Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 pct. 12 lit. l) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:
ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 222 din 29 august 1997, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Prin transport rutier se înţelege orice operaţiune de transport care se realizeazã cu vehicule rutiere, pentru deplasarea persoanelor, mãrfurilor şi bunurilor, chiar dacã vehiculul rutier este pe o anumitã porţiune a drumului transportat la rândul sau pe/de un alt mijloc de transport; activitãţile conexe transporturilor rutiere sunt considerate operaţiuni de transport rutier."
2. Articolul 4 alineatul (2) litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) stabileşte condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere, metodologia de omologare pentru circulaţie a acestora, precum şi metodologia de inspecţie tehnica periodicã;"
3. Articolul 4 alineatul (3) litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) certifica, prin omologare sau prin inspecţie tehnica periodicã, dupã caz, încadrarea vehiculelor rutiere în normele tehnice privind siguranta circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinta conform destinaţiei;"
4. Articolul 4 alineatul (3) litera k) va avea urmãtorul cuprins:
"k) autorizeaza înfiinţarea şi funcţionarea statiilor de inspecţie tehnica, supravegheazã şi controleazã activitatea acestora şi atesta personalul care efectueazã inspecţia tehnica periodicã;"
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Ministerul Transporturilor poate acredita instituţii publice subordonate, organisme tehnice specializate şi societãţi comerciale, autorizate, care sa elaboreze şi sa punã în aplicare normele tehnice şi reglementãrile specifice transportului rutier şi sa asigure inspecţia şi controlul tehnic de specialitate."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Instituţiile publice, organismele tehnice specializate şi societãţile comerciale, autorizate, prevãzute la art. 5, se vor autofinanta din tarife şi comisioane, obţinute din prestaţii specifice, precum şi din alte surse, constituite potrivit legii."
7. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Transportul rutier public se efectueazã pe baza de contract, contra plata, de cãtre operatori de transport rutier, titulari ai licenţelor obţinute în condiţiile prezentei ordonanţe, având ca obiect de activitate transportul rutier şi care deţin în proprietate sau cu chirie vehicule rutiere, indiferent de capacitatea de transport a acestora."
8. Articolul 10 se abroga.
9. Articolul 11, partea introductivã, va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Transportul rutier în interes propriu este efectuat fãrã încasarea vreunui tarif sau a echivalentului în natura ori în servicii al acestuia şi se realizeazã, în principal, în urmãtoarele condiţii:"
10. Articolul 12 se abroga.
11. Capitolul III va avea urmãtorul titlu:
"Regimul unor bunuri de utilitate publica în domeniul transporturilor rutiere"
12. Articolul 17 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Exploatarea unei autogãri deschise traficului rutier este permisã numai în baza licenţei de execuţie, eliberata deţinãtorului autogarii de cãtre autoritatea competenta, cu valabilitate de 5 ani."
13. Articolul 22 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Amenajarea statiilor pentru urcarea şi coborârea cãlãtorilor se face conform programelor de transport, la cererea operatorilor de transport sau a autoritãţilor administraţiei publice locale."
14. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - În localitãţile în care nu se afla autogãri pot fi stabilite capete de traseu, în care trebuie asigurate serviciile minime aferente activitãţii dintr-o autogara, cu avizul administraţiei publice locale şi al Ministerului de Interne."
15. Articolul 25 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru accesul pe infrastructurile rutiere, vehiculele rutiere, fabricate în ţara sau în strãinãtate, care urmeazã a fi înmatriculate sau sunt înmatriculate în România, se supun omologãrii pentru circulaţie pe drumurile publice şi inspectiilor tehnice periodice, dupã caz."
16. Articolul 33 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În Registrul operatorilor de transport rutier se înscriu operatorii de transport rutier posesori ai licenţei de transport obţinute în condiţiile prezentei ordonanţe."
17. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Licenta de transport se acorda operatorilor de transport rutier public care îndeplinesc condiţiile de onorabilitate, competenta profesionalã şi capacitate financiarã.
(2) Condiţia de onorabilitate a operatorului de transport se considera îndeplinitã dacã persoana sau persoanele care conduc permanent şi efectiv activitatea acestuia nu au fost condamnate pentru infracţiuni penale grave, inclusiv de natura comercialã, şi nu au fost declarate necorespunzãtoare de cãtre autoritatea competenta în urma încãlcãrii, în mod grav sau repetat, a reglementãrilor în vigoare privind transporturile. Condiţia se considera îndeplinitã, dupã reabilitarea acestora.
(3) Condiţia de competenta profesionalã este îndeplinitã dacã persoana care conduce permanent şi efectiv activitatea poseda un certificat eliberat de autoritatea competenta sau o diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior tehnic.
(4) Condiţia de capacitate financiarã se considera îndeplinitã dacã operatorul de transport dispune de resurse financiare suficiente pentru începerea şi desfãşurarea activitãţii.
(5) Criteriile privind îndeplinirea condiţiilor de acordare a licenţei de transport se stabilesc de autoritatea competenta."
18. Articolul 36 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - Licentele de transport pot fi suspendate sau anulate în caz de abateri grave sau repetate de la reglementãrile specifice privind transportul rutier şi protecţia mediului, inclusiv de la prevederile caietului de sarcini, sau când una dintre condiţiile impuse pentru obţinerea licenţei de transport nu mai este îndeplinitã."
19. Articolul 37 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Efectuarea unui transport rutier public de o anumitã categorie şi de un anumit tip de transport este permisã pe baza licenţei de execuţie, emisã de autoritatea competenta pentru fiecare vehicul, pe numãr de circulaţie, sau pentru un anumit traseu, în cazul transportului rutier de persoane."
20. Articolul 40, literele a), c) şi o) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) efectuarea de transporturi rutiere sau desfãşurarea de activitãţi conexe acestora, fãrã licenţe sau cu licenţe cu valabilitate expiratã, suspendate sau anulate, precum şi nerespectarea prevederilor caietelor de sarcini anexe la acestea;"
"c) utilizarea de cãtre operatorii de transport romani a unor conducatori auto strãini, fãrã drept de munca în România, pentru conducerea autovehiculelor în trafic naţional şi/sau internaţional, ori efectuarea de cãtre operatorii de transport strãini a transporturilor în regim de cabotaj;"
"o) efectuarea de transporturi de cãtre conducãtorul auto, fãrã a avea la bord toate documentele necesare stabilite de autoritatea competenta ori fãrã a elibera legitimatii de cãlãtorie pasagerilor în cazul transportului public de persoane;"
21. Dupã articolul 41 se introduce articolul 41^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 41^1. - Cuantumurile amenzilor prevãzute la art. 41 pot fi modificate prin hotãrâre a Guvernului."
22. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Consiliile locale orãşeneşti şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti au initiativa şi hotãrãsc în probleme de interes local privind transportul public de persoane, cu excepţia celor date prin lege în competenta altor autoritãţi publice."
23. Articolul 47 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - Operatorilor care desfãşoarã transport rutier în interes propriu, de mãrfuri şi persoane, în trafic internaţional, cu autovehicule care au masa totalã maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sau capacitate de peste 9 locuri pe scaune, inclusiv conducãtorul auto, transporturi rutiere de mãrfuri periculoase sau agabaritice, le sunt aplicabile dispoziţiile prezentei ordonanţe privind exercitarea profesiei de operator de transport rutier public."
ART. 2
Anexele nr. 1 şi 2 la <>Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 se înlocuiesc cu anexele nr. 1, respectiv nr. 2, care fac parte integrantã din prezenta ordonanta.
ART. 3
<>Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se articolelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu
Ministru de interne,
Gavril Dejeu
ANEXA 1
DEFINIŢII
Pentru aplicarea prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
- autovehicul - vehicul care se deplaseaza pe drum prin propulsie proprie, cu excepţia vehiculelor care circula pe sine şi a mopedelor;
- activitatea conexã transportului rutier - activitate care se desfãşoarã în legatura cu activitatea de transport rutier şi face parte din aceasta;
- autoturism - autovehicul care, prin construcţie şi echipare, este destinat transportului de persoane, bagaje şi/sau bunurilor acestora, având cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto;
- autobuz - autovehicul amenajat pentru transportul de persoane şi al bagajelor acestora, având cel puţin 17 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto;
- autocar - autobuz destinat transportului de persoane aşezate pe scaune, pe distanţe lungi şi în scopuri turistice, în condiţii de confort deosebit, prevãzut din construcţie cu spaţii special amenajate în afarã salonului, pentru depozitarea bagajelor;
- agenţie de voiaj - spaţiu special amenajat în care se desfãşoarã activitãţi de eliberare a legitimatiilor de cãlãtorie, informare şi îndrumare a cãlãtorilor;
- autorizaţie de transport internaţional - documentul eliberat în conformitate cu reglementãrile în vigoare, care da dreptul operatorului de transport sa efectueze în anumite condiţii unul sau mai multe transporturi pe teritoriul unei alte tari, pe perioada sa de valabilitate;
- autogara - spaţiu amenajat în care se desfãşoarã în principal activitãţi specifice serviciilor regulate de transport public de persoane;
- cabotaj - operaţiune de transport rutier efectuatã între doua puncte de încãrcare-descãrcare aflate pe teritoriul unei tari, de cãtre un operator de transport rutier strãin; deplasarea fãrã incarcatura a unui vehicul între doua operaţiuni de transport internaţional nu este consideratã cabotaj;
- certificare - activitate prin care un organism acreditat elibereazã un document scris (certificat) care atesta ca un produs, proces sau serviciu este conform cu condiţiile specificate;
- colectarea şi expedierea mãrfurilor - activitate de preluare, depozitare şi expediere de mãrfuri în partizi mici şi mijlocii;
- inspecţia tehnica periodicã - verificare tehnica a vehiculelor rutiere înmatriculate, efectuatã la termenele stabilite, prin care se atesta continuitatea conformitatii acestora cu normele tehnice specifice;
- intermediere în transporturile rutiere - operaţiune prin care un agent economic preia de la beneficiari comenzile pentru transport rutier naţional şi/sau internaţional şi le efectueazã în nume propriu printr-un operator de transport rutier, ori prin asociere cu alţi intermediari sau operatori din alte moduri de transport, sau intermediaza contractarea transportului între beneficiari şi operatorii de transport rutier;
- licenta de execuţie pentru vehicul - documentul operatorului de transport rutier în baza cãruia acesta poate sa execute anumite categorii şi tipuri de transporturi, conform caracteristicilor tehnice constructive ale vehiculului aflat în proprietate sau închiriat, pentru care s-a angajat sa respecte prevederile caietului de sarcini;
- licenta de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier - documentul prin care un agent economic poate sa execute activitãţi conexe transportului rutier (autogara, agenţie de voiaj, colectare şi expediere a mãrfurilor, mesagerie, intermediere etc.), pentru care s-a angajat sa respecte prevederile caietului de sarcini, anexa la aceasta;
- licenta de transport - documentul prin care se atesta ca operatorul de transport rutier îndeplineşte condiţiile de onorabilitate, competenta profesionalã şi capacitate financiarã, având dreptul sa efectueze transporturi rutiere, cu respectarea reglementãrilor naţionale şi internaţionale în domeniu şi a prevederilor caietului de sarcini, anexa la aceasta;
- licenta de execuţie pentru traseu - documentul în baza cãruia operatorul de transport rutier obţine dreptul de a executa transporturi publice de persoane prin servicii regulate sau servicii regulate speciale în trafic naţional sau internaţional pe un anumit traseu, conform caietului de sarcini, anexa la aceasta;
- mesagerie - activitate de transport bagaje, pachete şi colete neinsotite, prin curse speciale de mesagerie sau prin autobuzele ce deservesc traseele de transport de persoane prin servicii regulate;
- masa totalã maxima autorizata - masa totalã maxima a vehiculului încãrcat, declarata admisibilã cu prilejul omologãrii de cãtre autoritatea competenta;
- minibuz (sau microbuz) - autovehicul destinat prin construcţie transportului a 9-17 persoane pe scaune, inclusiv conducãtorul auto, dar nu mai mult de 22 persoane aşezate pe scaune şi în picioare;
- omologare - autorizare de comercializare sau de utilizare într-un scop precizat sau în condiţii stabilite a unui produs, proces sau serviciu;
- omologare pentru circulaţie - autorizare de admitere în circulaţia pe drumurile publice, în condiţii reglementate, a vehiculelor rutiere;
- operator pentru activitãţi conexe transportului rutier - agent economic care desfãşoarã activitãţi conexe pentru transporturile rutiere;
- program de transport - documentul care se întocmeşte de autoritatea competenta, prin care se stabilesc traseele pentru transportul public de persoane prin servicii regulate, orarul de circulaţie, punctele de plecare, sosire şi de oprire în parcurs;
- refabricare (reconstrucţie) a vehiculelor - activitate de producţie industriala pe un flux de fabricaţie cu o tehnologie elaborata sau avizatã de producãtorul iniţial al vehiculelor respective, cu un sistem de asigurare a calitãţii, certificat de organisme competente;
- remorca - vehicul rutier care nu dispune de un sistem propriu de propulsie şi care este destinat sa fie tractat de autovehicul;
- serviciu regulat de transport persoane - activitate în cursul cãreia se transporta persoane, pe baza de legitimatii de cãlãtorie, pe un traseu stabilit, respectând un grafic orar, persoanele fiind imbarcate sau debarcate în staţiile publice sau la capetele de traseu;
- serviciu regulat special de transport persoane - serviciu regulat în cursul cãruia se transporta, pe baza de legitimatii eliberate de beneficiarul transportului, numai o anumitã categorie de persoane, acestea fiind imbarcate sau debarcate în puncte de oprire stabilite, altele decât staţiile publice;
- serviciu-naveta - activitate în cadrul cãreia, prin repetate curse dus-întors, sunt transportate grupuri de persoane formate anterior, de la un singur punct de plecare la o singura destinaţie;
- statie publica - punct de pe traseul unui serviciu regulat de transport persoane, amenajat şi semnalizat corespunzãtor, în care opresc autovehiculele pentru urcarea şi coborârea cãlãtorilor;
- serviciul ocazional de transport persoane - activitate care nu poate fi definitã ca serviciu regulat sau serviciu-naveta şi care poate fi efectuatã de cãtre operatorii de transport numai pe baza unui contract unic, pentru un anumit grup de persoane anterior constituit, nominalizat în lista pasagerilor;
- sistemul calitãţii - structuri organizatorice, proceduri, procese şi resurse necesare pentru implementarea managementului calitãţii;
- supraveghere - evaluarea efectuatã de un organism acreditat, pentru a determina dacã un produs, proces sau serviciu este în continuare conform cu condiţiile specificate;
- transport public de persoane - activitate de transport persoane contra plata, prin servicii regulate, servicii-naveta sau servicii ocazionale;
- transport rutier naţional - operaţiune de transport care se executa cu un vehicul rutier înmatriculat într-o ţara, numai pe teritoriul tarii respective;
- transport rutier internaţional - operaţiune de transport în cursul cãreia un vehicul rutier se deplaseaza pe teritoriul a cel puţin doua tari;
- transport rutier urban de persoane - operaţiune de transport persoane care se executa cu un vehicul rutier numai pe teritoriul administrativ al unei localitãţi;
- transport rutier judeţean - operaţiune de transport care se executa cu un vehicul rutier pe teritoriul aceluiaşi judeţ;
- transport rutier interjudetean - operaţiune de transport care se executa cu un vehicul rutier între localitãţi situate pe teritoriul a doua sau mai multe judeţe;
- vehicul pentru transportul mãrfurilor periculoase - vehicul care este astfel construit şi echipat încât respecta condiţiile tehnice impuse prin reglementãrile în vigoare pentru transportul mãrfurilor periculoase;
- vehicul pentru transportul mãrfurilor perisabile - vehicul special amenajat pentru transportul de mãrfuri la temperaturi controlate;
- vehicul pentru transportul animalelor vii - vehicul special amenajat pentru transportul de animale şi pãsãri vii;
- vehicul rutier - sistem mecanic care circula pe drum cu sau fãrã mijloace proprii de propulsare şi care se utilizeazã pentru transportul de persoane, mãrfuri, bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrãri; fac excepţie de la prevederile prezentei ordonanţe vehiculele cu tracţiune animala şi cele impinse sau trase cu mana.
ANEXA 2
CATEGORII ŞI TIPURI DE TRANSPORT RUTIER
I. Categoriile de transporturi rutiere
A. Clasificare din punct de vedere al desfãşurãrii transportului:
1. Transporturi în trafic naţional;
2. Transporturi în trafic internaţional.
B. Clasificare din punct de vedere al caracterului activitãţii:
1. Transporturi publice;
2. Transporturi în interes propriu.
C. Clasificare din punct de vedere al caracterului transportului:
1. Transporturi propriu-zise;
2. Activitãţi conexe:
2.1. - Activitãţile desfãşurate în cadrul autogarii;
2.2. - Activitatea de agenţie de voiaj;
2.3. - Activitatea de intermediere a transporturilor;
2.4. - Activitatea de colectare şi expediere a mãrfurilor;
2.5. - Activitatea de mesagerie;
2.6. - Alte activitãţi conexe.
II. Tipurile de transporturi rutiere
A. Transporturi de mãrfuri şi bunuri:
1. - Transporturi de mãrfuri generale;
2. - Transporturi de mãrfuri perisabile;
3. - Transporturi de mãrfuri periculoase;
4. - Transporturi de animale vii;
5. - Transporturi de mãrfuri cu mase şi/sau dimensiuni depasite;
6. - Transporturi cu vehicule specializate;
7. - Transporturi speciale cu vehicule;
8. - Alte transporturi.
B. Transporturi de persoane:
1. - Transporturi prin servicii regulate;
2. - Transporturi prin servicii regulate speciale;
3. - Transporturi prin curse ocazionale;
4. - Transporturi prin curse ocazionale turistice;
5. - Transporturi în regim de taxi;
6. - Transporturi în regim rent a car;
7. - Alte transporturi.
C. Transporturi mixte de mãrfuri, bunuri şi persoane
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: