Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA DE URGENTA nr. 44 din 14 iunie 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 545 din 23 iunie 2006
Având în vedere existenţa unor disfuncţionalitãţi în aplicarea reglementãrilor din cuprinsul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificãrile ulterioare, şi existenţa unor inechitãţi constând în neincluderea unor persoane în rândul beneficiarilor drepturilor prevãzute de actul normativ, precum şi în considerarea obiectivelor stabilite în Programul de guvernare pentru perioada 2005-2008 cu privire la reducerea abandonului de copii şi sporirea natalitãţii, prin adoptarea unor mãsuri specifice şi diversificarea formelor de protecţie socialã destinate familiilor cu copii în vârstã de pânã la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, se impune adoptarea de mãsuri imediate în vederea înlãturãrii deficienţelor semnalate, precum şi pentru instituirea unui regim echitabil prin includerea şi a altor categorii de persoane în cadrul beneficiarilor drepturilor de protecţie reglementate de aceastã ordonanţã de urgenţã, elemente ce constituie o situaţie extraordinarã ce vizeazã interesul public.
Principalele deficienţe constatate în primele luni de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , cu modificãrile ulterioare, semnalate atât de beneficiari, cât şi de instituţiile implicate în aplicarea prevederilor acesteia, deficienţe care au condus la imposibilitatea acordãrii în bune condiţii a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, sunt urmãtoarele:
- necuprinderea anumitor categorii de persoane în prevederile ordonanţei de urgenţã;
- condiţionarea acordãrii stimulentului de acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului;
- inexistenţa unor reglementãri clare în ceea ce priveşte acordarea alternativã a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului lunar;
- imposibilitatea efectuãrii plãţii drepturilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , cu modificãrile ulterioare, în conturile personale sau în conturile de card ale beneficiarilor.
Deficienţele constatate au indus o stare accentuatã de nemulţumire în rândul potenţialilor beneficiari, precum şi dificultãţi de aplicare de cãtre direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie teritoriale. Din acest punct de vedere, categoria cea mai defavorizatã o constituie persoanele care s-au asigurat în sistemul asigurãrilor sociale tocmai pentru a beneficia de acest drept prevãzut de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile ulterioare, şi care nu au mai beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului odatã cu apariţia <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , cu modificãrile ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor art. 49 alin. (2) din Constituţia României, republicatã, statul acordã alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav sau cu handicap, stabilindu-se astfel un regim special de protecţie şi asistenţã în realizarea drepturilor lor, fãrã nicio discriminare sau condiţionare.
În anul 1993 a fost adoptatã Legea nr. 61 privind alocaţia de stat pentru copii, act normativ care instituie o alocaţie familialã, respectiv alocaţia de stat, ca un drept universal al copiilor garantat de Constituţie. În temeiul acestei legi, toţi copiii aflaţi în grija familiilor lor sau a familiilor substitutive primeau alocaţie de stat. Au existat însã unele condiţionalitãţi. Rata crescutã la acea datã a abandonului şcolar şi analfabetismul constatat la unele segmente ale populaţiei au impus ca pentru copiii de vârstã şcolarã acordarea alocaţiei de stat sã fie condiţionatã de frecventarea cel puţin a învãţãmântului general obligatoriu. De asemenea, copiii aflaţi în instituţiile de ocrotire ale statului nu primeau aceastã alocaţie, ei beneficiind în aceastã perioadã de întreţinere şi îngrijire complete în cadrul instituţiilor.
În temeiul acestor prevederi, Curtea Constituţionalã a dispus prin Decizia nr. 277 din 21 martie 2006 admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1 alin. (2) şi ale <>art. 5 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã, fapt care impune modificarea de urgenţã a acestor prevederi neconstituţionale şi eliminarea oricãror condiţionãri în acordarea alocaţiei de stat pentru copii.
Menţionãm cã dispoziţiile <>Legii nr. 61/1993 declarate neconstituţionale îşi înceteazã efectele juridice în termen de 45 de zile de la emiterea deciziei Curţii Constituţionale, respectiv începând cu data de 2 iunie 2006. În situaţia în care actul normativ nu este modificat corespunzãtor, aplicarea noilor dispoziţii se va realiza aleatoriu, fãrã unitate la nivel teritorial, ceea ce ar conduce la excluderea unor categorii de beneficiari.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (2) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cele 12 luni prevãzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmãtoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisã în misiune permanentã în strãinãtate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilitã conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevãzute la <>art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevãzute de actele normative cu caracter special care reglementeazã concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, perioade de stagiu de cotizare pe bazã de contract de asigurare socialã;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului pânã la vârsta de 2 ani, respectiv pânã la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fãrã platã pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesionalã din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncã în strãinãtate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se aflã în perioada de întrerupere temporarã a activitãţii, din iniţiativa angajatorului, fãrã încetarea raportului de muncã, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se aflã în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţã sau de diplomã, în vederea angajãrii ori, dupã caz, trecerii în şomaj, potrivit legii."
2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Persoanele care sunt îndreptãţite sã beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului, reglementatã de prezenta ordonanţã de urgenţã, şi realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor <>Legii nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiazã de un stimulent în cuantum lunar de 300 lei (RON).
(2) Stimulentul prevãzut la alin. (1) se acordã şi persoanelor care au fost îndreptãţite sã beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului, reglementatã de dispoziţiile aplicabile pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã cuprinse în <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de <>Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile ulterioare, de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale avocaţilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 452/2001, precum şi de alte acte normative referitoare la stabilirea şi acordarea acestui drept, denumite în continuare acte normative speciale.
(3) În cazul persoanelor care beneficiazã de indemnizaţia pentru creşterea copilului şi solicitã dreptul la stimulent, plata acestei indemnizaţii se suspendã.
(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevãzut la alin. (1) este de 100 lei (RON)."
3. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, cãreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţã, cu excepţia asistentului maternal profesionist, precum şi persoana care a fost numitã tutore.
(3) În situaţia persoanelor prevãzute la alin. (2), acordarea drepturilor prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, se face ţinându-se seama de perioada de 12 luni anterioare datei la care, dupã caz, s-a aprobat adopţia, a fost fãcutã încredinţarea, s-a instituit plasamentul sau tutela."
4. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Concediul şi indemnizaţia lunarã prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, precum şi stimulentul prevãzut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, dupã caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (2), dupã data de 1 ianuarie 2006.
(2) Se ia în calcul la stabilirea celor 3 naşteri şi naşterea survenitã pânã la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, în situaţia în care solicitanţii drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora dupã data de 1 ianuarie 2006."
5. Dupã articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului dupã primele 3 naşteri sau, dupã caz, dupã primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistreazã la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
(4) Perioada în care o persoanã beneficiazã de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a drepturilor stabilite de <>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri de sãnãtate prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare."
6. La articolul 8 alineatul (1), dupã litera k) se introduce o nouã literã, litera k^1), cu urmãtorul cuprins:
"k^1) dovada eliberatã de autoritãţile competente pentru realizarea veniturilor din activitãţi independente sau, dupã caz, din activitãţi agricole şi a plãţii impozitului pentru acestea;".
7. La articolul 10 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;".
8. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care:
a) beneficiarul este decãzut din drepturile pãrinteşti;
b) beneficiarul este îndepãrtat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute de lege în vederea încredinţãrii copilului spre adopţie;
d) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute de lege în vederea menţinerii mãsurii de plasament;
e) beneficiarul executã o pedeapsã privativã de libertate sau se aflã în arest preventiv pe o perioadã mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat într-o instituţie de ocrotire publicã sau privatã;
g) beneficiarul a decedat;
h) se constatã cã, timp de 3 luni consecutiv, se înregistreazã mandate poştale returnate.
(2) Plata indemnizaţiei prevãzute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspendã începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor <>Legii nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendã în situaţia în care beneficiarii acestei indemnizaţii primesc sume sau avantaje de naturã salarialã ori asimilate salariilor, în baza legii, a contractului colectiv de muncã sau a contractului individual de muncã, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât drepturile salariale rezultate din desfãşurarea efectivã a unei activitãţi profesionale.
(4) Plata indemnizaţiei se suspendã în situaţia în care persoanele pentru care se asigurã continuitatea plãţii acesteia, în condiţiile prevãzute la art. 24 alin. (1) lit. a), nu depun cererea în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(5) Plata stimulentului prevãzut la art. 3 se suspendã începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul nu mai realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor <>Legii nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(6) În situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 7, plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se suspendã începând cu ziua urmãtoare celei în care condiţiile respective nu mai sunt îndeplinite.
(7) Reluarea plãţii drepturilor suspendate în situaţiile prevãzute la alin. (1) se face la cerere, începând cu luna urmãtoare celei în care se depune cererea.
(8) Reluarea plãţii drepturilor suspendate în situaţiile prevãzute la alin. (2) şi (4)-(6) se face începând cu data depunerii cererii."
9. Alineatul (1) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Beneficiarul drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã este obligat sã comunice în scris primãriei orice modificare intervenitã în situaţia sa, de naturã sã determine încetarea sau suspendarea plãţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrãtoare de la apariţia acesteia."
10. Dupã alineatul (4) al articolului 18 se introduc douã noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Perioada în care o persoanã beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , cu modificãrile ulterioare.
(6) În situaţia prevãzutã la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se ia în calcul salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã din perioada respectivã."
11. Alineatul (2) al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se achitã lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, împuternicit prin procurã, pe bazã de mandat poştal sau, dupã caz, în cont curent personal ori în cont de card."
12. Dupã alineatul (4) al articolului 20 se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul achitãrii drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã în cont curent personal sau în cont de card, direcţiile teritoriale efectueazã plata prin unitãţile bancare pe bazã de borderou, cu plata unui comision bancar.
(6) Comisionul bancar prevãzut la alin. (5) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate şi va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial între direcţiile teritoriale şi unitãţile bancare.
(7) Fondurile necesare achitãrii comisionului bancar pentru plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se suportã din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei din aceleaşi fonduri din care se suportã plata drepturilor."
13. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã şi persoanelor care la data de 31 decembrie 2005 se aflau în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, reglementatã de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2);
b) în concediu de maternitate şi în plata indemnizaţiei aferente şi care, dupã încheierea acestei perioade, ar fi fost îndreptãţite sã beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementatã de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2);
c) ar fi fost îndreptãţite sã beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementatã de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2) şi nu au solicitat acest drept;
d) cererile privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, reglementatã de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2), nu au fost soluţionate pânã la data de 31 decembrie 2005 inclusiv.
(2) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se acordã şi persoanelor care, pânã la data de 31 octombrie 2006, realizeazã în sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
(3) Condiţia prevãzutã la art. 1 alin. (1) se considerã a fi îndeplinitã de persoanele prevãzute la alin. (1) şi (2).
(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. a), drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se cuvin şi se acordã de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, în baza dosarelor transmise la direcţiile teritoriale de cãtre plãtitorii acestui drept.
(5) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. b), drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se cuvin şi se acordã începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, respectiv de la data depunerii cererii, dacã cererea a fost depusã dupã acest termen.
(6) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. c) şi d) şi la alin. (2), drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se cuvin şi se acordã în condiţiile prevãzute de art. 10 alin. (1)."
14. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - De la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã înceteazã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, efectuatã în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2)."
ART. II
<>Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 56 din 8 februarie 1999, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formã de ocrotire a statului acordatã tuturor copiilor, fãrã discriminare.
(2) Beneficiazã de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstã de pânã la 18 ani.
(3) În situaţia tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmeazã cursurile învãţãmântului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, alocaţia de stat pentru copii se acordã pânã la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevãzuţi la alin. (3) care repetã anul şcolar nu beneficiazã de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetã din motive de sãnãtate, dovedite cu certificat medical."
2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Alocaţia de stat pentru copii se plãteşte unuia dintre pãrinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autoritãţii tutelare ori a hotãrârii judecãtoreşti, pãrintelui cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.
(2) Alocaţia de stat pentru copii se plãteşte şi tutorelui, curatorului, persoanei cãreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei cãreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, în condiţiile legii.
(3) Dupã împlinirea vârstei de 14 ani, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu încuviinţarea reprezentantului sãu legal."
3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Alocaţia de stat pentru copii nu se plãteşte în lunile în care copiii titulari ai dreptului se aflã mai mult de 15 zile în instituţii de ocrotire ori asistenţã socialã sau în instituţii de învãţãmânt, care le asigurã întreţinerea completã din partea statului.
(2) Lunar, serviciile de stare civilã ale consiliilor locale comunale, orãşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti au obligaţia de a comunica direcţiilor de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, situaţia privind copiii care au decedat."
4. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Pentru copiii preşcolari, precum şi pentru cei de vârstã şcolarã care nu urmeazã o formã de învãţãmânt organizatã în condiţiile legii, plata alocaţiei de stat se efectueazã de cãtre Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, prin direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copiii în vârstã de peste 7 ani, care urmeazã o formã de învãţãmânt organizatã în condiţiile legii, se efectueazã de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, prin unitãţile şcolare.
(3) Pentru copiii cu handicap plata alocaţiei de stat se efectueazã de cãtre direcţiile generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, din fondurile cu aceastã destinaţie alocate de Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap.
(4) Copiii de vârstã şcolarã care sunt înscrişi în unitãţi şcolare din subordinea altor organe ale administraţiei publice, inclusiv militare, beneficiazã de alocaţie de stat prin ministerele şi celelalte organe ale administraţiei publice centrale de specialitate care au în subordine/coordonare aceste unitãţi şcolare.
(5) Fondurile pentru plata alocaţiei de stat pentru copii, precum şi pentru cheltuielile cu transmiterea drepturilor se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetele instituţiilor prevãzute la alin. (1)-(4)."
5. Dupã articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 10^1. - (1) Plata alocaţiei de stat pentru copii prevãzutã la art. 10 alin. (1) se realizeazã prin mandat poştal, cont curent personal sau cont de card.
(2) În cazul achitãrii drepturilor de alocaţie de stat în cont curent personal sau în cont de card, direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, efectueazã plata prin unitãţile bancare pe bazã de borderou, cu plata unui comision bancar.
(3) Comisionul bancar prevãzut la alin. (2) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate şi va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial între direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi unitãţile bancare."
ART. III
În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei va supune aprobãrii prin hotãrâre a Guvernului modificarea şi completarea corespunzãtoare a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.825/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 4 ianuarie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. IV
În termen de 15 zile de la publicarea prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei va supune aprobãrii prin hotãrâre a Guvernului modificarea corespunzãtoare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 591/1993 privind mãsurile pentru aplicarea dispoziţiilor <>Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 februarie 2000.
ART. V
(1) <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificãrile ulterioare şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia din urmã prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.
(2) <>Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe de urgenţã, dându-se textelor o nouã numerotare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Mihai Constantin Şeitan,
secretar de stat
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga
p. Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Dumitru Miron,
secretar de stat
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu
Bucureşti, 14 iunie 2006.
Nr. 44.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: