Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 67 din 29 august 2002  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 67 din 29 august 2002 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 649 din 31 august 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. II.5 din Legea nr. 411/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 4 iunie 1999, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 133/2002 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Auditorul financiar este persoana fizica sau persoana juridicã ce dobândeşte aceasta calitate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Auditorii financiari persoane fizice sau persoane juridice, care au dobândit aceasta calitate şi sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, în exercitarea independenta a profesiei pot desfasura:
a) activitatea de audit financiar;
b) activitatea de audit intern;
c) activitãţi de consultanţa financiar-contabila şi fiscalã;
d) activitãţi de asigurare a managementului financiar-contabil;
e) activitãţi de pregãtire profesionalã de specialitate în domeniu;
f) activitãţi de expertiza contabila;
g) activitãţi de evaluare;
h) activitãţi de reorganizare judiciarã şi lichidare.
(3) Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de auditor financiar pot practica activitãţile economico-financiare prevãzute la alin. (2), cu respectarea reglementãrilor specifice fiecãreia dintre activitãţile respective, dupã caz, şi a principiului independentei."

2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Auditorii financiari, în exercitarea independenta a profesiei, trebuie sa fie liberi şi perceputi a fi liberi de orice constrângere care ar putea aduce atingere principiilor de independenta, obiectivitate şi integritate profesionalã."

3. La articolul 5 alineatul (3), litera a(4) va avea urmãtorul cuprins:
"a(4) programa analitica pentru examenul de aptitudini profesionale;"

4. Dupã alineatul (4) al articolului 6 se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Hotãrârile Conferintei şi ale Consiliului Camerei pot fi publicate, conform hotãrârii Consiliului, în Monitorul Oficial al României, Partea I."

5. Dupã articolul 6 se introduce articolul 6^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - Membrii Consiliului Camerei, care în perioada mandatului devin, potrivit legii, incompatibili cu aceasta calitate, sunt obligaţi sa solicite suspendarea lor din funcţia pe care o deţin în Consiliu, pe durata incompatibilitatii."

6. Articolul 7 şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Camera are ca membri auditori financiari persoane fizice şi juridice care, din punct de vedere al dreptului de exercitare a profesiei, pot fi activi sau nonactivi.
(2) Sunt auditori financiari nonactivi membrii care sunt incompatibili pentru exercitarea activitãţii de audit financiar. Situaţiile de incompatibilitate se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei.
(3) Auditorii financiari, membri ai Camerei, se înscriu în Registrul auditorilor financiari pe cele doua categorii, activi sau nonactivi, în baza declaraţiei date pe propria rãspundere.
(4) Refuzul Camerei de a înscrie ca membri persoane care considera ca întrunesc cerinţele prezentei ordonanţe de urgenta poate fi atacat pe calea contenciosului administrativ."

7. Dupã articolul 7 se introduce articolul 7^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - Nu pot fi auditori financiari activi într-o entitate economicã sau, dacã au fost desemnaţi de adunarea generalã a entitatii economice respective, decad din aceasta calitate:
a) rudele sau afinii pana la gradul al patrulea inclusiv ori sotii administratorilor;
b) persoanele care primesc, sub orice forma, pentru alte funcţii decât aceea de auditor financiar activ un salariu sau o remuneraţie de la administratori ori de la entitatea economicã auditata;
c) persoanele cãrora le este interzisã funcţia de administrator, potrivit legii;
d) persoanele care pe durata exercitãrii profesiei de auditor financiar activ au atribuţii de control financiar în cadrul Ministerului Finanţelor Publice sau al altor instituţii publice, cu excepţia situaţiilor prevãzute expres de lege."

8. Articolul 8 şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Sunt stagiari în activitatea de audit financiar persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt licentiate ale unei facultãţi cu profil economic şi au o vechime în activitatea financiar-contabila de minimum 4 ani sau au calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat cu studii superioare economice;
b) au promovat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu;
c) au satisfãcut pe parcursul stagiului cerinţele Codului privind conduita etica şi profesionalã în domeniul auditului financiar.
(2) Camera desemneazã anual auditorii financiari care vor indruma desfãşurarea programului de pregãtire practica a stagiarilor în activitatea de audit financiar, în vederea dobândirii de cãtre aceştia a calitãţii de auditor financiar."

9. La articolul 9, literele a), b) şi c) ale punctului A vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sa îndeplineascã cumulativ condiţiile prevãzute la art. 8 alin. (1);
b) sa fi efectuat un stagiu practic de 3 ani în activitatea de audit financiar, din care cel puţin 2 ani sub îndrumarea unui auditor financiar, stagiul putând începe numai dupã îndeplinirea cumulativa a condiţiilor prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. a) şi b);
c) sa promoveze examenul de aptitudini profesionale prevãzut la art. 11."

10. La articolul 10, partea introductivã şi litera d) ale punctului A vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Camera, la cerere, poate sa atribuie calitatea şi sa acorde dreptul de exercitare a profesiei de auditor financiar activ, prin derogare de la prevederile art. 9, persoanelor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
................................................................
d) sa facã dovada ca poseda cunoştinţele necesare pentru desfãşurarea activitãţii de audit financiar în România."

11. Dupã articolul 26 se introduc articolele 26^1 şi 26^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 26^1. - (1) Categoriile de entitãţi ale cãror situaţii financiare vor fi auditate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta se stabilesc de cãtre Ministerul Finanţelor Publice în acord cu Programul de implementare a Reglementãrilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a 78/660 CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate.
(2) La entitatile care aplica reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a 78/660 CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate auditul financiar se efectueazã potrivit prezentei ordonanţe de urgenta.
(3) Entitatile care nu au obligaţia, potrivit legii, sa aplice Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a 78/660 CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate pot opta pentru auditarea situaţiilor financiare în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta.
Art. 26^2. - Ministerul Finanţelor Publice va elabora, cu consultarea prealabilã a Camerei, şi va promova spre adoptare proiecte de acte normative pentru completarea şi/sau modificarea prezentei ordonanţe de urgenta, în funcţie de modificarea şi/sau de completarea Directivei a VIII-a 84/653 CEE."

12. Articolele 34 şi 35 se abroga.

13. La articolul 37 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile <>art. 154-161 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la cenzori, nu sunt aplicabile societãţilor comerciale care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate."

14. În tot cuprinsul ordonanţei de urgenta expresia exercitarea mandatului de auditor financiar se înlocuieşte cu expresia exercitarea independenta a profesiei de auditor financiar, iar expresia entitate se înlocuieşte cu expresia entitate economicã.

ART. 2
Responsabilii pentru organizarea activitãţii de audit intern, care la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe nu au calitatea de auditor financiar, pot îndeplini în continuare aceste atribuţii, timp de cel mult 3 ani, perioada în care pot obţine calitatea de auditor financiar potrivit prevederilor <>art. 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 133/2002 .
ART. 3
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 4 iunie 1999, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 133/2002 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea de cãtre Parlament a prezentei ordonanţe, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

p. Ministrul integrãrii europene,
Ludovic Orban,
secretar de stat


Bucureşti, 29 august 2002.
Nr. 67.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016