Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, precum şi ale <>art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adopta prezenta ordonanta.
ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 23 din 31 ianuarie 1996, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Plata obligaţiilor bugetare se efectueazã de cãtre debitori, distinct, pe fiecare impozit, taxa, contribuţie sau alte venituri bugetare, inclusiv majorãri de întârziere aferente şi penalitãţi de orice fel, în urmãtoarea ordine:
a) obligaţii bugetare cu termene de plata în anul curent;
b) obligaţii bugetare reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare datorate şi neachitate la data de 31 decembrie a anului precedent, în ordinea vechimii, pana la lichidarea integrala a acestora;
c) majorãri de întârziere şi penalitãţi de întârziere aferente obligaţiilor bugetare prevãzute la lit. b);
d) obligaţii bugetare cu termene de plata viitoare.
În situaţia în care debitorul nu efectueazã plata obligaţiilor bugetare, conform prevederilor alin. 1, creditorul bugetar va proceda la stingerea obligaţiilor bugetare pe care le administreazã în conformitate cu ordinea de plata reglementatã de prezenta ordonanta, despre aceasta fiind înştiinţat şi debitorul."
2. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Pentru achitarea cu întârziere a obligaţiilor bugetare, debitorii datoreazã majorãri de întârziere, calculate pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat urmãtoare scadentei obligaţiei bugetare şi pana la data realizãrii sumei datorate inclusiv, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Cota majorãrilor de întârziere se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, corelata cu taxa oficialã a scontului, stabilitã de Banca Nationala a României.
În cazul constatãrii unor diferenţe de obligaţii bugetare, stabilite de organele competente, majorãrile de întârziere se datoreazã începând cu ziua imediat urmãtoare scadentei obligaţiei bugetare, la care s-a stabilit diferenţa, pana la data realizãrii acesteia inclusiv, prevederile alin. 1 aplicându-se în mod corespunzãtor.
În cazul obligaţiilor bugetare stinse prin compensare, majorãrile de întârziere pentru neplata acestor obligaţii se calculeazã pana la data la care compensarea a devenit posibila, potrivit legii."
3. Articolul 13^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1. - Nevirarea sumelor calculate şi reţinute la sursa potrivit legii de cãtre plãtitorii obligaţiilor bugetare se sancţioneazã cu o penalitate de 10% din suma reţinutã şi nevirata într-un termen mai mare de 30 de zile.
Penalitatea prevãzutã la alin. 1 se aplica şi plãtitorilor de venituri realizate din România de cãtre persoanele fizice şi juridice nerezidente pentru neretinerea impozitului de la aceste persoane.
Plata cu întârziere a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri bugetare, cu excepţia majorãrilor de întârziere, a penalitatilor şi a amenzilor, se sancţioneazã cu o penalitate de întârziere de 0,5% pentru fiecare luna şi/sau pentru fiecare fracţiune de luna de întârziere, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care acestea aveau termene de plata. Penalitatea de întârziere nu inlatura obligaţia de plata a majorãrilor de întârziere şi/sau a penalitatilor.
Sancţiunea prevãzutã la alin. 1 şi 2 se aplica de cãtre organele competente, o singura data pentru aceeaşi suma reţinutã şi nevirata, respectiv, neretinuta, iar aceasta nu inlatura obligaţia de plata a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor de întârziere, conform legii."
4. Alineatul 1 al articolului 82 va avea urmãtorul cuprins:
"La cererea temeinic justificatã a debitorilor Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, precum şi alte autoritãţi ale administraţiei publice centrale sau locale, dupã caz, pot acorda:
a) amânãri sau eşalonãri la plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri bugetare;
b) amânãri sau eşalonãri la plata majorãrilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere;
c) scutiri sau reduceri de impozite şi taxe, în condiţiile legii;
d) scutiri sau reduceri de majorãri de întârziere şi/sau penalitãţi de întârziere."
5. Articolul 87 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 87. - Sumele plãtite în plus se compenseazã dupã cum urmeazã:
a) cu obligaţii bugetare cu termene de plata în anul curent;
b) cu obligaţii bugetare reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare datorate şi neachitate la data de 31 decembrie a anului precedent, în ordinea vechimii, pana la lichidarea integrala a acestora;
c) cu majorãri de întârziere şi penalitãţi de întârziere aferente obligaţiilor bugetare prevãzute la lit. b);
d) cu obligaţii bugetare cu termene de plata viitoare, numai la cererea plãtitorului."
ART. 2
(1) Debitorii, cu excepţia persoanelor fizice, sunt obligaţi sa întocmeascã şi sa depunã, pana la data de 15 noiembrie 2001, la creditorii bugetari, declaraţii-inventar privind impozitele, taxele, contribuţiile şi alte venituri bugetare neachitate din anii precedenti, aflate în sold la data de 31 decembrie 2000 şi neachitate pana la data de 30 septembrie 2001, inclusiv majorãrile de întârziere evidentiate contabil, pe ani fiscali.
(2) Termenele de prescripţie a dreptului de a cere executarea silitã a obligaţiilor bugetare cuprinse în declaraţiile-inventar prevãzute la alin. (1) se întrerup la data de 30 septembrie 2001, dupã aceasta data urmând sa curgã un nou termen de prescripţie.
ART. 3
În termen de 45 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Finanţelor Publice va aproba prin ordin norme metodologice de aplicare a acesteia şi modelul declaraţiei-inventar privind impozitele, taxele şi contribuţiile şi alte venituri bugetare neachitate din anii precedenti, aflate în sold la data de 31 decembrie 2000 şi neachitate pana la data de 30 septembrie 2001, inclusiv majorãrile de întârziere evidentiate contabil, prevãzute la art. II din prezenta ordonanta.
ART. 4
Prezenta ordonanta va intra în vigoare la data de 1 octombrie 2001.
ART. 5
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga alin. (3) al <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 83/1998 privind impunerea unor venituri realizate din România de persoane fizice şi juridice nerezidente, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 315 din 27 august 1998.
ART. 6
<>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia de cãtre Parlament.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
----------------
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu
p. Ministrul administraţiei publice,
Ionel Flesariu,
secretar de stat
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: