Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 6 din 24 ianuarie 2002  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de catre Comunitatea Europeana, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 6 din 24 ianuarie 2002 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de catre Comunitatea Europeana, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 31 ianuarie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. II.3 din Legea nr. 751/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de cãtre Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinantare aferente acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 17 mai 1999 şi aprobatã prin <>Legea nr. 22/2000 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Dupã litera a) a articolului 1 se introduc literele a^1), a^2) şi a^3) cu urmãtorul cuprins:
"a^1) Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea Fondului Naţional pentru PHARE - Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Comisia Europeanã privind înfiinţarea Fondului Naţional, semnat la Bruxelles la 20 octombrie 1998 şi aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.011/1999 ;
a^2) Acordul multianual de finanţare SAPARD - Acordul multianual de finanţare între Guvernul României şi Comisia Comunitãţilor Europene, semnat la Bruxelles la 2 februarie 2001 şi ratificat prin <>Legea nr. 316/2001 ;
a^3) Memorandumul de înţelegere privind utilizarea Fondului Naţional pentru ISPA - Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Comunitatea Europeanã privind utilizarea Fondului Naţional pentru ISPA, semnat la Bucureşti la 20 octombrie 2000 şi aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.328/2000 ."

2. Literele b), c) şi d) ale articolului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene - sume care se transfera Guvernului României de cãtre Comisia Comunitãţilor Europene, cu titlu de asistenta financiarã nerambursabila acordatã României de cãtre Comunitatea Europeanã, potrivit prevederilor Memorandumului de înţelegere privind înfiinţarea Fondului Naţional pentru PHARE, Memorandumului de înţelegere privind utilizarea Fondului Naţional pentru ISPA, Acordului multianual de finanţare SAPARD şi prevederilor memorandumurilor de finanţare şi acordurilor anuale de finanţare încheiate între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României, în baza acordului-cadru şi a Acordului multianual de finanţare SAPARD;
c) contribuţia publica nationala - fonduri publice constituite şi gestionate prin: bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului şi bugetele altor instituţii publice cu caracter autonom;
d) structuri de implementare - agenţii de implementare, precum şi alte entitãţi cu atribuţii de gestionare a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene, prevãzute în memorandumul de finanţare, în Acordul multianual de finanţare SAPARD sau în alte documente încheiate ori convenite între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României, în baza memorandumurilor de finanţare şi a Acordului multianual de finanţare SAPARD."

3. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Ministerul Finanţelor Publice este autorizat sa gestioneze contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, în condiţiile stabilite prin Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea Fondului Naţional pentru PHARE, Memorandumul de înţelegere privind utilizarea Fondului Naţional pentru ISPA, Acordul multianual de finanţare SAPARD şi prin memorandumuri de finanţare şi acorduri anuale de finanţare încheiate sau convenite între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României, în baza acordului-cadru şi a Acordului mulitanual de finanţare SAPARD.
(2) Ministerul Finanţelor Publice asigura gestionarea contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene prin conturi deschise la Banca Nationala a României, trezoreria statului sau, dupã caz, la bãnci comerciale, conform prevederilor memorandumurilor de înţelegere, memorandumurilor de finanţare şi ale Acordului multianual de finanţare SAPARD."

4. Dupã alineatul (2) al articolului 2 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Disponibilitãţile din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene şi sumele recuperate şi datorate Comunitãţii Europene, aflate în conturile deschise la instituţiile specificate la art. 2 alin. (2), sunt purtãtoare de dobanda; dobanda se bonifica şi se utilizeazã conform prevederilor memorandumurilor de înţelegere, memorandumurilor de finanţare, ale Acordului multianual de finanţare SAPARD şi ale altor documente încheiate sau convenite între Comisia Europeanã şi Guvernul României, precum şi, dupã caz, conform instrucţiunilor emise de donator."

5. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, garanteazã integritatea contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene şi asigura respectarea utilizãrii acesteia conform destinaţiei stabilite prin memorandumurile de finanţare, memorandumurile de înţelegere, Acordul multianual de finanţare SAPARD, precum şi prin alte documente încheiate sau convenite între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României."

6. Alineatele (1), (2) şi (3) ale articolului 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Cofinantarea contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene se efectueazã potrivit cerinţelor de cofinantare prevãzute în memorandumuri de finanţare, în Acordul multianual de finanţare SAPARD ori în alte documente încheiate sau convenite între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României, în baza memorandumurilor de finanţare şi a Acordului multianual de finanţare SAPARD.
(2) Contribuţia publica nationala destinatã cofinanţãrii în bani a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene se aloca, se utilizeazã şi se deruleazã conform cadrului tehnic, juridic şi administrativ prevãzut pentru fondurile donatorului prin acordul-cadru, Acordul multianual de finanţare SAPARD şi prin memorandumuri de finanţare, memorandumuri de înţelegere, precum şi prin alte documente încheiate sau convenite între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României, în baza acordului-cadru şi a Acordului multianual de finanţare SAPARD.
(3) În baza prevederilor referitoare la contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, incluse în reglementãrile Consiliului sau ale Comisiei Comunitãţii Europene, sumele din contribuţia publica nationala destinate cofinanţãrii în bani a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene se pot cuprinde în bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului şi în bugetele altor instituţii publice cu caracter autonom."

7. Dupã alineatul (1) al articolului 5 se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În bugetul de stat, la poziţia distinctã denumita «Transferuri aferente Fondului Naţional de Preaderare» se mai cuprind:
a) sume necesare finanţãrii diferenţelor nefavorabile de curs valutar şi a costurilor bancare, neeligibile din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene;
b) sume necesare finanţãrii proiectelor/programelor în cazul indisponibilitatii temporare a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene;
c) sume necesare pentru achitarea la termen a debitelor cãtre Comunitatea Europeanã, ca urmare a eventualelor nereguli sau neglijente stabilite în baza prevederilor memorandumului de finanţare şi a Acordului multianual de finanţare SAPARD."

8. Alineatul (2) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Se autorizeaza Ministerul Finanţelor Publice sa repartizeze şi sa introducã în bugetele ordonatorilor principali de credite modificãrile determinate de utilizarea sumelor prevãzute la alin. (1) şi (1^1), precum şi sa efectueze, dupã caz, plati direct din aceasta poziţie de cheltuieli."

9. Dupã alineatul (2) al articolului 5 se introduc alineatele (3), (4) şi (5) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Sumele prevãzute la alin. (1^1) lit. b) se transfera structurilor de implementare, urmând sa se regularizeze cu fondurile primite de la Comisia Europeanã, în limita sumelor eligibile transferate.
(4) Sumele plãtite necuvenit din contribuţie publica nationala, reprezentând cofinantarea în bani a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene, în scopul achitãrii debitelor prevãzute la alin. (1^1) lit. c), se recupereazã conform legii şi se fac venit la bugetul din care au fost acordate.
(5) În aplicarea prevederilor alin. (4) orice înscris pe baza cãruia se aloca fonduri provenind din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene şi din contribuţia publica nationala se investeste cu titlu executoriu."

10. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Disponibilitãţile din contribuţia publica nationala destinate cofinanţãrii în bani a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene, rãmase la finele exerciţiului bugetar în conturile structurilor de implementare, se reporteazã în anul urmãtor pentru a fi folosite cu aceeaşi destinaţie."

11. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Livrãrile de bunuri, prestãrile de servicii şi execuţia de lucrãri, efectuate în baza contractelor finanţate din contribuţia publica nationala prevãzutã la art. 4 alin. (2), se supun prevederilor fiscale şi vamale aplicabile contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene, potrivit acordului-cadru, memorandumurilor de finanţare, Acordului multianual de finanţare SAPARD şi altor documente convenite în baza acestuia."

12. Dupã articolul 7 se introduce articolul 7^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - (1) Auditul public intern şi controlul financiar preventiv se organizeazã şi se exercita la toate structurile de implementare, conform legislaţiei în vigoare privind auditul public intern şi controlul financiar preventiv, cu excepţia cazurilor în care prin acordul-cadru, Acordul multianual de finanţare SAPARD, prin memorandumurile de finanţare, memorandumurile de înţelegere, precum şi prin alte documente încheiate sau convenite între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României se prevãd mãsuri specifice.
(2) În toate cazurile în care, ca urmare a unui refuz de viza de control financiar preventiv propriu, conducãtorii structurilor de implementare dispun efectuarea operaţiunii pe propria rãspundere, persoana imputernicita cu acordarea vizei de control financiar preventiv propriu are obligaţia sa informeze în scris Ministerul Finanţelor Publice, nerespectarea acestei obligaţii constituind contravenţie care se sancţioneazã conform prevederilor aplicabile acestui tip de contravenţie, prevãzute în legislaţia în vigoare privind auditul public intern şi controlul financiar preventiv.
(3) Ministerul Finanţelor Publice avizeazã normele metodologice specifice privind organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv propriu şi a auditului public intern pentru operaţiunile finanţate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, elaborate de structurile de implementare în aplicarea prevederilor art. 8.
(4) Ministerul Finanţelor Publice evalueaza la toate structurile de implementare modul de aplicare a normelor generale şi specifice de organizare şi exercitare a controlului financiar preventiv propriu şi a auditului public intern.
(5) Ministerul Finanţelor Publice efectueazã inspecţii la toate structurile de implementare, ca urmare a informãrii adresate de cãtre persoana imputernicita cu acordarea vizei de control financiar preventiv propriu, precum şi ori de câte ori exista indicii ale unor abateri de la legalitate sau regularitate în efectuarea unor operaţiuni."

ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1999 , aprobatã prin <>Legea nr. 22/2000 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege de cãtre Parlament, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

p. Ministrul integrãrii europene,
Vasile Puscas,
secretar de stat

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016