Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 88 din 29 septembrie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 669 din 30 septembrie 2010
În contextul menţinerii crizei economico-financiare actuale din România care a afectat şi afecteazã în continuare mediul de afaceri,
ţinând cont cã aceastã crizã afecteazã fluxul de lichiditãţi ale operatorilor economici, care la rândul sãu genereazã efecte negative majore, precum blocajele financiare, insolvenţa, cu afectarea supravieţuirii operatorilor economici şi pierderea a numeroase locuri de muncã,
în vederea creãrii premiselor relansãrii economice prin reducerea poverii fiscale din sarcina contribuabilului şi reglementarea cadrului legal privind calculul accesoriilor creanţelor fiscale astfel încât sã se realizeze atât o diminuare a nivelului dobânzii datorate pentru plata cu întârziere a obligaţiilor de platã, cât şi o reducere a cazurilor în care se datoreazã şi se calculeazã creanţe fiscale accesorii,
având în vedere necesitatea consolidãrii raportului drepturi/obligaţii dintre contribuabil şi organul fiscal, clãdirii unei relaţii de încredere şi cooperare şi îmbunãtãţirii, pe aceastã bazã, a conformãrii voluntare în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale,
în considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul general public şi constituie situaţii de urgenţã şi extraordinare, a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul <>art. 115 alin. (4) din Constituţia României , republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 513 din 31 iulie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 116 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 116
Compensarea
(1) Prin compensare se sting creanţele statului sau unitãţilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat cu creanţele debitorului reprezentând sume de rambursat, de restituit sau de platã de la buget, pânã la concurenţa celei mai mici sume, când ambele pãrţi dobândesc reciproc atât calitatea de creditor, cât şi pe cea de debitor, cu condiţia ca respectivele creanţe sã fie administrate de aceeaşi autoritate publicã.
(2) Creanţele fiscale ale debitorului se compenseazã cu obligaţii datorate aceluiaşi buget, urmând ca din diferenţa rãmasã sã fie compensate obligaţiile datorate altor bugete, în mod proporţional, cu respectarea condiţiilor prevãzute la alin. (1).
(3) Creanţele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compenseazã cu creanţele fiscale ale debitorului reprezentând sume de restituit de aceeaşi naturã. Eventualele diferenţe rãmase se compenseazã cu alte obligaţii fiscale ale debitorului, în ordinea prevãzutã la alin. (2).
(4) Dacã legea nu prevede altfel, compensarea opereazã de drept la data la care creanţele existã deodatã, fiind deopotrivã certe, lichide şi exigibile.
(5) În sensul prezentului articol, creanţele sunt exigibile:
a) la data scadenţei, potrivit art. 111;
b) la termenul prevãzut de lege pentru depunerea decontului cu sumã negativã de TVA cu opţiune de rambursare, în limita sumei aprobate la rambursare prin decizia emisã de organul fiscal potrivit legii;
c) la data comunicãrii, potrivit legii, a unei decizii de soluţionare a cererii de restituire a accizei sau taxei pe valoarea adãugatã, dupã caz;
d) la data comunicãrii deciziei, pentru obligaţiile fiscale principale, precum şi pentru obligaţiile fiscale accesorii stabilite de organele competente prin decizie;
e) la data depunerii la organul fiscal a declaraţiilor fiscale rectificative, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de contribuabil;
f) la data comunicãrii actului de individualizare a sumei, pentru obligaţiile de platã de la buget;
g) la data primirii, în condiţiile legii, de cãtre organul fiscal a titlurilor executorii emise de alte instituţii, în vederea executãrii silite.
(6) Compensarea se constatã de cãtre organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu. Dispoziţiile art. 115 privind ordinea stingerii datoriilor sunt aplicabile în mod corespunzãtor.
(7) Organul fiscal competent comunicã debitorului decizia cu privire la efectuarea compensãrii, în termen de 7 zile de la data efectuãrii operaţiunii."
2. La articolul 120, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Nivelul dobânzii de întârziere este de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere şi poate fi modificat prin legile bugetare anuale."
3. Articolul 122 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 122
Dobânzi şi penalitãţi de întârziere în cazul compensãrii
În cazul creanţelor fiscale stinse prin compensare, dobânzile şi penalitãţile de întârziere sau majorãrile de întârziere, dupã caz, se calculeazã pânã la data prevãzutã la art. 116 alin. (4)."
4. La articolul 136, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) În cazul în care debitorul nu îşi plãteşte de bunãvoie obligaţiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, procedeazã la acţiuni de executare silitã, potrivit prezentului cod, cu excepţia cazului în care existã o cerere de restituire/rambursare în curs de soluţionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanţa fiscalã datoratã de debitor."
5. La articolul 148, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Executarea silitã se suspendã şi în cazul în care, ulterior începerii executãrii silite, se depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanţa fiscalã pentru care s-a început executarea silitã. În acest caz, executarea silitã se suspendã la data depunerii cererii."
ART. II
(1) Prevederile art. I pct. 1 şi 3 se aplicã creanţelor care îndeplinesc condiţiile de exigibilitate prevãzute la art. 116 alin. (4) dupã data de 1 noiembrie 2010.
(2) Prevederile art. I pct. 1 şi 3 se aplicã creanţelor care la data de 1 noiembrie 2010 nu au fost stinse, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) o creanţã îndeplineşte condiţiile de exigibilitate prevãzute la art. 116 alin. (4) la data de 1 noiembrie 2010, iar a doua creanţã îndeplineşte condiţiile de exigibilitate prevãzute la art. 116 alin. (4) dupã data de 1 noiembrie 2010. În acest caz compensarea opereazã cu data la care a doua creanţã îndeplineşte condiţiile de exigibilitate;
b) ambele creanţe îndeplinesc condiţiile de exigibilitate prevãzute la art. 116 alin. (4) la data de 1 noiembrie 2010. În acest caz compensarea opereazã cu data de 1 noiembrie 2010.
(3) Executarea silitã se suspendã de drept şi în cazul în care la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã existã o cerere de restituire/rambursare în curs de soluţionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanţa fiscalã datoratã de debitor. În acest caz executarea silitã se suspendã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. III
Prezenta ordonanţã de urgenţã intrã în vigoare la data de 1 octombrie 2010, cu excepţia art. I pct. 1 şi 3, care intrã în vigoare la data de 1 noiembrie 2010.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
--------------
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
Ministrul administraţiei şi internelor,
Constantin Traian Igaş
Bucureşti, 29 septembrie 2010.
Nr. 88.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: