Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 9 din 27 februarie 2003  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 9 din 27 februarie 2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 167 din 17 martie 2003
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. I
<>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfãşoarã activitãţi pe baza de contract individual de munca şi functionarii publici;
II. persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiazã de drepturi bãneşti lunare, ce se suporta din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare someri;
IV. persoanele care realizeazã un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se afla în una dintre situaţiile urmãtoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacã nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi profesionale;
V. persoanele care realizeazã prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se regãsesc în doua sau mai multe situaţii prevãzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare socialã, în condiţiile prezentei legi, persoanele care nu se regãsesc în situaţiile prevãzute la alin. (1), cele care nu se afla în plata unor prestaţii de asigurãri sociale în sistemul public, cele care nu se regãsesc în situaţiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi cele care nu sunt asigurate în alte sisteme de asigurãri sociale, neintegrate în sistemul public.
(3) Salariul mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat."
2. Alineatul (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfãşoarã activitatea asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, denumite în continuare angajatori, precum şi instituţiile care efectueazã plata drepturilor de şomaj pentru somerii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. III sunt obligate sa depunã în fiecare luna, la termenul stabilit de CNPAS, declaraţia privind evidenta nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plata cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat. Declaraţia se depune la casa teritorialã de pensii în raza cãreia se afla sediul angajatorului."
3. Alineatul (4) al articolului 6 se abroga.
4. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18 - (1) În sistemul public sunt contribuabili, dupã caz:
a) asiguraţii care datoreazã contribuţii individuale de asigurãri sociale;
b) angajatorii;
c) persoanele juridice la care îşi desfãşoarã activitatea asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. II, asimilate angajatorului în condiţiile prezentei legi;
d) Agenţia Nationala pentru Ocuparea Forţei de Munca care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
e) persoanele prevãzute la art. 5 alin. (2) care încheie contract de asigurare socialã."
5. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Contribuţia de asigurãri sociale se datoreazã din momentul încadrãrii în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socialã.
(2) Contribuţia individualã de asigurãri sociale se datoreazã de asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, iar cota contribuţiei individuale de asigurãri sociale se stabileşte prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(3) Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de angajatori reprezintã diferenţa dintre nivelul cotelor de contribuţii de asigurãri sociale stabilite diferenţiat, în funcţie de condiţiile de munca, prin legea anuala a bugetului asigurãrilor sociale de stat, şi nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurãri sociale.
(4) Asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datoreazã integral cota de contribuţie de asigurãri sociale corespunzãtoare condiţiilor de munca în care îşi desfãşoarã activitatea.
(5) Contribuţia de asigurãri sociale pentru someri se suporta integral din bugetul asigurãrilor pentru şomaj la nivelul cotei stabilite pentru condiţii normale de munca, cu excepţia plãţilor compensatorii şi a veniturilor de completare acordate salariaţilor din industria de apãrare, în perioada de reducere temporarã a activitãţii.
(6) Contribuţia de asigurãri sociale pentru persoanele care beneficiazã de plati compensatorii se suporta din bugetul asigurãrilor pentru şomaj la nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurãri sociale.
(7) Contribuţia de asigurãri sociale pentru salariaţii din industria de apãrare, care beneficiazã de venituri de completare, potrivit legii, în perioada de reducere temporarã a activitãţii, se suporta astfel:
a) contribuţia individualã de asigurãri sociale, de cãtre salariaţi;
b) contribuţia de asigurãri sociale corespunzãtoare contribuţiei datorate de angajator, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(8) Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de contribuabilii prevãzuţi la art. 18 alin. (1) nu se impoziteazã."
6. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Calculul şi plata contribuţiei de asigurãri sociale datorate de asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II şi de angajatorii acestora se fac lunar de cãtre angajatori.
(2) Calculul şi plata contribuţiei de asigurãri sociale pentru someri se fac lunar de cãtre instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(3) Plata contribuţiei de asigurãri sociale datorate de asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) se face lunar de cãtre aceştia, pe baza calculului efectuat şi comunicat de casele teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi.
(4) Plata contribuţiei de asigurãri sociale, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (2), se poate face şi anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni, calculatã de la data la care se face plata. În aceste situaţii stagiul de cotizare este corespunzãtor timpului efectiv parcurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata."
7. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Baza lunarã de calcul a contribuţiei individuale de asigurãri sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile şi adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. II;
b) venitul lunar asigurat, prevãzut în declaraţia sau în contractul de asigurare socialã, care nu poate fi mai mic de o pãtrime din salariul mediu brut.
(2) Baza lunarã de calcul a contribuţiei individuale de asigurãri sociale pentru personalul roman trimis în misiune permanenta în strãinãtate de cãtre persoanele juridice din România este salariul brut lunar în lei, corespunzãtor funcţiei în care persoana respectiva este incadrata în ţara, inclusiv sporurile şi celelalte adaosuri care se acorda potrivit legii.
(3) Baza de calcul prevãzutã la alin. (1) şi (2) nu poate depãşi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut.
(4) Salariul mediu brut este cel prevãzut la art. 5 alin. (3)."
8. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 24 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Baza lunarã de calcul, la care angajatorul datoreazã contribuţia de asigurãri sociale, o constituie fondul total de salarii brute lunare realizate de asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II.
.......................................................................
(3) Baza de calcul prevãzutã la alin. (1) şi (2) nu poate fi mai mare decât produsul dintre numãrul mediu al asiguraţilor din luna pentru care se calculeazã contribuţia şi valoarea corespunzãtoare a 5 salarii medii brute."
9. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Contribuţia de asigurãri sociale nu se datoreazã asupra sumelor reprezentând:
a) prestaţii de asigurãri sociale care se suporta din fondurile asigurãrilor sociale sau din fondurile angajatorului şi care se plãtesc direct de acesta, potrivit prezentei legi;
b) drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul încetãrii raporturilor de munca, încetãrii raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici, încetãrii mandatului sau a calitãţii de membru cooperator, altele decât cele acordate potrivit legii pentru perioada de preaviz;
c) diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer, precum şi drepturile de autor;
d) sumele reprezentând participarea salariaţilor la profit;
e) premii şi alte drepturi exceptate prin legi speciale.
(2) Sumele asupra cãrora nu se datoreazã contribuţia de asigurãri sociale, prevãzute la alin. (1) lit. b)-e), nu se iau în considerare la stabilirea cuantumului prestaţiilor de asigurãri sociale."
10. Alineatul (1) al articolului 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Contribuţia individualã de asigurãri sociale, datoratã de asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, se retine integral din salariul sau, dupã caz, din venitul brut lunar al asiguratului şi se vireazã lunar de angajator la casa teritorialã de pensii în raza cãreia se afla sediul acestuia."
11. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - Termenele de plata a contribuţiei de asigurãri sociale sunt:
a) data stabilitã pentru plata drepturilor salariale pe luna în curs, în cazul angajatorilor care efectueazã plata drepturilor salariale lunar, dar nu mai târziu de data de 20 a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã plata;
b) data stabilitã pentru plata chenzinei a 2-a, în cazul angajatorilor ce efectueazã plata drepturilor salariale chenzinal, dar nu mai târziu de data de 20 a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã plata;
c) pana la sfârşitul lunii pentru luna în curs, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);
d) pana la data de 20 a lunii urmãtoare celei pentru care se efectueazã plata drepturilor ce se suporta din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. III."
12. Alineatul (2) al articolului 37 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Stagiul de cotizare corespunzãtor contribuţiei de asigurãri sociale datorate în condiţiile art. 21 alin. (6) se determina prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individualã de asigurãri sociale şi cota de contribuţie de asigurãri sociale aprobatã pentru locurile de munca în condiţii normale."
13. Alineatul (4) al articolului 78 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Punctajul asiguratului, stabilit conform alin. (1) şi (2), nu poate fi mai mare de 5 puncte într-un an calendaristic."
14. Alineatul (7) al articolului 78 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) În cazul persoanelor care beneficiazã de perioadele asimilate prevãzute la art. 38 alin. (1) lit. a) şi care în aceeaşi perioada obţin venituri pentru care se datoreazã contribuţia de asigurãri sociale, la calculul punctajului anual al asiguratului se iau în considerare, prin cumulare, veniturile asigurate cu cele stabilite pentru perioadele asimilate."
15. Alineatul (2) al articolului 78^1 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) persoanele care beneficiazã de plati compensatorii, pentru care s-a achitat contribuţia din bugetul asigurãrilor pentru şomaj. În aceste cazuri numãrul de puncte se calculeazã prin raportarea sumei obţinute în urma aplicãrii coeficientului rezultat conform prevederilor art. 37 alin. (2) asupra drepturilor primite, la salariul mediu brut lunar comunicat de Institutul Naţional de Statistica pentru luna respectiva."
16. La alineatul (1) al articolului 80 sintagma "salariul mediu brut pe economie" se înlocuieşte cu sintagma "salariul mediu brut".
17. Articolul 83 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 83. - (1) Drepturile de pensie pentru limita de varsta se acorda şi se plãtesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacã cererea a fost depusa în termen de 30 de zile de la aceasta data.
(2) Drepturile de pensie anticipata sau pensie anticipata parţialã se acorda şi se plãtesc:
a) de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacã cererea a fost depusa în termenul prevãzut la alin. (1), dar nu înainte de data încetãrii calitãţii de asigurat, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III;
b) de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacã cererea a fost depusa în termenul prevãzut la alin. (1), în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V.
(3) În cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), ale cãror cereri au fost depuse în termenul prevãzut la alin. (1), drepturile de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata parţialã se acorda de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dar nu înainte de data încetãrii calitãţii de asigurat.
(4) În cazul persoanelor ale cãror cereri de pensionare au fost depuse cu depãşirea termenului prevãzut la alin. (1), drepturile de pensie se acorda şi se plãtesc:
a) de la data depunerii cererii, în cazul pensiei pentru limita de varsta;
b) de la data depunerii cererii, dar nu înainte de data încetãrii calitãţii de asigurat, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III, care solicita pensie anticipata sau pensie anticipata parţialã;
c) de la data depunerii cererii, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, care solicita pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata parţialã;
d) de la data depunerii cererii, dar nu înainte de data încetãrii calitãţii de asigurat, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), care solicita pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata parţialã."
18. Alineatul (2) al articolului 84 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile de pensie de invaliditate se acorda şi se plãtesc:
a) de la data încetãrii plãţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de munca, dacã cererea a fost depusa în termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate;
b) de la data încetãrii plãţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de munca, dar nu înainte de data încetãrii calitãţii de asigurat, dacã cererea a fost depusa în termenul prevãzut la lit. a), în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2);
c) de la data depunerii cererii, dar nu înainte de data încetãrii calitãţii de asigurat, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), ale cãror cereri au fost depuse cu depãşirea termenului prevãzut la lit. a);
d) de la data depunerii cererii, în cazul persoanelor care la data solicitãrii pensiei de invaliditate nu mai au calitatea de asigurat."
19. Dupã alineatul (3) al articolului 85 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Dacã persoana care solicita pensie de urmaş se regaseste în situaţia prevãzutã la art. 5 alin. (2), drepturile de pensie se acorda conform prevederilor alin. (1)-(3), dar nu înaintea încetãrii calitãţii de asigurat."
20. Litera b) a alineatului (1) al articolului 92 va avea urmãtorul cuprins:
"b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regaseste în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II;"
21. Articolul 98 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 98. - (1) Asiguraţii sistemului public au dreptul, în afarã de pensie, la:
a) concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de munca, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afarã muncii, boli profesionale şi accidente de munca;
b) prestaţii pentru prevenirea imbolnavirilor şi recuperarea capacitãţii de munca;
c) concediu şi indemnizaţie pentru maternitate;
d) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului;
e) concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav;
f) ajutor de deces.
(2) Beneficiazã de drepturile prevãzute la alin. (1) lit. a), b), c) şi e) asiguraţii care, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni, realizat în condiţiile art. 37 şi/sau în una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la art. 38.
(3) Persoanele care au dobândit, conform legii, calitatea de asigurat beneficiazã de indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de munca, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul accidentelor de munca, bolilor profesionale, urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei şi bolilor infectocontagioase din grupa A. Lista cuprinzând urgentele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.
(4) Beneficiazã de drepturile prevãzute la alin. (1) lit. d) asiguraţii sistemului public care au realizat, în condiţiile art. 37 şi/sau în una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la art. 38 alin. (1) lit. a), un stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
(5) Dreptul asiguraţilor la ajutor de deces nu este condiţionat de îndeplinirea unui stagiu de cotizare."
22. Articolul 99 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 99. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale prevãzute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) şi e) se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cãrora s-a datorat sau, dupã caz, s-a achitat contribuţia individualã de asigurãri sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, şi/sau drepturile prevãzute la alin. (9) sau (10), dupã caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
(2) Baza de calcul a indemnizaţiei de asigurãri sociale prevãzute la art. 98 alin. (1) lit. d) se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei naşterii copilului, pe baza cãrora s-a datorat sau, dupã caz, s-a achitat contribuţia individualã de asigurãri sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, şi/sau drepturile prevãzute la alin. (9) sau (10), dupã caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
(3) În situaţia în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 98 alin. (3) baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale o constituie media veniturilor lunare la care s-a datorat sau, dupã caz, s-a achitat contribuţia de asigurãri sociale din lunile respective sau, dupã caz, venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plãteascã contribuţia de asigurãri sociale.
(4) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de munca, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(5) Pentru calculul indemnizaţiilor de asigurãri sociale se iau în considerare numãrul de zile lucrãtoare pentru care s-a datorat sau, dupã caz, s-a achitat contribuţia individualã de asigurãri sociale şi/sau numãrul de zile lucrãtoare din perioadele asimilate stagiului de cotizare din lunile din care se constituie baza de calcul.
(6) La stabilirea numãrului de zile lucrãtoare din luna în care se acorda dreptul de asigurãri sociale se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatori legale în care nu se lucreazã.
(7) În cazul în care baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale cuprinde şi perioade anterioare datei intrãrii în vigoare a prezentei legi, inclusiv perioade de şomaj recunoscute ca vechime în munca, la calculul indemnizaţiilor se iau în considerare pentru aceste perioade, dupã caz, veniturile lunare care, potrivit legii, au constituit baza de calcul a drepturilor respective sau sumele cu titlu de drepturi bãneşti primite în calitate de somer.
(8) Pentru perioadele anterioare datei intrãrii în vigoare a prezentei legi, care au constituit vechime în munca recunoscuta la stabilirea pensiilor, în condiţiile art. 160, altele decât perioadele de şomaj, baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale o constituie salariul minim brut pe ţara din perioadele respective.
(9) Pentru perioadele asimilate prevãzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), inclusiv cele realizate anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi, la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale se utilizeazã salariul minim brut pe ţara din perioadele respective.
(10) Pentru perioadele asimilate prevãzute la art. 38 alin. (1) lit. a), inclusiv cele realizate anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi, la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale se utilizeazã cuantumul drepturilor de asigurãri sociale de care s-a beneficiat în perioadele respective.
(11) În cazul persoanelor care beneficiazã de perioadele asimilate prevãzute la art. 38 alin. (1) lit. a) şi care în aceeaşi perioada obţin venituri pentru care se datoreazã contribuţia de asigurãri sociale, la calculul indemnizaţiilor de asigurãri sociale ulterioare se iau în considerare, prin cumulare, veniturile realizate cu cele stabilite pentru perioadele asimilate, fãrã a depãşi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut prevãzut la art. (5) alin. (3)."
23. Articolul 102 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 102. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de munca cauzatã de boli profesionale sau accidente de munca se suporta din prima zi de incapacitate temporarã de munca şi pana la data încetãrii acesteia sau pensionãrii, astfel:
a) de cãtre angajator, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II;
b) de cãtre angajatorul prestator al cursurilor de calificare, recalificare, perfecţionare sau al altor forme de pregãtire profesionalã pentru someri, organizate potrivit legii, pentru situaţiile prevãzute la art. 100 alin. (3);
c) de bugetul asigurãrilor sociale de stat, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V;
d) de bugetul asigurãrilor sociale de stat, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, precum şi al celor prevãzuţi la alin. (1) pct. III, aflaţi la cursuri de calificare, recalificare, perfecţionare sau alte forme de pregãtire profesionalã, organizate potrivit legii, dacã bolile profesionale sau accidentele de munca s-au produs din vina acestora."
24. Articolul 108 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 108. - (1) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de munca se determina prin aplicarea unui procent de 75% la baza de calcul stabilitã conform art. 99 alin. (1).
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de munca determinata de boala profesionalã, accident de munca sau cazuri asimilate acestuia, tuberculoza, SIDA, cancer de orice tip, precum şi de boala infectocontagioasa din grupa A şi urgente medico-chirurgicale stabilite în condiţiile prevãzute la art. 98 alin. (3) este de 100% din baza de calcul stabilitã conform art. 99 alin. (1) sau (3), dupã caz."
25. Alineatul (2) al articolului 112 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cuantumul lunar al indemnizaţiilor prevãzute la art. 110 şi 111 este egal cu diferenţa dintre baza de calcul stabilitã conform art. 99 alin. (1) şi venitul salarial brut realizat de asigurat la noul loc de munca sau prin reducerea timpului normal de munca, fãrã a depãşi 25% din baza de calcul."
26. Alineatul (2) al articolului 113 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru carantina reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform art. 99 alin. (1)."
27. Alineatul (1) al articolului 120 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 120. - (1) Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 99 alin. (1)."
28. Articolul 122 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 122. - (1) Beneficiazã, la cerere, de indemnizaţia pentru creşterea copilului, optional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 98 alin. (4).
(2) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 98 alin. (2).
(3) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii sau i-au fost dati în plasament."
29. Articolul 125 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 125. - (1) Cuantumul lunar al indemnizaţiei prevãzute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 99 alin. (2). Suma neta reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului nu poate fi mai mare decât 85% din salariul mediu net prognozat anual prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Cuantumul lunar al indemnizaţiei prevãzute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 99 alin. (1)."
30. Articolul 129 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 129. - În cazul în care angajatorul îşi înceteazã activitatea sau a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de munca al asiguratului, drepturile de asigurãri sociale prevãzute la art. 98 alin. (1) lit. a), c), d), e) şi f) şi la art. 109 alin. (1) lit. c), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul asigurãrilor sociale de stat de cãtre casele teritoriale de pensii, urmând sa fie recuperate de la angajator, dupã caz, conform legii."
31. Articolul 133 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 133. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale prevãzute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) şi e) se fac pe baza certificatului medical emis în condiţiile legii, care constituie ordin de plata.
(2) Calculul şi plata indemnizaţiei de asigurãri sociale se fac lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu o data cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în termen de 3 zile de la data depunerii certificatului medical, pentru someri;
c) casa teritorialã de pensii, în termen de 3 zile de la data depunerii certificatului medical, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2).
(3) Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale acordate pe o perioada mai mare de 90 de zile se poate indexa o data cu indexarea valorii punctului de pensie, în condiţiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului."
32. Litera a) a articolului 135 va avea urmãtorul cuprins:
"a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevãzut la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, respectiv al unui membru de familie al acestuia;"
33. Alineatul (4) al articolului 138 se abroga.
34. Alineatul (2) al articolului 167^2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III, cererea de pensionare împreunã cu actele doveditoare se depun de cãtre angajator sau instituţia care efectueazã plata drepturilor de şomaj, dupã caz, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, la casa teritorialã de pensii în raza cãreia se afla domiciliul asiguratului."
35. Dupã alineatul (2) al articolului 194 se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) La acordarea indemnizaţiilor de asigurãri sociale prevãzute la art. 98 alin. (1) lit. a)-e), baza de calcul se constituie conform art. 99 alin. (1), (2) sau (3), dupã caz, numai din veniturile realizate în lunile în care persoana a fost asigurata în sistemul public de pensii."
ART. II
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta înceteazã de drept:
a) declaraţiile de asigurare depuse în baza prevederilor <>art. 6 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 de cãtre persoanele prevãzute la <>art. 5 alin. (1) pct. IV lit. f), g), h) şi i) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel cum au fost reglementate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta;
b) contractele de asigurare socialã încheiate de cãtre persoanele care şi-au completat venitul asigurat pana la plafonul prevãzut de lege, în temeiul <>art. 5 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel cum au fost reglementate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. III
(1) Perioadele în care persoanele ale cãror declaraţii sau contracte de asigurare socialã înceteazã de drept conform art. II, care au fost asigurate pe baza declaraţiei sau contractului de asigurare socialã în baza legislaţiei în vigoare pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, constituie stagiu de cotizare, în condiţiile legii, dacã se face dovada achitãrii contribuţiei de asigurãri sociale, iar perioadele în care s-a beneficiat de indemnizaţii de asigurãri sociale constituie perioade asimilate stagiului de cotizare.
(2) Veniturile asigurate pe baza cãrora s-a plãtit contribuţia de asigurãri sociale şi cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de care au beneficiat persoanele prevãzute la alin. (1) se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie sau la recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) referitoare la stagiul de cotizare şi la stabilirea drepturilor de pensie se aplica în mod corespunzãtor şi persoanelor care au fost asigurate conform <>art. 5 alin. (1) pct. VI din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(4) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta salariul mediu net utilizat la stabilirea sumei nete reprezentând cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 4.956.000 lei.
(5) Drepturile de asigurãri sociale, cuvenite sau aflate în plata, calculate potrivit reglementãrilor în vigoare anterioare prezentei ordonanţe de urgenta, se achitã în continuare, pana la sfârşitul perioadei de acordare prevãzute de lege.
ART. IV
Pentru anul 2003 cota contribuţiei individuale de asigurãri sociale este cea prevãzutã de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147/2002 pentru reglementarea unor probleme financiare şi pentru modificarea unor acte normative, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. V
<>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Ion Giurescu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 27 februarie 2003.
Nr. 9.
-------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016