Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere necesitatea îmbunãtãţirii cadrului legal privind procedurile extrajudiciare de soluţionare a diferendelor în domeniul serviciilor financiare, în scopul implementãrii în mod unitar şi eficient la nivel naţional a dispoziţiilor relevante cuprinse în legislaţia Uniunii Europene,
luarea acestor mãsuri în regim de urgenţã se impune având în vedere cã neadoptarea cu celeritate a modificãrilor legislative preconizate duce la perpetuarea caracterului neadecvat al procedurii de soluţionare a diferendelor în domeniul serviciilor financiare care, în prezent, este de naturã sã genereze confuzie şi incertitudine în rândul consumatorilor cu privire la rolul Bãncii Naţionale a României, din cauza faptului cã soluţionarea pe cale extrajudiciarã a diferendelor de cãtre banca centralã nu se circumscrie atribuţiilor sale de autoritate de supraveghere prudenţialã a instituţiilor de credit şi a instituţiilor de platã, ci vizeazã mai curând domeniul protecţiei consumatorilor, din acelaşi motiv fiind întâmpinate dificultãţi în soluţionarea reclamaţiilor, existând riscuri juridice şi reputaţionale semnificative pentru banca centralã. Din ansamblul aspectelor menţionate rezultã consecinţa neîndeplinirii obligaţiei României, decurgând din actele legislative ale Uniunii Europene, de a asigura proceduri extrajudiciare adecvate şi eficace de soluţionare a litigiilor dintre utilizatorii serviciilor de platã şi prestatorii de servicii de platã.
Întrucât aspectele vizate constituie o situaţie extraordinarã, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. I
Articolul 179 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de platã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 685 din 12 octombrie 2009, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 197/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 179. - (1) Pentru soluţionarea pe cale amiabilã a eventualelor diferende dintre utilizatorii şi prestatorii serviciilor de platã şi fãrã a se aduce atingere dreptului utilizatorilor serviciilor de platã de a iniţia acţiuni în justiţie împotriva prestatorilor de servicii de platã care au încãlcat dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţã ori dreptului acestora de a sesiza Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, utilizatorii de servicii de platã şi alte pãrţi interesate pot recurge la procedura medierii, în temeiul prevederilor Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În cazul disputelor transfrontaliere, mediatorii coopereazã în mod activ cu organismele din alte state membre care asigurã soluţionarea pe cale extrajudiciarã a disputelor dintre utilizatorii serviciilor de platã şi prestatorii de servicii de platã."
ART. II
Articolul 101 din Legea nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedã electronicã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 437 din 22 iunie 2011, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - Dispoziţiile art. 179 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 197/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã în mod corespunzãtor şi în ceea ce priveşte procedurile extrajudiciare de reparaţie adecvate şi eficace pentru soluţionarea diferendelor decurgând din prezenta lege."
ART. III
Cererile de soluţionare a diferendelor înregistrate la Banca Naţionalã a României pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţã vor fi soluţionate conform procedurii în vigoare pânã la aceastã datã.
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemneazã:
---------------
Viceprim-ministru, ministrul
finanţelor publice,
Florin Georgescu
Ministrul afacerilor europene,
Leonard Orban
Guvernatorul Bãncii
Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu
Bucureşti, 27 iunie 2012.
Nr. 31.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: