Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA nr. 74 din 28 august 2003 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2001 privind infiintarea si organizarea Institutului National de Administratie
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 622 din 30 august 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 1 pct. III.2 din Legea nr. 279/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adopta prezenta ordonanta.
ART. I
<>Ordonanta Guvernului nr. 81/2001 privind înfiinţarea şi organizarea Institutului Naţional de Administraţie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 542 din 1 septembrie 2001, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 106/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185 din 18 martie 2002, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (3) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Institutul Naţional de Administraţie coordoneazã centrele regionale de formare continua pentru administraţia publica localã."
2. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Institutul Naţional de Administraţie este condus de un consiliu ştiinţific format din câte un reprezentant al urmãtoarelor instituţii şi organizaţii: Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Integrãrii Europene, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Secretariatul General al Guvernului, Agenţia Nationala a Funcţionarilor Publici, Federaţia Autoritãţilor Locale din România, Asociaţia Secretarilor Generali de Judeţe din România şi câte 2 reprezentanţi ai Institutului Naţional de Administraţie, respectiv ai centrelor regionale de formare continua pentru administraţia publica localã.
(2) Ministerele prevãzute la alin. (1) şi Agenţia Nationala a Funcţionarilor Publici sunt reprezentate de persoane desemnate de conducãtorul instituţiei publice şi care au funcţia de secretar de stat, secretar general, secretar general adjunct, director general sau o funcţie echivalenta. Federaţia Autoritãţilor Locale din România şi Asociaţia Secretarilor Generali de Judeţe din România sunt reprezentate de preşedinte sau un adjunct al acestuia. Reprezentanţii Institutului Naţional de Administraţie sunt directorul general şi directorul general adjunct. Centrele regionale sunt reprezentate de directorii acestora, desemnaţi anual, prin rotaţie, într-o ordine stabilitã prin regulamentul de organizare a consiliului ştiinţific."
3. Dupã articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - (1) Personalul Institutului Naţional de Administraţie se compune din funcţionari publici şi personal contractual.
(2) Salarizarea personalului Institutului Naţional de Administraţie se face potrivit legislaţiei în vigoare."
4. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Institutul Naţional de Administraţie organizeazã urmãtoarele forme de pregãtire profesionalã:
a) programe de formare specializatã în administraţia publica, de 2 ani, pentru absolvenţii cu studii superioare de lungã durata, cu diploma de licenta sau echivalenta, în varsta, de regula, de pana la 30 de ani inclusiv;
b) programe de formare specializatã în administraţia publica, de un an, pentru persoane cu studii superioare de lungã durata, cu diploma de licenta sau echivalenta: funcţionari publici, persoane numite ori alese în funcţii de demnitate publica sau asimilate acestora din cadrul administraţiei publice centrale şi locale, alte persoane interesate;
c) programe de specializare postuniversitarã, cu durata minima de 180 de ore, pentru personalul din administraţia publica centrala şi localã, cu studii superioare de lungã durata, cu diploma de licenta sau echivalenta;
d) programe de perfecţionare de scurta durata, de pana la 90 de zile, pentru personalul cu studii superioare şi medii din administraţia publica centrala şi localã, din cadrul unor asociaţii, fundaţii sau altor organizaţii neguvernamentale, precum şi pentru alte persoane interesate;
e) seminarii şi conferinţe pe teme de interes major pentru administraţia publica centrala şi localã.
(2) Programele prevãzute la alin. (1) lit. a), b) şi c) sunt organizate în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 410/2002 privind structurile şi specializãrile universitare acreditate sau autorizate sa funcţioneze provizoriu din instituţiile de învãţãmânt superior, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin care Institutul Naţional de Administraţie este acreditat de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului ca Şcoala de Studii Academice Postuniversitare."
5. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Admiterea la programele prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. a) şi b) se face prin concurs naţional organizat anual de Institutul Naţional de Administraţie. Regulamentul de organizare şi desfãşurare a concursului naţional se aproba prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(2) Pe durata programelor prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. a) participanţii au statut de funcţionar public debutant sau definitiv, dupã caz.
(3) Înscrierea la programele prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. b), c), d) şi e) se face la recomandarea autoritãţii sau instituţiei publice din care provin persoanele respective."
6. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Drepturile salariale ale participanţilor la programele de formare specializatã în administraţia publica de 2 ani sunt asigurate de Institutul Naţional de Administraţie din sume alocate cu aceasta destinaţie de la bugetul de stat. Cuantumul acestora este cel prevãzut de lege pentru funcţionarul public debutant.
(2) Drepturile salariale ale participanţilor la celelalte programe sunt asigurate de cãtre instituţiile sau autoritãţile publice din care provin."
7. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Institutului Naţional de Administraţie se asigura din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.
(2) Veniturile proprii provin din:
a) tarife de participare la programele prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. b), c), d) şi e);
b) donaţii şi sponsorizãri ale unor persoane fizice şi juridice din ţara şi strãinãtate;
c) fonduri externe nerambursabile;
d) alte surse.
(3) Cuantumul tarifelor de participare la programele organizate de Institutul Naţional de Administraţie se aproba de consiliul ştiinţific al acestuia.
(4) Tarifele de participare la programele organizate de Institutul Naţional de Administraţie se suporta de cãtre autoritãţile sau instituţiile publice trimitatoare, de cãtre alte persoane juridice din care provin participanţii, respectiv de persoanele fizice interesate.
(5) Finanţarea programului prevãzut la art. 5 alin. (1) lit. a) se suporta de la bugetul de stat."
8. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Centrele regionale de formare continua pentru administraţia publica localã, denumite în continuare centre regionale, sunt instituţii publice cu personalitate juridicã, autonome, în coordonarea Institutului Naţional de Administraţie.
(2) Centrele regionale prevãzute la alin. (1) au sediile în municipiile Bucureşti, Craiova, Calarasi, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanta şi Timişoara."
9. Dupã articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11^1. - (1) Personalul centrelor regionale se compune din funcţionari publici şi personal contractual.
(2) Salarizarea personalului centrelor regionale se stabileşte potrivit legislaţiei în vigoare."
10. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Centrele regionale sunt conduse de un consiliu ştiinţific format din: preşedinţii consiliilor judeţelor arondate, primarul municipiului pe raza cãruia îşi are sediul centrul regional, respectiv primari ai sectoarelor nominalizaţi de prefectul municipiului Bucureşti, directorul centrului regional, un reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi un reprezentant al Institutului Naţional de Administraţie.
(2) Componenta nominalã a consiliului ştiinţific se stabileşte prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, dupã alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene.
(3) Mandatul consiliului ştiinţific al centrelor regionale este de 4 ani, corespunzãtor mandatului aleşilor locali.
(4) Preşedintele consiliului ştiinţific este ales anual, prin rotaţie, dintre preşedinţii consiliilor judeţene. Preşedintele consiliului ştiinţific al centrului regional Bucureşti poate fi ales şi dintre primãrii sectoarelor reprezentate. Alegerea se face în prima şedinţa, cu votul majoritãţii membrilor prezenţi.
(5) Membrii consiliului ştiinţific pot participa la şedinţele acestuia şi prin reprezentare, la nivel de vicepreşedinţi, respectiv viceprimari, numai în situaţii bine motivate şi pe baza de împuternicire scrisã."
11. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Conducerea executivã a centrelor regionale este asigurata de un director, numit de directorul general al Institutului Naţional de Administraţie, la propunerea consiliului ştiinţific al centrului regional, facuta în urma unui concurs organizat în condiţiile legii."
12. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Centrele regionale organizeazã programe de perfecţionare, de pana la 90 de zile, pentru:
a) alesii locali;
b) functionarii publici şi persoanele încadrate cu contract individual de munca din aparatul propriu al consiliilor locale şi judeţene şi al prefecturilor;
c) personalul din serviciile publice comunitare şi din alte servicii publice locale;
d) functionarii publici şi personalul contractual din cadrul serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi celorlalte organe ale administraţiei centrale de specialitate din unitãţile administrativ-teritoriale;
e) personalul din cadrul unor asociaţii, fundaţii sau altor organizaţii neguvernamentale, precum şi pentru alte persoane fizice ori juridice interesate.
(2) Centrele regionale pot organiza programe de specializare postuniversitarã cu durata de minimum 180 de ore pentru personalul din administraţia publica localã, cu studii superioare de lungã durata, cu diploma de licenta sau echivalenta.
(3) Centrele regionale pot organiza seminarii şi conferinţe pe teme de interes major pentru administraţia publica localã."
13. Alineatul (2) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru organizarea programelor prevãzute la art. 14 alin. (2) centrele regionale trebuie sa se asocieze cu instituţii de învãţãmânt superior din ţara, acreditate, precum şi cu instituţii similare din strãinãtate."
14. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Finanţarea centrelor regionale se asigura din venituri proprii provenite din tarife de participare la programe, sponsorizãri, donaţii ale unor persoane fizice şi juridice din ţara şi din strãinãtate, din programe cu finanţare interna şi internationala.
(2) Cuantumul tarifelor de participare la programele organizate de centrele regionale de formare continua pentru administraţia publica localã se aproba de cãtre consiliul de administraţie al fiecãrui centru.
(3) Tarifele de participare la programele organizate de centrele regionale se suporta de autoritãţile sau instituţiile publice trimitatoare, de cãtre alte persoane juridice din care provin participanţii, respectiv de persoanele fizice interesate."
15. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Pe perioada în care urmeazã programele prevãzute la art. 5 alin. (1) şi la art. 14 alin. (2) participanţii beneficiazã de toate drepturile, inclusiv cele salariale, prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) Perioada participãrii la programele de specializare şi perfecţionare constituie vechime în munca, în funcţia publica sau, dupã caz, în funcţii de specialitate.
(3) În cazul în care programele sunt organizate în alta localitate decât cea în care îşi are sediul autoritatea sau instituţia publica trimitatoare, participanţii la programe beneficiazã de drepturile de delegare, în condiţiile legii."
16. Titlul capitolului IV va avea urmãtorul cuprins:
"Diplomele şi certificatele de absolvire"
17. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Atestarea absolvirii programelor de formare specializatã în administraţia publica, de 2 ani şi de 1 an, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, se face prin diplome eliberate de cãtre acesta.
(2) Absolvenţii programelor de formare specializatã în administraţia publica prevãzute la alin. (1) pot obţine şi diploma de master, dacã susţin şi o lucrare de dizertaţie.
(3) Atestarea absolvirii programelor de specializare postuniversitarã organizate de Institutul Naţional de Administraţie sau centrele regionale se face prin diplome de studii postuniversitare de specializare, eliberate de Institutul Naţional de Administraţie, respectiv de instituţiile de învãţãmânt superior asociate, potrivit art. 15 alin. (2).
(4) Atestarea absolvirii programelor de perfecţionare în administraţia publica se face prin certificate eliberate de Institutul Naţional de Administraţie sau de centrele regionale, dupã caz.
(5) Modelul diplomelor de absolvire este stabilit de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(6) Modelul certificatelor de absolvire se aproba de consiliul ştiinţific al Institutului Naţional de Administraţie."
18. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Diplomele şi certificatele de absolvire ale programelor organizate de Institutul Naţional de Administraţie, respectiv de centrele regionale, vor fi luate în considerare la evaluarea performantelor profesionale şi promovarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual."
19. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Perioada în care o persoana a urmat şi a promovat programe de formare specializatã în administraţia publica prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. a) este asimilatã perioadei de stagiu. Persoanele respective vor fi numite funcţionari publici definitivi, în condiţiile legii."
20. La articolul 25, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Cheltuielile necesare demararii activitãţii centrelor regionale Timişoara şi Constanta se suporta din bugetele consiliilor judeţene din judeţele arondate centrelor respective."
21. Dupã articolul 25 se introduce articolul 25^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 25^1. - Stabilirea competentelor privind organizarea programelor de specializare postuniversitarã şi de perfecţionare de cãtre Institutul Naţional de Administraţie şi, respectiv, de centrele regionale se face prin ordin al directorului general al Institutului Naţional de Administraţie."
22. În cuprinsul ordonanţei urmãtoarele denumiri se înlocuiesc dupã cum urmeazã:
a) cursuri, cu programe;
b) unitãţi, cu autoritãţi sau instituţii publice;
c) cursanţi, cu participanţi;
d) taxe, cu tarife;
e) Ministerul Administraţiei Publice, cu Ministerul Administraţiei şi Internelor;
f) consiliul de administraţie, cu consiliul ştiinţific.
ART. II
<>Ordonanta Guvernului nr. 81/2001 privind înfiinţarea şi organizarea Institutului Naţional de Administraţie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 542 din 1 septembrie 2001, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 106/2002 , împreunã cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, se va republica, dupã aprobarea acesteia de cãtre Parlament, dându-se articolelor şi alineatelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus
Ministru delegat pentru administraţia publica,
Gabriel Oprea
Ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului,
Alexandru Athanasiu
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
Bucureşti, 28 august 2003.
Nr. 74.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: