Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 65 din 28 august 1997  privind regimul pasapoartelor in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 65 din 28 august 1997 privind regimul pasapoartelor in Romania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 226 din 30 august 1997
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 lit. i) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Cetãţenii romani au garantat dreptul la libera circulaţie şi în mod corespunzãtor au dreptul la eliberarea şi deţinerea unui pasaport în condiţiile prezentei ordonanţe.
(2) Dreptul de a cãlãtori liber în strãinãtate nu poate face obiectul nici unei restrictii, în afarã celor expres prevãzute de prezenta ordonanta.
ART. 2
(1) Pasaportul face dovada identitãţii şi cetateniei titularului şi îi da dreptul de a ieşi şi de a intra în ţara prin oricare dintre punctele de trecere a frontierei deschise traficului internaţional de cãlãtori.
(2) În strãinãtate, pasaportul da dreptul titularului la asistenta şi protecţie din partea misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României.
(3) Pasaportul este proprietatea statului roman.
ART. 3
(1) Tipurile de paşapoarte eliberate cetãţenilor romani în condiţiile legii sunt: diplomatic, de serviciu şi simplu.
(2) Cetãţenii romani pot cãlãtori în strãinãtate şi cu alte documente eliberate în baza convenţiilor, acordurilor şi înţelegerilor încheiate de România cu alte state.
ART. 4
(1) Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României vor elibera paşapoarte consulare la cererea cetãţenilor romani aflaţi în strãinãtate, care nu mai poseda documente de cãlãtorie.
În cazul în care cetãţeanul roman nu deţine documente prin care sa poatã face dovada identitãţii sale, pasaportul consular va fi eliberat numai dupã confirmarea acesteia de cãtre Direcţia generalã a poliţiei de frontiera, strãini, probleme de migrari şi paşapoarte din cadrul Ministerului de Interne, denumita în continuare Direcţia de paşapoarte.
(2) Pasaportul consular se elibereazã cu o valabilitate de 6 luni, care poate fi prelungitã pana la un an, pentru ca titularul sa-şi poatã continua cãlãtoria, reglementa şederea ori pentru a se înapoia în ţara. O data cu intrarea în ţara, pasaportul consular îşi pierde valabilitatea.
ART. 5
Pasaportul se elibereazã cu o valabilitate iniţialã de 5 ani, care poate fi prelungitã o singura data, fãrã a se putea depãşi 10 ani de la data emiterii.

CAP. 2
Eliberarea şi pãstrarea paşapoartelor

ART. 6
(1) Pasapoartele diplomatice şi de serviciu se elibereazã de cãtre Ministerul Afacerilor Externe, la cererea conducerii ministerelor sau a instituţiilor centrale interesate.
(2) La încetarea mandatului sau la terminarea misiunii oficiale în strãinãtate, care a determinat eliberarea documentului, titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu sunt obligaţi sa le predea, în termen de 5 zile lucrãtoare, autoritãţii care le-a eliberat.
(3) Încetarea calitãţii care a determinat eliberarea pasaportului diplomatic sau de serviciu atrage dupã sine retragerea sau, dupã caz, anularea acestuia de cãtre autoritatea emitenta.
ART. 7
Categoriile de cetãţeni romani cãrora li se elibereazã paşapoarte diplomatice sau de serviciu sunt urmãtoarele:

A. Paşapoarte diplomatice:
1. preşedintele României;
2. preşedintele şi membrii Senatului;
3. preşedintele şi membrii Camerei Deputaţilor;
4. primul-ministru şi membrii Guvernului;
5. preşedintele şi judecãtorii Curţii Constituţionale;
6. avocatul poporului;
7. preşedintele, vicepreşedinţii şi judecãtorii Curţii Supreme de Justiţie, precum şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii;
8. preşedintele şi vicepreşedinţii Curţii de Conturi;
9. procurorul general al Parchetului de pe lângã Curtea Suprema de Justiţie, adjunctii sãi şi procurorul general financiar al Curţii de Conturi;
10. preşedintele şi vicepreşedinţii de secţie ai Consiliului Legislativ;
11. guvernatorul Bãncii Naţionale a României;
12. preşedintele şi vicepreşedinţii Academiei Romane;
13. patriarhul şi mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane;
14. şefii cultelor religioase recunoscute de stat;
15. secretarii de stat şi persoanele asimilate acestora;
16. prefectii, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarul general al capitalei;
17. functionarii cu grad diplomatic şi consular, atasatii militari şi adjunctii acestora, directorii centrelor culturale şi adjunctii acestora, precum şi functionarii superiori din organizaţiile internaţionale, interguvernamentale;
18. curierii diplomatici;
19. şefii unor delegaţii guvernamentale, cu aprobarea expresã a ministrului afacerilor externe;
20. membrii de familie (soţ, sotie şi copiii minori) ai persoanelor prevãzute la pct. 1-17, când îl însoţesc pe titular.

B. Paşapoarte de serviciu:
1. preşedinţii Curţilor de Apel şi procurorii generali ai Parchetelor de pe lângã Curţile de Apel, când cãlãtoresc în misiuni oficiale;
2. subprefectii şi asimilaţii acestora, primãrii municipiilor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, când cãlãtoresc în misiuni oficiale;
3. functionarii din aparatul central al administraţiei publice, când cãlãtoresc în misiuni oficiale;
4. personalul tehnico-administrativ şi de serviciu al misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, reprezentantelor permanente pe lângã organizaţiile internaţionale, lectorii trimişi în misiune de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi membrii lor de familie (soţ, sotie şi copiii minori);
5. preşedinţii şi vicepreşedinţii organizaţiilor şi asociaţiilor profesionale la nivel naţional, legal constituite, când cãlãtoresc în misiuni oficiale;
6. preşedinţii organizaţiilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale, legal constituite, membre ale Consiliului Minoritãţilor Naţionale, când se deplaseaza în strãinãtate în interes de serviciu;
7. alte persoane, cu aprobarea ministrului afacerilor externe, când cãlãtoresc în strãinãtate în misiune oficialã de stat.
ART. 8
Pasapoartele simple se elibereazã de Ministerul de Interne prin Direcţia de paşapoarte sau serviciile teritoriale subordonate şi se pãstreazã de cãtre titulari.
ART. 9
Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple se depun, personal, de cãtre solicitanti la Direcţia de paşapoarte sau, dupã caz, la serviciile teritoriale pe raza cãrora au domiciliul.
În cazuri temeinic motivate, cererile pot fi depuse prin mandatar, cu procura specialã autentificatã în ţara de cãtre notarul public, iar în strãinãtate de misiunea diplomaticã ori oficiul consular.
ART. 10
(1) Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple ori de prelungire a valabilitãţii acestora se soluţioneazã de cãtre Direcţia de paşapoarte sau serviciile teritoriale subordonate.
(2) În strãinãtate, prelungirea valabilitãţii documentelor de cãlãtorie se face la cererea titularilor acestora de cãtre misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
ART. 11
(1) Persoana care a împlinit varsta de 14 ani are dreptul la pasaport individual.
(2) la cererea pãrinţilor ori a reprezentantului legal, în situaţii motivate, se poate elibera pasaport individual şi copiilor care nu au împlinit varsta de 14 ani.
(3) Copiii pana la varsta de 14 ani pot fi înscrişi în pasaportul pãrinţilor ori al reprezentantului lor legal.
(4) Pentru înscrierea în pasaportul unuia dintre pãrinţi a copiilor care nu au împlinit varsta de 14 ani este necesar consimţãmântul scris al celuilalt pãrinte.
ART. 12
(1) Pasapoartele simple se elibereazã în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii.
(2) În cazul imbolnavirii grave ori a decesului unei rude apropiate, efectuãrii unui tratament medical de urgenta, citarii într-un proces în strãinãtate sau în alte situaţii temeinic justificate, termenul de eliberare a pasaportului este de cel mult 3 zile.
(3) Pentru persoanele prevãzute la art. 24, termenul de eliberare a pasaportului este de cel mult 90 de zile.
ART. 13
În cazuri temeinic justificate, cetãţeanului roman posesor al unui pasaport valabil i se poate elibera al doilea pasaport.
La încetarea situaţiei ce a determinat eliberarea, titularul este obligat sa-l predea, spre pãstrare, autoritãţilor emitente.
ART. 14
(1) Cetãţeanului roman i se poate refuza, temporar, eliberarea pasaportului, iar dacã i-a fost eliberat, îi poate fi retras, ori i se poate suspenda dreptul de folosire a acestuia, atunci când:
a) este invinuit sau inculpat într-o cauza penalã şi magistratul dispune instituirea mãsurii interdicţiei pãrãsirii localitãţii, în scopul asigurãrii bunei desfasurari a procesului penal, indiferent de faza în care acesta se afla;
b) a fost condamnat şi are de executat o pedeapsa privativã de libertate;
c) este urmãrit pentru creanţe exigibile mai mari de 25 milioane lei, datorate unor persoane fizice, persoane juridice sau statului, iar executarea acestora nu este garantatã; în acest caz, mãsura se ia la cererea celor interesaţi, dacã plata creanţelor a fost dispusã prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva şi irevocabilã;
d) a sãvârşit în ţara sau în strãinãtate fapte de natura sa aducã atingere siguranţei naţionale, menţinerii ordinii publice, protecţiei sãnãtãţii sau moralei ori drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale altei persoane; dovada faptelor sãvârşite în strãinãtate se face cu acte judiciare recunoscute potrivit legii romane; în astfel de cazuri, mãsura se ia de cãtre Direcţia de paşapoarte sau serviciile teritoriale, dupã caz, pentru o durata cuprinsã între 3 şi 12 luni, stabilitã proporţional cu gravitatea faptei comise şi consecinţele ei.
(2) În situaţiile prevãzute la lit. a) şi b), mãsura va fi luatã de cãtre Direcţia de paşapoarte sau, dupã caz, de serviciile teritoriale subordonate numai în baza cererii scrise a organelor de urmãrire penalã, a instanţelor judecãtoreşti sau a organelor prevãzute de lege cu atribuţii de punere în executare a pedepsei închisorii.
ART. 15
(1) Refuzul eliberãrii, retragerea ori suspendarea dreptului de folosire a pasaportului se comunica, în scris, celui în cauza, cu menţionarea motivelor, în termen de 15 zile de la data luãrii mãsurii.
(2) Impotriva oricãreia dintre mãsurile prevãzute la alin. (1), persoana nemultumita poate face contestaţie la organul ierarhic superior celui care a dispus mãsura, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii.
(3) Contestaţia se soluţioneazã în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii ei, iar dacã cel în cauza este nemulţumit de modul de soluţionare, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente.
ART. 16
(1) Persoana cãreia i s-a aprobat renunţarea la cetãţenia romana are obligaţia sa predea pasaportul emis de cãtre autoritatea romana misiunii diplomatice sau oficiului consular al României, iar în ţara, Direcţiei de paşapoarte sau serviciilor teritoriale subordonate.
(2) Pasapoartele gãsite, precum şi cele care au aparţinut persoanelor decedate vor fi predate celui mai apropiat serviciu teritorial din subordinea Direcţiei de paşapoarte, în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare.

CAP. 3
Sancţiuni la regimul paşapoartelor

ART. 17
Încãlcarea dispoziţiilor prevãzute în prezenta ordonanta atrage, dupã caz, rãspunderea civilã, materialã, disciplinarã contravenţionalã sau penalã a persoanei vinovate.
ART. 18
Constituie contravenţii la regimul paşapoartelor urmãtoarele fapte:
a) nepredarea de cãtre titular a pasaportului diplomatic sau de serviciu în termenul şi condiţiile prevãzute de ordonanta;
b) nepredarea de cãtre titular, unitãţii emitente, a celui de al doilea pasaport valabil, în termen de 5 zile lucrãtoare de la încetarea situaţiei care a determinat eliberarea acestuia;
c) reţinerea pasaportului sau a altui document de cãlãtorie de cãtre persoane neautorizate de lege, precum şi darea drept gaj a acestuia;
d) pierderea, deteriorarea sau distrugerea pasaportului ori a altui document de cãlãtorie, din culpa titularului;
e) declararea în mod repetat, în termen de 5 ani, a pierderii, deteriorarii sau distrugerii pasaportului sau a altui document de cãlãtorie, din culpa titularului;
f) efectuarea de modificãri sau adãugiri în pasaport ori în alt document de cãlãtorie, dacã fapta nu a fost sãvârşitã în altfel de condiţii încât, potrivit legii, sa constituie infracţiune.
ART. 19
Contravenţiile prevãzute la art. 18 lit. a), b) şi c) se sancţioneazã cu amenda de la 200.000 lei la 500.000 lei, cele prevãzute la lit. d) cu amenda de la 400.000 lei la 800.000 lei, iar cele de la lit. e) şi f) cu amenda de la 700.000 lei la 1.500.000 lei.
ART. 20
Contravenţiile se constata şi sancţiunile se aplica de cãtre personalul anume desemnat din Ministerul de Interne şi Ministerul Afacerilor Externe.
ART. 21
Contravenţiilor prevãzute în prezenta ordonanta li se aplica prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 22
Cetãţenilor romani, care şi-au stabilit domiciliul în strãinãtate, le este asigurat dreptul de a reveni oricând în ţara, temporar sau definitiv.
ART. 23
Cetãţenii romani care şi-au stabilit domiciliul în strãinãtate, precum şi cei aflaţi temporar, pentru perioade mai mari de 6 luni, se pot inregistra la misiunea diplomaticã sau oficiul consular al României din ţara de domiciliu ori resedinta.
ART. 24
Cetãţenilor romani care îşi stabilesc domiciliul în strãinãtate li se elibereazã paşapoarte simple, în care se menţioneazã ţara de domiciliu.
ART. 25
Cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate, ori cei aflaţi temporar, cãrora autoritãţile statului respectiv le-au aprobat stabilirea, pot depune cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple, în care se menţioneazã ţara de domiciliu, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, iar când se afla temporar în ţara, la serviciile teritoriale din subordinea Direcţiei de paşapoarte pe raza cãrora au avut ultimul domiciliu.
ART. 26
(1) Furtul paşapoartelor se declara în termen de 48 de ore la unitatea de poliţie pe teritoriul cãreia a fost constatat.
(2) Pierderea, deteriorarea sau distrugerea pasaportului simplu ori a altui document de cãlãtorie se declara la serviciul teritorial din subordinea Direcţiei de paşapoarte pe raza cãruia domiciliazã titularul, iar a celui de serviciu sau diplomatic, la Ministerul Afacerilor Externe.
(3) Eliberarea unui pasaport simplu în locul celui declarat furat ori pierdut se face numai dupã ce titularul prezintã dovada publicãrii pierderii ori furtului în Monitorul Oficial al României, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 12 alin. (2).
(4) În cazul declarãrii în mod repetat, în termen de 5 ani, a furtului sau pierderii pasaportului, termenul de soluţionare a cererii de eliberare a unui nou document poate fi prelungit pana la confirmarea celor declarate, dar nu mai mult de 6 luni.
(5) Cetãţenii romani aflaţi în strãinãtate vor declara furtul pasaportului la autoritãţile de poliţie competente, iar pierderea acestuia la misiunea diplomaticã sau la oficiul consular roman, care va proceda conform prevederilor art. 4.
ART. 27
Sumele ce se asigura prin schimb valutar cetãţenilor romani care cãlãtoresc în strãinãtate se stabilesc periodic prin reglementãri ale Bãncii Naţionale a României.
ART. 28
Tipul, forma şi conţinutul paşapoartelor şi ale altor documente de cãlãtorie se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului de Interne.
ART. 29
Prezenta ordonanta intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
ART. 30
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga art. 1-8, 10 şi 11 din capitolul I, capitolul II, capitolul IV şi <>art. 27 şi 29-31 din capitolul V din Decretul-lege nr. 10/1990 , privind regimul paşapoartelor şi al cãlãtorilor în strãinãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 6 din 10 ianuarie 1990; <>Ordonanta Guvernului nr. 37/1994 privind unele mãsuri în legatura cu eliberarea şi pãstrarea paşapoartelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 245 din 30 august 1994, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 144/1994 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 374 din 31 decembrie 1994, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de interne,
Teodor Zaharia,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Lucian Comanescu,
secretar de stat

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016