Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA Nr. 33 din 18 august 1995 privind masuri pentru colectarea, reciclarea si reintroducerea in circuitul productiv a deseurilor refolosibile de orice fel
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 202 din 31 august 1995
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţie şi al art. 1 lit. h) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:
ART. 1
Deşeurile refolosibile sînt substanţe, materiale sau produse provenite din activitãţi industriale, agricole, din construcţii, transporturi, prestãri de servicii şi alte domenii de activitate, precum şi din consumul populaţiei, ale cãror caracteristici şi proprietãţi permit reintroducerea lor ca atare sau ca materii prime secundare în circuitul productiv fãrã risc pentru mediul înconjurãtor şi/sau sãnãtatea populaţiei.
ART. 2
Activitatea de colectare, prelucrare şi livrare de deşeuri refolosibile în vederea reintroducerii în circuitul productiv se desfãşoarã de cãtre persoane juridice, precum şi de cãtre persoane fizice, potrivit reglementãrilor din prezenta ordonanta.
ART. 3
Agenţii economici sînt obligaţi sa solicite Ministerului Industriilor autorizaţia pentru activitatea de colectare, prelucrare şi livrare a deşeurilor refolosibile.
ART. 4
Ministerul Industriilor va elibera agenţilor economici autorizaţia, pe baza îndeplinirii de cãtre aceştia a urmãtoarelor condiţii minime:
a) sa dispunã de spaţiul de depozitare necesar desfãşurãrii activitãţii;
b) sa detina dotarea corespunzãtoare şi/sau tehnologiile şi instalaţiile de colectare şi prelucrare a deşeurilor refolosibile, conform normelor legale în vigoare;
c) sa achite taxa de autorizare de 200.000 lei, care se face venit la bugetul de stat.
ART. 5
Procedura de autorizare a agenţilor economici se va reglementa în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, prin norme ce se vor emite de cãtre Ministerul Industriilor, cu avizul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, şi de Ministerul Finanţelor.
ART. 6
Agenţii economici care în prezent desfãşoarã activitãţi de colectare, reciclare şi reintroducere în circuitul productiv a deşeurilor refolosibile sînt obligaţi ca în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe sa solicite autorizaţia prevãzutã la art. 3.
ART. 7
Agenţii economici sînt obligaţi sa stringa, sa depoziteze şi sa predea, de îndatã, deşeurile refolosibile rezultate din activitatea lor centrelor de colectare sau sa le valorifice direct diversilor consumatori pentru a evita degradarea lor.
ART. 8
Autoritãţile administraţiei publice locale sînt obligate ca în termen de 3 luni de la publicarea prezentei ordonanţe sa stabileascã în fiecare localitate locuri adecvate pentru depozitarea deşeurilor refolosibile.
Este interzis persoanelor juridice şi persoanelor fizice sa depoziteze deşeurile refolosibile în spaţii publice - parcuri, strãzi, pieţe, cai rutiere, cursuri de apa, cai ferate şi altele asemenea -, precum şi în alte locuri în afarã celor stabilite de autoritãţile administraţiei publice locale.
ART. 9
Agenţii economici şi instituţiile publice au obligaţia ca în termen de 6 luni de la data aprobãrii scoaterii din funcţiune a mijloacelor fixe amortizate integral, nevalorificate ca atare sau sub forma de ansambluri, subansambluri şi piese de schimb, sa le valorifice, ca deşeuri refolosibile, prin vînzare pe piata interna.
ART. 10
Agenţii economici care produc, colecteazã, recicleaza sau consuma deşeuri refolosibile sînt obligaţi sa le sorteze pe calitãţi şi mãrci, sa ţinã evidenta lor şi sa furnizeze informaţii la cererea persoanelor cu drept de control, împuternicite de Ministerul Industriilor şi de Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului.
Ministerul Industriilor, prin Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor, va urmãri trimestrial pe baza datelor deţinute de agenţiile teritoriale de protecţia mediului şi, respectiv, de Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, miscarea deşeurilor refolosibile.
ART. 11
Agenţii economici care colecteazã şi prelucreaza deşeuri refolosibile au obligaţia sa solicite predatorilor, persoane juridice şi persoane fizice, iar aceştia au obligaţia sa declare provenienta deşeurilor refolosibile predate, care se consemneazã în documentele legale de predare-primire, ce se vor stabili prin normele prevãzute la art. 5.
Deşeurile refolosibile a cãror provenienta nu poate fi doveditã şi care fac obiectul unor acte sau fapte de comerţ se confisca şi se valorifica, în condiţiile legii, contravaloarea lor facindu-se venit la bugetul de stat.
ART. 12
Agenţii economici autorizaţi sa recicleze deşeuri refolosibile sînt obligaţi sa livreze materialele secundare produse, numai însoţite de certificat de calitate şi marca, conform prevederilor standardelor în vigoare.
ART. 13
Consumatorii de materiale secundare rezultate din reciclarea deşeurilor refolosibile pot utiliza aceste resurse pe baza certificatului de calitate şi, respectiv, a marcii.
ART. 14
Autoritãţile administraţiei publice locale, precum şi agenţii economici care desfãşoarã activitãţi de colectare şi depozitare a reziduurilor menajere sînt obligaţi sa adopte mãsuri, în funcţie de specificul zonei, pentru asigurarea condiţiilor şi dezvoltarea sistemelor de colectare selectiva a deşeurilor refolosibile provenite din gospodãriile populaţiei, constind în:
a) amplasarea de containere, pentru depunerea selectiva a deşeurilor provenite de la asociaţiile de locatari, de la cetãţenii necuprinsi în asociaţiile de locatari, din locuri publice şi altele asemenea;
b) organizarea de sisteme adecvate de transport;
c) înfiinţarea de unitãţi zonale de preselecţie a deşeurilor refolosibile.
ART. 15
Persoanele juridice şi persoanele fizice necuprinse în asociaţii de locatari vor asigura utilizarea conteinerelor destinate depunerii selective a deşeurilor refolosibile, numai în scopul pentru care acestea au fost amplasate.
ART. 16
Nerespectarea obligaţiilor prevãzute în prezenta ordonanta constituie contravenţii, dacã, potrivit legii penale, nu sînt considerate infracţiuni şi se sancţioneazã, dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 6, 7, 8 alin. 2, 9, 12;
b) cu amenda de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 8 alin. 1 şi art. 13;
c) cu amenda de la 2.000.000 lei la 3.000.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 11 alin. 1 şi art. 14;
d) cu amenda de la 1.000.000 lei la 1.500.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 10 alin. 1.
Nerespectarea condiţiilor tehnice de calitate prevãzute în standardele şi normele în vigoare, în mod repetat, atrage dupã sine retragerea autorizaţiei prevãzute la art. 3.
ART. 17
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de persoane împuternicite în acest scop de Ministerul Industriilor, Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, Ministerul Finanţelor şi Ministerul de Interne.
Contravenţiilor prevãzute la art. 16 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare.
ART. 18
Prezenta ordonanta intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Pe aceeaşi data se abroga prevederile art. 1-26, art. 37-45, art. 47 şi 48, art. 50 lit. a)-h) şi j), art. 51 alin. 1 lit. a) şi c) şi <>art. 52-58 din Decretul nr. 465/1979 privind recuperarea şi valorificarea resurselor materiale refolosibile, utilizarea şi circulaţia ambalajelor, publicat în Buletinul Oficial nr. 1 din 3 ianuarie 1980, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
p. Ministrul comerţului,
Ion Pargaru,
secretar de stat
Ministrul apelor, pãdurilor şi protecţiei
mediului,
Aurel Constantin Ilie
-------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: