Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 22 din 18 august 2010  pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/2008  privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 22 din 18 august 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 606 din 26 august 2010
ORDONANŢÃ nr. 22 din 18 august 2010
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţã a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 606 din 26 august 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 1 pct. I.10 din Legea nr. 138/2010 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Legea nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţã a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) autorizare a funcţionãrii - acordul emis de ISCIR pentru deţinãtorii/utilizatorii de instalaţii/echipamente, dupã caz, stabilit prin hotãrâre a Guvernului conform prevederilor art. 4 alin. (4), în scopul atestãrii faptului cã o/un instalaţie/echipament îndeplineşte toate condiţiile şi cerinţele pentru a fi pusã/pus în funcţiune în condiţii de siguranţã;".
2. La articolul 5, literele h) şi t) se abrogã.
3. La articolul 5, dupã litera v) se introduc douã noi litere, literele w) şi x), cu urmãtorul cuprins:
"w) verificare tehnicã - ansamblul examinãrilor şi încercãrilor efectuate în vederea autorizãrii funcţionãrii instalaţiilor/echipamentelor ori realizate în timpul activitãţilor de montare, instalare, reparare sau revizie a instalaţiilor/echipamentelor, în conformitate cu cerinţele din documentaţiile tehnice şi/sau prevederile prescripţiilor tehnice;
x) verificare tehnicã în utilizare - totalitatea examinãrilor şi încercãrilor efectuate la o/un instalaţie/echipament periodic şi ori de câte ori se modificã configuraţia acesteia/acestuia în baza cãreia s-a acordat autorizarea funcţionãrii, în scopul asigurãrii condiţiilor de funcţionare în siguranţã."
4. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Fãrã a se aduce atingere prevederilor art. 3 alin. (2), se admit introducerea pe piaţã şi/sau punerea în funcţiune a instalaţiilor/echipamentelor care îndeplinesc urmãtoarele condiţii, dupã caz:
a) sunt respectate condiţiile şi cerinţele de funcţionare în condiţii de siguranţã;
b) sunt omologate;
c) sunt puse la dispoziţia utilizatorilor, de cãtre producãtori, instrucţiuni tehnice pentru utilizarea instalaţiilor/echipamentelor în condiţii normale, pentru întreţinerea, realizarea reviziilor şi a reparaţiilor instalaţiilor/echipamentelor, precum şi, dupã caz, pentru pregãtirea personalului de deservire;
d) au autorizarea funcţionãrii emisã conform prevederilor prescripţiilor tehnice aplicabile;
e) existã, pentru utilizare, la fiecare loc de muncã, instrucţiuni tehnice pentru utilizare în condiţii normale, precum şi documente cuprinzând mãsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi şi dereglãri ale instalaţiei/echipamentului sau ale proceselor în care aceasta/acesta este înglobatã/înglobat;
f) existã, pentru utilizare, personal de deservire autorizat."
5. La articolul 7, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Se admite menţinerea în utilizare numai a acelor instalaţii/echipamente care respectã condiţiile prevãzute la art. 6 lit. a), d), e) şi f), care sunt supuse verificãrilor tehnice în utilizare şi care sunt reparate, întreţinute şi supuse la revizii potrivit prevederilor prescripţiilor tehnice şi prezentei legi."
6. La articolul 8, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Activitãţile de construire, montare, instalare, punere în funcţiune şi control nedistructiv, cele ce privesc supravegherea tehnicã şi, dupã caz, verificãrile tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii şi verificãrile tehnice în utilizare, precum şi reviziile, reparaţiile, lucrãrile de întreţinere, operaţiunile de sudare şi deservire a instalaţiilor/echipamentelor se realizeazã de cãtre persoane fizice sau juridice autorizate, în condiţiile stabilite de prescripţiile tehnice şi prezenta lege."
7. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Verificãrile tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii şi verificãrile tehnice în utilizare pentru instalaţiile şi echipamentele prevãzute în anexa nr. 3 se efectueazã de cãtre ISCIR.
(2) Verificãrile tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii şi verificãrile tehnice în utilizare pentru instalaţiile şi echipamentele prevãzute în anexa nr. 2 se realizeazã de cãtre persoane fizice şi juridice autorizate în acest scop.
(3) Responsabilitãţile privind realizarea verificãrilor tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii şi a verificãrilor tehnice în utilizare, precum şi corectitudinea rezultatelor aferente obţinute revin ISCIR sau persoanelor autorizate prevãzute la alin. (2), dupã caz."
8. La articolul 12, litera b) se abrogã.
9. La articolul 12, literele e) şi f) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"e) sã informeze producãtorul sau deţinãtorul/utilizatorul despre neconformitãţile constatate;
f) sã asigure realizarea activitãţilor pentru care au fost autorizate, conform prescripţiilor şi documentaţiei tehnice;".
10. La articolul 12, dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) sã informeze de îndatã ISCIR despre situaţiile în care instalaţiile nu mai respectã condiţiile de autorizare, precum şi despre existenţa unui pericol iminent la acestea."
11. La articolul 13, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Prevederile art. 12 lit. c)-h) se aplicã şi producãtorilor prevãzuţi la art. 8 alin. (2)."
12. La articolul 14, literele a), b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sã solicite şi sã obţinã avizul obligatoriu de instalare, dupã caz;
b) sã solicite şi sã obţinã autorizarea funcţionãrii;
c) sã ia mãsurile necesare şi sã se asigure cã instalaţia/echipamentul este utilizatã/utilizat în condiţii de siguranţã, prin efectuarea reviziilor, reparaţiilor, întreţinerii de cãtre persoane autorizate, conform documentaţiilor şi prescripţiilor tehnice;".
13. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Persoana fizicã sau juridicã ce deţine/utilizeazã instalaţiile/echipamentele prevãzute în anexa nr. 2 pct. 1-4 şi 9 şi în anexa nr. 3 pct. 1-3 şi 8 are obligaţia sã le înregistreze la ISCIR, sã ţinã evidenţa centralizatã a acestora şi sã comunice la ISCIR orice modificare intervenitã în situaţia tehnicã sau juridicã a acestora, în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice.
(2) Persoana fizicã sau juridicã ce deţine/utilizeazã instalaţiile/echipamentele prevãzute la alin. (1) are obligaţia sã asigure un operator autorizat, responsabil cu supravegherea tehnicã a instalaţiilor/echipamentelor, denumit RSVTI, conform prescripţiilor tehnice."
14. Articolul 20 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - În situaţia în care pentru anchetarea cauzelor producerii unui accident trebuie sã participe şi reprezentanţi ai altor autoritãţi, aceştia au obligaţia sã nu modifice starea de fapt a instalaţiei/echipamentului avariate/avariat şi sã conserve locul pânã la sosirea reprezentanţilor ISCIR, când este cazul."
ART. II
(1) Pânã la autorizarea persoanelor fizice şi juridice prevãzute la <>art. 9 alin. (2) din Legea nr. 64/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, verificãrile tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii şi verificãrile tehnice în utilizare la instalaţiile şi echipamentele prevãzute în anexa nr. 2 la aceastã lege se efectueazã de cãtre Compania Naţionalã pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune - S.A., denumitã în continuare CNCIR, societate comercialã pe acţiuni, de interes strategic naţional, cu acţionar unic statul român, care funcţioneazã sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, înfiinţatã ca urmare a reorganizãrii prin divizare a Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, denumitã în continuare ISCIR.
(2) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Guvernul va aproba prin hotãrâre înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea CNCIR, precum şi modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Pânã la data înfiinţãrii CNCIR verificãrile tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii şi verificãrile tehnice în utilizare prevãzute la <>art. 9 alin. (2) din Legea nr. 64/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se realizeazã de cãtre ISCIR.
(4) Prescripţia tehnicã pentru stabilirea condiţiilor şi cerinţelor tehnice de autorizare a persoanelor fizice şi juridice ce efectueazã verificãri tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii şi verificãri tehnice în utilizare la instalaţiile şi echipamentele prevãzute în anexa nr. 2 la <>Legea nr. 64/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aprobã prin ordin al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, în termen de 10 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
(5) În termen de 60 de zile de la data publicãrii ordinului prevãzut la alin. (4), CNCIR trebuie sã îndeplineascã condiţiile şi cerinţele tehnice prevãzute în prescripţia tehnicã şi sã obţinã autorizarea conform prevederilor prezentei ordonanţe.
ART. III
<>Legea nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţã a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã, se va republica, dupã aprobarea prin lege a acesteia, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei,
comerţului şi mediului de afaceri,
Adriean Videanu

Şeful Departamentului
pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 18 august 2010.
Nr. 22.

--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016