Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA nr. 8 din 20 ianuarie 2005 privind stabilirea unor masuri de preluare a Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor in subordinea Ministerului Finantelor Publice, precum si a unor masuri de reorganizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 101 din 31 ianuarie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 602/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.
ART. 1
(1) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Garda Financiarã şi Autoritatea Naţionalã a Vãmilor trec din subordinea Autoritãţii Naţionale de Control în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Ministerul Finanţelor Publice va prelua şi atribuţiile specifice Autoritãţii Naţionale de Control, aferente coordonãrii activitãţii Gãrzii Financiare şi a Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
(3) Ministrul finanţelor publice va exercita toate atribuţiile ministrului delegat pentru coordonarea autoritãţilor de control, aferente coordonãrii activitãţii Gãrzii Financiare şi a Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
(4) Ministerul Finanţelor Publice va prelua toate drepturile şi obligaţiile Autoritãţii Naţionale de Control, aferente coordonãrii activitãţii Gãrzii Financiare şi a Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, inclusiv bunurile mobile şi imobile aflate în administrarea sau, dupã caz, în proprietatea acesteia.
ART. 2
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Finanţelor Publice va supune Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative privind reorganizarea, organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, Gãrzii Financiare şi a Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
ART. 3
<>Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 1 august 1997, cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Activitatea vamalã se exercitã prin Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, care se organizeazã şi funcţioneazã în subordinea Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã.
(2) Autoritatea Naţionalã a Vãmilor are o siglã ale cãrei caracteristici se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, potrivit art. 5 alin. (1)."
2. Alineatul (3) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Rãspunderea personalului Autoritãţii Naţionale a Vãmilor este cea prevãzutã de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 10/2004 privind Statutul personalului vamal, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 243/2004 , cu modificãrile ulterioare, <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, <>Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi de <>Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare."
3. Alineatele (4) şi (5) ale articolului 5 se abrogã.
ART. 4
Alineatul (4) al articolului 18 din <>Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 privind unele reglementãri în domeniul financiar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 624 din 31 august 2003, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 609/2003 , cu modificãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Agenţia este condusã de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru. Preşedintele Agenţiei este ajutat în activitatea sa de 3 vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, numiţi prin decizie a primului-ministru. Vicepreşedinţii exercitã atribuţiile delegate de preşedintele Agenţiei. Unul dintre vicepreşedinţi conduce Autoritatea Naţionalã a Vãmilor. Rãspunderile şi atribuţiile vicepreşedinţilor se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei. Preşedintele Agenţiei beneficiazã de prevederile <>art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administraţia publicã centralã, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 760/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în sensul cã în cadrul Agenţiei, în subordinea preşedintelui, se organizeazã şi funcţioneazã cabinetul demnitarului. Numãrul maxim de posturi din cabinetul preşedintelui Agenţiei este cel prevãzut la nr. crt. 3 din anexa nr. 1 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 32/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. 5
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Gãrzii Financiare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 712 din 13 octombrie 2003, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 132/2004 , se modificã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Garda Financiarã se organizeazã ca instituţie publicã de control, cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, finanţatã de la bugetul de stat."
2. Alineatul (2) al articolului 1 se abrogã.
3. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Organizarea şi funcţionarea Gãrzii Financiare se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."
4. Alineatele (2)-(4) ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) La solicitarea Gãrzii Financiare, Ministerul Administraţiei şi Internelor asigurã personalul necesar pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei operaţiunilor desfãşurate de comisarii Gãrzii Financiare în realizarea actului de control. Personalul necesar se asigurã din cadrul subunitãţilor specializate de intervenţie rapidã ale poliţiei. Condiţiile concrete şi modalitãţile în care personalul subunitãţilor specializate de intervenţie rapidã ale poliţiei participã la acţiunile de control se stabilesc prin protocol de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice.
(3) Garda Financiarã este condusã de un comisar general, numit prin ordin de ministrul finanţelor publice. Structura organizatoricã a Gãrzii Financiare, numãrul de posturi, normele generale şi speciale de dotare, însemnele distinctive şi modelele de uniformã se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(4) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Gãrzii Financiare stabileşte competenţele şi atribuţiile personalului care ocupã funcţii publice de conducere şi de execuţie, precum şi ale personalului contractual şi se aprobã prin ordin al ministrului finanţelor publice."
5. Alineatul (2) al articolului 4 se abrogã.
6. Alineatul (5) al articolului 5 se abrogã.
7. Alineatul (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Controlul tematic se executã de cãtre comisarii Gãrzii Financiare în baza ordinelor date de cãtre conducerea Ministerului Finanţelor Publice şi de comisarul general."
8. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Rãspunderea personalului Gãrzii Financiare este cea prevãzutã de <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, <>Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, şi de <>Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare."
9. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 10 se abrogã.
10. Articolul 18 se abrogã.
ART. 6
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 10/2004 privind Statutul personalului vamal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 23 martie 2004, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 243/2004 , cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Autoritatea Naţionalã a Vãmilor este condusã de un vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu rang de subsecretar de stat."
2. Alineatul (2) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru pagubele cauzate în activitatea de control ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a atribuţiilor de control, în mãsura în care nu sunt îndeplinite condiţiile atragerii rãspunderii penale, personalul vamal cu funcţii de conducere sau de execuţie rãspunde potrivit art. 998 din Codul civil."
3. Alineatul (1) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) Denumirea funcţiei de secretar de stat al Autoritãţii Naţionale a Vãmilor se înlocuieşte în actele normative în vigoare cu cea de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu rang de subsecretar de stat."
ART. 7
(1) Se autorizeazã Ministerul Finanţelor Publice sã introducã modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe în structura bugetului de stat şi în bugetele Ministerului Finanţelor Publice şi Autoritãţii Naţionale de Control, la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe baza protocolului de predare-preluare.
(2) Protocolul de predare-preluare se încheie în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe şi cuprinde prevederile bugetare, execuţia bugetarã pânã la data preluãrii, structurile de personal preluate, precum şi celelalte drepturi şi obligaţii prevãzute la art. 1.
(3) Personalul instituţiilor care se reorganizeazã sau îşi schimbã raporturile de subordonare conform prezentei ordonanţe îşi menţine, pânã la data intrãrii în vigoare a noii legi a salarizãrii personalului din instituţiile publice, nivelul salarizãrii prevãzut prin actele normative în vigoare.
ART. 8
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã lit. c) a alin. (5), alin. (6) şi alin. (7) ale <>art. 16 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 64/2003 pentru stabilirea unor mãsuri privind înfiinţarea, organizarea, reorganizarea sau funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a ministerelor, a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi a unor instituţii publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 464 din 29 iunie 2003, cu modificãrile ulterioare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu
Bucureşti, 20 ianuarie 2005.
Nr. 8.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: