Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct.II. 4 din Legea nr. 559/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.
ART. I
<>Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 953 din 24 decembrie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta lege reglementeazã auditul intern la entitãţile publice, cu privire la formarea şi utilizarea fondurilor publice şi administrarea patrimoniului public."
2. Litera g) a articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"g) entitate publicã - autoritatea publicã, instituţia publicã, regia autonomã, compania/societatea naţionalã, societatea comercialã la care statul sau o unitate administrativ-teritorialã este acţionar majoritar şi care are personalitate juridicã;"
3. Dupã alineatul (2) al articolului 3 se introduce un alineat nou, alineatul (3), care va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Ministerul Finanţelor Publice şi Camera Auditorilor Financiari din România vor elabora Cadrul comun cuprinzând obiectivele specifice auditului intern la entitãţile economice din domeniul public."
4. Litera c) a articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"c) conducãtorul entitãţii publice subordonate, respectiv aflate în coordonarea sau sub autoritatea altei entitãţi publice, stabileşte şi menţine un compartiment funcţional de audit public intern, cu acordul entitãţii publice superioare; dacã acest acord nu se dã, auditul entitãţii respective se efectueazã de cãtre compartimentul de audit public intern al entitãţii publice care a decis aceasta."
5. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Conducãtorul compartimentului de audit public intern este numit/destituit de cãtre conducãtorul entitãţii publice, cu avizul UCAAPI; pentru entitãţile publice subordonate, respectiv aflate în coordonarea sau sub autoritatea altei entitãţi publice, numirea/destituirea se face cu avizul entitãţii publice superioare."
6. La articolul 11, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) elaboreazã norme metodologice specifice entitãţii publice în care îşi desfãşoarã activitatea, cu avizul UCAAPI, iar în cazul entitãţilor publice subordonate, respectiv aflate în coordonarea sau sub autoritatea altei entitãţi publice, cu avizul acesteia;"
7. La articolul 11, dupã litera g) se introduce o literã nouã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) verificã respectarea normelor, instrucţiunilor, precum şi a Codului privind conduita eticã în cadrul compartimentelor de audit intern din entitãţile publice subordonate, aflate în coordonare sau sub autoritate, şi poate iniţia mãsurile corective necesare, în cooperare cu conducãtorul entitãţii publice în cauzã."
ART. II
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 598 din 22 august 2003, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Entitãţile economice ale cãror situaţii financiare anuale sunt supuse, potrivit legii, auditului financiar sunt obligate sã organizeze şi sã asigure exercitarea activitãţii profesionale de audit intern, potrivit cadrului legal stabilit prin prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) La regiile autonome, companiile/societãţile naţionale, precum şi la celelalte entitãţi economice cu capital majoritar de stat, activitatea de audit intern se organizeazã şi funcţioneazã potrivit cadrului legal privind auditul intern din entitãţile publice."
2. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Cu ocazia exercitãrii independente a profesiei de auditor financiar, indiferent de cadrul legal care se aplicã pentru organizarea şi funcţionarea auditului intern în entitãţile economice menţionate la art. 20, auditorii financiari efectueazã şi evaluarea funcţiei de audit intern; aceasta se referã la gradul de adecvare a ariei de cuprindere a programelor conexe aplicate, cît şi la performanţele acestuia, pentru a determina mãsura în care auditorii financiari se pot baza pe rezultatele auditului intern în desfãşurarea activitãţii lor."
ART. III
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu
Bucureşti, 29 ianuarie 2004.
Nr. 37.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: