Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA nr. 54 din 24 august 1999 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/1998 privind unele masuri premergatoare privatizarii bancilor
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 405 din 26 august 1999
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. D pct. 29 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:
ART. 1
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/1998 privind unele mãsuri premergãtoare privatizãrii bãncilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 15 decembrie 1998, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 20 mai 1999, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta ordonanta de urgenta stabileşte cadrul juridic pentru valorificarea unor active ale bãncilor la care statul este acţionar majoritar, în vederea pregãtirii acestora pentru începerea procedurii de privatizare, în scopul creşterii gradului de solvabilitate şi credibilitatii interne şi externe sau reglementãrii problemelor de natura financiarã ale acestora pentru menţinerea viabilitatii sistemului bancar, precum şi accelerarea procedurilor de recuperare a creanţelor cesionate."
2. Literea b) de la alineatul (1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"b) bunurile mobile şi imobile, intrate în patrimoniul bãncilor ca urmare a procedurilor de executare silitã;"
3. Litera d) de la alineatul (1) al articolului 2 se abroga.
4. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Fac obiectul valorificãrii, potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, activele bancare prevãzute la art. 2 alin. (1), existente în sold la data de 31 martie 1999 sau la data prevãzutã în actul normativ privitor la restructurarea bãncii la care statul este acţionar majoritar."
5. Dupã alineatul (3) al articolului 2 se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Sumele rezultate din valorificarea activelor bancare preluate de agenţie au ca destinaţie restituirea creditelor contractate conform art. 5^2 alin. (2) lit. a), inclusiv plata dobânzilor şi a comisioanelor aferente acestora, acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi operare a agenţiei prevãzute la art. 5^2 alin. (2) lit. c), precum şi cheltuielile de administrare şi de valorificare a activelor bancare preluate, iar diferenţa se vireazã la bugetul de stat."
6. Literele b) şi e) ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) creanţe neperformante - credite şi dobânzi aferente şi creanţe ataşate acestora, evidentiate în conturile din bilanţ, asupra unor debitori, persoane fizice sau juridice, care, conform normelor Bãncii Naţionale a României, sunt clasificate în categoria <<indoielnic>> sau <<pierdere>>, precum şi creanţe evidentiate în conturi extrabilantiere, în baza prevederilor normelor Bãncii Naţionale a României referitoare la utilizarea provizioanelor specifice de risc şi a celor privind evidentierea în contabilitatea bãncilor a creditelor şi a dobânzilor aferente contractelor de credit investite cu formula executorie, precum şi a bunurilor mobile şi imobile dobândite ca urmare a executãrii silite a creanţelor.
.......................................................................
e) valoare realizabila - valoarea activelor estimatã ţinând seama de valoarea de piata a acestora şi de costurile de administrare pana la data înstrãinãrii acestora;"
7. Dupã litera e) a articolului 3 se introduce litera f) cu urmãtorul cuprins:
"f) bãnci care înregistreazã pierderi - bãnci care, potrivit bilanţului contabil sau situaţiilor financiar-contabile periodice, înregistreazã pierderi - determinate prin cumularea în soldurile debitoare ale conturilor <<Profit şi pierdere>> şi <<Rezultatul reportat>> -, care reprezintã cel puţin 50% din valoarea totalã a capitalurilor proprii."
8. La articolul 5 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Secretarul de stat este ordonator principal de credite pentru sumele alocate de la bugetul de stat."
9. Articolul 5^2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^2. - (1) Finanţarea agenţiei este asigurata, parţial, prin alocaţii de la bugetul de stat.
(2) Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi operare se asigura, în completare, şi din urmãtoarele surse:
a) credite pe termen scurt, mediu sau lung, cu garanţia statului, contractate de agenţie pe piata interna sau externa;
b) comisioane aferente serviciilor de consultanţa prestate de agenţie, pe baza de contract;
c) sume rezultate din valorificarea activelor bancare preluate de agenţie;
d) alte surse prevãzute de lege."
10. Litera a) de la alineatul (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"a) preia cu plata, de la bãncile la care statul este acţionar majoritar, active bancare din categoriile prevãzute la art. 2 alin. (1), în scopul valorificãrii lor. Plata se face în condiţiile prevãzute la art. 12^1;"
11. Literele b) şi c) ale articolului 8^1 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) reesalonarea scadentelor, cu actualizarea, dupã caz, a valorii garanţiilor;
c) conversia creanţelor în acţiuni sau pãrţi sociale."
