────────────────
p. Ministrul delegat la
Ministerul Educaţiei
şi Cercetãrii pentru
activitatea de cercetare,
Adrian Campurean,
secretar de stat
p. Ministrul muncii şi
solidaritãţii sociale,
Ion Giurescu,
secretar de stat
p. Ministrul integrãrii europene,
Leonard Orban,
secretar de stat
Bucureşti, 29 august 2002.
Nr. 65.
ANEXA 1
GLOSAR DE TERMENI
1. Cercetarea fundamentalã - activitatea desfasurata, în principal, pentru a dobândi cunoştinţe noi cu privire la fenomene şi procese, precum şi în vederea formularii şi verificãrii de ipoteze, modele conceptuale şi teorii.
2. Cercetarea aplicativa - cercetarea destinatã, în principal, utilizãrii cunoştinţelor ştiinţifice pentru perfecţionarea sau realizarea de noi produse, tehnologii şi servicii.
3. Dezvoltarea tehnologicã formatã din activitãţile de inginerie a sistemelor şi de inginerie tehnologicã - prin intermediul sau se realizeazã aplicarea şi transferul rezultatelor cercetãrii cãtre agenţii economici, precum şi în plan social, având ca scop introducerea şi materializarea de noi tehnologii, produse, sisteme şi servicii, precum şi perfecţionarea celor existente şi care cuprinde:
a) cercetarea precompetitiva - ca activitate orientata spre transformarea rezultatelor cercetãrii aplicative în planuri, scheme sau documentaţii pentru noi produse, procese ori servicii, incluzând fabricarea modelului experimental şi a primului prototip, care nu pot fi utilizate în scopuri comerciale;
b) cercetarea competitivã - ca activitate orientata spre transformarea rezultatelor cercetãrii precompetitive în produse, procese şi servicii care pot rãspunde în mod direct cererii pieţei şi incluzând activitãţile de inginerie a sistemelor, de inginerie şi proiectare tehnologicã.
4. Transfer tehnologic - introducerea sau achiziţionarea în circuitul economic a tehnologiilor şi utilajelor specifice, a echipamentelor şi instalaţiilor rezultate din cercetare, în vederea obţinerii unor procese, produse şi servicii noi sau imbunatatite, cerute de piata sau prin care se adopta un comportament inovativ, inclusiv activitatea de a disemina informaţii, de a explica, a transfera cunoştinţe, a acorda consultanţa şi a comunica cu persoane care nu sunt experţi în problema despre rezultatele cercetãrii fundamentale, aplicative şi precompetitive într-un asemenea mod încât sa creascã sansa aplicãrii unor astfel de rezultate, cu condiţia sa existe un proprietar al rezultatelor.
5. Valorificare - procesul prin care rezultatele cercetãrii competitive ajung sa fie utilizate, conform cerinţelor activitãţii industriale sau comerciale, în viata socialã şi culturalã.
6. Plan naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare instrumentul prin care statul realizeazã politica generalã în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii şi al inovarii, asigurând corelarea acestora.
7. Programe de cercetare-dezvoltare-inovare - componente ale Planului naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare, alcãtuite dintr-un set de obiective care au legatura între ele şi cãrora le corespund subprograme. Prin programe se urmãreşte implementarea unei politici într-un domeniu specific. Realizarea programelor se efectueazã prin intermediul proiectelor.
8. Proiect de cercetare-dezvoltare - modalitate de atingere a unui obiectiv al unui program, cu un scop propriu bine stabilit, care este prevãzut sa se realizeze într-o perioada determinata, utilizându-se resursele alocate, şi cãruia îi este atasat un set propriu de reguli, obiective şi activitãţi.
────────────────