Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA nr. 86 din 25 august 1998 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun si bauturi alcoolice
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 315 din 27 august 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. 4 lit. d) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:
ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 132/1995, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 374 din 23 decembrie 1997, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Producãtorul intern sau importatorul este obligat sa aplice timbrul, banderola sau eticheta de marcare pe ambalajul individual al produsului, respectiv pe pachet, cutie sau sticla, astfel încât deschiderea ambalajului sa deterioreze marcajul.
Importatorul transmite producãtorului extern marcajele, în vederea aplicãrii efective a acestora pe produsele contractate.
Indiferent de ţara de origine, produsele supuse marcarii provenite din import vor fi obligatoriu inscriptionate şi în limba romana.
Inscriptionarea trebuie sa fie completa, corecta, precisa şi explicita. Aceasta trebuie sa cuprindã denumirea produsului, marca producãtorului, eventualele riscuri previzibile, precum şi alte caracteristici, dupã caz.
Etichetarea bãuturilor alcoolice din producţia interna se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Produsele de natura celor supuse marcarii - nemarcate sau cu marcaje false -, devenite proprietatea statului potrivit legii, vor purta marcaje speciale, realizate de unitatea autorizata de cãtre Ministerul Finanţelor cu tipãrirea acestora. Ministerul Finanţelor va desemna unitatea care va aplica aceste marcaje.
Marcajele speciale prevãzute la alin. 6 vor fi aplicate numai pe produsele care îndeplinesc condiţiile de calitate corespunzãtoare.
Produsele care nu îndeplinesc aceste condiţii vor fi distruse, cu respectarea prevederilor legale."
2. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Responsabilitatea marcarii produselor în scopul comercializãrii revine agenţilor economici producãtori interni sau importatori, deţinãtori ai licenţelor de atestare a dreptului de marcare.
Licentele de atestare a dreptului de marcare pentru producãtorii interni se emit în baza licenţelor de fabricaţie eliberate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
Licentele de atestare a dreptului de marcare - în cazul importatorilor - atesta şi dreptul de efectuare a importului şi se emit în baza contractelor încheiate direct cu producãtorul extern sau cu reprezentantul acestuia.
Nu se elibereazã licenţe de atestare a dreptului de marcare agenţilor economici producãtori interni sau importatori care înregistreazã debite restante fata de bugetul de stat.
Licentele de atestare a dreptului de marcare se elibereazã de cãtre Ministerul Finanţelor, în condiţiile stabilite prin normele metodologice emise în aplicarea prezentei ordonanţe.
Licentele de atestare a dreptului de marcare, atât pentru agenţii economici producãtori interni, cat şi pentru importatori, au valabilitate pana la data de 31 decembrie a anului în care au fost emise.
Pentru produsele de natura celor supuse marcarii, devenite proprietatea statului potrivit legii, responsabilitatea marcarii revine unitãţii autorizate de Ministerul Finanţelor pentru aplicarea acestor marcaje.
Produsele marcate cu timbre, banderole sau etichete deteriorate sau marcate altfel decât s-a specificat la art. 3 şi art. 4 alin. 1 vor fi considerate ca nemarcate.
Se interzice vânzarea tigaretelor cu bucata, din pachete deschise sau fãrã pachet."
3. Articolul 8 alineatul 3 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitatea specializatã, autorizata sa tipareasca marcajele, vinde timbrele, banderolele sau etichetele direct producãtorilor interni şi importatorilor."
4. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Timbrele, banderolele sau etichetele se elibereazã de cãtre unitatea specializatã, autorizata cu tipãrirea, nominal, fiecãrui agent economic, în baza notelor de comanda aprobate. În cazul agenţilor economici importatori, eliberarea marcajelor se face sub supraveghere vamalã.
Fiecare comanda de timbre, banderole sau etichete de marcare se aproba de cãtre autoritatea emitenta a licenţei de atestare a dreptului de marcare.
În cazul importurilor de produse supuse marcarii, fiecare comanda de timbre, banderole sau etichete de marcare se aproba de cãtre autoritatea emitenta a licenţelor de atestare a dreptului de marcare, numai dacã importatorul prezintã dovada plãţii în contul bugetului de stat a unei sume echivalente cu valoarea accizelor, corespunzãtoare cantitãţilor de mãrfuri pentru care s-au solicitat marcaje.
Timbrele, banderolele sau etichetele de marcare nu pot fi revandute de cãtre producãtorul intern sau de cãtre importator altor agenţi economici."
5. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Agenţii economici producãtori interni, precum şi agenţii economici importatori sunt obligaţi sa ţinã evidenta distinctã a achiziţionãrii, utilizãrii şi returnarii timbrelor, banderolelor şi etichetelor de marcare.
Agenţii economici prevãzuţi la alin. 1 sunt obligaţi sa prezinte lunar, pana la data de 15 a fiecãrei luni, autoritãţii emitente a licenţei de atestare a dreptului de marcare situaţia utilizãrii marcajelor."
6. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - În vederea realizãrii importurilor de tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, timbrele, banderolele sau etichetele de marcare, dupã caz, procurate de importatori, se expediazã pe adresa producãtorului extern, care urmeazã sa le aplice pe marfa. Expedierea marcajelor se face în maximum 15 zile de la executarea comenzii de cãtre unitatea autorizata cu tipãrirea.
Dupã expirarea acestui termen, agenţii economici importatori sunt obligaţi sa returneze unitãţii specializate, autorizate cu tipãrirea, în vederea distrugerii, marcajele neutilizate prin neexpedierea, în regim de export temporar, partenerilor externi.
Expedierea marcajelor cãtre producãtorii externi se face numai ca bagaj neînsoţit, cu depunerea în vama a declaraţiei vamale de export temporar. Declaraţia vamalã de export temporar va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) documentul de transport internaţional, din care sa rezulte ca destinatarul este producãtorul mãrfurilor ce urmeazã a fi importate;
b) o copie de pe contractul încheiat între importatorul roman şi producãtorul extern sau reprezentantul acestuia;
c) o copie de pe licenta de atestare a dreptului de marcare;
d) dovada varsarii la bugetul de stat a sumei ce reprezintã contravaloarea accizelor aferente cantitãţii de mãrfuri ce urmeazã a se importa, corespunzãtoare marcajelor exportate. Aceasta valoare va fi calculatã la cursul de schimb al unui ECU, valabil în saptamana în care se face plata, urmând ca în momentul importului propriu-zis sa se efectueze regularizarea sumei, corespunzãtor cursului de schimb valabil în saptamana în care se întocmesc formalitãţile de vamuire, stabilit şi comunicat de Banca Nationala a României.
Cu ocazia importului, o data cu declaraţia vamalã de import, se depune o declaraţie vamalã de reimport, pentru marcajele aplicate, în vederea încheierii regimului acordat la scoaterea temporarã din ţara a acestora."
7. Dupã articolul 12 se introduce articolul 12^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12^1. - Agenţii economici care deţin licenţe de atestare a dreptului de marcare pot utiliza marcajele aprobate numai în limita termenului de valabilitate a licenţelor."
8. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte, dacã, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
a) comercializarea pe teritoriul României a produselor prevãzute la art. 1, fãrã a fi marcate, marcate necorespunzãtor sau cu marcaje false sau contrafãcute;
b) deţinerea de cãtre agenţii economici a produselor de natura celor supuse marcarii, care sunt nemarcate sau marcate cu marcaje false sau contrafãcute;
c) cumpãrarea de cãtre persoanele fizice a produselor de natura celor supuse marcarii, dar care nu sunt marcate;
d) revânzarea, de cãtre producãtorul intern sau de cãtre importator, altor agenţi economici, a timbrelor, banderolelor sau etichetelor de marcare, precum şi cumpãrarea acestora în astfel de condiţii;
e) vânzarea timbrelor, banderolelor sau etichetelor de marcare, de cãtre unitatea autorizata cu tipãrirea, altor persoane fizice sau juridice în afarã celor care deţin licenta de atestare a dreptului de marcare;
f) utilizarea de timbre, banderole sau etichete deteriorate;
g) vânzarea tigaretelor cu bucata, din pachete deschise sau fãrã pachet;
h) nerespectarea obligaţiei de a tine evidenta distinctã a achiziţionãrii, utilizãrii şi returnarii timbrelor, banderolelor sau etichetelor de marcare;
i) nerespectarea obligaţiei de a prezenta, în termenul legal, autoritãţii emitente a licenţei de atestare a dreptului de marcare, situaţia privind utilizarea marcajelor;
j) nereturnarea de cãtre producãtorii interni a marcajelor neutilizate pana la expirarea termenului de valabilitate a licenţei de atestare a dreptului de marcare;
k) nerepatrierea, în termenul legal, a marcajelor scoase temporar din ţara.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. a) se sancţioneazã cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, confiscarea produselor nemarcate sau marcate necorespunzãtor şi, dupã caz, anularea, de cãtre autoritatea emitenta, a licenţei de atestare a dreptului de marcare.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. b) se sancţioneazã cu amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei, confiscarea produselor şi anularea, dupã caz, a licenţei de atestare a dreptului de marcare de cãtre autoritatea emitenta.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. c) se sancţioneazã cu amenda de la 100.000 lei la 1.000.000 lei.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. d) se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei, confiscarea marcajelor şi a produselor deja marcate de cãtre cumpãrãtor, precum şi cu anularea licenţei de atestare a dreptului de marcare de cãtre autoritatea emitenta.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. e) se sancţioneazã cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei şi retragerea autorizaţiei acordate unitãţii specializate cu tipãrirea.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. f) se sancţioneazã cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei, confiscarea marcajelor şi a produselor marcate necorespunzãtor, precum şi cu anularea licenţei de atestare a dreptului de marcare de cãtre autoritatea emitenta.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. g) se sancţioneazã cu amenda de la 100.000 lei la 1.000.000 lei.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. h) se sancţioneazã cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. i) se sancţioneazã cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. j) se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei. Totodatã, agenţii economici producãtori interni vor vira bugetului de stat o suma egala cu valoarea accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã, aferentã produselor corespunzãtoare cantitãţilor de marcaje neutilizate.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 lit. k) se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei. Totodatã, agenţii economici importatori vor vira bugetului de stat o suma egala cu valoarea taxelor vamale, a diferenţei de accize şi a taxei pe valoarea adãugatã, aferentã produselor corespunzãtoare cantitãţilor de marcaje nerepatriate.
Sancţiunile pot fi aplicate şi persoanelor juridice.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevãzute în prezentul articol se fac de cãtre personalul de specialitate din Ministerul Finanţelor şi din unitãţile sale teritoriale, împuternicit în acest scop.
Guvernul, la propunerea Ministerului Finanţelor, poate sa actualizeze nivelul amenzilor prevãzute în prezentul articol, în funcţie de evoluţia ratei inflaţiei.
În cazul anulãrii licenţei de atestare a dreptului de marcare, autoritatea emitenta poate emite o noua licenta agentului economic producãtor sau importator, dar numai dupã un termen limita de 30 de zile de la anulare, în condiţiile stabilite prin normele metodologice emise în aplicarea ordonanţei."
ART. 2
Agenţii economici din reţeaua comercialã, inclusiv restaurante, unitãţi hoteliere şi de turism şi altele similare acestora, care, la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, deţin stocuri de bãuturi alcoolice nemarcate, vor efectua pana la data de 15 septembrie 1998, în prezenta unui reprezentant al organului fiscal teritorial, inventarierea cantitativã şi valoricã a acestor stocuri.
Reprezentantul organului fiscal teritorial are obligaţia verificãrii pe baza de documente justificative atât a realitãţii, cat şi a provenientei stocului supus inventarierii. Listele de inventariere vor fi întocmite separat, în funcţie de provenienta produselor, respectiv din producţia interna şi din import. Aceste liste de inventariere vor fi înaintate direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru a fi avizate de directorii generali ai acestora. Listele întocmite pentru whisky, gin, vodca, lichior, coniac, provenite din import, vor fi înaintate spre avizare şi Direcţiei Generale a Vamilor.
Agenţii economici prevãzuţi la alin. 1 care, potrivit listelor de inventariere, deţin în stoc bãuturi alcoolice peste limita cantitativã de 1.000 de sticle sau peste limita valoricã de 50.000.000 lei, pot solicita organelor fiscale teritoriale banderole pentru marcarea acestor produse.
În acest caz, pentru marcare se vor utiliza banderole special tipãrite, care vor avea inscripţionat deasupra codului de marcare cuvântul "stoc".
Procedura de tipãrire şi eliberare a banderolelor speciale va fi stabilitã prin normele metodologice emise în aplicarea prezentei ordonanţe.
Prevederile art. I pct. 8 din prezenta ordonanta se aplica şi agenţilor economici prevãzuţi la alin. 1.
ART. 3
<>Ordonanta Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 132/1995, republicatã, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.
În termen de 30 de zile de la republicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, vor fi modificate şi completate în mod corespunzãtor Normele metodologice emise de Ministerul Finanţelor în aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 . Normele metodologice, cu modificãrile şi completãrile aduse, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: