Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
------------ *) Republicatã în temeiul <>art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23 din 2 iunie 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 din 4 iunie 1997 (aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 135 din 24 iulie 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 26 iulie 1997). <>Ordonanta Guvernului nr. 26 din 22 iulie 1994 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 29 iulie 1994 şi a fost aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 143 din 31 decembrie 1994 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 374 din 31 decembrie 1994. ART. 1 Personalul din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei - Direcţia generalã a penitenciarelor, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Paza, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale are dreptul, în timp de pace, la hrana gratuita, în condiţiile prezentei ordonanţe. ART. 2 (1) Hranirea personalului instituţiilor publice menţionate la art. 1 se face, de regula, în natura, în limita unor plafoane calorice diferenţiate pe categorii, care constituie norme de hrana zilnice. (2) Normele de hrana zilnice sunt cele cuprinse în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta ordonanta. (3) Categoriile de personal pentru care se acorda şi instituţiile publice în care se aplica se aproba prin hotãrâre a Guvernului. (4) Hranirea personalului se poate face şi pe baza de alocatie valoricã, cu aprobarea ministrilor sau a conducãtorilor instituţiilor publice prevãzute la art. 1. (5) Rezervistii primesc, pe timpul concentrarii sau mobilizãrii, aceleaşi drepturi de hrana ca şi militarii activi. ART. 3 (1) Structura normelor de hrana care se aplica în doua sau mai multe instituţii publice prevãzute la art. 1 se stabileşte, în mod unitar, de Ministerul Apãrãrii Naţionale împreunã cu celelalte instituţii publice, în limita valorii calorice a fiecãrei norme, în concordanta cu nevoile nutritive ale personalului şi în raport cu eforturile depuse în procesul de instruire şi de îndeplinire a misiunilor, condiţiile de mediu şi alţi factori specifici. (2) Structura normelor de hrana specifice Direcţiei generale a penitenciarelor se stabileşte de Ministerul Justiţiei. (3) Regulile de aplicare a normelor de hrana se stabilesc de cãtre miniştrii sau conducãtorii instituţiilor publice prevãzute la art. 1. ART. 4 (1) Hranirea personalului fiecãrei instituţii publice prevãzute la art. 1 se face, de regula, prin unitãţile subordonate. (2) Hranirea personalului se poate face şi prin reciprocitate între instituţiile publice menţionate la art. 1, potrivit convenţiilor încheiate între acestea, cu decontarea valorii financiare a normelor de hrana folosite. (3) În cazurile în care hranirea unor categorii de personal nu se poate asigura potrivit alin. (1) sau (2), aceasta se va realiza prin agenţi economici, în limita plafonului caloric şi a structurii normei de hrana la care au dreptul, decontandu-se în plus adaosul comercial negociat. (4) Cadrele militare, militarii angajaţi pe baza de contract şi salariaţii civili care au dreptul la hrana potrivit normelor, atunci când nu beneficiazã de alimente, primesc, în locul acestora, valoarea financiarã neimpozabila a normei de hrana la care au dreptul. ART. 5 (1) Valoarea financiarã a normelor de hrana aprobate prin hotãrâre a Guvernului se stabileşte şi se actualizeazã, în mod unitar, de Ministerul Apãrãrii Naţionale împreunã cu celelalte instituţii publice, respectiv de Ministerul Justiţiei, în funcţie de preţurile medii cu care se aprovizioneaza sortimentele de produse cuprinse în structura normelor de hrana. (2) Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana se face trimestrial, pe baza evoluţiei efective a preţurilor la care se aprovizioneaza produsele agroalimentare, dacã rezulta diferenţe de peste 5% fata de trimestrul în care s-a stabilit ultima valoare. ART. 6 (1) Instituţiile publice prevãzute la art. 1 pot infiinta, în unitãţile subordonate şi în garnizoane, popote sau bucatarii de unitate pentru hranirea personalului din subordine, pentru care cheltuielile de organizare şi de funcţionare se suporta din creditele bugetare aprobate. (2) Regulile privind organizarea şi funcţionarea popotelor şi bucãtãriilor de unitate se aproba de cãtre miniştrii sau conducãtorii instituţiilor publice respective. (3) Cheltuielile pentru procurarea produselor agroalimentare necesare popotelor pentru cadre se acoperã din fondurile proprii ale acestora provenite din sumele încasate de la abonati. (4) Produsele agroalimentare necesare popotelor pentru cadre şi bucãtãriile de unitate se asigura, în principal, prin depozitele unitãţilor militare, la preţurile la care acestea au fost aprovizionate. (5) În situaţiile în care prin popotele pentru cadre şi bucãtãriile de unitate trebuie sa se asigure hranirea unor efective mai mari (participanţi la convocãri, aplicaţii, tabere de odihna, activitãţi de protocol şi altele), se pot acorda avansuri din creditele bugetare aprobate, în vederea realizãrii stocurilor de produse la nivelul