Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 94 din 10 noiembrie 2004  pentru modificarea denumirii si clasificarii marfurilor din Tariful vamal de import al Romaniei si a taxelor vamale aferente acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 94 din 10 noiembrie 2004 pentru modificarea denumirii si clasificarii marfurilor din Tariful vamal de import al Romaniei si a taxelor vamale aferente acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.115 din 27 noiembrie 2004
Neadoptarea şi neaplicarea imediata a mãsurilor cuprinse în prezenta ordonanta de urgenta ar insemna nerespectarea de cãtre România a angajamentelor asumate prin Acordul European instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 .
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
Începând cu data de 1 ianuarie 2005, denumirea şi clasificarea mãrfurilor din Tariful vamal de import al României, precum şi taxele vamale aferente acestora se modifica potrivit anexei care face parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 2
La data prevãzutã la <>art. 1 se abroga Legea nr. 608/2003 pentru modificarea denumirii şi clasificarii mãrfurilor din Tariful vamal de import al României şi a taxelor vamale aferente acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 928 din 23 decembrie 2003.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul de stat,
ministrul economiei şi comerţului,
Andrei Grigorescu,
secretar de stat

p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Nicolae Istudor,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 10 noiembrie 2004.
Nr. 94.

ANEXA

Încadrarea mãrfurilor în nomenclatura pentru clasificarea mãrfurilor în tariful vamal se face conform principiilor urmãtoare:

Regula 1
Enuntul titlurilor secţiunilor, capitolelor sau subcapitolelor este considerat ca având numai o valoare indicativa, clasificarea mãrfurilor considerându-se legal determinata atunci când este în concordanta cu textul poziţiilor şi notelor de secţiuni şi de capitole şi, atunci când nu sunt contrare termenilor utilizaţi în acele poziţii şi note, dupã regulile urmãtoare.

Regula 2
a) Orice referire la un articol de la o poziţie determinata acoperã acest articol, chiar incomplet sau nefinit, cu condiţia ca el sa prezinte, ca atare, caracteristicile esenţiale ale articolului complet sau finit. Aceasta regula se aplica şi articolului complet sau finit, sau considerat ca atare, în virtutea dispoziţiilor precedente, atunci când articolul este prezentat demontat sau nemontat.
b) Orice menţiune la un material de la o poziţie determinata se referã la acel material fie în stare pura, fie amestecat sau asociat cu alte materiale. De asemenea, orice menţiune la produse dintr-un anumit material se referã la produsele alcãtuite total sau parţial din acest material. Clasificarea acestor produse amestecate sau a articolelor compozite se face conform principiilor enunţate în regula 3.

Regula 3
Atunci când mãrfurile ar putea fi clasificate în doua sau mai multe poziţii prin aplicarea regulii 2 b) sau în orice alt caz, clasificarea se face dupã cum urmeazã:
a) Poziţia cea mai specifica are prioritate fata de poziţiile cu un conţinut mai general. Totuşi, atunci când doua sau mai multe poziţii se referã fiecare numai la o parte din materialele care compun un produs amestecat sau un articol compozit, sau la o parte dintre articolele mãrfurilor prezentate în seturi, condiţionate pentru vânzarea cu amãnuntul, aceste poziţii se considera, în raport cu produsul sau articolul, la fel de specifice, chiar dacã una dintre poziţii oferã o descriere mai precisa sau mai completa.
b) Produsele amestecate, articolele compuse din materiale diferite sau constituite prin asamblarea unor articole diferite şi mãrfurile prezentate în seturi condiţionate pentru vânzarea cu amãnuntul, care nu pot fi clasificate prin aplicarea regulii 3 a), se clasifica dupã materialul sau articolul care le conferã caracterul esenţial, atunci când este posibila efectuarea acestei determinãri.
c) În cazul în care regulile 3a) şi 3b) nu pot fi aplicate pentru efectuarea clasificarii, marfa se clasifica la poziţia cu numãrul cel mai mare dintre cele susceptibile a fi luate în considerare.

Regula 4
Mãrfurile care nu pot fi clasificate prin aplicarea regulilor anterioare se clasifica la poziţia corespunzãtoare mãrfurilor celor mai asemãnãtoare.

Regula 5
În afarã dispoziţiilor precedente, pentru mãrfurile specificate mai jos se aplica urmãtoarele reguli:
a) Cutiile pentru aparate fotografice, pentru instrumente muzicale, pentru arme, pentru instrumente de desen, cutiile pentru bijuterii şi similare, special amenajate pentru a conţine un articol determinat sau un set, susceptibile de a avea o utilizare îndelungatã şi prezentate împreunã cu articolele cãrora le sunt destinate, se clasifica împreunã cu acele articole când, în mod normal se vand împreunã. Totuşi aceasta regula nu se aplica dacã articolele de mai sus conferã ansamblului caracterul esenţial.
b) Sub rezerva dispoziţiilor regulii 5a) de mai sus, ambalajele care conţin mãrfuri se clasifica împreunã cu acestea din urma atunci când fac parte din categoria celor utilizate în mod obişnuit pentru acest tip de mãrfuri. Totuşi aceasta dispoziţie nu este obligatorie atunci când ambalajele sunt susceptibile a fi utilizate în mod repetat.

Regula 6
Clasificarea mãrfurilor în subpozitiile unei poziţii se efectueazã, în mod legal, cu respectarea termenilor acelor subpozitii şi a notelor de subpozitii cu care se afla în relatie şi cu respectarea regulilor de mai sus, intelegand prin aceasta ca nu pot fi comparate decât subpozitiile aflate pe acelaşi nivel. În sensul acestei reguli se utilizeazã şi notele de secţiuni şi capitole corespunzãtoare, cu excepţia cazului în care conţin dispoziţii contrare.

ABREVIERI ŞI SIMBOLURI



* marcheaza o modificare fata de anul anterior
cm/s centimetri pe secunda
DCI denumire comuna internationala
DCIM denumire comuna internationala modificatã
ISO Organizaţia Internationala de Standardizare
Kbit 1024 biti
kg/br kilogram greutate bruta
kg/net kilogram greutate neta
kg/net eda kilogram greutate neta a produsului scurs
100 kg/net eda 100 kilograme greutate neta a produsului scurs
Mbit 1048576 biti
ml/g mililitri pe gram



LISTA ABREVIERILOR UNITĂŢILOR DE MĂSURA SUPLIMENTARE



c/k Carate (1 carat metric a 2 x 10-4 kg)
ct/l capacitatea de încãrcare în tone metrice
g gram
gi F/S gram izotopi fisionabili
GT Tonaj brut
Kg C(5)H(14)4ClNO kilogram de clorura de colina
Kg H(2)O(2) kilogram de peroxid de hidrogen
Kg K(2)O kilogram de oxid de potasiu
kg KOH kilogram de hidroxid de potasiu (potasa caustica)
Kg met. am. kilogram de metilamina
Kg N kilogram de azot
Kg NaOH kilogram de hidroxid de sodiu (soda caustica)
kg/net eda kilogram greutate neta a produsului scurs
kg P(2)O(5) kilogram de pentaoxid de fosfor (anhidridica fosforica)
kg 90% sdt. kilogram de substanta uscata 90%
kg U kilogram de uraniu
1000 kwh 1000 kilowatt ora
l litru
1000 l 1000 litri
l alc. 100% litru de alcool pur (100%)
m metru
m² metru patrat
mc metru cub
1000 mc 1000 metri cubi
pa numãr perechi
p/st numãr de bucãţi
100 p/st 100 bucãţi
1000 p/st 1000 bucãţi
TJ Terajoule (putere calorica superioarã)



SECŢIUNEA I
ANIMALE VII ŞI PRODUSE ALE REGNULUI ANIMAL

Note de Secţiune
1. - Orice referire din aceasta Secţiune la un anumit gen sau la o anumitã specie de animale se aplica, cu excepţia dispoziţiilor contrare, şi animalelor ţinere din acel gen sau din acea specie.
2. - Cu excepţia dispoziţiilor contrare, orice referire din Nomenclatura la produse uscate include şi produsele deshidratate, evaporate sau liofilizate.

CAP. 1
ANIMALE VII

NOTA(CTCE)
<>Cap. 1 se gãseşte în ANEXA nr. 1/2004

CAP. 2
CARNE ŞI ORGANE COMESTIBILE

NOTA CTCE
<>Cap. 2 se gãseşte în ANEXA nr. 2/2004


CAP. 3
PEŞTI ŞI CRUSTACEE, MOLUSTE ŞI ALTE NEVERTEBRATE ACVATICE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 3 se gãseşte în ANEXA nr. 3/2004

CAP. 4
LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE; OUA DE PĂSĂRI; MIERE NATURALA; PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALA, NEDENUMITE ŞI NECUPRINSE ÎN ALTA PARTE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 4 se gãseşte în ANEXA nr. 4/2004

CAP. 5
ALTE PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA, NEDENUMITE ŞI NECUPRINSE ÎN ALTA PARTE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 5 se gãseşte în ANEXA nr. 5/2004

SECŢIUNEA II
PRODUSE ALE REGNULUI VEGETAL

Note de Secţiune
1. - În aceasta Secţiune, prin expresia aglomerate sub forma de pelete se înţelege produsele prezentate sub forma de cilindri, sfere etc., aglomerate fie prin simpla presare, fie prin adãugarea unui liant într-o proporţie de maximum 3% din greutate.

CAP. 6
PLANTE VII ŞI PRODUSE DE FLORICULTURA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 6 se gãseşte în ANEXA nr. 6/2004

CAP. 7
LEGUME, PLANTE, RĂDĂCINI ŞI TUBERCULI, ALIMENTARE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 7 se gãseşte în ANEXA nr. 7/2004

CAP. 8
FRUCTE COMESTIBILE; COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI

NOTA(CTCE)
<>Cap. 8 se gãseşte în ANEXA nr. 8/2004

CAP. 9
CAFEA, CEAI, MATE ŞI MIRODENII

NOTA(CTCE)
<>Cap. 9 se gãseşte în ANEXA nr. 9/2004

CAP. 10
CEREALE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 10 se gãseşte în ANEXA nr. 10/2004

CAP. 11
PRODUSE ALE INDUSTRIEI MORARITULUI; MALT; AMIDON ŞI FECULE; INULINA; GLUTEN DE GRÂU

NOTA(CTCE)
<>Cap. 11 se gãseşte în ANEXA nr. 11/2004


CAP. 12
SEMINŢE ŞI FRUCTE OLEAGINOASE; SEMINŢE ŞI FRUCTE DIVERSE; PLANTE INDUSTRIALE SAU MEDICINALE; PAIE ŞI FURAJE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 12 se gãseşte în ANEXA nr. 12/2004

CAP. 13
GUME, RASINI ŞI ALTE SEVE ŞI EXTRACTE VEGETALE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 13 se gãseşte în ANEXA nr. 13/2004

CAP. 14
MATERIALE PENTRU IMPLETIT ŞI ALTE PRODUSE DE ORIGINE VEGETALA, NEDENUMITE ŞI NECUPRINSE ÎN ALTA PARTE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 14 se gãseşte în ANEXA nr. 14/2004

SECŢIUNEA III
GRĂSIMI ŞI ULEIURI DE ORIGINE ANIMALA SAU VEGETALA; PRODUSE ALE DISOCIERII LOR; GRĂSIMI ALIMENTARE PRELUCRATE; CEARA DE ORIGINE ANIMALA SAU VEGETALA

CAP. 15
GRĂSIMI ŞI ULEIURI DE ORIGINE ANIMALA SAU VEGETALA; PRODUSE ALE DISOCIERII LOR; GRĂSIMI ALIMENTARE PRELUCRATE; CEARA DE ORIGINE ANIMALA SAU VEGETALA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 15 se gãseşte în ANEXA nr. 15/2004

SECŢIUNEA IV
PRODUSE ALE INDUSTRIEI ALIMENTARE; BĂUTURI, LICHIDE ALCOOLICE ŞI OŢET; TUTUN ŞI INLOCUITORI DE TUTUN PRELUCRATI

Nota de Secţiune
1. - În aceasta Secţiune, prin aglomerate sub forma de pelete se înţelege produsele prezentate sub forma de cilindrii, sfere etc., aglomerate fie prin simpla presare, fie prin adãugarea unui liant într-o proporţie de maximum 3% din greutate.

CAP. 16
PREPARATE DIN CARNE, DIN PESTE SAU DIN CRUSTACEE, DIN MOLUSTE SAU DIN ALTE NEVERTEBRATE ACVATICE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 16 se gãseşte în ANEXA nr. 16/2004

CAP. 17
ZAHARURI ŞI PRODUSE ZAHAROASE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 17 se gãseşte în ANEXA nr. 17/2004

CAP. 18
CACAO ŞI PREPARATE DIN CACAO

NOTA(CTCE)
<>Cap. 18 se gãseşte în ANEXA nr. 18/2004

CAP. 19
PREPARATE PE BAZA DE CEREALE, DE FĂINA, DE AMIDON, DE FECULE SAU DE LAPTE; PRODUSE DE PATISERIE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 19 se gãseşte în ANEXA nr. 19/2004

CAP. 20
PREPARATE DIN LEGUME, DIN FRUCTE SAU DIN ALTE PĂRŢI DE PLANTE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 20 se gãseşte în ANEXA nr. 20/2004

CAP. 21
PREPARATE ALIMENTARE DIVERSE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 21 se gãseşte în ANEXA nr. 21/2004

CAP. 22
BĂUTURI, LICHIDE ALCOOLICE ŞI OŢET

NOTA(CTCE)
<>Cap. 22 se gãseşte în ANEXA nr. 22/2004

CAP. 23
REZIDUURI ŞI DEŞEURI ALE INDUSTRIEI ALIMENTARE; ALIMENTE PREPARATE PENTRU ANIMALE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 23 se gãseşte în ANEXA nr. 23/2004

CAP. 24
TUTUN ŞI INLOCUITORI DE TUTUN PRELUCRATI

NOTA(CTCE)
<>Cap. 24 se gãseşte în ANEXA nr. 24/2004

SECŢIUNEA V
PRODUSE MINERALE

CAP. 25
SARE; SULF; PAMANTURI ŞI PIETRE; IPSOS, VAR ŞI CIMENT

NOTA(CTCE)
<>Cap. 25 se gãseşte în ANEXA nr. 25/2004

CAP. 26
MINEREURI, ZGURA ŞI CENUSA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 26 se gãseşte în ANEXA nr. 26/2004

CAP. 27
COMBUSTIBILI MINERALI, ULEIURI MINERALE ŞI PRODUSE REZULTATE DIN DISTILAREA ACESTORA; MATERIALE BITUMINOASE; CEARA MINERALA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 27 se gãseşte în ANEXA nr. 27/2004

SECŢIUNEA VI
PRODUSE ALE INDUSTRIEI CHIMICE SAU ALE INDUSTRIILOR CONEXE

Note de Secţiune
1. - a) Orice produs (altul decât minereurile metalelor radioactive), care corespunde descrierii de la una din poziţiile 28.44 sau 28.45, se clasifica la aceasta poziţie şi nu la o alta poziţie a nomenclaturii.
b) Sub rezerva dispoziţiilor paragrafului a) de mai sus, orice produse care corespund descrierii uneia dintre poziţiile 28.43 sau 28.46, trebuie clasificate la aceasta poziţie şi nu la alta poziţie a Secţiunii.
2. - Sub rezerva dispoziţiilor Notei 1 de mai sus, orice produs, care fie din cauza prezentãrii sub forma de doze, fie din cauza conditionarii pentru vânzarea cu amãnuntul, se clasifica la una din poziţiile 30.04, 30.05, 30.06, 32.12, 33.03, 33.04, 33.05, 33.06, 33.07, 35.06, 37.07 sau 38.08, trebuie clasificat numai la aceasta poziţie şi nu la o alta poziţie din Nomenclatura.
3. - Produsele prezentate în seturi, formate din doua sau mai multe elemente componente distincte, clasificate în totalitate sau parţial în aceasta Secţiune şi de recunoscut ca fiind destinate, dupã amestecare, sa constituie un produs clasificat la Secţiunea VI sau VII, trebuie clasificate la poziţia aferentã acestui ultim produs, cu condiţia ca aceste elemente constitutive sa fie:
a) din cauza conditionarii lor, de recunoscut clar ca fiind destinate a fi utilizate împreunã, fãrã a fi în prealabil reconditionate;
b) prezentate împreunã, şi;
c) de recunoscut, prin natura lor sau prin cantitãţile respective, ca produse complementare unele altora.

CAP. 28
PRODUSE CHIMICE ANORGANICE; COMPUŞI ANORGANICI SAU ORGANICI AI METALELOR PREŢIOASE, AI ELEMENTELOR RADIOACTIVE, AI METALELOR DE PAMANTURI RARE SAU AI IZOTOPILOR

NOTA(CTCE)
<>Cap. 28 se gãseşte în ANEXA nr. 28/2004

CAP. 29
PRODUSE CHIMICE ORGANICE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 29 se gãseşte în ANEXA nr. 29/2004

CAP. 30
PRODUSE FARMACEUTICE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 30 se gãseşte în ANEXA nr. 30/2004

CAP. 31
ÎNGRĂŞĂMINTE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 31 se gãseşte în ANEXA nr. 31/2004

CAP. 32
EXTRACTE TANANTE SAU COLORANTE; TANINI ŞI DERIVATII LOR; PIGMENTI ŞI ALTE SUBSTANŢE COLORANTE; VOPSELE ŞI LACURI; MASTICURI; CERNELURI

NOTA(CTCE)
<>Cap. 32 se gãseşte în ANEXA nr. 32/2004

CAP. 33
ULEIURI ESENŢIALE ŞI REZINOIDE; PRODUSE PREPARATE DE PARFUMERIE SAU DE TOALETA ŞI PREPARATE COSMETICE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 33 se gãseşte în ANEXA nr. 33/2004

CAP. 34
SAPUNURI, AGENŢI DE SUPRAFATA ORGANICI, PREPARATE PENTRU SPĂLAT, PREPARATE LUBRIFIANTE, CEARA ARTIFICIALA, CEARA PREPARATA, PRODUSE PENTRU ÎNTREŢINERE, LUMANARI ŞI ARTICOLE SIMILARE, PASTE PENTRU MODELARE, "CEARA DENTARA" ŞI PREPARATE DENTARE PE BAZA DE IPSOS SAU GHIPS

NOTA(CTCE)
<>Cap. 34 se gãseşte în ANEXA nr. 34/2004

CAP. 35
SUBSTANŢE ALBUMINOIDE; PRODUSE PE BAZA DE AMIDON SAU DE FECULE MODIFICATE; CLEIURI; ENZIME

NOTA(CTCE)
<>Cap. 35 se gãseşte în ANEXA nr. 35/2004

CAP. 36
PULBERI ŞI EXPLOZIVI; ARTICOLE DE PIROTEHNIE; CHIBRITURI; ALIAJE PIROFORICE; MATERIALE INFLAMABILE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 36 se gãseşte în ANEXA nr. 36/2004

CAP. 37
PRODUSE FOTOGRAFICE SAU CINEMATOGRAFICE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 37 se gãseşte în ANEXA nr. 37/2004

CAP. 38
PRODUSE DIVERSE ALE INDUSTRIEI CHIMICE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 38 se gãseşte în ANEXA nr. 38/2004

SECŢIUNEA VII
MATERIALE PLASTICE ŞI ARTICOLE DIN MATERIAL PLASTIC; CAUCIUC ŞI ARTICOLE DIN CAUCIUC

Note de Secţiune
1. - Produsele prezentate în seturi constând din mai multe elemente componente distincte, cuprinse în totalitate sau parţial în aceasta Secţiune şi recunoscute ca fiind destinate, dupã amestecare, sa constituie un produs din Secţiunile VI sau VII, se clasifica la poziţia aferentã acestui ultim produs, cu condiţia ca elementele sale componente sa fie:
a) datoritã prezentãrii lor, clar recunoscute ca fiind destinate a fi utilizate împreunã fãrã a fi reconditionate în prealabil;
b) prezentate împreunã;
c) recunoscute prin natura sau cantitãţile lor, ca fiind complementare unele altora.
2. - Cu excepţia articolelor de la poziţia 39.18 sau 39.19, se clasifica la Capitolul 49 materialele plastice, cauciucul şi articolele din aceste materiale, imprimate cu motive sau ilustatii diferite care nu au caracter accesoriu în raport cu destinaţia lor iniţialã.

CAP. 39
MATERIALE PLASTICE ŞI ARTICOLE DIN MATERIAL PLASTIC

NOTA(CTCE)
<>Cap. 39 se gãseşte în ANEXA nr. 39/2004


CAP. 40
CAUCIUC ŞI ARTICOLE DIN CAUCIUC

NOTA(CTCE)
<>Cap. 40 se gãseşte în ANEXA nr. 40/2004

SECŢIUNEA VIII
PIEI BRUTE, PIEI FINITE, PIEI CU BLANA ŞI PRODUSE DIN ACESTEA; ARTICOLE DE CURELARIE ŞI DE SELARIE; ARTICOLE DE VOIAJ, BAGAJE DE MANA ŞI ARTICOLE SIMILARE; ARTICOLE DIN INTESTINE DE ANIMALE (ALTELE DECÂT CELE DE LA VIERMII DE MĂTASE)

CAP. 41
PIEI BRUTE (ALTELE DECÂT PIEILE CU BLANA) ŞI PIEI FINITE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 41 se gãseşte în ANEXA nr. 41/2004

CAP. 42
OBIECTE DIN PIELE, ARTICOLE DE CURELARIE SAU DE SELARIE; ARTICOLE DE VOIAJ, BAGAJE DE MANA ŞI PRODUSE SIMILARE; PRODUSE DIN INTESTINE DE ANIMALE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 42 se gãseşte în ANEXA nr. 42/2004

CAP. 43
BLANURI ŞI BLANURI ARTIFICIALE; ARTICOLE DIN ACESTEA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 43 se gãseşte în ANEXA nr. 43/2004

SECŢIUNEA IX
LEMN, CĂRBUNE DE LEMN ŞI ARTICOLE DIN LEMN; PLUTA ŞI ARTICOLE DIN PLUTA; ARTICOLE DIN IMPLETITURI DE FIBRE VEGETALE SAU DIN NUIELE

CAP. 44
LEMN, CĂRBUNE DE LEMN ŞI ARTICOLE DIN LEMN

NOTA(CTCE)
<>Cap. 44 se gãseşte în ANEXA nr. 44/2004

CAP. 45
PLUTA ŞI ARTICOLE DIN PLUTA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 45 se gãseşte în ANEXA nr. 45/2004

CAP. 46
ARTICOLE DIN IMPLETITURI DE FIBRE VEGETALE SAU DE NUIELE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 46 se gãseşte în ANEXA nr. 46/2004

SECŢIUNEA X
PASTA DIN LEMN SAU DIN ALTE MATERIALE FIBROASE CELULOZICE; HÂRTIE SAU CARTON RECICLABILE (DEŞEURI ŞI MACULATURA); HÂRTIE ŞI CARTON ŞI ARTICOLE DIN ACESTEA

CAP. 47
PASTA DIN LEMN SAU DIN ALTE MATERIALE FIBROASE CELULOZICE; HÂRTIE SAU CARTON RECICLABILE (DEŞEURI ŞI MACULATURA)

NOTA(CTCE)
<>Cap. 47 se gãseşte în ANEXA nr. 47/2004

CAP. 48
HÂRTIE ŞI CARTON; ARTICOLE DIN PASTA DE CELULOZA, DIN HÂRTIE SAU DIN CARTON

NOTA(CTCE)
<>Cap. 48 se gãseşte în ANEXA nr. 48/2004

CAP. 49
CĂRŢI, ZIARE, IMAGINI IMPRIMATE ŞI ALTE PRODUSE ALE INDUSTRIEI DE IMPRIMARE; MANUSCRISE, TEXTE DACTILOGRAFIATE ŞI SCHITE SAU PLANURI

NOTA(CTCE)
<>Cap. 49 se gãseşte în ANEXA nr. 49/2004

SECŢIUNEA XI
MATERIALE TEXTILE ŞI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE

Note de Secţiune
1. - Aceasta Secţiune nu cuprinde:
a) parul pentru perii (poziţia 05.02), parul de cal şi deşeurile din par de cal (poziţia 05.03);
b) parul uman şi articolele din par uman (poziţiile 05.01, 67.03 sau 67.04); totuşi, articolele şi tesaturile dese din par de tipul celor utilizate pentru presele de ulei sau pentru alte scopuri tehnice similare sunt cuprinse la poziţia 59.11;
c) lintersul de bumbac şi alte produse vegetale de la Capitolul 14;
d) azbestul de la poziţia 25.24 şi articolele din azbest şi celelalte produse de la poziţiile 68.12 sau 68.13;
e) articolele de la poziţiile 30.05 sau 30.06 (de exemplu: vata, tifon, bandaje şi articole similare folosite în scopuri medicale, chirurgicale, stomatologice sau veterinare, materiale sterile pentru suturi chirurgicale); firele utilizate pentru curãţirea spaţiilor interdentare (fire dentare), ambalate în ambalaje individuale pentru vânzarea cu amãnuntul de la poziţia 33.06;
f) tesaturile sensibilizate de la poziţiile 37.01 pana la 37.04;
g) monofilamentele a cãror cea mai mare dimensiune a secţiunii transversale depãşeşte 1 mm şi benzile şi formele similare (de exemplu, paiele artificiale) cu o latime aparenta peste 5 mm din materiale plastice (Capitolul 39), precum şi impletiturile, tesaturile şi alte articole din impletituri din astfel de monofilamente şi benzi (Capitolul 46);
h) tesaturile, materialele tricotate sau crosetate, pasla şi articole netesute, impregnate, imbibate, acoperite sau stratificate cu material plastic şi articole din aceste produse de la Capitolul 39;
ij) tesaturile, materialele tricotate sau crosetate, pasla şi articolele netesute, impregnate, imbibate, acoperite sau stratificate cu cauciuc şi articolele din aceste produse, de la Capitolul 40;
k) pieile finite sau brute, neepilate (Capitolele 41 sau 43) şi articolele din blanuri naturale sau artificiale de la poziţiile 43.03 sau 43.04;
l) articolele din materiale textile de la poziţiile 42.01 sau 42.02;
m) produsele şi articole de la Capitolul 48 (de exemplu vata de celuloza);
n) incaltamintea sau pãrţile de incaltaminte, ghetrele, jambierele şi articolele similare de la Capitolul 64;
o) fileurile pentru par sau alte articole de acoperit capul şi pãrţi ale acestora de la Capitolul 65;
p) produsele de la Capitolul 67;
q) produsele textile acoperite cu material abraziv (poziţia 68.05), precum şi fibrele de carbon sau articolele din fibre de carbon de la poziţia 68.15;
r) fibrele de sticla, articolele din fibre de sticla şi broderiile chimice sau fãrã fond vizibil, al cãror fir de broderie este din fibra de sticla (Capitolul 70);
s) articolele de la Capitolul 94 (de exemplu: mobila, lenjerie de pat, aparate de iluminat);
t) articolele de la Capitolul 95 (de exemplu: jucarii, jocuri, articole pentru sport, plase pentru activitãţi sportive);
u) articolele de la Capitolul 96 (de exemplu: perii, seturi de cusut pentru cãlãtorie, fermoare, panglici pentru masina de scris);
v) articolele de la Capitolul 97.
2. - A) Produsele textile de la Capitolele 50 pana la 55 sau de la poziţiile 58.09 sau 59.02 care conţin doua sau mai multe materiale textile, se clasifica dupã materialul textil care predomina în greutate fata de oricare din celelalte materiale textile. Dacã nici un material textil nu predomina în greutate, produsul se clasifica ca şi cum ar fi în întregime constituit din materialul textil corespunzãtor ultimei poziţii în ordinea de numerotare dintre cele susceptibile a fi în mod egal luate în considerare.
B) Pentru aplicarea acestei reguli:
a) firele de par de cal infasurate cu materiale textile (poziţia 51.10) şi firele metalizate (poziţia 56.05) trebuie sa fie considerate în greutatea lor totalã ca fiind un material textil distinct; firele metalice sunt considerate ca materiale textile la încadrarea tesaturilor în care sunt încorporate;
b) alegerea poziţiei de încadrare se face determinând, în primul rând, Capitolul, apoi în cadrul acestui Capitol, poziţia aplicabilã, fãcându-se abstractie de orice material textil care nu aparţine acelui Capitol;
c) când ambele Capitole 54 şi 55 sunt amândouã de luat în considerare împreunã cu alt Capitol, aceste doua capitole trebuie considerate ca fiind un singur capitol;
d) când un capitol sau o poziţie cuprinde bunuri din mai multe materiale textile diferite, acestea trebuie considerate drept un singur material textil.
C) Dispoziţiilor Notelor A) şi B) de mai sus se aplica, de asemenea, firelor specificate în Notele 3, 4, 5 sau 6, de mai jos.
3. - A) Sub rezerva excepţiilor prevãzute la Nota 3B) de mai jos, în aceasta Secţiune sunt considerate ca sfori, corzi şi franghii, firele (simple, rasucite sau cablate):
a) din mãtase sau din deşeuri de mãtase, masurand peste 20.000 decitex;
b) din fibre textile sintetice sau artificiale (inclusiv cele fãcute din doua sau mai multe monofilamente de la Capitolul 54), masurand peste 10.000 decitex;
c) din în sau canepa:
1°) lustruite sau parafinate, masurand minimum 1.429 decitex; sau
2°) nelustruite sau neparafinate, masurand peste 20.000 decitex.
d) din fibre de cocos, constituite din trei sau mai multe fire;
e) din alte fibre vegetale, masurand peste 20.000 decitex;
f) armate cu fire metalice.
B) Dispoziţiile de mai sus nu se aplica la:
a) firele de lana, sau de par de cal sau de alte animale şi firele din hârtie, nearmate cu fire metalice;
b) cablurile din filamente sintetice sau artificiale de la Capitolul 55 şi la multifilamentele nerasucite sau cu o torsiune sub 5 rasucituri pe metru de la Capitolul 54;
c) parul de Messina de la poziţia 50.06 şi monofilamentele de la Capitolul 54;
d) firele metalice de la poziţia 56.05; firele textile armate cu fir de metal sunt reglementate de Nota 3 A)f) de mai sus;
e) firele tip "omida", firele infasurate cu materiale textile şi firele numite "cu bucleuri" de la poziţia 56.06.
4. - A) Sub rezerva excepţiilor prevãzute la Nota B) de mai jos, prin expresia fire condiţionate pentru vânzarea cu amãnuntul de la Capitolele 50, 51, 52, 54 şi 55 se înţeleg firele (simple, rasucite sau cablate) prezentate astfel:
a) pe cartele, bobine, tuburi sau suporturi similare având o greutate maxima (inclusiv suportul) de:
1°) 85 g pentru firele din mãtase, din deşeuri de mãtase sau din filamente sintetice sau artificiale, sau
2°) 125 g pentru celelalte fire;
b) în gheme, sculuri sau jurubite, cu o greutate maxima de:
1°) 85 g pentru fire din filamente sintetice sau artificiale, sub 3.000 decitex, de mãtase sau deşeuri de mãtase, sau
2°) 125 g pentru celelalte fire sub 2.000 decitex; sau
3°) 500 g pentru alte fire.
c) în sculuri subdivizate în jurubite, cu ajutorul unuia sau mai multor fire de separare care le fac independente unele de altele, jurubitele având o greutate uniforma de maximum:
1°) 85 g pentru firele din mãtase, din deşeuri de mãtase sau din filamente sintetice sau artificiale; sau
2°) 125 g pentru alte fire.
B) Dispoziţiile de mai sus nu se aplica:
a) firelor simple din orice material textil, cu excepţia:
1°) firelor simple din lana sau din par fin de animale, nealbite şi
2°) firelor simple din lana sau din par fin de animale, albite, vopsite sau imprimate având peste 5.000 decitex.
b) firelor rasucite sau cablate, nealbite:
1°) de mãtase sau din deşeuri de mãtase, indiferent de modul de prezentare, sau
2°) din alte materiale textile (cu excepţia lanii şi a parului fin de animale) prezentate în sculuri;
c) firelor rasucite sau cablate, albite, vopsite sau imprimate, din mãtase sau din deşeuri din mãtase, masurand maximum 133 decitex;
d) firelor simple, rasucite sau cablate din orice materiale textile, prezentate:
1°) în sculuri cu depanare incrucisata; sau
2°) depuse pe suport sau sub alta forma condiţionatã care indica utilizarea lor în industria textila (de exemplu: pe tuburi pentru maşini de rasucit, mosoare, ţevi, fuzete, bobine conice sau conuri pentru razboaiele de tesut sau prezentate sub forma de gogosi de mãtase pentru maşini de brodat).
5. - În sensul prevederilor de la poziţiile 52.04, 54.01 şi 55.08, prin ata de cusut se înţelege firele rasucite sau cablate care îndeplinesc simultan urmãtoarele condiţii:
a) sunt dispuse pe suporti (de exemplu: bobine, tuburi) şi au o greutate, inclusiv suportul, de maximum 1.000 g.
b) sunt finisate, pentru utilizare ca ata de cusut şi
c) au rasucire finala în forma de "Z".
6. - În aceasta Secţiune prin fire de mare rezistenta, se înţeleg firele a cãror rezistenta exprimatã în cN/tex. (centinewton per tex), depãşeşte urmãtoarele limite:
Fire simple din nylon sau din alte poliamide sau din poliesteri............. 60 cN/tex
Fire rasucite sau cablate din nylon sau din alte poliamide sau poliesteri... 53 cN/tex
Fire simple, rasucite sau cablate din viscoza .............................. 27 cN/tex.
7. - În aceasta Secţiune prin confectionate se înţeleg:
a) articolele decupate în alta forma decât patrata sau dreptunghiulara;
b) articolele finite gata de întrebuinţare, sau care pot fi folosite dupã ce au fost separate prin taierea simpla a firelor de separare, care nu necesita coasere sau alta prelucrare suplimentarã, cum ar fi carpe de bucatarie, prosoape, fete de masa, basmale şi cuverturi;
c) articolele ale cãror margini au fost tivite sau rulate prin orice procedeu, sau terminate cu franjuri innodate, obţinute din fire aparţinând articolului respectiv sau din fire adãugate; totuşi, nu trebuie sa fie considerate ca fiind confectionate materialele textile în bucãţi, ale cãror margini au fost pur şi simplu întãrite pentru a preveni desirarea;
d) articolele decupate de orice forma, din care s-au îndepãrtat firele de separare;
e) articolele asamblate prin coasere, lipire sau altfel (cu excepţia bucatilor din aceeaşi tesatura, unite la extremitati astfel încât sa formeze o bucata de o lungime mai mare, ca şi a pieselor formate din doua sau mai multe tesaturi suprapuse pe toatã suprafata şi asamblate între ele, chiar cu intercalarea unui material de umplere);
f) articolele tricotate sau crosetate obţinute în forma finala, prezentate ca articole separate sau sub forma de piese conţinând mai multe unitãţi.
8. - În sensul celor prezentate la Capitolele 50 pana la 60:
a) nu sunt clasificate la Capitolele 50 pana la 55 şi 60 şi, în afarã unor dispoziţii contrare, la Capitolele 56 pana la 59, articolele confectionate conform Notei 7 de mai sus;
b) nu aparţin Capitolelor 50 pana la 55 şi 60, articolele de la Capitolele 56 pana la 59.
9. - Sunt asimilate tesaturilor de la Capitolul 50 pana la 55, produsele constituite din straturi din fire textile paralelizate care se suprapun în unghi ascutit sau drept. Aceste straturi sunt fixate între ele la punctele de incrucisare ale firelor printr-un liant sau prin termosudare.
10. - Produsele elastice formate din materiale textile asociate cu fire de cauciuc sunt clasificate la aceasta Secţiune.
11. - În aceasta Secţiune prin termenul impregnat, se înţelege şi aderizat.
12. - În aceasta Secţiune prin termenul de poliamide se înţelege şi aramide.
13. - În afarã unor dispoziţii contrare, îmbrãcãmintea din materiale textile de la diferitele poziţii se clasifica la poziţiile respective, chiar dacã este prezentatã în seturi pentru vânzarea cu amãnuntul. În sensul prezentei Note, expresia îmbrãcãminte din materiale textile se referã la îmbrãcãminte de la poziţiile 61.01 pana la 61.14 şi poziţiile 62.01 pana la 62.11.

Note de subpozitii
1. - În aceasta secţiune şi, dupã caz, în Nomenclatura, se înţelege prîn:
a) Fire de elastomeri
firele din filamente (inclusiv din monofilamentele) din materiale textile sintetice, altele decât firele texturate, care pot suporta, o întindere de pana la trei ori lungimea lor iniţialã fãrã sa se rupa şi care, dupã ce au suportat o întindere pana la de 2 ori lungimea lor iniţialã, revin, în mai puţin de 5 minute, la o lungime cel mult egala cu o data şi jumãtate din lungimea lor iniţialã.
b) Firele nealbite
firele:
1°) care au culoarea naturala a fibrelor constituente şi care nu au fost supuse nici albirii, nici vopsirii (chiar şi în masa), sau imprimarii; sau
2°) fãrã culoare bine determinata (numite "fire în tonuri gri"), care au fost fabricate din deşeuri destramate.
Aceste fire pot sa fie tratate cu un apret necolorat sau cu un colorant nepermanent (care sa dispara dupã o simpla spalare cu sapun) şi, în cazul fibrelor sintetice sau artificiale, pot fi tratate în masa cu produse de matisare (de exemplu dioxid de titan).
c) Fire albite
firele:
1°) supuse unei operaţii de albire ori fabricate din fibre albite sau, cu excepţia unor prevederi contrare, care au fost vopsite în alb (chiar în masa) sau au fost tratate cu apret alb; sau,
2°) constituite dintr-un amestec de fibre nealbite şi de fibre albite; sau
3°) rasucite sau cablate, constituite din fire nealbite şi fire albite.
d) Fire colorate (vopsite sau imprimate)
firele:
1°) vopsite (chiar în masa) altfel decât în alb sau cu un colorant nepermanent, sau care au fost imprimate sau fabricate cu fibre vopsite sau imprimate; sau
2°) constituite dintr-un amestec de fibre vopsite în diferite culori sau dintr-un amestec de fibre albite sau nealbite cu fibre colorate (fire impestritate sau amestecate) ori au fost imprimate în una sau mai multe culori din loc în loc, care sa prezinte aspectul unei serii de puncte;
3°) obţinute din benzi sau semitort care au fost imprimate; sau
4°) rasucite sau cablate constituite din fire albite, nealbite şi fire colorate.
Definiţiile de mai sus se aplica, de asemenea, mutatis mutandis, monofilamentelor, benzilor şi produselor similare de la Capitolul 54.
e) Tesaturi nealbite
tesaturile obţinute din fire nealbite şi care n-au suportat nici operaţii de albire, vopsire sau imprimare. Acestea pot fi tratate cu un apret necolorat sau un colorant nepermanent.
f) Tesaturi albite
tesaturi:
1°) albite sau, în afarã unor dispoziţii contrare, vopsite în alb sau cãrora li s-a aplicat un apret alb, pe bucata; sau
2°) constituite din fire albite; sau
3°) constituite din fire albite şi nealbite.
g) Tesaturi vopsite
tesaturi:
1°) vopsite altfel decât în alb (în afarã unor dispoziţii contrare) cu o singura culoare uniforma sau cãrora li s-a aplicat un apret colorat, altul decât alb (în afarã unor dispoziţii contrare), pe bucata; sau
2°) constituite din fire colorate într-o singura culoare uniforma.
h) Tesaturi din fire de diverse culori
tesaturi (altele decât tesaturile imprimate)
1°) constituite din fire de diferite culori sau fire de diferite nuante de aceeaşi culoare altele decât culoarea naturala a fibrelor componente; sau
2°) constituite din fire albite sau nealbite şi din fire colorate; sau
3°) constituite din fire amestecate sau muline (constituite din doua insiruiri de fibre de culori diferite).
(În toate cazurile nu se iau în considerare firele utilizate pentru margini şi pentru capetele bucatilor).
ij) Tesaturi imprimate
tesaturile imprimate pe bucata, chiar dacã au fost fabricate sau nu din fire de diferite culori.
(Sunt considerate ca fiind tesaturi imprimate: tesaturile care au desene fãcute, de exemplu, cu o perie, un pistol de vopsit cu spray, cu o hârtie de transfer, sau prin flausare sau prin procedeul batic).
Procesul de mercerizare nu are nici o influenta asupra clasificarii firelor sau tesaturilor în cadrul categoriilor de mai sus.
Definiţiile de la punctele e) pana la ij) de mai sus se aplica mutatis-mutandis materialelor tricotate.
k) Tesatura panza
Sunt tesaturi în care fiecare fir de batatura trece alternativ pe deasupra şi pe dedesubtul firelor succesive de urzeala şi fiecare fir de urzeala trece alternativ pe deasupra şi pe dedesubtul firelor succesive de batatura.
2. - A) Produsele de la Capitolul 56 pana la 63 care conţin 2 sau mai multe materiale textile trebuie considerate ca fiind alcãtuite în întregime din materialul textil care ar fi reţinut conform Notei 2 de la aceasta Secţiune pentru clasificarea unui produs de la Capitolele 50 pana la 55 sau de la 58.09 care a fost obţinut din aceleaşi materiale textile.
B) Pentru aplicarea acestei reguli:
a) nu se tine seama, dupã caz, decât de partea care determina clasificarea în sensul Regulii generale interpretative nr. 3;
b) nu se tine seama de suport, când produsele textile conţin un suport şi o suprafata velurata sau buclata;
c) nu se tine seama decât de tesatura de fond în cazul broderiilor de la poziţia 58.10 şi a articolelor din aceste materiale.
Totuşi broderiile chimice, uşoare sau fãrã fond aparent şi articolele din aceste materiale, se clasifica ţinând seama numai de firele de brodat.

CAP. 50
MĂTASE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 50 se gãseşte în ANEXA nr. 50/2004

CAP. 51
LANA, PAR FIN SAU GROSIER DE ANIMALE; FIRE ŞI TESATURI DIN PAR DE CAL

NOTA(CTCE)
<>Cap. 51 se gãseşte în ANEXA nr. 51/2004

CAP. 52
BUMBAC

NOTA(CTCE)
<>Cap. 52 se gãseşte în ANEXA nr. 52/2004

CAP. 53
ALTE FIBRE TEXTILE VEGETALE; FIRE DIN HÂRTIE ŞI TESATURI DIN FIRE DE HÂRTIE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 53 se gãseşte în ANEXA nr. 53/2004

CAP. 54
FILAMENTE SINTETICE SAU ARTIFICIALE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 54 se gãseşte în ANEXA nr. 54/2004

CAP. 55
FIBRE SINTETICE SAU ARTIFICIALE DISCONTINUE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 55 se gãseşte în ANEXA nr. 55/2004

CAP. 56
VATA, PASLA (FETRU) ŞI MATERIALE NETESUTE; FIRE SPECIALE; SFORI, ODGOANE, FUNII, FRANGHII ŞI ARTICOLE DIN ACESTEA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 56 se gãseşte în ANEXA nr. 56/2004

CAP. 57
COVOARE ŞI ALTE ACOPERITOARE DE PODEA DIN MATERIALE TEXTILE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 57 se gãseşte în ANEXA nr. 57/2004

CAP. 58
TESATURI SPECIALE; TESATURI CU SMOCURI; DANTELE; TAPISERII; PASMANTERII; BRODERII

NOTA(CTCE)
<>Cap. 58 se gãseşte în ANEXA nr. 58/2004

CAP. 59
TESATURI IMPREGNATE, IMBRACATE, ACOPERITE SAU STRATIFICATE; ARTICOLE TEHNICE DIN MATERIALE TEXTILE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 59 se gãseşte în ANEXA nr. 59/2004

CAP. 60
MATERIALE TRICOTATE SAU CROSETATE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 60 se gãseşte în ANEXA nr. 60/2004

CAP. 61
ÎMBRĂCĂMINTE ŞI ACCESORII DE ÎMBRĂCĂMINTE TRICOTATE SAU CROSETATE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 61 se gãseşte în ANEXA nr. 61/2004

CAP. 62
ÎMBRĂCĂMINTE ŞI ACCESORII DE ÎMBRĂCĂMINTE, ALTELE DECÂT TRICOTATE SAU CROSETATE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 62 se gãseşte în ANEXA nr. 62/2004

CAP. 63
ALTE ARTICOLE TEXTILE CONFECTIONATE; SETURI; ÎMBRĂCĂMINTE PURTATA SAU UZATA ŞI ARTICOLE TEXTILE PURTATE SAU UZATE; ZDRENTE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 63 se gãseşte în ANEXA nr. 63/2004

SECŢIUNEA XII
INCALTAMINTE, OBIECTE DE ACOPERIT CAPUL, UMBRELE DE PLOAIE, UMBRELE DE SOARE, BASTOANE, BICE, CRAVASE ŞI PĂRŢI ALE ACESTORA; PENE ŞI PUF PRELUCRATE ŞI ARTICOLE DIN ACESTEA; FLORI ARTIFICIALE; ARTICOLE DIN PAR UMAN

CAP. 64
INCALTAMINTE, GHETRE ŞI ARTICOLE SIMILARE; PĂRŢI ALE ACESTOR ARTICOLE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 64 se gãseşte în ANEXA nr. 64/2004

CAP. 65
OBIECTE DE ACOPERIT CAPUL ŞI PĂRŢI ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 65 se gãseşte în ANEXA nr. 65/2004

CAP. 66
UMBRELE DE PLOAIE, UMBRELE DE SOARE, BASTOANE, BASTOANE-SCAUN, BICE, CRAVASE ŞI PĂRŢI ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 66 se gãseşte în ANEXA nr. 66/2004

CAP. 67
PENE ŞI PUF PRELUCRATE ŞI ARTICOLE DIN PENE SAU DIN PUF; FLORI ARTIFICIALE; ARTICOLE DIN PAR UMAN

NOTA(CTCE)
<>Cap. 67 se gãseşte în ANEXA nr. 67/2004

SECŢIUNEA XIII
ARTICOLE DIN PIATRA, IPSOS, CIMENT, AZBEST, MICA SAU DIN MATERIALE SIMILARE; PRODUSE CERAMICE; STICLA ŞI ARTICOLE DIN STICLA

CAP. 68
ARTICOLE DIN PIATRA, IPSOS, CIMENT, AZBEST, MICA SAU DIN MATERIALE SIMILARE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 68 se gãseşte în ANEXA nr. 68/2004

CAP. 69
PRODUSE CERAMICE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 69 se gãseşte în ANEXA nr. 69/2004

CAP. 70
STICLA ŞI ARTICOLE DIN STICLA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 70 se gãseşte în ANEXA nr. 70/2004

SECŢIUNEA XIV
PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, PIETRE PREŢIOASE SAU SEMIPRETIOASE, METALE PREŢIOASE, METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PREŢIOASE ŞI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE; IMITATII DE BIJUTERII; MONEDE

CAP. 71
PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, PIETRE PREŢIOASE SAU SEMIPRETIOASE, METALE PREŢIOASE, METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PREŢIOASE ŞI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE; IMITATII DE BIJUTERII; MONEDE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 71 se gãseşte în ANEXA nr. 71/2004

SECŢIUNEA XV
METALE COMUNE ŞI ARTICOLE DIN METALE COMUNE

Note de Secţiune
1. - Secţiunea nu cuprinde:
a) culorile şi cernelurile preparate pe baza de pulbere sau de fulgi metalici, ca şi foliile pentru marcare prin presare la cald (poziţiile 32.07 pana la 32.10, 32.12, 32.13 sau 32.15);
b) feroceriul şi alte aliaje piroforice (poziţia 36.06);
c) acoperamintele de cap metalice şi pãrţile lor metalice, de la poziţia 65.06 sau 65.07;
d) cadrele (monturile) umbrelelor şi alte articole din poziţia 66.03;
e) articolele de la Capitolul 71 (de exemplu aliaje de metale preţioase, metale comune placate sau dublate cu metale preţioase, imitatii de bijuterii);
f) articolele Secţiunii XVI (maşini şi aparate; utilaj electric);
g) cãile ferate asamblate (poziţia 86.08) şi alte articole ale Secţiunii XVII (vehicule rutiere, nave şi vehicule aeriene);
h) instrumentele şi aparatele Secţiunii XVIII, inclusiv arcurile de ceasornicarie;
ij) gloantele de vanatoare (poziţia 93.06) şi articole ale Secţiunii XIX (arme şi muniţii);
k) articolele de la Capitolul 94 (de exemplu mobila, somiere, aparate de iluminat, firme şi reclame luminoase, construcţii prefabricate);
l) articolele de la Capitolul 95 (de exemplu jucarii, jocuri, articole sportive);
m) sitele de mana, nasturii, tocurile (pentru penite), creioanele automate, penitele şi celelalte articole similare de la Capitolul 96 (produse diverse);
n) articolele de la Capitolul 97 (de exemplu, obiecte de arta).
2. - În Nomenclatura, prin pãrţi şi furnituri de uz general se înţelege:
a) articolele de la poziţiile 73.07, 73.12, 73.15, 73.17 sau 73.18, precum şi articolele similare din alte metale comune;
b) arcurile şi lamelele pentru arcuri din metale comune, altele decât arcurile de ceasornicarie (poziţia 91.14);
c) articolele prevãzute la poziţiile 83.01, 83.02, 83.08, 83.10 ca şi ramele şi oglinzile din metale comune, de la poziţia 83.06.
În Capitolele 73 pana la 76 şi 78 pana la 82 (cu excepţia poziţiei 73.15), menţiunile referitoare la pãrţi, nu cuprind pãrţile şi furniturile de uz general în sensul de mai sus.
Sub rezerva dispoziţiilor din paragraful precedent şi din Nota 1 a Capitolului 83, articolele de la Capitolul 82 sau 83 sunt excluse din Capitolele 72 pana la 76 şi 78 pana la 81.
3. - În Nomenclatura, se înţelege prin metale comune: fonta, fierul şi otelul, cuprul, nichelul, aluminiul, plumbul, zincul, staniul, wolframul (tungstenul), molibdenul, tantalul, magneziul, cobaltul, bismutul, cadmiul, titanul, zirconiul, stibiul (antimoniul), manganul, beriliul, cromul, germaniul, vanadiul, galiul, hafniul (celtiul), indiul, niobiul, reniul şi taliul.
4. - În Nomenclatura, prin termenul compuşi metaloceramici se înţelege produsele ce conţin o combinatie eterogena microscopica a unui component metalic şi a unuia ceramic. Acest termen cuprinde şi metalele dure (carburi metalice sinterizate cu un metal).
5. - Clasificarea aliajelor (altele decât feroaliajele şi aliajele de baza definite în Capitolele 72 şi 74):
a) aliajele din metale comune sunt clasificate la poziţia metalului care predomina în greutate fata de fiecare component al lor;
b) aliajele din metale comune de la aceasta Secţiune şi din elemente necuprinse la aceasta Secţiune se clasifica precum aliajele din metale comune de la aceasta Secţiune dacã greutatea totalã a acestor metale este egala sau superioarã celorlalte elemente prezente;
c) amestecurile sinterizate de pulberi metalice, amestecuri eterogene intime obţinute prin fuziune (altele decât cele metaloceramice) şi compusii intermetalici urmeazã regimul aliajelor.
6. - În lipsa unor dispoziţii contrare, orice referire în Nomenclatura la un metal comun priveşte în egala mãsura şi aliajele care conform Notei 5 de mai sus sunt clasificate cu metalul respectiv.
7. - Clasificarea articolelor compozite:
În lipsa unor dispoziţii contrare, rezultate din enuntul poziţiilor, obiectele din metale comune sau considerate ca atare, care conţin doua sau mai multe metale comune, se clasifica împreunã cu obiectele corespunzãtoare metalului predominant în greutate.
Pentru aplicarea acestei reguli se considera:
a) fonta, fierul şi otelul constituind un singur metal;
b) aliajele sunt considerate ca fiind compuse în întregime din metalul a cãrui greutate predomina şi al cãrui regim îl urmeazã prin aplicarea dispoziţiilor Notei 5;
c) un compus metaloceramic de la poziţia 81.13 este considerat ca un singur metal comun.
8. - În aceasta Secţiune, se înţelege prin:
a) Deşeuri şi resturi metalice deşeurile şi resturile metalice provenind de la prelucrarea sau fabricarea metalelor şi obiectele din metale definitiv inutilizabile datoritã spargerii, decuparii, uzurii sau în urma oricãror alte cauze.
b) Pulberi produsele care trec printr-o sita cu ochiuri cu deschiderea de 1 mm într-o proporţie de minim 90% din greutate.

CAP. 72
FONTA, FIER ŞI OŢEL

NOTA(CTCE)
<>Cap. 72 se gãseşte în ANEXA nr. 72/2004

CAP. 73
ARTICOLE DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OŢEL

NOTA(CTCE)
<>Cap. 73 se gãseşte în ANEXA nr. 73/2004

CAP. 74
CUPRU ŞI ARTICOLE DIN CUPRU

NOTA(CTCE)
<>Cap. 74 se gãseşte în ANEXA nr. 74/2004

CAP. 75
NICHEL ŞI ARTICOLE DIN NICHEL

NOTA(CTCE)
<>Cap. 75 se gãseşte în ANEXA nr. 75/2004

CAP. 76
ALUMINIU ŞI ARTICOLE DIN ALUMINIU

NOTA(CTCE)
<>Cap. 76 se gãseşte în ANEXA nr. 76/2004

CAP. 78
PLUMB ŞI ARTICOLE DIN PLUMB

NOTA(CTCE)
<>Cap. 78 se gãseşte în ANEXA nr. 78/2004

CAP. 79
ZINC ŞI ARTICOLE DIN ZINC

CAP. 80
STANIU ŞI ARTICOLE DIN STANIU

NOTA(CTCE)
<>Cap. 80 se gãseşte în ANEXA nr. 80/2004

CAP. 81
ALTE METALE COMUNE; METALOCERAMICE; ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 81 se gãseşte în ANEXA nr. 81/2004

CAP. 82
UNELTE ŞI SCULE, ARTICOLE DE CUTITARIE ŞI TACAMURI, DIN METALE COMUNE; PĂRŢI ALE ACESTOR ARTICOLE, DIN METALE COMUNE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 82 se gãseşte în ANEXA nr. 82/2004

CAP. 83
ARTICOLE DIVERSE DIN METALE COMUNE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 83 se gãseşte în ANEXA nr. 83/2004

SECŢIUNEA XVI
MAŞINI ŞI APARATE, ECHIPAMENTE ELECTRICE ŞI PĂRŢI ALE ACESTORA; APARATE DE ÎNREGISTRAT SAU DE REPRODUS SUNETUL, APARATE DE ÎNREGISTRAT SAU DE REPRODUS IMAGINI ŞI SUNET DE TELEVIZIUNE ŞI PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTOR APARATE

Note de Secţiune
1. - Secţiunea nu cuprinde:
a) curelele transportoare sau de transmisie din material plastic de la Capitolul 39, curelele transportoare sau de transmisie din cauciuc vulcanizat (poziţia 40.10), precum şi articolele de uz tehnic din cauciuc vulcanizat neintarit (poziţia 40.16);
b) articolele de uz tehnic din piele naturala sau reconstituita (poziţia 42.04) sau din blana (poziţia 43.03);
c) bobinele, mosoarele, conurile, tuburile şi suporturile similare din orice material (de exemplu Capitolele 39, 40, 44, 48 sau Secţiunea XV);
d) cartelele perforate pentru maşini Jacquard sau maşini similare (de exemplu Capitolele 39 sau 48 sau Secţiunea XV);
e) curelele transportoare sau de transmisie din materiale textile (poziţia 59.10), precum şi articolele de uz tehnic din materiale textile (poziţia 59.11);
f) pietrele preţioase sau semipretioase (naturale, sintetice sau reconstituite) de la poziţiile 71.02 pana la 71.04 ca şi articolele în întregime din materialele de la poziţia 71.16, cu excepţia totuşi a safirelor şi diamantelor prelucrate nemontate pentru capetele de citire (poziţia 85.22);
g) pãrţile şi furniturile de uz general în sensul Notei 2 de la Secţiunea XV, din metale comune (Secţiunea XV) şi articole similare din material plastic (Capitolul 39);
h) prajinile de foraj (poziţia 73.04);
ij) benzile şi curele fãrã sfârşit din sarma sau benzi metalice (Secţiunea XV);
k) articolele de la Capitolele 82 sau 83;
l) articolele de la Secţiunea XVII;
m) articolele de la Capitolul 90;
n) articolele de ceasornicarie de la Capitolul 91;
o) uneltele interschimbabile de la poziţia 82.07 şi periile de tipul celor care constituie pãrţi de maşini (poziţia 96.03), precum şi uneltele interschimbabile similare care se clasifica dupã materialul din care sunt constituite pãrţile lor active (de exemplu Capitolele 40, 42, 43, 45, 59 sau poziţiile 68.04, 69.09);
p) articolele de la Capitolul 95;
q) panglicile pentru maşini de scris şi panglicile de scris similare, chiar montate pe bobine sau în cartuse (regimul materialului constitutiv sau poziţia 96.12 dacã sunt impregnate cu cerneala sau alt fel preparate pentru a lasa amprente).
2. - Sub rezerva prevederilor Notei 1 din aceasta Secţiune, a Notei 1 de la Capitolul 84 şi a Notei 1 de la Capitolul 85, pãrţile de maşini (cu excepţia pãrţilor pentru articolele de la poziţiile 84.84, 85.44, 85.45, 85.46 sau 85.47) se clasifica conform urmãtoarelor reguli:
a) pãrţile care constituie articole clasificate la una din poziţiile Capitolelor 84 sau 85 (cu excepţia poziţiilor 84.09, 84.31, 84.48, 84.66, 84.73, 84.85, 85.03, 85.22, 85.29, 85.38 şi 85.48), se clasifica la acea poziţie indiferent de masina cãreia îi sunt destinate;
b) alte pãrţi, dacã pot fi recunoscute ca destinate pentru a fi folosite în exclusivitate sau în principal cu o anumitã masina sau cu mai multe maşini de la aceeaşi poziţie (chiar de la poziţiile 84.79 sau 85.43), se clasifica la poziţia aferentã acelei sau acelor maşini, sau, dupã caz, la poziţia 84.09, 84.31, 84.48, 84.66, 84.73, 85.03, 85.22, 85.29 sau 85.38; totuşi, pãrţile destinate în principal pentru folosirea lor atât cu articolele de la poziţia 85.17 cat şi cu cele de la poziţiile 85.25 la 85.28, se clasifica la poziţia 85.17;
c) toate celelalte pãrţi se clasifica, dupã caz, la poziţia 84.09, 84.31, 84.48, 84.66, 84.73, 85.03, 85.22, 85.29 sau 85.38, iar în caz contrar la poziţia 84.85 sau 85.48.
3. - Cu excepţia dispoziţiilor contrare, combinatiile de maşini de tipuri diferite destinate sa funcţioneze împreunã şi care constituie un singur corp, precum şi maşinile concepute pentru a asigura doua sau mai multe funcţii diferite, alternative sau complementare, se clasifica dupã funcţia principala care caracterizeazã ansamblul.
4. - Dacã o masina sau o combinatie de maşini sunt constituite din elemente distincte (chiar separate sau legate între ele prin conducte, prin dispozitive de transmisie, prin cabluri electrice sau prin alte dispozitive) destinate sa asigure împreunã o funcţiune bine determinata cuprinsã într-una din poziţiile de la Capitolul 84 sau Capitolul 85, întregul ansamblu se clasifica la poziţia corespondenta funcţiei pe care o asigura ansamblul.
5. - În sensul notelor de mai sus denumirea de maşini se aplica maşinilor, aparatelor, dispozitivelor, echipamentelor şi materialelor diverse prevãzute la poziţiile din Capitolele 84 şi 85.

Note complementare
1. Sculele necesare montarii sau întreţinerii maşinilor urmeazã regimul acestora, dacã sunt prezentate la vamuire în acelaşi timp cu maşinile. Acelaşi regim se aplica sculelor interschimbabile, care sunt prezentate în acelaşi timp cu maşinile al cãror echipament normal îl constituie şi împreunã cu care sunt vândute în mod normal.
2. Declarantul vamal are obligaţia de a prezenta, în sprijinul declaraţiei sale, dacã autoritatea vamalã solicita acest lucru, un document explicativ (note, prospecte, pagini de catalog, fotografii etc.), care sa indice componenta normalã a masinii, funcţiunile şi caracteristicile sale esenţiale şi, pentru maşinile prezentate în stare demontata sau nemontata, un plan de montaj şi un inventar al conţinutului diferitelor colete.
3. La solicitarea declarantului vamal şi în condiţiile stabilite de autoritãţile competente, dispoziţiile Regulii generale 2 a) pentru interpretarea Nomenclaturii sunt, de asemenea, aplicabile maşinilor prezentate în transporturi eşalonate.

CAP. 84
REACTOARE NUCLEARE, CAZANE, MAŞINI, APARATE ŞI DISPOZITIVE MECANICE; PĂRŢI ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 84 se gãseşte în ANEXA nr. 84/2004

CAP. 85
MAŞINI, APARATE ŞI ECHIPAMENTE ELECTRICE ŞI PĂRŢI ALE ACESTORA; APARATE DE ÎNREGISTRAT SAU DE REPRODUS SUNETUL, APARATE DE TELEVIZIUNE DE ÎNREGISTRAT SAU DE REPRODUS IMAGINE ŞI SUNET; PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTOR APARATE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 85 se gãseşte în ANEXA nr. 85/2004

SECŢIUNEA XVII
MIJLOACE DE TRANSPORT ŞI ECHIPAMENTE AUXILIARE

Note de Secţiune
1. - Secţiunea nu cuprinde articolele de la poziţiile 95.01, 95.03 sau 95.08 nici saniile, boburile şi altele asemãnãtoare (poziţia 95.06).
2. - Nu sunt considerate ca pãrţi sau accesorii, chiar atunci când sunt recunoscute ca destinate produselor din aceasta Secţiune:
a) garniturile, saibele şi articolele similare din toate materialele (clasificate dupã regimul materialului constitutiv sau la poziţia 84.84), ca şi alte articole de cauciuc vulcanizat nedurificat (poziţia 40.16);
b) pãrţile şi furniturile de uz general, în sensul Notei 2 de la Secţiunea XV, din metale comune (Secţiunea XV) şi articolele similare din material plastic (Capitolul 39);
c) articolele de la Capitolul 82 (unelte);
d) articolele de la poziţia 83.06;
e) maşinile şi aparatele de la poziţia 84.01 pana la 84.79, ca şi pãrţi ale lor; articolele de la poziţia 84.81 sau 84.82 şi, în mãsura în care acestea constituie pãrţi intrinseci ale motoarelor, articolele de la poziţia 84.83;
f) maşinile şi echipamentele electrice, ca şi aparatele şi accesoriile electrice (Capitolul 85);
g) instrumentele şi aparatele de la Capitolul 90;
h) articolele de la Capitolul 91;
ij) armele (Capitolul 93);
k) aparatele de iluminat şi pãrţile lor, de la poziţia 94.05;
l) periile care constituie elemente pentru vehicule (poziţia 96.03).
3. - În sensul Capitolelor de la 86 pana la 88, referirile la pãrţi sau la accesorii nu cuprind pãrţile sau accesoriile care nu sunt în exclusivitate sau în principal destinate vehiculelor sau articolelor de la aceasta Secţiune. Atunci când o parte sau un accesoriu este susceptibil de a se încadra în acelaşi timp în prevederile a doua sau mai multe poziţii ale Secţiunii, el trebuie sa fie clasificat la poziţia care corespunde cu utilizarea sa principala.
4. - În aceasta Secţiune:
a) vehiculele special concepute pentru a fi utilizate atât pe drumuri rutiere cat şi pe cai ferate, sunt clasificate la poziţia corespunzãtoare a Capitolului 87;
b) autovehiculele amfibii se clasifica la poziţia corespunzãtoare a Capitolului 87;
c) vehiculele aeriene special concepute pentru a putea fi utilizate şi ca vehicule terestre se clasifica la poziţia corespunzãtoare a Capitolului 88.
5. - Vehiculele pe perna de aer se clasifica cu vehiculele cele mai asemãnãtoare:
a) de la Capitolul 86, dacã sunt concepute pentru a se deplasa deasupra unei cai de ghidare (aerotrenuri);
b) de la Capitolul 87, dacã sunt concepute pentru a se deplasa deasupra pãmântului sau atât deasupra pãmântului cat şi a apei;
c) de la Capitolul 89, dacã sunt concepute pentru a se deplasa deasupra apei, chiar dacã sunt apte sau nu de a acosta pe plaje sau debarcadere sau sa se deplaseze, de asemenea, pe suprafeţe inghetate.
Pãrţile şi accesoriile vehiculelor cu perna de aer se clasifica la fel ca cele ale vehiculelor cu care sunt asimilate prin aplicarea prevederilor anterioare.
Materialul fix pentru cãile de aerotrenuri este considerat ca material fix de cale feratã, iar echipamentele de semnalizare, de securitate, de control şi de comanda pentru cãile de autotrenuri, sunt considerate ca echipamente de semnalizare, securitate, control sau comanda pentru cai ferate.

Note complementare
1. Sub rezerva dispoziţiilor notei complementare 3 de la Capitolul 89, sculele şi articolele de întreţinere şi de reparare pentru vehicule urmeazã regimul acestora din urma, dacã sunt prezentate la vamuire în acelaşi timp cu aceste vehicule.
Acelaşi regim este aplicat altor accesorii care sunt prezentate la vamuire în acelaşi timp cu vehiculele al cãror echipament normal îl constituie şi dacã sunt vândute împreunã cu acestea.
2. La solicitarea declarantului vamal şi în condiţiile stabilite de autoritãţile competente, dispoziţiile Regulii generale 2a) pentru interpretarea Nomenclaturii sunt, de asemenea, aplicabile mãrfurilor de la poziţiile 86.08, 88.05, 89.05 şi 89.07, prezentate în transporturi eşalonate.

CAP. 86
VEHICULE ŞI ECHIPAMENTE PENTRU CĂILE FERATE SAU SIMILARE ŞI PĂRŢI ALE ACESTORA; APARATE MECANICE (INCLUSIV ELECTROMECANICE) DE SEMNALIZARE A TRAFICULUI

NOTA(CTCE)
<>Cap. 86 se gãseşte în ANEXA nr. 86/2004

CAP. 87
VEHICULE TERESTRE, ALTELE DECÂT MATERIALUL RULANT DE CALE FERATĂ ŞI TRAMVAI; PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 87 se gãseşte în ANEXA nr. 87/2004

CAP. 88
VEHICULE AERIENE, NAVE SPATIALE ŞI PĂRŢI ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 88 se gãseşte în ANEXA nr. 88/2004

CAP. 89
VAPOARE, NAVE ŞI DISPOZITIVE PLUTITOARE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 89 se gãseşte în ANEXA nr. 89/2004

SECŢIUNEA XVIII
INSTRUMENTE ŞI APARATE OPTICE, FOTOGRAFICE SAU CINEMATOGRAFICE, DE MĂSURA, DE CONTROL SAU DE PRECIZIE; INSTRUMENTE ŞI APARATE MEDICO-CHIRURGICALE; CEASORNICARIE; INSTRUMENTE MUZICALE; PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTORA

CAP. 90
INSTRUMENTE ŞI APARATE OPTICE, FOTOGRAFICE SAU CINEMATOGRAFICE, DE MĂSURA, DE CONTROL SAU DE PRECIZIE; INSTRUMENTE ŞI APARATE MEDICO-CHIRURGICALE; PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 90 se gãseşte în ANEXA nr. 90/2004

CAP. 91
CEASORNICARIE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 91 se gãseşte în ANEXA nr. 91/2004

CAP. 92
INSTRUMENTE MUZICALE; PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 92 se gãseşte în ANEXA nr. 92/2004

SECŢIUNEA XIX
ARME ŞI MUNIŢII; PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTORA

CAP. 93
ARME, MUNIŢII, PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 93 se gãseşte în ANEXA nr. 93/2004

SECŢIUNEA XX
MĂRFURI ŞI PRODUSE DIVERSE

CAP. 94
MOBILA; MOBILIER MEDICO-CHIRURGICAL; ARTICOLE DE PAT ŞI SIMILARE; APARATE DE ILUMINAT NEDENUMITE ŞI NECUPRINSE ÎN ALTA PARTE; LAMPI PENTRU RECLAME LUMINOASE, ÎNSEMNE LUMINOASE, PLĂCI INDICATOARE LUMINOASE ŞI ARTICOLE SIMILARE; CONSTRUCŢII PREFABRICATE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 94 se gãseşte în ANEXA nr. 94/2004

CAP. 95
JUCARII, JOCURI, ARTICOLE PENTRU DIVERTISMENT SAU PENTRU SPORT; PĂRŢI ŞI ACCESORII ALE ACESTORA

NOTA(CTCE)
<>Cap. 95 se gãseşte în ANEXA nr. 95/2004

CAP. 96
ARTICOLE DIVERSE

NOTA(CTCE)
<>Cap. 96 se gãseşte în ANEXA nr. 96/2004

SECŢIUNEA XXI
OBIECTE DE ARTA, OBIECTE DE COLECTIE ŞI ANTICHITATI

CAP. 97
OBIECTE DE ARTA, OBIECTE DE COLECTIE ŞI ANTICHITATI

NOTA(CTCE)
<>Cap. 97 se gãseşte în ANEXA nr. 97/2004

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016