Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 51 din 28 august 1997  privind operatiunile de leasing si societatile de leasing    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 51 din 28 august 1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 224 din 30 august 1997
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 lit. c) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta ordonanta se aplica operaţiunilor de leasing în care o parte, denumita locator, se angajeazã la indicaţia unei alte pãrţi, denumita utilizator, sa cumpere de la un terţ şi sa confere folosinta şi posesia unui bun mobil sau imobil, în scopul exploatãrii sale comerciale sau pentru consumul final.
Operaţiunile de leasing au ca obiect:
a) utilizarea echipamentului industrial;
b) utilizarea bunurilor imobile cu destinaţie comercialã sau industriala, achiziţionate sau construite de o societate de leasing, denumita în continuare societate imobiliarã pentru comerţ şi industrie - SICOMI;
c) utilizarea fondului de comerţ sau a unuia din elementele sale necorporale;
d) utilizarea bunurilor de folosinta îndelungatã şi a imobilelor cu destinaţie de locuinta, pentru persoanele fizice, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorului.
Nu pot fi utilizate în sistem de leasing:
a) bunurile ce fac obiectul unei concesiuni;
b) înregistrãrile pe banda audio şi video, piesele de teatru, manuscrisele şi brevetele.
ART. 2
Pentru efectuarea unei operaţiuni de leasing, orice persoana fizica sau juridicã poate formula unei societãţi de leasing o oferta ferma, însoţitã de lista de bunuri pe care intenţioneazã sa le utilizeze, precum şi de acte din care sa rezulte situaţia sa financiarã.
ART. 3
În scopul finalizarii unei operaţiuni de leasing, utilizatorul are dreptul de a-şi alege furnizorul, cu excepţia cazului în care societatea de leasing are şi calitatea de furnizor, precum şi societatea care va asigura bunul, cu acordul societãţii de leasing.

CAP. 2
Obligaţiile pãrţilor în cadrul unei operaţiuni de leasing

ART. 4
Societatea de leasing, în calitate de locator, este obligatã:
a) sa asigure utilizatorului posibilitatea de a negocia cu un furnizor de bunuri contractul de vânzare-cumpãrare având ca obiect bunul care urmeazã a fi utilizat, afarã de cazul în care societatea de leasing are şi calitatea de furnizor;
b) sa încheie un contract de vânzare-cumpãrare cu furnizorul desemnat de utilizator, în condiţiile expres formulate de cãtre acesta;
c) sa încheie un contract de leasing cu utilizatorul şi sa confere acestuia, în temeiul contractului de leasing, toate drepturile derivând din contractul de vânzare-cumpãrare, cu excepţia dreptului de dispoziţie;
d) sa confere utilizatorului un drept de folosinta asupra bunului achiziţionat;
e) sa respecte, la expirarea contractului de leasing, dreptul de opţiune al utilizatorului, ce consta în posibilitatea de a solicita achiziţionarea bunului, restituirea acestuia sau prelungirea contractului de leasing;
f) sa garanteze pe utilizator de evicţiune din partea oricãrei persoane fizice sau juridice, care ar pretinde un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului utilizat în sistem de leasing.
ART. 5
Utilizatorul se obliga:
a) sa primeascã bunul la termenul stipulat în contractul de vânzare-cumpãrare şi în contractul de leasing;
b) sa nu încheie un contract de sublocatie privind bunul care i-a fost încredinţat, fãrã acordul societãţii de leasing;
c) sa efectueze plãţile cu titlu de redeventa, în cuantumul valoric stabilit şi la datele fixate în contractul de leasing; redeventa plãtitã va fi calculatã ţinând seama de o marja de profit şi de amortizarea integrala a bunului sau cel puţin a unei pãrţi din valoarea de intrare a acestuia; în acest caz, regimul de amortizare va fi stabilit de pãrţi de comun acord, în funcţie de natura bunului şi valoarea sa de intrare, în conformitate cu <>Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificãrile ulterioare;
d) sa suporte cheltuielile de întreţinere şi sa plãteascã primele de asigurare în legatura cu bunul utilizat;
e) sa îşi asume toate riscurile în caz de distrugere sau avariere a bunului utilizat, prin fapta proprie sau a prepuşilor sãi, ori din cauze fortuite, şi sa continue plãţile cu titlu de redeventa pana la achitarea integrala a valorii contractului de leasing;
f) sa apere în raporturile cu terţe persoane dreptul de proprietate al societãţii de leasing asupra bunului ce face obiectul utilizãrii, în baza unui mandat conferit prin contractul de leasing.
ART. 6
În cazul în care, la expirarea contractului de leasing, utilizatorul îşi exprima intenţia de a cumpara bunul, societatea de leasing trebuie sa aibã în vedere vãrsãmintele efectuate anterior cu titlu de redeventa, precum şi valoarea reziduala a bunului, dacã în contract s-a prevãzut un termen de utilizare ce corespunde amortizarii integrale.
ART. 7
Dreptul de opţiune constând în achiziţia bunului, conform art. 4 lit. e) din prezenta ordonanta, se poate exercita şi pana la expirarea contractului de leasing, dacã utilizatorul formuleazã o oferta ferma şi irevocabilã de cumpãrare.
ART. 8
Drepturile reale ale locatorului asupra bunului utilizat în baza unui contract de leasing sunt opozabile judecãtorului sindic, în situaţia în care utilizatorul se afla în reorganizare sau lichidare judiciarã, în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 64/1995 , cu modificãrile ulterioare.
Dispoziţiile alineatului precedent se aplica şi lichidatorului numit potrivit <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu modificãrile ulterioare, dacã utilizatorul se afla în dizolvare şi lichidare.

CAP. 3
Rãspunderea pãrţilor

ART. 9
În cazul în care utilizatorul refuza sa primeascã bunul la termenul stipulat în contractul de vânzare-cumpãrare sau în situaţia în care se afla în stare de lichidare judiciarã, societatea de leasing are dreptul de a rezilia unilateral contractul de leasing cu daune-interese.
Societatea de leasing nu rãspunde pentru cazul în care bunul ce face obiectul contractului de leasing nu este livrat utilizatorului.
ART. 10
Cu excepţia unei prevederi contrare, în cazul în care utilizatorul nu îşi executa obligaţia de plata a redeventei, societatea de leasing are dreptul de a rezilia contractul de leasing, cu obligaţia utilizatorului la restituirea bunului şi la plata ratelor scadente şi nerambursate, cu daune-interese. Daunele-interese cuprind cuantumul valoric al redeventei care a rãmas de plãtit pana la expirarea contractului de leasing.
ART. 11
Nerespectarea dreptului de opţiune al utilizatorului obliga societatea de leasing la plata de daune, care vor fi egale cu valoarea reziduala a bunului, dacã a fost amortizat integral, sau cu valoarea sa de circulaţie, calculatã la data expirãrii contractului de leasing.
ART. 12
În cazul vânzãrii bunurilor ce fac obiectul contractului de leasing, pana la expirarea termenului contractual, cumpãrãtorul este legat de aceleaşi obligaţii ca şi vânzãtorul, ce rãmâne garant al îndeplinirii acestor obligaţii fata de utilizator.
ART. 13
Din momentul încheierii contractului de leasing şi pana la expirarea acestuia şi reintrarea în posesie, societatea de leasing, în calitate de locator, este exoneratã de orice rãspundere fata de terţi, pentru prejudiciile provocate de bunurile ce fac obiectul folosinţei şi posesiei la utilizator.

CAP. 4
Societãţi de leasing

ART. 14
Activitatea de leasing este autorizata de cãtre Ministerul Finanţelor pentru societãţi comerciale, înfiinţate potrivit <>Legii nr. 31/1990 , cu modificãrile ulterioare.
Sunt autorizate sa efectueze operaţiuni de leasing:
a) societãţile comerciale care au ca obiect de activitate leasing-ul echipamentului industrial, al bunurilor de folosinta îndelungatã şi al imobilelor cu destinaţie comercialã sau industriala, al imobilelor cu destinaţie de locuinta ori leasing-ul fondului de comerţ sau al unuia dintre elementele sale corporale, denumite societãţi de leasing generale;
b) societãţile comerciale înfiinţate de cãtre societãţi producãtoare de echipament industrial sau bunuri industriale cu destinaţie finala, fãrã a consuma substanta lor, denumite societãţi integrate;
c) societãţile comerciale care au ca obiect de activitate achiziţia sau construcţia de imobile cu destinaţie comercialã sau industriala, cu scopul utilizãrii sau vânzãrii lor, denumite societãţi imobiliare pentru comerţ şi industrie - SICOMI.
ART. 15
În cadrul Ministerului Finanţelor se înfiinţeazã Oficiul pentru operaţiuni de leasing, la care societãţile de leasing sunt obligate sa se înregistreze în termen de 15 zile de la data la care au obţinut certificatul de înmatriculare.
ART. 16
Societãţile de leasing vor transmite anual Oficiului pentru operaţiuni de leasing o copie a bilanţului financiar-contabil şi a contului de profit şi pierderi.
ART. 17
La sfârşitul fiecãrui an financiar-contabil societãţile de leasing vor fi obligate sa constituie din beneficiile realizate un fond de rezerva care sa reprezinte cel puţin 10% din capitalul lor social.

CAP. 5
Contravenţii şi sancţiuni

ART. 18
În cazul nerespectãrii dispoziţiilor prevãzute la art. 14, societatea de leasing responsabilã nu va mai avea dreptul sa efectueze operaţiuni de leasing pana la obţinerea avizului Ministerului Finanţelor şi va fi obligatã la plata unei amenzi reprezentând cel puţin 10% din valoarea contractelor perfectate.
Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevãzute la alineatul precedent se fac de cãtre organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor.
Impotriva procesului-verbal de constatare, societatea de leasing afectatã se poate adresa cu plângere la instanta în raza cãreia s-a sãvârşit contravenţia, conform legii.

CAP. 6
Publicitatea operaţiunilor de leasing în materie mobiliarã şi imobiliarã

ART. 19
Contractele de leasing care au ca obiect utilizarea bunurilor imobile, vor fi înscrise în Carte funciarã - partea a III-a, din registrul cadastral de publicitate imobiliarã de la biroul judecãtoriei în a carei raza teritorialã de activitate este situat bunul respectiv.
În cazul în care intervin schimbãri în ceea ce priveşte sediul utilizatorului sau al locatorului, ori schimbãri cu privire la situaţia juridicã realã a bunului, societatea de leasing şi utilizatorul trebuie sa procedeze la rectificare în Cartea funciarã şi la Oficiul Registrului comerţului.
Dacã formalitãţile de publicitate prevãzute la alin. 1 şi 2 nu au fost îndeplinite, societatea de leasing nu poate opune creditorilor sãi contractul încheiat cu utilizatorul.
ART. 20
Dispoziţiile prevãzute la art. 19 se aplica în mod corespunzãtor şi contractelor de leasing care au ca obiect bunuri mobile. În acest caz, la judecãtoria în raza cãruia îşi are sediul principal (real) societatea de leasing, se va deschide un registru special pentru înscrierea contractelor de leasing având ca obiect bunuri mobile. De asemenea, utilizatorul are obligaţia de a inscriptiona bunul, în care va include elementele de identificare ale societãţii de leasing, inclusiv dreptul de proprietate.

CAP. 7
Dispoziţii speciale

ART. 21
Societãţile comerciale care efectueazã operaţiuni de leasing, precum şi societãţile comerciale care utilizeazã bunuri mobile sau imobile în sistem de leasing sunt obligate sa înscrie în evidentele lor contabile urmãtoarele date:
a) valoarea bunurilor la momentul semnãrii contractului;
b) suma totalã a ratelor aferente contractului într-un an fiscal, inclusiv cuantumul lor indexat, dacã pãrţile au prevãzut în contract reevaluarea periodicã a ratelor;
c) plata amortismentelor; plata acestora se înscrie numai la utilizator;
d) evaluarea la data închiderii bilanţului contabil a ratelor rãmase de rambursat.
Operaţiunile vor fi evidentiate în mod distinct, dupã natura bunului închiriat.

CAP. 8
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 22
Dispoziţiile prezentei ordonanţe se aplica şi în situaţia în care o persoana juridicã îşi vinde echipamentul industrial unei societãţi de leasing, pentru a-l utiliza în sistem de leasing, cu obligaţia de rãscumpãrare.
ART. 23
Echipamentul industrial sau construcţiile pot fi utilizate în sistem de leasing de cãtre mai multe societãţi comerciale, dacã între acestea s-a încheiat un contract în scopul realizãrii unei investiţii sau al folosinţei lor comune.
ART. 24
Societãţile imobiliare pentru comerţ şi industrie - SICOMI care perfecteazã un contract de leasing având ca obiect utilizarea unei construcţii sau realizarea şi utilizarea unei construcţii, pot conveni urmãtoarele:
a) acordarea dreptului de folosinta sau achiziţia terenului pe care se efectueazã lucrarea de cãtre antreprenor;
b) achiziţia irevocabilã a construcţiei de cãtre utilizator la expirarea contractului de leasing.
ART. 25
Bunurile mobile care sunt importate în scopul utilizãrii în sistem de leasing se încadreazã în regimul bunurilor admise temporar la import, fãrã plata taxelor vamale.
În cazul achiziţionãrii bunurilor importate în sistem de leasing, conform termenului convenit de pãrţi, în baza contractului de leasing, cumpãrãtorul este obligat sa achite taxa vamalã calculatã la valoarea bunului din momentul vânzãrii, în baza declaraţiei vamale de import definitiv.
În cazul în care, la expirarea contractului de leasing, utilizatorul nu şi-a exercitat dreptul de opţiune privind prelungirea contractului sau achiziţia bunului, iar bunul nu a fost restituit, autoritãţile vamale vor incasa taxele vamale aferente valorii iniţiale a bunului în valuta, transformata în lei, la cursul de schimb în vigoare la data constatãrii.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul reformei,
Ulm Spineanu

Preşedintele Agenţiei
Naţionale pentru Privatizare,
Valentin M. Ionescu

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016