Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 83 din 8 iunie 1999 (*republicata*)  privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 83 din 8 iunie 1999 (*republicata*) privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 797 din 1 septembrie 2005
*) Republicatã în temeiul <>art. V din titlul III al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005.
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 10 iunie 1999, a fost aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 66/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 30 martie 2004, şi a mai fost modificatã şi completatã prin:
- <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 101/2000 pentru modificarea anexei la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 21/1997 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor evreieşti din România şi a anexei la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 5 iulie 2000, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 330/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 659 din 22 iulie 2004;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.334/2000 pentru completarea anexei la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 698 din 27 decembrie 2000, rectificatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 386 din 6 iunie 2002;
- <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005.

ART. 1
(1) Imobilele care au aparţinut comunitãţilor minoritãţilor naţionale din România şi care au fost preluate în mod abuziv, cu sau fãrã titlu, de statul român, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, în perioada 6 septembrie 1940 - 22 decembrie 1989, se restituie foştilor proprietari în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) Sunt imobile, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, construcţiile existente în naturã, împreunã cu terenurile aferente lor, situate în intravilanul localitãţilor, cu oricare dintre destinaţiile avute la data preluãrii în mod abuziv, precum şi terenurile aflate la data preluãrii abuzive în intravilanul localitãţilor, nerestituite pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi. Adãugirile aduse construcţiilor se preiau cu platã, numai dacã acestea nu depãşesc 50% din aria desfãşuratã actualã. În caz contrar, nu se va dispune retrocedarea, considerându-se imobil nou în raport cu cel preluat. Nu se includ în aceastã categorie lucrãrile de reparaţii curente, capitale, consolidãri, modificãri ale compartimentãrii iniţiale, îmbunãtãţiri funcţionale şi altele asemenea.
(3) Prin comunitatea minoritãţilor naţionale se înţelege entitatea juridicã de drept privat, constituitã şi organizatã potrivit legii române, care reprezintã interesele cetãţenilor unei comunitãţi ale unei minoritãţi naţionale ce a deţinut în proprietate imobile preluate în mod abuziv şi care dovedeşte cã este continuatoarea recunoscutã a persoanei juridice titulare de la care s-au preluat bunurile de cãtre stat. Recunoaşterea continuitãţii entitãţii juridice de drept privat care se pretinde succesoarea fostului titular al dreptului de proprietate se face de cãtre instanţa judecãtoreascã ce a autorizat funcţionarea acesteia, în condiţiile prevãzute la <>art. 3 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicatã*), cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
------------
*) <>Legea nr. 10/2001 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 279 din 4 aprilie 2005.

