Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 48 din 28 iunie 2006  privind comercializarea marfurilor in regim duty-free si duty-paid    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 48 din 28 iunie 2006 privind comercializarea marfurilor in regim duty-free si duty-paid

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 566 din 30 iunie 2006
Având în vedere necesitatea alinierii României la practica comunitarã, în sensul de a da curs favorabil Recomandãrii din 16 iunie 1960 a Consiliului de Cooperare Vamalã, potrivit cãreia magazinele duty-free pot funcţiona numai în aeroporturi, porturi maritime şi la bordul aeronavelor care efectueazã curse în trafic internaţional,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. 1
Prezenta ordonanţã de urgenţã stabileşte:
a) condiţiile în care se pot comercializa mãrfuri în regim duty-free şi duty-paid în aeroporturi internaţionale, pe fluxurile de plecãri externe, dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal; şi
b) condiţiile în care se pot comercializa mãrfuri în regim duty-free la bordul aeronavelor care efectueazã curse ce au ca destinaţie un stat terţ şi prin magazine diplomatice.
ART. 2
În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile folosite au urmãtoarele semnificaţii:
a) regim duty-paid - regimul de comercializare a mãrfurilor în condiţiile plãţii taxelor vamale de import, a accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã, precum şi a oricãror alte sume care se cuvin bugetului de stat la importul de mãrfuri în vederea comercializãrii acestora sub acest regim;
b) magazine duty-paid - magazinele amplasate în aeroporturile internaţionale, pe fluxurile de plecãri externe, dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal, prin care este permisã comercializarea de mãrfuri cu amãnuntul, în regim duty-paid. Prin aceste magazine se comercializeazã mãrfuri indiferent de sursa de aprovizionare. Pentru mãrfurile accizabile provenite din producţia internã şi din achiziţii intracomunitare se datoreazã accizã indiferent de destinaţia cãlãtorilor;
c) regim duty-free - regimul de comercializare a mãrfurilor în condiţiile scutirii de la plata taxelor vamale sau a oricãror taxe cu efect echivalent taxelor vamale de import, a accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã, precum şi a oricãror alte sume care se cuvin bugetului de stat la importul de mãrfuri în vederea comercializãrii sub acest regim;
d) magazine duty-free - magazinele autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, prin care este permisã comercializarea mãrfurilor din import, cu amãnuntul, în regim duty-free. Prin aceste magazine este permisã şi comercializarea mãrfurilor din producţia internã şi din achiziţii intracomunitare, caz în care nu se datoreazã accize şi taxa pe valoarea adãugatã;
e) autorizaţie - documentul eliberat de Ministerul Finanţelor Publice, prin care se conferã dreptul de comercializare cu amãnuntul în regim duty-free, prin magazinele amplasate în aeroporturile internaţionale, pe fluxurile de plecãri externe, dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal, la bordul aeronavelor care efectueazã curse cu o destinaţie internaţionalã şi prin magazine diplomatice;
f) stat membru - stat membru al Uniunii Europene;
g) stat terţ - stat care nu este membru al Uniunii Europene.
ART. 3
(1) Mãrfurile neaccizabile provenite din statele terţe şi din achiziţii intracomunitare, care se comercializeazã în regim duty-free şi duty-paid, se supun regimului de antrepozitare vamalã, potrivit prevederilor Codului vamal comunitar instituit prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.319/92.
(2) Mãrfurile accizabile provenite din statele terţe, din producţia internã şi din achiziţii intracomunitare, care se comercializeazã în regim duty-free şi duty-paid, se supun regimului de antrepozitare fiscalã, conform prevederilor <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Prin derogare de la prevederile legale în vigoare privind antrepozitarea vamalã şi fiscalã, mãrfurile introduse în antrepozitele prevãzute la alin. (1) şi (2), aflate sub supraveghere vamalã, pot fi comercializate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. 4
(1) Comercializarea mãrfurilor în regim duty-free se poate face prin magazinele amplasate în aeroporturile internaţionale, în locaţiile stabilite prin art. 2 lit. d) şi la bordul aeronavelor numai cãlãtorilor care au ca destinaţie directã un stat terţ.
(2) Comercializarea mãrfurilor cãtre cãlãtorii care au ca destinaţie un stat membru se face în regim duty-paid, chiar dacã mãrfurile sunt comercializate prin magazine duty-free.
ART. 5
(1) Deservirea în exclusivitate a misiunilor diplomatice şi a persoanelor fizice cu statut diplomatic în regim duty-free este permisã printr-o singurã locaţie, amplasatã în municipiul Bucureşti, agreatã de Ministerul Afacerilor Externe şi de autoritatea vamalã competentã, unde îşi pot desfãşura activitatea în regim duty-free mai mulţi operatori economici.
(2) În termen de cel mult 6 luni de la publicarea prezentei ordonanţe de urgenţã, dar nu mai târziu de data aderãrii României la Uniunea Europeanã, titularii autorizaţiilor de funcţionare pentru magazinele duty-free diplomatice urmeazã sã facã demersurile necesare pentru autorizare în locaţia prevãzutã la alin. (1), în caz contrar pierzând dreptul de a-şi continua activitatea. Autorizarea schimbãrii locaţiei nu va fi condiţionatã de plata unei noi taxe anuale prevãzute la art. 11 alin. (1).
ART. 6
(1) Pentru mãrfurile provenite din statele membre sau terţe, comercializate în regim duty-free sau duty-paid cãtre cãlãtorii care au ca destinaţie un stat terţ, se întocmesc declaraţiile vamale de export aferente vânzãrilor în luna precedentã, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare efectuãrii operaţiunilor.
(2) Pentru mãrfurile provenite din statele terţe, comercializate în regim duty-paid cãlãtorilor care au o destinaţie intracomunitarã, se întocmesc declaraţii vamale de import aferente vânzãrilor din luna precedentã, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare efectuãrii operaţiunilor.
(3) Pentru mãrfurile provenite din statele membre, comercializate în regim duty-paid cãlãtorilor care au o destinaţie intracomunitarã, se întocmesc decontul de taxã pe valoarea adãugatã şi declaraţia de accize, aferente vânzãrilor din luna precedentã, conform prevederilor <>Legii nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
Vânzarea mãrfurilor în regim duty-free şi duty-paid se efectueazã pe baza urmãtoarelor documente:
a) pentru magazinele din aeroporturile internaţionale amplasate dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal şi la bordul aeronavelor care efectueazã curse ce au ca destinaţie un stat terţ, pe baza paşaportului în care este aplicatã ştampila poliţiei de frontierã şi a cãrţii de îmbarcare;
b) pentru magazinele diplomatice, pe bazã de comenzi scrise, emise de misiunile diplomatice, avizate de autoritatea vamalã competentã, în limita cotelor stabilite de Ministerul Afacerilor Externe, cu respectarea acordurilor internaţionale în domeniu semnate de România.
ART. 8
(1) Mãrfurile sunt comercializate în regim duty-free şi duty-paid numai în ambalaje şi în cantitãţi uzuale comerţului cu amãnuntul, destinate consumului individual sau familial.
(2) Preţurile mãrfurilor destinate comercializãrii în regim duty-free sau duty-paid vor fi exprimate în euro şi vor fi afişate la vedere, diferenţiat în funcţie de regimul fiscal aplicat.
(3) Comercializarea mãrfurilor cãtre cumpãrãtori se face numai în condiţiile emiterii de bonuri sau de facturi fiscale, dupã caz, excepţie fãcând ziarele şi revistele, care pot fi comercializate şi în lei, în limita a 50 lei. Pentru aceste vânzãri nu se vor întocmi bonuri fiscale pentru fiecare vânzare şi nu se va solicita cumpãrãtorului paşaportul, cartea de îmbarcare sau biletul de avion, iar pentru justificarea vânzãrilor se va face zilnic un singur bon fiscal.
(4) Bonurile fiscale trebuie sã conţinã urmãtoarele date:
a) denumirea, adresa/sediul şi codul unic de înregistrare ale operatorului economic emitent;
b) logotipul şi seria aparatului;
c) numãrul de ordine;
d) data şi ora emiterii;
e) denumirea mãrfurilor comercializate;
f) cantitãţile;
g) preţurile unitare;
h) valoarea totalã;
i) numãrul şi data cãrţii de îmbarcare;
j) destinaţia cãlãtorului.
