Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 50 din 28 iunie 2006  privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si parchetelor si pentru prorogarea unor termene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 50 din 28 iunie 2006 privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si parchetelor si pentru prorogarea unor termene

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 566 din 30 iunie 2006
Având în vedere imposibilitatea finalizãrii procedurilor de achiziţionare a echipamentelor audio-video pânã la data de 1 iulie 2006, datã la care era prevãzutã începerea procesului de înregistrare a şedinţelor de judecatã potrivit <>art. 13 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ceea ce este de naturã a produce grave difuncţionalitãţi legate de neîndeplinirea mãsurilor procedurale prevãzute de lege şi care ar putea fi invocatã în cadrul proceselor aflate pe rolul instanţelor de judecatã,
pentru a înlãtura dificultãţile ivite în practicã la instanţele cu schema redusã de personal, în cadrul cãrora nu pot fi constituite co<>legii de conducere în componenţa stabilitã de Legea nr. 304/2004 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi care au repercusiuni asupra bunei funcţionãri a instanţelor şi parchetelor,
pentru reglementarea de urgenţã a situaţiei în care judecãtori sau procurori urmeazã a fi detaşaţi în cadrul unor instituţii ale Uniunii Europene ori organizaţii internaţionale, ca urmare a obligaţiilor internaţionale asumate de România sau care vor decurge din statutul de membru al Uniunii Europene, situaţie care nu este acoperitã în mod expres de cadrul legislativ în vigoare,
luând în considerare necesitatea reglementãrii urgente a unor soluţii de naturã sã asigure clarificarea şi unificarea interpretãrii anumitor dispoziţii ale <>Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv ale <>Legii nr. 304/2004 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, care sã ajute la o cât mai eficientã funcţionare a instanţelor judecãtoreşti şi a parchetelor, condiţie esenţialã pentru procesul de integrare europeanã, afirmatã în mod repetat cu ocazia misiunilor de monitorizare ale Comisiei Europene şi care va continua sã se menţinã în atenţia acesteia, în lipsa luãrii de mãsuri legislative urgente, dublate subsecvent de mãsurile de aplicare corespunzãtoare a legii,
având în vedere deficienţele şi lacunele <>Legii nr. 301/2004 - Codul penal, cu modificãrile ulterioare, constatate cu ocazia evaluãrii şi analizei, în cadrul comisiei constituite în cadrul Ministerului Justiţiei, a aspectelor semnalate de instanţele judecãtoreşti şi parchete, precum şi controversele privind interpretarea dispoziţiilor acesteia, a rezultat concluzia cã în forma actualã Codul penal adoptat în anul 2004 nu poate intra în vigoare, fiind necesarã reanalizarea anumitor soluţii propuse prin noul Cod penal şi regândirea anumitor instituţii pentru a oferi soluţii viabile, moderne, dar mai cu seamã eficiente, în acord cu legislaţiile penale occidentale şi cu tendinţele politicii penale europene.
Luând în considerare faptul cã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2005 pentru modificarea <>Legii nr. 301/2004 - Codul penal şi a <>Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal s-a amânat intrarea în vigoare a <>Legii nr. 301/2004 - Codul penal şi a <>Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal pânã la data de 1 septembrie 2006, iar pânã la aceastã datã nu sunt posibile promovarea şi intrarea în vigoare a unui proiect de lege care sã remedieze deficienţele constatate,
întrucât intrarea în vigoare a <>Legii nr. 294/2004 , cu modificãrile ulterioare, este condiţionatã de intrarea în vigoare a <>Legii nr. 301/2004 - Codul penal, cu modificãrile ulterioare, fiind elaboratã pe baza dispoziţiilor sale, este necesarã şi prorogarea intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 294/2004 , cu modificãrile ulterioare.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - (1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecãtorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unitãţile subordonate acestuia ori la alte autoritãţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publicã numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale."
2. Dupã articolul 65 se introduce un nou articol, articolul 65^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 65^1. - (1) Prin derogare de la dispoziţiile <>art. 29 alin. (8) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã, cu modificãrile ulterioare, recursul împotriva hotãrârilor de suspendare din funcţie a judecãtorului sau procurorului nu este suspensiv de executare.
(2) În cazul în care, împotriva hotãrârii de eliberare din funcţie a judecãtorului sau procurorului se exercitã calea de atac a recursului, acesta va fi suspendat din funcţie pânã la soluţionarea irevocabilã a cauzei de cãtre instanţa competentã.
(3) Dispoziţiile art. 63 alin. (2) şi ale art. 64 alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor."
3. Alineatul (3) al articolului 74 se abrogã.
4. Alineatul (5) al articolului 79 se abrogã.
ART. II
<>Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (2) al articolului 46 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Atribuţiile date prin lege sau prin regulament în competenţa preşedinţilor sau a vicepreşedinţilor de instanţe nu pot fi delegate colegiilor de conducere."
2. Dupã alineatul (2) al articolului 49 se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În cazul în care la judecãtorii şi tribunale specializate numãrul judecãtorilor este mai mic de 3, atribuţiile colegiului de conducere se exercitã de preşedinte."
3. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 64 vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de cãtre conducãtorul parchetului, când sunt apreciate ca fiind nelegale. Soluţiile adoptate de conducãtorii parchetelor pot fi infirmate, motivat, de conducãtorul parchetului ierarhic superior.
(4) Lucrãrile repartizate unui procuror pot fi trecute altui procuror în urmãtoarele situaţii:
a) suspendarea sau încetarea calitãţii de procuror, potrivit legii;
b) în absenţa sa, dacã existã cauze obiective care justificã urgenţa şi care împiedicã rechemarea sa;
c) lãsarea cauzei în nelucrare în mod nejustificat mai mult de 30 de zile."
4. Dupã alineatul (4) al articolului 64 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Procurorul poate contesta la Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul procedurii de verificare a conduitei judecãtorilor şi procurorilor, mãsura dispusã, potrivit alin. (4), de conducãtorul parchetului."
5. Dupã alineatul (4) al articolului 92 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Dispoziţiile art. 46 alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor."
ART. III
Data prevãzutã la <>art. III din titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de la care se aplicã dispoziţiile <>art. 13 din Legea nr. 304/2004 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, referitoare la înregistrarea şedinţelor de judecatã, se amânã pânã la 1 ianuarie 2008.
ART. IV
Dispoziţiile art. I pct. 4 intrã în vigoare la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecãtorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei.
ART. V
Alineatul (2) al articolului 29 din <>Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 219 din 18 mai 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã.
ART. VI
Termenul prevãzut la <>art. 512 din Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificãrile ulterioare, şi la <>art. 97 alin. (1) din Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificãrile ulterioare, se prorogã la data de 1 septembrie 2008.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul justiţiei,
Dan Cristian Stoica,
secretar de stat

p. Ministrul integrãrii europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat

Bucureşti, 28 iunie 2006.
Nr. 50.
--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016