
    (2) Modulul fiscal al terminalului aparatului de marcat electronic fiscal trebuie să fie instalat astfel încât să nu permită accesul la el fără înlăturarea sigiliului.
    (3) Setul integral de comenzi al interfeţelor de comunicaţie trebuie specificat detaliat. El nu trebuie să permită comenzi care ar necesita cooperarea cu modulul fiscal fără a coopera cu acesta şi afectarea datelor înregistrate în modulul fiscal în alt mod decât prin procedurile normale de lucru. Trebuie asigurată autonomia de funcţionare a terminalului aparatului de marcat electronic fiscal pentru realizarea funcţiilor obligatorii.

    ART. 9
    Verificarea posibilităţilor de înlăturare a situaţiilor de pană constă în provocarea unor situaţii de întrerupere a funcţionării aparatului de marcat electronic fiscal şi de blocare a operării acestuia, conform prevederilor art. 38 din normele metodologice, precum şi în urmărirea comportării aparatului, în sensul neafectării datelor stocate şi asigurării continuităţii înregistrărilor.

    ART. 10
    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti verifică şi/sau testează cerinţele prevăzute de normele metodologice referitoare la comunicaţia aparatelor de marcat electronice fiscale în modul de lucru online, începând cu data implementării Sistemului informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prevăzut de ordonanţa de urgenţă.

    ART. 11
    (1) După efectuarea testelor şi a verificărilor, dacă aparatul de marcat electronic fiscal corespunde tuturor cerinţelor, se eliberează avizul tehnic privind caracteristicile tehnice ale modelului aparatului de marcat electronic fiscal, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură.
    (2) Avizul tehnic favorabil prevăzut la alin. (1) este emis în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data finalizării testelor care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta procedură.
    (3) O copie a avizului tehnic, certificată pentru conformitate de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, este transmisă prin grija acestuia comisiei prevăzute la art. 5 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii avizului tehnic.
    (4) Modelul aparatului de marcat electronic fiscal avizat tehnic este înseriat de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, care emite avizul tehnic şi aplică o etichetă ce cuprinde numărul acestuia. Eticheta va fi aplicată astfel încât să nu poată fi înlocuită şi să nu permită accesul în echipamentul avizat.

    ANEXA 1

    la procedură




    (cerere în două exemplare originale)
    ANTET FIRMA SOLICITANTĂ
    CERERE
    Către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti
    Prin prezenta, .........................................................................................................................................................................
                                         (date firmă: denumire, adresă, tel., fax, e-mail, cod fiscal, nr. înreg. la reg. comerţ, nr. cont, bancă, capital social)
    vă solicită emiterea avizului tehnic privind caracteristicile tehnice ale aparatului de marcat electronic fiscal tip ......................, model ......................, denumire comercială ........................., produs de firma ............................................. .
                                                                                                                                                             (nume, ţară)
    Aparatul de marcat electronic fiscal supus testării are următoarea configuraţie........................................................................ şi are ca destinaţie ............................................................................................................... .^1
──────────
    ^1 Destinaţia poate fi: comerţ, prestări servicii, alimentaţie publică, comerţ carburanţi, schimb valutar, taximetrie. Pentru aparatele de marcat electronice fiscale cu destinaţia taximetrie se vor menţiona: structură închisă, numărul aprobării de model eliberată de Biroul Român de Metrologie Legală sau numărul certificatului de acreditare UE.
──────────
    Ne asumăm răspunderea că aparatul de marcat electronic fiscal supus avizării respectă prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi că toate aparatele comercializate vor fi identice cu cel avizat.
    Împuternicim pe ............................................ ca persoană competentă tehnic să ne reprezinte interesele în procedura de avizare.
                                         (date personale, telefon)
           Data Semnătura autorizată
    ................... .....................................

    ANEXA 2

    la procedură




    ANTET ICI BUCUREŞTI
    AVIZ TEHNIC FAVORABIL
    Nr. ............ din ...............
    privind caracteristicile tehnice ale modelului aparatului de marcat electronic fiscal
    În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a fost verificat din punct de vedere tehnic aparatul de marcat electronic fiscal tip ......................................, model ......................................................., denumirea comercială ..................................................., configuraţie ............................ care are ca destinaţie^1 ..................................,──────────
    ^1 Destinaţia poate fi: comerţ, prestări servicii, alimentaţie publică, comerţ carburanţi, schimb valutar, taximetrie. Pentru aparatele de marcat electronice fiscale cu destinaţia taximetrie se vor menţiona: structură închisă, numărul aprobării de model eliberată de Biroul Român de Metrologie Legală sau numărul certificatului de acreditare UE.
──────────

    pentru Societatea ............................., adresa ..................................., codul fiscal/codul unic de înregistrare .................., telefon/fax ................... .
    Aparatul verificat se avizează/nu se avizează din punct de vedere tehnic, întrucât corespunde/nu corespunde condiţiilor impuse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de normele metodologice de aplicare a acesteia.
    Director general,
    .......................................
    (semnătura şi ştampila)
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016