(4) În toate cazurile, cererile de restituire a imobilelor prevãzute la alin. (1) se pot depune la Comisia specialã de retrocedare, instituitã în temeiul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicatã, în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţã. Dupã acest termen nu se mai pot formula cereri de restituire sau retrocedare. Actele doveditoare ale drepturilor solicitate se depun în termenul util stabilit de comisie.
(5) În cazul în care imobilele restituite sunt afectate unor activitãţi de interes public din învãţãmânt sau sãnãtate, finanţate sau cofinanţate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, noul proprietar are obligaţia de a menţine afectaţiunea pe o perioadã de pânã la 5 ani de la data emiterii deciziei. În aceastã perioadã noul proprietar va fi beneficiarul unei chirii în cuantumul stabilit prin hotãrâre a Guvernului. În acest interval plata cheltuielilor de întreţinere aferente imobilului respectiv revine utilizatorilor.
ART. 2
(1) Comisia specialã de retrocedare sau, dupã caz, unitatea deţinãtoare va analiza documentaţia prezentatã de solicitanţi pentru fiecare imobil şi va dispune, prin decizie motivatã, restituirea imobilelor solicitate, respingerea cererii de retrocedare, dacã se apreciazã cã aceasta nu este întemeiatã sau va propune acordarea mãsurilor reparatorii în echivalent, în condiţiile stabilite prin legea specialã.
(2) Deciziile Comisiei speciale de retrocedare pot fi atacate la instanţa de contencios administrativ în a cãrei razã teritorialã este situat imobilul solicitat, în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora. Hotãrârea pronunţatã de instanţa de contencios administrativ este supusã cãilor de atac potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 .
(3) Ministerele, prefecturile, primarii, serviciile de cadastru şi birourile de carte funciarã, precum şi celelalte instituţii publice au obligaţia de a furniza, la cererea scrisã a Comisiei speciale de retrocedare şi/sau a solicitantului retrocedãrii, în termen de 30 de zile, informaţii privind situaţia juridicã a imobilelor care fac obiectul cererilor de restituire, în vederea fundamentãrii deciziilor.
(4) În situaţia în care imobilul este înscris în Lista cuprinzând monumentele istorice, în decizia de retrocedare se va menţiona cã proprietarul are drepturile şi obligaţiile prevãzute de lege.
ART. 3
Prevederile art. 1 alin. (4)-(7) şi (11), art. 2, art. 3 alin. (5), (8) şi (9), art. 4 alin. (2)-(5) şi <>art. 5-11 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicatã, se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 4
(1) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Guvernul va emite norme metodologice de aplicare.
(2) În cadrul aceluiaşi termen, se vor completa în mod corespunzãtor, prin hotãrâre a Guvernului, atribuţiile şi regulamentul Comisiei speciale de retrocedare.
(3) În vederea asigurãrii condiţiilor de funcţionare şi dotare a Comisiei speciale de retrocedare, se suplimenteazã bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor în mod corespunzãtor.
(4) În cazul în care, pentru imobilele ce au fãcut obiectul procedurilor prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 13/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România, aprobatã prin <>Legea nr. 458/2003 , şi în prezenta ordonanţã de urgenţã, din diverse motive nu s-au concretizat procedurile de restituire, soluţionarea restituirii acestora se va prelua şi se va hotãrî de cãtre Comisia specialã de retrocedare.**)
----------
**) Textul iniţial al <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 conţinea şi o anexã cuprinzând o listã cu imobilele care se restituie comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România. Deşi <>Legea nr. 247/2005 a abrogat orice referire la aceastã anexã, respectiva anexã nu a fost abrogatã expres; ea nu-şi mai are însã nici o justificare, faţã de textul actual al actului normativ, putând fi consideratã a fi abrogatã implicit; din acest motiv, anexa a fost eliminatã din textul republicat al <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 .

NOTA. Reproducem mai jos <>art. II-IV ale titlului III din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, care nu sunt încorporate în textul republicat al <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 :
"Art. II. - De la data intrãrii în vigoare a prezentei legi curge un nou termen de 6 luni pentru depunerea cererilor de restituire, în condiţiile <>art. 6 alin. (4)***) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 66/2004 .
----------
***) În urma renumerotãrii, art. 6 alin. (4) a devenit art. 1 alin. (4).

Art. III. - Dreptul la acţiune prevãzut la art. III din titlul II din prezenta lege se aplicã în mod corespunzãtor.
Art. IV. - (1) Cererile de restituire având ca obiect terenuri situate în extravilanul localitãţilor la data preluãrii abuzive, precum şi construcţii de orice fel, situate în extravilanul localitãţilor, aparţinând exploataţiilor agricole şi care au fost trecute în proprietatea statului, construcţii de pe terenurile forestiere, care au fãcut parte din exploataţia forestierã la data trecerii în proprietatea statului, se vor înainta de cãtre Comisia specialã de retrocedare, în vederea soluţionãrii, în termen de 60 de zile, comisiilor comunale, orãşeneşti şi municipale constituite potrivit <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Termenul de 60 de zile prevãzut la alin. (1) curge de la data la care Comisia specialã de retrocedare primeşte situaţia juridicã din care reiese cã imobilul respectiv era sau este situat în extravilan."
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016