Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PLAN DE MĂSURI din 28 octombrie 2009  pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PLAN DE MĂSURI din 28 octombrie 2009 pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 813 din 27 noiembrie 2009
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Planul de măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, denumit în continuare plan, stabileşte obiectivele şi măsurile necesar a fi întreprinse în vederea îmbunătăţirii calităţii laptelui crud de vacă şi conformării cu criteriile de calitate şi siguranţă alimentară pentru laptele crud destinat procesării, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139 din 30 aprilie 2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Prezentul plan nu se aplică:
    a) producţiei primare de lapte crud de vacă destinate utilizării în gospodăria proprie;
    b) preparării, manipulării şi depozitării laptelui crud de vacă şi produselor lactate în scopul consumului în gospodăria proprie;
    c) furnizării directe, de către producător, a unor cantităţi mici de lapte crud de vacă, către consumatorul final.

    (3) Măsurile şi acţiunile înscrise în prezentul plan sunt obligatorii pentru toţi operatorii din sectorul alimentar cu responsabilităţi în creşterea vacilor pentru producţia de lapte crud destinat procesării, în colectarea şi procesarea laptelui crud de vacă.

    ART. 2
    În sensul prezentului plan, expresiile următoare se definesc astfel:
    a) lapte crud - laptele produs de secreţia glandei mamare a vacilor de lapte, care nu a fost încălzit la o temperatură mai mare de 40°C sau supus unui tratament cu efect echivalent;
    b) exploataţie comercială de producţie a laptelui - unitate unde sunt deţinute una sau mai multe vaci pentru producţia de lapte, destinat livrării către o unitate de procesare;
    c) centru de colectare lapte independent - unitate aparţinând unui operator din sectorul alimentar sau unui grup, asociaţie sau fundaţie a operatorilor din sectorul alimentar care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui, cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru cumpărarea şi colectarea laptelui crud de vacă de la operatorii din sectorul alimentar care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui, răcirea, depozitarea şi vânzarea acestuia către unităţi de procesare a laptelui;
    d) centru de colectare lapte integrat - unitate aparţinând unei unităţi de procesare a laptelui, cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru colectarea laptelui crud de vacă de la producători care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui, răcirea, depozitarea şi livrarea acestuia către unitatea de procesare căreia îi aparţine şi care este înregistrată ca şi cumpărător în sistemul de administrare a cotei de lapte;
    e) producţie primară - producerea, creşterea animalelor domestice sau obţinerea produselor primare, incluzând producţia de lapte, mulsul şi depozitarea laptelui crud la nivelul exploataţiei de producţie a laptelui.


    CAP. II
    Obligaţii şi măsuri generale
    ART. 3
    Operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi de producţie a laptelui crud de vacă în exploataţiile comerciale de producţie a laptelui sau de colectare a laptelui crud de vacă sunt obligaţi să asigure conformitatea cu cerinţele de sănătate animală pentru producţia de lapte crud stabilite în cap. I pct. I din secţiunea IX a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 4
    Operatorii din sectorul alimentar care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui, precum şi operatorii cu responsabilităţi în colectarea sau procesarea laptelui crud de vacă sunt obligaţi să elaboreze şi să implementeze proceduri în vederea stabilirii criteriilor pentru laptele crud, pentru fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui, în conformitate cu prevederile cap. I pct. III din secţiunea IX a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.

    SECŢIUNEA 1
    Obligaţii ale operatorilor din sectorul alimentar cu responsabilităţi la nivelul producţiei primare de lapte crud
    ART. 5
    Operatorii din sectorul alimentar care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui şi care livrează lapte crud de vacă unităţilor de procesare, prin intermediul centrelor de colectare lapte independente sau integrate, au următoarele obligaţii:
    a) să comunice imediat către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil cu supravegherea exploataţiei respective, orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire a vacilor de lapte;
    b) să nu livreze la centrele de colectare laptele provenit de la vacile bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub tratament medicamentos sau în perioada de aşteptare după efectuarea tratamentului;
    c) să asigure condiţii igienice în timpul mulsului şi să evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud de vacă;
    d) să se asigure că laptele provenit de la fiecare vacă este verificat din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic, iar laptele care prezintă anormalităţi organoleptice şi/sau fizico-chimice nu este livrat la centrul de colectare;
    e) să transporte, imediat după muls, laptele crud de vacă la centrul de colectare şi să evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a acestuia pe timpul transportului;
    f) să se asigure că hrănirea vacilor de lapte se face cu furaje care nu produc efecte negative asupra sănătăţii acestora şi nu afectează calitatea şi siguranţa laptelui crud de vacă pentru sănătatea consumatorilor;
    g) să asigure echipamente de protecţie adecvate pentru tot personalul care efectuează mulsul vacilor, manipulează echipamentele de muls şi echipamentele care vin în contact cu laptele crud de vacă;
    h) să elaboreze proceduri de prelevare a probelor, până la data de 30 martie 2010, şi să aplice procedurile de prelevare a probelor în vederea efectuării analizelor de laborator pentru stabilirea criteriilor pentru laptele crud de vacă, în conformitate cu cerinţele Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;
    i) să informeze direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, atunci când laptele crud de vacă nu îndeplineşte criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în reziduuri de antibiotice, şi să aplice toate măsurile ce se impun, în vederea corectării situaţiei;
    j) să implementeze şi să aplice măsurile şi acţiunile obligatorii înscrise în prezentul plan;
    k) să deţină facilităţi necesare mulgerii separate a vacilor bolnave sau suspecte, aflate sub tratament sau în perioada de aşteptare după administrarea tratamentului medicamentos;
    l) să elaboreze, până la data de 30 martie 2010, programe de restructurare-modernizare a exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui care livrează lapte crud de vacă neconform, cu termen de finalizare la data de 31 decembrie 2011, în scopul asigurării condiţiilor de igienă pentru producţia de lapte crud de vacă şi livrării la procesare a laptelui crud de vacă conform cu standardele Uniunii Europene;
    m) să asigure facilităţile necesare stocării produselor medicinale veterinare şi să deţină evidenţe stricte privind cantităţile de substanţe medicamentoase utilizate, precum şi un registru în care vor fi înscrise, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil cu supravegherea exploataţiei comerciale de producţie a laptelui, toate tratamentele administrate vacilor de lapte şi timpul de aşteptare după efectuarea acestora.


    ART. 6
    Operatorii din sectorul alimentar care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui şi care livrează lapte crud direct la unităţile de procesare au următoarele obligaţii:
    a) să comunice imediat către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil cu supravegherea exploataţiei comerciale respective de producţie a laptelui, orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire a vacilor de lapte;
    b) să nu livreze la unităţile de procesare laptele provenit de la vacile bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub tratament medicamentos sau în perioada de aşteptare după efectuarea tratamentului;
    c) să asigure condiţii igienice în timpul mulsului şi să evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud de vacă;
    d) să se asigure că laptele provenit de la fiecare vacă este verificat din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic, iar laptele care prezintă anormalităţi organoleptice şi/sau fizico-chimice nu este livrat pentru procesare;
    e) să doteze exploataţiile comerciale de producţie a laptelui, până la data de 30 septembrie 2010, cu echipamente de stocare de dimensiuni corespunzătoare cu producţia de lapte, care să asigure o răcire imediată a laptelui după muls, la maximum 8° Celsius, dacă laptele este livrat la unităţile de procesare zilnic, sau la maximum 6° Celsius, dacă laptele nu este livrat la unităţile de procesare zilnic;
    f) să doteze exploataţiile comerciale de producţie a laptelui, până la data de 30 septembrie 2010, cu echipamente şi materiale necesare igienizării echipamentelor de muls şi de stocare a laptelui crud de vacă;
    g) să asigure echipamente de protecţie adecvate pentru tot personalul care efectuează mulsul vacilor, manipulează echipamentele de muls şi echipamentele de stocare a laptelui crud de vacă;
    h) să elaboreze proceduri de prelevare a probelor, până la data de 31 ianuarie 2010, şi să aplice procedurile de prelevare a probelor în vederea efectuării analizelor de laborator pentru stabilirea criteriilor pentru laptele crud de vacă, în conformitate cu cerinţele Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004 , cu modificările şi completările ulterioare;
    i) să informeze direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, atunci când laptele crud de vacă nu îndeplineşte criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în reziduuri de antibiotice, şi să aplice toate măsurile ce se impun, în vederea corectării situaţiei;
    j) să elaboreze şi să implementeze, până la data de 30 martie 2010, proceduri prin care să se asigure că personalul care îşi desfăşoară activitatea în cadrul exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui este instruit corespunzător în vederea aplicării măsurilor şi acţiunilor obligatorii înscrise în prezentul plan;
    k) să deţină facilităţi necesare mulgerii separate a vacilor bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub tratament sau în perioada de aşteptare după administrarea tratamentului medicamentos;
    l) să se asigure că hrănirea vacilor de lapte se face cu furaje care nu produc efecte negative asupra sănătăţii acestora şi nu afectează calitatea şi siguranţa laptelui crud de vacă pentru sănătatea consumatorilor;
    m) să elaboreze, până la data de 31 iunie 2010, programe de restructurare-modernizare a exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui care livrează lapte crud de vacă neconform, cu termen de finalizare la data de 31 decembrie 2011, în scopul asigurării condiţiilor de igienă pentru producţia de lapte crud de vacă şi livrării la procesare a laptelui crud de vacă conform standardelor Uniunii Europene;
    n) să asigure facilităţile necesare stocării produselor medicinale veterinare şi să deţină evidenţe stricte privind cantităţile de substanţe medicamentoase utilizate, precum şi un registru în care vor fi înscrise de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil cu supravegherea exploataţiei comerciale de producţie a laptelui, toate tratamentele administrate vacilor de lapte şi timpul de aşteptare după efectuarea acestora.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Obligaţii ale operatorilor din sectorul alimentar care administrează centrele de colectare lapte independente sau integrate
    ART. 7
    Operatorii din sectorul alimentar care administrează centrele de colectare lapte, independente sau integrate, autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare au următoarele obligaţii:
    a) să nu recepţioneze laptele crud de vacă provenit din exploataţiile comerciale de producţie a laptelui în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri ale vacilor de lapte şi care au primit interdicţia de a livra laptele crud de vacă în perioada de aşteptare prescrisă după efectuarea tratamentului, notificată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, responsabili cu supravegherea exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui respective;
    b) să deţină echipamente de capacitate corespunzătoare, care să asigure răcirea imediată şi stocarea la o temperatură corespunzătoare a întregii cantităţi de lapte crud de vacă colectată;
    c) să elaboreze şi să implementeze, până la data de 30 martie 2010, proceduri prin care să se asigure că laptele provenit de la fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui este recepţionat într-un interval de timp suficient de scurt de la muls, răcit şi menţinut la o temperatură suficient de scăzută pentru atingerea scopului şi obiectivelor acestui plan;
    d) să asigure prelevarea probelor de lapte crud de vacă, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea numărului total de germeni/ml la 30°C, a numărului de celule somatice/ml şi a conţinutului în reziduuri de antibiotice, conform prevederilor cap. I pct. III din secţiunea IX a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui care livrează lapte crud de vacă la centrul de colectare lapte materie primă;
    e) să deţină instrumentarul şi recipientele sterile necesare prelevării probelor de lapte crud de vacă, în momentul recepţiei laptelui de la producători;
    f) să deţină ustensile şi materiale necesare igienizării echipamentelor de stocare şi răcire a laptelui crud de vacă, precum şi a instrumentarului necesar prelevării probelor de lapte crud;
    g) să efectueze examenul organoleptic al laptelui crud de vacă, respectiv verificarea mirosului, culorii, identificarea prezenţei corpurilor străine;
    h) să deţină spaţiile frigorifice necesare depozitării probelor de lapte crud de vacă, până la preluarea de către transportator, în vederea predării la laborator pentru efectuarea analizelor şi stabilirea criteriilor prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în reziduuri de antibiotice;
    i) să deţină facilităţile necesare comunicării rapide cu producătorii, unitatea de procesare şi laboratorul;
    j) să informeze direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi operatorii care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui, atunci când laptele crud nu îndeplineşte criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, în vederea corectării situaţiei;
    k) să implementeze, până la data de 31 martie 2010, proceduri bazate pe principiile HACCP, şi să menţină permanent procedurile bazate pe principiile HACCP, în conformitate cu prevederile art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;
    l) să întocmească zilnic evidenţa cantităţilor de lapte recepţionate de la fiecare producător, precum şi a celor livrate la procesare, în vederea asigurării trasabilităţii laptelui crud de vacă;
    m) să asigure, până la data de 30 iunie 2010, instruirea personalului angajat în centrele de colectare a laptelui, în vederea aplicării măsurilor şi acţiunilor obligatorii înscrise în prezentul plan;
    n) să asigure echipamentele de protecţie adecvate pentru personalul responsabil cu colectarea şi manipularea laptelui crud de vacă.


    ART. 8
    Operatorii din sectorul alimentar care administrează centrele de colectare lapte, independente sau integrate, cu program de restructurare-modernizare în vederea alinierii la cerinţele legislaţiei în vigoare au următoarele obligaţii:
    a) să nu recepţioneze laptele crud de vacă provenit din exploataţiile comerciale de producţie a laptelui în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri ale vacilor de lapte şi care au primit interdicţia de a livra laptele crud de vacă în perioada de aşteptare prescrisă după efectuarea tratamentului, notificată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, responsabili cu supravegherea exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui respective;
    b) să doteze centrele de colectare a laptelui, până la data de 31 decembrie 2010, cu echipamente de capacităţi corespunzătoare pentru stocarea, răcirea, monitorizarea şi înregistrarea temperaturii laptelui crud de vacă, confecţionate din materiale uşor de curăţat şi dezinfectat, rezistente la coroziune şi netoxice;
    c) să finalizeze programele de restructurare-modernizare ale centrelor de colectare a laptelui, până la data de 31 decembrie 2011, în vederea conformării cu cerinţele legislaţiei în vigoare;
    d) să elaboreze, până la data de 30 iunie 2010, proceduri bazate pe principiile HACCP, şi să implementeze procedurile bazate pe principiile HACCP, până la data de 31 decembrie 2011, în conformitate cu prevederile art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) să elaboreze şi să implementeze, până la data de 31 decembrie 2010, proceduri prin care să se asigure că laptele crud provenit de la fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui este recepţionat într-un interval de timp suficient de scurt de la muls, răcit şi menţinut la o temperatură suficient de scăzută pentru atingerea scopului şi obiectivelor acestui plan;
    f) să asigure prelevarea probelor de lapte crud de vacă, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea numărului total de germeni/ml la 30°C, a numărului de celule somatice/ml şi a conţinutului în reziduuri de antibiotice, conform prevederilor cap. I pct. III din secţiunea IX a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui care livrează lapte crud de vacă la centrul de colectare lapte materie primă;
    g) să asigure, până la data de 30 iunie 2010, instruirea personalului angajat în centrele de colectare a laptelui, în vederea aplicării măsurilor şi acţiunilor obligatorii înscrise în prezentul plan.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Obligaţiile operatorilor din sectorul alimentar responsabili cu transportul laptelui crud de vacă
    ART. 9
    Operatorii din sectorul alimentar, responsabili cu transportul laptelui crud de vacă, au următoarele obligaţii:
    a) să transporte laptele crud de vacă numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar pentru desfăşurarea acestei activităţi;
    b) să transporte laptele crud de vacă numai cu mijloace de transport izoterme, care să asigure menţinerea lanţului de frig pe toată durata transportului, astfel încât, la sosirea în unitatea de procesare a laptelui de destinaţie, temperatura laptelui crud de vacă să nu depăşească 10°C;
    c) să transporte laptele crud de vacă numai cu mijloace de transport construite şi echipate astfel încât să limiteze la maximum riscul de contaminare a laptelui, având înscrisă la exterior menţiunea "lapte";
    d) să elaboreze şi să implementeze, până la data de 30 iunie 2010, proceduri pentru transportatori, privind controlul laptelui crud de vacă, respectiv verificarea temperaturii, mirosului, culorii, identificarea prezenţei corpurilor străine, înainte de transferarea laptelui din tancul de răcire în mijlocul de transport;
    e) să deţină, pe tot parcursul transportului, documentele de recepţie a laptelui crud de vacă pe fiecare furnizor, producător şi/sau centru de colectare lapte materie primă;
    f) să deţină echipamente termoizolante pentru conservarea, pe durata transportului, a probelor de lapte crud de vacă prelevate pentru efectuarea examenelor de laborator;
    g) să asigure instruirea transportatorilor, până la data de 31 martie 2010, cu privire la recepţia şi transportul laptelui crud de vacă la unităţile de procesare, prelevarea şi transportul probelor de lapte crud de vacă la laborator, în conformitate cu responsabilităţile şi atribuţiile delegate;
    h) după fiecare transport sau după o serie de transporturi, când perioada de timp între descărcare şi următoarea încărcare este foarte scurtă, dar în toate cazurile cel puţin o dată pe zi, containerele şi tancurile utilizate pentru transportul laptelui crud de vacă trebuie curăţate şi dezinfectate în mod corespunzător înainte de a fi reutilizate.


    SECŢIUNEA a 4-a
    Obligaţii ale operatorilor din sectorul alimentar care administrează unităţi de procesare a laptelui
    ART. 10
    Operatorii din sectorul alimentar care administrează unităţi de procesare a laptelui au următoarele obligaţii:
    a) să nu recepţioneze în unităţile de procesare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare laptele crud de vacă provenit din centre de colectare lapte materie primă neautorizate sanitar-veterinar;
    b) să nu recepţioneze laptele crud de vacă provenit din exploataţiile comerciale de producţie a laptelui în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri ale vacilor de lapte şi care au primit interdicţia de a livra laptele crud, în perioada de aşteptare prescrisă după efectuarea tratamentului, notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, responsabili cu supravegherea exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui respective;
    c) să nu recepţioneze laptele crud care conţine reziduuri de antibiotice peste limitele admise prevăzute de legislaţia în vigoare.


    SECŢIUNEA a 5-a
    Obligaţiile laboratoarelor pentru controlul calităţii laptelui crud de vacă
    ART. 11
    Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, desemnat ca Laborator Naţional de Referinţă pentru Lapte şi Produse Lactate, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 205/2007 privind aprobarea laboratoarelor naţionale de referinţă şi a atribuţiilor acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 20 din 10 ianuarie 2008, are următoarele obligaţii:
    a) să implementeze prevederile anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1.664/2006 al Comisiei din 6 noiembrie 2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005 în ceea ce priveşte dispoziţiile de aplicare privind anumite produse de origine animală destinate consumului uman şi de abrogare a anumitor dispoziţii de aplicare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 320 din 18 noiembrie 2006, referitoare la metodele de analiză utilizate pentru determinarea numărului total de germeni/ml la 30°C şi a numărului de celule somatice/ml;
    b) să verifice modul de lucru şi metodele de analiză utilizate pentru stabilirea criteriilor pentru laptele crud la nivelul tuturor laboratoarelor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi al laboratoarelor independente sau aparţinând unităţilor de procesare care efectuează controlul calităţii laptelui crud;
    c) să asigure instruirea personalului din reţeaua de laboratoare aparţinând direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 30 iunie 2010, cu privire la metodele de analiză utilizate pentru controlul calităţii laptelui crud conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
    d) să organizeze teste interlaborator anuale, la nivel naţional, până la data de 30 septembrie a fiecărui an, în scopul determinării criteriilor pentru laptele crud, cu participarea tuturor laboratoarelor implicate în controlul calităţii laptelui crud, respectiv a laboratoarelor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, a laboratoarelor aparţinând unităţilor de procesare a laptelui şi a laboratoarelor independente, şi evaluarea rezultatelor obţinute de către aceste laboratoare;
    e) să participe la testele interlaborator la nivel internaţional, organizate de către Laboratorul Comunitar de Referinţă pentru stabilirea criteriilor pentru laptele crud, respectiv numărul total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în reziduuri de antibiotice.


    ART. 12
    Laboratoarele direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:
    a) să utilizeze metodele de analiză prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1.664/2006 al Comisiei pentru determinarea numărului total de germeni/ml la 30°C şi a numărului de celule somatice/ml;
    b) să participe la testele interlaborator organizate la nivel naţional de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară;
    c) să asigure instruirea personalului din reţeaua de laboratoare independente şi din cadrul unităţilor de procesare a laptelui de pe raza judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 31 martie 2010, asupra metodelor de analiză utilizate pentru controlul calităţii laptelui crud, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
    d) să valideze metodele de analiză utilizate pentru stabilirea criteriilor pentru laptele crud prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în reziduuri de antibiotice;
    e) să efectueze determinarea numărului total de germeni/ml la 30°C, a numărului de celule somatice/ml şi a conţinutului în reziduuri de antibiotice din probele de lapte crud de vacă, prelevate de către medicii veterinari oficiali în cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului şi, respectiv, de către operatorii din sectorul alimentar în cadrul programelor proprii de control al calităţii laptelui crud.


    ART. 13
    Laboratoarele independente sau care aparţin unităţilor de procesare a laptelui materie primă au următoarele obligaţii:
    a) să utilizeze metodele de analiză prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1.664/2006 al Comisiei pentru determinarea numărului total de germeni/ml la 30°C şi a numărului de celule somatice/ml;
    b) să participe la testele interlaborator organizate la nivel naţional de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară;
    c) să valideze metodele de analiză utilizate pentru stabilirea criteriilor prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în reziduuri de antibiotice;
    d) să efectueze determinarea numărului total de germeni/ml la 30°C, a numărului de celule somatice/ml şi a conţinutului în reziduuri de antibiotice din probele de lapte crud, prelevate de către operatorii din sectorul alimentar, în cadrul programelor proprii de control al calităţii laptelui crud.


    SECŢIUNEA a 6-a
    Responsabilităţile medicilor veterinari de liberă practică ce asigură asistenţa medical-veterinară în exploataţiile comerciale de producţie a laptelui
    ART. 14
    Medicii veterinari de liberă practică ce asigură asistenţa medical-veterinară în exploataţiile comerciale de producţie a laptelui au următoarele obligaţii:
    a) să înscrie în registrul de tratamente deţinut de exploataţia comercială de producţie a laptelui toate tratamentele administrate vacilor de lapte, precum şi perioada de aşteptare după efectuarea acestora;
    b) să anunţe fără întârziere autoritatea veterinară judeţeană pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea exploataţia comercială de producţie a laptelui despre orice suspiciune privind apariţia unei boli supuse notificării obligatorii, conform legii, precum şi asupra oricărui risc privind sănătatea vacilor de lapte, sănătatea publică şi siguranţa alimentelor.


    SECŢIUNEA a 7-a
    Responsabilităţi şi măsuri întreprinse de către autorităţile competente la nivel local, judeţean şi naţional
    ART. 15
    Medicii veterinari oficiali din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale întreprind următoarele măsuri:
    a) întocmirea şi actualizarea lunară a listei cu exploataţiile comerciale de producţie a laptelui de pe raza circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale, care livrează lapte crud de vacă în vederea procesării;
    b) verificarea modului în care medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi realizează supravegherea stării de sănătate a vacilor de lapte şi efectuează acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, la vacile de lapte din exploataţiile comerciale de producţie a laptelui de pe raza circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale;
    c) verificarea respectării de către operatorul din sectorul alimentar a perioadei de aşteptare prescrise de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil cu supravegherea exploataţiei comerciale de producţie a laptelui, în urma tratamentului administrat vacilor de lapte;
    d) întocmirea şi transmiterea săptămânală a unui raport scris către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, care să cuprindă toate informaţiile referitoare la codurile exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri ale vacilor de lapte, tratamentele efectuate, numărul de identificare a fiecărui animal tratat şi perioada de aşteptare prescrisă după administrarea tratamentului.


    ART. 16
    Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti întreprind următoarele măsuri:
    a) catagrafierea şi evaluarea anuală, de către Serviciul/Biroul sănătate animală, a exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui care livrează lapte crud de vacă pentru procesare de pe raza judeţului şi transmiterea până la sfârşitul fiecărui an calendaristic a listelor cu exploataţiile comerciale de producţie a laptelui către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale;
    b) verificarea efectuării controlului criteriilor pentru laptele crud de vacă livrat la procesare în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, de către operatorii din sectorul alimentar care deţin exploataţii comerciale de vaci de lapte;
    c) verificarea de către Serviciul/Biroul sănătate animală a respectării condiţiilor de igiena adăpostului şi igiena mulsului în exploataţiile comerciale de producţie a laptelui care livrează laptele crud de vacă la procesare;
    d) evaluarea şi identificarea de către Serviciul/Biroul sănătate animală a exploataţiilor comerciale de vaci de lapte de pe raza judeţului, care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare cu privire la igiena adăposturilor, igiena mulsului şi depozitarea laptelui crud;
    e) catagrafierea şi evaluarea trimestrială a centrelor de colectare lapte materie primă de pe raza judeţului şi transmiterea listelor cuprinzând centrele de colectare lapte materie primă autorizate sanitar-veterinar şi, respectiv, centrele de colectare lapte materie primă cu programe de restructurare-modernizare către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale;
    f) evaluarea trimestrială a stadiului de realizare a măsurilor cuprinse în programele de restructurare-modernizare a centrelor de colectare lapte materie primă de pe raza judeţului, în vederea alinierii la cerinţele legislaţiei în vigoare şi autorizării sanitar-veterinare;
    g) prelevarea probelor de lapte crud de vacă şi furaje, în scopul depistării reziduurilor şi contaminanţilor, conform prevederilor Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului;
    h) informarea unităţilor de procesare a laptelui cu privire la restricţiile de colectare a laptelui crud de vacă în judeţul respectiv şi evoluţia situaţiei epidemiologice în exploataţiile comerciale de producţie a laptelui;
    i) verificarea respectării de către operatorii din sectorul alimentar, care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui şi care livrează lapte crud de vacă la unităţile de procesare, a cerinţelor cu privire la livrarea laptelui crud neconform cu cerinţele legislaţiei comunitare, numai către unităţile de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar pentru a recepţiona laptele crud care nu îndeplineşte criteriile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;
    j) monitorizarea rezultatelor examenelor de laborator pentru stabilirea criteriilor laptelui crud pentru fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui şi transmiterea situaţiilor către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale la sfârşitul fiecărei luni;
    k) desemnarea, până la data de 30 ianuarie 2010, a unei persoane din cadrul Serviciului/Biroului sănătate animală care va centraliza notificările referitoare la restricţiile pentru livrarea laptelui crud de vacă la procesare, raportate lunar de către medicii veterinari oficiali din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale; acesta are obligaţia verificării registrelor de tratamente, vizarea şi transmiterea notificărilor Serviciului/Biroului de igienă veterinară, în scopul verificării, la nivelul centrelor de colectare lapte materie primă şi al unităţilor de procesare a laptelui, a respectării restricţiilor impuse laptelui crud de vacă;
    l) desemnarea, până la data de 31 decembrie 2009, prin decizii ale directorilor coordonatori, a personalului de specialitate în număr suficient, cu atribuţii exclusive în verificarea calităţii laptelui crud de vacă.


    ART. 17
    Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi oficiile judeţene de consultanţă agricolă întreprind următoarele măsuri:
    a) acordarea de consultanţă şi instruirea operatorilor din sectorul alimentar în scopul întocmirii documentaţiei pentru accesarea fondurilor structurale europene, în vederea înfiinţării unor noi exploataţii comerciale de producţie a laptelui şi realizării măsurilor cuprinse în programele de restructurare-modernizare a exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui;
    b) difuzarea către toţi crescătorii de vaci de lapte şi în special către deţinătorii de exploataţii comerciale de producţie a laptelui, până la data de 30 martie 2010, de materiale de informare cu privire la prevederile legislaţiei Uniunii Europene referitoare la calitatea laptelui.


    ART. 18
    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are responsabilitatea de a accepta plata subvenţiilor pentru calitatea laptelui numai pentru exploataţiile comerciale de producţie a laptelui care îndeplinesc cerinţele, în ceea ce priveşte criteriile pentru laptele crud de vacă, stabilite în cap. I pct. III din secţiunea IX a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 19
    Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit are responsabilitatea de a elabora acte normative care să faciliteze accesarea fondurilor structurale europene cu prioritate de către operatorii din sectorul alimentar cu responsabilităţi în producerea şi colectarea laptelui crud de vacă destinat procesării.

    ART. 20
    Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale are următoarele responsabilităţi:
    a) să verifice modul de alocare, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a subvenţiilor pentru laptele crud de vacă livrat la procesare şi dacă plata subvenţiilor s-a efectuat numai pentru exploataţiile comerciale de producţie a laptelui care fac dovada respectării legislaţiei Uniunii Europene în ceea ce priveşte criteriile pentru laptele crud de vacă;
    b) să doteze şi să pună în funcţiune, până la data de 31 martie 2010, laboratoarele aparţinând Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", care să beneficieze de echipamente performante pentru determinarea rapidă a numărului total de germeni/ml la 30°C şi a numărului de celule somatice/ml;
    c) să organizeze şi să efectueze, până la data de 30 iunie 2010, prin specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă, instruiri cu referire la igiena mulsului, igiena personalului şi a condiţiilor de depozitare şi transport al laptelui crud de vacă, cu operatorii din sectorul alimentar care administrează exploataţiile comerciale de producţie a laptelui şi centrele de colectare lapte materie primă;
    d) să verifice modul de implementare a prezentului plan la nivelul exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui.


    ART. 21
    Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor are următoarele responsabilităţi:
    a) să elaboreze şi să difuzeze către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 30 ianuarie 2010, instrucţiunile tehnice pentru implementarea reglementărilor Uniunii Europene cu privire la criteriile pentru laptele crud de vacă;
    b) să înainteze anual Comisiei Europene rapoarte cu privire la progresele realizate în modernizarea exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui şi a centrelor de colectare lapte materie primă, precum şi situaţia calităţii laptelui crud de vacă;
    c) să verifice modul de implementare a prezentului plan la nivelul exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui, al centrelor de colectare lapte materie primă şi al unităţilor de procesare a laptelui.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016