Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA nr. 73 din 28 august 2003 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 20/2002 privind achizitiile publice prin licitatii electronice
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 622 din 30 august 2003
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţie şi ale <>art. 1 pct. II.9 din Legea nr. 279/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adopta prezenta ordonanta.
ART. I
<>Ordonanta Guvernului nr. 20/2002 privind achiziţiile publice prin licitaţii electronice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 86 din 1 februarie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 468/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Înregistrarea sau reînnoirea înregistrãrii în sistemul electronic ca furnizor, executant sau prestator va fi refuzatã, iar dacã a fost deja acordatã, furnizorul, executantul sau prestatorul poate fi suspendat în cazul în care:
a) este în stare de faliment ori lichidare, afacerile îi sunt administrate de un judecãtor-sindic sau activitãţile sale comerciale sunt suspendate ori este într-o situaţie similarã cu cele anterioare, reglementatã prin lege;
b) incalca procedurile şi normele de utilizare şi securitate ale sistemului electronic, stabilite de operatorul acestuia;
c) ofertantul declarat câştigãtor refuza încheierea contractului de achiziţie publica sau nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate printr-un contract de achiziţie publica atribuit prin procedura licitaţiei electronice, în mãsura în care autoritatea contractantã poate aduce ca dovada mijloace probante în acest sens, conform dispoziţiilor prezentei ordonanţe."
2. Alineatul (1) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Operatorul sistemului electronic are obligaţia de a cere tuturor furnizorilor, executantilor sau prestatorilor care solicita înregistrarea sau reînnoirea înregistrãrii în sistemul electronic sa prezinte documente edificatoare care sa dovedeascã o forma de înregistrare ca persoana juridicã sau de înregistrare/atestare ori apartenenţa din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile legale din România sau din ţara în care este stabilit, dupã caz."
3. Dupã articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 19^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 19^1. - (1) În cazul aplicãrii procedurii de licitaţie electronica numãrul de furnizori, de executanti sau de prestatori care au dreptul de a depune oferta este nelimitat.
(2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a repeta procedura de licitaţie electronica în cazul în care numãrul de furnizori, executanti sau prestatori care au depus oferta este mai mic de 2.
(3) În cazul în care, în urma repetarii procedurii, numãrul de furnizori, executanti sau prestatori care au depus oferta este mai mic de 2, autoritatea contractantã are dreptul fie de a atribui contractul de achiziţie publica ofertantului care a depus oferta, fie de a repeta procedura."
4. Dupã articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 20^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 20^1. - Numãrul de candidaţi selectaţi trebuie sa se încadreze între limita minima şi limita maxima a intervalului precizat în anunţul de participare sau sa fie egal cu numãrul precizat în anunţul de participare. Acest numãr trebuie stabilit astfel încât sa nu afecteze concurenta realã şi nu poate sa fie mai mic de 3 candidaţi selectaţi."
5. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei trebuie sa conţinã cel puţin informaţiile prevãzute la art. 18, precum şi orice alte specificaţii tehnice sau informaţii de orice natura cu privire la produsele/serviciile/lucrãrile solicitate.
(2) În cazul în care evaluarea se va face dupã criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere tehnicoeconomic, autoritatea contractantã are obligaţia sa stabileascã un algoritm detaliat de calcul, care sa permitã utilizarea unei proceduri automate de selectare a ofertei câştigãtoare, ori de câte ori acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic."
6. Alineatul (2) al articolului 62 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a comunica prin mijloace electronice operatorului sistemului electronic toate actele şi deciziile sale ulterioare, precum şi hotãrârile judecãtoreşti referitoare la contestaţia, respectiv acţiunea în justiţie în cauza, în termen de doua zile de la producerea/primirea lor."
7. Articolul 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 64. - În cazul încãlcãrii de cãtre un furnizor, executant sau prestator a procedurilor şi normelor de utilizare şi securitate stabilite de operatorul sistemului electronic, furnizorul, executantul sau prestatorul poate fi suspendat din sistemul electronic pe o perioada de cel mult un an, în condiţiile şi procedura stabilite de operatorul sistemului electronic."
8. Dupã articolul 64 se introduc doua noi articole, articolele 64^1 şi 64^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 64^1. - Orice furnizor, executant sau prestator poate fi suspendat din sistemul electronic, în condiţiile şi procedura stabilite de operatorul sistemului electronic, pe o perioada de cel mult un an, dacã, pe baza documentelor prezentate de autoritatea contractantã, se atesta în mod obiectiv refuzul ofertantului declarat câştigãtor de a încheia contractul de achiziţie publica ca urmare a organizãrii unei proceduri de licitaţie electronica.
Art. 64^2. - Ulterior suspendãrii dispuse conform art. 9 alin. (2), art. 63^1, 64 şi 64^1, condiţiile şi procedura privind reexercitarea dreptului unui furnizor, executant sau prestator de a participa la achiziţii publice prin mijloace electronice se stabilesc de cãtre operatorul sistemului electronic."
9. Litera c) a alineatului (3) al articolului 69 va avea urmãtorul cuprins:
"c) tariful de utilizare a sistemului electronic, tariful de înregistrare, tariful de reinnoire a înregistrãrii în sistemul electronic şi tariful de participare în sistemul electronic;"
10. Dupã litera c) a alineatului (3) al articolului 69 se introduce o noua litera, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) garanţia de buna conduita în sistemul electronic, în condiţiile stabilite prin norme metodologice aprobate prin hotãrâre a Guvernului;"
ART. II
În termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei va elabora norme metodologice în vederea punerii în aplicare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/2002 .
ART. III
Prezenta ordonanta intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informatiei,
Dan Nica
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
Bucureşti, 28 august 2003.
Nr. 73.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: