Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 8 din 27 februarie 2003  privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 8 din 27 februarie 2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 144 din 5 martie 2003

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
(1) Salariaţii disponibilizaţi prin concedieri colective din cadrul societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor comerciale cu capital majoritar de stat, denumite în continuare societãţi, beneficiazã de mãsurile de protecţie socialã prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta, pe baza unui program de restructurare sau reorganizare a societãţii, aprobat de instituţia publica implicata în privatizare.
(2) Este consideratã concediere colectivã disponibilizarea de personal efectuatã potrivit <>art. 68 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii.
(3) Programele de restructurare sau reorganizare prevãzute la alin. (1) vor conţine în mod obligatoriu: numãrul de personal existent la data întocmirii acestora, numãrul de personal necesar pentru desfãşurarea activitãţii, precum şi numãrul persoanelor care urmeazã sa fie disponibilizate.
ART. 2
(1) Persoanele disponibilizate în perioada 1 martie-30 iunie 2003 ca urmare a restructurãrii sau reorganizãrii societãţilor prevãzute la art. 1 beneficiazã de urmãtoarele drepturi:
a) la momentul disponibilizarii, de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003 comunicat de Institutul Naţional de Statistica;
b) indemnizaţie de şomaj, stabilitã potrivit reglementãrilor legale în vigoare, precum şi de un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net din ultimele 3 luni de activitate, dar mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003 comunicat de Institutul Naţional de Statistica, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
(2) Venitul de completare se acorda lunar, de la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj, dupã cum urmeazã:
a) pe o perioada de 13 luni, pentru salariaţii care au o vechime în munca de pana la 15 ani;
b) pe o perioada de 15 luni, pentru salariaţii care au o vechime în munca cuprinsã între 15 şi 25 de ani;
c) pe o perioada de 17 luni, pentru salariaţii care au o vechime în munca de peste 25 de ani.
(3) Dupã expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj persoanele disponibilizate în condiţiile alin. (1) beneficiazã, pana la încheierea perioadei prevãzute la alin. (2), de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net din ultimele 3 luni de activitate, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003 comunicat de Institutul Naţional de Statistica.
ART. 3
Sumele necesare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 se suporta din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de la articolul "Plati compensatorii".
ART. 4
(1) Suma acordatã la momentul disponibilizarii, precum şi venitul lunar de completare, prevãzute la art. 2, sunt exceptate de la plata contribuţiilor cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat şi cãtre Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Venitul lunar de completare prevãzut la art. 2 alin. (1) lit. b) se acorda şi în perioadele în care beneficiarilor le-a fost suspendat sau le-a încetat dreptul la indemnizaţia de şomaj înainte de expirarea perioadei stabilite pentru acordarea acestei indemnizaţii.
(3) Venitul de completare are acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj.
ART. 5
Persoanele disponibilizate potrivit art. 2 beneficiazã de serviciile de preconcediere colectivã, precum şi de programele de mãsuri active pentru combaterea somajului ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca.
ART. 6
Lista societãţilor care pot efectua concedieri colective potrivit art. 1, precum şi numãrul de persoane care pot beneficia de prevederile prezentei ordonanţe de urgenta se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 7
(1) Pot beneficia de prevederile prezentei ordonanţe de urgenta numai persoanele disponibilizate care la data intrãrii în vigoare a acesteia au contracte individuale de munca pe durata nedeterminatã încheiate pana la 1 ianuarie 2003.
(2) Persoanale prevãzute la alin. (1) beneficiazã o singura data de venit de completare acordat în condiţiile art. 2.
(3) Nu beneficiazã de prevederile art. 2 persoanele prevãzute la alin. (1) care se reincadreaza în munca în societãţile comerciale cu capital majoritar de stat, de la data reincadrarii.
(4) Persoanele care se încadreazã în munca la alte societãţi comerciale decât cele prevãzute la alin. (3) sau se pensioneazã, conform legii, în perioada prevãzutã la art. 2 alin. (2) beneficiazã, pana la expirarea acestei perioade, de venitul de completare în cuantumul stabilit în condiţiile art. 2 alin. (1).
ART. 8
În situaţia în care prin contractele colective de munca încheiate în cadrul societãţilor care efectueazã concedieri colective potrivit art. 1 sunt prevãzute plati compensatorii, societãţile care au încheiat exerciţiul financiar al anului 2002 cu pierderi şi care nu au prevãzute sume cu aceasta destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2003, aprobat potrivit legii, nu acorda personalului care beneficiazã de prevederile art. 2 plãţile compensatorii stipulate în aceste contracte.
ART. 9
Persoanele disponibilizate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta nu au dreptul la plati compensatorii acordate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 privind protecţia socialã a persoanelor ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a concedierilor colective, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 312/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
(1) Pentru plata consumului de energie electrica şi gaze naturale aferent lunii decembrie 2002, facturat şi neachitat pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului poate acorda împrumuturi societãţilor din portofoliul sau aflate în proces de privatizare.
(2) Împrumuturile se acorda din veniturile Autoritãţii pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului, altele decât veniturile din privatizare.
(3) Societãţile care beneficiazã de împrumuturile prevãzute la alin. (1), precum şi condiţiile în care se acorda aceste împrumuturi se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(4) Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului poate acorda împrumuturi în condiţiile alin. (2) şi (3) şi pentru plata unei pãrţi din consumul de energie electrica şi gaze naturale aferent lunilor ianuarieiunie 2003 pentru Societatea Comercialã "Siderurgica Hunedoara" - S.A.
ART. 11
În funcţie de situaţia economico-financiarã şi de strategia de privatizare care urmeazã sa fie aplicatã pentru fiecare societate comercialã creanţele Autoritãţii pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului, izvorâte din contractele de împrumut încheiate în baza prevederilor art. 10, inclusiv creanţele neexigibile, pot fi stinse în condiţiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 12
<>Legea nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 28 martie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Litera c) a alineatului (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"c) scutirea la plata a dobânzilor şi a penalitatilor de orice fel, aferente obligaţiilor bugetare datorate şi neachitate la data de 31 decembrie 2001, calculate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, cuprinse în certificatele de obligaţii bugetare eliberate de creditorii bugetari."
2. Alineatul (6) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins: "(6) Înlesnirile la plata prevãzute la alin. (1), (2) şi (4) îşi pierd valabilitatea şi în situaţia în care societatea comercialã nu îşi achitã obligaţiile bugetare curente ale fiecãrui an fiscal cu termene scadente începând cu data semnãrii contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni. În cazul în care societatea comercialã nu achitã la scadenta obligaţiile bugetare curente, poate efectua plata acestora în cel mult 90 de zile, împreunã cu dobânzile şi penalitãţile de întârziere aferente, dar nu mai târziu de data de 20 decembrie a fiecãrui an fiscal. Pentru societãţile comerciale care au semnat contractul de vânzare-cumpãrare de acţiuni dupã data intrãrii în vigoare a prezentei legi şi pana la data de 31 decembrie 2002 şi pentru care ordinele comune de acordare a înlesnirilor la plata s-au comunicat societãţilor dupã data de 1 decembrie 2002 sau se comunica în anul 2003, obligaţiile bugetare cu termene scadente dupã data semnãrii contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni şi pana la data de 31 decembrie 2002, împreunã cu dobânzile şi penalitãţile de intarizere aferente, se vor achitã în 90 de zile de la data semnãrii ordinului comun."
3. Alineatul (6^2) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"(6^2) Dobânzile şi penalitãţile de întârziere, aferente obligaţiilor bugetare restante la data de 31 decembrie 2001, datorate şi calculate de la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor pana la data intrãrii în vigoare a ordinului comun al creditorilor bugetari şi al instituţiei publice implicate în procesul de privatizare, se achitã conform prevederilor legale în vigoare."
4. Articolul 19 se abroga.
ART. 13
La solicitarea instituţiei publice implicate Guvernul poate aproba pentru societãţile privatizate dupã intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta extinderea înlesnirilor la plata prevãzute la <>art. 18 din Legea nr. 137/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru obligaţiile bugetare datorate şi neachitate de cãtre acestea la data de 31 decembrie 2002. Obligaţiile bugetare ale societãţilor comerciale care se privatizeazã nu pot fi stinse prin compensãri care implica terţe pãrţi.
ART. 14
(1) Creanţele furnizorilor de utilitãţi reprezentând contravaloarea facturilor, inclusiv majorãrile de tarif, datorate şi neachitate pana la data de 30 noiembrie 2002 de cãtre societãţile comerciale care se privatizeazã, se convertesc total sau parţial în acţiuni, iar majorãrile de întârziere şi penalitãţile de întârziere aferente, calculate şi neachitate furnizorilor de utilitãţi, se anuleazã. În situaţia în care sumele nu se convertesc integral, diferenţa se esaloneaza pe o perioada de pana la 5 ani.
(2) Acţiunile rezultate în urma conversiei prevãzute la alin. (1) vor fi transferate în termen de 5 zile de la aprobarea conversiei, pe baza de protocol, Autoritãţii pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului, în vederea vânzãrii acestora într-un pachet comun şi la acelaşi preţ pe acţiune cu vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de aceasta.
(3) Suma încasatã de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului se distribuie proporţional cu numãrul de acţiuni deţinute de fiecare dintre creditori din pachetul comun, în termen de 10 zile de la încasare.
(4) Diferenţa dintre valoarea nominalã a pachetului de acţiuni rezultat în urma conversiei şi suma încasatã din valorificarea acestuia se regularizeazã în cursul anului pe seama capitalurilor proprii.
(5) Furnizorii de utilitãţi sunt scutiţi de la plata taxei de dezvoltare reglementate de <>Ordonanta Guvernului nr. 29/1994 privind constituirea şi utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, aprobatã prin <>Legea nr. 136/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru sumele aferente creanţelor convertite în acţiuni.
(6) Pentru societãţile comerciale la care transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor a avut loc pana la data de 28 decembrie 2002 se aplica prevederile <>art. 19 din Legea nr. 137/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vigoare la data transferului dreptului de proprietate.
(7) Societãţile comerciale aflate în procedura de privatizare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, precum şi cele care se privatizeazã şi care beneficiazã de prevederile alin. (1) se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(8) Adunãrile generale extraordinare ale actionarilor din societãţile comerciale furnizoare de utilitãţi, precum şi cele care se privatizeazã, care intra sub incidenta prevederilor alin. (1), au obligaţia sa aprobe conversia creanţelor în acţiuni şi, respectiv, majorarea capitalului social. Prin derogare de la dispoziţiile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, acestea se convoacã în termen de doua zile lucrãtoare de la intrarea în vigoare a hotãrârii Guvernului prevãzute la alin. (7) şi se ţin în 5 zile lucrãtoare de la convocare.
(9) În sensul <>art. 212 din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de furnizorii de utilitãţi la societãţile comerciale care se privatizeazã reprezintã un motiv temeinic pentru ridicarea dreptului de preferinta al actionarilor existenţi la subscrierea acţiunilor nou-emise.
ART. 15
Se scutesc de la plata penalitãţile pentru întârziere datorate şi neachitate de Societatea Comercialã "Republica" - S.A. Bucureşti cãtre Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat, cu obligaţia restituirii mãrfurilor împrumutate în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 16
Dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe de urgenta <>Legea nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 28 martie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul Autoritãţii pentru
Privatizare şi Administrarea
Participatiilor Statului,
Ovidiu Tiberiu Musetescu

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Ministrul muncii şi
solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Bucureşti, 27 februarie 2003.
Nr. 8.

──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016