Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 54 din 25 iunie 2004  pentru ratificarea Acordului de garantie dintre Romania si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica (EURATOM) privind Proiectul de finalizare a Unitatii 2 din cadrul obiectivului de investitii Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 54 din 25 iunie 2004 pentru ratificarea Acordului de garantie dintre Romania si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica (EURATOM) privind Proiectul de finalizare a Unitatii 2 din cadrul obiectivului de investitii "Centrala Nuclearelectrica Cernavoda 5 x 700 MWe", semnat la Luxembourg la 18 iunie 2004

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 585 din 30 iunie 2004
Având în vedere ca o componenta esenţialã a strategiei energetice a României (foaia de parcurs din domeniul energetic), aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 890/2003 , este reprezentatã de finalizarea la termen a Unitãţii 2 din cadrul obiectivului de investiţii "Centrala Nuclearelectrica Cernavoda 5 x 700 MWe", care contribuie la acoperirea necesarului de energie electrica al României, menţinerea unui grad sporit de independenta fata de importurile de resurse energetice primare, siguranta în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional, asigurarea cerinţelor pieţei de electricitate din România în condiţiile restructurãrii sectorului şi adaptarea acestuia la integrarea în Piata de electricitate a Uniunii Europene, precum şi respectarea angajamentelor internaţionale financiare deja contractate pentru finanţarea Unitãţii 2 de la Cernavoda, reprezentând o situaţie extraordinarã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
Se ratifica Acordul de garanţie dintre România şi Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomica (EURATOM) referitor la Proiectul de finalizare a Unitãţii 2 din cadrul obiectivului de investiţii "Centrala Nuclearelectrica Cernavoda 5 x 700 MWe", semnat la Luxembourg la 18 iunie 2004, aferent împrumutului acordat de Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomica (EURATOM) Societãţii Naţionale "NUCLEARELECTRICA" - S.A., în valoare de 223,5 milioane euro.
ART. 2
În baza Acordului de garanţie prevãzut la art. 1, între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al garantului, şi Societatea Nationala "NUCLEARELECTRICA" - S.A., în calitate de garantat, se va încheia o convenţie de garantare în care vor fi prevãzute drepturile şi obligaţiile pãrţilor, inclusiv nivelul comisionului la fondul de risc.
ART. 3
Contribuţia partii romane la finanţarea Proiectului se va asigura din surse proprii ale Societãţii Naţionale "NUCLEARELECTRICA" - S.A. şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei şi Comerţului.
ART. 4
Plata serviciului datoriei externe aferent împrumutului - rambursãri de rate de capital, dobânzi, comisioane şi alte costuri - se va asigura din fonduri proprii ale Societãţii Naţionale "NUCLEARELECTRICA" S.A. şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei şi Comerţului.
ART. 5
Pentru scopurile Proiectului, Societatea Nationala "NUCLEARELECTRICA" - S.A. poate efectua plati în valuta cãtre rezidenţi, contractanţi/subcontractanţi romani în cadrul contractelor adjudecate, din sumele şi în limita împrumutului acordat de Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomica (EURATOM) şi garantat de România, reprezentatã de Ministerul Finanţelor Publice.
ART. 6
(1) Se autorizeaza Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, ca, de comun acord cu Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomica (EURATOM), sa introducã, pe parcursul utilizãrii împrumutului, în raport cu condiţiile de derulare ale acordului de garanţie menţionat la art. 1, amendamente la conţinutul acestuia care nu sunt de natura sa sporeasca obligaţiile financiare ale României fata de Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomica (EURATOM) sau sa determine noi conditionalitati economice fata de cele convenite iniţial între pãrţi.
(2) Amendamentele la Acordul de garanţie convenite cu Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomica (EURATOM), conform alin. (1), se vor aproba prin hotãrâri ale Guvernului.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Ministru de stat, ministrul economiei
şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 25 iunie 2004.
Nr. 54.

ROMÂNIA
reprezentatã prin Ministerul Finanţelor Publice
în calitate de Garant
şi

COMUNITATEA EUROPEANĂ PENTRU ENERGIE
ATOMICA
în calitate de împrumutãtor

ACORD DE GARANŢIE
privind Acordul de Împrumut în valoare de
223,500,000 EURO datat 11 iunie 2004 încheiat între
Societatea Nationala "Nuclearelectrica" - S.A.
şi Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomica

Aceasta Garanţie este întocmitã ca un act juridic la data de 18 iunie 2004 între
(1) ROMÂNIA reprezentatã de Ministerul Finanţelor Publice ("Garantul"); şi
(2) COMUNITATEA EUROPEANã PENTRU ENERGIE ATOMICA reprezentatã de Comisia Europeanã pentru şi în numele acesteia ("Împrumutãtorul").
Justificare
(A) Prin Acordul de Împrumut datat 11 iunie 2004, împrumutãtorul a pus la dispoziţia Împrumutatului un Împrumut mulţi-valuta în valoare de 223,500,000 EURO (în funcţie de disponibilitatea fondurilor) privind finalizarea şi punerea în funcţiune a Unitãţii 2 CNE Cernavoda.
(B) Obligaţiile ce îi revin Împrumutatului conform prevederilor Acordului de Împrumut şi Contractelor de Finanţare încheiate în acest sens, fac obiectul garantarii de cãtre Garant.

1 Interpretare
1.1 Definiţii: în aceasta Garanţie, în mãsura în care nu contravin contextului:
"Împrumutat" înseamnã Societatea Nationala "Nuclearelectrica" - S.A., Bucureşti, România.
"Instanţe Europene" înseamnã Curtea Europeanã de Justiţie şi Curtea de Prima Instanta, asa cum sunt definite în ANEXA 12.2.
"Acord de Împrumut" înseamnã un Acord de Împrumut în valoare de 223,500,000 EURO datat 11 iunie 2004, încheiat între Împrumutat şi Împrumutãtor, prin care Împrumutãtorul convine sa punã la dispoziţia Împrumutatului un Împrumut mulţi-valuta în valoare de 223,500,000 EURO în conformitate cu termenii şi condiţiile precizate în Acord.
"Documentele Împrumutului" înseamnã Acordul de Împrumut şi Contractele de Finanţare.
"Finanţarea Proiectului" orice finanţare a achiziţionãrii, construcţiei sau dezvoltãrii oricãrui activ ce formeazã parte a proiectului, în cazul în care persoana/persoanele juridice care asigura aceasta finanţare convin în mod expres sa aibã drept de recurs numai asupra activelor finanţate şi a veniturilor care vor rezulta în urma exploatãrii, pierderii sau deteriorarii activelor respective pentru plata tuturor sumelor respective şi fundamentatã de un studiu de fezabilitate elaborat de experţi independenţi competenţi pe baza cãruia se poate concluziona în mod rezonabil ca proiectul respectiv va genera venituri în valuta suficiente pentru rambursarea capitalului Împrumutat şi a dobânzilor şi a altor costuri financiare atribuibile tuturor sumelor împrumutate survenite în legatura cu respectivul proiect.
1.2 Interpretarea Anumitor Trimiteri (Referinte): Termenii definiţi şi trimiterile (referintele) utilizate în Acordul de Împrumut (incluzând interpretarea trimiterilor), au acelaşi înţeles şi aceeaşi interpretare în aceasta Garanţie, în mãsura în care nu este stipulat altfel în aceasta Garanţie sau în mãsura în care contextul nu o cere altfel.
1.3 Titlurile capitolelor vor fi ignorate în interpretarea acestei Garanţii.

2 Garanţie şi Despãgubiri
2.1 Garanţie: Garantul garanteazã în mod irevocabil şi necondiţionat Împrumutãtorului ca, în cazul în care Împrumutatul, indiferent de motiv, nu plãteşte vreo suma pe care o datoreazã la plata sau nu îşi îndeplineşte una din obligaţiile ce îi revin conform Documentelor Împrumutului la data, timpul sau oricum altfel asa cum este specificat în Documentele Împrumutului (indiferent dacã este data normalã de scadenta, accelerare sau altfel), Garantul va plati aceasta suma în 4 zile lucrãtoare de la cerere şi va asigura îndeplinirea acestei obligaţii la cererea Împrumutãtorului.
2.2 Condiţii Generale. Condiţiile generale prevãzute în Anexa 1 a acestei Garanţii se vor aplica garanţiei şi despãgubirilor prevãzute în prezenta Garanţie.
2.3 Despãgubiri: Ca prevederi separate, de sine stãtãtoare şi alternative, Garantul este de acord în mod irevocabil şi necondiţionat:
2.3.1. ca orice suma care, deşi prevãzutã a fi de plata de Împrumutat conform oricãrui Document al Împrumutului, este pentru orice motiv (indiferent dacã exista sau este cunoscut în prezent sau o sa devinã cunoscut de oricare din pãrţile oricãrui Document al Împrumutului), nerecuperabila de la Garant pe baza unei garanţii, va fi totuşi recuperabila de la acesta ca şi cum ar fi unicul debitor principal şi va fi plãtitã de cãtre acesta Împrumutãtorului la cerere şi
2.3.2. ca o obligaţie de baza de a despãgubi Împrumutãtorul în caz de dãuna ca urmare a oricãrei obligaţii de plata a oricãrei sume prevãzute a fi îndeplinite sau plãtite de Împrumutat prin oricare din Documentele Împrumutului şi fiind neplãtite sau neefectuate la data sau în maniera specificatã în Documentul Împrumutului sau orice obligaţie a Împrumutatului asumatã prin oricare din Documentele Împrumutului fiind sau urmând a fi lovite de nulitate, nule sau neexecutorii indiferent de motiv (indiferent dacã exista sau este cunoscut în prezent de oricare din pãrţile oricãrui Document al Împrumutului) valoarea respectivei daune privind obligaţiile de plata fiind valoarea prevãzutã a fi de plata de Împrumutat cu referire la valoarea relevanta.

3 Reprezentari şi Garanţii
3.1 Reprezentari şi Garanţii: Garantul (primind informaţiile relevante de la autoritãţile publice competente) reprezintã şi garanteazã cãtre şi în favoarea Împrumutãtorului reprezentarile şi garanţiile stabilite în Anexa 3 a acestei Garanţii.
3.2 Repetitia: Fiecare din reprezentarile şi garanţiile stipulate în Art. 3 al acestei Garanţii vor fi corespunzãtoare şi conforme atâta timp cat exista vreo suma ce urmeazã a se Imprumuta sau a se rambursa în conformitate cu oricare din Documentele Împrumutului, funcţionând ca o repetitie la acel moment prin trimitere la circumstanţele existente la momentul respectiv.
3.3 Restrictii privind Garanţiile: Reprezentarile şi garanţiile stipulate în Paragrafele 1 şi 6 din Anexa 3 vor face obiectul (unde este cazul), numai sub aspect legal, condiţiilor restrictive formulate în cadrul opiniilor definite în Anexa 5, Partea B, din Acordul de Împrumut.

4 Angajamente
Garantul se angajeazã ca, atâta timp cat exista vreo suma ce urmeazã a se imprumuta sau a se rambursa conform Documentelor Împrumutului:
4.1 Rangul Obligaţiilor: Obligaţiile sale de plata conform acestei Garanţii sunt şi vor fi întotdeauna de cel puţin de acelaşi rang şi evaluate în toate privintele cel puţin la fel cu oricare alte obligaţii de plata negarantate şi nesubordonate.
4.2 Obligaţia de Plata a Capitalului Împrumutat: Orice obligaţie de plata va fi subordonata total obligaţiilor de plata ale Împrumutatului asumate prin Documentele Împrumutului conform termenilor din Anexa 2 a acestei Garanţii şi o asemenea obligaţie de plata nu va fi rambursata decât în conformitate cu termenii acestei Anexe 2.
4.3 Nerenuntarea: Nu va cauza suspendarea sau renunţarea la Proiect sau Centrala, şi va lua toate mãsurile necesare în vederea asigurãrii ca Împrumutatul nu va suspenda sau nu va renunţa la Proiect sau la Centrala sau la afacerile sale.
4.4 Evenimente de Culpa: Va notifica prompt Împrumutãtorul asupra apariţiei oricãrui Eveniment sau Potenţial Eveniment de Culpa (şi despre orice acţiune întreprinsã sau propusã a fi întreprinsã pentru remedierea acestuia) deindata ce este în cunostinta de cauza.
4.5 Angajament Negativ: Nu va avea şi nu va constitui şi se va asigura ca nici o Agenţie Guvernamentalã sau entitate aflatã în proprietatea Statului (alta decât autoritãţile locale sau municipale din România care, în conformitate cu prevederile legislative generale, au autonomie în domeniul acordãrii de garanţii şi care nu sunt controlate în aceasta privinta în mod direct sau indirect de cãtre Garant) nu va avea sau nu va constitui nici un titlu de gaj semnificativ asupra activelor sale (cu excepţia situaţiei în care o garanţie echivalenta referitoare la sumele de plãtit conform Documentelor Împrumutului este constituitã în favoarea Împrumutãtorului, într-un mod acceptabil de cãtre acesta, împreunã cu aranjamentele intercreditor cu orice creditor şi garantate într-un mod acceptabil Împrumutãtorului), cu excepţia:
4.5.1 titlurilor de gaj existente la data acestui Acord de Garanţie şi notificate în scris Împrumutãtorului anterior datei acestei Garanţii.
4.5.2 titlurilor de gaj rezultate doar din aplicarea legii (sau din aplicarea unor prevederi similare dintr-un contract) în cursul desfãşurãrii normale a activitãţii acestuia referitor la obligaţiile de plata care au devenit scadente de mai puţin de 7 zile
4.5.3 garanţiilor cu bunuri, a titlurilor de valoare şi a documentelor similare rezultate sau constituite în procesul normal de desfãşurare a activitãţii sale ca garanţie numai pentru obligaţia de plata cãtre o banca sau instituţie financiarã cu legatura directa cu bunurile sau documentele asupra cãrora titlul de gaj este constituit
4.5.4 gajului constituit ca urmare a prevederilor de reţinere a titlului în cadrul condiţiilor standard de furnizare de bunuri dobândite de entitatea relevanta în cursul desfãşurãrii normale a activitãţii acestuia, iar termenul de valabilitate al respectivului gaj expira la nu mai mult de un an de la constituire
4.5.5 garanţiei pentru plata capitalului împrumutat în vederea finanţãrii proiectului, care sa prevadã ca activele pe baza cãrora se constituie o asemenea garanţie sunt (a) active care fac obiectul respectivei Finantari a Proiectului sau (b) venituri sau cereri de dãuna rezultate în urma exploatãrii, a esecului de a se conformã specificatiilor, esecului în finalizare, exploatare, vânzare sau pierdere sau daunelor provocate activelor respective
4.5.6 oricãrei garanţii asupra unui activ constituitã ulterior semnãrii prezentului Acord cu unicul scop de a finanta achiziţia respectiva
4.5.7 garanţiei acordate de o agenţie guvernamentalã sau entitate aflatã în proprietatea Statului asupra activelor sale înainte ca acestea sa devinã agenţie guvernamentalã sau entitate în proprietatea Statului sau oricãrei garanţii care înlocuieşte respectiva garanţie şi nu prevede o rãspundere mai mare decât garanţia originala şi nu este acordatã pe baza altor active decât cele pentru care garanţia originala a fost acordatã
4.5.8 garanţiei care este acordatã în favoarea Garantului sau unei Agenţii guvernamentale sau entitãţi în proprietatea Statului asupra activelor care nu aparţin nici unuia dintre aceştia
4.5.9 oricãrei alte garanţii constituite sau care produce efecte asupra activelor Garantului sau ale unei Agenţii guvernamentale sau entitãţi în proprietatea Statului astfel încât totalul datoriei, capitalului sau valorii nominale a garanţiilor/titlurilor de gaj constituite sau care produc efecte potrivit acestei exceptari asupra activelor Garantului nu trebuie sa depãşeascã niciodatã valoarea de 50.000.000 EURO sau un echivalent al acesteia (determinat în mod rezonabil de Împrumutãtor).
4.5.10 oricãrei alte garanţii constituite sau care produce efecte cu acordul prealabil scris al Împrumutãtorului.
4.6 Litigiu: Va transmite imediat Împrumutãtorului detalii despre orice litigiu, arbitraj sau mãsuri administrative în care este implicat Garantul, sau orice agenţie guvernamentalã sau entitate în proprietatea Statului (sau oricare din respectivele active ale acestora) care au sau ar putea avea un impact negativ major.
4.7 Conformitatea cu legislaţia:
4.7.1 Se vor respecta toate Legile şi Directivele aplicabile (incluzând, dar fãrã a se limita la, (i) Convenţia UNECE privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnatã la Aarhus în 1998, (ii) Convenţia UNECE privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontiera, adoptatã la Espoo în 1991 şi (iii) cerinţele legislaţiei Comunitãţii Europene când şi unde sunt aplicabile) cu privire la Proiect şi la piata de energie electrica din România;
4.7.2 Se va asigura ca Împrumutatul îşi va îndeplini îndatoririle şi obligaţiile în conformitate cu Legile şi Directivele aplicabile, incluzând toatã legislaţia în domeniul mediului înconjurãtor şi termenii şi condiţiile tuturor aprobãrilor legate de Proiect sau de Centrala.
4.8 Convenţii: Va respecta prevederile fiecãrei Convenţii Internaţionale (asa cum sunt definite în Acordul de Împrumut), incluzând Convenţia Comuna privind Managementul în siguranta al combustibilului ars şi managementul în siguranta al deşeurilor radioactive, deschise spre semnare din 1997, asa cum au fost ratificate de România şi publicate în Monitorul Oficial, şi ca legislaţia secundarã de implementare a acestora este în vigoare în forma şi conţinut şi la o data satisfãcãtoare pentru Împrumutãtor şi menţinutã ulterior în vigoare fãrã modificãri sau suplimentari contrare.
4.9 Transfer: Nu va (fie printr-o singura tranzacţie sau un numãr de tranzacţii, fie dintr-odatã sau de-a lungul unei perioade de timp) vinde, transfera, închiria, concesiona, imprumuta sau altfel transfera (fie direct, prin vânzare-cumpãrare, fie printr-un acord de vânzare şi lease-back, fie altfel) vreunul din activele sale care au legatura cu sau sunt necesare Proiectului sau Centralei sau asupra cãrora Împrumutatul are drept de administrare din punct de vedere economic şi de exploatare, sau va schimba, reduce sau afecta în vreun fel dreptul de administrare din punct de vedere economic şi al exploatãrii al activelor respective, fãrã acordul prealabil scris al Împrumutãtorului.
4.10 Despãgubire: Garantul va despãgubi la cerere Împrumutãtorul ca urmare a oricãrei finantari sau costuri, pierderi, cheltuieli survenite sau suportate de cãtre acesta ca rezultat al chestiunilor la care se face referire în Art. 21 al Acordului de Împrumut, şi în special (fãrã a se limita la) cu referire la orice încãlcare sau potenţiala încãlcare a, sau rãspundere (civilã sau penalã), potrivit oricãrei Legi privind mediul înconjurãtor sau orice responsabilitate ce revine Împrumutãtorului cu privire la orice rãspundere nucleara incluzând curãţirea, evacuarea, decontaminarea, repararea sau alta acţiune corectiva, în fiecare din cazuri rezultatã în urma activitãţii sau în legatura cu activele Împrumutatului şi/sau (prin suplimentarea prevederilor Art. 21 din Acordul de Împrumut) ale Garantului sau ale oricãrei Agenţii guvernamentale sau entitãţi aflate în proprietatea Statului sau cu privire la Proiect sau Centrala.
4.11 Finanţare: Se va asigura ca Împrumutatul are în permanenta fonduri suficiente disponibile care sa permitã operarea şi întreţinerea Centralei şi efectuarea oricãrei plati datorate potrivit oricãrui Document al Acordului sau Document al Proiectului.
4.12 Statutul Împrumutãtorului: Se va asigura ca Împrumutãtorul sa beneficieze în permanenta de competenta legalã, imunitãţi şi privilegii identice cu cele de care beneficiazã de obicei o instituţie financiarã multilaterala sau internationala.
4.13 Nereesalonare: Nu va reesalona sau solicita o reesalonare la plata a niciunei datorii potrivit Documentelor de Finanţare sau oricãrei datorii fata de Comunitatile Europene.
4.14 Finalizarea altor unitãţi: Cu excepţia cazului sau în mãsura în care Împrumutãtorul în libertatea sa de acţiune este satisfãcut de faptul ca finalizarea sau construcţia oricãrei unitãţi la Centrala nu va avea un impact negativ major, se va asigura ca o asemenea finalizare sau construcţie nu va începe înainte de implementarea completa a Proiectului şi în orice caz, indiferent dacã o astfel de construcţie va avea un impact negativ major sau nu, se va consulta cu Împrumutãtorul înainte de a întreprinde orice alte acţiuni în legatura cu o astfel de unitate. Acest Art. 4.14 nu se va aplica cheltuielilor efectuate de Împrumutat ce nu depãşesc o valoare totalã de 9.500.000 EURO.
4.15 Proprietate: Se va asigura ca Împrumutatul este şi va rãmâne de fiecare data cel puţin 75% în proprietatea şi cel puţin 75% sub controlul Garantului, cu excepţia acceptului prealabil scris al Împrumutãtorului.
4.16 Schimbarea Controlului asupra Electrica şi Transelectrica: Dacã Garantul îşi reduce ponderea în proprietatea societãţilor Electrica şi Transelectrica sub 51% sau una dintre acestea înceteazã a fi controlatã de cãtre Garant, Împrumutãtorul va fi notificat cu promptitudine.

5 Taxe
5.1 Plati scutite în totalitate de taxe: Toate sumele plãtibile de Garant conform acestei Garanţii vor fi plãtite:
5.1.1 nerestrictiv şi necondiţionat,
5.1.2 fãrã şi scutite de şi (cu excepţia nivelului cerut de lege) fãrã nici o deducere sau reţinere pentru sau în contul oricãrei taxe percepute, impuse, colectate, reţinute sau estimate de cãtre sau în interiorul României sau de orice alte jurisdicţii de unde sau cãtre care se efectueazã plata sau de orice federatie sau organizaţie la care România sau orice astfel de jurisdicţie este membra la momentul plãţii şi
5.1.3 fãrã deducere sau reţinere (cu excepţia nivelului cerut de lege) în contul oricãrei alte sume, prin compensaţie sau altfel.
5.2 Acumularea Plãţilor:
5.2.1 Dacã Garantul sau orice alta Persoana (indiferent dacã este sau nu parte la, sau în numele unei pãrţi la, aceasta Garanţie) trebuie în orice moment sa deducã sau sa retina din suma plãtitã sau platibila de, sau primitã sau ce urmeazã a fi primitã de cãtre Garant conform acestei Garanţii, fiecare suma va fi suplimentata pana la nivelul necesar pentru a asigura ca Împrumutãtorul primeşte la scadenta şi retine (liber de orice rãspundere) o suma neta egala cu ceea ar fi primit şi reţinut dacã nici o astfel de deducere sau reţinere ar fi fost cerutã sau efectuatã.
5.2.2 Dacã Garantul sau orice alta Persoana (fie ca este sau nu parte la, fie în numele unei pãrţi la aceasta Garanţie) trebuie sa plãteascã în orice moment orice taxa sau alta suma pentru, sau calculatã cu referinta la, orice suma primitã sau de primit (inclusiv orice suma primitã sau de primit potrivit acestui Art. 5.2.2.) de cãtre Împrumutãtor conform acestei Garanţii, Garantul va plati sau asigura plata acestei taxe sau a altei sume înainte ca orice dobanda sau penalitate sa devinã platibila sau, dacã aceasta taxa sau alta suma este platibila şi plãtitã la Împrumutãtor, va creste la cerere plãţile sale cãtre Împrumutãtor conform acestei Garanţii cu o suma care sa asigure ca Împrumutãtorul este despãgubit în totalitate pentru respectiva taxa sau suma plãtitã sau platibila de cãtre Împrumutãtor.
5.2.3 în termen de 30 de zile de la plata oricãrei sume asupra cãreia prin lege trebuie aplicatã vreo deducere sau reţinere, şi în decurs de 3O de zile de la scadenta plãţii oricãrei taxe sau a altei sume cerute la plata conform Art. 5.2.2., Garantul va trimite Împrumutãtorului dovada satisfãcãtoare a acelei deduceri, reţineri sau plati şi (acolo unde este cerutã expedierea prin mandat poştal) dovada expedierii acesteia cãtre autoritatea de impozitare sau alta.
5.2.4 Imediat ce Garantul are cunostinta de faptul ca este cerutã o asemenea deducere, reţinere sau plata (sau de orice modificare a unei astfel de cerinţe) va notifica acest lucru Împrumutãtorului.

6 Plati
6.1 Modalitãţi de plata: La fiecare scadenta a oricãrei sume datorate de Garant, acea suma va fi facuta disponibilã cãtre Împrumutãtor, prin plata în valuta la care se face referire în Art. 15.3. al Acordului de Împrumut în asemenea fonduri şi pana la un asemenea moment la scadenta care poate fi atunci acceptatã în general pentru reglarea plãţilor internaţionale, la Locul convenit al Plãţii, în valuta respectiva.
Toate aceste plati vor fi fãcute în contul şi la banca în acel Loc al Plãţii asa cum poate specifica Împrumutãtorul.
6.2 Ordinea de Distribuţie: Dacã suma primitã de Împrumutãtor de la Garant la orice data este mai mica decât suma totalã rãmasã şi/sau devenitã scadenta conform oricãrui Document al Împrumutului la acea data, Împrumutãtorul va solicita acea suma într-o ordine ce o considera adecvatã şi Garantul nu va fi îndreptãţit sa directioneze cererea Împrumutãtorului a oricãror sume primite de Împrumutãtor de la Garant potrivit acestei Garanţii.

7 Moneda Plãţii
Referitor la orice suma platibila de Împrumutat în conformitate cu Acordul de Împrumut (şi nu un Contract de Finanţare), EURO este singura valuta de cont şi plata pentru toate sumele plãtibile de Garant în conformitate sau în legatura cu aceasta Garanţie, inclusiv despãgubirile; dar referitor la orice suma platibila de Împrumutat conform unui Contract de Finanţare valuta stabilitã în respectivul Contract de Finanţare este valuta de cont şi plata a tuturor sumelor plãtibile de Garant în acest sens, inclusiv despãgubirile.

8 Includerea unor prevederi ale Acordului de Împrumut
Urmãtoarele prevederi ale Acordului de Împrumut se vor aplica (când este cazul) în raport cu aceasta Garanţie ca şi cum ar fi fost precizate în aceasta Garanţie, dar având trimiterile în acele articole ale Acordului de Împrumut şi/sau Contractelor de Finanţare, şi la Împrumutat (oricare ar fi condiţiile) corespunzãtoare trimiterilor la aceasta Garanţie, respectiv la Garant: Articolele 2.2, 7.1, 15, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27 şi 29.

