Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI METODOLOGICE din 14 ianuarie 2002  privind compensarea unor obligatii de plata potrivit prevederilor   art. 50 alin. (1), (2) si (3) din Legea bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI METODOLOGICE din 14 ianuarie 2002 privind compensarea unor obligatii de plata potrivit prevederilor art. 50 alin. (1), (2) si (3) din Legea bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 43 din 22 ianuarie 2002

ART. 1
(1) Sumele reprezentând contravaloarea în lei a garanţiilor în cota de 10% din valoarea utilajelor livrate pentru Combinatul minier de imbogatire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi Rog - Ucraina, reţinute prin necreditare, se compenseazã pana la data de 15 decembrie 2002 cu obligaţiile de plata datorate la bugetul de stat pana la data de 31 decembrie 2001 şi neachitate pana la data compensãrii de cãtre societãţile comerciale furnizoare.
(2) Majorãrile de întârziere aferente obligaţiilor de plata prevãzute la alin. (1), calculate pana la data compensãrii inclusiv, se scutesc la plata.
(3) În înţelesul prezentelor precizãri metodologice, data compensãrii este data aprobãrii compensãrii de cãtre organele fiscale teritoriale la care sunt înregistrate ca plãtitori de impozite şi taxe societãţile comerciale furnizoare.
ART. 2
(1) Procedura de compensare se realizeazã de cãtre organele fiscale teritoriale la care sunt înregistrate ca plãtitori de impozite şi taxe societãţile comerciale furnizoare, denumite în continuare organe fiscale competente, cu condiţia încheierii în prealabil, conform prevederilor <>art. 50 alin. (1) din Legea bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001 , a unei convenţii între fiecare societate comercialã furnizoare şi Ministerul Industriei şi Resurselor.
(2) Prin convenţie se prevede obligaţia expresã a acestor societãţi comerciale furnizoare ca, în cadrul noilor termene de punere în funcţiune a combinatului şi în condiţiile stabilite prin noua înţelegere care va fi perfectata între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, sa aducã pe cheltuiala proprie furnitura livrata, într-o noua garanţie care sa expire o data cu garanţia externa.
(3) Convenţia va fi întocmitã în 3 exemplare originale, dintre care: un exemplar pentru Ministerul Industriei şi Resurselor, un exemplar pentru societatea comercialã furnizoare şi un exemplar va fi reţinut de organul fiscal competent şi va fi anexat la procesul-verbal de compensare.
ART. 3
În operaţiunea de compensare nu sunt cuprinse societãţile comerciale furnizoare debitoare, aflate în procedura de dizolvare-lichidare, potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, sau în procedura de reorganizare judiciarã şi faliment, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã.
ART. 4
(1) Pentru compensarea obligaţiilor datorate bugetului de stat societãţile comerciale furnizoare, care au încheiat convenţia cu Ministerul Industriei şi Resurselor conform prevederilor art. 2, vor întocmi în 4 exemplare procesul-verbal de compensare prevãzut în modelul anexat la prezentele precizãri metodologice. Sumele reprezentând valoarea garanţiilor reţinute potrivit pct. 1 din procesul-verbal de compensare se stabilesc de cãtre societãţile comerciale furnizoare pe baza documentelor justificative proprii şi a cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României, în vigoare la data reţinerii garanţiilor, precum şi la data compensãrii acestora.
(2) Cele 4 exemplare ale procesului-verbal de compensare, însoţite de un exemplar original al convenţiei, vor fi înaintate Ministerului Industriei şi Resurselor, care va confirma pe propria rãspundere realitatea sumelor înscrise la pct. 1 din procesul-verbal.
(3) Procesele-verbale de compensare, confirmate potrivit alin. (2), însoţite de convenţie, sunt transmise de societãţile comerciale furnizoare organului fiscal competent pentru înscrierea obligaţiilor datorate bugetului de stat. Organul fiscal competent va verifica respectarea prevederilor <>art. 50 alin. (3) din Legea nr. 743/2001 şi va înscrie la pct. 3.1 şi 3.2 din procesul-verbal de compensare obligaţiile datorate bugetului de stat pana la data de 31 decembrie 2001 de cãtre societãţile comerciale furnizoare şi neachitate pana la data compensãrii, precum şi majorãrile de întârziere aferente.
(4) O data cu efectuarea operaţiunii prevãzute la alin. (3), în aceeaşi zi organul fiscal competent va aproba compensarea obligaţiilor datorate bugetului de stat în limita sumei reprezentând contravaloarea în lei a garanţiilor reţinute, prevãzute la pct. 1.2 din procesul-verbal de compensare, precum şi scutirea la plata a majorãrilor de întârziere aferente obligaţiilor datorate la bugetul de stat, compensate. Stingerea obligaţiilor datorate bugetului de stat pana la data de 31 decembrie 2001 şi neachitate pana la data compensãrii se va efectua în ordinea vechimii acestora, pe ani fiscali.
(5) Dupã aprobarea proceselor-verbale de compensare organul fiscal competent va retine un exemplar împreunã cu exemplarul original al convenţiei, pentru operarea în evidenta pe plãtitori a stingerii obligaţiilor datorate bugetului de stat de societãţile comerciale furnizoare, iar celelalte exemplare ale procesului-verbal de compensare se transmit dupã cum urmeazã:
a) un exemplar societãţii comerciale furnizoare, pentru înregistrarea în evidenta contabila a acesteia a operaţiunilor privind stingerea obligaţiilor cãtre bugetul de stat;
b) un exemplar Ministerului Industriei şi Resurselor, pentru informarea asupra rezultatelor compensãrii garanţiilor reţinute;
c) un exemplar direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, serviciul buget, în vederea preluãrii şi prelucrãrii datelor.
ART. 5
Direcţia generalã a finanţelor publice judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, va transmite informaţiile Ministerului Finanţelor Publice - Direcţia generalã pentru tehnologia informatiei pana în ultima zi a fiecãrei luni în care s-a efectuat compensarea, pentru situaţiile primite pana la data de 25 a lunii respective, în conformitate cu instrucţiunile transmise de aceasta direcţie.
ART. 6
În cazul în care societãţile comerciale furnizoare care au beneficiat de compensarea obligaţiilor bugetare conform art. 1 alin. (1) nu îşi îndeplinesc obligaţiile asumate în convenţia încheiatã cu Ministerul Industriei şi Resurselor, acestea vor restitui contravaloarea garanţiilor compensate, actualizate la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României, în vigoare la data restituirii garanţiei. Aceste sume constituie venituri la bugetul de stat şi vor fi recuperate de organele fiscale competente ale Ministerului Finanţelor Publice în baza convenţiei care constituie titlu executoriu.
ART. 7
Majorãrile de întârziere aferente obligaţiilor bugetare compensate, scutite la plata conform prevederilor <>art. 50 alin. (1) din Legea bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001 , se înregistreazã la nivelul organului fiscal teritorial în evidenta pe plãtitori, iar la nivelul societãţilor comerciale furnizoare, persoane juridice, se reflecta în contul de ordine şi evidenta 8038 "Alte valori în afarã bilanţului" analitic distinct.
ART. 8
Societãţile comerciale furnizoare, pe baza proceselor-verbale de compensare aprobate de organele în drept, vor inregistra în contabilitate operaţiuni de compensare a obligaţiilor datorate bugetului de stat cu sumele reţinute cu titlu de garanţii, potrivit prevederilor <>art. 50 alin. (1), (2) şi (3) din Legea bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001 , dupã cum urmeazã:



% = 267 "Creanţe imobilizate" - cu
441 "Impozitul pe profit" sumele compensate
4423 "T.V.A. de plata" prevãzute la pct. 4.1 din
444 "Impozitul pe salarii" procesul-verbal de
446 "Alte impozite, taxe şi compensare
vãrsãminte asimilate"
447 "Fonduri speciale - taxe
şi vãrsãminte asimilate"
448 "Alte datorii şi creanţe
cu bugetul statului"





MODEL

Societatea comercialã.................................
Sediul................................................
Codul fiscal..........................................

PROCES - VERBAL Nr. ......... /..........2002
de compensare a garanţiilor reţinute în cota de 10% din valoarea
utilajelor livrate la Combinatul minier de imbogatire a minereurilor
acide cu conţinut de fier de la Krivoi Rog - Ucraina, cu obligaţiile
de plata datorate la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile
art. 50 alin. (1), (2) şi (3) din Legea bugetului de stat
pe anul 2002 nr. 743/2001
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Explicaţii Nr. Suma
rând - lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Date privind garanţiile reţinute
1.1. Suma în lei a garanţiilor de 10% la data
reţinerii*), prin necreditare,
reprezentând ..... dolari S.U.A. (la cursul de
schimb valutar comunicat de Banca Nationala
a României, în vigoare la data reţinerii) 01 ..........
1.2. Suma în lei a garanţiilor reţinute, rãmasã
necompensata la data de 31 decembrie 2001,
reprezentând........ dolari S.U.A. (la cursul
de schimb valutar comunicat de Banca Nationala
a României, în vigoare la data compensãrii) 02 ..........