(5) Facturile fiscale vor fi utilizate pentru comercializarea mãrfurilor de folosinţã îndelungatã pentru care sunt prevãzute obligaţii legale în acest sens. Pe lângã informaţiile conţinute în bonurile fiscale, facturile vor evidenţia în plus marca, tipul, seriile mãrfurilor comercializate, precum şi alte elemente cerute de reglementãrile în vigoare.
ART. 9
Amplasarea magazinelor autorizate sã comercializeze mãrfuri în regim duty-free şi duty-paid în aeroporturi internaţionale este permisã în locaţiile menţionate la art. 2 lit. b) şi d) numai în baza avizului comunicat în scris de Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã şi al Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
ART. 10
(1) Comercializarea mãrfurilor cu amãnuntul, în regim duty-free, se face numai în baza autorizaţiei emise de Ministerul Finanţelor Publice.
(2) Termenul de valabilitate al autorizaţiei emise este de 5 ani.
ART. 11
(1) Pentru fiecare an de funcţionare a magazinelor prin care se comercializeazã mãrfuri în regim duty-free, în aeroporturile internaţionale se datoreazã o taxã de 10.000 euro. Aceeaşi taxã se datoreazã şi în cazul comercializãrii mãrfurilor în valutã, în regim duty-free, prin magazinele diplomatice şi la bordul aeronavelor care efectueazã curse având ca destinaţie un stat terţ.
(2) Termenul de platã a taxei anuale/magazin/autorizaţie de funcţionare se stabileşte dupã cum urmeazã:
a) pentru primul an, înainte de eliberarea autorizaţiei de funcţionare;
b) pentru urmãtorii ani, cu 10 zile calendaristice înainte de expirarea anului de funcţionare precedent.
(3) Plata taxei anuale se efectueazã în lei de cãtre persoanele juridice care au fost autorizate sã comercializeze mãrfuri cu amãnuntul în valutã, în regim duty-free. Valoarea în lei a taxei se determinã prin transformarea sumei în euro la cursul de schimb stabilit şi comunicat de Banca Naţionalã a României în fiecare zi de joi. Acest curs de schimb se utilizeazã pe toatã durata sãptãmânii urmãtoare pentru taxele plãtite în cursul acelei sãptãmâni.
(4) Taxa de autorizare se constituie venit la bugetul de stat şi se plãteşte în conturile deschise la unitãţile Trezoreriei Statului.
(5) Taxa de autorizare se restituie total sau parţial numai în situaţia în care autorizaţiile emise sunt anulate ca urmare a modificãrilor legislative ulterioare.
ART. 12
Lista mãrfurilor permise la comercializare prin magazinele amplasate în aeroporturile internaţionale dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal, la bordul aeronavelor care efectueazã curse cu destinaţie un stat terţ şi prin magazine diplomatice, este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. 13
Este interzisã comercializarea de produse din tutun, de bãuturi distilate, rachiuri, lichioruri şi alte bãuturi spirtoase, vinuri, vermuturi şi alte bãuturi fermentate şi bere cãlãtorilor care au vârsta sub 18 ani.
ART. 14
Ministerul Finanţelor Publice procedeazã la anularea autorizaţiei de funcţionare emise, în urmãtoarele cazuri:
a) neplata taxei anuale la termenele stabilite;
b) comercializarea altor mãrfuri în regim duty-free decât cele prevãzute în anexã;
c) comercializarea de mãrfuri în regim duty-free cãtre persoane care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã;
d) în cazul repetãrii contravenţiei prevãzute la art. 15.
ART. 15
Neemiterea de bonuri sau de facturi fiscale pentru mãrfurile comercializate în regim duty-free sau duty-paid constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã cuprinsã între 8.000 lei şi 40.000 lei.
ART. 16
(1) Activitatea magazinelor care funcţioneazã în prezent în aeroporturile internaţionale în regim duty-paid continuã şi dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
(2) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, prin magazinele duty-paid din aeroporturile internaţionale, care funcţioneazã în prezent în punctele de trecere a frontierei de stat, dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal, se pot comercializa şi mãrfuri în regim duty-free, în condiţiile obţinerii autorizaţiei necesare.
ART. 17
(1) Controlul activitãţii de comercializare a mãrfurilor, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre organele de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
(1) Autorizaţiile de funcţionare emise pentru magazinele duty-free situate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, altele decât aeroporturile cu tranzit internaţional, respectiv la bordul aeronavelor care efectueazã curse în trafic extern de pasageri, şi pentru magazinele duty-free diplomatice îşi înceteazã valabilitatea la 90 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) Stocul de mãrfuri existent în magazinele duty-free, ale cãror autorizaţii de funcţionare îşi vor înceta valabilitatea potrivit alin. (1), va fi lichidat în termen de 90 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3) Magazinele ale cãror autorizaţii de funcţionare îşi vor înceta valabilitatea potrivit alin. (1) nu mai pot achiziţiona alte bunuri pentru a fi comercializate în regim duty-free.
(4) La expirarea termenului prevãzut la alin. (1) îşi înceteazã aplicabilitatea prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 104/2002 privind regimul vamal al mãrfurilor comercializate în regim duty-free, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 132/2003 , referitoare la autorizarea magazinelor duty-free situate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre şi navale şi comercializarea mãrfurilor cu amãnuntul în valutã.
ART. 19
(1) În cazul operatorilor economici a cãror activitate de comercializare a mãrfurilor în regim duty-free înceteazã în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, se va proceda la restituirea proporţionalã a taxei de autorizare aferente perioadei de nefuncţionare sau la compensarea cu obligaţii fiscale la bugetul de stat.
(2) Perioada de nefuncţionare, exprimatã în zile calendaristice, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, reprezintã pentru magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei de stat terestre şi navale perioada de la data încetãrii activitãţii pânã la data expirãrii anului de funcţionare pentru care s-a fãcut plata taxei anuale.
(3) Restituirea diferenţelor de taxã anualã se va face de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în lei. Valoarea în lei se determinã prin transformarea sumei în euro la cursul de schimb stabilit şi comunicat de Banca Naţionalã a României în fiecare zi de joi. Acest curs se utilizeazã pe toatã durata sãptãmânii urmãtoare pentru sumele de restituit în cursul acelei sãptãmâni.
(4) Procedura de restituire se va stabili prin ordin al ministrului finanţelor publice.
ART. 20
Pânã la data aderãrii României la Uniunea Europeanã înceteazã emiterea de autorizaţii de comercializare a mãrfurilor în regim duty-free.
ART. 21
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, ministrul finanţelor publice va emite, prin ordin, normele de aplicare a acesteia.
ART. 22
Prezenta ordonanţã de urgenţã intrã în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, cu excepţia prevederilor art. 5, 18, 19, 20, 21 şi 22, care intrã în vigoare la data publicãrii ordonanţei de urgenţã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 23
La data aderãrii României la Uniunea Europeanã se abrogã:
a) <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 104/2002 privind regimul vamal al mãrfurilor comercializate în regim duty-free, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 676 din 11 septembrie 2002, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 132/2003 ;
b) <>art. 1-9 din Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 privind unele reglementãri în domeniul financiar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 624 din 31 august 2003, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 609/2003 , cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat

Bucureşti, 28 iunie 2006.
Nr. 48.

ANEXĂ

LISTA
mãrfurilor care pot fi comercializate
în regim duty-free şi duty-paid

1. Accesorii pentru birou
2. Apã mineralã
3. Aparate fotografice, filme foto, albume foto, rame foto
4. Aparaturã de calcul de mici dimensiuni
5. Articole de sport
6. Articole de voiaj
7. Articole din blanã naturalã
8. Articole din piele naturalã
9. Articole din sticlã, cristal, porţelan, lemn, metal (exclusiv mobilã)
10. Articole şi accesorii de îmbrãcãminte şi încãlţãminte
11. Articole optice
12. Artizanat
13. Bãuturi distilate, rachiuri, lichioruri şi alte bãuturi spirtoase
14. Bãuturi rãcoritoare
15. Bere
16. Bijuterii
17. Cartele telefonice
18. Casete video şi audio, baterii, compact-discuri, DVD-uri
19. Cãrţi, reviste, ziare
20. Ceasuri, brãţãri de ceasuri, brichete
21. Instrumente muzicale
22. Jucãrii
23. Produse alimentare
24. Produse din tutun
25. Produse electrocasnice, electronice, digitale, precum şi suporturile acestora
26. Produse preparate de parfumerie sau de toaletã şi preparate cosmetice
27. Programe software
28. Sãpunuri
29. Tablouri, picturi, desene, gravuri, stampe şi litografii
30. Vinuri, vermuturi şi alte bãuturi fermentate.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016