necesarului pentru activitãţile ce se vor desfasura, urmând ca justificarea lor sa se facã la terminarea activitãţilor, pe mãsura recuperãrii contravalorii produselor consumate. De asemenea, se pot constitui stocuri de siguranta pentru consumul pe timpul iernii, prin procurarea produselor necesare şi achitarea contravalorii ambalajelor aferente produselor aprovizionate. ART. 7 Cadrele militare permanente, militarii angajaţi pe baza de contract şi salariaţii civili care domiciliazã în localitãţi rurale sau în puncte izolate pot primi, pentru ei şi membrii lor de familie, unele produse agroalimentare din depozitele unitãţilor, în limita cantitãţilor prevãzute de norme, contra cost, la preţul cu care au fost aprovizionate. ART. 8 (1) Pentru asigurarea hranirii efectivelor în situaţii neprevãzute, instituţiile publice menţionate la art. 1 vor constitui din credite bugetare un stoc de siguranta din produse agroalimentare neperisabile, calculat pentru 30 de zile, peste cantitãţile destinate nevoilor de consum lunare. (2) În cazul unor unitãţi sau subunitati izolate, stocul de siguranta prevãzut la alin. (1) poate fi asigurat pentru maximum 7 luni. (3) Aprovizionarea cu produse pentru iarna - fasole uscata, zahãr, orez, ceai şi furaje - se poate face în cantitãţile necesare pana la noua recolta, fãrã a depãşi nevoile de consum pentru un an. ART. 9 (1) Normele de hrana pentru animalele şi pasarile prevãzute în statele de organizare, precum şi normele de inzestrare cu bunuri materiale necesare aprovizionarii, depozitarii şi pãstrãrii produselor agroalimentare, preparãrii, transportului şi servirii hranei preparate, sacrificarii animalelor, precum şi cele necesare dotãrii cu materiale specifice hranirii efectivelor sunt cele cuprinse în anexele nr. 2 şi 3, care fac parte integrantã din prezenta ordonanta. (2) Structura acestor norme se aproba de cãtre miniştrii sau conducãtorii instituţiilor publice menţionate la art. 1. (3) Instituţiile publice prevãzute la art. 1 pot constitui stocuri de siguranta pentru bunurile materiale ce fac obiectul normelor de inzestrare prevãzute la alin. (1), care nu vor depãşi 20% din necesarul anual la materialele destinate servirii hranei şi 10% la celelalte bunuri materiale. ART. 10 (1) Instituţiile publice prevãzute la art. 1 pot infiinta, în unitãţile subordonate şi în garnizoane, gospodãrii agrozootehnice care se vor organiza şi vor funcţiona potrivit normelor aprobate de cãtre miniştrii sau conducãtorii instituţiilor respective. (2) Pentru organizarea, dezvoltarea şi funcţionarea gospodariilor agrozootehnice, instituţiile publice prevãzute la art. 1 prevãd şi utilizeazã credite bugetare. (3) Produsele realizate vor fi folosite pentru consum la asigurarea normelor de hrana şi pentru reluarea procesului de producţie în cadrul gospodariilor agrozootehnice. Pana la 5% din cantitãţile de produse realizate se pot consuma, gratuit, pentru îmbunãtãţirea hranirii personalului peste prevederile normale de hrana. În situaţia în care producţia depãşeşte nevoile de consum, produsele realizate pot fi valorificate contra cost. ART. 11 (1) Pentru asigurarea aprovizionarii militarilor în termen, elevilor şi studenţilor militari cu unele produse alimentare şi mãrfuri de stricta necesitate, contra cost, unitãţile militare din subordinea instituţiilor publice prevãzute la art. 1 pot infiinta, în incinta acestora, puncte de desfacere. (2) Sumele necesare punctelor de desfacere pentru procurarea mãrfurilor prevãzute la alin. (1) se pun la dispoziţie acestora sub forma de avansuri din creditele bugetare. Valoarea mãrfurilor existente în stoc la 31 decembrie, achiziţionate din aceste credite, se reporteazã în anul urmãtor. (3) În cadrul creditelor bugetare aprobate, suma necesarã functionarii punctelor de desfacere şi criteriile de acordare a acesteia se stabilesc de cãtre miniştrii sau conducãtorii instituţiilor publice prevãzute la art. 1. (4) Produsele şi mãrfurile aprovizionate se vor desface la preţurile la care au fost achiziţionate. ART. 12 (1) Sumele încasate potrivit prevederilor art. 4 alin. (2), art. 6 alin. (4), art. 7 şi art. 10 alin. (3) se vor utiliza de cãtre instituţiile publice prevãzute la art. 1 pentru procurarea alimentelor şi furajelor necesare, în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta. (2) Sumele încasate potrivit prevederilor art. 10 alin. (3) se pot utiliza şi pentru achiziţionarea materialelor, obiectelor de inventar şi serviciilor necesare desfãşurãrii activitãţilor de producţie în gospodãriile agrozootehnice. (3) Sumele provenite din valorificarea ambalajelor produselor agroalimentare se pot utiliza de cãtre instituţiile publice prevãzute la art. 1 şi pentru reconstituirea creditelor aprobate cu aceasta destinaţie. ART. 13 (1) Prevederile prezentei ordonanţe intra în vigoare începând cu luna iulie 1994. (2) Decretul-lege nr. 101 din 21 martie 1990 , precum şi orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentei ordonanţe se abroga cu aceeaşi data. ANEXA 1
NORME DE HRANA
ale personalului din sectorul de apãrare nationala, ordine publica şi siguranta nationala, în timp de pace
I. Norme de hrana comune
Norma de hrana nr. 1 4.300 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 2 5.085 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 2 "A" 270 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 3 4.900 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 4 6.195 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 4 "A" 1.504 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 4 "B" 3.506 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 5 5.720 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 5 "A" 5.720 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 6 5.010 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 6 "A" 5.010 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 7 4.390 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 8 4.315 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 9 4.415 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 10 3.835 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 10 "A" 4.915 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 11 4.360 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 12 "A" 1.600 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 12 "B" 660 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 12 "C" 554 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 12 "D" 330-660 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 13 Norma pentru tigari
Norma de hrana nr. 14 Norma pentru substituiri.
II. Norme de hrana specifice Ministerului de Interne şi
Ministerului Justiţiei - Direcţia generalã a penitenciarelor
Norma de hrana nr. 12 "C-1" 925 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 15 3.820 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 16 3.645 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 17 2.855 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 17 "A" 790 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 17 "B" 1.065 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 17 "C" 410 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 3.175 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "A" 860 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "B" 1.255 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "C" 1.195 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "D" 1.400 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 18 "E" 825 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 19 3.160 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 20 2.725 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 21 2.295 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 22 1.190 calorii om/zi
Norma de hrana nr. 23 1.650 calorii om/zi
ANEXA 2
NORME DE HRANA
pentru animalele şi pasarile prevãzute în statele de organizare
Norma de hrana nr. 1 - pentru hranirea cãilor
Norma de hrana nr. 2 - pentru hranirea cainilor
Norma de hrana nr. 3 - pentru hranirea animalelor şi pasarilor de experienţe
Norma de hrana nr. 4 - pentru substituirea produselor folosite în hranirea
animalelor şi pasarilor.
ANEXA 3
NORME DE DOTARE
cu bunuri materiale necesare aprovizionarii, depozitarii şi pãstrãrii produselor agroalimentare, preparãrii, transportului şi servirii hranei preparate şi sacrificarii animalelor
I. Norme de dotare comune
Norma nr. 1 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar pentru bucatarii
Norma nr. 2 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar pentru servirea
şi transportul hranei preparate
Norma nr. 3 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar pentru
manipularea, transportul, depozitarea şi pãstrarea produselor
agroalimentare
Norma nr. 4 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar pentru brutarii
Norma nr. 5 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar în tabere,
aplicaţii, poligoane de tragere şi instrucţie sau în situaţii
speciale
Norma nr. 6 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar pentru
laboratoare de cofetarie şi patiserie
Norma nr. 7 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar de resortul
hranirii, pentru dormitoare, sali de cursuri, cabinete şi
cãmine militare
Norma nr. 8 - de dotare cu materiale de întreţinere, piese de schimb pentru
tehnica de resort şi materiale diverse
Norma nr. 9 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar pentru
întreţinerea şi sacrificarea animalelor, pasarilor şi pentru
prelucrarea produselor rezultate
Norma nr. 10 - cu drepturile de combustibil lichid şi solid, necesar
preparãrii hranei în condiţii speciale (aplicaţii, trageri,
poligoane), când se folosesc bucatarii rulante auto, cuptoare
şi brutarii de campanie.
II. Norme de dotare specifice Ministerului de Interne şi
Ministerului Justiţiei - Direcţia generalã a penitenciarelor
Norma nr. 11 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar pentru servirea
şi transportul hranei de cãtre personalul privat de libertate
Norma nr. 12 - de dotare cu mijloace şi obiecte de inventar a bucãtãriilor
în care se prepara hrana pentru persoanele private de
libertate.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Cum as putea sa optin normele din anexa 1 si 3. Va multumesc anticipat