Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 11 din 29 ianuarie 2010  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 11 din 29 ianuarie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 69 din 29 ianuarie 2010
ORDONANŢÃ nr. 11 din 29 ianuarie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 69 din 29 ianuarie 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 1 pct. III.3 din Legea nr. 9/2010 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) La cererea producãtorului sau distribuitorului de apa potabilã, direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti poate aproba pe o perioadã determinatã o primã derogare de la parametrii valorici stabiliţi în tabelul nr. 2 din anexa nr. 1 sau în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2), cu condiţia ca o astfel de derogare sã nu constituie un pericol potenţial pentru sãnãtatea publicã şi numai în cazul în care nu existã nicio alternativã de aprovizionare cu apã potabilã a populaţiei.
(2) Aceste derogãri pot fi acordate prin îndeplinirea cumulativã a urmãtoarelor condiţii:
a) pentru o perioadã de timp cât mai scurtã şi care nu va depãşi 3 ani;
b) numai pânã la o valoare maximã determinatã pentru parametrii valorici menţionaţi la alin. (1), ce va fi propusã de cãtre direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti şi aprobatã de Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã. Valoarea maximã propusã va fi cea care implicã cel mai mic risc pentru sãnãtatea populaţiei rezidente.
(3) Cu 3 luni înainte de sfârşitul perioadei de derogare, producãtorul, respectiv distribuitorul de apã potabilã întocmeşte un raport privind progresul înregistrat şi, dupã caz, cererea de acordare a celei de a doua derogãri, însoţitã de argumentarea detaliatã a cauzelor care au condus la nerespectarea condiţiilor prevãzute de derogarea anterioarã; aceastã documentaţie este înaintatã direcţiei de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(4) În baza documentaţiei primite, direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti elaboreazã un referat tehnic pe care îl înainteazã centrului regional de sãnãtate publicã la care este arondatã, împreunã cu motivele ce justificã solicitarea de acordare a celei de-a doua derogãri.
(5) La propunerea centrului regional de sãnãtate publicã, Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã înainteazã Ministerului Sãnãtãţii decizia de acordare a celei de-a doua derogãri, însoţitã de referatul de evaluare care cuprinde şi motivele solicitãrii de acordare a acestei derogãri.
(6) Ministerul Sãnãtãţii face cunoscutã Comisiei Europene, în cel mai scurt termen, decizia sa de acordare a celei de-a doua derogãri, transmiţându-i şi referatul de evaluare cu motivele care justificã aceastã decizie.
(7) A doua perioadã de derogare nu poate depãşi termenul de 3 ani.
(8) În cazuri excepţionale, producãtorul, respectiv distribuitorul de apã potabilã, dupã caz, poate formula o solicitare de acordare a unei a treia derogãri direcţiei de sãnãtate publicã judeţene sau a municipiului Bucureşti, cu cel puţin 3 luni înainte de finalizarea perioadei celei de-a doua derogãri.
(9) Ministerul Sãnãtãţii poate solicita Comisiei Europene aprobarea unei a treia derogãri pentru o perioadã de cel mult 3 ani, pe baza documentaţiei întocmite de cãtre direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti sau de cãtre Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, dupã caz."
2. Dupã articolul 9 se introduc douã noi articole, articolele 9^1 şi 9^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - (1) Orice derogare acordatã potrivit prevederilor art. 9 trebuie sã cuprindã urmãtoarele informaţii:
a) motivele derogãrii;
b) parametrul în cauzã, rezultatele controalelor anterioare şi valoarea maximã permisã în temeiul derogãrii;
c) zona geograficã, cantitatea de apã distribuitã în fiecare zi, populaţia vizatã şi existenţa unor eventuale repercusiuni asupra întreprinderilor de producţie alimentarã în cauzã;
d) un program de control corespunzãtor, care sã prevadã, dacã este cazul, controale mai frecvente;
e) un rezumat al planului de acţiuni de remediere necesare, care sã cuprindã un calendar al lucrãrilor şi o estimare a costurilor, precum şi dispoziţii în materie de bilanţ;
f) durata necesarã derogãrii.
(2) Dacã direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti considerã cã nerespectarea parametrului valoric în cauzã este nesemnificativã şi dacã acţiunile întreprinse potrivit prevederilor art. 8 alin. (2) permit remedierea situaţiei în termen de cel mult 30 de zile, dispoziţiile prevãzute la art. 9 nu se aplicã. În acest caz, Ministerul Sãnãtãţii, prin direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi Ministerul Mediului şi Pãdurilor, prin Administraţia Naţionalã «Apele Române» sau, dupã caz, prin autoritãţile bazinale în domeniul gospodãririi apelor, stabilesc numai valoarea concentraţiei maxime admise a parametrilor pentru care se solicitã derogarea şi intervalul de timp acordat pentru remedierea situaţiei.
(3) Dacã parametrul valoric în cauzã, aplicabil unei zone de aprovizionare cu apã, nu a fost conform pentru o perioadã mai mare de 30 de zile cumulate pe parcursul ultimelor 12 luni, se vor aplica prevederile art. 9.
(4) Direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sunt obligate sã informeze în mod rapid şi corespunzãtor populaţia rezidentã în zona de aprovizionare cu apã pentru care se acordã derogarea cu privire la derogare şi la condiţiile care o reglementeazã şi sã ofere consiliere, dacã este cazul, grupurilor de populaţie vulnerabile pentru care derogarea ar putea prezenta un risc deosebit. Aceste obligaţii nu se aplicã în situaţiile prevãzute la alin. (2), cu excepţia cazului în care autoritãţile teritoriale ale Ministerului Sãnãtãţii decid altfel.
(5) Ministerul Sãnãtãţii, cu excepţia derogãrii prevãzute la alin. (2), informeazã în termen de 60 de zile Comisia Europeanã asupra oricãrei derogãri referitoare la un sistem individual de aprovizionare cu apã potabilã care furnizeazã mai mult de 1.000 mc în medie/zi/apã destinatã consumului uman sau aprovizioneazã mai mult de 5.000 de persoane, inclusiv cu privire la informaţiile prevãzute la alin. (1).
Art. 9^2. - Prevederile art. 9 şi 9^1 nu se aplicã apei destinate consumului uman oferite spre vânzare în sticle sau recipiente."
3. La articolul 11, dupã alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9) cu urmãtorul cuprins:
"(9) Raportul naţional privind calitatea apei potabile va fi notificat Comisiei Europene în termen de douã luni de la publicare."
4. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) În situaţii excepţionale şi pentru zone geografice delimitate, Ministerul Sãnãtãţii, prin Institutul National de Sãnãtate Publicã, la propunerea autoritãţilor administraţiei publice locale, poate înainta o cerere specialã Comisiei Europene pentru a obţine o prelungire a termenelor perioadelor de tranziţie prevãzute în Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Cehã, Regatul Danemarcei, Republica Federalã Germania, Republica Estonia, Republica Elenã, Regatul Spaniei, Republica Francezã, Irlanda, Republica Italianã, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungarã, Republica Malta, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonã, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovacã, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, ratificat prin <>Legea nr. 157/2005 . Perioada suplimentarã nu depãşeşte 3 ani; la încheierea acestei perioade are loc o reexaminare, ale cãrei rezultate se înainteazã Comisiei Europene, care poate, pe baza reexaminãrii, sã autorizeze o a doua prelungire a termenului pânã la 3 ani.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã apei destinate consumului uman oferite spre vânzare în sticle sau recipiente.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (1), motivatã corespunzãtor, expune dificultãţile întâmpinate şi cuprinde cel puţin toate informaţiile indicate la art. 9^1 alin. (1).
(4) Ministerul Sãnãtãţii, prin direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi autoritãţile administraţiei publice locale se asigurã cã populaţia afectatã de cerere este informatã rapid şi în mod corespunzãtor cu privire la rezultatul cererii. În plus, dacã este necesar, Ministerul Sãnãtãţii, prin direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se asigurã cã se oferã consiliere anumitor grupuri vulnerabile din cadrul populaţiei pentru care cererea prezenta un risc pentru sãnãtate."
5. În tabelul 2 "Parametri chimici" din anexa nr. 1 "Parametri de calitate ai apei potabile" se fac urmãtoarele modificãri: sintagma "Dicloretan (f2æg/l)" se înlocuieşte cu sintagma "1,2 Dicloretan (f2æg/l)", iar sintagma "Tetracloretan şi Tricloretenã (f2æg/l) (suma concentraţiilor compuşilor specificaţi)" se înlocuieşte cu sintagma "Tetracloretena şi Tricloretenã (f2æg/l) (suma concentraţiilor compuşilor specificaţi)".
ART. II
Metodologia de acordare a derogãrilor prevãzute la <>art. 9 din Legea nr. 458/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului mediului şi pãdurilor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. III
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã cap. VI "Derogarea" din Normele de supraveghere, inspecţie sanitarã şi monitorizare a calitãţii apei potabile, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 974/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 669 din 26 iulie 2004.

*
Prezenta ordonanţã transpune prevederile art. 9 "Derogãri", art. 13 alin. (3) şi art. 15 "Situaţii excepţionale" din Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 330 din 5 decembrie 1998.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul sãnãtãţii,
Cseke Attila

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul mediului şi pãdurilor,
Laszlo Borbely

Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Mihail Dumitru


Bucureşti, 29 ianuarie 2010.
Nr. 11.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016