9 Cheltuieli
Indiferent dacã se realizeazã sau nu vreun Împrumut, Împrumutãtorul nu va fi rãspunzãtor pentru nici un cost legal survenit Garantului în legatura cu pregãtirea, negocierea, intrarea în vigoare, executarea şi implementarea, monitorizarea şi publicarea acestei Garanţii.

10 Modalitãţi de Comunicare
10.1 Adrese: Fiecare comunicare în cadrul acestei garanţii se va efectua prin fax, telex sau în alt mod în scris. Fiecare comunicare sau document de transmis oricãrei pãrţi potrivit acestui Acord va fi trimisa la faxul sau adresa şi având specificatã "în atenţia" (dacã este cazul), coordonate care au fost desemnate de una din pãrţi celeilalte pentru scopul acestei Garanţii. Coordonatele iniţiale, respectiv numãrul de fax, adresa şi specificarea destinatarului (când este cazul) astfel desemnate de Împrumutãtor şi Garant sunt specificate mai jos:

Garantul:
Adresa: Guvernul României
Ministerul Finanţelor Publice
Strada Apolodor nr. 17, Sector 5
Bucureşti, Cod Poştal O50741
România
Nr. de fax: OO4O21 336643O
în atenţia: Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Externe
Directorului General

Împrumutãtor:

Adresa: European Commission
Directorate-General Economic and Financial Affairs
Financial Operations, Programme Management and Liaison
with the EIB Group
Batiment Wagner
L-292O Luxembourg
Nr. de fax: OO352 43O1 36599
în atenţia: Operaţiuni noi de împrumut- EURATOM şi EU

10.2 Semnatari pentru Ministerul Finanţelor Publice: Garantul confirma Împrumutãtorului ca, persoanele stabilite de MFP din România a fi autorizate sa semneze orice corespondenta cu Împrumutãtorul (inclusiv sa semneze confirmarea precizatã în Art. 4.4 al Acordului de Împrumut) în numele sau, sunt într-adevãr autorizate în acest scop şi va asigura ca MFP va notifica în scris imediat Împrumutãtorul dacã vreuna dintre aceste persoane nu mai este astfel autorizata.
10.3 Transmitere: Orice comunicare din partea Garantului va fi irevocabilã şi nu va deveni efectivã pana nu va fi primitã de Împrumutãtor. Orice comunicare de la Împrumutãtor cãtre Garant va fi consideratã ca fiind primitã de acesta:
10.3.1 dacã a fost transmisã prin fax între orele 9 a.m. şi 5 p.m. (ora localã în locul cãtre care este trimisa) într-o zi lucrãtoare în acel loc, atunci când este transmis sau, dacã este transmis prin fax la orice alta ora, la 9 a.m. (ora localã în locul cãtre care este transmis) a urmãtoarei zile lucrãtoare în acel loc sau
10.3.2 în oricare alt caz, atunci când este lãsat la adresa specificatã în Art.1O.1 sau în decurs de 5 zile lucrãtoare dupã ce a fost depus la posta par avion, recomandatã şi adresatã la respectiva adresa.
În acest scop, zilele lucrãtoare sunt zilele altele decât sambetele, duminicile şi zilele libere ale bãncii.
10.4 Limba:
10.4.1 Toate comunicãrile între pãrţi se vor desfasura în limba engleza;
10.4.2 Toate documentele şi Documentele Împrumutului transmise Împrumutãtorului în conformitate cu aceasta Garanţie, vor fi, dacã asa se solicita de cãtre Împrumutãtor, redactate în limba engleza sau însoţite de o traducere legalizatã de cãtre un traducãtor autorizat de Ministerul Justiţiei, pe cheltuiala Garantului. Dacã exista un conflict, traducerea în limba engleza va prevala asupra versiunii lingvistice originale.

11 Succesori şi Desemnaţi
11.1 Aceasta Garanţie va obliga şi va fi în vigoare în beneficiul respectivilor succesori şi împuterniciţi desemnaţi ai pãrţilor la prezenta, şi toate pãrţile sunt îndreptãţite sa transfere drepturile ce decurg din aceasta Garanţie, cu excepţia faptului ca Garantul nu poate sa desemneze sau sa transfere în alt mod toate sau o parte din obligaţiile sale asumate prin aceasta Garanţie fãrã acordul prealabil scris al Împrumutãtorului.
11.2 Împrumutãtorul poate face cunoscut desemnatului sau oricãrei alte persoane care îşi propune sa între în orice fel de transfer, participare sau alt fel de acord în legatura cu aceasta Garanţie sau cu un împrumut:
11.2.1 o copie a oricãrui Document Relevant sau orice alt document transmis în conformitate cu aceasta Garanţie sau cu orice alt Document al Proiectului; şi
11.2.2 orice informaţie pe care Împrumutãtorul a dobândit-o în cadrul sau în legatura cu orice Document Relevant sau cu orice împrumut, cu excepţia cazului în care Împrumutatul sau Garantul l-au notificat scris pe Împrumutãtor ca acea informaţie este secret comercial sau are caracter secret conform legii.
11.3 Împrumutãtorul sau oricare din succesorii sãi va notifica în scris dacã transfera oricare din drepturile sale în cadrul acestei Garanţii.

12 Legea Aplicabilã, Jurisdicţia şi Limba Acordului
12.1 Legea aplicabilã: Aceasta Garanţie va fi guvernata şi interpretatã în conformitate cu legislaţia engleza.
12.2 Jurisdicţia Curţii Europene: în favoarea Împrumutãtorului, Garantul consimte irevocabil, sub rezerva Art. 12.3 şi a Art. 12.4, ca orice disputa sau divergenta de orice natura ce poate rezulta din sau în legatura cu orice Document de Finanţare (incluzând, fãrã a se limita la o disputa sau o divergenta cu privire la existenta, încãlcarea, încetarea sau validitatea acesteia) (fiecare dintre acestea o "Disputa") va fi supusã, în conformitate cu Art. 153 al Tratatului privind înfiinţarea EURATOM ("Tratatul Euratom") Curţii de Prima Instanta a Comunitãţilor Europene ("CFI"), cu drept de recurs la Curtea de Justiţie a Comunitãţilor Europene ("ECJ") în conformitate cu Art. 140a al Tratatului EURATOM.
Potrivit art. 12.3 şi art. 12.4, ECJ sau CFI, dupã caz, va avea jurisdicţie exclusiva pentru a determina o astfel de Disputa. O decizie a ECJ sau CFI conform art. 12.2 va fi obligatorie şi executorie pentru pãrţi, cu excepţia cazului în care ECJ suspenda intrarea în vigoare a oricãrei decizii a CFI prin intermediul unui câştig de cauza interimar în asteptarea unui recurs de la CFI cãtre ECJ.
12.3 Arbitraj Alternativ: De asemenea, Pãrţile consimt irevocabil ca orice Disputa poate fi supusã şi rezolvatã prin arbitraj, fãrã a tine seama de art. 12.2, la alegerea exclusiva a Împrumutãtorului (indiferent de natura disputei), în conformitate cu Regulile de Arbitraj în Dreptul Comerţului Internaţional ale Comisiei Naţiunilor Unite asa cum sunt acestea în vigoare (aRegulile"), de o comisie de 3 arbitri (sau un arbitru unic, dacã Pãrţile convin altfel) în conformitate cu urmãtoarele:
12.3.1 Împrumutãtorul poate supune o disputa arbitrajului prin aviz scris atât cãtre Garant cat şi cãtre Împrumutat.
12.3.2 Locaţia arbitrajului va fi Londra.
12.3.3 Autoritatea care desemneazã pentru scopurile precizate în art. 7(2) al Regulilor va fi Curtea Londoneza de Arbitraj Internaţional ("LCIA").
12.3.4 Limba engleza va fi utilizata în scris şi vorbit pentru toate aspectele legate de arbitraj.
12.3.5 Legea procedurala a oricãrui arbitraj, care va fi în conformitate cu Regulile, va fi legea engleza.
12.3.6 Deciziile arbitrilor vor fi definitive şi obligatorii pentru Pãrţi.
12.3.7 Împrumutãtorul poate inainta recurs oricãrei curţi competente jurisdicţional în ceea ce priveşte soluţionarea acestei arbitrari.
12.3.8 Decizia arbitrilor poate fi pusã în aplicare de cãtre orice instanta competenta şi poate fi executatã impotriva persoanei şi activelor perdantului în orice jurisdicţie.
12.4 Alta Instanta Competenta: Nici o prevedere a acestui art. 12 nu va limita dreptul Împrumutãtorului de a acţiona în justiţie Garantul în tribunalele româneşti şi nici actionarea în justiţie în una sau multe instanţe nu va impiedica Împrumutãtorul sa acţioneze în justiţie în orice alta instanta, indiferent dacã o face simultan sau nu.
12.5 Loc de judecata: Garantul renunţa irevocabil la orice obiectie pe care ar putea sa o ridice cu privire la locaţia de judecata a oricãror procese în oricare din tribunalele specificate în art. 12 şi la orice reclamaţii cum ca astfel de litigii au fost supuse unui forum neconvenabil.
12.6 Serviciul de Proces:
12.6.1 Garantul numeşte în mod irevocabil Consilierul Economic al Ambasadei României la Luxemburg (în prezent situata pe 94 avenue du X Septembre, L-2550 Luxembourg) şi Consilierul Economic al Ambasadei României în Marea Britanie (în prezent situata pe 4 Palace Green, London, W8 4QD ) sau în cazul în care consilierul nu este numit sau prezent, insarcinatul cu afaceri sau orice alta persoana va îndeplini majoritatea sau toate sarcinile consilierului ca reprezentant al României pana când un consilier este numit, sau în absenta consilierului, sa primeascã, pentru sau în numele acestuia, serviciul de proces în orice proceduri judecãtoreşti în Luxembourg sau Londra. Un asemenea serviciu va fi considerat finalizat la primirea de cãtre agentul de proces relevant (indiferent dacã este înaintat şi primit de Garant). Dacã dintr-un motiv oarecare un agent de proces înceteazã sa acţioneze ca atare sau nu mai are o adresa în Luxembourg sau Londra, Garantul consimte irevocabil sa numeascã un agent de proces înlocuitor acceptabil de cãtre Împrumutãtor, şi sa trimitã Împrumutãtorului o copie a acceptãrii de cãtre agent a acestei numiri, în decurs de 30 de zile.
12.6.2 Garantul consimte în mod irevocabil ca orice proces în cadrul oricãrei acţiuni judecãtoreşti de oriunde sa fie realizat prin transmiterea prin posta a unei copii în conformitate cu art. 10. Un astfel de serviciu va deveni efectiv la 30 de zile dupã depunerea la posta.
12.6.3 Nimic nu va afecta dreptul de a servi procesul în orice alta modalitate permisã de lege.
12.7 Consimţãmânt de punere în aplicare etc.: Garantul consimte în general şi în mod irevocabil în legatura cu orice acţiune judecãtoreascã, indiferent de locul de desfãşurare, la acordarea unei despãgubiri sau la emiterea oricãrui proces în legatura cu aceasta acţiune incluzând, fãrã a se limita la, realizarea, aplicarea sau executarea impotriva activelor de orice natura (indiferent de utilizarea lor efectivã sau intenţionatã) a oricãrui ordin sau a oricãrei hotãrâri care poate fi emis(a) în cadrul acelei acţiuni.
12.8 Renunţarea la Imunitate: Garantul consimte irevocabil ca, în cazul în care oricare din Pãrţi intenteaza proces oriunde (pentru o hotãrâre de suspendare, executare specifica, daune interese sau orice altceva), nu va fi invocatã imunitatea de cãtre acesta sau în numele sau cu privire la activele sale (în mãsura în care poate exista în orice moment, fie din ratiuni de suveranitate fie altfel) fata de aceasta procedura legalã, sechestru (fie în vederea executãrii, înaintea hotãrârii judecãtoreşti sau altfel) asupra activelor sale (cu excepţia activelor care fac parte din domeniul public) sau fata de executarea judecãtoreascã, renuntandu-se în mod irevocabil la aceasta imunitate. Garantul consimte irevocabil ca el şi activele sale sunt şi vor fi supuşi unor asemenea proceduri, sechestru sau executare cu privire la obligaţiile sale asumate prin acest Acord. Garantul consimte ca pentru scopul jurisdicţiei şi renunţãrii la imunitate, aceasta Garanţie constituie un act de drept privat şi comercial realizat în scopuri private şi comerciale.
12.9 Recunoaştere şi punere în aplicare: Garantul renunţa în mod irevocabil la orice drept de obiectie asupra competentei oricãrei instanţe sau tribunal ales de Împrumutãtor sub rezerva art. 12. Ordinul sau hotãrârea judecãtoreascã a unei asemenea instanţe sau tribunal va fi finala şi obligatorie. Asemenea decizie va fi recunoscuta de Garant şi va fi executorie pentru Garant potrivit Codului Roman de Procedura Civilã sau Convenţia de la New York privind recunoaşterea şi punerea în aplicare a Deciziilor Arbitrale Strãine semnatã la 10 iunie 1958 (Convenţia de la New York) fãrã o reexaminare a chestiunilor. Orice ordin sau hotãrâre judecãtoreascã a instanţei competente sau a tribunalului ales de Împrumutãtor cu privire la acţiunile sau reclamaţiile impotriva Împrumutatului în conformitate cu art. 31 din Acordul de Împrumut va fi recunoscuta de Garant şi va fi executorie (în mãsura în care este necesar) pentru Împrumutat în conformitate cu Codul Roman de Procedura Civilã sau Convenţia de la New York fãrã reexaminarea motivelor.
12.10 Limba Acordului: Aceasta Garanţie şi Contractele de Finanţare sunt întocmite numai în limba engleza. Nici o traducere nu va produce efecte legale şi o astfel de traducere va fi doar în scop informativ.

13 Intrarea în vigoare
Pãrţile convin ca obligaţiile Garantului conform acestei Garanţii nu vor intra în vigoare pana la data la care Ministerul Finanţelor Publice din România a notificat Împrumutãtorul în scris ca aceasta Garanţie a fost ratificatã în conformitate cu Paragraful 5 al Anexei 1 la Acordul de Împrumut.


ANEXA 1

Condiţii Generale aplicabile prezentei Garanţii

1 Garantul în calitate de Debitor Principal: între Garant şi Împrumutãtor, însã fãrã a afecta obligaţiile Împrumutatului, Garantul va fi rãspunzãtor şi va despãgubi Împrumutãtorul ca şi cum ar fi singurul debitor principal şi nu numai un garant, în consecinta, Garantul nu va fi absolvit de rãspundere, nici rãspunderea sa nu va fi afectatã, de orice lucru care nu l-ar elibera sau nu i-ar afecta rãspunderea dacã ar fi singurul debitor principal, incluzând urmãtoarele:
1.1. orice moment, pasuire, concesie, renunţare sau consimţãmânt dat în orice moment Iprumutatului
1.2. orice modificare sau suplimentare a oricãrui Document al Împrumutului sau oricãrui tip de gaj sau garanţie (alta decât modificarea sau suplimentarea care ar spori suma agregata a rãspunderii Împrumutatului cãtre Împrumutãtor conform Documentelor Împrumutului sau ar rezulta în schimbarea datei scadente de Rambursare într-o data anterioarã sau, în cazul unor Contracte de Finanţare cu mai mult de o data de rambursare, în orice suma de capital principal rambursata la o data anterioarã termenului de rambursare)
1.3. formularea sau absenta unei cereri cãtre Împrumutat pentru efectuarea plãţii
1.4. aplicarea sau lipsa aplicãrii prevederilor oricãrui Document al Împrumutului, al acestei Garanţii sau a oricãrei alte garanţii sau gaj
1.5. constituirea, existenta sau expirarea oricãrui tip de garanţie
1.6. lichidarea judiciarã a Împrumutatului sau orice mãsura întreprinsã în vederea unei asemenea lichidari
1.7. ilegalitatea, invaliditatea sau caracterul neexecutoriu a, sau orice lipsa a, oricãrei prevederi a acestei Garanţii, a oricãrui Document al Împrumutului sau a oricãrei garanţii sau a oricãror obligaţii a pãrţilor în conformitate sau în legatura cu aceasta Garanţie, orice Document al Împrumutului sau orice alta garanţie sau gaj, sau
1.8. orice schimbare în natura legalã, statutul, proprietatea sau controlul Împrumutatului, întreprinderea sa sau oricare din activele sale.

2 Nerenuntarea la obligaţiile Garantului: Obligaţiile Garantului asumate prin aceasta Garanţie sunt şi vor rãmâne în vigoare şi efective prin nerenuntarea la garanţie pana la momentul în care nu mai exista vreo suma de împrumutat potrivit oricãrui Document al Împrumutului şi Împrumutãtorul a primit sau a recuperat în mod irevocabil toate sumele plãtibile potrivit Documentelor Împrumutului, în plus, acele obligaţii ale Garantului sunt suplimentare fata de, şi nu înlocuiesc vreo garanţie existenta la orice moment în favoarea oricãrei Persoane, fie din partea Garantului sau altfel, şi poate fi executatã fãrã a recurge mai întâi la Împrumutat, sau la o alta garanţie. Garantul renunţa irevocabil la toate avizele şi (cu excepţia cerinţelor art. 2.1.) la cererile de orice fel.

3 Exercitarea Drepturilor Garantului: Atâta timp cat orice suma urmeazã a fi împrumutatã sau urmeazã a fi plãtitã conform Documentelor Împrumutului
3.1. orice drept al Garantului, din ratiuni de executare a oricãrei obligaţii asumate prin aceasta Garanţie, de despãgubit de cãtre Împrumutat, pentru a dovedi cu privire la orice obligaţii în lichidarea Împrumutatului sau de beneficiat de sau de executat orice garanţie va fi exercitat şi executat numai într-un asemenea mod şi în asemenea condiţii solicitate de Împrumutãtor şi
3.2. orice suma primitã sau recuperatã de Garant (a) ca rezultat al oricãrui exerciţiu sau (b) în procedura de lichidare a Împrumutatului va fi data în pãstrare pentru Împrumutãtor şi plãtitã imediat Împrumutãtorului.
4 Evitarea plãţilor: Garantul va despãgubi la cerere Împrumutãtorul impotriva oricãrei finantari sau oricãror costuri, pierderi, cheltuieli sau obligaţii (inclusiv pierderea comisionului de administrare a Împrumutului incluse în modul de calcul a Ratei de Referinta ca şi a sumelor plãtibile oricãror terţi), susţinutã sau creata de Împrumutãtor ca rezultat al solicitãrii indiferent de motiv (incluzând orice faliment, insolvabilitate, procedura de lichidare judiciarã sau o lege similarã indiferent de jurisdicţie) în vederea rambursarii parţiale sau în totalitate a sumei primite sau recuperate de acesta cu privire la orice suma platibila de Împrumutat conform Documentelor Împrumutului şi va plati în orice caz Împrumutãtorului la cerere suma astfel rambursata de acesta.

5 Evenimente importante: Conform art. 19.1.21 din Acordul de Împrumut, evenimentele importante pot fi unul din urmãtoarele, în cazul în care:
5.1 Împrumutãtorul determina, în orice moment, ca Garantul a eşuat în îndeplinirea uneia dintre obligaţiile asumate prin Memorandumul de înţelegere încheiat sau ce va fi încheiat ulterior între Garant şi Comunitatea Europeanã; sau
5.2 FMI determina, în orice moment, ca prezentul Acord sau oricare aranjament stand-by ulterior acestuia încheiat între Garant şi FMI nu este îndeplinit în mod satisfãcãtor.


ANEXA 2

Condiţii de Subordonare

1 Angajamente
1.1 Pana în momentul rambursarii şi plãţii integrale a tuturor datoriilor generate sau posibil de generat potrivit Documentelor Proiectului, atât Împrumutatul, cat şi Garantul, nu vor incalca prevederile art. 18.22.4 din Acordul de Împrumut, fãrã consimţãmântul prealabil scris al Împrumutãtorului.
1.2 Dacã, în orice moment, Garantul primeşte o plata (inclusiv pe calea compensãrii) care nu respecta prevederile art. 18.22.4 din Acordul de Împrumut, Garantul va proceda astfel:
(i) va anunta Împrumutãtorul asupra acestei plati;
(ii) va retine aceasta plata în contul Împrumutãtorului; şi
(iii) va plati şi distribui plata conform instrucţiunilor Împrumutãtorului.

2 Relaţiile de subordonare :
Condiţiile de subordonare prevãzute în aceasta Anexa 2 :
a. Vor rãmâne în vigoare sub forma de subordonare continua şi
b. Nu vor fi afectate în nici un fel de prevederile privind rãspunderea (chiar dacã rãmân în vigoare sau nu datoriile apãrute potrivit Documentelor Împrumutului) sau de oricare alte prevederi.

3 Nealterarea subordonarii:
Fãrã a aduce prejudicii prevederilor generale ale Paragrafului 2 (Relaţiile de Subordonare), subordonarea descrisã în aceasta Anexa 2 nu va fi alterata sub nici o forma de orice situaţie descrisã în Paragrafele 1.1 pana la 1.8 din Anexa 1 la aceasta Garanţie.

4 Lipsa Rãspunderii:
Împrumutãtorul nu va fi rãspunzãtor în fata Garantului în ceea ce priveşte:
(a) maniera în care îşi exercita sau nu drepturile privind aceasta Anexa 2 sau
(b) incapacitatea de a incasa sau administra obligaţiile de plata.


ANEXA 3

Reprezentari şi Garanţii

1 Drepturi: Garantul poate participa, exercita drepturile şi îndeplini obligaţiile apãrute prin aceasta Garanţie.

2 Autorizare bugetarã permanenta: Garantul este autorizat prin lege sa-şi exercite obligaţiile şi sa facã toate plãţile apãrute potrivit acestei Garanţii pe mãsura ce apar, chiar şi în lipsa unei prevederi speciale în cadrul legii bugetului anual care este în vigoare în momentul apariţiei unei astfel de obligaţii de plata.

3 Autorizari şi Acorduri: Toate activitãţile, condiţiile şi cerinţele stipulate de Constituţie şi legile României vor fi derulate şi îndeplinite (inclusiv obţinerea oricãror acorduri ce sunt necesare) pentru a:
3.1 facilita posibilitatea Garantului de a participa, a-şi exercita drepturile şi îndeplini obligaţiile apãrute în legatura cu aceasta Garanţie conform legii
3.2 asigura ca obligaţiile sale de plata sunt valide, legale şi în vigoare
3.3 asigura ca obligaţiile sale de plata sunt şi vor fi întotdeauna de cel puţin acelaşi rang şi evaluate în toate privintele cel puţin la fel cu oricare alte obligaţii de plata negarantate şi nesubordonate şi
3.4 sa facã aceasta Garanţie admisibilã de cãtre orice tribunal arbitrai, la nivelul Instanţelor Europene şi a celor din România
au fost îndeplinite şi nu este necesarã obţinerea nici unui acord pentru îndeplinirea celor stipulate în sub-paragrafele 3.1 pana la 3.4 ale acestei Anexe 3 inclusiv.

4 Taxe:
4.1 Împrumutãtorul este recunoscut de cãtre Ministerul Finanţelor Publice şi de cãtre toate Agenţiile din România ca fiind o instituţie internationala, exceptatã de la plata taxelor pe teritoriul României, şi nici o deducere sau alte taxe similare referite în art. 5.1 al acestei Garanţii nu pot fi reţinute asupra oricãrei plati a Împrumutatului sau Garantului cãtre Împrumutãtor conform Documentelor Împrumutului pe teritoriul României.
4.2 Nu se aplica nici un fel de taxa poştalã, de înregistrare sau altele similare pe teritoriul României în legatura cu executarea, livrarea, intrarea în vigoare sau înregistrarea în evidente a oricãrui Document Relevant (cu excepţia taxelor judiciare normale cu privire la intrarea în vigoare).
Clauza de neincalcare etc: îndeplinirea obligaţiilor Garantului în legatura cu aceasta Garanţie nu va incalca sau depãşi rãspunderea sau limitele responsabilitãţii acordate sau impuse de cãtre:
5.1 Constituţia României sau orice alta lege referitoare la acestea, sau
5.2 Orice acord al carei pãrţi este sau care se referã la activele sale.

6 Încadrarea obligaţiilor: Obligaţiile Garantului în legatura cu aceasta Garanţie sunt legale, valide, obligatorii şi în vigoare şi sunt şi vor fi întotdeauna de cel puţin acelaşi rang şi evaluate în toate privintele cel puţin la fel cu oricare alte obligaţii de plata negarantate şi nesubordonate ale acestuia şi renunţarea de cãtre Garant, conform art. 12.8 al acestei Garanţii, asupra oricãrui drept la imunitate este valida, efectivã şi irevocabil obligatorie pentru Garant.

7 Fãrã Culpa: Nu a apãrut şi nu va apare nici un eveniment sau potenţial eveniment de culpa, ca rezultat al contractãrii unui împrumut, altul decît cel la care s-a renunţat conform art. 25.2 din Acordul de Împrumut.

8 Gajul existent: Nu va exista alt gaj asupra Proiectului sau asupra activelor prezente şi viitoare ale Împrumutatului decât cele permise potrivit art. 18.2 din Acordul de Împrumut şi nu exista alt titlu de gaj asupra activelor Garantului decât cele permise potrivit art. 4.5 al acestei Garanţii.

9 Secrete: Nici o informaţie care a fost sau este trimisa Împrumutãtorului de cãtre Împrumutat sau Garant nu este secreta în nici un fel şi toate aceste informaţii pot fi aduse la cunostinta unor terţi, şi protejate dacã Împrumutatul sau Garantul au notificat în scris Împrumutãtorul ca astfel de informaţii constituie un secret din punct de vedere comercial sau legal.

10 Reprezentare şi Garanţii: Toate mãsurile de reprezentare şi garanţiile Împrumutatului conform art. 16 din Acordul de Împrumut sunt corecte.

11 Schimbãri cu impact major ale condiţiilor: N-au avut loc schimbãri semnificative ale condiţiilor sau operaţiilor financiare de la data semnãrii pana în prezent.

12 Documentele Împrumutului: Garantul a participat la negocierea Documentelor Împrumutului şi orice amendament al acestora, este în deplina cunostinta a termenilor acestora şi a primit o copie valida a tuturor Documentelor Împrumutului şi a amendamentelor acestora.

13 Conducerea Centralei: Împrumutatul are drept exclusiv asupra folosirii şi conducerii din punct de vedere economic a Centralei.

14 Fãrã active ale domeniului public: Nici unul dintre activele Împrumutatului (incluzând, fãrã a se limita la caracterul de generalitate al celor menţionate anterior, Centrala) nu constituie domeniu public.

Aceasta Garanţie a fost întocmitã ca un act juridic în data de 18 iunie 2OO4.

Încheiatã între

ROMÂNIA reprezentatã de Ministerul Finanţelor Publice
prin:
Mihai Nicolae Tanasescu
Ministru

şi

Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomica reprezentatã prin Comisia Comunitãţilor Europene pentru şi în numele acesteia
prin:
David Mc Glue
Director, Directorate-General
Economic and Financial Affairs

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016