Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 15 din 28 ianuarie 1999  privind infiintarea Academiei Romane de Aviatie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 15 din 28 ianuarie 1999 privind infiintarea Academiei Romane de Aviatie

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 36 din 29 ianuarie 1999
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 pct. 9 lit. d) din Legea nr. 259/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
Se înfiinţeazã Academia Romana de Aviatie prin reorganizarea Centrului de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilã - Bucureşti, instituţie publica finanţatã din venituri extrabugetare, care se desfiinţeazã.
ART. 2
(1) Academia Romana de Aviatie, denumita în continuare Academia, este instituţie publica cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Transporturilor, care realizeazã pregãtirea specifica în vederea atestarii personalului aeronautic civil, precum şi pregãtirea periodicã, specializarea şi perfecţionarea profesionalã a personalului aeronautic în funcţie, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe.
(2) Academia poate desfasura activitãţi de cercetare ştiinţificã pentru necesitãţile proprii sau pentru terţi, pe baza de contract. De asemenea, Academia poate edita, traduce, multiplica, tipari şi comercializa reglementãri tehnice, publicaţii şi lucrãri proprii, specifice domeniului sau de activitate, pe baza de tarife stabilite în condiţiile legii.
(3) Academia se finanţeazã din venituri extrabugetare şi din fonduri alocate de la bugetul de stat.
(4) Academia are sediul în municipiul Bucureşti, str. Gratioasa nr. 13, sectorul 1.
ART. 3
Patrimoniul iniţial al Academiei se constituie activului şi pasivului Centrului de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilã - Bucureşti, conform datelor din bilanţul contabil al acestuia la data de 31 decembrie 1998.
ART. 4
(1) Conducerea Academiei este asigurata de consiliul de conducere şi de directorul general.
(2) Consiliul de conducere, denumit în continuare consiliu, este compus din 7-9 persoane, preşedintele consiliului este şi directorul general al Academiei.
(3) Membrii consiliului şi preşedintele acestuia se numesc şi se revoca prin ordin al ministrului transporturilor.
(4) Durata mandatului membrilor consiliului Academiei este de 4 ani şi poate fi prelungit pe durate de câte 4 ani.
(5) Indemnizaţia membrilor consiliului şi salariul directorului general se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor.
ART. 5
Academia întocmeşte anual buget de venituri şi cheltuieli în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor, care se aproba de Ministerul Transporturilor la propunerea consiliului.
ART. 6
(1) Finanţarea cheltuielilor privind funcţionarea şi dotarea Academiei se asigura din surse proprii, din Fondul special al aviaţiei civile şi alte surse.
(2) Finanţarea celorlalte cheltuieli de capital ale Academiei, inclusiv cele de retehnologizare şi de achizitionare de material aeronautic, se asigura din surse proprii, din Fondul special al aviaţiei civile şi din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, la cap. "Transporturi".
ART. 7
Prestaţiile şi serviciile specifice asigurate de cãtre Academie se fac pe baza de tarife aprobate de Ministerul Transporturilor, la propunerea consiliului.
ART. 8
Academia se organizeazã şi funcţioneazã potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat de ministrul transporturilor.
ART. 9
Personalul de instruire al Academiei este asigurat, de regula, din rândul personalului care exercita funcţii de expert, inspector, instructor sau funtii superioare acestora, în cadrul unitãţilor cu specific de aviatie - instituţii publice, regii autonome sau societãţi comerciale - care pot fi detasati, cu acordul lor, pe o perioada de pana la 3 ani, în cadrul Academiei.
ART. 10
(1) Salarizarea personalului Academiei se stabileşte potrivit reglementãrilor privind salarizarea personalului din instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare.
(2) Personalul de instruire teoreticã şi practica, detaşat la Academie, va fi salarizat cu un salariu ce nu poate fi mai mic decât cel avut la unitatea cu care are încheiat contractul individual de munca.
(3) Academia poate folosi, în condiţiile legii, şi cadre didactice universitare, alţi specialişti romani şi strãini, pentru desfãşurarea procesului de instruire şi perfecţionare profesionalã.
(4) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Academia va negocia drepturile salariale prin contractul colectiv de munca, încheiat potrivit legii.
ART. 11
(1) Durata cursurilor de pregãtire specifica pentru aviaţia civilã este de 1-3 ani, iar durata cursurilor de perfecţionare profesionalã este de maximum un an.
(2) În fiecare an, ministrul transporturilor, la propunerea consiliului Academiei, aproba numãrul de cursanţi, stabilit în funcţie de necesitãţile aviaţiei civile, pe baza studiilor statistice şi a propunerilor agenţilor aeronautici.
(3) Durata cursurilor de pregãtire se propune de cãtre consiliul Academiei, în baza standardelor, cerinţelor şi recomandãrilor organizaţiilor internaţionale ale aviaţiei civile, la care România este parte, privind instruirea personalului aeronautic şi se aproba de ministrul transporturilor.
ART. 12
(1) Admiterea în Academie, la cursurile de pregãtire specifica se face prin examen organizat pe baza criteriilor şi condiţiilor propuse de consiliul Academiei şi aprobate de ministrul transporturilor.
(2) Componenta comisiilor şi modul de desfãşurare a examenului de admitere se stabilesc prin regulament aprobat de ministrul transporturilor, la propunerea consiliului Academiei.
(3) Admiterea la cursurile de pregãtire periodicã, de specializare şi de perfecţionare profesionalã se face în baza cererilor agenţilor aeronautici sau la solicitarea persoanei interesate, în condiţiile îndeplinirii criteriilor stabilite de reglementãrile aeronautice în vigoare.
ART. 13
(1) Candidaţii admişi la examenul de admitere la cursurile de pregãtire specifica ale Academiei au calitatea de cursanţi.
(2) Cursanţii care încheie cu Academia un contract prin care se obliga ca vor lucra cel puţin 5 ani în sistemul aviaţiei româneşti beneficiazã de o bursa acordatã de Ministerul Transporturilor din Fondul special al aviaţiei civile, care sa asigure acoperirea tuturor cheltuielilor de instruire teoreticã şi practica.
(3) Criteriile de acordare a burselor şi numãrul acestora vor fi stabilite şi aprobate prin ordin al ministrului transporturilor.
ART. 14
(1) Personalul aeronautic admis la cursurile de pregãtire periodicã, de specializare sau de perfecţionare profesionalã are calitatea de auditori şi beneficiazã de drepturile avute în funcţiile deţinute la agenţii aeronautici, potrivit contractului individual de munca şi contractului colectiv de munca.
(2) Cheltuielile pentru instruirea teoreticã şi practica a personalului aeronautic la cursurile de pregãtire periodicã, de specializare sau de perfecţionare profesionalã se suporta de cãtre agenţii aeronautici care au solicitat instruirea acestora sau de cãtre persoanele fizice, dacã instruirea se face la cererea lor.
ART. 15
(1) Tarifele de instruire se aproba de ministrul transporturilor, la propunerea consiliului Academiei, pe baza calculatiei de cheltuieli curente şi de capital, dupã caz, necesare executãrii fiecãrui program de instruire.
(2) Cheltuielile pentru instruirea cursanţilor strãini se suporta de cãtre aceştia sau de instituţiile, organizaţiile ori agenţii economici strãini sau romani, interesaţi.
ART. 16
(1) Instruirea în Academie are ca obiectiv pregãtirea specifica şi perfecţionarea profesionalã a personalului aeronautic din aviaţia civilã, în scopul asigurãrii resurselor umane necesare pentru furnizarea serviciilor de transport aerian şi de navigaţie aerianã, conform standardelor şi practicilor recomandate de Organizaţia Internationala a Aviaţiei Civile şi adaptate la cerinţele din spaţiul Uniunii Europene.
(2) În perioada cursurilor de instruire, cursanţii vor desfasura stagii de practica în cadrul Academiei şi al agenţilor aeronautici, potrivit contractelor încheiate de Academie cu aceştia.
ART. 17
(1) La absolvirea cursurilor de pregãtire specifica, de pregãtire periodicã şi de specializare, cursanţii vor susţine un examen de absolvire, iar la terminarea cursurilor de perfecţionare vor prezenta şi vor susţine o lucrare de absolvire.
(2) Probele teoretice şi practice, criteriile de apreciere pentru examenul de absolvire se stabilesc de cãtre consiliul Academiei pe baza reglementãrilor aeronautice.
(3) Tematica lucrãrii de absolvire a cursurilor de perfecţionare profesionalã se stabileşte de cãtre consiliul Academiei, la propunerea agenţilor aeronautici care au desemnat cursanţii respectivi.
ART. 18
(1) Absolvenţilor Academiei li se elibereazã un atestat, în conformitate cu modelul aprobat de ministrul transporturilor.
(2) Absolvenţii Academiei au dreptul sa exercite funcţii de personal aeronautic civil numai dupã obţinerea unei licenţe corespunzãtoare, în conformitate cu reglementãrile aeronautice în vigoare.
ART. 19
(1) Personalul preluat la înfiinţarea Academiei de la Centrul de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilã - Bucureşti se considera transferat şi îşi pãstreazã salariile avute pana la negocierea acestora, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) Criteriile de selecţionare a personalului care urmeazã sa fie transferat vor tine seama, în mod prioritar, de competenta şi nivelul de calificare profesionalã, de vechimea în activitatea aeronautica şi de natura posturilor necesare realizãrii programelor de instruire specifice personalului aeronautic civil.
ART. 20
Academia nu face parte din sistemul naţional de învãţãmânt şi educaţie şi nu este supusã dispoziţiilor legale în vigoare cu privire la acreditarea instituţiilor de învãţãmânt superior şi recunoaşterea diplomelor.
ART. 21
Punctul 31 din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 38 din 7 martie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, va avea urmãtorul cuprins:
"31. Academia Romana de Aviatie Extrabugetara Bucureşti"
ART. 22
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga orice dispoziţie contrarã.

p. PRIM-MINISTRU,
VICTOR BABIUC

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

p. Ministrul finanţelor,
Bujor Bogdan Teodoriu,
secretar de stat

p. Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Simona Marinescu,
secretar de stat

Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016