Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI din 25 aprilie 1995  privind competentele organelor fiscale si procedura de incheiere a acordului scris cu contribuabilii referitor la plata in rate a impozitului pe profit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI din 25 aprilie 1995 privind competentele organelor fiscale si procedura de incheiere a acordului scris cu contribuabilii referitor la plata in rate a impozitului pe profit

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 162 din 26 iulie 1995

CAP. 1
Dispozitii generale
1. Intre organul fiscal teritorial si contribuabil se poate incheia un acord scris, prin care acestuia din urma ii este permis sa achite in rate impozitul pe profit, partea din profitul net al regiei autonome care se face venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, determinata in conditiile <>art. 35 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , denumita in continuare varsaminte din profitul net al regiei autonome, impreuna cu majorarile de intirziere aferente, numai daca aceasta va facilita incasarea integrala a obligatiei de plata.
2. Acordul scris, incheiat potrivit modelului anexat, se va semna de catre conducerea organului fiscal competent, la sediul acestuia, si conducerea contribuabilului.
3. Perioada pentru care se poate incheia acordul scris este negociata intre organul fiscal competent si contribuabil, astfel incit sa faciliteze incasarea integrala a obligatiei de plata, in care scop numarul ratelor, cuantumul acestora si termenele la care se vor efectua platile se stabilesc de comun acord de catre cele doua parti.
4. Prin acordul scris, cele doua parti, organul fiscal si contribuabilul, vor stabili modalitatile de plata in rate a:
- impozitului pe profit;
- varsamintelor din profitul net al regiei autonome;
- majorarilor de intirziere aferente, calculate pina la data incheierii acordului.
Majorarile de intirziere datorate pentru perioada de derulare a acordului scris, aferente ratelor, se calculeaza si se platesc de catre contribuabil, o data cu plata fiecarei rate.
5. Organele fiscale competente sint obligate sa urmareasca modul de respectare a acordurilor scrise si sa tina evidenta acestora, conform anexei la prezentele precizari.
CAP. 2
Organele fiscale competente sa incheie acorduri scrise cu contribuabilii
6. Competenta de a incheia acorduri scrise cu contribuabilii pentru plata in rate a impozitului pe profit, a varsamintelor din profitul net al regiei autonome si a majorarilor de intirziere aferente apartine unitatilor fiscale teritoriale in evidenta carora se afla contribuabilii, dupa cum urmeaza:
a) directiile de impozite si taxe din cadrul directiilor generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene si a municipiului Bucuresti, prin serviciul de urmarire a incasarii impozitelor, taxelor si a altor venituri;
b) administratiile financiare, prin serviciile (birourile) de urmarire a incasarii impozitelor si taxelor de la persoane juridice si fizice;
c) circumscriptiile financiare orasenesti, prin serviciile (birourile, compartimentele) de constatare, impunere si urmarire a impozitelor si taxelor.
CAP. 3
Procedura de incheiere a acordului scris
7. Contribuabilii pot solicita in scris organului fiscal competent incheierea unui acord scris pentru plata in rate a impozitului pe profit, a varsamintelor din profitul net al regiei autonome si a majorarilor de intirziere aferente, calculate pina la data incheierii acordului.
8. Sumele pentru care se solicita plata in rate trebuie sa fie certe, scadente si se determina dupa cum urmeaza:
a) pentru contribuabilii mari, pe baza declaratiei de impunere anuala si a nivelului stabilit pentru platile lunare in avans, respectiv a impozitului pe profit conform <>art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , actualizate in functie de indicele de inflatie aferent perioadei cuprinse intre data de 1 ianuarie a anului fiscal si sfirsitul lunii in care se incheie acordul;
b) pentru contribuabilii mici, pe baza sumelor prevazute in declaratia de impunere lunara;
c) pentru varsamintele din profitul net al regiilor autonome, pe baza bilantului contabil anual.
Majorarile de intirziere aferente perioadei anterioare datei la care se incheie acordul scris vor fi platite in rate, asa cum au fost stabilite de catre organul fiscal si contribuabil cu ocazia incheierii acestui acord.
Majorarile de intirziere datorate pentru perioada de esalonare a ratelor se calculeaza si se platesc de contribuabil o data cu plata fiecarei rate.
9. Pentru platile in avans, datorate de contribuabilii mari, termenele maxime ce vor fi inscrise in acordul de plata in rate nu pot depasi termenul de depunere a declaratiei de impunere, respectiv data de 15 mai a anului urmator.
Daca, urmare declaratiei de impunere anuala, rezulta o obligatie mai mica decit cea platita efectiv de contribuabil, restituirea sumelor se face obligatoriu conform <>art. 26 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 .
10. Contribuabilul are obligatia de a respecta intocmai acordul scris incheiat, atit in ceea ce priveste termenele stabilite cit si cuantumul fiecarei rate, sa calculeze si sa plateasca, cu ocazia fiecarei rate, majorarile de intirziere aferente nivelului de impozit platit la acea data.
Nerespectarea de catre contribuabil a clauzelor cuprinse in acordul scris conduce la incetarea efectelor acestuia si da dreptul organului fiscal sa aplice dispozitiile <>art. 30 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 si sa inceapa executarea silita pentru incasarea sumelor restante.
11. Pentru solutionarea fiecarei cereri a contribuabililor in vederea incheierii unui acord scris, organele fiscale competente vor avea in vedere, in aplicarea prevederilor prezentelor precizari, analiza urmatoarelor aspecte:
- situatia disponibilului in conturile bancare, in lei si in valuta, ale contribuabilului, atit la data scadentei platii sumelor datorate, cit si la data incheierii acordului scris;
- modul de respectare a disciplinei financiare si bugetare de catre contribuabil;
- depunerea la termen, conform reglementarilor legale, a declaratiilor de impunere;
- efectuarea unor plati in avans catre furnizori, cu exceptiile prevazute de lege;
- capacitatea de plata a contribuabilului in perioada de derulare a acordului scris, determinata de posibilitatile de desfacere a produselor sau serviciilor in aceeasi perioada;
- respectarea ratelor si a cuantumului acestora in conformitate cu acordul incheiat, in cazul solicitarii incheierii unui alt acord scris;
- orice alte elemente considerate ca oportune de catre organul fiscal sau contribuabilul solicitant, pentru a demonstra capacitatea acestuia de a-si achita obligatia de plata, daca se incheie acordul scris de plata in rate.
12. Dupa analizarea tuturor aspectelor mentionate mai sus, inspectorul fiscal va intocmi o nota prin care propune aprobarea si, respectiv, incheierea acordului scris sau respingerea cererii contribuabilului, care va fi inaintata conducerii unitatii fiscale competente.
Pe baza notei, organul fiscal competent il va convoca la sediul sau pe contribuabil, unde se va negocia si incheia acordul scris.
13. Rezolvarea cererilor contribuabililor si incheierea acordului scris privind plata in rate a impozitului pe profit, a varsamintelor din profitul net al regiei autonome si a majorarilor de intirziere se fac de catre organele fiscale competente, in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.
In cazul in care rezolvarea cererii nu se poate finaliza, termenul de 30 de zile se poate prelungi cu inca 10 zile. Aprobarea de prelungire a termenului se da de catre conducerea unitatii fiscale teritoriale, pe baza unui referat intocmit in cadrul compartimentului caruia i-a fost repartizata cererea.
In caz de respingere a cererii, organul fiscal il va instiinta pe contribuabil.
14. Pentru regiile autonome de subordonare locala, nota intocmita de organul fiscal competent, prin care se propune aprobarea sau respingerea cererii de plata in rate, se avizeaza si de catre consiliul local sau judetean, dupa caz. Avizul consiliului local sau judetean este consultativ. Dupa incheierea acordului scris, organul fiscal competent va instiinta despre aceasta consiliul local sau judetean, dupa caz, transmitindu-i o copie a acordului incheiat.
CAP. 4
Dispozitii finale
15. In cazul in care, printr-o singura cerere, contribuabilul solicita inlesniri la plata pentru mai multe feluri de impozite si taxe sau pentru impozitul pe profit aferent anului curent, cit si pentru anii anteriori, cererea privind plata in rate a impozitului pe profit, reglementat de <>Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , va fi considerata un capat de cerere distinct si se va solutiona conform prezentelor precizari. Celelalte capete de cerere vor fi analizate si solutionate conform legislatiei in vigoare si potrivit <>Ordinului ministrului finantelor nr. 412/1993 , cu modificarile si completarile ulterioare.

ANEXA 1/1

ACORD privind plata in rate

In baza prevederilor <>art. 18 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , s-a incheiat prezentul acord pentru plata in rate:

I. Partile acordului


- Organul fiscal ...............................................
................................................................
reprezentat prin*) .................................................


*) Conducatorul unitatii fiscale.

si
- Contribuabilul **) ...........................................
................................................................
reprezentat prin ...................................................
(director general/director)
-----------
**) Se vor mentiona denumirea, sediul, numarul de inmatriculare
la Registrul comertului si codul fiscal.

II. Obiectul acordului
a) Sumele ce fac obiectul prezentului acord sint:
- impozitul pe profit ..................... lei;
- majorari de intirziere aferente impozitului pe profit, calculate pina la data incheierii acordului .................... lei;
- varsamintele din profitul net al regiilor autonome ............. lei;
- majorari de intirziere aferente varsamintelor din profitul net al regiei autonome ................ lei.
b) Majorarile de intirziere datorate pentru perioada de derulare a acordului scris, aferente ratelor stabilite, se calculeaza si se platesc de catre contribuabil o data cu plata fiecarei rate.

III. Termenele de plata si nivelul ratelor
Data platii si cuantumul ratelor s-au stabilit, de comun acord, astfel:
- impozit pe profit;
- (termen) ...............
- (sume) .................
- majorari de intirziere aferente impozitului pe profit, calculate pina la data incheierii acordului
- (termen) ..............
- (sume) ................
- varsaminte din profitul net al regiilor autonome
- (termen) .............
- (sume) ...............
- majorari de intirziere aferente varsamintelor din profitul net al regiei autonome
- (termen) .............
- (sume) ...............
Majorarile de intirziere aferente ratelor se vor calcula de catre contribuabil, in functie de coeficientul stabilit conform legii, pentru perioada respectiva, si de nivelul ratelor de impozit pe profit.

IV. Alte dispozitii
Nerespectarea de catre contribuabil a clauzelor cuprinse in acordul scris conduce la incetarea efectelor acestuia, da dreptul organului fiscal sa aplice dispozitiile <>art. 30 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 si sa inceapa procedura de executare silita pentru incasarea sumelor restante.
Prezentul acord a fost incheiat la sediul .......... , in doua exemplare, cite unul pentru fiecare parte, astazi .....


Organul fiscal, Contribuabilul,
.............................. ............................
............................ ..............................
*)
L.S. Director,
L.S.
*) Conducatorul unitatii fiscale.



-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016