Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA nr. 5 din 30 ianuarie 2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 78 din 31 ianuarie 2008
ORDONANŢÃ nr. 5 din 30 ianuarie 2008
privind modificarea şi completarea <>Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 78 din 31 ianuarie 2008
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. III. 3 din Legea nr. 373/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.
ART. I
<>Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, litera n) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"n) spaţii închise de la locul de muncã se înţelege toate spaţiile din imobilele construcţii, precum halele industriale, spaţiile de depozitare, sãlile de şedinţã, sãlile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile şi camerele;".
2. La articolul 3, alineatele (2)-(4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) În spaţiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmãtoarelor condiţii obligatorii:
a) sã serveascã exclusiv fumatului;
b) sã nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
c) sã fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care sã asigure eliminarea fumului de tutun;
d) sã fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi sã fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) sã fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmãtoarele indicatoare prin care sã se indice: «Camerã pentru fumat», «Încãpere în care este permis fumatul» sau «Loc pentru fumat», astfel încât orice persoanã sã poatã fi avizatã asupra faptului cã numai în acel spaţiu se poate fuma.
(3) Fumatul este permis în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice cu destinaţie similarã, numai în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmãtoarelor condiţii obligatorii:
a) sã reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor;
b) sã fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât sã se asigure izolarea completã de acesta;
c) sã nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
d) sã fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care sã asigure eliminarea fumului de tutun;
e) sã fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi sã fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
f) sã fie marcate la loc vizibil cu unul dintre urmãtoarele indicatoare: «Loc pentru fumat», «Spaţiu pentru fumat», «Încãpere în care este permis fumatul».
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplicã spaţiilor publice închise al cãror proprietar, manager sau conducãtor al instituţiei stabileşte şi afişeazã avertismentul: «În aceastã clãdire fumatul este complet interzis», «În aceastã instituţie fumatul este complet interzis», «În aceastã unitate fumatul este complet interzis.»"
3. La articolul 3, dupã alineatul (4) se introduc douã noi alineate, alineatele (4^1) şi (4^2), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Prevederile alin. (3) nu se aplicã barurilor, discotecilor, restaurantelor şi altor spaţii publice cu destinaţie similarã, a cãror suprafaţã a întregului spaţiu public închis destinat clienţilor este mai micã de 100 mp , dacã proprietarul sau managerul acestora stabileşte şi afişeazã avertismentul: «În aceastã unitate fumatul este permis».
(4^2) Interzicerea totalã a fumatului în toate spaţiile publice închise se va decide de cãtre Guvernul României, în deplin acord cu politicile şi strategiile Uniunii Europene în domeniu."
4. La articolul 3, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Se interzice vânzarea la bucatã a ţigaretelor."
5. La articolul 3, dupã alineatul (5^1) se introduce un nou alineat, alineatul (5^2), cu urmãtorul cuprins:
"(5^2) Se interzice comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucãţi."
6. La articolul 3, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) Se interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani."
7. La articolul 3, dupã alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu urmãtorul cuprins:
"(7^1) Se interzice comercializarea produselor din tutun în unitãţile economice situate în incinta şi la o distanţã mai micã de 50 metri faţã de orice punct de acces în spitale şi unitãţi de învãţãmânt, cu excepţia unitãţilor de învãţãmânt superior. Distanţa se va mãsura pe lungimea drumului public."
8. La articolul 3, alineatul (9) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Sunt interzise producţia şi importul destinate pieţei interne, precum şi punerea pe piaţã a oricãrui produs din tutun care nu este inscripţionat cu avertismentele prevãzute de legislaţia în domeniu."
9. La articolul 3^2, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Mãsurarea conţinutului de gudron, nicotinã şi monoxid de carbon al ţigaretelor se realizeazã în laboratoare agreate şi monitorizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice sau în laboratoare acreditate şi monitorizate de autoritãţile competente ale altor state membre ale Uniunii Europene.
(4) Ministerul Sãnãtãţii Publice va face publicã lista laboratoarelor agreate şi monitorizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice, specificând criteriile utilizate la agreare şi metodele de monitorizare aplicate, precum şi lista laboratoarelor acreditate şi monitorizate de autoritãţile competente ale altor state membre ale Uniunii Europene."
10. La articolul 3^2, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) Testele suplimentare solicitate conform alin. (6) vor fi efectuate în laboratoarele agreate sau acreditate conform alin. (3)."
11. La articolul 3^4 alineatul (1), dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
"d) conţinutul de gudron, nicotinã şi monoxid de carbon, în cazul ţigaretelor."
12. La articolul 3^4, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dosarul întocmit în conformitate cu prevederile alin. (1) se depune anual, pânã la data de 1 septembrie, de cãtre producãtor sau importator, pentru notificare, la autoritatea competentã desemnatã de Ministerul Sãnãtãţii Publice."
13. La articolul 3^4, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Normele pentru aplicarea prevederilor alin. (1)-(4) se stabilesc conform reglementãrilor comunitare în domeniu, prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice."
14. La articolul 6 alineatul (2), literele b), h) şi i) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) avertismentul general se tipãreşte pe cea mai vizibilã suprafaţã a pachetului şi a oricãrui ambalaj exterior, cu excepţia foliei exterioare transparente adiţionale, folositã în vânzarea cu amãnuntul a produsului;
................................................
h) avertismentul combinat constã în textul unui avertisment adiţional şi o fotografie color sau altã ilustraţie care ilustreazã consecinţele fumatului asupra sãnãtãţii şi se tipãreşte începând cu data de 1 iulie 2008 pe pachetele de ţigarete şi pe ambalajele lor exterioare şi, respectiv, cu data de 1 ianuarie 2009 pe pachetele şi pe ambalajele exterioare ale celorlalte produse din tutun destinate fumatului, cu excepţia trabucurilor ambalate la bucatã. Normele tehnice de tipãrire, precum şi selecţia elementelor grafice sunt stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, conform reglementãrilor comunitare în vigoare;
i) pentru pachetele cu produse din tutun, altele decât ţigaretele, la care cea mai vizibilã suprafaţã depãşeşte 75 cmp, avertismentele prevãzute de prezenta lege acoperã o arie de cel puţin 22,5 cmp pe fiecare suprafaţã."
15. La articolul 6, alineatul (2^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2^1) Produsele din tutun care nu se fumeazã se inscripţioneazã în limba românã cu urmãtorul avertisment: «Acest produs din tutun poate sã dãuneze sãnãtãţii tale şi provoacã dependenţã.»"
16. La articolul 6, alineatul (2^2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2^2) Textul avertismentului prevãzut la alin. (2^1) se tipãreşte pe cea mai vizibilã suprafaţã a pachetului şi a oricãrui ambalaj exterior, cu excepţia foliei exterioare transparente adiţionale, folositã în vânzarea cu amãnuntul a produsului din tutun, şi acoperã cel puţin 30% din aria externã a suprafeţei pe care este tipãrit."
17. La articolul 6 alineatul (3), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) încadrat de un chenar negru cu grosimea de minimum 3 mm şi maximum 4 mm, care nu interfereazã în niciun mod cu elementele de text sau grafice ale avertismentului ori cu informaţia oferitã, cu excepţia produselor din tutun care nu se fumeazã;".
18. La articolul 6, alineatul (3^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3^1) Chenarul prevãzut la alin. (3) lit. d) este poziţionat centrat, paralel cu marginea pachetului sau ambalajului exterior, iar în exteriorul lui, deasupra avertismentelor de sãnãtate, se va tipãri centrat inscripţia: « Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2001/37/CE», dimensiunea textului, culoarea şi tipul fonturilor folosite rãmânând la latitudinea producãtorului. Acest chenar nu va fi inclus în suprafaţa alocatã textului pe care îl încadreazã, suprafaţã care va fi de 10%, 30%, respectiv 40% din aria externã a suprafeţei vizibile a pachetului, în funcţie de tipul avertismentului."
19. La articolul 7, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Operatorii economici care produc şi importã pentru piaţa internã, precum şi cei care comercializeazã produse din tutun iau mãsurile necesare aplicãrii prevederilor art. 3 alin. (5), (5^2), (6), (6^1), (7^1), (8), (9), (10) şi ale art. 6."
20. Dupã articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 8^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 8^1. - (1) Ministerul Sãnãtãţii Publice va înfiinţa Centrul Naţional pentru Controlul Tutunului, structurã fãrã personalitate juridicã, în vederea implementãrii prevederilor Convenţiei-cadru WHO pentru controlul tutunului, ratificatã prin <>Legea nr. 332/2005 .
(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi atribuţiile Centrului Naţional pentru Controlul Tutunului vor fi aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice."
21. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Urmãtoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi (1^1) se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã de la 100 la 500 lei sau cu efectuarea a 20 de ore de muncã în folosul comunitãţii, în cazul elevilor sau studenţilor contravenienţi, în condiţiile legii;
b) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2), (2^1), (3), (4^1), (5), (5^2), (6), (6^1) şi (7^1) şi ale art. 4 alin. (2) se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã de la 2.500 la 5.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (8), (9), (10), ale art. 3^2 alin. (1), (3), (6^1), (7), (9), ale art. 3^3, ale art. 3^4 alin. (1) şi (2) şi ale art. 6 se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã de la 10.000 la 50.000 lei;
d) nerespectarea de cãtre producãtori sau importatori a solicitãrilor Ministerului Sãnãtãţii Publice prevãzute la art. 3^2 alin. (6) şi (7) se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã de la 10.000 la 50.000 lei."
22. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Sancţiunile prevãzute la art. 10 lit. a) se aplicã persoanelor fizice; sancţiunile prevãzute la art. 10 lit. b) şi c) se aplicã atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice, dupã caz; sancţiunile prevãzute la art. 10 lit. d) se aplicã persoanelor juridice."
23. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (5^2), (6), (8), (9), (10), ale art. 3^2 alin. (1), ale art. 3^3, ale art. 3^4 alin. (1) şi (2), ale art. 4 alin. (2) şi ale art. 6 se sancţioneazã cu retragerea de pe piaţã a produsului în cauzã, în vederea distrugerii, conform legii, de cãtre organele competente.
(2) Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2), (2^1) şi (3) se sancţioneazã cu suspendarea temporarã a activitãţii, pânã la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activitãţii."
24. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Prevederile referitoare la stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor din prezenta lege se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
25. Articolul 14^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14^1. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele împuternicite în acest sens de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice şi de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor."
ART. II
(1) Normele prevãzute la <>art. 3^4 alin. (5) din Legea nr. 349/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezentul act normativ, vor fi elaborate şi publicate în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
(2) Regulamentul prevãzut la <>art. 8^1 alin. (2) din Legea nr. 349/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezentul act normativ va fi aprobat în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. III
Stocul de produse din tutun aflat în circuitul comercial şi care nu îndeplineşte condiţiile legii va fi lichidat pânã la data de 1 iulie 2009.
ART. IV
Prevederile prezentei ordonanţe intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia celor de la pct. 14, 15, 16, 17 şi 18 ale art. I, care intrã în vigoare la data de 1 iulie 2008, şi, respectiv, a celor de la pct. 1,2,3,7 ale art. I, care intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.
PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Dan Vlaicu
Departamentul pentru
Afaceri Europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat
Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei
Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian
Bucureşti, 30 ianuarie 2008.
Nr. 5.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: