Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDONANTA nr. 82 din 19 august 2004 privind masurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, şi al <>art. 1 pct. II.5 din Legea nr. 291/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.
CAP. I Dispoziţii generale ART. 1 Autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã asigurã mãsurile necesare pentru construirea de drumuri forestiere situate în fondul forestier proprietate publicã, pentru asigurarea accesibilizãrii fondului forestier în vederea desfãşurãrii lucrãrilor silvoculturale, pentru asigurarea condiţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor, pentru asigurarea unei activitãţi de exploatare a pãdurilor în condiţii ecologice şi de rentabilitate. ART. 2 (1) În funcţie de tipul proprietãţii publice asupra fondului forestier, a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, realizarea drumurilor forestiere se asigurã de cãtre administratorii fondului forestier respectiv. (2) Drumurile forestiere care se realizeazã în condiţiile prezentei ordonanţe sunt, dupã caz, drumuri forestiere proprietate publicã a statului sau drumuri forestiere proprietate publicã a unitãţilor administrativ-teritoriale. ART. 3 În cazurile în care statul sau unitãţile administrativ-teritoriale realizeazã drumuri forestiere situate în fondul forestier proprietate privatã, terenul necesar realizãrii acestor drumuri forestiere face obiectul exproprierii pentru cauzã de utilitate publicã, dupã o justã şi prealabilã despãgubire, în condiţiile legii. ART. 4 (1) În vederea îndeplinirii obligaţiei prevãzute la art. 1, autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã ia mãsuri pentru analiza modului în care actuala reţea de drumuri forestiere satisface cerinţele pentru protecţia condiţiilor de mediu, asigurarea accesibilitãţii pãdurilor în vederea desfãşurãrii lucrãrilor silvoculturale şi pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, precum şi pentru asigurarea unei activitãţi de exploatare a pãdurilor în condiţii ecologice şi de rentabilitate. (2) Termenul pentru realizarea analizei în condiţiile alin. (1) este de 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe. (3) În urma analizei realizate potrivit prevederilor alin. (1), autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã stabileşte, pe regiuni de dezvoltare economicosocialã şi pe bazine hidrografice, prioritãţile de realizare a drumurilor forestiere, pe unitãţi fizice şi costuri estimative. ART. 5 Administratorii fondului forestier proprietate publicã sunt obligaţi sã realizeze construcţia de drumuri forestiere noi; în funcţie de prioritãţile stabilite de autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã.
CAP. II Finanţarea realizãrii drumurilor forestiere ART. 6 Realizarea de drumuri forestiere se asigurã prin finanţarea din urmãtoarele surse: a) alocaţiile de la bugetul de stat; b) sursa de finanţare pentru construirea de drumuri forestiere constituitã la fiecare deţinãtor de fond forestier proprietate publicã; c) contractele de parteneriat public-privat pentru construirea de drumuri forestiere proprietate publicã. ART. 7 (1) Sursa de finanţare pentru construirea de drumuri forestiere, indiferent de deţinãtorul fondului forestier proprietate publicã, se constituie de cãtre acesta din: a) 10% din valoarea masei lemnoase vândute pe picior într-un an de producţie, care se varsã în contul constituit, cu ocazia fiecãrei vânzãri de masã lemnoasã; b) 50% din sumele încasate din chiria şi contravaloarea pierderilor de creştere determinate de exploatarea arborilor înainte de vârsta exploatabilitãţii, pentru terenurile închiriate şi scoase temporar din fondul forestier în condiţiile prevãzute de lege, în cel mult 10 zile de la încasare. (2) Sumele rezultate prin aplicarea prevederilor alin. (1) lit. a) şi b) se constituie în cont separat. Aceste sume sunt deductibile la calculul impozitului pe profit şi nu se pot utiliza în alte scopuri decât pentru proiectarea, construirea, modernizarea şi reabilitarea drumurilor forestiere, inclusiv pentru achiziţia de utilaje specifice unor astfel de lucrãri. (3) Sursa prevãzutã la alin. (1) este gestionatã de Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva pentru fondul forestier proprietate publicã a statului şi, respectiv, de structurile silvice care administreazã, în condiţiile legii, fondul forestier proprietate publicã a unitãţilor administrativ-teritoriale. ART. 8 (1) În scopul construirii de drumuri forestiere proprietate publicã se pot încheia contracte de parteneriat public-privat în condiţiile legii. (2) Autoritãţile contractante în cadrul contractelor de parteneriat public-privat prevãzute la alin. (1) sunt administratorii fondului forestier respectiv. ART. 9 Deţinãtorii de drumuri forestiere situate în fondul forestier proprietate publicã sunt obligaţi sã asigure anual sumele necesare întreţinerii acestora, din bugetul propriu.
CAP. III Sancţiuni ART. 10 Constituie contravenţii urmãtoarele fapte: a) finanţarea şi construirea de drumuri forestiere fãrã respectarea prioritãţilor stabilite de autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã; b) neconstituirea sursei de finanţare pentru construirea de drumuri forestiere prevãzute la art. 7 alin. (1); c) neasigurarea sumelor prevãzute la art. 9; d) nealimentarea sursei de finanţare menţionate la art. 7 alin. (1), în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanţã. ART. 11 (1) Contravenţiile prevãzute la art. 10 lit. a) şi b) se sancţioneazã cu amendã de la 150.000.000 lei la 300.000.000 lei. (2) Contravenţiile prevãzute la art. 10 lit. c) şi d) se sancţioneazã cu amendã de la 200.000.000 lei la 400.000.000 lei. (3) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesuluiverbal jumãtate din minimul amenzilor prevãzute la alin. (1) şi (2), agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta în procesul-verbal. ART. 12 Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 10 se realizeazã de cãtre personalul cu atribuţii de control în domeniul silviculturii al autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã şi de cãtre personalul silvic de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale de Control. ART. 13 Prevederile prezentei ordonanţe se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
CAP. IV Dispoziţii finale ART. 14 Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã <>Ordonanţa Guvernului nr. 70/1999 privind mãsurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere în perioada 2000-2010, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 415 din 30 august 1999, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 653/2001 . ART. 15 Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU ADRIAN NĂSTASE
Contrasemneazã: --------------- Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, Petre Daea
Ministru de stat, ministrul administraţiei şi internelor, Marian Florian Sãniuţã
Ministrul delegat pentru administraţia publicã, Gheorghe Emacu
Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului, Miron Tudor Mitrea
Ministrul finanţelor publice, Mihai Nicolae Tãnãsescu
Bucureşti, 19 august 2004. Nr. 82. -----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email