12. Alineatul (6) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Pe data preluãrii de cãtre agenţie a activelor bancare contractele de credit ajunse la scadenta, încheiate între bãnci şi persoanele fizice sau persoanele juridice debitoare, constituie de drept titlu executoriu, fãrã a fi necesarã investirea cu formula executorie. Contractele de cesiune de creanta încheiate între agenţie şi bãnci pentru preluarea creanţelor neperformante nu sunt supuse transcrierii prevãzute la art. 1.394 din Codul civil."
13. Alineatele (3) şi (7) ale articolului 9 se abroga.
14. Dupã articolul 10 se introduce articolul 10^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 10^1. - Acţiunile în justiţie, indiferent de natura lor, şi cãile de atac sunt scutite de taxele judiciare de timbru."
15. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) În cazul bãncilor care înregistreazã pierderi, preluarea activelor supuse valorificãrii conform art. 8^1 se face pe baza programului de restructurare întocmit de banca şi se aproba de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat, Ministerul Finanţelor, Banca Nationala a României şi Comitetul de coordonare a restructurãrii.
(2) Aprobarea sau respingerea programului de restructurare va avea loc în termen de 30 de zile de la data transmiterii, concomitent, a acestuia la instituţiile abilitate potrivit alin. (1).
(3) Bãncile supuse prezentei ordonate de urgenta vor suporta costurile restructurãrii conform programului de restructurare."
16. Dupã articolul 12 se introduce art. 12^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 12^1 - (1) Preluarea cu plata a activelor bancare supuse valorificãrii se va face la valoarea neta, cu excepţia activelor evidentiate în conturile din bilanţ, a cãror valoare neta este zero, precum şi a activelor evidentiate în conturi extrabilantiere în baza prevederilor normelor Bãncii Naţionale a României privind utilizarea provizioanelor specifice de risc şi a celor privind evidentierea în contabilitatea bãncilor a creditelor şi dobânzilor aferente contractelor de credit investite cu formula executorie, a cãror valoare neta este egala cu valoarea nominalã pentru care preluarea cu plata se face la o valoare reprezentând 0,1% din valoarea nominalã a acestora.
(2) Activele bancare supuse valorificãrii, preluate de agenţie, se înregistreazã în evidenta contabila a acesteia la valoarea nominalã."
17. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Urmãrirea şi valorificarea activelor bancare se efectueazã de cãtre agenţie în mod direct sau prin intermediul unor firme de specialitate din ţara ori din strãinãtate. Intermedierea se va realiza pe baza de contract încheiat de agenţie cu firmele respective.
(2) Firmele de specialitate vor fi selectate pe baza unor proceduri publice organizate de cãtre agenţie.
(3) Firmele de specialitate pot prelua active bancare neperformante selectate de cãtre agenţie, pe baza de contract de cesiune, iar plata preţului se va face integral la data încheierii contractului sau eşalonat pe baza graficului aprobat de agenţie. Preţul şi graficul sunt aprobate de secretarul de stat al agenţiei.
(4) Pentru executarea silitã a titlurilor executorii prevãzute la art. 9 alin. (6), agenţia îşi poate organiza corp de executori proprii sau împuterniciţi."
18. Litera a) de la alineatul (2) al articolului 19 va avea urmãtorul cuprins:
"a) coordoneazã punerea în aplicare a programelor de restructurare elaborate de bãnci, aprobate potrivit art. 12 alin. (1) din prezenta ordonanta de urgenta;"
19. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta se aplica şi în cazul creanţelor bancare neperformante care sunt în curs de a fi preschimbate în acţiuni sau în pãrţi sociale la societãţile comerciale debitoare şi nu exclud utilizarea în continuare a acestei metode de valorificare a creanţelor, chiar dacã ea nu a fost încã initiata."
20. Dupã articolul 21 se introduce articolul 22 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Valoarea activelor bancare preluate în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 12^1 alin. (1) din prezenta ordonanta de urgenta face obiectul regularizãrii între agenţie şi banca cedenta, astfel încât operaţiunea sa se încadreze în prevederile art. 12^1 alin. (1)."
ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/1998 privind unele mãsuri premergãtoare privatizãrii bãncilor, cu modificãrile şi completãrile aduse prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/1999 şi prin prezenta ordonanta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes
p. Guvernatorul
Bãncii Naţionale a României,
Mihai Bogza,
viceguvernator
Agenţia
de Valorificare a Activelor Bancare
Ovidiu Grecea,
secretar de stat
------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: