Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 12 din 30 ianuarie 2008  privind organizarea si finantarea rezidentiatului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 12 din 30 ianuarie 2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 81 din 1 februarie 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1, pct. III.1 din Legea nr. 373/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

CAP. I
Rezidenţiatul

ART. 1
(1) Rezidenţiatul reprezintã forma specificã de învãţãmânt postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie, care asigurã pregãtirea necesarã obţinerii uneia dintre specialitãţile cuprinse în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(2) Rezidenţiatul se organizeazã sub forma rezidenţiatului pe locuri, a rezidenţiatului pe post şi a rezidenţiatului cu timp parţial şi are o duratã cuprinsã între 3-7 ani, în funcţie de specialitate. Pentru fiecare specialitate durata rezidenţiatului se stabileşte prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(3) Întreaga activitate de pregãtire prin rezidenţiat se desfãşoarã sub autoritatea Ministerului Sãnãtãţii Publice şi a Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
ART. 2
(1) Admiterea la forma de rezidenţiat pe locuri şi la forma de rezidenţiat pe post se face prin concurs naţional, organizat de Ministerul Sãnãtãţii Publice în sesiune unicã, în trimestrul IV al anului. Concursul pentru aceste forme de rezidenţiat se organizeazã pe domeniile de medicinã, de medicinã dentarã şi de farmacie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în anul 2008 Ministerul Sãnãtãţii Publice organizeazã concurs pentru forma de rezidenţiat pe post şi în semestrul I al anului.
ART. 3
(1) Rezidenţiatul cu timp parţial se organizeazã numai pentru specialitatea medicinã de familie.
(2) La acesta formã de rezidenţiat au acces medicii de medicinã generalã cu drept de liberã practicã.
(3) Admiterea se face prin selecţie organizatã de Ministerul Sãnãtãţii Publice.
(4) Selecţia şi pregãtirea prin rezidenţiat cu timp parţial în specialitatea medicinã de familie se organizeazã pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, cu avizul Colegiului Medicilor din România.
ART. 4
(1) Rezultatele concursului naţional pentru forma de rezidenţiat pe locuri, respectiv pentru forma de rezidenţiat pe post, şi rezultatele selecţiei pentru rezidenţiatul cu timp parţial în specialitatea medicinã de familie se confirmã prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(2) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care promoveazã concursul organizat pentru forma de rezidenţiat pe locuri şi aleg loc în specialitate se confirmã prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice ca rezidenţi în specialitatea respectivã, cu pregãtire în centrul universitar ales.
(3) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care ocupã post de rezident se confirmã prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice ca rezidenţi cu post în specialitatea postului ales.
(4) Medicii de medicinã generalã cu drept de liberã practicã selectaţi în rezidenţiat cu timp parţial se confirmã prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice ca medici rezidenţi în specialitatea medicinã de familie pe locul de muncã avut la data confirmãrii selecţiei, fãrã a se modifica natura contractului individual de muncã şi fãrã a se încheia contractul de muncã ca medic rezident.
ART. 5
(1) Rezidenţiatul pe locuri se organizeazã pentru un numãr de locuri care asigurã specialişti conform necesitãţilor din teritoriu.
(2) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii confirmaţi în rezidenţiat ca urmare a concursului organizat pentru forma de rezidenţiat pe locuri încheie un contract individual de muncã pe perioadã determinatã, egalã cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitarã la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat.
ART. 6
(1) Rezidenţiatul pe post se organizeazã în funcţie de numãrul de posturi solicitate de unitãţile sanitare publice din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii Publice, precum şi de ministerele cu reţea sanitarã proprie, în specialitãţile prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(2) Rezidenţiatul pe post se poate organiza numai pentru unitãţi sanitare publice din zone deficitare din punctul de vedere al asigurãrii asistenţei medicale. Pentru reşedinţa de judeţ se nominalizeazã numai specialitãţile şi unitãţile sanitare care funcţioneazã cu mai puţin de 50% din numãrul de personal normat pe locuri de muncã în reşedinţa de judeţ cumulat cu unitãţile din judeţ, stabilit pentru medici, medici dentişti sau farmacişti. Pentru celelalte unitãţi din judeţ se nominalizeazã numai specialitãţile şi unitãţile sanitare care funcţioneazã cu mai puţin de 50% din numãrul de personal normat pe locuri de muncã din localitatea respectivã, stabilit pentru medici, medici dentişti sau farmacişti.
(3) Unitãţile şi specialitãţile pentru care se organizeazã rezidenţiat pe post se aprobã anual prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(4) Pentru spitalele clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice, precum şi pentru spitalele regionale nu se organizeazã rezidenţiat pe post.
(5) Rezidenţii care ocupã prin concurs posturile pentru care se organizeazã rezidenţiat în condiţiile alin. (1)-(3) încheie contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã cu unitatea sanitarã publicã care a publicat postul respectiv, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
(6) Dupã obţinerea titlului de specialist, autoritãţile locale în colaborare cu unitãţile sanitare vor acorda acestuia primã de instalare ca specialist, spaţii de locuit în folosinţã gratuitã şi, dupã caz, spaţii destinate desfãşurãrii actului medical.
(7) Specialiştii formaţi în urma promovãrii concursului de rezidenţiat pe post sunt obligaţi sã lucreze la unitatea sanitarã publicã cu care au încheiat contractul individual de muncã cel puţin un numãr de ani egal cu durata corespunzãtoare pregãtirii în rezidenţiat. Obligaţia se stabileşte prin act adiţional la contractul individual de muncã, în baza prevederilor <>art. 193 din Legea nr. 53/2003 -Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Nerespectarea de cãtre salariat a obligaţiei asumate îl obligã pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregãtirea sa profesionalã, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregãtirii în rezidenţiat, precum şi la restituirea primei de instalare, proporţional cu perioada nelucratã din perioada stabilitã, conform actului adiţional la contractul individual de muncã.
(8) Prevederile alin. (7) nu se aplicã în cazul în care prin reorganizare este desfiinţatã unitatea sanitarã în care se aflã postul pe care este confirmat rezident.
(9) Restructurarea unitãţilor sanitare prin reducerea numãrului de posturi nu atrage anularea prevederilor alin. (7).
ART. 7
Medicii confirmaţi în rezidenţiatul cu timp parţial desfãşoarã activitate medicalã în cadrul contractelor încheiate cu casele de asigurãri de sãnãtate sau, dupã caz, conform contractului individual de muncã. Pregãtirea în rezidenţiat se efectueazã conform metodologiei prevãzute la art. 3 alin. (4).
ART. 8
(1) Pregãtirea în rezidenţiat se desfãşoarã, în mod descentralizat, la nivelul urmãtoarelor centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
(2) Centrelor universitare prevãzute la alin. (1) li se arondeazã celelalte facultãţi de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie acreditate, prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
(3) Instituţiile de învãţãmânt superior medico-dentar sau farmaceutic acreditate propun Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar coordonatorii, directorii de programe, precum şi responsabilii de formare, dupã caz, pe specialitãţile în care se efectueazã pregãtirea. Nominalizarea acestora se face prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului. Plata unei indemnizaţii pentru îndeplinirea unor sarcini, activitãţi şi responsabilitãţi suplimentare funcţiei de bazã, pentru directorul de program de rezidenţiat medicinã de urgenţã şi responsabilul de formare în rezidenţiat medicinã de urgenţã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se face numai în cazul în care aceştia nu deţin funcţii didactice.
(4) Un coordonator sau director de program nu poate coordona simultan pregãtirea în mai multe specialitãţi.
(5) Coordonatorul de program trebuie sã aibã funcţia didacticã de profesor sau de conferenţiar universitar. Pentru specialitatea medicinã de urgenţã, directorul de program de rezidenţiat poate avea funcţia didacticã de şef de lucrãri, gradul de medic primar sau titlul de specialist care practicã în mod curent, de cel puţin 5 ani, aceastã specialitate.
(6) Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar coordoneazã la nivel naţional întreaga activitate de pregãtire în rezidenţiat din centrele universitare şi unitãţile sanitare acreditate.
ART. 9
(1) Pregãtirea în rezidenţiat se desfãşoarã, pentru fiecare specialitate, conform unei curricule de pregãtire şi unui barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, obligatorii şi unice pe ţarã, elaborat de universitãţile de medicinã şi farmacie, avizat de Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar şi aprobat prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
(2) Curricula de pregãtire se aplicã tuturor rezidenţilor aflaţi în pregãtire, în limita duratei prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(3) Pregãtirea în rezidenţiat reprezintã un proces continuu de pregãtire teoreticã şi practicã, fiind normatã integral ca activitate didacticã.
(4) Rezidenţiatul în specialitatea medicinã de familie forma cu timp parţial are durata totalã, curricula de pregãtire şi baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice prevãzute pentru rezidenţiatul pe locuri şi, respectiv, pentru rezidenţiatul pe post în specialitatea medicinã de familie şi asigurã acelaşi nivel şi aceeaşi calitate a pregãtirii de specialitate ca şi formele de rezidenţiat continuu pe bazã de program integral, menţionate.
ART. 10
Pe perioada pregãtirii, rezidenţii au acces la închirierea locurilor de cazare din cãminele universitare sau spaţiile de cazare anexate spitalelor universitare ori clinice acreditate din centrul unde au fost repartizaţi sau detaşaţi, cu respectarea prevederilor legale.
ART. 11
Rezidenţii efectueazã pregãtirea de specialitate în secţii şi laboratoare clinice, în unitãţile sanitare publice sau în cabinete medicale individuale de medicinã de familie, acreditate, nominalizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice, stabilite la propunerile universitãţilor de medicinã şi farmacie şi în funcţie de capacitãţile de pregãtire ale unitãţilor sanitare acreditate, precum şi în cele ale ministerelor cu reţea sanitarã proprie. Criteriile şi procedurile de acreditare şi reacreditare pentru fiecare specialitate aparte se propun ministrului sãnãtãţii publice spre aprobare de cãtre comisiile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii Publice.
ART. 12
(1) Cheltuielile de personal ale rezidenţilor pe perioada pregãtirii în rezidenţiat se suportã în totalitate de la bugetul de stat, cu excepţia rezidenţiatului cu timp parţial.
(2) Cheltuielile de personal se acordã prin unitãţile sanitare cu care rezidenţii pe locuri, respectiv pe post au încheiat contract individual de muncã pe durata determinatã sau, dupã caz, nedeterminatã, pe baza documentelor doveditoare privind frecventarea stagiilor, emise de unitatea la care se efectueazã pregãtirea.
(3) Rezidenţii din anii I şi II pot fi incluşi în linia de gardã, în afara programului normal de lucru, pe rãspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardã, fãrã a fi salarizaţi pentru aceastã activitate.
(4) Rezidenţii care efectueazã gãrzi, începând cu anul III de rezidenţiat, sunt salarizaţi pentru aceastã activitate, cu respectarea reglementarilor legale în vigoare, de cãtre unitatea sanitarã unde efectueazã garda.
ART. 13
(1) Rezidenţiatul se finalizeazã printr-un examen care cuprinde probe teoretice şi practice, susţinute în faţa unei comisii de specialişti propuse de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior, avizate de colegiile profesionale şi numite prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(2) Examenul se organizeazã în centrele universitare prevãzute la art. 8 alin. (1), cu excepţia specialitãţii medicinã de urgenţã, pentru care examenul se desfãşoarã numai în centrele universitare Bucureşti şi Târgu Mureş, comisiile de examinare fiind formate din directori de programe şi responsabili de formare din toate centrele prevãzute la art. 8 alin. (1).
(3) Absolvenţii stagiilor de rezidenţiat se pot prezenta la examenul de finalizare în maximum 5 ani de la absolvire.
(4) Dupã promovarea examenului prevãzut la alin. (1) rezidenţilor li se elibereazã certificatul de specialist în specialitatea în care au promovat examenul, specialitate cuprinsã în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medicodentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice.
(5) Calitatea de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist este doveditã de certificatul eliberat conform prevederilor alin. (4).
(6) Metodologia desfãşurãrii probelor examenului de specialist se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
ART. 14
(1) Posesorii certificatului de specialist pot efectua pregãtire pentru obţinerea celei de a doua specialitãţi în regim cu taxã.
(2) Stagiul de pregãtire în cea de-a doua specialitate se efectueazã integral, cu frecvenţã. Stagiile efectuate în prima specialitate care se regãsesc în curricula celei de-a doua specialitãţi pot fi echivalate.
(3) Specialiştii care au efectuat rezidenţiat pe post pot efectua a doua specialitate, dupã îndeplinirea condiţiei din actul adiţional încheiat la contractul de muncã.
ART. 15
Posesorii certificatului de specialist în specialitãţi asimilate efectueazã pregãtire în specialitatea de asimilare, fãrã concurs de rezidenţiat şi fãrã taxã.
ART. 16
(1) Înscrierea la concursul de rezidenţiat pe locuri, de rezidenţiat pe post, precum şi selecţia în rezidenţiatul de medicinã de familie cu timp parţial se fac cu taxã, al cãrei cuantum se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(2) Sumele încasate din plata taxelor se fac venit la bugetul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar şi se utilizeazã pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat. Sumele rãmase disponibile se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã cu aceeaşi destinaţie.

CAP. II
Drept de liberã practicã.
Practica supravegheatã/asistatã

ART. 17
(1) Începând cu promoţia 2005 de absolvenţi licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, dobândirea dreptului de liberã practicã se face dupã promovarea examenului de medic specialist.
(2) Medicii rezidenţi care nu finalizeazã stagiul de rezidenţiat în specialitatea obţinutã prin concurs pot continua pregãtirea în specialitatea medicinã de familie. Prezentarea la examenul de medic specialist se face, dupã caz, la finele completãrii pregãtirii în specialitatea medicinã de familie sau dupã parcurgerea integralã a curriculei de pregãtire în aceastã specialitate.
(3) Medicii confirmaţi specialişti în altã specialitate decât specialitatea medicinã de familie, aflaţi în situaţie de reconversie profesionalã, pot obţine certificatul de medic specialist medicinã de familie dupã efectuarea unui stagiu de pregãtire de minimum 6 luni în unitãţi sanitare acreditate pentru pregãtirea în rezidenţiatul de medicinã de familie şi dupã promovarea examenului de medic specialist organizat de Ministerul Sãnãtãţii Publice.
(4) În vederea aplicãrii prevederilor alin. (3) se analizeazã în ce mãsurã formarea de specialist, precum şi experienţa profesionalã însuşitã pot înlocui formarea prin rezidenţiat în specialitatea medicinã de familie şi se stabileşte durata stagiului de pregãtire în specialitatea medicinã de familie care urmeazã a fi efectuat.
(5) Durata şi conţinutul pregãtirii în specialitatea medicinã de familie, prevãzute la alin. (2)-(4), precum şi prezentarea la examenul de medic specialist se aprobã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice.
ART. 18
(1) Începând cu promoţia 2005, absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, neconfirmaţi în rezidenţiat, pot efectua 3 ani de practicã supravegheatã/asistatã în unitãţi sanitare publice, cabinete de medicinã de familie, la solicitarea acestor unitãţi, beneficiind de contract individual de muncã pe duratã determinatã. Actul medical pe care îl presteazã în timpul celor 3 ani de practicã este sub responsabilitatea unui medic cu drept de liberã practicã.
(2) Pe parcursul celor 3 ani, medicii care efectueazã practicã supravegheatã/asistatã au obligaţia sã se prezinte la concursul de rezidenţiat şi dobândesc dreptul de liberã practicã dupã promovarea examenului de medic specialist.
ART. 19
Salarizarea se face de la bugetul de stat, iar salariul de bazã se stabileşte la nivelul funcţiei de medic prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unitãţile sanitare publice din sectorul sanitar, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 125/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 20
Absolvenţii facultãţilor de medicinã care dupã încheierea practicii supravegheate/asistate cu durata de 3 ani nu devin rezidenţi pot fi angajaţi cu contract individual de muncã cu duratã determinatã/nedeterminatã la cabinete medicale individuale şi servicii de ambulanţã, sub îndrumarea unui medic cu drept de liberã practicã, beneficiind de salarizarea prevãzutã pentru funcţia de medic.
ART. 21
Absolvenţii facultãţilor de medicinã care au finalizat stagiul de rezidenţiat, dar nu promoveazã examenul de medic specialist pot fi încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã determinatã/nedeterminatã în servicii de primiri urgenţe sau în servicii de ambulanţã, sub îndrumarea unui medic cu drept de liberã practicã, beneficiind de încadrarea pe funcţia de medic şi de salarizarea corespunzãtoare ultimului an de rezidenţiat, în funcţie de specialitatea în care au fost confirmaţi medici rezidenţi.

CAP. III
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 22
(1) Absolvenţii facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie, licenţiaţi anterior promoţiei 2005 dobândesc drept de liberã practicã dupã finalizarea stagiaturii cu duratã de un an.
(2) Pe perioada stagiaturii, drepturile de personal pentru absolvenţii facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie licenţiaţi anterior promoţiei 2005 se suportã de la bugetul de stat.
ART. 23
Începând cu promoţia 2005, absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã dentarã şi farmacie obţin dreptul de liberã practicã odatã cu dobândirea licenţei.
ART. 24
(1) Înscrierea la concursurile de rezidenţiat se poate face şi imediat dupã promovarea examenului de licenţã sau/şi înaintea finalizãrii anului de stagiaturã, în vederea asigurãrii posibilitãţii obţinerii specializãrilor la vârste mai apropiate de tendinţele actuale ale standardelor internaţionale.
(2) Absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie anterior promoţiei 2005, care devin rezidenţi în condiţiile prevãzute la alin. (1), dobândesc dreptul de liberã practicã dupã un an de rezidenţiat, conform prevederilor legale anterioare.
ART. 25
(1) Dispoziţiile prezentei ordonanţe nu afecteazã drepturile câştigate de medici, medici dentişti şi farmacişti, potrivit legislaţiei anterioare.
(2) Metodologia de aplicare a prezentei ordonanţe se elaboreazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice şi se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
ART. 26
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, stagiaturii şi activitãţii de cercetare medicalã în sectorul sanitar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 26 aprilie 2001, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 41/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>art. 12 şi 16 din Hotãrârea Guvernului nr. 899/2002 privind organizarea învãţãmântului postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 5 septembrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte prevederi contrare.
ART. 27
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 30 ianuarie 2008.
Nr. 12.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016