Director, Conducãtorul compartimentului
L.S./Data financiar contabil,

2. Ministerul Industriei şi Resurselor
Confirmãm pe propria rãspundere realitatea sumelor
prevãzute la pct. 1.


Director,
L.S./Data

3. Organul fiscal teritorial
3.1. Obligaţii datorate bugetului de stat pana la data
de 31 decembrie 2001 şi neachitate pana la data
compensãrii, în suma totalã de ............., 03 ..........
din care:
a) 01.01. Impozit pe profit .................. 04 ..........
b) 02.01.01. Impozit pe salarii (cota aferentã bugetului
de stat pentru anul 1999) ................ 05 ..........
c) 06.01.02. Impozit pe venituri din salarii .......... 06 ..........
d) 06.01.04. Impozit pe venituri din dividende ........ 07 ..........
e) 08.01.03. Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale........... 08 ..........
f) 08.01.07. Contribuţia agenţilor economici pentru
învãţãmântul de stat (sumele existente în
sold la data de 31 decembrie 2001) ........ 09 ..........
g) 09.01.09. Contribuţia agenţilor economici pentru
persoanele cu handicap .................. 10 ..........
h) 13.01. Taxa pe valoarea adãugatã .................. 11 ..........
i) 14.01. Accize .................. 12 ..........
j) 17.01.04. Taxa pentru activitatea de prospectiune,
explorare şi exploatare a resurselor
minerale .................. 13 ..........
k) 17.01.18. Taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare
sãnãtãţii şi din publicitatea lor ......... 14 ..........
l) 17.01.24. Impozit pe titeiul din producţia interna şi
gazele naturale .................. 15 ..........
m) 22.01.06. Impozit pe venitul din concesionarea bunurilor
societãţilor comerciale sau companiilor
naţionale la care statul este acţionar
majoritar .................. 16 ..........
n) 22.01.07. Venituri din concesiuni .................. 17 ..........
3.2. Majorãri de întârziere aferente obligaţiilor
datorate bugetului de stat pana la data de 31
decembrie 2001 şi neachitate pana la data
compensãrii, total .................., 18 ..........
din care:
- Impozit pe profit .................. 19 ..........
- Impozit pe salarii (cota aferentã bugetului de stat
pentru anul 1999) .................. 20 ..........
- Impozit pe venituri din salarii ................ 21 ..........
- Impozit pe venituri din dividende ............... 22 ..........
- Impozit pe venituri din dividende de la societãţile
comerciale ............... 23 ..........
- Contribuţia agenţilor economici pentru învãţãmântul
de stat (sumele existente în sold la data de 31
decembrie 2001) ............ 24 ..........
- Contribuţia agenţilor economici pentru persoanele cu
handicap ................ 25 ..........
- Taxa pe valoarea adãugatã .................. 26 ..........
- Accize .................. 27 ..........
- Taxa pentru activitatea de prospectiune, explorare şi
exploatare a resurselor minerale .................. 28 ..........
- Taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare sãnãtãţii şi
din publicitatea lor ..................... 29 ..........
- Impozit pe titeiul din producţia interna şi gazele
naturale ...... 30 ..........
- Impozit pe venitul din concesionarea bunurilor
societãţilor comerciale sau companiilor naţionale la
care statul este acţionar majoritar ........... 31 ..........
- Venituri din concesiuni .................. 32 ..........
4. În baza art. 50 alin. (1), (2) şi (3) din Legea bugetului
de stat pe anul 2002 nr. 743/2001: ..........
4.1. se sting prin compensare obligaţii datorate
bugetului de stat, în valoare totalã de .........., 33 ..........
din care: ..........
a) 01.01. Impozit pe profit ........... 34 ..........
b) 02.01.01. Impozit pe salarii (cota aferentã bugetului
de stat pentru anul 1999) ................ 35
c) 06.01.02. Impozit pe venituri din salarii .......... 36 ..........
d) 06.01.04. Impozit pe venituri din dividende ........ 37 ..........
e) 08.01.03. Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale .... 38 ..........
f) 08.01.07. Contribuţia agenţilor economici pentru
învãţãmântul de stat (sumele existente în
sold la data de 31 decembrie 2001) ......... 39 ..........
g) 09.01.09. Contribuţia agenţilor economici pentru
persoanele cu handicap ................ 40 ..........
h) 13.01. Taxa pe valoarea adãugatã ............. 41 ..........
i) 14.01. Accize .............. 42 ..........
j) 17.01.04. Taxa pentru activitatea de prospectiune,
explorare şi exploatare a resurselor
minerale .................. 43 ..........
k) 17.01.18. Taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare
sãnãtãţii şi din publicitatea lor .......... 44 ..........
l) 17.01.24. Impozit pe titeiul din producţia interna şi
gazele naturale .................. 45 ..........
m) 22.01.06. Impozit pe venitul din concesionarea
bunurilor societãţilor comerciale sau
companiilor naţionale la care statul este
acţionar majoritar .................. 46 ..........
n) 22.01.07. Venituri din concesiuni ............... 47 ..........
4.2. se scutesc de la plata majorãri de întârziere în
suma totalã de ......................, 48 ..........
din care:
- Impozit pe profit .................. 49 ..........
- Impozit pe salarii (cota aferentã bugetului de
stat pentru anul 1999) .................. 50 ..........
- Impozit pe venituri din salarii ............... 51 ..........
- Impozit pe venituri din dividende .............. 52 ..........
- Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale ............ 53 ..........
- Contribuţia agenţilor economici pentru
învãţãmântul de stat (sumele existente în sold
la data de 31 decembrie 2001) ....... 54 ..........
- Contribuţia agenţilor economici pentru persoanele
cu handicap ........... 55 ..........
- Taxa pe valoarea adãugatã ................... 56 ..........
- Accize .................. 57 ..........
- Taxa pentru activitatea de prospectiune,
explorare şi exploatare a resurselor
minerale .................. 58 ..........
- Taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare sãnãtãţii
şi din publicitatea lor .................. 59 ..........
- Impozit pe titeiul din producţia interna şi
gazele naturale..... 60 ..........
- Impozit pe venitul din concesionarea bunurilor
societãţilor comerciale sau companiilor naţionale
la care statul este acţionar majoritar .......... 61 ..........
- Venituri din concesiuni .................. 62 ..........


Aprobat compensarea



Director, Şef serviciu,
L.S./Data

5. Suma garanţiilor reţinute în cota de 10%, rãmase
necompensate (pct. 1.2-4.1) 63 ..........


Director, Şef serviciu,


L.S.


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Prin data reţinerii se înţelege data înregistrãrii în extrasul de cont
bancar a sumei în lei, reprezentând 90% din valoarea utilajelor livrate
la CIM Krivoi Rog - Ucraina.


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016