Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 54 din 30 august 2001  pentru ratificarea anexei nr. 4 la Memorandumul de intelegere privind Programul de cooperare economica, Programul PSO pentru aderare si Programul MATRA pentru aderare dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Olandei pentru anii 2001-2003, semnat la Bucuresti la 23 martie 2001    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 54 din 30 august 2001 pentru ratificarea anexei nr. 4 la Memorandumul de intelegere privind Programul de cooperare economica, Programul PSO pentru aderare si Programul MATRA pentru aderare dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Olandei pentru anii 2001-2003, semnat la Bucuresti la 23 martie 2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 31 august 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. I.10 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
Se ratifica anexa nr. 4 la Memorandumul de înţelegere privind Programul de cooperare economicã, Programul PSO pentru aderare şi Programul MATRA pentru aderare dintre Guvernul României şi Guvernul Olandei pentru anii 2001-2003, semnat la Bucureşti la 23 martie 2001.
ART. 2
În cadrul contractelor încheiate în baza memorandumului de finanţare cu contractanţii locali pentru executarea de lucrãri, precum şi pentru funrizarea de bunuri şi servicii, plãţile pot fi efectuate în moneda euro.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak

Ministrul afacerilor externe,
Mircea Geoana

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul apelor
şi protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie

Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Miron Tudor Mitrea

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 4
(la MEMORANDUMUL DE ÎNŢELEGERE)

privind Programul de cooperare economicã, Programul PSO pentru aderare şi Programul MATRA pentru aderare dintre Guvernul României şi Guvernul Olandei pentru anii 2001-2003

La data de 31 octombrie 2000 au avut loc la Bucureşti intrevederi între reprezentanţii Ministerului Afacerilor Economice din Olanda şi Ministerul Afacerilor Externe din România, pentru a discuta domeniile de cooperare în cadrul Programului de cooperare economicã, al Programului PSO pentru aderare şi al Programului MATRA pentru aderare dintre Guvernul României şi Guvernul Olandei pentru anii 2001-2003, ca parte a Memorandumului de înţelegere privind Programul de cooperare economicã dintre Guvernul României şi Guvernul Olandei din 5 martie 1998.
Programul olandez de cooperare economicã (Programul PSO) sprijinã tranzitia României la o economie de piata viabila. Scopurile principale sunt dezvoltarea unei economii de piata, întãrirea competitivitatii, modernizarea pieţei şi elaborarea unor procese viabile de producţie.
Programul PSO pentru aderare are ca scop sprijinirea României în îndeplinirea criteriului economic pentru a deveni membra a Uniunii Europene. Proiectele din cadrul acestui program se vor adresa în special intaririi instituţiilor economice relevante pentru angajamentele întreprinse de România în vederea adoptãrii, implementarii şi impunerii acquisului comunitar.
Programul MATRA pentru aderare vizeazã sprijinirea activitãţilor neeconomice, care sa permitã României sa îndeplineascã criteriile pentru a deveni membra a Uniunii Europene.
Asistenta acordatã de Olanda în cadrul celor doua programe are ca scop, în mod special, adoptarea şi aplicarea acquisului comunitar, precum şi prioritãţile specificate în Programul naţional pentru adoptarea acquisului.
Ministerul Afacerilor Economice din Olanda şi Ministerul Integrãrii Europene din România sunt responsabile în ţãrile lor pentru coordonarea generalã a Programului de cooperare economicã şi a Programului PSO pentru aderare. Ministerul Afacerilor Externe din Olanda şi Ministerul Integrãrii Europene din România sunt responsabile pentru coordonarea generalã a Programului MATRA pentru aderare.
Programul de cooperare economicã, Programul PSO pentru aderare şi Programul MATRA pentru aderare sunt programe de asistenta tehnica pe baza de finanţare nerambursabila.
Senter, agenţia de implementare a Ministerului olandez al Afacerilor Economice, este responsabilã cu identificarea, elaborarea termenilor de referinta, a procedurilor de implementare şi cu modernizarea proiectelor. Senter va invita pentru executarea proiectelor companii olandeze, instituţii publice şi private sau persoane fizice. Senter va coopera strâns cu Ambasada Olandei la Bucureşti, cu Ministerul Integrãrii Europene, cu ministerele respective din România, precum şi cu alţi beneficiari. Pentru partea romana Ministerul Integrãrii Europene va monitoriza, prin consultare cu toate pãrţile romane implicate, implementarea proiectelor.
Programul PSO
În cadrul Programului PSO Guvernul Olandei finanţeazã proiecte pentru transferul de cunoştinţe şi de expertiza, ce sunt încredinţate companiilor olandeze. Proiectele din cadrul acestui program pot avea ca scop întãrirea societãţilor comerciale romane sau a mediului lor de afaceri, prin acordarea unei expertize olandeze specifice domeniului de afaceri. Aceste proiecte includ transferul de cunoştinţe şi de expertize şi, de asemenea, transferul de bunuri şi de echipamente.
Proiectele trebuie sa vizeze acţiuni comerciale, cum ar fi un comerţ susţinut sau investiţii. La începutul derulãrii proiectului trebuie sa existe o sansa realã pentru acţiunile comerciale de investiţii.
Ambele pãrţi au convenit ca în cadrul acestui program, în perioada 2001-2003, proiectele sa fie elaborate şi implementate în urmãtoarele domenii:
Industrie
Proiectele pot fi elaborate pentru întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul industrial. Proiectele vizeazã procesele de modernizare, precum şi transferul de tehnologie şi cercetare ştiinţificã pentru îmbunãtãţirea competitivitatii în România, chiar şi în domeniul informaţiilor tehnologice. Asistenta tehnica poate fi extinsã la marketing, finanţe şi managementul calitãţii. Proiectele vor fi evaluate individual, avându-se în vedere aspecte legate de conservarea energiei şi aspecte legate de mediu.
Energie/Mediu
Proiectele din domeniul conservãrii energiei şi din domeniul mediului vor fi integrate, pe cat posibil, în cadrul altor teme. Proiectele PSO în care sunt integrate aspectele legate de economisirea energiei şi aspectele legate de mediu vor avea prioritate în procedura de implementare. În cazul unor proiecte individuale în domeniul mediului, cãile de finanţare a investiţiilor trebuie stabilite astfel încât sa garanteze o acţiune comercialã. Proiectele-pilot din cadrul Programului bilateral PSO trebuie sa fie corelate cu Programul ISPA.
Agricultura
Proiectele vor fi elaborate atât pentru întãrirea procesului fundamental de producţie agricolã la nivelul întreprinderilor private, cat şi pentru industriile de procesare aferente, incluzând distribuţia şi marketingul. În general, proiectele trebuie sa fie o parte independenta a lantului de producţie şi trebuie sa funcţioneze ca supliment la pãrţile existente ale acestuia. Pot fi incluse şi proiectele instituţionale sau de evaluare a conformitatii, dacã acestea sunt legate de deficiente în lantul de producţie. O atentie deosebita va fi acordatã stabilirii relaţiilor de cooperare între firmele româneşti şi cele olandeze în domeniul produselor lactate. Proiectele trebuie sa fie corelate cu Programul SAPARD.
Transport şi infrastructura
Proiectele vor viza dezvoltarea afacerilor în zona Dunãrii şi a porturilor la Dunare, a coridoarelor şi a cãilor navigabile, precum şi a portului Constanta. Vor fi elaborate proiecte de colaborare institutionala, dacã sunt legate de deficiente specifice în domeniul transportului şi al infrastructurii. Proiectele trebuie sa fie corelate cu Programul ISPA sau cu proiectele finanţate de Banca Europeanã de Investiţii. Prioritatea o constituie dezvoltarea afacerilor private, în special a celor din zona sudica-centrala. Un studiu sectorial trebuie sa furnizeze date suplimentare cu privire la relaţiile de afaceri dintre România şi Olanda.
Beneficiarii romani, împreunã cu coordonatorul roman din cadrul Ministerului Integrãrii Europene, vor fi informati şi consultaţi în legatura cu propunerile de finanţare a Programului PSO.
În completarea programelor de asistenta olandeza pentru Europa Centrala şi de Est Guvernul Olandei contribuie la programele derulate de Banca Mondialã, IFC, Banca Europeanã de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de alte organizaţii internaţionale, în special în domeniul energiei, al sectorului financiar şi al privatizãrii.
Programul PSO pentru aderare
Ministerul Afacerilor Economice din Olanda va furniza sprijin financiar, în contextul menţionat mai sus, pentru urmãtoarele tipuri de proiecte:
1. Proiecte pe termen lung şi la scara larga cu privire la transferul de cunoştinţe şi de expertiza, precum şi serviciile, bunurile şi lucrãrile necesare. Acest transfer poate fi furnizat atât de sectorul public sau privat, cat şi în forma lor combinata.
Ministerul Integrãrii Europene va coordona elaborarea propunerilor de proiecte pentru perioada 2001-2003 şi va inainta aceste propuneri Ambasadei Olandei la Bucureşti. În anul 2001 aceste propuneri se vor face înainte de data de 1 aprilie, iar pentru anii 2002 şi 2003 înainte de data de 1 februarie.
În baza acestor propuneri şi luând în considerare recomandãrile Ambasadei Olandei la Bucureşti, Ministerul Afacerilor Economice din Olanda va decide care dintre proiecte sunt viabile. Ministerul Integrãrii Europene va fi informat despre aceasta, iar Senter va începe identificarea ulterioara a proiectelor.
2. Proiecte pe termen scurt şi la scara redusã, cum sunt vizitele de lucru şi seminariile, se vor concentra în principal pe cooperarea dintre instituţiile guvernamentale ale ambelor pãrţi.
Ministerul Integrãrii Europene poate transmite solicitãri pentru asistenta pe termen scurt cãtre Ambasada Olandei la Bucureşti pe tot parcursul anului. În baza evaluãrii propunerilor şi a recomandãrilor date de cãtre Ambasada Olandei, Ministerul Afacerilor Economice din Olanda va solicita agenţiei Senter implementarea proiectului din momentul selectãrii sale.
Programul MATRA pentru aderare
Proiectele care se elaboreazã în cadrul Programului MATRA pentru aderare vor avea în vedere crearea condiţiilor necesare pentru implementarea acquisului comunitar.
Programul sprijinã activitãţile neeconomice din urmãtoarele domenii (teme): armonizarea legislaţiei, reforma administraţiei publice, sistemul judiciar şi procedurile legislative, dezvoltarea politicilor sociale şi îmbunãtãţirea condiţiilor de munca, politicile de mediu, educaţia, sãnãtatea şi fondul locativ. Dezvoltarea institutionala este consideratã cruciala în fiecare dintre aceste domenii. Asistenta furnizatã trebuie sa fie în conformitate cu prioritãţile specificate în Programul naţional pentru adoptarea acquisului.
Asistenta tehnica şi pregãtirea vor constitui elementele de baza ale proiectelor. Se va acorda o atentie deosebita transferului de cunoştinţe şi de expertiza atât în sectorul public sau privat, cat şi în forma lor combinata. Ministerul Integrãrii Europene va transmite propunerile de proiecte cãtre Ambasada Olandei la Bucureşti sau direct cãtre Senter. Senter va realiza identificarea ulterioara, prin consultare cu Ministerul Integrãrii Europene şi cu Ambasada Olandei la Bucureşti.
Ambele pãrţi sunt de acord sa se intalneasca la sfârşitul anului 2002 în vederea monitorizarii Programului 2001-2003 şi a identificarii modalitãţilor de continuare a Programului PSO, a Programului PSO pentru aderare şi a Programului MATRA pentru aderare a României.
Semnat la 23 martie 2001 la Bucureşti, în doua exemplare originale în limba engleza.

Din partea
Ministerului Integrãrii Europene
din România,
Hildegard Carola Puwak,
ministrul integrãrii europene

Din partea
Ministerului Afacerilor Externe
şi a Ministerului Afacerilor Economice din Olanda,
Pieter Jan Wolthers,
ambasador
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016