Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 105 din 31 august 2000  privind Semnul onorific In Serviciul Armatei pentru maistri militari si subofiteri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 105 din 31 august 2000 privind Semnul onorific In Serviciul Armatei pentru maistri militari si subofiteri

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 436 din 3 septembrie 2000

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. G pct. 5 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, precum şi ale <>art. 79 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
(1) Decoratia Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri, prevãzutã la <>art. 10 pct. 4 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, face parte din categoria semnelor onorifice.
(2) Semnul onorific În Serviciul Armatei prevãzut la alin. (1) se conferã maiştrilor militari şi subofiţerilor din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Paza şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care au 15, 20 şi 25 de ani de activitate în armata.
ART. 2
(1) Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri se conferã pe viata. Numãrul posesorilor este nelimitat pentru toate categoriile.
(2) Maiştrilor militari şi subofiţerilor în rezerva sau retragere impotriva cãrora au fost pronunţate hotãrâri definitive de condamnare la pedepse privative de libertate li se pot retrage Semnele onorifice În Serviciul Armatei la propunerea facuta Cancelariei Ordinelor de cãtre ministrul sau conducãtorul instituţiei în care aceştia au activat. Retragerea se face pe baza de decret semnat de Preşedintele României.
ART. 3
(1) Însemnul semnului onorific este o piesa ovala, confectionata din tombac, având bordura uşor ridicatã; marginal are stantata, în relief uşor, o cununa din frunze de laur la stanga şi din frunze de stejar la dreapta, legate jos cu o funda.
(2) Pe avers este redat, suprapunand parţial cununa, conturul unei cruci de Malta cu un medalion circular central în care se afla înscris numãrul cu cifre latine "XV", "XX" sau "XXV", în funcţie de numãrul anilor de activitate pentru care se acorda.
(3) Pe revers, în jumãtatea superioarã, este aplicat vulturul cruciat, care tine în gheare spada şi sceptrul şi are pe piept armele României, iar în partea inferioarã a câmpului este scris: "RASPLATA/SERVICIULUI/MILITAR".
(4) Însemnul este surmontat de o semicununa formatã din doua ramuri de laur.
(5) Panglica este din rips moarat galben, strabatuta de şase benzi albastre.
ART. 4
Însemnele Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri se poarta la uniforma, de regula, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sarbatori naţionale sau religioase, la festivitati cu caracter oficial şi la diferite activitãţi cu caracter ştiinţific, aniversar sau comemorativ.
ART. 5
Însemnele semnului onorific se poarta de cãtre maiştri militari şi subofiteri pe partea stanga a pieptului, în ordinea ierarhica prevãzutã la <>art. 31-36 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României.
ART. 6
Baretele semnului onorific se poarta de cãtre maiştri militari şi subofiteri la uniforma militarã, numai la veston, în partea stanga a pieptului, pe acelaşi rând, aşezate de la stanga, în ordinea cronologicã în care acestea au fost acordate.
ART. 7
Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri este o distincţie care se poate acorda numai cetãţenilor romani.
ART. 8
(1) Maiştrilor militari şi subofiţerilor care îndeplinesc condiţiile de conferire a decoratiei în anul 2000 li se vor elibera brevetele şi li se vor inmana numai baretele corespunzãtoare.
(2) Maiştrilor militari şi subofiţerilor prevãzuţi la alin. (1) li se vor inmana însemnele decoratiei, iar celorlalţi maiştri militari şi subofiteri în activitate li se vor preschimba, conform prevederilor art. 2, însemnele vechiului Ordin Meritul Militar, pe mãsura alocãrii resurselor bugetare necesare.
ART. 9
Ordinul Meritul Militar, instituit în 1954 şi care s-a conferit maiştrilor militari şi subofiţerilor anterior intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, este substituit cu urmãtoarele semne onorifice:
a) Ordinul Meritul Militar clasa a III-a, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri care au 15 ani de activitate în armata;
b) Ordinul Meritul Militar clasa a II-a, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri care au 20 de ani de activitate în armata;
c) Ordinul Meritul Militar clasa I, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri care au 25 de ani de activitate în armata.
ART. 10
Descrierea Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri, materialul din care se realizeazã, dimensiunile, modelul desenat al decoratiei, precum şi motivele care determina conferirea ei sunt prevãzute în regulamentul cuprins în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanta.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
Ioan Mircea Plangu,
secretar de stat

Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

Ministru de stat,
ministrul justiţiei,
Valeriu Stoica

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Directorul
Serviciului Roman de Informaţii,
Costin Georgescu

Directorul
Serviciului de Informaţii Externe,
Catalin Harnagea

Directorul
Serviciului de Protecţie şi Paza,
Neculai Stoina

Directorul
Serviciului de Telecomunicaţii Speciale,
Ion Sima


ANEXA 1

REGULAMENT

privind conferirea şi descrierea Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri

CAP. 1
Conferirea Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri
ART. 1
Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri se conferã maiştrilor militari şi subofiţerilor din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Paza şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
ART. 2
Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri se conferã de Preşedintele României, prin decret, în baza propunerilor individuale ale ministrilor, respectiv ale conducãtorilor instituţiilor menţionate la art. 1.
ART. 3
Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri se conferã o data pe an, cu ocazia Zilei Naţionale a României.
ART. 4
(1) Conform prevederilor <>art. 10 pct. 4 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri se conferã pentru:
a) 15 ani de activitate în armata;
b) 20 de ani de activitate în armata;
c) 25 de ani de activitate în armata.
(2) În sensul prezentului regulament, prin activitate în armata se înţelege vechimea ca maistru militar sau subofiţer în activitate, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
ART. 5
Maistrii militari şi subofiterii care sunt propuşi sa li se confere semnul onorific trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã vechimea în calitate de maistru militar sau subofiţer în activitate prevãzutã la <>art. 10 pct. 4 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României;
b) sa aibã rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregãtirea profesionalã, evidentiate prin calificativele de cel puţin "Bun" în aprecierile de serviciu din ultimii 4 ani premergatori anului în care urmeazã sa li se confere decoratia. Dacã în aceasta perioada cei în cauza au obţinut un calificativ anual inferior calificativului "Bun", anul respectiv nu se ia în calcul.
ART. 6
Timpul cat maistrii militari şi subofiterii în activitate au fost condamnaţi cu suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei ori au fost condamnaţi cu executarea acesteia, însã au fost amnistiati sau gratiati înainte de a începe executarea, nu se ia în calculul vechimii în activitate în armata pentru conferirea semnului onorific, cu excepţia cazurilor în care, în urma rejudecarii cauzei, instanta competenta a pronunţat achitarea.
ART. 7
Miniştrii, respectiv conducãtorii instituţiilor menţionate la art. 1, comunica Cancelariei Ordinelor anual, în scris, pana la data de 1 iunie, numãrul maiştrilor militari şi subofiţerilor care vor fi decorati cu semnul onorific.
ART. 8
Pentru maistrii militari şi subofiterii îndreptãţiţi sa li se confere semnul onorific, durata activitãţii în armata se calculeazã pana la data de 31 august a anului în care sunt propuşi sa fie decorati.
ART. 9
(1) Tabelele cuprinzând propunerile nominale de conferire a Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri se trimit de miniştrii, respectiv de conducãtorii instituţiilor menţionate la art. 1, la Cancelaria Ordinelor pana la data de 31 august a fiecãrui an.
(2) Fac obiectul propunerilor de conferire a semnului onorific inclusiv maistrii militari şi subofiterii care au îndeplinit condiţiile de decorare şi au fost trecuţi în rezerva sau direct în retragere, pentru motive neimputabile lor, pana la data emiterii decretului prin care se conferã decoratiile.
ART. 10
(1) Maistrii militari şi subofiterii sancţionaţi pentru comiterea de abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale, în perioada de la ultima apreciere de serviciu şi pana la data de 31 august a anului când se conferã semnul onorific, nu mai sunt propuşi, iar dacã abaterile au fost sãvârşite în perioada 31 august-1 decembrie, ministrul, respectiv conducãtorul instituţiei menţionate la art. 1, solicita Cancelariei Ordinelor radierea acestora din tabelele cu propuneri.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica numai în situaţia în care abaterea grava sãvârşitã ar avea ca urmare şi acordarea unui calificativ inferior calificativului "Bun" în aprecierea de serviciu pentru anul în curs.

CAP. 2
Brevetele Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri
ART. 11
Brevetul reprezintã documentul oficial prin care se atesta conferirea decoratiilor. Pana la emiterea brevetului, instituţiile prevãzute la art. 1 pot elibera titularilor, pe baza decretului de conferire a decoratiei, adeverinte care sa ateste conferirea Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri.
ART. 12
Brevetul pentru Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri are pe suprafata sa stema tarii şi are înscrise date privind denumirea acestui semn, numãrul şi data decretului de conferire, numele şi prenumele posesorului, cu iniţialã tatãlui, indicativul unitãţii militare din care face parte, meritele pentru care se acorda semnul onorific: pentru 15 ani, 20 de ani sau 25 de ani de activitate în armata şi pentru rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregãtirea profesionalã.
ART. 13
Brevetele pentru Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri sunt validate prin semnatura sau parafa ministrilor, respectiv a conducãtorilor instituţiilor menţionate la art. 1, şi a cancelarului ordinelor.
ART. 14
Brevetele pentru Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri poarta doua numere, astfel:
a) numãrul "IX.4." şi literele: a) - pentru 15 ani de activitate în armata; b) - pentru 20 de ani de activitate în armata sau c) pentru 25 de ani de activitate în armata, care corespunde cu numãrul de ordine din ierarhia decoratiilor, prevãzut la <>art. 11 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României;
b) numãrul de înregistrare în evidenta Cancelariei Ordinelor.

CAP. 3
Însemnul şi descrierea Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri
ART. 15
(1) Însemnul pentru Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri este o piesa ovala, confectionata din tombac, având înãlţimea de 35 mm şi lãţimea de 31 mm, cu bordura uşor reliefata; la margini este stantata, în relief uşor, o cununa deschisã, din frunze de laur la stanga şi frunze de stejar la dreapta, legate jos cu o funda, lãţimea cununei fiind de 4 mm.
(2) Pe avers, suprapunand parţial cununa, este redata în partea superioarã a câmpului o cruce de Malta, cu bratele de 24 mm, având un medalion central cu diametrul de 12 mm; în medalion este înscris numãrul cu cifre latine aurite: "XV", "XX" sau "XXV", înalte de 7 mm.
(3) Pe revers, în jumãtatea superioarã, este vulturul cruciat, înalt de 15 mm, care tine în gheare spada şi sceptrul şi are pe piept armele României; în partea inferioarã a câmpului este inscripţia "RASPLATA/SERVICIULUI/MILITAR", cu litere înalte de 3 mm.
(4) Însemnul este surmontat de un inel de la care porneşte o semicununa formatã din doua ramuri de laur legate sus cu o bara; lãţimea semicununei este de 31 mm şi înãlţimea este de 14 mm.
(5) Panglica este din rips moarat galben, strabatuta de şase benzi albastre, late fiecare de câte 1,5 mm; lãţimea panglicii este de 35 mm şi are înãlţimea aparenta de 50 mm.
ART. 16
Diferenţa dintre categorii este urmãtoarea:
a) pentru 15 ani de activitate în armata, piesa este brunata;
b) pentru 20 de ani de activitate în armata, piesa este argintata;
c) pentru 25 de ani de activitate în armata, piesa este aurita.
ART. 17
(1) Ecranul (cutia) care conţine distincţia este imbracat(a) în pergamoid galben şi în interior este captusit(a) cu mãtase albastra.
(2) Pe capacul cutiei este imprimata cu albastru titulatura decoratiei.
ART. 18
Modelul desenat al Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri este reprezentat grafic în anexa care face parte din prezentul regulament.

CAP. 4
Baretele Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiştri militari şi subofiteri
ART. 19
(1) O data cu semnul onorific se acorda şi bareta.
(2) Bareta, lungã de 18 mm şi lata de 10 mm, are culorile panglicii reduse cu 50%; pe centru este aplicat numãrul cu cifre latine "XV", "XX" sau "XXV", confectionat din tombac brunat, înalt de 8 mm. Panglica este prinsã pe un suport metalic care are, pe spate, o agrafa de prindere.

Descrierea <<Semnului onorific pentru maiştri militari şi subofiteri>> se gãseşte publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din 3 septembrie 2000, la pagina 13.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016